Plan Percutian Selepas PKP Nak Staycation Di Kuala Lumpur Bersama Family


Plan Percutian Selepas PKP Nak Staycation Di Kuala Lumpur Bersama Family  |  Baru-baru ini, Pulau Langkawi mula dibuka kepada pelancong dari seluruh negara kecuali mereka yang berada di kawasan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketat (PKPD) bermula 16 September 2021 dan mestilah memenuhi kriteria SOP yang ditetapkan.. Ramai juga aku lihat mengambil peluang ni pergi bercuti ke sana.. Aku pun ada la jugak menyimpan hasrat untuk pergi bercuti ke sana nanti.. Cuma buat masa ni aku lebih prefer untuk bercuti tempat yang dekat-dekat je dulu sebab tak suka bersesak-sesak.. Hehe.. Bila dah reda keadaan, barulah plan bercuti ke Langkawi pula..


Staycation Di Kuala Lumpur Untuk Percutian Bersama Keluarga

Serius rindu sangat nak pergi bercuti bersama family.. Last aku bercuti dengan family time tu anak aku yang bongsu tu masih kecil.. Lepas tu, negara pula dilanda wabak Covid-19.. Terus tak dapat nak ke mana-mana hanya terperuk dalam rumah sahaja sehinggakan anak-anak pun dah merungut kebosanan sebabnya nak pergi pantai pun dah tak boleh.. Hehe.. Tetapi terpaksalah akur dengan keadaan untuk keselamatan bersama juga kan.. 

Now, bila diumumkan sektor pelancongan dah dibuka kembali, rasa bersemangat pula.. Bolehlah on balik plan percutian yang dah terkubur sebelum ni.. But, aku akan cari staycation yang dekat-dekat je dulu.. Biar keadaan reda dulu barulah plan percutian yang jauh sikit.. hehe.. 


Lama juga tak menjejakkan kaki di Kuala Lumpur.. Rindu nak pusing-pusing Kuala Lumpur macam dulu-dulu.. So, kali ni aku plan nak cuba KL Staycation sahaja dulu nanti di hotel-hotel yang menarik dalam bandaraya Kuala Lumpur.. Aku yakin kalau diberi pilihan kepada korang, pasti bukan Kuala Lumpur yang jadi pilihan korang untuk bercuti kan.. Tapi bagi aku, Kuala Lumpur juga merupakan salah satu destinasi yang menarik untuk dikunjungi dan dijadikan tempat percutian kerana dekat sana banyak juga tempat-tempat menarik yang boleh dilawati seperti Taman Botani Negara, Taman Orkid, Taman Eco Rimba KL, Dataran Merdeka, Muzium Diraja Polis, Muzium Negara dan banyak lagi.. 

Sebenarnya kalau diikutkan aku dah pernah pergi tempat-tempat ni dulu tapi masa tu aku masih bujang.. Berbeza kalau pergi dengan family kan.. So, kali ni bolehlah aku kenalkan kepada anak-anak aku pula tempat-tempat menarik di Kuala Lumpur.. Mesti mereka teruja dan seronok..


Paling best di Kuala Lumpur ni banyak tempat untuk bergambar kerana lanskapnya cantik dan menarik.. Kadang tu, tepi jalan pun sempat lagi ambil gambar.. haha.. Satu lagi, bila sebut sahaja Kuala Lumpur, dalam kepala ni dah terbayang tempat-tempat shopping.. Sila sedia duit lebih ye untuk shopping kalau ke Kuala Lumpur.. Haha.. Kalau dulu tu, memang aku akan ke Kuala Lumpur untuk shopping kerana banyak sangat pilihan.. Kalau kena dengan tempat shopping tu, harga pun murah.. 

3 Staycation di Kuala Lumpur Menjadi Pilihan

Dah bercerita pasal tempat menarik, nak jugalah bercerita staycation yang jadi pilihan aku dekat Kuala Lumpur tu.. Ada 3 staycation yang aku dah masukkan siap-siap dalam wishlist aku untuk percutian di Kuala Lumpur nanti.. Wahh harapan tu setinggi gunung tu.. Harap terlaksanalah nanti kan percutian aku ni.. Berangan tak kena bayar oiii.. Haha!! Jom tengok 3 staycation pilihan aku di Kuala Lumpur..

