Ramadhan 7 - Tomyam Putih Pembuka Selera Berbuka Puasa Hari Ini


Ramadhan 7 - Tomyam Putih Pembuka Selera Berbuka Puasa Hari Ini  |  Pejam celik pejam celik dah seminggu berpuasa.. Sekejapnya masa berlalu sekarang ni kan.. Seolah-olah kita yang mengejar masa setiap hari.. Masa terlalu pendek sehinggakan tak rasa pun penat berpuasa.. Pagi bersahur, tetiba dah petang nak berbuka.. Serius sekejap je rasa..

Tomyam Putih Pembuka Selera Berbuka Puasa

Hari ni dah hari ke-7 puasa.. Makin hari makin buntu nak masak apa.. Mungkin PKP ni dah berlanjutan sampai ke fasa 4 membuatkan aku dah tak tahu nak masak ape dah.. Haha.. Dah alang-alang beli ayam, so aku decide masak tomyam putih jerk la ari ni.. Simple.. Tak payah nak tegangkan urat otak sangat fikir nak masak masakan yang agak complicated.. huhu..

Resepi Tomyam Putih  ni aku belum sedia nak share lagi sebabnya aku masak main campak-campak jerk.. Cam susah pulak nak susun buat resepi.. Haha.. Aku masak tomyam ni ikut suka aku jerk.. Tak ikut tertib yang sepatutnya pun.. Hehe.. Nextime kalau aku rajin aku susunkan resepi ni dan share kat sini ye.. Hiks..

Esok cuti 1 Mei hari pekerja.. Esok aku plan nak buat bubur kacang.. Tu pun kalau ada kerajinan yang berlebihan.. Kalau tak, telan air liur je la lagi.. Hehe..


QuickEdit
Lea Azleeya
17 Comments

Vits Lancar Kempen Bantuan Derma Pakaian Perlindungan Diri (Ppe) Untuk Hospital Kuala Lumpur


Vits Lancar Kempen Bantuan Derma Pakaian Perlindungan Diri (PPE) Untuk Hospital Kuala Lumpur  |  Vit Makanan merupakan pengeluar dan pengilang jenama Vits yang telah bertapak di Malaysia sejak 1975 baru-baru ini telah mengambil inisiatif murni bagi bersama-sama membantu menangani masalah Covid 19 yang telah melanda Malaysia dan merebak secara globalnya ke seluruh negara.

Vits Lancar Kempen Bantuan Derma Pakaian Perlindungan Diri (Ppe) Untuk Hospital Kuala Lumpur
QuickEdit
Lea Azleeya
3 Comments

Segmen Bloglist 2020 by Cik Miela


Segmen Bloglist 2020 by Cik Miela  |  Terpanggil pulak nak join segmen bloglist anjuran Cik Miela kita ni.. Dah alang-alang ada masa senggang ni, bolehlah join sebelum tidur untuk stenbai sahur pulak nanti.. hehe..

Segmen Bloglist 2020 by Cik Miela

Korang pun jom la join ramai-ramai kasi meriah segmen Cik Miela ni.. Hadiah pun menarik tau selain dalam masuk lam bloglist blognya.. So, jom join.. Tarikh tamat 15 Mei 2020.. Lambat lagi.. jom join ramai-ramai ye..


Hadiah
10 x bloglist selama 3 BULAN (dipilih secara random)

BONUS
1 x Photobook 6x6 + Bloglist 3 BULAN (dipilih peserta paling aktif)


Gut Luck korang!!
QuickEdit
Lea Azleeya
12 Comments

Ramadhan 6 - Repeat Masak Talapia Tiga Rasa


Ramadhan 6 - Repeat Masak Talapia Tiga Rasa  |  Semalam adalah hari yang sangat memenatkan bagi aku.. Mungkin terlalu padat jadual kehidupan aku untuk hari itu dari pagi hingga ke malam.. Hari ni aku bekerja dari rumah, so ada la masa sikit untuk merehatkan diri walaupun sebenarnya tak berapa dapat nak rehat jugak.. hehe.. Berbuka hari ni nak masak ape? Huhu hari ni serius tak tahu nak masak ape.. Buntu sangat-sangat.. Lagi pun bahan basah dalam peti pun dah banyak habis.. Nak tunggu encik suami balik kerja dan beli barang yang dah habis tu lambat jugak.. Sudahnya mintak dia tapau nasi ayam jerk dan aku masak untuk sahur saje.. Hehe.. Makanya dapatlah rehatkan diri sikit dari rasa letih yang melebihi segalanya itu.. Ahakz.. Masak ape untuk sahur? 

