Top Social

Image Slider

Lirik Lagu Semakin - Siti Sarah

Thursday, September 27, 2018
Lirik Lagu Semakin - Siti Sarah  |  Hi Readerssss!! Semakin jauh semakin aku rasakan.. Betapa dekatnya dirimu dihatiku... Aku tak peduli... Uisss aku sekarang ni suka sangat dok dengar lagu Semakin nyanyian Siti Sarah.. Hari-hari dengar.. Hehe.. Sebelum ni aku buat tak tahu jerk dengan lagu ni.. Baru-baru ni aku cuba hayati lirik dan lagunya, wehhhh best sangat rupanya lagu ni.. Hehe.. Mungkin korang dah lama kot minat lagu ni.. Aku jerk terlambat.. Selalu tertinggal train... Hiks..



Lirik Lagu Semakin - Siti Sarah

Aku tak peduli
Walau kau sakiti aku
Hati ini takkan rapuh
Mencintakanmu

Aku tak peduli
Walaupun berulang kali
Hati ini takkan mungkin
Membencimu

Sampai saat ini aku 
Tak pernah mengerti
Resah ini selalu saja 
Melekat di hati

Semakin jauh
Semakin aku rasakan
Betapa dekatnya dirimu
Dihatiku

Semakin benci
Semakin aku tak mampu
Hatiku tetap berkata
Mencintaimu

Ku cuba fahami
Mengapa harus begini
Cinta ini takkan mungkin
Dipaksakan

Sampai saat ini aku
Tak pernah mengerti
Resah ini selalu saja
Melekat di hati

Semakin jauh
Semakin aku rasakan
Betapa dekatnya dirimu
Dihatiku

Semakin benci
Semakin aku tak mampu
Hatiku tetap berkata
Mencintaimu

Aku tak peduli






Johnson’s® Baby of the Year Contest 2018 Kembali Lagi Dengan Hadiah Bernilai Sehingga RM80,000

Monday, September 24, 2018
Johnson’s® Baby of the Year Contest 2018 Kembali Lagi Dengan Hadiah Bernilai Sehingga RM80,000 |  Rasanya jenama Johnson's Baby ni dah tak asing lagi dengan para mak-mak di malaysia.. Hehe.. Aku juga salah seorang pengguna Johnson's Baby ni untuk anak-anak aku.. Lagi pun produk ni mudah didapati dimana-mana pasaraya.. Haa ni nak kasitau dekat korang semua.. Sempena ulangtahun Johnson's yang ke-125 ni, Johnson's ada membuat satu contest tau buat si manja korang.. Hadiahnya sangatlah lumayan untuk dimenangi. Syarat untuk sertai pun mudah sahaja.. Nak tahu, jom baca sampai habis ye.. hiks!

Johnson’s® Baby of the Year Contest Kembali! Tampilkan ‘pesona diraja’ si manja anda untuk memenangi hadiah-hadiah bernilai sehingga RM80,000 


Si manja merupakan buah hati setiap ibu bapa, jenama penjagaan bayi yang terkemuka, Johnson’s® mahukan si putera dan si puteri yang kecil membawa pulang mahkota Johnson’s® Baby of the Year Contest 2018 yang berprestij dan hadiah-hadiah yang menarik bernilai sehingga RM80,000. Peraduan bayi yang telah disertai oleh para ibu beberapa generasi yang lalu kini kembali dengan tema yang sangat bermakna – “The Royal Celebration for Johnson’s® 125 Years with Your Princes & Princesses”.

Untuk meraikan kebanggaan dan kasih sayang ibu terhadap si manja mereka, peraduan ini akan melancarkan sticker GIF dan bingkai foto elektronik dalam empat tema istana – Royal Adventure, Magical Snow, Stardust Fairies dan Modern Monarchy. Ibu bapa boleh menggunakan sticker yang sedia ada untuk menghias foto si manja mereka bagi menyertai peraduan ini.


Hadiah Yang Bakal Dimenangi

Hadiah-hadiah menarik bernilai sehingga RM80,000 sangat bersesuaian dengan tema ‘diraja’. Sepasang putera dan puteri akan dipilih sebagai pemenang bagi setiap kategori umur; 0 hingga 12 bulan, 1 hingga 3 tahun, dan 4 hingga 6 tahun. Setiap pemenang akan membawa pulang wang tunai bernilai RM5,000 dan hamper Johnson’s® bernilai RM400. Lebih menarik lagi, para pemenang akan dianugerahkan pengalaman yang tidak dapat dilupakan seumur hidup, iaitu akan dipaparkan di muka depan majalah.

10 pemegang hadiah sagu hati juga akan dipilih daripada setiap kategori dan mereka akan menerima wang tunai bernilai RM500 dan hamper Johnson’s® bernilai RM400 bagi setiap pemenang.

Cara Sertai Johnson’s® Baby of the Year Contest 2018

Bagaimana cara untuk ibu bapa dan si manja mereka menyertai peraduan ‘diraja’ ini? Untuk menyertai peraduan ini, ibu bapa hanya perlu :-

  1. Membeli mana-mana produk bayi Johnson’s® mulai 1 September 2018 hingga 31 Oktober 2018.
  2. Ambil gambar si manja mereka yang comel. Kemudian, layari www.johnsonsbaby.com.my/boty2018.   
  3. Pilih bingkai foto dan sticker bertemakan istana yang anda suka untuk menghias foto si putera dan si puteri anda, kemudian muat naik gambar. 
  4. Lengkapkan borang dan hantarkan penyertaan anda. 