1.  Berjaya Times Square Hotel, Kuala Lumpur


Kenapa aku pilih staycation ni? Haaa sebabnya Berjaya Times Square Hotel ni dekat dengan tempat shopping.. Haha.. Yelah siap boleh akses terus ke shopping mall Berjaya Times Square.. So, mudah la nak jalan-jalan cuci mata.. Hehe.. Dalam Times Square ni juga taman tema mini tau.. So, bolehlah bawak anak-anak bermain dalam tu..

Bukan setakat tu je tau, dekat sini senang nak dapatkan pengangkutan awal... Kalau rasa tak nak naik kereta, boleh je guna pengangkutan awam.. Monorel pun ada.. Kalau tanya tentang bilik pula, rata-rata aku baca review yang pernah menginap di sini berpuashati kerana di sini viewnya cantik, bilik pun selesa dan besar siap ada bathtub lagi, staf pun friendly, ada swimming pool dan banyak lagi la feedback positif tentang hotel ni.. That's why la aku nak menginap di hotel ini.. Hiks..

2.  Signature Hotel & Residences, Kuala Lumpur


Hotel ni pula berdiri megah di Mid Valley.. Tahukah anda, Mid Valley tu apa? Mid Valley itu adalah tempat membeli belah.. Haha... Dah kenapa aku pilih hotel yang dekat dengan pusat membeli belah? Kan aku dah cakap, salah satu tujuan aku bercuti di Kuala Lumpur adalah untuk shopping.. Haha.. Jangan marah haaaaa...

Bilik dekat sini pun katanya best.. Besar, bersih dan selesa... Pemandangan pada waktu malam juga menakjubkan.. Bila menginap di sesuatu tempat tu, pastinya nakkan yang terbaik.. Bukan saja kemudihan disekelilingnya tetapi nak juga fasilitinya adalah yang terbaik.. Satu lagi paling menyeronokkan bila dapat layanan dari staf yang friendly, rasa sangat dialu-alukan bila ke situ.. Betul tak? Katanya, layanan di hotel ini juga bagus dan stafnya sangat friendly..

3.  Dorsett Kuala Lumpur


Dorsett Kuala Lumpur juga berhampiran dengan pusat membeli belah.. Terletak di sepanjang Bintang Walk dan hanya 5 minit berjalan kaki untuk ke Pavilion Kuala Lumpur serta 10 minit berjalan kaki untuk ke Berjaya Times Square dan Plaza Sungei Wang.. Nampak semua dekat-dekat belaka.. Yang suka shopping, bolehlah menginap dekat sini.. Tempat shopping ada disekelilingnya.. Haha..

Hotel ini juga mempunyai bilik yang bersih dan selesa.. Fasiliti memang tiptop la.. Menginap dekat sini memang memberi kepuasan.. Kemudahan awam pun banyak dekat sini.. Owh ya, nak pergi KLCC pun dekat je..

Ok, cukuplah aku senaraikan 3 sahaja KL Staycation aku walaupun yang sebenarnya banyak lagi yang menarik.. Tapi cukuplah yang ini sahaja.. Nanti aku berangan lebih-lebih kalau tak dapat pergi, mau kemurungan aku sebulan.. Haha.. Apa-apa pun yang penting kita rancang dahulu.. Jadi tak jadi tu kita fikir kemudian.. Kalau ikutkan hati memang tak sabar nak ke Kuala Lumpur untuk bercuti.. Bukan apa, dekat sana senang banyak kemudahan walaupun agak padat..


