Top Social

Image Slider

Simple Makeup Dengan Althea Makeup Collection

Thursday, February 28, 2019
Simple Makeup Dengan Althea Makeup Collection  |  Hey! Kalau korang perasan, bukan selalu aku share produk makeup di blog aku ni.. Haaa kali ni dengan penuh terujanya aku nak share dengan korang semua produk makeup pilihan aku dan akan menjadi feberet aku juga selepas ni ofkoslah makeup collection dari Althea Korea..

Althea Makeup Collection

Kalau sebelum ni, Althea keluarkan produk skincare seperti cleanser, toner, mask, body mist, sunscreen dan sebagainya. Now, Althea Korea sekali lagi mengeluarkan baby barunya iaitu rangkaian produk makeup dari jenamanya sendiri.. Aku excited wehh nak cuba produk makeup mereka.. Althea makeup collection kali ni datang bersama-sama Happy Lunar New Year box.. Makeup best, kotak pun cantik sangat.. Lagi la teruja!! Apa ada dalam Happy Lunar New Year box tu?

Althea Makeup Collection

  • BCL X Althea Eye Palette Sunrise & Moonrise
  • Althea Flawless Creamy Concealer (4 shades)
  • Althea Spotlight Eye Glitter (2 shades)
  • Althea Watercolour Cream Tint (4 shades)
  • Althea Skin Relief Spot Film Gel

BCL X Althea Eye Palette Sunrise & Moonrise

Eye Palette Sunrise & Moonrise

Kali ni, Althea berkolaborasi pula dengan seorang penyanyi popular Indonesia iaitu Bunga Cinta Lestari (BCL) dalam menghasilkan Eye Palette Sunrise & Moonrise.. Sepertimana ramai tahu, BCL juga merupakan seorang ikon kecantikan dan fesyen.. Eye Palette ini mempunyai 8 pilihan warna yang sangat menarik dan lengkap dengan shimmer, glitter dan matte.. Paling best, teksturnya lembut dan sangat mudah untuk diblend... Aku yang jarang-jarang makeup ni pun rasa geram jerk dengan warna-warna yang ada.. Firstime tengok tu pun dah tak sabar-sabar nak cuba.. Hehe..

Real Colour Eye Palette Sunrise & Moonrise

Aku suka dengan packagingnya.. Dari kotaknya yang berbunga-bunga seindah Bunga Cinta Lestari dan casenya juga sangat exclusive.. Cuma satu aje, nape tak de berus untuk sapuan.. Nak berusssss!! Haha.. Ok, sebenarnya kalau tak de berus pun, boleh jerk guna jari sebab teksturnya lembut dan mudah di sapu..

Tak pandai sangat makeup tapi aku cuba yang terbaik.. Hiks!


Harga : RM 140.00


Althea Flawless Creamy Concealer

Althea Flawless Creamy Concealer

Yeyyy akhirnya aku dapat juga memiliki concealer pelbagai warna... Althea Flawless Creamy Concealer ini didatangkan dengan 4 pilihan warna iaitu :-
  • #01 Vanilla
  • #02 Ginger
  • #03 Honey
  • #04 Mocha

Concealer ini mengandungi Aquaxyl (derived from birch tree sap) untuk melembap dan memperbaiki kesihatan keseluruhan kulit sementara sifatnya yang tahan lama membolehkan ia tetap di wajah sepanjang hari.. Dengan memakai concealer dari Althea ni, halangan kelembapan akan terhasil pada kulit dan menghalang dehidrasi.. Jadi, makeup tak mudah retak ye... hehe..

Aku suka teskturnya yang creamy dan sangat ringan.. Coveragenya pun sangat bagus uollss... Habis semua mata panda aku hilang.. Hehe.. Packaging pun masyaallah comel sangat dengan berus yang cute... ok, untuk memastikan ianya berkesan untuk menutup cela, cara penggunaanya juga haruslah betul ye..

Kasi tutup mata panda.. hehe.

Cara Guna : Calitkan concealer di kawasan yang hendak ditutup celanya seperti di bahagian mata, hidung dan di bahagian yang tercela.. Kalau ada jerawat ke, parut ke, boleh calit sekali kawasan tu.. Kemudian ratakan dengan jari atau span.. Warna cerah boleh digunakan pada bahagian mata manakala tona lebih gelap boleh buat kontur muka.. 

Harga : RM 15.00


Althea Spotlight Eye Glitter

Althea Spotlight Eye Glitter

Althea Spotlight Eye Glitter ni pula didatangkan dalam 2 warna iaitu #01 Gold Light dan #02 Pink Light... Eye Glitter ini juga bertekstur creamy dan ianya serba guna.. Boleh blend dibuat eyeshadow, boleh juga dijadikan eyeliner (glam u!!) atau boleh juga buat highlight... Mengikut kesesuaian dan keselesaan sendiri.. Apa yang penting, bila pakai dapat effect liplap liplap!! hehe.. Serius, lawa sangat warna dia weh!!


Packagingnya juga sangat comel bersekali dengan berus eyeliner.. Teksturnya juga sangat mudah diblend untuk digunakan sebagai eyeshadow..


Harga : RM 24.00


Althea Watercolour Cream Tint

Althea Watercolour Cream Tint

Maka bertambahlah koleksi tint aku.. Althea Watercolour Cream Tint mempunyai 4 pilihan warna yang sangat menarik.. Tint collection kali ni lebih kepada red shades.. Apa yang bestnye tint dari Althea ni, ia tak mengeringkan kulit dan long-lasting... Time nak makan tu, tak perlu risau dah warna lipstik ilang.. Hehe.. packagingnya pun super cute.. Aku suka!! Nak bawak kemana-mana pun senang..


4 pilihan warna :-
  • #01 Plum Cream
  • #02 Strawberry Cream
  • #03 Peach Cream
  • #04 Marron Cream
Althea Watercolour Cream Tint ini mengandungi asid hyaluronik dan squalene untuk bibir kekal hydrated dan tidak mengelupas.. Ia mudah diapply kat bibir dengan hanya satu atau dua sapuan dah boleh mencantikkan bibir.. Warnanya juga sangat bold.. Nak kasi bold, boleh apply banyak sikit manakala nak nampak lebih light, apply sedikit aje.. Semua boleh ejas bohhh!!

