Top Social

Image Slider

10 Barang Yang Ingin Aku Beli Di Althea

Saturday, December 15, 2018
10 Barang Yang Ingin Aku Beli Di Althea  |  Aku ni bukanlah seorang kaki shopping.. Tetapi bila sekali terjebak dalam kancah 'shopping' maka susah nak berhenti... Haha!! Now, aku giat bukak tutup - bukak tutup laman web Althea sebabnya banyak barang make-up dan skincare aku yang dah nak habis.. Jadinya, bila dah terjah laman web Althea maka penuhlah wishlist aku.. Ahakz.. 


Eh, sekejap! Korang tau tak apa itu Althea? Haa kalau ada yang masih tak tahu, Althea adalah sebuah laman web yang menjual barang atau produk kecantikan secara online yang datangnya nunnnn dari Korea... Biasanya kalau yang gile dengan K-Beauty pasti dah sinonem dengan Althea ni kan termasuklah aku.. Ahakz.. Sejak terjebak dengan K-Beauty ni memang Althea lah tempat aku shopping.. Tak nak membebel terlalu banyak, jom tengok wishlist aku, 10 barang yang ingin aku beli di Althea..


1. APRILSKIN Magic Snow Cushion


Orite, ini adalah barang pertama yang aku ingin beli di Althea, APRILSKIN Magic Snow Cushion.. Seriously, aku memang suka BB Cushion ni sebabnya aku dah pernah guna dulu.. Now, aku teringin nak guna balik sebabnya BB Cushion ni dapat cover semua cela di muka kita dengan mudah dan menampilkan wajah yang sempurna dan flawless.. I loikeee!! Almaklumlah muka aku ni bukannya 'suci' sangat.. Haha.. Ada la jugak parut jerawat dan kengkadang jerawat pun ada.. Jadi, dengan menggunakan APRILSKIN Magic Snow Cushion ni, dapatlah aku tutup segala cela kat muka aku ni.. Nama lagik magic cushion kan... Hehe..

Harganya tak mahal dan tak murah, sedang-sedang bak kata orang.. Berpadanan dengan hasilnya yang sangat superb iaitu RM82.00 sahaja.. Kalau ada yang nak beli dan cuba jugak, bolehlah klik link ni ye → https://my.althea.kr/magic-snow-cushion-2-0-2016-new


2. Elizavecca Skin Liar Primer


Ini produk wajib ada dalam beg aku.. Baru ni aku dah kehabisan si Elizavecca Skin Liar Primer ni.. Rasa macam tak sempurna jerk make up aku.. Hehe.. Paling terok, Skin Liar Primer ni selalu aje 'sold out' bila aku nak beli.. Nampak sangat produk ni bagus dan laku keras dekat Althea tu.. Harganya pun murah weh! 

Aku sebelum make up memang akan guna Skin Liar Primer ni supaya make up aku tahan lama dan mendapatkan matte finishing.. Muka pun nampak lebih flawless sepas make up.. Sangat membantu uolls... Paling best, make up memang tak akan bercapuk sama sekali.. Aku sangat recommend korang untuk guna Skin Liar Primer ni sebelum make up.. Gerenti korang puashati dengan hasilnya.. Harganya sangat murah iaitu RM23.00 sahaja.. Boleh beli di link ini → https://my.althea.kr/skin-liar-primer


3. MISSHA 4D Mascara


MISSHA 4D Mascara ni juga wajib ada dalam beg make up aku.. Aku tak percaya pada mascara lain selain mascara jenama MISSHA ni.. Ciri-ciri mascara yang aku suka haruslah tidak berketul-ketul dan mudah digunakan.. Ciri-ciri ni ada pada MISSHA 4D Mascara ni.. Serius aku suka mascara ni dan tak mungkin akan cari yang lain.. Ahakz.. Sekali beli mesti aku akan beli 2 pcs supaya aku tak putus bekalan.. Memandangkan kedua-duanya aku dah guna dan bakal habis tak lama lagi, MISSHA 4D Mascara ni wajib berada dalam wishlist aku.. Harga memang murah iaitu cuma RM16.00 sahaja.. Boleh terjah link ini → https://my.althea.kr/the-style-4d-mascara


4. RiRe Bubble Bubble Lip Mask


Bibir ni dah lama tak dirawat dan dibelai.. hehe.. Ada masa sampai kering bibir aku ni menggelupas dan paling teruk sampai pecah.. Sakit woiii... Ini gara-gara kurang air dan juga pemakaian lipstik yang terlalu kerap dan tak sesuai dengan bibir aku.. Jadi, terfikir jugak aku nak cari lips mask.. Sebelum ni bukan tak pernah guna lips mask, pernah aje.. Cumanya kali ni nak cuba pula yang jenis bubble bubble ni.. Baca feedback dari mereka yang dah guna, memang best... Jadi, aku pun nak jugak cuba kan.. Hehe..

Katanya RiRi Bubble Bubble Lip Mask ni dapat membuang sel kulit mati pada bibir dan memberikan kelembapan serta dapat melembutkan bibir... Haha, itu yang aku carik! Haha... Lagi pun, Bubble Lip Mask ni mengandungi ekstrak lemon dan kaya dengan vitamin c baik untuk kulit bibir.. Harga lip mask ni hanyalah RM29.00 sahaja.. Jom check kat sini → https://my.althea.kr/bubble-bubble-lip-mask


5. Laneige Essential Power Skin Refiner Moisture

Yeahh muka aku perlukan toner diketika ini.. Sebelum ni aku memang tak pernah guna lagi toner dari jenama Laneige ni.. Memang aku tahu dan sedia maklum yang jenama ni sangat terkenal dan mempunyai pengguna setia yang ramai.. Produknya juga adalah yang terbaik di pasaran.. Aku jerk lambat untuk mencubanya..