Dapat ke Kuala Lumpur pun dah seronok sangat walaupun dalam hati ni teringin sangat nak bercuti di Grand Lexis Port Dickson. Takpe la, lain kali kita plan pula percutian ke Negeri Sembilan ye.. Buat masa ni, biarlah tempat dekat-dekat je dulu.. Bukan apa, tak mahu ramai-ramai bersesak di tempat-tempat percutian yang menjadi tumpuan ramai.. Biarlah berlaku secara berperingkat dan keadaan reda, barulah senang hati nak bercuti ke sana.. Lagi pun, sempatlah nak simpan duit kan.. 

Korang teringin nak bercuti ke mana? Pasti ada tempat yang korang teringin nak pergi kan.. Yelah, setiap orang ada cara masing-maing untuk self reward.. Mungkin ada yang suka dengan barangan, macam aku, ini juga salah satu self reward untuk aku.. Kalau korang ada lagi tempat menarik, jom la share dengan aku.. Mana tau, boleh masukkan dalam wishlist aku akan datang.. Hehe..



QuickEdit
Lea Azleeya
0 Comments

Program Titan Summit 2021 Kongsi Kisah Inspirasi Anak Murid Dr Azizan Yang Berjaya Dari Zero To Million Richworks


Program Titan Summit 2021 Kongsi Kisah Inspirasi Anak Murid Dr Azizan Yang Berjaya Dari Zero To Million Richworks  |  Hi guys.. Sejak dua menjak ni, rajin pulak aku baca kisah-kisah usahawan yang berjaya dengan perniagaan mereka.. Yelah, sekarang ni kan musim pandemik Covid-19, bukan senang nak membangunkan sesebuah perniagaan tu... Dah banyak perniagaan yang 'gulung tikar' tak mampu bertahan dek kerana keadaan semasa dan juga ekonomi negara kita sekarang ni.. Bila terbaca kisah mereka yang berjaya ni, rasa terinspirasi pula dengan kegigihan mereka sehingga mereka dapat kecapi kejayaan.. Ya, kejayaan yang mereka perolehi semestinya tidak datang begitu sahaja sebaliknya perlu melalui fasa-fasanya dan proses yang betul..

Salah satu kisah inspirasi yang aku rasa sangat kagum bila membacanya adalah kisah kejayaan Mawarni Namli iaitu founder Wanys Food Sdn Bhd atau lebih familiar jenamanya dengan nama Wany's Snacks.. Dengan permulaan tiada ilmu dalam bidang perniagaan dan pemasaran, bagaimana beliau boleh berjaya? Haaa nak tahu kisahnya, jom baca sampai habis ye.. Hehe..

Kisah Inspirasi Kejayaan Usahawan Jutawan Titan Richworks  Wanys Food Sdn. Bhd. (Wany's Snacks)


Sebenarnya sebelum ini aku sendiri pun tidak mengenali siapakah orang kuat di sebalik Wanys Food Sdn. Bhd ni atau lebih familiar dengan nama Wany's Snacks.. Hanya produk-produk keluarannya sahaja yang selalu aku terlihat namun masih belum berkesempatan untuk mencubanya.. Insyaallah, lepas ni aku akan cuba produk keluaran mereka.. Setelah membaca kisah inspirasinya, barulah aku kenal foundernya, Mawarni Namli..

Kalau korang nak tahu, pada awalnya beliau tidak mempunyai apa-apa ilmu dalam bidang perniagaan dan juga pemasaran.. Bukan itu sahaja, malah wujud perasaan ragu-ragu dan skeptikal dengan ilmu dalam diri beliau.. Tapi macam mana beliau boleh berjaya? Haaa ini jawapannya..


Pada Disember 2013, beliau telah menyertai Program Intensif Magnet Kekayaan dan Kejayaan (IMKK) anjuran Richworks.. Di ketika itu beliau masih lagi belum mengenali Datuk Wira Dr. Azizan Osman.. Dalam pada itu juga, ada kenalan yang menasihatkannya untuk tidak menghadiri program tersebut.. Namun beliau tetap bertekad untuk menyertainya dan setelah itu beliau rasa terinspirasi dengan sesi Hot Seat ketika itu lalu beliau menyimpan satu tekad yang suatu hari nanti beliau sendiri yang akan naik ke atas pentas itu nanti.. 