Yang ni aku pakai code warna #03 Peach Cream

Harga : RM 20.00


Althea Skin Relief Spot Film Gel

Althea Skin Relief Spot Film Gel

Eceli, Althea Skin Relief Spot Film Gel ini digunakan untuk merawat kulit terutamanya jerawat pada wajah kerana ia mengandungi minyak pokok teh, centella dan ekstrak daun pinus.. Dihasilkan dalam bentuk gel dimana ia mampu melega dan merawat sambil melindungi kulit daripada pencemaran luaran.

Teksturnya mudah meresap ke dalam kulit dan boleh dipakai sebelum makeup.. Masa sapu gel ni kat muka, aku dapat rasa sedikit sejuk mint gitu.. Selesa jerk! Jangan risau, gel ni sesuai untuk semua jenis kulit..


Cara guna : Apply di kawasan yang diperlukan secara nipis dan biarkan kering selama kira-kira 5 minit.. Pastikan ianya benar-benar kering sebelum mengenakan sebarang makeup pada wajah.

Harga : RM 19.00

My Simple Makeup With Althea Makeup Collection

My Simple Makeup Dengan Althea Makeup Collection

Dah ada koleksi lengkap makeup dari Althea ni, bolehlah lepas ni aku improve kan lagi makeup aku ni... Yelah, biasa makeup lebih kurang jerk.. Now, terasa nak cuba makeup cara yang betul dan lebih baik..


Bagi yang berminat untuk mendapatkan produk Althea, 
boleh terus terjah ke laman web mereka di :- 


Untuk info lanjut, boleh ikuti mereka di :-



Jualan Buku Big Bad Wolf Meraikan Ulang Tahunnya Yang Ke-10 Dengan Destinasi Pertama Di Kuantan

Tuesday, February 26, 2019
Jualan Buku Big Bad Wolf Meraikan Ulang Tahunnya Yang Ke-10 Dengan Destinasi Pertama Di Kuantan | Sebagai usaha memupuk minat suka membaca dalam kalangan rakyat Malaysia, Pahang bakal menjadi destinasi pertama di antara 9 negeri yang lain di 2019. Berita baik untuk para pencinta buku! Selepas Jualan Buku Big Bad Wolf menutup tirai dengan penuh jayanya pada Disember 2018, Jualan Buku Big Bad Wolf kini kembali untuk jualan buku yang selalu dinanti – nantikan di seluruh Malaysia. Jualan Buku pertama tahun ini akan diadakan di Kuantan pada 28 Februari hingga 10 Mac 2019, di mana para pencinta buku boleh mendapatkan beraneka jenis buku pilihan mereka di Universiti Malaysia Pahang, Gambang.


Tahun ini bakal menjadi tahun yang menarik buat kami di Big Bad Wolf Books. Sempena dengan sambutan ulang tahun kami yang ke‐10 dan buat julung kalinya dalam sejarah Big Bad Wolf Books, kami akan membawa Jualan Buku ini ke 10 buah negeri di Malaysia,” kata Pengasas Big Bad Wolf Books, Andrew Yap.

Menampilkan buku dengan potongan harga antara 75% hingga 95%, para pencinta buku boleh berbelanja mengikut kemahuan hati mereka bermula seawal 10.00 pagi hingga ke tengah malam di Jualan Buku Big Bad Wolf di Kuantan. Jualan ini menawarkan pelbagai pilihan buku paling laris, novel remaja, kisah percintaan, sains fiksyen, jenayah, kisah seram, perniagaan, seni bina, seni dan reka bentuk, resipi serta banyak lagi. Para pelanggan boleh mendapatkan kesemua buku berkenaan di dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia.

Sesuai untuk semua peringkat usia, Jualan Buku ini turut menampilkan tajuk-tajuk buku dari kalangan penulis-penulis ternama, serta buku dari penerbit tempatan yang terdiri lebih daripada 40 penerbit seperti PTS, Karangkraf, Dewan Bahasa dan Pustaka serta ITBM Publishing. 12 penerbit buku indie yang turut mengambil bahagian di Jualan Buku ini termasuk Buku Fixi, Dubook Press, Lejen Press, The Patriots dan Mapple Comics. Buku-buku ilmiah terbitan Sasbadi dan Pelangi serta terbitan universiti di bawah kumpulan Majlis Penerbitan Ilmiah Malaysia (MAPIM) juga boleh didapati di sepanjang Jualan Buku tersebut selama 11 hari.

Di samping itu, dalam usaha untuk menjadikan proses pembelajaran lebih menyerokkan bagi si kecil, ibu bapa yang mengunjungi Jualan Buku tersebut pastinya akan berpuas hati dengan pemilihan buku yang berbagai macam di bahagian kanak-kanak. Antara buku yang disyorkan adalah buku augmented reality (AR) oleh Little Hippo yang mempunyai lapan jenis judul. Menggunakan kecanggihan teknologi AR, buku AR Little Hippo mencipta satu pengalaman pembacaan yang immersive dan berinteraktif untuk si kecil, yang pastinya akan merevolusikan cara membaca, bermain dan belajar pada masa yang sama untuk  generasi akan datang.

"Salah satu misi utama Big Bad Wolf adalah untuk memupuk minat suka membaca dalam kalangan masyarakat. Sebagai sebuah jenama yang sedang berkembang,  kami akan terus membawa lebih banyak buku mampu milik ke bandaraya-bandaraya di dalam dan di luar negara, sejajar dengan matlamat kami untuk mencetus inspirasi dan memperkasakan masyarakat dengan ilmu pengetahuan,” tambah Yap.

Di dalam usahanya untuk menyemai bakti kepada masyarakat, Jualan Buku Big Bad Wolf akan meneruskan peranan yang dipertanggungjawabkan oleh sayap Tanggungjawab Sosial Korporatnya menerusi Program Red Readerhood di sepanjang tempoh Jualan Buku di seluruh Malaysia. Untuk Jualan Buku di Kuantan, kanak-kanak kurang bernasib baik dari beberapa rumah kebajikan di bawah seliaan Pertubuhan Komuniti Harap Kuantan (HARAP) akan mendapat manfaat menerusi program berkenaan di mana orang ramai boleh menyumbangkan buku yang dibeli di Jualan Buku ini. Inisiatif tersebut diadakan bagi memastikan kanak-kanak kurang bernasib baik mendapat akses kepada buku-buku berkualiti.