Jadi, kali ni aku tak nak ketinggalan lagi dan ingin mencuba sendiri kehebatan produk Laneige ni.. Lagi pun aku lihat ramai rakan-rakan aku yang dah mencubanya dan hasilnya sangat bagus.. Kulit aku memang jenis kombinasi.. Adakala kering dan ada kala ia berminyak.. Huhu.. Laneige Essential Power Skin Refiner Moisture ini menjadi pilihan aku sebabnya ia dapat membantu memberikan kelembapan pada kulit wajah dan menyeimbangkan minyak juga.. Hydro-Ion Mineral Water yang terkandung dalam essential ni mampu mempercepatkan kelembapan pada kulit.. Memang terbaik weh! Harganya cuma RM85.00.. Boleh tengok sini ye → https://my.althea.kr/power-essential-skin-refiner-moisture


6. Laneige Two Tone Lip Bar



Laneige Two Tone Lip Bar ni memang dah lama aku nak beli.. Tapinye, kena fikir banyak kali sebabnya aku tak pernah lagi beli lipstik berharga RM72.00 sebatang.. Haha.. Namun, hati aku ni rasa tak puas selagi tak beli.. Apa salahnya sekali sekala reward untuk diri sebatang lisptik yang mahalkan.. Lagi pun jenama Laneige ni sangatlah terkenal dan produknya juga berkualiti.. Jadi, dengan harga tu rasanya berbaloi-baloi untuk aku beli dan cuba.. Selain itu, warna yang ditawarkan sangat cantik oiii!!.. Sekarang ni memang aku suka sangat mengenakan lipstik two tone ni.. Nampak lebih menarik dan meyakinkan... 

Lipstik ni ada 10 shades.. Warna gabungannya cerah dan gelap.. Biasanya aku akan pakai warna gelap di bahagian dalam.. Nice weh!! Tak caya cuba la.. Haha.. Meh pakat beli kat sini → https://my.althea.kr/two-tone-lip-bar


7. Milky Dress Barbie Make Blurer Pop Cheek


Sekarang ni aku agak rajin sikit bermake up.. Blusher pun menjadi penting bagi aku sekarang.. Kalau sebelum ni aku gunakan Onsaemeein Velvet Moist Lip Tint sebagai blusher. Kali ni aku nak bertukar kepada Milky Dress Barbie Make Blurer Pop Cheek pula disebabkan Onsaemeein Lip Tint tu selalu sangat 'sold out'.. Memang sangat susah nak dapatkan stok.. 

Warna blusher Milky Dress ni cantik juga.. Bolehlah tukar angin pula kan.. Rasa macam nak rembat ketiga-tiga warna sebabnya sangat cantik.. hehe.. Harganya RM26.00 sahaja hokeh! Meh tengok sini → https://my.althea.kr/barbie-make-blurer-pop-cheek-6g


8. The Face Shop Designing Eyebrow Pencil


Yeah, aku pengguna setia eyebrow jenama The Face Shop ni.. Barang yang wajib ada bila aku make up.. Tak de ni, memang tak lengkap la make up aku.. Ahakz.. Ada banyak pilihan warna.. Biasanya aku guna dark brown.. Memandangkan eyebrow aku dah nak habis, haruslah aku masukkan dalam wishlish aku supaya aku tak putus bekalan eyebrow ni.. Haha!! Macam tu sekali ye.. Hiks..

Harganya sangat sangat sangat sangat murah.. Hanya RM11.00 sahaja.. Senang digunakan dan warnanya pun cantik sangat.. Nak selongkar, sila klik link ni ye → https://my.althea.kr/designing-eyebrow-pencil-0-3g


9. Althea Contour Cleanser


Pencuci muka pasti tak boleh tinggal.. Mesti kena ada dalam wishlist.. Pencuci muka pilihan aku haruslah dari keluaran Althea sendiri iaitu Contour Cleanser.. Serius, aku memang suka dengan pencuci muka ni.. Sangat sesuai untuk muka aku.. Dah banyak tiub jugak aku guna.. Sebelum kehabisan, aku kenalah buat stok.. Tak de la nanti dah habis baru kelam kabut nak beli.. Hehe..

Aku suka sangat pencuci muka ni sebabnya ia dapat membersihkan kulit dengan sempurna.. Make up habis tanggal.. Tak payah nak guna make up remove bagai.. Cukup dengan pencuci muka ni aje.. Selain itu, ia dapat membentuk wajah kita sekiranya guna dalam jangka masa yang berterusan.. V-shaped uollsss... Tak nak ke.. Hakak haruslah nak.. Ahakz!!

Harga murah aje.. Harga mampu milik iaitu RM23.00 untuk 150G... Murah weh!.. Lama jugak penggunaannya.. Jimat sangat.. Nak beli, boleh klik link ni → https://my.althea.kr/contour-cleanser


10. Pobling Pore Sonic Cleanser (White)


Barang terakhir yang ingin aku beli di Althea adalah Pobling Pore Sonic Cleanser.. Selalunya cuci muka dengan tangan jerk.. Nak la jugak try cuci muka menggunakan Pobling Pore Sonic Cleanser ni kan.. Ramai yang telah guna benda alah ni dan berpendapat ia sangat berkesan untuk memcuci muka dengan lebih sempurna.. Hah gitu!

Muka lebih bersih dari biasa uolls kalau guna Sonic Cleanser ni.. Dorang la kata.. Aku belum cuba lagi.. Pobling ni hebat tau sebab mempunyai kuasa 10,000 sonic/minit... Tu dia.. Memang muka akan terasa bersih la lepas guna Pobling ni.. Nak-nak lagi liang pori.. Memang bersih se bersihnya.. Bila baca feedback orang yang dah guna, aku sendiri teruja untuk cuba sendiri walaupun harganya agak meninggal.. Ekeke.. 