Pada tahun 2014 pula, beliau telah menyertai program Advanced Marketing Power (AMP) yang terakhir sebelum program ini di rebrand menjadi Milionaire Marketing Mastery (MMM).. Selepas itulah, jualan semakin meningkat sehinggalah beliau nekad untuk mendaftar platinum program bersama Dr Azizan walaupun ketika itu beliau menghadapi kekangan kewangan, duit tidak mencukupi.. Program yang beliau sertai adalah Master Your Bisness (MYB), Rahsia Kuasa Minta Jutawan (RKMJ), Train The Trainer (TTT) dan Retire Young Retire Rich (RYRR). Selepas mengikuti program-program ini, terciptalah bisness kacangnya..

Kejayaan tidak datang serta merta selepas itu.. Pelbagai cabaran dan dugaan yang dihadapinya dalam membangunkan perniagaan kacang beliau.. Pada awalnya, beliau tidak fokus dan cuba untuk menjual bermacam-macam produk.. Beliau juga masih tidak tahu cara untuk uruskan bisness dan aliran tunai bisnes.. Itulah antara cabaran awal yang dihadapi oleh beliau.. 


Namun beliau tidak berputus asa hanya setakat itu sahaja malah beliau tetap meneruskan usaha dalam menimba ilmu pengetahuan dalam bidang perniagaan.. Sehinggalah pada tahun 2015, beliau berjaya menamatkan program Platinum dan convo di Majlis Konvokesyen Ke-5 Sesi 2014/2015 Dr. Azizan Osman's University Of Life pada 13 Jun 2015 di Pullman Putrajaya Lakeside, Putrajaya.


Selepas itu, beliau terus mengorak langkah dan mengatur strategi dalam perniagaannya.. Beliau mula create team sendiri bagi melancarkan lagi urusan perniagaannya.. Team semakin bertambah dari masa ke semasa sehinggalah beliau menghadapi cabaran untuk menguruskan dan training team yang semakin ramai.. Tahun 2015 juga merupakan tahun kegemilangan bagi Wany's Snacks di mana beliau berjaya naik Hot Seat IMKK kerana jualan produknya telah pecah rekod dengan tempahan kacang sehingga 50 tan.. Wahh hebatnya..!!


'Ku sangka panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengahari'.. Itulah perumpamaan yang tepat bagi perusahaan Wany's Snacks pada tahun 2016 sehingga 2017.. Dalam hidup ni sudah pasti ada dugaannya.. Begitulah juga dalam perniagaan.. Pada tahun 2016 hingga 2017, bisness Wany's Snacks mula menghadapi masalah.. Pelbagai masalah dihadapinya seperti masalah kualiti, stok tak cukup dan team mula protes.. Ini disebabkan pengurusan stok yang tidak bersistem, aliran kewangan tidak terurus dan team bermasalah.. Sehinggalah pada penghujung tahun 2017, syarikat menghadapi masalah kehabisan modal untuk pusingan..


Dalam perniagaan ni, modal sangatlah penting.. Bila modal pun dah tiada, apa lagi yang boleh dibuat.. Akhirnya, beliau membuat keputusan untuk pindah pejabat dan mula menjual barang-barang pejabat.. Bukan setakat itu sahaja, malah beliau juga membuat keputusan untuk menutup perniagaannya. Itulah cabaran dan dugaan yang harus diharungi dalam membangunkan sesebuah perniagaan.. Jika tidak kuat, pasti ianya hanya setakat itu sahaja..


Tapi bukan bagi wanita hebat bernama Wamarni Namli ini.. Selepas pelbagai dugaan dihadapinya, beliau masih tidak putus asa dan kembali bangkit untuk terus berjuang demi membangunkan perniagaannya.. Pada tahun 2018, beliau sertai semula program anjuran Richworks ini iaitu program Zero Kos Marketing (ZKM)..