Resepi Masak Talapia Tiga Rasa

Asalnya hari ni nak masak Talapia Tiga Rasa untuk berbuka.. Sebabnya dah lama tak masak tiga rasa ni.. Teringin nak makan lagi.. hehe.. Jadi kite repeat masak Talapia Tiga Rasa ni..

Disebabkan bahan-bahan tak de, so mintak encik suami belikan dulu.. Jadinya kita masak untuk sahur jerk la.. Cam biasa, untuk sahur memang masak siap-siap malam.. Nak masak time sahur memang tak sempat.. Jadi, untuk memudahkan sahur nanti aku siapkan sosnya dulu.. Pagi esok tinggal nak goreng ikan jerk.. Mudah.. Hehe..

Ok, untuk resepi penuh boleh tengok kat sini ➽ Talapia Masak Tiga Rasa



QuickEdit
Lea Azleeya
7 Comments

Rendang Cita Rasa Masakan Ibu di Rumah!


Rendang Cita Rasa Masakan Ibu di Rumah! | 1 Syawal bakal tiba dan rendang sudah pasti akan menjadi antara juadah utama di hari raya nanti. Dimakan bersama nasi, ketupat, lemang atau roti, rendang merupakan hidangan daging bersantan yang kaya dengan rempah ratus. Ia dimasak perlahan dan dihidang sama ada dengan kuah pekat atau boleh juga dikeringkan. Bagi ramai rakyat Malaysia, rendang suatu juadah istimewa setara dengan masakan ibu di rumah.

Rendang Cita Rasa Masakan Ibu di Rumah!
QuickEdit
Lea Azleeya
6 Comments

Ramadhan 5 - Resepi Sambal Tumis Ketagih


Ramadhan 5 - Resepi Sambal Tumis Ketagih  |  Hari ni agak keletihan.. Balik kerja agak lambat sikit hari ini siapkan kerja yang diarahkan dari masa ke semasa.. Balik dah rasa keletihan yang amat bercampur dengan letih semalam yang masih belum hilang.. Huhu.. Sampai rumah cepat-cepat mandi dan terus ke dapur untuk siapkan menu berbuka.. Rasa tumpul dah idea nak memasak hari ini.. Untuk meringkaskan menu dan masa yang ada pun sangat terhad, jadinya aku masak sayur kacang panjang masak lemak dan goreng ikan jerk.. Untuk menyedapkan lagi mulut ni masa berbuka, aku buatkan sambal tumis ketagih.. Kenapa ketagih? Haaa memang ketagih bila makan sambal ni.. Haha.. Itu aku la.. Mesti nak ada sokmo.. Hiks..

Resepi Sambal Tumis Ketagih

Jom check resepi yang teramat mudah nak buat ni.. Tu belum isi ikan bilis lagi.. Kalau isi ikan bilis lagik sedap sambal tumis ni.. Next aku akan isi ikan bilis lak.. Hehe..

Resepi Sambal Tumis Ketagih 

Bahan-bahan :-
  • 6-8 biji Cili Padi
  • 1-2 biji Lada Besar
  • 2-3 biji Tomato
  • 1 labu bawang besar
  • 4 ulas bawang merah
  • Belacan
Cara-cara :-

Resepi Sambal Tumis Ketagih
  • Goreng semua bahan-bahan tadi dengan minyak yang banyak sampai layu.

Resepi Sambal Tumis Ketagih
  • Kemudian blend bersama garam, gula dan serbuk perasa..

Resepi Sambal Tumis Ketagih
  • Siap blend, tumis seketika hingga naik minyak

Resepi Sambal Tumis Ketagih
  • Nak rasa lebih meletop, sebelum makan perah limau sedikit..