Pobling ni bukan guna kuasa elektrik ye tetapi menggunakan bateri sahaja dan sangat lembut bila digunakan pada muka kita.. Ia sama sekali tidak akan merosakkan kulit muka ya.. Harganya agak tinggi juga iaitu RM88.00.. Harga meninggal tetapi barangnya terbaik.. Berbaloi-baloi la kan dengan harga tu.. Nak beli, sila terjah disini → https://my.althea.kr/pore-sonic-cleanser-white


Itulah 10 barang yang ingin aku beli di Althea... Andai kata tak tercapai untuk beli kesepuluh-sepuluh ni dalam satu masa, tak pe kite beli sikit-sikit.. Dapat satu dari 10 wishlist ni pun dah boleh senyum sampai ke telinga tau.. Haha.. Bagi korang yang nak dapatkan produk K-Beauty yang berkualiti dan original, bolehlah beli di laman web Althea.. Websitenya pun mesra pengguna ye.. Korang tak perlu nak pening kepala semasa checkout barang.. Pembelian di laman web Althea sangat mudah.. Bagi korang yang firstime ingin beli barang di Althea sebagai new customer, jangan lupa dapatkan 15% diskaun dengan memasukan kod : NEW-MY semasa checkout ye.. Untuk info lanjut, boleh layari https://my.althea.kr/


MMSOS Satu Aplikasi Mantap Dalam Melindungi Dan Mengurangkan Bebanan Rakyat

Tuesday, December 11, 2018
MMSOS Satu Aplikasi Mantap Dalam Melindungi Dan Mengurangkan Bebanan Rakyat | MMSOS “Panic Button” merupakan aplikasi bantuan kecemasan “Creating Awareness”. Merupakan kempen menanam dan menyemai kesedaran rakyat akan kepentingan aplikasi MMSOS ini, dengan hanya menekan “Panic Button” para pengguna yang berdepan dengan kecemasan seperti kecemasan kes ragut, rompakan, serangan, jenayah harta benda, kecurian kenderaan, kebakaran, pembuli jalan raya, cubaan rompakan, perbuatan yang mencurigakan, membantu dalam memaklumkan ahli keluarga bila berlaku kecemasan, tunda kenderaan, tuntutan insuran, ‘jump start’ kereta, membantu ganti tayar pancit atau rosak dan mengatur ambulan.



Aplikasi ini merupakan yang pertama seumpamanya di Malaysia, kerjasama bantuan ambulan, polis, bomba, hospital atau klinik, laporan jenayah, motor assist dan kaunseling yang mudah diakses.


MMSOS beroperasi 24 jam, tujuh hari seminggu dan 365 hari sepanjang tahun. Pengguna boleh menggunakan perkhidmatan ini pada bila-bila masa dan di mana sahaja ketika mengalami kes kecemasan. Apabila berlaku kecemasan, mereka hanya perlu menekan butang kecemasan dan team SOS Response akan membantu pengguna mengenal pasti dan menyelesaikan masalah yang dihadapi serta mendapatkan bantuan yang terdekat dengan anda. Anda sebagai pengguna boleh monitor status anda melalui aplikasi ini.

Aplikasi ini dimuat turun secara percuma di Play Store dan Apps Store dengan hanya klik http://bit.ly/2mC6Y03. Kemudian buat pendaftaran dengan memasukkan butiran diri.



Kelebihan Melanggan Aplikasi MMSOS
  • Kelebihan melanggan aplikasi ini, percuma ‘Personal Accident Insurance’ (value worth 50,000). 
  • Percuma pemeriksaan kesihatan (worth RM365).
  • Diskaun 70% untuk ‘Car Tinted’.
  • Diskaun 40% untuk pakej percutian ke Marina Island (all in package for 2 person, 3D2N + Dining).
  • ‘Special rate’ untuk memperbaharui insuran kereta.
  • ‘Special rate’ untuk penyelenggaraan kereta.
  • ‘Ambulance fees’.
  • Percuma ‘towing’.


Pengenalan aplikasi ini adalah tepat pada masanya, sekali gus dapat membantu kerajaan dan polis memastikan kadar jenayah di seluruh negara terus menurun dan rakyat sentiasa berasa selamat. Ia juga membantu dalam mengurangkan kos bebanan pengguna.


Pengurus Perhubungan Awam
Puan Rozana Abu Hassan  
012-2952169

Facebook

 Instagram


Review Novel | Psiko by Rosa Nur

Tuesday, December 11, 2018
Psiko by Rosa Nur  |  Hi korang! Memandangkan sekarang aku punya sedikit masa terluang untuk membaca, makanya banyaklah review novel yang akan muncul di blog aku ni.. Dah alang-alang aku berjaya menghabiskan novel yang aku baca, apa salahnya kan aku terus review di blog usang aku ni.. Hehe.. Manalah tahu ada yang tengah mencari novel ni, bolehlah hadam review aku ni dulu sebelum beli.. Tak gitu.. Hiks.. Orite, tak nak menceceh panjang lebar lagi, jom ikut aku review novel Psiko by Rosa Nur ni.. Ramai yang cakap best novel ni.. Betul ke? Haaa stay sampai noktah terakhir ye!


2 Minggu lepas mood menambah koleksi novel muncul lagi.. Puaslah aku dok cari novel yang best-best untuk dibeli.. Lastnya aku buntu tak tahu nak beli novel apa.. Jalan terakhir, aku whatsapp la kawan ulat buku aku, Sha Mohamad bertanyakan tajuk novel yang best dan mengancam jiwa... haha!! Jadi, Psiko ni merupakan advice dari Sha Mohamad untuk aku beli.. Katanya novel ni memang best jalan ceritanya.. Memang takkan menyesal.. Uiss, terus teruja badak aku untuk beli novel Psiko ni.. Tajuk pun dah menarik kot.. Hehe..

Psiko merupakan novel thriller karya Rosa Nur.. Ini adalah novel pertama Rosa Nur yang aku baca.. Jom kenali Rosa Nur.