Selepas program itu, beliau kembali struggle dengan bisnessnya yang bermula dari bawah semula. Sungguhpun begitu, dia tetap nekad untuk meneruskannya walaupun sukar.. Berkat kegigihan dan kesabarannya, alhamdulillah bisnessnya mula kembali pulih dan baik malah semakin baik dari hari ke hari.. Dari situ, beliau mula sedar betapa pentingnya untuk terus belajar dan menambah ilmu.. Kali ini, sekali lagi beliau menghadapi cabaran dalam membina team yang baru.. Bukan itu sahaja, malah dalam merekrut stokis dan agen baru juga satu cabaran bagi beliau..

Wanys Food Sdn. Bhd. Mula Raih Pencapaian Jualan 7 Angka

Pada tahun 2019, bisnes Wany's Snacks semakin baik dan mula nampak peningkatannya semula... Untuk tidak mahu mengulangi kesilapan yang lepas, beliau sekali lagi kembali menyertai program MMM anjuran Richworks untuk menambah ilmu pengetahuan dalam bidang perniagaan dan pemasaran malah beliau turut menyertai Titan pada tahun yang sama..

Tidak terhenti di situ sahaja, beliau mula mengikut setiap program Richworks seperti :-
  • Entrepreneur Foundation Program (EFP)
  • Cashflow
  • Mudah Urus Gaji
  • Grow Your Bisness (GYB)
  • Master Your Bisness (MYB)
  • Sales Growth Bootcamp (SGB)
  • Inner Circle Meeting (ICM)
Paling mengembirakan, team yang ada semakin improve performance mereka dan bisnes beliau juga kembali mendapat kepercayaan dari leader dan juga agen.. Namun begitu, masalah dan cabaran juga tetap ada walaupun bisness semakin baik.. Kali ni, masalah dan cabaran yang berbeza pula dihadapinya iaitu beliau menghadapi masalah ruang untuk menyimpan stok.. Nampak tak, bila bisnes yang diusahakan melalui proses yang betul, ruang pula tak mencukupi untuk menyimpan stok.. Hikhik.. 


Pencapaian yang sangat membanggakan pada tahun 2019 adalah jualan pada tahun tersebut mencecah 7 angka.. Pecah rekod tau!! Alhamdulillah, tahniah.. Bermula tahun 2020, mereka berpindah dari unit kedai biasa kepada kilang yang lebih besar bagi menampung pengeluaran produk yang semakin hari semakin meningkat permintaannya..  Bukan itu sahaja, mereka juga sudah naikkan billboard dan sudah bersiaran di kaca TV.. Satu pencapaian yang sangat membanggakan..


Memandangkan tahun 2020 bermulanya pandemik Covid-19, maka cara penjualan juga mula berubah corak dari offline kepada online.. Rata-rata rakyat Malaysia sekarang ni lebih selesa membeli secara online di musim ini memandangkan ia lebih selamat, mudah dan cepat.. Begitulah juga dengan Wany's Snacks, telah mengubah corak perniagaannya dari offline kepada online.. Now, korang boleh beli produk mereka secara onlineee.. Wahh bestnya.. Lebih mudah.. 


Nampaknya pada tahun 2021 ni, pandemik masih belum berakhir sebaliknya ianya semakin sukar.. Bagi yang berniaga, semakin ramai yang 'gulung tikar' dan bagi kami yang bekerja makan gaji ni, ramai juga yang telah diberhentikan kerja.. Allahuakbar.. Itulah dugaan di musim pandemik ini.. Walaupun begitu, alhamdulillah perniagaan Wany's Snacks ini masih mampu bertahan dan bisness mereka masih berkekalan meskipun situasi pandemik ini masih berterusan.. Bukan itu sahaja, malah pengambilan agen-agen baru juga masih diteruskan.. Bagi mengekalkan kejayaan ini, training bersama leader juga turut dilakukan dengan lebih agresif bagi mengekalkan energi.. Cumanya, di musim pandemik ini, cabaran yang harus ditempuhi beliau adalah nak educate team tentang perubahan dari offline kepada online..