Itu sahaja! Mudahkan?? Si manja anda kini berpeluang untuk diberi gelaran sebagai Putera atau Puteri Johnson’s®! Ibu bapa boleh menghantar seberapa banyak penyertaan yang mereka mahu, jadi ambil gambar sebanyak mungkin untuk putera dan puteri mereka.



Dalam proses pemilihan, 36 penyertaan akan disenarai pendekkan (12 penyertaan daripada setiap kategori) dan akan dimuat naik ke laman Facebook Johnson’s® untuk diundi oleh para pengguna. Layari laman media sosial kami untuk menyemak sama ada si manja anda disenarai pendek.

Jom sertai sekarang!! Gunakan masa yang indah bersama si manja anda dengan menyertai Johnson’s® Baby of the Year Contest 2018 – Hantarkan penyertaan anda di www.johnsonbaby.com.my/boty2018 dari 1 September 2018 hingga 31 Oktober 2018.


Baby Bottle Labels Dari Baby Koala Menjadikan Penyimpanan Susu Ibu Lebih Mudah!

Sunday, September 23, 2018
Baby Bottle Labels Dari Baby Koala Menjadikan Penyimpanan Susu Ibu Lebih Mudah!  |  Menjadi seorang ibu perkara yang paling membahagiakan adalah dapat menyusu badan anak sepenuhnya.. Aku sendiri tak dapat menikmati saat bahagia tu dalam tempoh yang lama.. Paling lama pun hanya 6 bulan sahaja.. Selepas 6 bulan, anak-anak aku dengan sendirinya menolak untuk menyusu badan..

sumber foto : google

Time menyusu badan, perkara yang paling penting yang perlu aku buat setiap hari adalah pump susu mengikut jadual supaya stok susu sentiasa ada untuk bekalan ke rumah pengasuh.. Time tu jugak aku gigih buat label pada milk storage bottle anak aku supaya tidak tertukar dengan botol susu anak orang lain yang dijaga oleh pengasuh yang sama..

Macam-macam gaya dan macam-macam kaedah aku labelkan botol susu anak aku tu.. Mula-mula aku terus tulis dekat botol susu.. Lama-lama botol susu jadi kotor dan comot.. Lepas tu aku guna pulak kertas sticker.. Tetapi lepas kena air, dah tak boleh ditanggalkan gam yang terlekat dekat botol tersebut.. Stressss jadinya..

Baby Bottle Labels Dari Baby Koala Menjadikan Penyimpanan Susu Ibu Lebih Mudah!


Itu dulu, sekarang tidak lagi dengan adanya Baby Bottle Labels dari Baby Koala ni.. Bukan sahaja menjadikan penyimpanan susu ibu lebih mudah malah untuk melabel bekal makanan anak aku ke pengasuh pun mudah.. Yelah, sekarang ni aku dah tak breastfeeding lagi.. Anak aku pun dah 1 tahun umurnya.. Apa yang perlu aku fikirkan sekarang, hanya melebel bekalan makanan dia setiap hari ke pengasuh.. Nasib baiklah ada Baby Bottle Labels dari Baby Koala ni.. Memudahkan kerja-kerja melabel bekalan makanan anak aku tu..

Kalau korang nak tahu, Baby Koala ini merupakan sebuah jenama baby di Malaysia yang telah melancarkan produk genius iaitu Baby Bottle Labels untuk menjadikan penyimpanan susu ibu lebih mudah. Ini bertepatan dengan tagline mereka iaitu "Menjadikan kehidupan anak-anak lebih mudah"..

Bagi aku sendiri, produk genius yang dikeluarkan oleh Baby Koala ini sangat membantu dan memudahkan kerja aku menguruskan bekalan anak-anak aku.. Memandangkan aku seorang ibu yang bekerja, jadi dengan adanya Baby Bottle Labels ni, aku dah tak perlu nak buang masa untuk mencabut dan mencuci kesan label kertas sticker dan mencuci marker pen pada botol susu atau bekas makanan anak aku.. Memang meringankan kerja aku..

Boleh Tulis, Basuh Dan Tulis Semula!


Yang mana ibu-ibu yang masih breastfeeding tu, tak kiralah sama ada korang mengepam susu semasa waktu bekerja atau dirumah, aku sangat recommend korang guna Baby Bottle Labels dari Baby Koala ni supaya korang boleh melabel botol susu anak korang dengan nama, tarikh dan contents tanpa sebarang masalah dan tak perlu lagi nak risau botol susu anak korang tertukar.. Jangan risau, Baby Bottle Labels ni korang boleh tulis, basuh dan tulis semula sekerap mana yang korang mahukan.. Bestkan!!


Sejak menggunakan Baby Bottle Labels dari Baby Koala ni, hilang stress aku time nak melabel.. Haha.. Seperti yang aku katakan tadi, Baby Bottle Labels ni bukan sahaja boleh digunakan pada botol penyimpanan susu badan sahaja tetapi boleh juga digunakan untuk melabel botol air, bekas makanan kecil dan sebagainya.. Apa yang menarik lagi, Baby Bottle Labels ni didatangkan dalam warna yang menarik.. Warna warni uolls!! Time melabel, seronok jerk tengok label berwarna-warni.. Warnanya pun cantik.. hehe.. Oh ya, setiap pek mengandungi 4 keping label botol dan 1 marker pen.. Hiks..!!