Selamat mencuba dan selamat berbuka puasa..


QuickEdit
Lea Azleeya
6 Comments

Ramadhan 4 - Resepi Sotong Masak Kicap Sedap Melekat!


Ramadhan 4 - Resepi Sotong Masak Kicap Sedap Melekat!  |  Masuk aje puasa yang ke-4 dah tataw nak masak apa.. Haha!! Dalam freezer ada ikan, sotong dan udang jerk.. Tanya encik suami dia nak makan sotong.. Tapinye nak masak ape? Fikir punya fikir akhirnya decide masak sotong kicap jerk la.. Hehe.. Jom check resepi.. hiks..

Resepi Sotong Masak Kicap Sedap

Gambar nampak merah.. Tapi sebenarnya hitam tu.. Faktor cahaya.. Hehe..

Resepi Sotong Masak Kicap Sedap Melekat

Bahan-Bahan :-
  • 1 kg sotong (lumurkan dengan kunyit & garam) - goreng separuh masak
  • Bawang putih, bawang merah, halia, cili padi (ikut kepedasan sendiri) - kisar
  • Kayu manis & bunga lawang
  • 2 batang serai
  • 1 senduk besar cili kisar
  • Sos cili
  • Sos tomato (aku tak isi sebab tak suka rasa dia.. hehe)
  • Sos tiram
  • Kicap Manis
  • Sedikit air asam
  • Bawang besar hiris bulat
  • Tomato - potong 4
  • Lada merah - hiris


Cara Memasak Sotong Masak Kicap Sedap Melekat
  1. Tumis bahan kisar sampai naik bau atau kekuningan
  2. Masukkan bunga lawang, kayu manis dan serai
  3. Masukkan cili kisar dan tumis sampai pecah minyak
  4. Lepas tu masukkan sos cili, sos tiram, sos tomato dan kicap manis.. Kalau pekat sangat, tambah air sikit.. Tumis lagi..
  5. Masukkan garam dan gula secukup rasa
  6. Kemudian, masukkan bawang hiris, tomato dan cili merah.. Kacau sekejap..
  7. Last sekali masukkan sotong.. Gaul rata dan tutup air..



QuickEdit
Lea Azleeya
3 Comments

Ramadhan 3 - Resepi Singgang Ikan Aya Versi Terengganu


Ramadhan 3 - Resepi Singgang Ikan Aya Versi Terengganu  |  Dah masuk hari ketiga kita puasa.. Sekejap je masa berlalu.. Pejam celik pejam celik dah sampai hari ketiga.. Tak lama, raya.. Hehe.. Ok, bukan itu yang aku nak bebelkan tetapi menu berbuka aku hari ini.. Hehe.. Hari-hari cite sal menu berbuka kan.. Kali ni tekak ni rasa nak makan Singgang Ikan Aya versi Terengganu.. Dah alang-alang baru beli Ikan Aya, boleh la buat singgang.. Dah lama tak makan singgang.. Makan pulak dengan Sambal Belacan Ketagih.. Perghhh memang bertambah nasik oii.. Tapi kali ni aku share resepi Singgang Ikan Aya dula la ye.. Next, aku share resepi Sambal Belacan Ketagih pulak ye.. hehe..

Resepi Singgang Ikan Aya Versi Terengganu
QuickEdit
Lea Azleeya
8 Comments

Resepi Onde-Onde Sedap Menu Pembuka Selera Ketika Berbuka Puasa


Resepi Onde-Onde Sedap Menu Pembuka Selera Ketika Berbuka Puasa |  Hari ni terlebih rajin jadi terjadilah kejadian onde-onde versi Lea Azleeya.. Ahakz.. Dah lama nak buat tapi tertangguh-tangguh.. Hari ni baru hati terbuka seluasnya untuk melunaskan niat yang tertunda itu..Cewahh.. Haha.. Ini cubaan yang pertama aku sebenarnya.. Alhamdulillah kejadiannya ternyata menjadi walaupun menggunakan nisan kerek yang keras dok dalam peti ais.. Haha!! Jom lah check resipinya.. 