Richworks Himpun 100 Usahawan Jutawan Kongsi Kisah Kejayaan Bina Bisnes Ketika Pandemik dalam Program Titan Summit 2021


Bisnes bukanlah satu perkara yang mudah untuk dilakukan. Ya betul, semua orang pun boleh berbisnes kalau mahu, tetapi tak ramai yang mampu untuk bertahan dan kekalkannya serta tak ramai juga yang mempunyai kesabaran yang tinggi dalam dunia bisnes ini.. Nama lagi bisness, pasti tak dapat lari dari ujian dan juga cabaran.. Itu bagi yang baru ingin memulakan bisnes, manakala yang sudah bergelar usahawan pula, jangan terlalu selesa bila berada ditahap yang membanggakan kerana pasti ada sahaja cabaran dan ujian yang perlu ditempuhi.. Di ketika inilah, ianya akan menentukan kredibiliti kita berada di tahap yang mana.. Sungguhpun begitu, setiap ujian dan cabaran itu sudah pasti ada jalan penyelesaiannya... Tidak kira cabaran dalam bentuk apa sekali pun, jika betul dengan caranya, pasti ianya dapat diselesaikan dengan baik.. 

Ok, di sini aku nak share dengan korang perkongsian 100 usahawan dari pelbagai insustri yang telah berjaya membangunkan bisnes mereka hingga mampu menghasilkan jutaan ringgit dan tetap kekal kukuh walaupun di musim pandemik ini.. 


100 usahawan jutawan ini merupakan sebahagian anak didik di bawah Richworks dan bimbingan mentorship Datuk Wira Dr. Azizan Osman yang terdiri daripada 20 industri yang berasal daripada seluruh Malaysia bermula dari Perlis hinggalah ke Sabah dan Sarawak termasuk Australia, Singapura dan Indonesia..

Mereka akan kongsikan apa yang mereka lakukan serta strategi perniagaaan yang mereka praktikkan sehingga mereka mencapai kejayaan sehingga ke hari ini dalam Program Titan Summit 2021 nanti.. Mereka juga bakal kongsikan persediaan mereka dalam menghadapi tahun 2022 yang lebih mencabar dengan persaingan yang lebih sengit. 

Untuk pengetahuan korang, Program Titan Summit 2021 ini terbuka kepada semua usahawan dan bakal usahawan yang ditaja sepenuhnya oleh Richworks pada 24 hingga 26 September nanti.. Tujuan perhimpunan jutawan ini adalah untuk memberi inspirasi dan harapan kepada usahawan malah anggota masyarakat di luar sana bahawa mereka juga boleh berjaya dalam tempoh yang mencabar ini..

Richworks bersama Datuk Wira Dr. Azizan Osman telah melatih dan membimbing ramai usahawan sejak 2008 lagi malah boleh dikatakan kebanyakan jenama terkenal perusahaan kecil dan sedarhana (PKS) Bumiputera datangnya daripada mereka..

Ekonomi sekarang sudah mula dibuka dan dijangka Oktober dan November ini, aktiviti akan lebih agresif. Inilah masanya untuk usahawan rebut peluang dan berniaga secara kompetitif.. Jadi, jangan lepaskan peluang ini untuk mengetahui peluang-peluang perniagaan yang disediakan usahawan jutawan ini dengan modal yang rendah malah ada yang percuma.. 


Bagaimana 100 usahawan jutawatan ini berjaya mengharungi cabaran dalam bisnes ketika pandemik ini?  Ya, mereka bakal kongsikan kisah jatuh bangun mereka serta strategi yang dilakukan dalam Program Titan Summit 2021 nanti.. Anda boleh dengar dan saksikan sendiri bahawa tiada apa yang mustahil untuk dilakukan jika benar ada keinginan, tekad dan kesungguhan untuk berjaya.  