Penulis berasal dari Jasin, Melaka dan mula melakar nama dalam dunia penulisan tanah air setelah terbitnya novelet pertamanya yang bertajuk Berakhirnya Mimpi pada tahun 1996. Kini Rosa Nur telah berjaya menghasilkan 22 buah novel pelbagai genre di bawah pelbagai syarikat penerbitan. Psiko merupakan novel ke-23 beliau dan mempunyai elemen thriller dan aksi serta turut diselitkan dengan sedikit pergolakan cinta di dalamnya.

Selain menulis novel, beliau juga bergiat aktif di dalam dunia penulisan sajak dan cerpen. Beliau telah pun mempunyai 3 buah buku antologi cerpen bersama. Sajak-sajaknya pula turut dimuatkan di dalam 2 buah buku antologi sajak. Moto yang menjadi pegangan beliau 'Kalau hendak menulis, tulislah sampai siap'.. Maka siaplah Psiko.. Yeah!! Haha..


Tajuk : Psiko
Penulis : Rosa Nur
Muka Surat : 483
Penerbit : Penulisan Enterprise
Tahun Diterbitkan : September 2018


Sinopsis Psiko


Diculik, dikurung dan diseksa oleh si bongkok kerana ingin melihat orang-orang seksaannya menderita seperti orang yang dicintainya sebelum ini. Antara yang menanggung akibat adalah RAYYAN FIRDAUS, HANNA HANANI dan beberapa orang lagi rakan mereka.

Dan ini pula antara kata-kata dendam orang yang dicintai si bongkok...

"Kau orang berdua nak tahu tak apa yang aku letak dalam keranda tu? 
Aku letak lipan. Aku letak kala jengking!"

"Ala, tak payahlah nak merayu-rayu. Hati aku ni takkan cair dengan rayuan kau.
Kau dan seorang lagi betina kat atas tu akan mati sebelum matahari terbit.
Ada faham?"


Berselindung di sebalik satu nama yang tidak diketahui identiti sebenarnya. Dan penculikan ini terus menimbulkan tanda tanya dalam minda setiap mangsa yang terlibat.

Sementara itu, kembali ke waktu 10 tahun yang lalu...

Seorang gadis obesiti sering dijadikan bahan ketawa kerana tubuh badannya. Seterusnya, berlaku pula satu peristiwa hitam di sebatang sungai telah merubah takdir si gadis obesiti!.

Lucu sangatkah bentuk fizikalnya sehingga teruk si gadis obesiti dibuli? Dan siapakah gadis obesiti ini?

"Bulat macam belon tu kau kata comel? 
Kalau dia himpit, mahu penyek badan kau!" - RAZMAN

"Eh, tak payahlah. Nantitak cukup pula bihun goreng itu.
Kau kan kuat makan!" - BAIZURA

"Kenapa kau orang ni asyik nak membuli dia aje hah?" - MAIZATUL AKMA


Menghina fizikal si gadis obesiti tanpa belas, padah menanti mereka! Satu demi satu menjadi mangsa. Diseksa dengan kejam oleh si pemberi hukuman bagai menjadi satu kewajipan. Si penghukum semakin rakus menjalankan tugasnya dengan profesional.

Siapakah individu sadis dan psiko yang memberi hukuman? Siapakah pula si bongkok? Bagaimanakah dengan nasib gadis obesiti? Siapa dalang sebenar yang terlalu psiko ini? Ada kaitankah peristiwa kejam lagi berdarah ini dengan ketiga-tiga mereka? Rasailah pergolakan perasaan yang sarat dendam, suspens dan pertelingkahan dalam Psiko tulisan Rosa Nur ini.


Review Psiko


Psiko BEST! Satu perkataan yang keluar dari mulut aku selepas habis baca Psiko ni.. Jalan cerita memang superb.. Kejam dia tu, memang tahap dewa... Start baca aku dah rasa teruja nak tahu cerita seterusnya.. Plot yang disusun sangat kemas dan teratur.. Jadi, bila baca tu tak berselirat jalan ceritanya.. Kasi jalan terussssss aje.. Cuma throwback tu memang ada..

Berdirinya novel Psiko ni hanya dengan satu sebab sahaja iaitu DENDAM! Dalam satu novel kita sebagai pembaca boleh rasai pelbagai gelombang didalamnya.. Thriller, aksi, kekejaman, penyiksaan, kesakitan, penderitaan, tekanan, stress, emosi, sedih, gembira, pergolakan dan percintaan. Pendek kata Psiko ni berjaya menghuru-harakan perasaan pembaca.. Jaga-jaga anda korang pulak yang Psiko.. Haha!!

Psiko bermula dengan kisah seorang gadis obesiti yang bernama Suriati yang selalu diejek dan dihina dek kerana saiz badannya yang besar.. Setiap hari dia dikeji dan dipersendakan oleh rakan-rakan terutamanya Razman, Baizura dan Hanna Hanani.. Sungguhpun begitu, dia sebagai manusia tak lepas dari perasaan ingin mencintai dan dicintai.. Dalam diam dia meminati Rayyan Firdaus yang merupakan rakan baik kepada Razman, Baizura dan Hanna Hanani tadi..

Mereka mengetahui akan hal itu dan sekali lagi Suriati dihina dan dikeji kerana tidak sedar akan dirinya yang gemuk ingin mendampingi seorang lelaki yang kacak dan digilai ramai.. Mereka suka mempermainkan Suriati sehingga tibalah satu hari, sesuatu yang buruk terjadi kepada Suriati disebabkan niat jahat mereka berempat yang menyebabkan Suriati bertindak turun ke Sungai tanpa sedar dia dihanyutkan arus deras Sungai Gasing.. 

Mayatnya tidak ditemui.. Kehilangannya menjadi tanda tanya.. Selepas 10 tahun dia muncul kembali dengan penampilan yang berbeza.. Rupa yang cantik dan tubuh yang langsing.. Apakah rahsianya? Semuanya kerana Puan Chempaka yang menyeksanya untuk cantik dan kurus.. Wajahnya yang berparut telah dibuat pembedahan plastik sehinggakan dia menjadi cantik menawan.. Semua tidak mengenalinya kerana dia adalah Suriati yang baru dikenali sebagai Aurora.. 