Resepi Onde-Onde Sedap

QuickEdit
Lea Azleeya
2 Comments

Ramadhan 2 - Resepi Udang Masak Lemak Cili Api Meletop!


Ramadhan 2 - Resepi Udang Masak Lemak Cili Api Meletop!  |  Puasa ke-2 adalah hari sabtu.. Hari sabtu adalah hari aku bercuti.. Jadi, bolehlah plan menu untuk berbuka tu lebih teratur berbanding hari bekerja.. Dari pagi dah plan nak masak ape dan buat ape.. Sebenarnya kan, jadi suri rumah ni lebih penat berbanding kerja di pejabat.. Siapa setuju? hehe.. Apa-apa pun, tugas sebagai suri rumah tu tetap kena buat walaupun tak sepenuhnya.. Menu apa pula untuk hari ini? 

Resepi Udang Masak Lemak Cili Api Meletop!
QuickEdit
Lea Azleeya
1 Comments

Ramadhan 1 - Resepi Sotong Goreng Kunyit Kacang Panjang Simple


Ramadhan 1 - Resepi Sotong Goreng Kunyit Kacang Panjang Simple  |  Selamat menunaikan ibadah puasa buat semua umat Islam di Malaysia.. Moga puasa kita tahun ni lebih diberkati olehNya dengan memperbanyakkan amalan.. Insyaallah.. Kali ni puasa jatuh pada hari Jumaat.. Syukur Alhamdulillah.. Bulan mulia disambut pada penghulu hari.. Hari ni aku masih bekerja di musim PKP ni.. Sungguhpun begitu, keseronokan berpuasa tu tetap ada bersama teman-teman sekerja.. Sempat juga bertadarus di sebelah pagi.. Cuma yang kusut sikit puasa pertama ni adalah menu apa nak dimasak untuk berbuka nanti.. hehe..

Resepi Sotong Goreng Kunyit Kacang Panjang Simple
QuickEdit
Lea Azleeya
4 Comments

Salam Ramadhan 1441H/2020M


Salam Ramadhan 1441H/2020M  |  Alhamdulillah.. Terima kasih ya Allah masih memberi kesempatan buat semua umat Islam satu dunia menunaikan ibadah puasa pada tahun ini.. Esok, 24 April 2020 merupakan puasa yang pertama dan pertama kalinya jatuh pada hari Jumaat.. Bukan itu sahaja, malah pertama kali juga kita berpuasa dalam keadaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan berhadapan dengan masalah Covid-19 yang masih belum reda... Moga kita diberi kekuatan untuk menghadapi dugaan ini.. Insyaallah..

Salam Ramadhan 1441H/2020M
QuickEdit
Lea Azleeya
14 Comments

Segment Share Resepi Perintah Berkurung by Mamapipie & Cariblogger


Segment Share Resepi Perintah Berkurung by Mamapipie & Cariblogger 

Syarat-syarat penyertaan:

1. Mestilah blogger yang mempunyai akaun bank Malaysia (senang nak bank in hadiah)
2. Wajib letak blog http://www.mamapipie.com & https://cariblogger.com di dalam bloglist korang
4. Pilih satu resepi dalam blog korang yg korang nak share dgn mama dan paste perkataan beserta link ni di bawah post resepi korang tu.
5.. Buat satu blog post penyertaan dan pastikan dalam post tu ada banner di atas dan link ke post ini. Letak link resepi korang tu dlm post penyertaan ni.
6. Tinggalkanlink penyertaan korang di pust ini. Tu je,, Senang kan.

Tarikh tutup penyertaan pada 5 May 2020


P/S: Kalau korang takde entry resepi dalam blog, jangan risau ye, korang boleh ambil mana-mana resepi dalam blog mama dan letak dalam post korang. Jangan lupa letak credit utk mama tau. Resepi mama di sini

Dari semasa ke semasa mama akan random pilih resepi peserta dan share dalam blog mama ni. Jangan risau nanti mama akan credit pada owner nanti. Mama akan senaraikan nama peserta mengikut link resepi di blog mereka nanti. So, bolehlah kita tengok-tengok resepi yang ada dalam segment ni kan.. 

Hadiah:

4 orang pemenang akan dipilih. Setiap pemenang akan memenangi RM 50 setiap sorang. Mama akan buat undian, insya Allah.