Selain daripada buku, para pelanggan juga boleh membeli pelbagai cenderamata seperti lencana, magnet dan barangan Big Bad Wolf. Memandangkan  jualan ini akan berlangsung sehingga tengah malam, Jualan Buku Big Bad Wolf turut menyediakan gerai-gerai jualan makanan berkonsepkan food truck di Universiti Malaysia Pahang bagi memudahkan para pengunjung yang datang untuk menjamu selera dan menghilangkan dahaga dengan beraneka makanan serta minuman yang lazat.

Pastikan anda sentiasa mendapat maklumat terkini dengan mengikuti #BBWPahang2019 di : -

FACEBOOK : fb.com/bbwbooks 
INSTAGRAM : @bigbadwolfbooks


Flight to Kuala Lumpur Y’alll

Monday, February 18, 2019
Flight to Kuala Lumpur Y’alll  |  Hi guys, korang buat apa je tu? Ada rasa nak keluar bercuti dengan kawan-kawan atau keluarga tak? Mesti seronok kan kalau dapat keluar bercuti dekat tempat yang best-best. Tak kisahlah tempat yang korang pergi tu dalam negara je ataupun luar negara. Tapi apa yang paling penting, apabila kita pergi bercuti kita dapat buang rasa stress dalam diri kita tu.. Betul tak? Kita mesti akan enjoy dan tempat yang kita pergi tu mesti akan berikan kita kenangan yang menyeronokkan dan pasti akan kita ingat sampai bila-bila. Aku yakin, korang juga mesti ada tempat yang korang suka kan contohnya, ada orang suka pergi bercuti dekat tempat yang ada pantai, bercuti dekat bandar yang cantik dan banyak lagi tempat yang menarik. Bercuti ni adalah salah satu cara nak reward diri korang and bercuti juga boleh membuatkan korang ada perspective baru dari pelbagai pengalaman yang korang lalui.

foto : google
Bila korang travel ni tak kisahlah korang naik bas ke, keretapi ke ataupun kapal terbang. Benda yang paling wajib korang kena ada, adalah tiket. Kalau takda tiket transportation yang korang nak naik nanti, confirm korang tak boleh pergi. Contohlah korang ambil kapal terbang sebagai korang punya transportation untuk travel. Jadi, cara korang nak dapatkan tiket, ada dua cara. Satu, korang boleh dapatkan tiket di kaunter tiket di airport. Dua, korang boleh access secara online. Yang pastinya, beli secara online adalah lebih mudah dan cepat. Ini tak bermakna yang cara pertama itu tak membantu, cumanya cara ni akan ambil masa yang agak lama kerana korang kena pergi ke airport lepas tu tanya dengan lebih details. Apa yang bezanya dengan beli online adalah korang boleh dapatkan tiket hanya dari rumah dan semua yang korang nak tahu semua dah ada dekat situ.

foto : google

Bila korang guna kapal terbang, benda yang korang kena consider adalah, syarikat penerbangan mana yang patut korang pilih. Bagi pendapat aku, korang boleh cuba Scoot Airline. Scoot Airline juga ada provide servis online melalui website dorang dimana korang boleh book scoot flight dekat website dorang je. Zaman sekarang ni semua urusan guna online servis. Nak pergi ke website airline ni senang je sebenarnya, korang cuma perlu buka google then tulis scoot airline. Link first yang keluar tu, korang klik and korang akan nampak website scoot airline. Dari sini korang boleh nampak ada satu section yang korang boleh booking tiket terus. Cara nak booking pun senang je uollsss, korang cuma masukkan tarikh bila korang nak bertolak dan bila korang nak balik, tempat korang nak pergi and last sekali berapa orang passenger yang akan ikut serta.


Korang boleh travel guna airline ni untuk ke Kuala Lumpur. Jadi bila korang buka website scoot airline tu, dekat bahagian destination korang boleh search flights to Kuala Lumpur. Lepas tu, jangan lupa masukkan tarikh korang nak bertolak and bila korang nak balik. Proses yang korang kena buat adalah sama yang macam ditulis seperti yang diatas. Tak lupa juga nak ingatkan yang kalau korang bernasib baik and kena pada waktunya, korang boleh dapat harga yang lebih murah sebab scoot airline ni selalu jugak buat promotion. Jadi korang kena alert lah and manalah tahu, korang boleh dapatkan tiket yang jauh lebih murah. 

foto : google

Usually, bila korang beli tiket flight ke Kuala Lumpur, korang akan mendarat di Kuala Lumpur International Airport (KLIA).  Airport ni juga ada provide korang shopping mall dimana korang boleh beli belah macam-macam benda dekat situ. One more thing, dekat situ juga ada satu tempat nama ‘duty-free zone’ dimana korang boleh dapatkan barang tanpa cukai. Obviously harga barang dekat situ akan lebih murah dari biasa.

foto : google

Selain dari tempah tiket, kalau korang nak cari tempat untuk berehat, dengan website ni jugak korang boleh tempah hotel sekali. Cool kan? Korang boleh tempah dua benda dalam satu masa. And lagi satu korang dah tak payah nak serabut-rabut nak cari bilik dah bila korang dah sampai tempat yang korang tuju tu. Jangan lupa dapatkan tiket korang and rancang percutian korang dengan baik!


Betul Atau Salah Cara Anda Membersihkan Bilik Air?

Sunday, February 17, 2019
Betul Atau Salah Cara Anda Membersihkan Bilik Air? | Adakah anda tahu kemungkinan besar cara anda membersihkan bilik air adalah salah? Bermula dari penggunaan peralatan yang salah, sehingga mengabaikan beberapa perkara utama – yang membolehkan wujudnya kotoran dan kuman – dan lebih buruk lagi, ia menyebarkan kuman di seluruh tempat dan bukannya menyingkirkannya.


Bilik air adalah tempat yang perlu anda bersihkan, supaya ia bersih dan menyegarkan. Bagi sesetengah orang, ia adalah tempat yang harus didatangi selalu, malah sebagai tempat berinspirasi. Jadi memastikan kebersihan bilik air adalah sangat penting.