Bukan setakat dicantikkan sahaja tetapi Puan Chempaka telah mengajarnya untuk berdendam.. Dendam kesumat dia simpan untuk menghancurkan rakan-rakannya yang pernah mengeji dan mencacinya sehingga dia hilang kehidupannya selama 10 tahun dek kerana dikurung oleh Puan Chempaka..

"Kalau berdendam biar sampai mati"


Dia sanggup menyamar, berlakon seterusnya menculik.. Bukan setakat itu sahaja, malah dia menyiksa mereka berempat sebelum dibunuhnya dengan kejam.. Allahuakbar..

Besar sungguh kuasa dendam ni kan.. Kadang kita tidak sedar dimana tersilap percaturan, orang akan menyimpan dendam terhadap kita.. Jadi, berhati-hatilah dengan percakapan mahupun perbuatan kita agar tidak menyakiti hati orang lain.. Kelak padah akibatnya.. Moga kita dijauhi dengan sikap dendam dan dijauhi juga dengan orang-orang yang suka berdendam.. 

Ending Psiko ni buat aku tak keruan kerana ceritanya seolah-oleh akan ada sambungannya dimana si bongkok masih hidup dan menjejak Suriati dan Jimi.. Haa mesti korang tertanya-tanya siapa si bongkok dan jimi kan? Kalau nak tahu kenalah baca sendiri weh.. Cerita ni panjang kot.. Takan aku nak cerita A to Z kat sini kan.. Tak best la camtu.. Baca sendiri baru best.. Hehe.. 


Rating & Cadangan


Rating : 🌟 🌟 🌟 🌟 

Psiko ni aku sebenarnya nak bagi 5 bintang tapi aku terpaksa bagi 4 1/2 bintang sahaja sebabnya ending dia aku tak puas ati seolah-olah ada sambungan.. Kalau ada sambungan ok gak kan.. Hehe..  Bolehlah tau apa jadi seterusnya dengan Suriati yang dah kudung sebelah kaki, Jimi, Rayyan Firdaus yang hilang ingatan dan Baizura yang kehilangan sekerat lidahnya sehinggakan dia murung dan mental.. Uiss best la kalau ada sambungan.. Si bongkok pun tengah cari si Suriati ni.. Nak jugak tau kesudahannya.. Hehe..

Bagi yang suka novel thriller, bolehlah cuba baca Psiko ni.. Korang mesti suka dengan jalan cerita novel ni.. Plot demi plot menuntut korang baca tanpa henti.. Sebabnya, ia berkait antara satu sama lain..

Dalam Psiko ni juga ada kisah cinta yang perlu korang tau kesudahannya.. Cinta terlarang dengan suami orang.. Cinta monyet.. Cinta penuh dendam.. Haaa macam mana tu? Hehe...  Korang tak teringin ke nak tahu.. Hehe.. Wajib baca tau novel ni..

Ok la, pape pun aku nak ucapkan tahniah kepada penulis yang dah berjaya membawa kecelaruan dalam minda dan jiwa aku dek kerana plot cerita yang penuh dendam ini.. Kekejaman dalam novel ni sangat mengerikan sehingga aku rasa tak sanggup nak baca.. Tahniah penulis.. Kejam sangat sehhh!!

Moga dimasa akan datang penulis dapat menghasilkan karya yang lebih kebabommm...!! Serius Psiko ni best gile!! Rugi tak baca weh!!..


Review Novel | Kacau by Ariff Adly

Wednesday, December 05, 2018
Kacau by Ariff Adly  |  Sejak dua menjak ni rasa nak hadam cerita seram aje.. Mungkin jugak dah lama tengok novel-novel seram ni bertenggek atas rak buku aku tanpa di sentuh dan hanya perhiasan semata.. Bila mood membaca dah ada ni, memang akan ku pulun habis-habisan supaya semua novel dapat dihabiskan dan bolehlah aku memborong  novel yang baru.. Haha!! Kali ni nak review novel Kacau by Ariff Adly pulak.. Baru sat je habis baca.. Sementara mood blogging masih tersisa ni, moh aku buat review.. Ahakz..


Mula-mula tengok cover novel Kacau ni, macam tak teruja sangat nak beli dan baca.. Tapi bila baca review kat Goodreads, wahh menarik pulak review pembaca yang dah baca novel ni.. Jadinya, dengan segera tangan ini membuat order.. Ahakz..

Kacau merupakan novel karya Ariff Adly yang pertama aku baca.. Ariff Adly atau lebih selesa dipanggil Kidd merupakan pelajar lepasan KPMB dalam jurusan Higher National Diploma (HND) in Computing Software Development. Berasal dari negeri bendera merah biru iaitu Johor Darul Takzim. Seorang introvert yang selesa hidup dalam dunia sendiri.


Tajuk : Kacau
Penulis : Ariff Adly
Muka Surat : 326
Penerbit : Buku Fixi Sdn. Bhd.
Tahun Diterbitkan : Februari 2014


Sinopsis Kacau



"Syira? Syira! Ajim, mana Syira?!" teriak aku.

"Dia ada sebelah aku tadi, tapi lepas blackout tu aku..."
Al terhenti. Dia memandang ke atas. "Oh my god!! Sana!"
Al menunjuk ke arah Syira yang sedang bergayut pada lampu chandelier, masih cuba memanjat.

"Someone do something! Bawak dia turun! Fiq! Jimie!"
Al yang biasanya tenang dalam semua perkara semakin hilang identitinya.

Fiq berlari ke arah Syira dan menariknya dari bawah.

"Hahahahahahahahahahahahahaha!" Syira mengilai melihat Fiq yang terkial-kial menarik kakinya. Aku turut cuba menghulurkan bantuan, tetapi usahaku seperti tidak memberi apa-apa impak.