Nantikan! 100 Usahawan Jutawan - Perkongsian bagaimana mereka ini berjaya harungi cabaran bisnes ketika pandemik. Nak belajar dari strategi mereka yang telah berjaya? Temui mereka di Virtual Online Program Titan Summit 2021 - 10X Bina Bisnes Berjaya pada 24-26 September 2021 selama 3 hari. Daftar sekarang di sini 👉 Program Titan Summit 2021 Richworks




QuickEdit
Lea Azleeya
0 Comments

Jejak Wira Merdeka Bersama Vits


Jejak Wira Merdeka Bersama Vits | Di waktu negara sedang bergelut dengan isu pandemik yang melanda dunia ini, Vit’s telah mengambil pelbagai inisiatif murni bagi bersama-sama membantu rakyat Malaysia yang terkesan daripada pandemik ini.


Sempena bulan kemerdekaan ini, Vit’s telah berkolaborasi bersama Sinar Harian untuk menjalankan satu program untuk membantu para “Wira Negara” yang pernah berkhidmat kepada negara. Mereka yang pernah menjadi wira untuk  mempertahankan tanah air wajar untuk kita hargai. Kerjasama ini dijalankan bersama Persatuan Veteran.my dan Persatuan Penyayang Warga Emas Malaysia untuk mendermakan sejumlah bantuan makanan kepada wira negara yang terkesan pada waktu pandemik ini.


Terima kasih kerana memberi peluang kepada Vit’s untuk berkerjasama dalam kempen ini. Kami amat berbangga dan terharu kerana dapat berjumpa dengan wira negara yang telah banyak berjasa kepada negara kita. “Tanpa jasa wira negara kita tidak akan rasa segala kesenangan yang ada di Malaysia ini,” kata Lai Yeah Tat, Pengarah Urusan Vit Makanan. 

Aktiviti untuk kempen CSR kali ini adalah yang paling bermakna sekali buat Vit’s kerana dengan adanya program seperti ini, kita sebagai rakyat Malaysia akan lebih mengingati dan menghargai para pejuang yang telah mempertahankan tanah air. 


Vit’s telah mengunjungi salah seorang bekas wira negara iaitu Bohari @ Abu Bakar Razali, 62, yang telah meninggalkan kerjayanya sebagai anggota Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM). Namun pelbagai kenangan pahit dan manis masih segar dalam ingatannya. Semasa bertugas, beliau nyaris menjadi korban peluru semasa melakukan rondaan di kawasan terumbu.

Bohari merupakan salah seorang pejuang negara yang disantuni dalam program Jejak Wira Merdeka ini. Beliau yang ditemui di kediamannya Sabak Bernam, Selangor menerima bantuan sebagai penghargaan di atas jasa dan pengorbanan beliau sebagai anggota tentera laut yang menjaga keamanan negara.


Bohari menerima sumbangan berupa wang ringgit serta bantuan makanan untuk meringankan beban beliau yang kini berdepan dengan pelbagai masalah kesihatan seperti penyakit kencing manis, asma, buah pinggang dan paru-paru kronik.   


Dengan keadaan sekarang saya memang selalu ulang alik ke Hospital Sabak. Sejak lepas pembedahan jantung tiga “bypass” saya selalu kena semput. “Nak kena pakai oksigen, bukannya murah. Jadi, terpaksalah ke hospital. Waktu Covid ni, tak berani nak keluar. Hampir setahun duduk di rumah,” ujarnya.  Bohari yang kini semakin uzur terpaksa menggunakan lampin pakai buang untuk mengurangkan pergerakan disebabkan faktor kesihatan beliau.


Pengarah Urusan Vit Makanan, Lai Yaeh Tat menyifatkan program Jejak Wira amat bermakna bagi memperingati wira-wira yang telah berjuang demi keamanan negara. Vit’s telah mendermakan 400 pek Mi kering kepada Persatuan Veteran.my dan Persatuan Penyayang Warga Emas Malaysia sebagai tanda terima kasih kepada rakyat Malaysia yang telah menyokong Vit’s dari dulu hingga kini kata Yaeh Tat yang merupakan generasi ke-2 legasi Vit’s.

Kami berharap bantuan ini dapat meringankan beban wira-wira negara di waktu pandemik ini,” ujarnya.  