Keistimewaan Baby Bottle Labels Baby Koala


  • Boleh digunakan dengan mana-mana marker pen kerana ia mudah dipadam dengan air
  • Sangat elastik dan fleksibel
  • Dihasilkan daripada silikon gred makanan berkualiti tinggi yang bebas BPA, BPS, PVC dan Phthalate. 
  • Mesra alam dan tidak beracun
  • Mudah dan menjimatkan
  • Boleh di sterilizer, dishwasher dan microwave save
  • Sangat disyorkan untuk setiap kana-kanak.
  • Sesuai untuk ibu-ibu menyusu untuk melabelkan botol simpanan susu, susu formula untuk mengenalpasti botol bayi, sippy cup dan botol air
  • FDA A.S diluluskan

Cara Penggunaan Baby Bottle Labels Baby Koala

  • Masukkan label pada botol
  • Tulis pada label menggunakan marker pen yang disediakan atau mana-mana permanent marker pen. Tunggu selama beberapa saat untuk membiarkan dakwat kering sebelum menggunakannya.
  • Jika memanaskan botol di dalam air, pastikan korang lap label perlahan-lahan supaya tulisan tidak hilang.
  • Selepas mencuci label, jika ingin menulis semula dengan serta merta, pastikan label kering dengan mengelapnya dengan tuala kering.
  • Untuk menghilangkan tulisan, hanya perlu bilaskan label dengan air dan gosok atau lap denga span.
  • Untuk penggunaan chiller bag dengan pek ais, pastikan botol simpanan susu diletakkan dalam ziplock bag secara individu bagi mengelakkan kelembapan yang boleh menyebabkan tulisan hilang.
Dapatkan Baby Bottle Labels Baby Koala sekarang!!


Yeah, sekarang ibu-ibu dah boleh bersenang-senang dengan adanya Baby Bottle Labels dari Baby Koala ni.. Tak perlu lagi nak stress memikirkan cara nak melabel botol susu dan bekas makanan anak.. Sememangnya Baby Koala memahami semua ibu di Malaysia dengan menjadikan hidup ibu lebih mudah! Nak hidup jadi lebih mudah, jom dapatkan Baby Bottle Labels dari Baby Koala ini sekarang juga!!

Untuk sebarang pembelian dan maklumat lanjut, sila layari :-

Facebook

Instagram

Email
hellobabykoala@gmail.com


Lirik Lagu Di Matamu - Sufian Suhaimi

Saturday, September 22, 2018
Lirik Lagu Di Matamu - Sufian Suhaimi  |  Rasanya semua pun dah familiar dengan lagu Sufian Suhaimi ni kan.. Dan tak hairan juga ramai yang suka akan lagu ni termasuklah aku.. Kehkeh!! Aku sendiri pun tak tahu kenapa aku suka sangat dengan lagu Di Matamu ni.. Tapi serius aku cakap lirik lagu ni memang sedih dan lagunya pun best.. 



Di Matamu - Sufian Suhaimi

Apakah kau cuba untuk menafikan
Keikhlasan hatiku padamu
Betapa ku mencuba
Mendapatkan secebis kasihmu

Apakah kau tak mampu untuk menentukan
Di antara kaca dan permata
Betapa telahanmu
Memaksaku mengundurkan diri

Dan tak seharusnya aku
Bertemu dirimu di dunia ini
Dan kau membuang diriku
Sesuka hatimu dan memilih dia

Dan ku tersandar begini
Meratapi hati yang telah dilukai
Aku sedar betapa hinanya
Ku di matamu

Namun jika ku diperlukan dan diterima 
Izinkanku menagih kasihmu
Namun jikaku ditolak tak diperlukan
Buang segala tentangku

Dan tak seharusnya aku
Bertemu dirimu di dunia ini
Dan kau membuang diriku
Sesuka hatimu dan memilih dia

Dan ku tersandar begini
Meratapi hati yang telah dilukai
Aku sedar betapa hinanya
Ku di matamu


Unboxing Althea Turn 3 Beauty Haul

Wednesday, September 19, 2018
Unboxing Althea Turn 3 Beauty Haul  |  Holaaaa!! Hi korang.. Hakak dengan produk kecantikan tak dapat dipisahkan.. Cewahhh.. Padahal hakak bukannya seorang kaki makep tegar.. Haha!! Tapi serius, aku memang suka sangat dengan produk kecantikan ni.. Bila beli produk kecantikan tak kiralah, lipstik ke, compact powder ke, skincare ke, apa sajalah produk kecantikan, mesti aku excited.. Hehe.. Orite, kali ni aku nak unboxing Althea Turn 3 Beauty Haul!! 


Tempat feberet aku shopping produk kecantikan semestinya di laman web Althea.kr... Macam-macam produk ada dijual di sana.. Kadang tu sampai rambang mata nak pilih yang mana satu.. Semuanya best-best belaka.. Rasanya dah banyak kali jugak aku shopping kat sana.. Boleh dikatakan aku adalah pelanggan tetap Althea.. Haha!!

Apa yang aku shopping untuk kali ni? Haaa mesti korang tak sabar nak tahukan? Jom kite unboxing sesama..

Althea Turn 3 Beauty Haul


Kalau dulu aku shopping di Althea rasa macam nak beli semua produk.. Sekarang tak lagi sebabnya aku dah tau apa yang aku perlukan dan apa yang patut aku beli.. Cumanya, untuk satu-satu tujuan tu, banyak pulak pilihannya.. Haha!! Jadi, kene pilih yang betul-betul sesuai dengan apa yang kita mahukan.. Sebelum beli, aku akan tengok dulu review dari pembeli sebelumnya untuk menentukan produk tersebut ok atau tidak.. 