Jemput ye sama-sama memeriahkan segment ni.

Cuba ini :
Resepi Sardin Sedap Meletop!

.
.
.


QuickEdit
Lea Azleeya
10 Comments

Pencarian Bloglist by Aisyhah Nyais!


Pencarian Bloglist by Aisyhah Nyais!  |  Lamanya tak join segmen bloglist ni.. Malam ni terpanggil nk join.. Nak eratkan kembali silaturrahim dengan blogger-blogger Malaysia setelah sekian lama aku menyepi suatu ketika dulu.. Ni dah kembali nak memeriahkan dunia blogging.. Hehe.. Masih sudikan menerima diri ini.. Ahakz.. Apa-apa pun, moh la pakat join segmen ini.. 10 orang bakal terpilih.. Aku join!


Kalau korang nak join boleh klik banner kat atas ni ye dan kat sini aku copy paste syarat yang ditetapkan oleh penganjur untuk rujukan korang.. hiks..
  • Follow Blog Aisyhah Nyais 
  • Copy Banner dan Paste di entry korang. 
  • Comment di entry ini dengan link URL pernyataan. 
  • Tag kawan korang minimum 3 orang *WAJIB
Jom join Sha, Rodiah, Marsha .... Gut luck frenz!




QuickEdit
Lea Azleeya
10 Comments

Resepi Kari Ikan Simple dan Sedap


Resepi Kari Ikan Simple dan Sedap  |  Hari ni haru kedua puasa ganti dan selesai sudah puasa ganti aku tahun ni selama 7 hari... 5 hari dah buat awal-awal dulu.. Yang balance 2 hari ni je baru buat.. Ni la padah ganti diakhir-akhir waktu.. Tapi ok la puasa di rumah dimusim PKP.. Tak de la terasa sangat walaupun penat melayan kerenah anak-anak.. Semalam berbuka bubur mekdi je.. Hari ni tekak rasa nak makan Kari Ikan untuk berbuka puasa... Nyumm Nyumm!! So, kita buat sampai jadi.. Thankz tu kawan yang tolong beli bahan-bahannya.. Hiks.. Bahan kat umah ni tak cukup.. Seb baik ada kawan yang sudi COD.. Ahakz..

Resepi Kari Ikan Simple dan Sedap

QuickEdit
Lea Azleeya
7 Comments

Menang RM3,000 Duit Raya Bersama SofeaRose


Wow, Menang RM3,000 Duit Raya Bersama SofeaRose! |  Jom hilangkan rasa bosan sepanjang tempoh #dudukrumah dengan peluang memenangi RM500 untuk 6 bulan dari SofeaRose ni! Fuh, macam keluarkan duit KWSP dah, dapat RM500 untuk 6 bulan berturut-turut, RM3,000 kalau dijumlahkan!

Menang RM3,000 Duit Raya Bersama SofeaRose

QuickEdit
Lea Azleeya
6 Comments

Face Mask 3 Ply Yang Paling Bagus


Face Mask 3 Ply Yang Paling Bagus  |  Musim-musim covid ni, memang ramai yang mencari Face Mask untuk bantu protect diri dari dijangkiti walaupun taklah 100% terhindar tetapi sekurang-kurangnya ia membantu dan yang paling penting kena jaga kebersihan diri dan amalkan langkah-langkah keselamatan yang sepatutnya.. Face Mask ni memang Jualannya laku keras sekarang ni terutamanya Face Mask 3 Ply.. Yang jenis ni memang bagus.. Protection pun lebih tinggi.. Ada masa-masa, memang susah sangat nak dapat disebabkan kehabisan stok.. Begitulah juga dengan hand sanitizer... Alhamdulillah setakat ni aku belum putus lagi bekalannya.. Ramai yang membantu.. Syukur ya Allah.. Terima kasih pada yang membantu juga..