Untuk makluman lanjut anda boleh layari laman sesawang di www.vitsnoodles.com atau sebarang pertanyaan boleh berhubung melalui Puan Syazwany Pegawai Pemasaran di 603-60933999 atau emel di syazwany@vit.com.my.


QuickEdit
Lea Azleeya
0 Comments

August Book Haul 2021


August Book Haul 2021  |  Artifak... Ye, untuk bulan ogos hanya satu buku sahaja yang aku pilih.. Mungkin terlalu sibuk, sampaikan tak sempat nak intai-intai buku yang 'best seller'... Artifak ni adalah hasil karya penulis feberet aku, Maria Kajiwa.. Lama dah ada dalam wishlist aku sebenarnya.. Cumanya, tak terbeli lagi awal dulu.. Now, aku dah memilikinya dan sedang membacanya.. Setakat ini, jalan ceritanya seperti biasa tak pernah menghampakan.. Kadang terfikir, banyak betul idea penulis ini.. Jalan cerita setiap novelnya berbeza-beza... Hebatnya penulis ini..

Kalau dulu shopping buku, biasanya aku akan beli di laman web kedai buku.. Sekarang aku lebih selesa beli melalui shopee.. Lebih mudah dan lebih murah.. Sebab tu, kadang aku terbeli banyak.. haha.. Tapi tak selalu juga la membeli buku ni.. Tengok keadaan dan  mood jugak.. 

Sinopsis Artifak


Judul Novel  :  Artifak
Penulis  :  Maria Kajiwa
Terbitan  :  Fajar Pakeer
Muka Surat  :  325 m/s

Utusan maut dari zaman silam...

Dhaw yang kamu hasilkan memang bagus dan bermutu tinggi, tetapi sayang dhaw itu memiliki semangat yang jahat. Semangat yang tidak terdidik oleh ketenangan, tetapi hanya dilentur oleh sifat api. Ia membunuh tanpa memilih. Apa sahaja yang melintas akan mati apabila tersentuh. - SAMI TUA

Sebuah artifak berharga dari zaman Kerajaan LannaThai menjadi rebutan pelbagai pihak. Justeru itu, sebagai langkah berjaga-jaga, Khalid diminta sahabat lamanya Panji untuk membantu walaupun dia tahu, nyawa mereka menjadi taruhan.

Sayangnya, usaha mereka berdua terhalang. Mereka diserang dan diburu..... kematian sudah berada di depan mata.

Masalahnya sekarang... kalau aku serah pada kau orang, bagaimana dengan kami? Boolert pasti cari kami sampai ke lubang cacing - KHALID


Dalam kepayahan, Khalid berjaya melepaskan diri, namun sejak itu dia pula yang menghadapi gangguan mistik dan diburu beberapa kumpulan penjahat. Dia dihantui orang sudah mati. 

Apakah rahsia sebenar artifak yang menjadi rebutan itu? Mampukah nyawa Khalid diselamatkan atau tewas kepada sumpahan yang menunggu mangsa?

Ternyata artifak itu lebih daripada sekadar barang lama. Ada semangat mati yang menguasai. Ada keramat yang menghantui...

Dhaw yang kamu hasilkan ini mempunyai syaitan. Ia akan membawa maut dan badi kepada setiap orang yang menyentuhnya. - SHIN KUE NA




QuickEdit
Lea Azleeya
3 Comments
[name=Lea Azleeya] [img=//1.bp.blogspot.com/-grWfwgzBOkQ/Xq8WSYJDTsI/AAAAAAAAfZI/tVxseM6NvuIeDN_Ksav4Cf2pX3udRXJGQCLcBGAsYHQ/s1600/lea%2B1.jpeg] [description=Hi, Lea here! I'm lifestyle & beauty blogger based in Kuantan, Pahang. I'm started blogging since Jun 2013. For any review, please email me at sotskirts@gmail.com] (facebook=http://www.facebook.com/s0tskirt) (twitter=http://www.twitter.com/LeaAzleeya) (instagram=http://www.instagram.com/lea_azleeya) (youtube=http://www.youtube.com/leaazleeya)