Apa yang aku beli kali ni? Haaa ada 5 item semuanya iaitu :-
  • Contour Cleanser (150g)
  • Black & Black Pore Cleansing Set
  • Skin Liar Primer (30ml)
  • Angle Foundation Brush
  • Powder Brush

Kalau ikutkan hati memang banyak lagi yang aku nak beli.. Tapi cukuplah 5 item dulu untuk kali ni.. Nextime kite shopping lagi.. Banyak jugak produk yang menjadi feberet aku di Althea.. Untuk kali ni, aku cuba beberapa produk yang aku belum pernah guna.. Jom kite tengok satu persatu..!!

Contour Cleanser (150g)


Althea Contour Cleanser ni memang pencuci muka feberet aku semenjak aku diperkenalkan dengan Set Skincare Althea Bare Essential - 3 Easy Step Korean Skincare Routine oleh Althea Angel.. Kenapa aku suka sangat dengan Contour Cleanser ni? Haa sebabnya pencuci muka keluaran Althea ni dapat membersihkan muka aku dengan sempurna.. Tak perlu pakai mekap remover dah.. Cuci aje pakai Contour Cleanser ni, semua mekap yang aku pakai akan tanggal.. Tapi harus diingat ye, aku bukan kaki mekap teballlll.. hehe.. 

Rutin mekap aku setiap hari, aku akan pakai krim, foundation yang sangat nipis sebab aku dah pakai krim muka kan, compact powder, celak, maskara dan juga lipstik.. Aku memang tak pakai make up remover untuk tanggalkan mekap aku.. Aku terus aje cuci pakai Countour Cleanser ni.. Clear muka aku tau!! Haha.. Satu lagi yang aku suka tentang pencuci muka ni adalah ia berfungsi untuk membentuk muka.. Dapat kuruskan muka tau kalaui pakai lama-lama.. Nama lagi Contour Cleanser kan.. Hiks..


Black & Black Pore Cleansing Set


Nella Black & Black Pore Cleansing Set ni aku tak pernah cuba lagi sebelum ni.. Hidung aku ni boleh tahan jugak bintik hitamnya.. Sebab tu la aku pilih produk ni untuk selesaikan masalah aku ni.. Tengok review pengguna sebelum ni, nampak macam produk ni berkesan untuk kurangkan bintik hitam.. Jadi, aku nak cuba sendiri untuk tengok hasilnya.. Menjadi ke idok...

Haaa setakat ni aku dah guna dua kali.. Alhamdulillah memang nampak perubahannya.. Bintik hitam semakin berkurangan.. Berus set ni sangatlah bestttt digunakan.. Lembut sangat weh!! Haha.. Memang tak menyakitkan muka.. Kena guna secara konsisten, insyaallah hilang semua bintik hitam kat muka aku ni.. Aku guna 3 kali seminggu kalau rajin.. ekekeke..


Skin Liar Primer (30ml)


Elizavecca Skin Liar Primer ini pun merupakan produk yang baru aku cuba.. Dari hasil siasatan aku keatas produk ni, ramai yang memberi feedback yang best-best belaka.. Jadi aku decide untuk cuba sendiri produk 'penipu' ini.. Haha.. Kenapa dinamakan skin liar primer? Haaa sebabnya bila pakai, muka jadi flawlesss.. Kikiki.. Betul ke idok?? Nak tahu kenalah cuba sendiri ye.. Ahakzz..


Angle Foundation Brush & Powder Brush




It's My Brush - Angle Foundation Brush dan Powder Brush ni memang dah lama nak beli tapi  tak terbeli sebabnya bila time nak beli mesti kehabisan stok!! Selalu apply foundation pakai jari jemari jerk.. Sekarang dah ada brush ni memang lebih mudah kerja meratakan pondesen.. Hiks.. Sama juga dengan powder brush tu sangat berguna time mekap.. Bebulu brush ni sangat lembut.. Rasa nak terlelap time layang dekat kulit muka.. Kikiki.. Cam kene belai jerk.. Wakakakaka!! Ini serius hokeh, brush ni memang best!!


Moh tengok video aku unboxing pulak.. Hiks..


5 produk yang aku shopping di Althea dah aku share info dengan korang... Insyaallah, next unboxing aku akan share lagi.. Ada lagi produk idaman aku di Althea yang belum aku beli.. Semua dah dimasukkan dalam wishlist aku.. Nak tahu, kenalah tunggu aku shopping dulu.. Haha!!

Orite, kalau korang nak shopping produk K-Beauty yang best-best dan meletop, bolehlah shopping di Althea.kr.. Aku yakin korang akan menjadi pelanggan setia Althea macam aku ni haa sebabnya semua produk yang dijual sangatlah menarik dan best-best belaka.. Di Althea pun selalu ada promotion tau.. Jadi, selalulah jengok website mereka ye untuk dapatkan harga diskaun..