"Fiq, on three/ Kita rentap sama-sama!" cadang aku.

"Okay!"

"One, two... three!"


Review Kacau


Kok seram bangat novel ni.. Bisa berdiri bulu tengkok ku.. Eh tengkok ada bulu ke? Hahaha.. Serius weh, novel Kacau ni boleh buat aku tak dapat tidur malam sebab terbayang-bayang dan merasakan ada yang sedang memerhati.. Oh god!! Seram...

Mula-mula aku ingat jalan cerita Kacau ni cuma seram biasa-biasa jerk.. Yelah, tajuk pun sempoi gila, Kacau jerk pun.. Tapi bila aku meniti setiap plot yang ada dalam novel ni, boleh gugur jantung dek ketakutan yang melampau.. Hohoho...

Aku tak pastilah bagi pembaca yang lain.. Tapi bagi aku novel Kacau ni memang seram dowh.. Nak lagi baca time tengah malam.. Perghhh terbaikkkk seram dia.. Haha!!

Bahasa yang digunakan dalam novel ni jugak agak kasar sedikit.. Memang tak sesuai kalau dibaca oleh mereka dibawah umur.. Nasib baik dekat cover novel ni dah tercatat "Untuk Pembaca Matang".. Ahakz.. Jadi, korang yang dibawah umur, jangan nak mengada-ngada baca ye.. Hiks.. Tapi serius aku suka weh cara penyampaian penulis dalam novel ni.. Dialog yang ditampilkan bersahaja dan sempoi.. Bahasa remaja zaman sekarang kot.. Haha!!

Novel Kacau ini berkisahkan 7 orang sahabat yang suka mencabar diri dengan games Ghost Hunt dimana mereka akan mencari rumah atau bangunan tinggal untuk menjejak entiti.. Beberapa kali ghost hunt dilakukan tetapi malang tidak berlaku sebarang kejadian yang mereka harapkan.. Selepas percubaan demi percubaan tidak berhasil, sampailah kepada game seterusnya di building tinggal di Seremban.. Sebuah pasaraya.. Menurut cerita, pelbagai kejadian berlaku sebelum penutupan pasaran tersebut..

Kali ini, mereka membawa kelainan dengan menyeru roh dalam permainan Spirit of the coin dengan harapan mereka boleh nampak kelibat atau entiti dengan mata kepala dorang sendiri.. Itu merupakan kepuasan bagi dorang.. Uis.. Memang dorang ni gila kan.. Banyak juga aku baca novel seram yang berkaitan dengan ritual spirit of the coin ni.. Movie pun pernah aku tengok pasal bende ni.. Huh!! Seriau pulak rasa.. Huhu..

Ok, bermula dari situlah berlakunya perkara yang tak diingini.. Bila mana permainan yang dimainkan itu dilanggar syarat-syaratnya.. Satu persatu kejadian menimpa mereka bertujuh... Fiq, Jimie, Ajim, Amat, Syida, Syira dan Al..  Seorang demi seorang menjadi manga sehingga terbunuh dalam keadaan yang mengerikan.. Ada ke yang selamat?


"Seorang penuntut IPTA jurusan Kejuruteraan dan Alam Bina ditemui mati oleh rakan serumah pada jam 10.32 pagi semalam di loteng rumah sewanya. Nur Insyirah binti Abdul Razak dipercayai membunuh diri akibat tekanan pelajaran, namun siasatan lanjut ke atas badan mangsa masih dijalankan bagi mengenalpasti punca sebenar kematian. Manakala rakan serumah mangsa diminta hadir ke balai polis bagi membantu siasatan."


Haaa dari satu kejadian ke satu kejadian, aku memang tak sabar-sabar nak tahu kesudahannya.. Selamat kah mereka? Bagaimana berakhirnya jalan hidup mereka.. Tragis ke? Pelbagai persoalan bermain difikiran aku.. Mood seram sentiasa on.. Tak pernah Off..

Diakhir cerita, barulah tahu punca sebenar kejadian yang mereka alami.. Betul-betul tak sangka.. Sebenarnya bukan dari permainan Spirit of the coin puncanya tetapi ada sebab lain.. Itu sekadar sebagai asbabnya sahaja.. Mungkin ada la sedikit sebanyak punca dari permainan itu tetapi punca sebenar adalah lebih dasyat..

Apakah puncanya yang sebenar? Ada atau tidak antara mereka yang  terselamat? haaa aku cuma boleh cakap, novel ni best.. Seram.. Ngeri.. Mendebarkan.. Memang tak rugi aku beli dimana pada awalnya aku sangat was-was nak beli novel Kacau ni takut aku kecewa dengan jalan ceritanya.. Ternyata ianya memberi satu pengalaman yang mendebarkan dan menyeramkan sepanjang aku melangkah dari satu plot ke satu plot yang lain.. Korang wajib beli dan baca weh!!


Rating & Cadangan


Rating : 🌟 🌟 🌟 🌟 

Banyak novel yang aku baca aku akan beri 4 bintang.. Sebabnya setiap novel yang aku beli aku akan pastikan review dari pembaca lain gempak dan menarik baru aku beli.. Kalau review suam-suam kuku memang aku tak beli la.. Buat bazir duit aku jerk.. Haha!! 

Untuk Kacau ni aku boleh bagi 4 setengah bintang sebenarnya.. Aku suka jalan ceritanya dan penceritaannya lancar dan tanpa gangguan lain seperti typing error dan sebagainya.. 

Bagi korang yang suka novel genre seram, bolehlah baca Kacau sebabnya korang pasti akan merasakan keseramannya sepanjang membaca novel ini.. Silap hari bulan korang tak boleh tidur dek kerana rasa ada yang memerhati.. Bagi yang tak berani tu, korang fikirlah banyak kali dulu ye untuk baca novel ni.. Haha!! Nak selamat baca siang weh!! Kiki... 

Dalam novel ni ada la juga diselit kisah cinta antara mereka.. Ada jugak cinta tak kesampaian sebabnya tak sempat luah dah menemui ajal..   