Berikut beberapa cara yang anda lakukan adalah kurang sesuai dan berkesan, dan disertakan beberapa tips bagi membantu anda melakukan kerja pembersihan dengan lebih berkesan, selepas ini.  

1. Melupakan bahagian-bahagian lain dalam bilik air

Kebanyakan orang cenderung memfokus pembersihan hanya pada dinding dan mangkuk tandas. Mereka tidak menyedari bahawa apabila mengepam mangkuk tandas terutamanya apabila penutup mangkuk dibuka, bakteria mikroskopik boleh tersebar setinggi 25cm ke udara dan berada di mana-mana sahaja. Malah, terdapat tanda-tanda jelas di bangku tandas dan bekas air kencing yang melekat di penutup mangkuk tandas. Oleh itu, pastikan anda membersihkan setiap bahagian tandas dan bilik air.


Secara alternatif, anda juga boleh menggunakan pembantu yang berguna seperti WD-40®Multi-Use Product yang juga berfungsi dengan keajaiban dalam membersihkan tandas yang mempunyai kesan kotoran lama dan dan cecair atau minyak daripada mangkuk tandas anda. Hanya sembur ke dalam dan lap atau gosok beberapa kali dengan berus tandas nilon, sebelum disiram. Anda juga boleh menyemburkannya di luar mangkuk, biarkan selama beberapa minit, dan lap bersih dengan sabun dan air.

2. Menggunakan kertas tuala/ tisu tandas


Ramai orang cenderung membazirkan kertas tuala dengan menggunakannya bagi membersihkan dan mengelap permukaan tandas. Bukan hanya membazir dan membuang  kertas tuala, ia juga tidak mesra alam sekitar. Jadi gunakan kain yang baik seperti kain terpakai atau lebih baik lagi, kain mikrofiber yang terdiri daripada serat sintetik ultrafine. Ia mempunyai caj statik yang menyerap habuk dan kotoran, dan anda boleh mencuci dan menggunakannya semula.

Sekiranya terdapat kesan kotoran yang ganjil dan degil yang tidak boleh dihapuskan, kini anda akan dapati bahawa WD-40®Multi-Use Product juga boleh membantu anda.

3. Hanya mop lantai


Mop hanya membantu kawasan yang basah dan meninggalkan habuk asal dan kotoran di atas lantai. Langkah yang terbaik adalah dengan cara vakum terlebih dahulu permukaan lantai yang basah. Sekiranya terdapat sisa-sisa kotoran berminyak di atas lantai, cuba gunakan WD-40® Specialist Fast Acting Degreaser. Pakar penyelesaian berasaskan air ini sangat baik untuk menghilangkan gris, minyak dan kotoran tanpa meninggalkan sebarang residu. Dengan buih berkuasa yang berfungsi pada kadar segera terhadap sentuhan, ia juga sangat mudah dibilas.

4. Menggunakan produk pembersih yang salah


Lazimnya, sesetengah indvidu cenderung untuk menggunakan hanya satuproduk pembersih untuk membersihkan keseluruhan bilik mandi, kerana ia lebih mudah. Tetapi ia tidak baik untuk bilik mandi anda, kerana setiap kawasan berasingan sebenarnya memerlukan pembersih tertentu. Contohnya, bagi beberapa produk logam (seperti pili anda) memerlukan perhatian tambahan. Hanya sembur sedikit WD-40®Multi-Use Product bagi mengilatkan dan melindunginya daripada karat dan hakisan.

5. Tidak membersihkan berus tandas

Ini adalah kesilapan yang jelas tetapi sering dilakukan yang menyebabkan pembiakan kuman di bilik mandi, dan bukannya dihapuskan. Ini disebabkan ramai yang ingin cepat menyelesaikan pembersihan bilik mandi dan dalam keadaan tergesa-gesa, mereka selalunya lupa bahawa mereka juga perlu menjaga peralatan yang digunakan.


Ini menyebabkan berus tandas sering diabaikan dan hanya dimasukkan semula ke dalam pemegangnya selepas selesai melakukan pekerjaan pembersihan, walaupun ketika ia masih basah, menjadikannya mudah untuk kuman membiak. Oleh itu, pastikan anda meletakkannya di sebalik mangkuk untuk dikeringkan sepenuhnya terlebih dahulu.

Sekiranya memerlukan  pembersihan yang baik, cuba rendam dalam pembersih antibakteria, bilas, dan biarkan ia kering lagi. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak tips atau petua untuk membersihkan kediaman anda dan memastikan peralatan anda dalam keadaan baik, boleh melayari http://wd40.asia. Anda pasti akan teruja dengan kelebihan penggunaan barisan produk WD-40®.


Birthday Giveaway By Yayaazura.com

Sunday, February 17, 2019
Birthday Giveaway By Yayaazura.com  |  Lama weh tak join giveaway.. Rasa cam buat comeback jerk ni... Hari bizi sedunia dah tamat.. Lepas ni tak tahu la kot terbizi balik.. Misi utama buat masa ni nak siapkan banyak entry.. Moga diberi kekuatan dan kerajinan yang maha dasyat.. Kehkehkeh!! Orite, now aku nak join giveaway anjuran Blogger Yaya Azura.. Bila tengok hadiahnya, ofkos kena join sebabnya aku ni memang pantang kalau tengok buku.. Tak kire la buku ape pun.. Asalkan ia bergelar 'buku'.. Hikss..


Nak join boleh klik banner kat atas ni ye.. 

Ok, memandangkan giveaway ni sempena besday Yaya, aku nak kasilah ucapan sikit buat besday girl.. 
Kepada Yaya, Happy Birthday.. Semoga Yaya diberi kebahagian yang berpanjangan, dimurahkan rezeki dan dipanjangkan usia serta diberi kekuatan untuk terus menempuh dugaan hidup.. Selamat maju jaya juga dalam dunia blogging.. Insyaallah.. Amiin YRA..

Korang-korang yang mane free tu, moh la join reramai giveaway ni.. Hadiah pun menarik.. Pakat support ye... Giveaway tamat akhir bulan ni..