Untuk sebarang pembelian atau maklumat lanjut, sila layari :-

Untuk maklumat lanjut, sila layari :-

Website

Facebook

Instagram


7 Tip Kulit Wajah Sihat Dan Cantik

Tuesday, September 18, 2018
7 Tip Kulit Wajah Sihat Dan Cantik  |  Ramai diantara kita pada hari ini yang nakkan kulit wajah yang cantik.. Tapi tahukan korang kulit cantik itu datangnya dari kulit yang sihat.. Hehe.. Ada juga yang terlalu obses nak cantik sehingga sanggup lakukan apa sahaja termasuklah melakukan pembedahan, suntik sana suntik sini, tak kurang juga yang membuat rawatan kecantikan kulit... Bagi yang berkemampuan tak salah untuk melakukan rawatan di pusat pakar kecantikan.. Tetapi bagi yang kurang berkemampuan bagaimana pula? Haaa jangan risau, disini aku nak kongsikan dengan korang semua 7 langkah mudah yang boleh korang amalkan bagi mendapatkan kulit wajah yang sihat dan cantik.


1. Pilih Pencuci Muka Yang Sesuai

Perkara yang paling asas yang perlu korang titikberatkan adalah dalam pemilihan pencuci muka yang sesuai dengan kulit korang.. Jangan main beli aje tau.. Pastikan pencuci muka yang korang pilih bersesuaian dengan jenis kulit muka korang dan korang sendiri dah tahu jenis kulit korang supaya mudah bagi korang memilih pencuci muka yang sesuai.

Nak tahu jenis kulit muka? >> Ketahui Jenis Kulit Muka Sebelum Beli Pencuci Muka Yang Sesuai

2. Skrub Muka Dua Kali Seminggu

Ini adalah rutin aku.. Bukanlah rutin harian tetapi rutin mingguan.. Dua kali seminggu aku akan skrub muka dengan menggunakan skrub muka St Ives.. Ini adalah skrub muka yang sesuai dengan kulit muka aku.. Skrub muka ni penting tau sebabnya sel dalam badan manusia akan sentiasa diperbaharui dan sel kulit mati akan terkumpul pada permukaan kulit. Jadinya, sangat penting bagi kita menggunakan skrub muka untuk menanggalkan sel kulit mati pada kulit wajah kita..

3. Tanggalkan Mekap Sebelum Cuci Muka

Tak semua pencuci muka boleh menanggalkan mekap secara sempurna.. Kebanyakan pencuci muka hanya boleh membersihkan kekotoran pada wajah sahaja.. Bagi mereka yang suka bermekap, eloklah tanggalkan mekap korang dengan mekap remover terlebih dahulu supaya kulit wajah lebih bersih sempurna selepas dicuci dengan pencuci muka.. Bila kulit bersih sempurna barulah wajah menjadi sihat dan cantik.. Hehe..

4. Zon T Wajah Perlu Diberi Perhatian

Zon T paling aku jaga sebabnya disinilah kawasan yang paling berminyak dan berpotensi besar untuk berlakunya kemunculan jerawat.. Hiks.. Jadi, semasa mencuci muka, pastikan Zon T (dahi, hidung dan dagu) dicuci dengan lebih sempurna supaya sisa minyak yang berlebihan dapat dihilangkan keseluruhannya..

5. Guna Mask Selepas Mencuci Muka

Untuk penjagaan wajah yang lebih baik, selepas mencuci muka korang boleh menggunakan topeng wajah (mask). Pastikan mask yang dipilih adalah bersesuai dengan kulit wajah korang ye.. Bagi korang yang mempunyai masalah kulit berjerawat, cukup hanya seminggu sekali sahaja menggunakan mask bagi mengelakkan masalah jerawat semakin parah kerana bakteria mudan membiak di dalam kulit. Untuk mereka yang bebas dari masalah jerawat, kegunaan mask setiap hari amatlah bagus untuk meningkatkan tahap kelembapan kulit dan mempercepatkan daya serapan produk dalam kulit.

6. Buat Urutan Wajah

Ramai yang tidak tahu sebenarnya urutan wajah yang betul mampu membantu meningkatkan pengaliran darah dan oksigen pada kulit muka.. Urutan wajah yang betul adalah dengan mengurut secara membulat daripada bahagian bawah muka ke atas. Dengan cara ini, aliran darah pada muka lebih lancar dan sekaligus dalam melambatkan proses kedutan pada wajah.

7. Ais Dapat Mengecutkan Jerawat

Bagi yang mempunyai masalah kulit berjerawat, boleh cuba cara ni.. Kalau korang nak tahu, penggunaan ais pada wajah dapat mengecutkan jerawat kerana apabila ais diletakkan pada jerawat, pembuluh darah di bawah permukaan kulit muka akan mengecut sekaligus dapat mengurangkan kemerahan dan mengurangkan iritasi..  Selain itu juga, ia dapat menegang dan menyegarkan kulit muka..



Beauty Giveaway By Mrs Pip

Monday, September 17, 2018
Beauty Giveaway By Mrs Pip  |  Tak serik-serik join giveaway!! Walaupun jengjarang menang.. Haha.. Tak pe sekurang-kurangnya boleh support kengkawan blogger.. Ni haa nak join satu lagi giveaway beauty... Mentang-mentang la blog aku niche beauty ye, pilih giveaway beauty aje.. Hehe.. Orite, kali ni kite join pula Beauty Giveaway by Mrs Pip pula.. 


Syarat untuk giveaway Mrs Pip ni pun mudah jugak.. Cuma kena cerita sikit 'Apa yang aku suka tentang  blog Mrs Pip?'... hehe 

Apa yang aku suka ye tentang blog Mrs Pip ni? Hurmmm.. 
  • Fast loading bila masuk blog Mrs Pip
  • Nice Template
  • Tulisannya senang dibaca
  • Banyak info di dalamnya
  • Entry best!! 
Hah tu dia aku buat point aje senang.. Hehe.. Korang tak nak join ke giveaway ni.. Moh la join reramai.. Manalah tau ada rezeki untuk menang kan.. Hiks..