Face Mask 3 Ply Yang Paling Bagus

QuickEdit
Lea Azleeya
4 Comments

Resepi Donut Gebu Paling Mudah Nak Buat


Resepi Donut Gebu Paling Mudah  |  Bebudak ni dah berapa hari request nak makan donut terutama si Qhaliff.. Dalam otak ni dok fikir, boleh ke buat ni.. Aku tak pernah buat donut sepanjang hidup ni.. Makan pernah la.. Haha!! Disebabkan dorang nak makan sangat, hari ni aku luangkan masa untuk buat donut gebu untuk dorang.. Firstime try guna resepi dalam google.. Jadi ke idok? Haaa jom tengok..

Resepi Donut Gebu Paling Mudah

QuickEdit
Lea Azleeya
6 Comments

Shopping Di PG Mall Lagi Seronok Banyak Pilihan Dan Harga Lebih Murah!


Shopping Di PG Mall Lagi Seronok Banyak Pilihan Dan Harga Lebih Murah!  |  Sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ni, selain memasak dekat rumah ni, shopping online juga dah menjadi hobi aku.. Haha.. Mana taknye, nak pergi beli dekat kedai atau mall memang dah susah sekarang ni.. So, kalau nak shopping pun terpaksalah secara online sahaja.. Lagi pun, rasanya ia lebih mudah tak perlu nak buang masa dan tenaga pergi terjah mall untuk beli barang.. Betul tak?

Shopping Di PG Mall Lagi Seronok Banyak Pilihan Dan Harga Lebih Murah!

QuickEdit
Lea Azleeya
13 Comments

Resepi Puding Roti Kukus Bersama Sos Kastard Sedap


Resepi Puding Roti Kukus Bersma Sos Kastard Sedap  |  Sejak dua menjak ni rajin bebeno memasak.. Almaklumlah, dok kat umah sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ni tak tahu nak buat apa.. Jadi, jadual harian penuh dengan aktiviti memasak aje.. Tak de la 24 jam memasak.. Sampai waktu masak kita masak la dan yang paling aneh-aneh bila sehari dua ni, rajin buat kueh... Haha!! Cuma buat kueh yang modalnya kecik je la.. Yang mahal-mahal tak mampu.. Itu pun atas permintaan anak dan encik suami.. Kalau tak, memang tak buat.. Nak jugak save bajet kan time macam ni.. Tak boleh nak memboros tak tentu hala..

Resepi Puding Roti Kukus Bersama Sos Kastard Sedap
QuickEdit
Lea Azleeya
3 Comments

Hospital Columbia Asia terbesar di Malaysia dibuka di Tebrau


Hospital Columbia Asia terbesar di Malaysia dibuka di Tebrau | Menyediakan khidmat kesihatan swasta yang berkualiti untuk masyarakat Johor. Columbia Asia telah memenuhi keperluan penjagaan kesihatan warga Malaysia selama lebih dari 20 tahun. Setelah berjaya melancarkan salah sebuah hospital utama kami, Columbia Asia Hospital - Iskandar Puteri, pada tahun 2010, kami sukacita memperkenalkan hospital kedua kami di Johor iaitu Columbia Asia Hospital – Tebrau.

Hospital Columbia Asia terbesar di Malaysia dibuka di Tebrau

QuickEdit
Lea Azleeya
0 Comments

Al-Quran Tagging Hadiah Dari Teman Sempena Menyambut Ramadhan


Al-Quran Tagging Hadiah Dari Teman Sempena Menyambut Ramadhan |  Assalamualaikum.. Hi korang! Bulan Ramadhan dah semakin hampir dengan kita.. 24hb April 2020 (Jumaat) nanti kita akan menjalani ibadah puasa sekali lagi jika diizinkan tuhan.. Insyaallah.. Nampaknya tahun ni kita berpuasa dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP)... Namun bagi aku, tiada apa  pun yang dapat menghalang kita untuk terus menjalani ibadah yang satu ini.. Setiap tahun pun tertunggu-tunggu bulan Ramadhan tanpa pernah rasa jemu..