Tarikh Akhir
28 Februari 2019


Masa Mandi Si Manja Lebih Menyeronokkan Dengan Carrie Junior Bubbly Bar

Sunday, February 17, 2019
Masa Mandi Si Manja Lebih Menyeronokkan Dengan Carrie Junior Bubbly Bar  |  Masa mandi adalah lebih daripada sekadar rutin; ia adalah masa yang tepat dan berharga untuk mengeratkan hubungan. Ia merupakan rutian harian yang boleh memberi manfaat kepada kanak-kanak melalui belaian kasih sayang yang lebih dari ibu bapa dan penjaga. Mandi dapat membantu si manja untuk berehat dan setiap sentuhan fizikal memberikan mereka keyakinan terhadap kasih sayang dari ibu bapa.



CARRIE JUNIOR - sebuah jenama yang dipercayai dalam kelengkapan mandian kanak-kanak memperkenalkan keseronokan masa mandi dengan CARRIE JUNIOR Bubbly Bar. Produk CARRIE JUNIOR Bubbly Bar baharu ini memberikan sebuah pengalaman baru yang lebih menyeronokkan di dalam bilik mandi. Sabun buku mandian baharu dengan hiasan imej 3D CARRIE yang timbul dipermukaan sabun hadir dalam 3 warna terang dan menarik iaitu merah jambu, hijau dan biru sesuai dengan setiap variannya.


CARRIE JUNIOR Bubbly Bar ini merupakan sabun Gliserin, menjadikannya lebih lembut pada kulit daripada kebanyakan sabun. Gliserin berasal dari minyak tumbuhan semulajadi menjadikan sabun ini mempunyai bacaan pH lebih rendah berbanding sabun lain. Ia membersihkan sambil memberikan lapisan perlindungan kelembapan, agar kulit kekal lembap. Gliserin yang terkandung di dalam CARRIE JUNIOR Bubbly Bath juga bertindak sebagai humektan, memberikan kelembapan pada kulit agar terhidrasi sepanjang masa. Humektan tidak menjadikan kulit berminyak sebaliknya menjadikan kulit lebih lembut. CARRIE JUNIOR Bubbly Bar diuji secara dermatologi, sesuai untuk semua jenis kulit, sangat lembut dan tidak mengasari permukaan kulit; apabila digunakan bersama air, ia mempunyai kesan yang menenangkan dan juga melembutkan kulit.



Pastikan kulit anak anda sentiasa terhidrasi, ia dapat melembapkan kulit sehingga beberapa jam selepas mandi. Pengunaan CARRIE JUNIOR Bubbly Bar yang berterusan menjadikan kulit lembut dan gebu. Menyental dengan sabun ketika mandi juga merupakan terapi yang dapat melegakan tubuh badan.


CARRIE JUNIOR Bubbly Bar hadir dalam 3 aroma buah-buahan paling menarik dan laris daripada rangkaian mandian CARRIE iaitu Groovy Grapeberry, Cheeky Cherry dan Double Milk menjadikan kulit sentiasa segar dan bersih. CARRIE JUNIOR Bubbly Bar dirumus khas dengan kandungan istimewa Carrie Junior, Fruito-E yang merupakan gabungan semulajadi ekstrak buah-buahan. Fruito-E diperkaya dengan vitamin dan nutrient untuk membantu menyuburkan dan melembapkan kulit.


Kini kanak-kanak boleh menikmati lebih keseronokan di dalam bilik mandi kerana CARRIE JUNIOR Bubbly Bar turut hadir dengan mainan rahsia di dalam setiap kotak. CARRIE JUNIOR Bubbly Bar boleh didapati di kedai runcit utama, pasar raya, pasar besar di seluruh negara; sabun buku seberat 100gm ini berharga RM4.00 (Semenanjung Malaysia) dan RM4.20 (di Sabah Sarawak) setiap satu.




DR. WU Clinical Skincare - Aekni : 17 Anti-Ance System Untuk Merawat Masalah Jerawat Dengan Berkesan

Saturday, February 16, 2019
DR. WU Clinical Skincare - Aekni : 17 Anti-Ance System Untuk Merawat Masalah Jerawat Dengan Berkesan  |  Masa zaman remaja aku dulu, muka aku ni tak pernah lekang dengan masalah jerawat.. Muka memang tahap breakout teruk sangat.. Macam-macam cara jugak aku cuba untuk rawat jerawat aku masa tu.. Almaklumlah time tu aku kurang pendedahan dengan produk yang bagus untuk rawat jerawat ni.. Yang aku terfikir time tu hanya perlu buat rawatan facial sahaja.. Itupun tak membantu.. But now, dah tak perlu risau lagi dah sebabnya di pasaran sekarang banyak produk yang berkualiti dan mampu merawat masalah jerawat dengan berkesan termasuklah produk klinikal ni iaitu DR. WU Clinical Skincare - Aekni : 17 Anti-Ance System..

DR. WU Clinical Skincare - Aekni : 17 Anti-Ance System Untuk Merawat Masalah Jerawat Dengan Berkesan

Kalau korang nak tahu, DR. WU Clinical Skincare ni sangatlah femes di Taiwan.. DR. WU merupakan jenama penjagaan kulit terkemuka di Taiwan yang dilancarkan pada tahun 2003 oleh dermatologi terkenal, Dr. Ying Chin Wu bersama anak sulungnya, Eric Wu. Dengan pengalaman klinikal yang luas dan kajian menyeluruh mengenai struktur kulit dan rumusan berdasarkan preskripsi doktor, DR.WU telah mencipta satu produk penjagaan kulit berteknologi tinggi untuk kulit sensitif.

Dengan produk ini, kita akan dapat menikmati penjagaan kulit sama seperti mempunyai doktor melakukan rawatan perubatan di rumah, mengekalkan kulit yang sempurna melalui cara yang paling mudah namun berkesan. 

Skincare ni ofkos sangat bagus kerana semua barisan produk DR. WU adalah mesra kulit, no alcohol, no additives, paraben free dan memberikan hasil yang terbukti secara klinikal untuk kulit yang sihat dan cantik.. Jadi, kalau nak guna skincare ni, korang dah tak perlu risau akan kesan sampingannya.. Sebenarnya, DR. WU Clinical Skincare - Aekni : 17 Anti-Ance System ni bukan sahaja boleh digunakan oleh mereka yang bermasalah jerawat tetapi sesuai untuk semua jenis kulit termasuklah kulit yang rapuh dan terlalu lembut disebabkan baru membuat pembedahan plastik.. 