Tarikh Tamat : 06 Oktober 2018



Let's Be Beautiful by Ana Suhana

Monday, September 17, 2018
Let's Be Beautiful by Ana Suhana  |  Kemain semangat nak update blog bila si kecik tidur.. Kalau budak kecik tu tak tidur, memang tak de harapan nak mengadap pc ni.. Huhu.. Sebelum memerah otak dan jari jemari menaip entry kerja, kita bersantai dulu join giveaway.. Weh, lama dah makcik tak join giveaway... Malam ni nak join giveaway 'Let's Be Beautiful by Ana Suhana'... Tengok tajuk pun dah teruja nak join noq!! hehe..


Nampaknya giveaway ni akan berlansung selama sebulan.. Mesti ramai penyertaan untuk giveaway Blogger Ana kali ni.. Hadiah yang ditawarkan menarik hokeh! Kalau tak join memang rugi besar.. Biasa kalau hadiah dia gempak, mesti syarat penyertaannya agak 'cerewet'.. Haaa korang tak yah risau sebab syarat penyertaannya sangatlah simple.. Jadi, apa tunggu lagi, jom pakat join giveaway ni.. Aku dah join.. Yey!! Haha...

Wish me luck ok!!


4 Cara Kenal Pasti Jenis Kulit Wajah Sebelum Beli Pencuci Muka Yang Sesuai

Monday, September 17, 2018
4 Cara Kenal Pasti Jenis Kulit Wajah Sebelum Beli Pencuci Muka Yang Sesuai | Baru-baru ni aku plan nak beli pencuci muka dekat satu website ni.. Tetiba aku jadi blur sekejap tak tahu nak pilih pencuci muka jenis apa sebabnya aku sendiri konfius dengan jenis kulit aku.. Apa jenis kulit muka aku yang sebenarnya.. Berminyak ke? Kering ke? Kombinasi ke? Haduii kusut jugak sekejap.. Haha!! Takkanlah aku nak pergi ke pusat rawatan kecantikan, semata-mata nak tahu jenis kulit aku kan.. Jadi, jalan penyelesaiannya aku mintak tolonglah encik google.. Dan hasilnya, aku terjumpa artikel ni dari website Hijab & Heels sebagai panduan aku.. Jom pakat kenal pasti jenis kulit wajah sebelum beli pencuci muka yang sesuai..

4 Cara Kenal Pasti Jenis Kulit Wajah Sebelum Beli Pencuci Muka Yang Sesuai

Sebelum nak cuba dapatkan kulit yang cantik, licin dan perfect, anda kena tahu dulu apa jenis kulit anda sama ada kering, berminyak, normal atau kombinasi. Bila dah tahu jenis kulit barulah anda boleh pilih produk mana sesuai dengan kulit anda. Contohnya jika kulit anda kering, pelembap oil-free memang takkan membantu.

Nak tahu macam mana nak pastikan apa jenis kulit anda? Anda hanya perlukan sehelai tisu sahaja!

Mula-mula, ikut cara mudah ni :-
  • Cuci muka anda betul-betul dengan pencuci muka biasa dan keringkan dengan tuala. 
  • Jangan pakai apa-apa produk, dan kalau boleh jangan sentuh langsung selama sejam ke tiga jam. 
  • Kemudian, koyakkan sehelai tisu kepada 4 bahagian dan lekatkan setiap satu pada dahi, hidung, dagu dan salah satu pipi.
  • Selepas beberapa ketika, perhatikan apa yang berlaku kepada helai-helai tisu tersebut. 

Jika keempat-empat helai tisu tersebut luruh dengan segera dan langsung tidak mempunyai kesan minyak, anda mempunyai kulit kering.


Pilih pencuci muka yang lembut dan ringan yang tak akan menghilangkan semua minyak dari kulit. Cari produk yang mengandungi ramuan yang melembapkan seperti hyaluronic acid. Untuk pelembap pula, cari produk yang berbentuk lotion atau krim pekat.

Jika tisu tersebut melekat untuk beberapa saat sebelum luruh dengan tiada kesan minyak, anda mempunyai kulit normal.


Pilih produk skincare yang lembut dan hydrating. Kalau nak kulit anda nampak lagi lembap, pakai juga serum antioksida.

Jika tisu tu melekat pada kulit dan anda nampak kesan minyak padanya, anda mempunyai kulit berminyak.


Pilih pencuci muka yang berasaskan air atau mempunyai tekstur gel yang ringan. Produk yang tebal akan buat kulit anda lebih berminyak dan liang pori kulit tersumbat. Cari produk yang bebas dari sulfate dan mengandungi ramuan seperti Salicylic acid.

Jika tisu hanya melekat pada dagu dan hidung atau dahi dan ada sedikit kesan minyak padanya, anda mempunyai kulit kombinasi.


Jenis kulit ini complicated sikit sebab anda mesti pilih produk yang seimbang. Ia mesti beri kelembapan yang secukupnya tanpa menyebabkan pori tersumbat. Cari pencuci muka yang bebas dari sulfate, elakkan dari memakai toner yang penuh dengan alcohol, dan pilih pelembap yang ringan. 