Apa-apa pun, tahniah buat penulis kerana menghasilkan karya yang ohsem cenggini.. Lain kali please hasilkan lagi ye Encik Ariff Adly.. Saya nak baca lagi.. Haha!! Aku doakan penulis sentiasa dilindungi olehNya dan diberi kesihatan yang baik supaya dapat menghasilkan novel yang lebih BEST lagi... Ahakz..


Ancasa Junior Chef 2018 Kembali Lagi Dengan Kerjasama Adabi

Tuesday, December 04, 2018
Ancasa Junior Chef 2018 Kembali Lagi Dengan Kerjasama Adabi  |  Menjadi tradisi apabila menjelangnya cuti persekolahan, Ancasa Hotels & Resorts telah merangka satu program khas sempena cuti persekolahan. Pada 01 Disember 2018 yang lalu telah diadakan program tahunan anjuran Ancasa Hotels & Resort menyaksikan cef-cef cilik beraksi menunjukkan bakat dalam bidang Kulinari dan pelbagai aktiviti menarik telah diadakan.



Program yang dikenali sebagai AnCasa Junior Chef ini merupakan program tahunan Ancasa Royale Pekan Pahang dan tahun ini merupakan penganjuran kali ke – lapan dengan kerjasama ADABI yang bertujuan untuk memupuk budaya minat memasak dalam diri anak-anak sejak dari bangku sekolah lagi. Program ini menyasarkan kanak-kanak berumur 6 – 12 tahun bertepatan dengan perumpamaan melayu iaiti ‘Meluntur Buluh Biar Dari Rebung’. Pada peringkat umur begini, kanak-kanak mudah untuk menerima tunjuk ajar dan pada masa yang sama dapat membantu membentuk sahsiah dan jati diri yang positif dalam diri mereka.


Program yang ditunggu-tunggu oleh warga pekan ini menyaksikan cef-cef cilik beraksi mempamerkan kereativiti mereka dalam menyediakan menu yang ringkas lagi berkhasiat iaitu ‘Chicken Spaggethi Carbonara’ serta membuat dekorasi kek sambil dibantu oleh cef-cef Ancasa Royale Pekan Pahang. Pada masa yang sama, cef-cef cilik diberikan pendedahan tentang penyediaan makanan sihat dan seimbang bertepatan dengan menu yang disediakan pada kali ini.






Selain dari Program Junior Chef, Ancasa Royale Pekan menampilkan kelainan daripada tahun-tahun sebelumnya dengan menganjurkan program Zumba bersama ‘Coach’ Zana, Karnival Makanan serta ‘inflatable bouncer’ untuk kanak-kanak. Lebih menarik lagi, program derma darah serta pemeriksaan kesihatan secara percuma dengan kerjasama Hospital Daerah & Jabatan Kesihatan Daerah Pekan turut diadakan bagi memberikan pendedahan tentang kepentingan menjaga kesihatan kepada orang ramai yang hadir dan seterusnya memeriahkan lagi program Ancasa Junior Chef.


Menurut Encik Baharin Baharudin, Pengurus Besar Ancasa Royale Pekan Pahang, ‘Ancasa Junior Chef adalah merupakan wadah terbaik buat anak-anak memanfaatkan cuti penggal persekolahan dengan mengikuti aktiviti memasak dalam suasana yang santai dan paling penting adalah menyeronokkan. Daripada program ini, ibu bapa dan anak-anak secara tidak langsung dapat mewujudkan ‘family bonding’. Pada tahun ini juga, Ancasa Royale telah mengambil inisiatif dengan menganjurkan pelbagai program-program menarik seperti Aerodance, pemeriksaan kesihatan serta karnival makanan bagi mendekatkan diri dengan penduduk sekitar Pekan dan beramah mesra dengan komuniti di negeri Pahang khususnya Daerah Pekan.

Turut hadir sama meriahkan program tersebut adalah wakil dari ADABI serta pihak pengurusan Ancasa Hotels & Resorts.


Sebagai penghargaan kepada para peserta, pihak penganjur juga telah menyediakan lampiran resipi, apron dan topi chef serta hamper sumbangan dari pihak ADABI kepada kanak-kanak ini. Sijil Penyertaan turut diberikan pada akhir program ini.



Review Novel | Garam by Ruwi Meita

Sunday, December 02, 2018
Garam by Ruwi Meita  |  Sebuah lagi novel dapat aku habiskan.. Garam karya dari penulis seberang, Ruwi Meita.. Novel ni sebenarnya agak terkenal dikalangan pembaca novel fixi.. Banyak juga review yang aku baca tentang novel Garam ni terutamanya di Goodreads.. Memandangkan reviewnya sangat bagus dan menarik, aku terpanggil untuk membeli dan membacanya sendiri.. Tapi awas ye, novel ini untuk pembaca yang matang sahaja.. Mereka yang dibawah umur tidak digalakkan membaca novel ini hehe..


Garam merupakan penulisan pertama Ruwi Meita yang aku baca.. Ruwi Meita ialah seorang penulis Indonesia yang telah menghasilkan banyak novel dalam genre seram, thriller, cinta dan misteri. Antara novelnya adalah seperti Rumah Lebah (2008), Cruise Chronicle (2013), Kamera Penghisap Jiwa (2014), Misteri Patung Garam (2015) yang terbit di Malaysia sebagai Garam (Buku Fizi, 2016) dan banyak lagi..


Tajuk : Garam
Penulis : Ruwi Meita
Muka Surat : 284
Penerbit : Buku Fixi Sdn. Bhd.
Tahun Diterbitkan : Julai 2016


Sinopsis Garam


Seorang pemain piano di Surabaya ditemui mati terduduk di hadapan pianonya dengan bibir terjahit. Biji mata dicungkil, meninggalkan lubang hitam yang amat mengerikan. Rambut palsu merah panjang menutupi kepalanya. Sementara otak dan organ-oragan tubuhnya telah dikeluarkan secara paksa.