Al-Quran Tagging Hadiah Dari Teman Sempena Menyambut Ramadhan

QuickEdit
Lea Azleeya
7 Comments

Review Novel | Sanctuaria by Shaz Johar


Sanctuaria by Shaz Johar  |  Dah kenape asyik buku Shaz Johar jerk yang aku layan ni? Haha.. Sebenarnya buku Shaz Johar ni ada beberapa buah dalam simpanan aku... Bila mood membaca tu datang balik time Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ni, makanya aku tertarik nak baca buku hasil tulisan beliau dulu.. Bermula dengan novel NOTA, NOTA 2, NOTA 3 dan sekarang aku dah habiskan juga novel fixi Sanctuaria ni juga karya dari Shaz Johar... Memang aku suka penulisan beliau.. Sebab itulah aku melekat dengan novel beliau.. Hehe..

Review Novel Sanctuaria by Shaz Johar

QuickEdit
Lea Azleeya
4 Comments

Resepi Gulai Kuning Ikan Kembung Sedap Dan Mudah


Resepi Gulai Kuning Ikan Kembung Sedap Dan Mudah  |  Nampaknya Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) disambung dua minggu lagi dari 15 April hingga 28 April 2020.. Moga semua ini dapat berakhir dengan cepat dan kembali pulih seperti biasa.. Sepanjang PKP ni rasanya dah bermacam bende aku masak.. Cumanya malas nak up dekat blog ni.. Sampaikan dah tak tahu nak masak apa weh.. Haha.. Hari ni agak rajin sikit menggulai.. Rini aku masak Gulai Kuning Ikan Kembung.. Lama dah tak makan gulai kuning ni.. So kita masak sampai jadi.. Hehe

Resepi Gulai Kuning Ikan Kembung Sedap Dan Mudah
QuickEdit
Lea Azleeya
1 Comments

Review Novel | Nota 3 by Shaz Johar


Nota 3 by Shaz Johar  |  Lepas habis Nota 2, terus sambung Nota 3 sebabnya cerita ni bersambung-sambung dan nak tahu kesudahan ceritanya secepat mungkin.. Walaupun pada awalnya aku rasa novel Shaz Johar ni boleh membuatkan aku gila, tapi aku tetap juga gagah untuk habiskannya.. Setiap episod memberi tekanan perasaan kepada aku.. Haha.. Dasyat betul penangan novel Nota ni kan.. Bagaimana pula dengan Nota 3? Boleh gila ke tak? Haha..

Review Novel Nota 3 by Shaz Johar
QuickEdit
Lea Azleeya
1 Comments

5 Restoran Melayu Yang Best Dan Sedap Di KL Untuk Kita Cuba!


5 Restoran Melayu Yang Best Dan Sedap Di KL Untuk Kita Cuba!  |  Time Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ni, mesti ramai yang mencari makan kan? Nak keluar makan di restoran atau kedai-kedai makan memang tak dapat la waktu-waktu macam ni.. Sungguhpun begitu, bukan tak boleh langsung menikmati hidangan enak kat restoran kegemaran korang tu.. Masih ada perkhidmatan penghantaran disediakan.. So, tak perlu bimbang.. Ada 5 restoran melayu yang best dan sedap di KL untuk kita cuba! Jom pakat cuba.. Sedap woooooo!! Memang rugi la tak cuba.. 

#1-Restoran Sambal Hijau

5 Restoran Melayu Yang Best Dan Sedap Di KL Untuk Kita Cuba!

QuickEdit
Lea Azleeya
8 Comments

Review Novel | Nota 2 by Shaz Johar


Nota 2 by Shaz Johar  |  Time Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ni orang lain dok update sal menu masakan, aku pulak sibuk up sal buku.. Hehe.. Walaupun tak update sal juadah, tak bermakna aku tak memasak kat umah ye.. Hari-hari pun memasak.. Cumanya dalam keadaan sekarang ni aku agak sensitif sikit dengan keadaan atau nasib orang lain yang mungkin susah, tak dapat nak makan sedap-sedap macam kita.. So, aku decide untuk tak up gambar makanan.. Itu aku la.. Korang tu ikut korang la.. Tiada paksaan pun.. hehe.. Buku kedua dari penulis tersohor Shaz Johar iaitu Nota 2, baru saja aku habiskan ari ni.. Dah habis Nota, terus sambung Nota 2 sebab tak sabar nak tahu kesudahan ceritanya...