Mudah je kan? Dah tahu yang mana jenis kulit anda? Lepas ni bolehlah beli produk skincare dengan confident!

Sumber artikel dan foto : www.renaza.com & www.hijabnheels.com


Snowyskn | Rahsia Kulit Cantik, Flawless Dan Glowing

Sunday, September 16, 2018
Snowyskn | Rahsia Kulit Cantik, Flawless Dan Glowing |  Zaman sekarang ni ramai yang berlumba-lumba nak cantik! Ada yang mengamalkan petua tradisional dan tak kurang juga yang menggunakan cara moden sama ada buat rawatan kecantikan mahupun consume produk-produk kecantikan.. Haa sebut pasal produk kecantikan, kali ni aku nak bongkar rahsia kulit cantik, flawless dan glowing dengan hanya mengamalkan produk kecantikan dari Dynamic Nutrition iaitu Snowyskn..


Snowyskn adalah inovasi terbaru yang diperbuat daripada ramuan terpilih untuk merawat semula kulit dari dalam.. Campuran buah beri yang mengandungi antioksidan yang tinggi dari pelbagai sumber dapat menahan penuaan kulit...

Snowyskn merupakan minuman buah beri yang lazat dan menyegarkan ditambah dengan serat makanan galacto-oligosaccharides (GOS). Setiap hidangan juga menyediakan Vitamin C yang menyumbang kepada penyerapan zat besi dari makanan dan zink yang penting untuk pertumbuhan.



Manfaat Snowyskn

  • Menjadikan kulit berseri
  • Meningkatkan penghidratan kulit
  • Mencerahkan dan menjadikan tone kulit sekata
  • Meningkatkan keanjalan kulit
  • Tiada pewarna tiruan atau bahan pengawet
  • Mengandungi Vitamin C dan serat yang tinggi
  • Mengandungi SkinAx2 - Produk yang dipatenkan oleh ACTIV INSIDE dari Perancis


Bahan-Bahan Utama
  • Mixed Berries
  • Fruit Powder (Blackberry, Rasberry, Blueberry, Elderberry)
  • Isomaltulose
  • Galacto-Oligosaccharides (GOS) [prebiotic]
  • Yeast Extract
  • SkinAx2 - Grape Seed Extract, Vitamin C, Zinc, Melon Juice Concentrate
  • Stevia.

Cara Pengambilan


Macam biasa, cara bancuhnya, hanya perlu sediakan air masak suam, biasa ataupun sejuk... Aku lebih prefer air sejuk.. Hehe.. Baru sedap sikit nak minum.. Lepas tu masukkan satu sachet Snowyskn kedalam gelas yang berisi air tadi dan kacau.. Kemudian, bolehlah diminum.. Cadangan pengambilan, boleh ambil satu hingga dua sachet sehari.. kalau nak jimat, ambillah satu sahaja.. Kalau nak cepat nampak kesannya, boleh ambil dua sachet sehari.. Satu pagi dan satu malam.. Hiks..

Jom Dapatkan Snowyskn Untuk Rahsia Kulit Cantik, Flawless Dan Glowing!


Ewahhh!! Makcik pun baru consume.. Flawless tak makcik?? haha!! Orite, kalau korang nak kulit cantik, flawless dan glowing bak selebriti, korang bolehlah dapatkan snowyskn ni kerana kulit kita memerlukan antioksidan primer dan sekunder yang berfungsi untuk melawan kerosakan kulit akibat pengoksidaan. Snowyskn adalah formulasi yang unik yang mengandungi antioksidan primer dan sekunder, lebih berkesan dalam mengatasi penuaan kulit dan mengekalkan kulit muda remaja..

Kat mana nak dapatkan snowyskn? Ok, untuk sebarang pembelian dan maklumat lanjut, sila layari :-

Website : https://www.dyna-nutrition.com/
Facebook : https://www.facebook.com/dynamicnutrition/
Instagram : https://www.instagram.com/dynamicnutrition123/
No. Telefon : +603 80812128    
Email : enquiries@dyna-nutrition.com


Marathon Movie Hantu Kak Limah Dan Munafik 2

Saturday, September 15, 2018
Marathon Movie Hantu Kak Limah Dan Munafik 2  |  Khamis minggu lepas aku berkesempatan menonton movie bersama-sama BFF aku Yatt.. Macam biasalah kalau keluar pergi tengok wayang, mesti dengan dia dan haruslah pergi hari bekerja.. Bila dah pergi hari bekerja ofkoslah aku dan dia awal-awal mohon cuti rehat.. Hehe.. Biasalah, sekali sekala kenalah ada masa untuk diri sendiri jugak kan.. Bak kata orang 'me time'.. Hiks.. Movie apa yang kami tengok? Yeahh tentulah movie yang paling hot diperkatakan iaitu Hantu Kak Limah dan Munafik 2.. Marathon kite kali ni wak!!


Tu dia, dua movie sekali kami tengok.. Yang bestnye time kitorang pergi tu, kebetulan GSC ada buat promotion.. Tiket wayang murah weh.. RM10 jerk.. Dari jam 10 pagi hingga 1 petang... Nasib baiklah kami turun awal pagi.. Jadi sempatlah kami grab tiket murah untuk satu movie... Movie first kami tonton haruslah Hantu Kak Limah... Hiks..