Kulitnya pucat seputih garam. Tidak, tidak sekadar seputih garam. Tetapim seluruh tubuhnya itu benar-benar dilumuri adunan garam.

Inspektor Kiri Lamari, penyiasat kes ini terus dihantui lubang hitam mata pemain piano. Mata yang mengingatkan Kiri Lamari akan mata ibunya. Yang juga dia temui tak bernyawa puluhan tahun lalu.

Garam? Kenapa garam?


Review Garam


Sebenarnya aku beli buku ni dah lama cuma aku tiada keberanian untuk membacanya.. Now, aku beranikan diri untuk hadam buku ini.. Alhamdulillah aku dapat habiskannya dalam masa yang singkat sahaja.. 

Sangkaan aku jalan ceritanya biasa-biasa sahaja tidaklah segerun mana.. Rupanya sangkaan aku itu meleset sama sekali kerana novel ini berkisarkan kisah pembunuhan kejam.. Semasa membaca novel ni, aku dapat bayangkan bagaimana setiap kejadian itu berlaku.. Seolah-olah ianya berlaku didepan mata aku.. Paling tepat, seperti aku sedang menonton movie omputeh yang berkisahkan pembunuhan kejam.. Huiiii.. Sangat mencabar jiwa aku yang agak rapuh ini.. Wahaha!

Dari satu kisah pembunuhan ke satu kisah pembunuhan, kronologinya semua sama.. Ia dilakukan oleh seorang pembunuh misteri yang menjadikan garam sebagai bahan utama dalam setiap pembunuhan yang dilakukannya.. Baginya, setiap pembunuhan kejam yang dilakukannya dengan mengawet mayat dengan menggunakan garam, sebagai penghapus dosa.. Mangsanya semuanya orang yang terkenal dan berjaya dalam kerjaya..

Setiap apa yang terjadi pasti ada penyebabnya.. Begitulah juga dengan si pembunuh ini.. Ada sisi gelap disebalik kehidupannya yang menyebabkan dia terdorong untuk melakukan perbuatan kejam itu.. Ia bermula dari aturan hidup yang dia sendiri tak impikan yang telah diaturkan oleh ibunya sendiri menyebabkan jiwanya tertekan dan terus terjerumus dalam dunia penuh kekejaman..

Seorang inspektor yang berkaliber yang digelar sebagai Si Penghidu Jejak telah berjaya membongkar segala kegiatan si pembunuh dan sekaligus berjaya menangkapnya walaupun pada awalnya nyawa sendiri dalam bahaya.. Dia berjaya menghubung kaitkan setiap petunjuk yang dia dapat sehinggalah tertangkap si penjenayah tersebut..

"Ada bunga yang kembang di waktu pagi. Ada yang kembang di malam hari.
Dan ada bunga yang mekar sepanjang hari. Tapi tak ada bunga yang tumbuh di kaki.
Bunga tumbuh di tempat yang tidak diganggu, sedangkan kaki memijak tanah.
Tahniah, anda telah membasuh kehidupan orang melalui kaki mereka
sepertimana aku membasuh dosa manusia yang kehilangan langkah.

Dari, S."

Petunjuk yang terakhir yang menyebabkan tertangkapnya Matari yang menyamar sebagai saudara kembarnya Rahardian untuk mengaburi pihak berkuasa. 

Cerita novel ni memang best.. Kalau baca review aku ni korang rasa tak puas hati, haaa wajib kena beli dan baca sendiri dari awal hingga akhir ye.. Ternyata novel Garam ini tak mengecewakan aku.. Jalan ceritanya sangat menarik dan mendebarkan... Setiap plot disampaikan dengan teliti dan sehingga aku tak sabar nak tahu kesudahan ceritanya.. Yang pasti, sangat mendebarkan hokeh!


Rating & Cadangan



Rating : 🌟 🌟 🌟 🌟

Buat korang yang memang hantu buku Fixi dan sukakan jalan cerita yang mendebarkan dan misteri, bolehlah baca buku Garam ni.. Setiap kejadian membuatkan korang ternanti-nanti apakah sebabnya dan kesudahannya..

Novelnya tidak terlalu tebal dan yang pastinya tidak membosankan.. Dalam novel ni juga terselit kisah cinta dan kekeluargaan.. Ada konflik dalam hubungan mereka dimana ianya perlu dirungkaikan supaya hubungan cinta mereka bersatu..

Tahniah buat penulis kerana berjaya menghasilkan jalan cerita yang menarik sekali.. Setiap plot pasti memberi debaran kepada pembaca.. Moga penulis dapat menghasilkan karya yang lebih mendebarkan dimasa-masa akan datang..



Mystery Boxes Giveaway by Liyana Jasmi

Saturday, December 01, 2018
Mystery Boxes Giveaway by Liyana Jasmi  |  Holaaaa frenz.. Hari ni agak bernasib malang bila jari jemari ku dimakan oleh mata pisau.. Ahakz.. Luka 2 jari.. Mulanya malas jugak nak hadap blog ni, tapi rasa rindu pulak nak menulis.. Ternampak pula giveaway dari blogger Liyana Jasmi ni.. Wahh menarik hadiahnya.. Memang wajib join kalau macam ni.. Harapnya, nasib aku untuk giveaway ni tak semalang hari ini.. Haha!!


5 kotak misteri untuk dimenangi.. Wahh, best jerk dengar kan.. Apa la agaknya yang ada dalam kotak tu nanti.. Katanya ada 6 item.. Semoga ada rezeki untuk menang.. Alhamdulillah syaratnya pun sangatlah mudah.. Sape yang tak join giveaway ni sangatlah rugi ye.. Syarat mudah tetapi hadiah sangat menarik.. Hah gitu..

Hey, korang jom join..



Cepat join weh.. 16 Disember ni tarikh akhirnye tau.. Sempat lagi nak join tu..