Review Novel Nota 2 by Shaz Johar

QuickEdit
Lea Azleeya
0 Comments

Review Novel | Nota by Shaz Johar


Nota by Shaz Johar  |  Lama gila rasanya tak review novel di platform aku ni.. Itu bermakna lama dah aku tinggalkan dunia membaca aku dek kerana kekangan masa yang kronik.. Now, time Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ni di mana kena bekerja dari rumah, membolehkan aku meluangkan masa untuk membaca buku setelah kerja yang diarahkan selesai.. Sungguhpun begitu, bukanlah sepanjang PKP aku bekerja dari rumah sebaliknya bila tiba giliran aku bekerja, aku tetap kena bertugas di pejabat.. Mengikut jadual yang dikeluarkan.. Aku baru sahaja selesai habiskan sebuah novel yang berjudul Nota hasil tangan novelis Shaz Johar ni..

Review Novel Nota by Shaz Johar

QuickEdit
Lea Azleeya
1 Comments

Lirik Lagu Pasrah - Damia


Lirik Lagu Pasrah - Damia  |  Aku sendiri sebenarnya tak sedar pun lagu ni wujud dan dah #01 trending di youtube.. Sedangkan selama ni aku mengikuti pekembangan Apak Khalifah.. Mungkin terlalu fokus dan risau dengan dunia hari ini tentang Covid-19 sehingga tak tahu dah perkara lain yang terjadi di sekeliling.. Setiap hari, hanya mengikuti perkembangan tentang virus merbahaya ni aje..

Lirik Lagu Pasrah nyanyian Damia

Sepanjang perintah kawalan pergerakan (PKP) ni, memang aku sepanjang masa berada di rumah menyahut seruan PM kita #JustStayAtHome so kita duduk aje dirumah.. PKP ni pun dah dilanjutkan lagi dari 18 Mac - 31 Mac ke 01 April - 14 April... Ada sebab perintah ini dikeluarkan.. Ia bertujuan untuk memutuskan rangkaian jangkitan Covid-19 ni.. Selagi korang bersepah dekat luar, ia sukar untuk dibendung dan semakin menular.. Jadi, tolonglah sama-sama fikirkan dan ikut arahan yang diberi dari masa ke semasa ye.. Jangan pentingkan diri sendiri! Kesiankanlah Frontliners yang sedang bertungkus lumus 24jam bertugas untuk atasi masalah ini.. 

Oklah, sesambil mengikuti perkembangan semasa Covid-19 ni, jom kita layan lagu Pasrah dari Damia ni.. Best jugak lagu ni.. Aku suka..




LIRIK LAGU PASRAH - DAMIA

*****

Berapa lama harusku menderita
Sedangkan engkau disirami bahagia
Sukarnya untukmu setia padaku

Mudahnya engkau melupakan semua
Semua janji waktu kita bersama
Tibalah masanya aku mengalah

Puisi indah kini tinggal kenangan
Ikatan cinta yang penuh kedukaan
Sayunya hatiku melepaskanmu
Berat bagiku untuk melupakanmu
Apakan daya takkanku nak merayu
Inilah masanya ku nokhtahkannya

Aku berserah
Jika ditakdir untuk tidak bersama
Kerana ku mahu dirimu bahagia
Bersama dirinya

Dan aku pasrah
Jika diriku untuk tidak bahagia
Pergilah kau sayangku
Pergilah kau kasihku bersamanya

*****

#StayAtHome #DudukRumah


QuickEdit
Lea Azleeya
0 Comments
[name=Lea Azleeya] [img=//1.bp.blogspot.com/-grWfwgzBOkQ/Xq8WSYJDTsI/AAAAAAAAfZI/tVxseM6NvuIeDN_Ksav4Cf2pX3udRXJGQCLcBGAsYHQ/s1600/lea%2B1.jpeg] [description=Hi, Lea here! I'm lifestyle & beauty blogger based in Kuantan, Pahang. I'm started blogging since Jun 2013. For any review, please email me at sotskirts@gmail.com] (facebook=http://www.facebook.com/s0tskirt) (twitter=http://www.twitter.com/LeaAzleeya) (instagram=http://www.instagram.com/lea_azleeya) (youtube=http://www.youtube.com/leaazleeya)