Orite, untuk set Aekni : 17 Anti-Ance System ini terdiri daripada :-
  • Gentle Cleansing Gel With Niacinamide - ance (150ml / RM125.00)
  • Deep Clarifying Cleanser With Activated Charcoal - oily
  • Pore Clarifying Toner With BHA (150ml / RM149.00)
  • Oil Control Lotion With Ceramides (50ml / RM149.00)
  • Intensive Blemish Spot Treatment With BHA (15ml / RM199.00)

Kawalan Minyak 3+1 Melindungi Kulit Daripada Jerawat

DR. WU Clinical Skincare - Aekni : 17 Anti-Ance System Untuk Merawat Masalah Jerawat Dengan Berkesan

DR. WU New Anti-Ance system ini sebenarnya memperkenalkan langkah mudah 3+1 untuk memulihkan kembali kulit menjadi sihat, seimbang dan bersih.. Langkah mudah tersebut adalah :-

Step 1 : Mild Cleansing

Ini merupakan langkah asas untuk penjagaan kulit. Gentle Cleansing Gel With Niacinamide mengandungi formula bebas berasaskan asid amino, yang secara amnya dapat menghilangkan minyak yang berlebihan, tambahan pula dengan penambahan Gel Chamomilla dan Gel Aloe Barbadensis membantu menstabilkan keadaan kulit dan memberikan sensasi penyegaran tanpa rasa kekeringan.

Step 2 : Tone and Treatment

Ini adalah langkah yang membantu memulihkan keadaan kulit dan menyerap produk skincare. Pore Clarifying Toner With BHA menggabungkan mandelic acid dan salicylic acid untuk menghapuskan jerawat secara berkesan, manakala dos vitamin B3(Niacinamide) dan B5 (Panthenol) juga telah ditambah untuk mengurangkan keradangan dan pembaikan kulit. Untuk menggunakan toner ini, korang boleh guna tangan sahaja atau menggunakan kapas muka untuk tindakan lebih berkesan.

Step 3 : Oil Control and Moisturization

Langkah ini untuk mengembalikan keseimbangan oil-water merupakan langkah yang terpenting untuk merawat masalah sebum. Oil Control Lotion With Ceramides mengandungi Puramex Zn dan Sebaryl untuk membantu mencegah pengeluaran minyak yang berlebihan di T-zone. Selain itu, larutan ini mengandungi ceramida yang menjadikan kulit lembap pada keseimbangan oil-water untuk pembaikan keseluruhan.

Step 4 : Special Care - Spot Treatment

Lastly, untuk "spot treatment" jerawat yang meradang.. hehe.. Intensive Blemish Spot Treatment With BHA merupakan anti-ance dan anti-bakteria yang mengandungi vitamin B3(Niacinamide), sulfur dan tranexamic acid yang pekat untuk melegakan ketidakselesaan, menghilangkan jerawat dan mencegah parut. 

Dengan menggunakan set skincare DR. WU ni, korang dah boleh ucapkan selamat tinggal kepada muka berminyak dan jerawat.

DR. WU Clinical Skincare - Aekni : 17 Anti-Ance System Untuk Merawat Masalah Jerawat Dengan Berkesan

Ok, untuk kali ni aku memilih untuk mencuba 3 produk DR. WU iaitu Gentle Cleansing Gel With Niacinamide, Pore Clarifying Toner With BHA dan juga Intensive Blemish Spot Treatment With BHA.. Ambil yang betul-betul perlu sahaja dahulu.. hehe.. Setiap satu produk ni mempunyai kelebihannya. Nak tau apa kelebihannya? Jom aku cerita..

Kelebihan Dr. Wu Aekni:17 Anti-Ance System

DR. WU Clinical Skincare - Aekni : 17 Anti-Ance System Untuk Merawat Masalah Jerawat Dengan Berkesan

1. Gentle Cleansing Gel With Niacinamide

Pembersihan dan kesan antibakteria yang hebat dengan pencuci ringan dan non-detergent cleanser.
  • Asid yang berasaskan Asid Amino yang sangat ringan tetapi boleh menghilangkan cuticle yang berlebihan, menghalang penyumbatan lian-liang sebum tanpa menghilangkan kelembapan penting dan sesuai untuk kulit sensitif.
  • Vitamin B3, Chamomile dan ekstrak aloe yang melegakan kulit dan mengurangkan tanda yang ditinggalkan oleh kecacatan.
  • Aekni:17, menyediakan rawatan lengkap untuk kulit berjerawat
DR. WU Clinical Skincare - Aekni : 17 Anti-Ance System Untuk Merawat Masalah Jerawat Dengan Berkesan

Cara Guna : Picit di atas tangan dan urut di atas muka. Kemudian bilas dengan air suam.


DR. WU Clinical Skincare - Aekni : 17 Anti-Ance System Untuk Merawat Masalah Jerawat Dengan Berkesan

2. Pore Clarifying Toner With BHA

Mengawal rembesan sebum dan membersihkan liang yang tersumbat untuk melegakan dan menenangkan kulit.
  • Alcohol free dan oil cut toning treatment dengan ringan tetapi tekstur pelembap
  • Cepat mengawal rembesan sebum dan mengurangkan minyak yang berlebihan untuk mencegah liang tersumbat.
  • Mandelic Acid, Niacinamide dan Panthenol, menjadikan kulit sihat dan menghasilkan kulit yang lebih jelas dan licin.
  • Aekni:17, menyediakan rawatan lengkap untuk kulit berjerawat
DR. WU Clinical Skincare - Aekni : 17 Anti-Ance System Untuk Merawat Masalah Jerawat Dengan Berkesan

Cara guna : Sapukan ke muka dan leher dengan lembut dan pergerakan bulat yang lancar. Gunakan setiap hari pada waktu siang dan malam.


DR. WU Clinical Skincare - Aekni : 17 Anti-Ance System Untuk Merawat Masalah Jerawat Dengan Berkesan

3. Intensive Blemish Spot Treatment With BHA
  • Penyelesaian yang terbukti secara klinikal berkesan membersihkan cela dan mengurangkan parut.
  • Mengandungi potensi Niacinamide (B3) dan Tranexamic acid yang tinggi untuk mengeluarkan tona kulit dan mengurangkan parut  yang tinggal.
  • Tekstur serum yang unik dan ringan untuk kulit sensitif. Boleh digunakan setiap hari dan bila-bila masa. Apabila digunakan setiap hari, hasilnya dapat dilihat dalam masa 3 hari.
  • Aekni:17, menyediakan rawatan lengkap untuk kulit berjerawat
DR. WU Clinical Skincare - Aekni : 17 Anti-Ance System Untuk Merawat Masalah Jerawat Dengan Berkesan

Cara guna : Guna sejumlah kecil ke kawasan yang dirawat dengan lapisan nipis. Gunakan satu hingga tiga kali sehari.


Dapatkan DR. WU Skincare Untuk Rawat Masalah Jerawat Dengan Berkesan

DR. WU Clinical Skincare - Aekni : 17 Anti-Ance System Untuk Merawat Masalah Jerawat Dengan Berkesan

Apa lagi yang korang tunggu tu.. Jom pakat dapatkan produk skincare DR. WU ni sekarang.. Kat mana nak dapat produk DR. WU ini? Haaa biasanya aku akan dapatkan produk DR. WU ni di outlet Watsone yang berhampiran dengan aku.. Kalau korang rasa nak cuba produk ni, korang boleh usha dekat Watsons ye.. Lebih mudah nak tengok depan mata kan.. 


Untuk maklumat lanjut, boleh layari :-

Instagram

#drwumalaysia


I Love You - Celine Dion

Friday, February 15, 2019
I Love You - Celine Dion  |  Aku, dia dan lagu.... Lama gile tak dengar lagi Celine Dion ni.. I Love You antara salah satu lagu feberet aku yang dinyanyikan oleh Celine Dion.. Aku suka lirik dia.. Padu!! Hehe.. Yang mana tengah di lamun cinta mesti layan lagu ni.. Betul tak? Hiks.. Jom pakat layan lagu ni.. 


I Love You
Celine Dion

I must be crazy now
Maybe I dream too much
But when I think of you
I long to feel your touch

To whisper in your ear
Words that are old as time
Words only you would hear
If only you were mine

I wish I could go back to the very first day I saw you
Should've made my move when you looked in my eyes
'Cause by now I know that you'd feel the way that I do
And I'd whisper these words as you'd lie here by my side

I love you, please say
You love me too, these three words
They could change our lives forever
And I promise you that we will always be together
Till the end of time

So today, I finally find the courage deep inside
Just to walk right up to your door
But my body can't move when I finally get to it
Just like a thousand times before

Then without a word he handed me this letter
Read I hope this finds the way into your heart, it said

I love you, please say
You love me too, these three words
They could change our lives forever
And I promise you that we will always be together
Till the end of time

Well maybe I, I need a little love yeah
And maybe I, I need a little care
And maybe I, maybe you, maybe you, maybe you
Oh you need somebody just to hold you
If you do, just reach out and I'll be there

I love you, please say
You love me too
Please say you love me too
Till the end of time
These three words
They could change our lives forever
And I promise you that we will always be together

Oh, I love you
Please say you love me too
Please please
Say you love me too
Till the end of time
My baby
Together, together, forever
Till the end of time
I love you
I will be your light
Shining bright
Shining through your eyes
My baby

Mendaki Bukit Panorama Beri Aku Cabaran Baru

Thursday, February 14, 2019
Mendaki Bukit Panorama Beri Aku Cabaran Baru  |  20 Januari 2019 yang lalu aku berpeluang membuat aktiviti baru yang sebelum ni tak pernah aku lakukan dan tak terfikir untuk aku buat iaitu hiking... Pernah la ada yang ajak, tetapi masa tu aku belum teruja nak buat semua tu.. Now, BFF aku ajak terus rasa nak cuba.. Katanya nak jadikan hiking ni sebagai aktiviti wajib bagi kami bila nak hang out.. Kali ni destinasi kami yang pertama adalah Bukit Panorama, Sg. Lembing, Kuantan.. Tempatnya dekat aje tapi tak pernah pergi.. Sedikit jakun di situ ye.. Haha!!


Mendaki Bukit Panorama Beri Aku Cabaran Baru

Seawal jam 5.30 pagi BFF aku si Yatt dah tercongok depan rumah aku untuk ambil aku.. Kami dah decide untuk solat di luar sahaja.. Perjalanan diawal pagi agak menyeramkan sebabnya sepanjang perjalanan, kami ditemani hutan di kiri kanan.. Hehe.. Sesampai di Sg. Lembing, kami berhenti untuk solat subuh di Masjid Sg. Lembing.. Ramai yang berhenti solat di situ sebelum mendaki Bukit Panorama..


Lebih kurang 6.30 pagi  kami sampai.. Wahh teruja dia lain macam jerk kali ni.. Tak sabar-sabar nak mendaki.. Ramai juga pada pagi tu yang hiking.. Ada yang siap bawak baby lagi.. Pada aku agak tak sesuai bawak baby yang masih kecil ke tempat seperti itu.. Hutan kot weh!! Haduii.. Paling ramai budak-budak sekolah la.. Keseronokannya dapat aku rasakan.. Macam-macam aksi dapat aku lihat.. Paling aku tak boleh lupa, ada seorang nenek dari keturunan cina turut sama mendaki tanpa kelihatan letih pun kat wajah dia.. Memang respect woiii!!


Pendakian kami bermula.. Awal-awal aku dah rasa mengah dan terasa ingin mengalah.. Siap simpan hasrat nak buat U-turn tu.. Haha!! Nampak sangat aku ni jenis kurang beraktiviti lasak.. Stamina kelaut.. Baru mendaki beberapa anak tangga dah keletihan seolah-olah macam nak pengsan.. Hadoiii.. Buat malu kaum jerk.. Kikiki.. Dek kerana Yatt bagi aku semangat sambil perli-perli aku, aku gagahkan diri jugak untuk terus mendaki.. Eleh dia pun sama jerk sebenarnya kepenatan.. Haha!!


Sepanjang pendakian, pantang ada tempat berehat kami akan berhenti rehat dengan meneguk air dengan rakusnya.. Haha.. Penat woiii!! Ini bukan cobaan, ini betul-betul!! Sepanjang perjalanan menuju ke atas, terdapat bangku simen di sediakan untuk pendaki berehat.. Kami yang paling hebat sebabnya setiap bangku kami akan berhenti rehat.. Kehkehkeh...

Nak sampai ke check point pertama kemain mencabar lagik.. Macam-macam si bff aku ni racun aku.. Dah dekat la, kat atas ada kedai mamak la.. Kebetulan pulak perut tengah lapar.. Siot jerk.. Mentang-mentang aku belum pernah sampai ke sini.. Dia mainkan perasaan aku.. Haha!!


Dah dapat rehat secukupnya kat check point pertama, kami teruskan lagi mendaki.. Rasanya rehat lagi lama dari mendaki.. Hehe.. Kalau dah duduk tu, dia jadi malas nak start balik.. Hiks.. Langkah kami semakin perlahan sebenarnya.. Gile happe bila dah tangganya terlalu banyak sampaikan lutut pun rasa nak tercabut.. Sekali sekala kami tak guna tangga, lebih selesa guna jalan bertanah dekat tepi tangga tu.. Cuma agak licin dan bahaya..




Rasanya pendakian kami kali ni lebih kepada aktiviti mengambil gambar sebenarnya.. Hehe.. Mana tak nye, asal jumpe port baik dan cantik, terus berhenti dan snap gambar.. Memori phone memang penuh la dengan gambar kami.. Tapi sayangnya, gambar kami berdua agak terhad.. Yela, kalau selfie memang gambar kurang menarik sebab tangan kami tidak sepanjang monopod.. hehe..



Dah puashati bergambar, kami teruskan lagi pendakian.. Letih tu memang tak dapat digambarkan.. Tapi dah dok tengah-tengah perjalanan, kami gagahkan jugak untuk menghabiskan pendakian sehingga ke puncak.. Air masak yang aku bawak, hampir habis sebelum sampai ke puncak.. Hehe. Memang tahap dahaga dia tu, tak leh nak cakap camne.. Nasib baiklah cuaca masa tu agak sejuk.. Kuranglah sikit rasa kepanasannya..


Bila semakin tinggi, semakin slow kami melangkah.. Rasanya, satu dua tangga kami panjat dan kami berhenti.. Tenaga makin berkurangan.. Hehe.. Almaklumlah dah senja kan.. Haha!! Tapi senja-senja kami pun, lepas gak sampai puncak.. Buweekkk!!


Aku lebih suka tanah berbatu macam ni sebabnya kurang rasa letih bila mendaki.. Dengan menggunakan tangga, habis semua kaki aku sakit terutamanya lutut aku.. Memang rasa macam nak tercabut sendi lutut.. Huhu..

BFF aku menten bagi kata-kata semangat kat aku.. Yelah, dia dah berkali-kali dah daki Bukit Panorama ni.. Aku, inilah firstime.. Cabarannya cukup terasa sampai tahap aku nak feed up... Dalam hati tu terfikir nak patah balik walaupun dah jauh pendakian sebabnya aku rasa macam tak akan sampai ke puncak.. Hehe nampak sangat tak berhati waja kan..


Akhirnya sampai juga kami ke puncak.. Aku tak pasti kami mengambil masa berapa jam untuk sampai.. Rasanya ada kot 3, 4 jam.. Hehe.. Teruknye ranking kami.. Huhu.. Ramai juga yang berada kat atas ketika itu.. Hajat hati nak tengok matahari naik tetapi, kami tak dapat capai target yang telah kami rancang... Jadi, ini jerk la hasilnya yang sempat kami snap..





Dah puas tengok sunrise kononnye dan snap gambar mane patut, kami mula plan untuk menapak turun semula.. Kalau ikutkan, kat atas Bukit Panorama ni sebenarnya membosankan sebab tak ada apa-apa yang menarik pun.. Cuma yang bestnya kita dapat tengok matahari naik jerk la.. Pemandangan jadi sangat cantik.. Dah tak de apa yang boleh di buat selain tengok gelagat orang dan tolong orang ambil gambar (baiknya), kami pun menapak turun..


Sebelum turun harus selfie dulu.. Ada beberapa port cantik yang kami akan berhenti untuk ambil gambar sebabnya time naik, ramai sangat dok kerumun tempat tersebut.. Jadi, kami bagi laluan kepada mereka dulu then time turun, sila bagi laluan kepada kami pulak.. Haha!! Aku cakap kat sape tu? Kehkehkeh..




Bukan sahaja pendakian ke atas menyiksakan tetapi menapak untuk turun ke bawah pun memberi cabaran pada kami.. Serius, turun lagi sakit dari mendaki.. Lutut aku dah tahap kritikal saat aku menapak turun ke bawah.. Bersilih ganti kaki aku gunakan untuk memulakan langkah dari satu anak tangga ke satu anak tangga.. Memakan masa jugak untuk sampai ke bawah.. Tapi, bila sampai saja ke tangga paling bawah, perasaan lega tu lain macam.. Dah rasa macam dapat harta karun.. Ekekeke..


Nak sampai ke tangga paling bawah pun memakan masa yang agak lama.. Sekali lagi setiap bangku kami akan berhenti untuk membetulkan sendi-sendi yang hampir tercabut.. Gambar akhir ni adalah bukti kami selamat turun kebawah.. hehe.. Dah berjaya turun kembali pun kene snap gambar tau.. Memori tu penting untuk di simpan.. Hiks..

Sampai saja kat bawah, perkara pertama yang kami ingat cuma nak cari kedai makan nak isi perut yang dah berbunyi-bunyi.. Memang tahap lapar menderita ni.. Haha.. Kami ke bandar Sg. Lembing untuk cari sesuap nasi.. Cewahh..



Si yatt pekena nasi minyak manakala aku pulak mengunyah nasi lemak.. Kehkeh.. Gile ko, lapar.. Dahlah penat mengalahkan loading buah sawit.. Perut pulak mintak diisi.. Nasi yang tak sedap pun rasa sedap gile time ni..  Memang licin pinggan aku dan yatt makan..

Aktiviti kitorang hari tu bukan setakat itu saja.. Dah alang-alang berada di Sg. Lembing ni, kitorang ambil kesempatan untuk melawat muzium sg. lembing, tapak lombong bijih timah dan rumah 3D.. Nanti kite jumpa di entry yang lain ye.. Nak cerita kat sini memang panjang lebar la jawabnya.. So, tungguuuuuu..