Tiket dah murah itu memang best.. Tetapi apa yang tak best, kebetulan pulak time kami  tengok tu ada sekumpulan budak sekolah rendah bersama guru-guru mereka turut menonton sama.. Haduii.. Ramai gile kot.. Ada la dalam 40 orang atau lebih.. Memang kecoh panggung... Seat pun kami dapat yang agak depan..

Masuk awal tak kalut dengan bebudak sekolah..

Best ke filem Hantu Kak Limah?

Filem Hantu Kak Limah Buat Aku Gelak Tak Henti!

Hari pertama filem Hantu Kak Limah ni ditayangkan, dah bermacam-macam aku dengar dari mereka yang dah menonton filem ni.. Rata-rata dari mereka berikan pendapat dimana filem ni best dan kelakar gile.. Ini membuatkan aku lagi excited nak tengok cerita ni.. Hehe.. Aku biasalah kalau filem melayu ni excitednye lain macam sikit.. Mungkin orang lain lebih suka menonton filem omputeh, tetapi aku lebih gemar menonton filem melayu.. Bukan tak tengok filem omputeh, tetapi lebih utamakan filem melayu kite walaupun ada orang kata filem melayu tak best.. Haha.. Itu kata orang bukan aku yang kata... Ahakz..


Best ke filem Hantu Kak Limah ni?

Haaa sekali lagi soklan sama muncul.. Yeahh filem Hantu Kak Limah buat aku gelak tak henti.. Itu bermakna ceritanya best dan tak mengecewakan.. Sepanjang perjalanan cerita ada sahaja part yang lucu.. Starting cerita pun dah buat aku gelak terutamanya part awie bawak motor besar, rupa-rupanya atas sampan.. Haha!! Bagi aku setiap watak dalam filem ni memainkan peranannya yang tersendiri bagi menghidupkan lagi cerita ini..


Tak dinafikan watak Nayan yang dilakonkan oleh Ropie dalam filem ni sangat menonjol dengan lawak selambanya membuatkan penonton tak kering gusi.. Setiap kali kemunculan Ropie pasti gamat panggung dengan gelak berdekah-dekah.. Haha.. Satu lagi watak yang aku suka adalah watak Yeh Sekupang yang dilakonkan oleh Allahyarham Rab Khalib.. Dengan loghat kedahnya yang pekat melontarkan dialog yang seolah-olah spontan sahaja dari mulutnya membuatkan kami gelak tak henti-henti..  Aku suka dengan bakat lakonannya.. Kelakarnya semulajadi.. Tiada lagi lakonannya selepas ni.. Al-Fatihah untuk Allahyarham Rab Khalib..


Bukan itu sahaja, watak wani pun best jugak tau.. Kelakar!! Aku suka.. Haha.. Selain tu, Zul Ariffin pun boleh tahan lucunya.. Tak sangka abang sado ni boleh berlakon dalam genre komedi.. Paling kelakar time wani menyanyi dekat rumah Bomoh (Zul Ariffin).. Time tu aku gelak tak hengat tengok telatah sorang-sorang.. Haha!!


Watak Husin dan Hantu Kak Limah itu sendiri tak perlu dipertikaikan.. Sebabnya ia memang best dari dulu sampai sekarang.. Watak yang paling aku nak tengok sekali dalam filem Hantu Kak Limah kali ni adalah Watak yang dilakonkan oleh Mus May.. Mana pernah lagi aku tengok Mus May berlakon.. Inilah firstime.. Gile ko tak excited tengok penyanyi yang aku minat berlakon... Ternyata dengan kemunculannya sebagai orang bunian, membuatkan aku terhibur dengan dialognya yang kelakar.. Sampaikan aku tak boleh nak move on dengan 'per per' tu.. Haha!! Ditambah pulak dengan lawak awie, lagik la kelakoo.. Haduyai keras perut mak nak gelak!!


Kesimpulannya, filem Hantu Kak Limah kali ni memang best!! Watak best, jalan cerita best dan sinematografi pun menarik!!


Ada lagi tak agaknya lepas ni Hantu Kak Limah? Hehe.. Sama-samalah kita tunggu ye!!

Dah selesai tengok Hantu Kak Limah, menunggu pulak turn untuk menonton Munafik 2.. Huisss time tu rasa berdebar pun ada sebab feedback rata-rata dari mereka yang dah tengok, semua cakap seram dan menakutkan.. Ada masa lebih kurang setengah jam jugak nak tunggu tayangan Munafik 2.. Jadinya sempatlah aku window shopping dulu... Sempatlah rembat dua pasang kasut dari butik Vennz.. Ahakz..


Dah letih berjalan, perut pun mintak diisi.. Jadi kami belilah bekalan untuk perut kami yang dah berbunyi lagu dondang sayang.. Kami order finger fish aje.. Masalahnya, cakap kena tunggu 5 minit tetapi lebih 10 minit kami tunggu.. Ini membuatkan halkum kami bergetar-getar nak terkeluar.. Haha!! Bukan kami tapi kawan aku tu jerk.... Wahahaha.. Sorry der!! Wa gurau jerk!! Haha!!

Dah dapat makanan yang dipesan terus meluru masuk panggung.. Nasib baik cerita baru start.. Kalau tak, mau klim balik duit tiket.. Kehkehkeh!!

Macam mana filem Munafik2? Best ke?

Munafik 2 Seram Dan Banyak Pengajarannya

Starting cerita dah buat aku berdebar sampaikan tangan menutupi mata.. Haha.. Biasalah aku kalau tengok cite seram, harus tengok melalui celah-celah jari jemari.. Kehkehkeh!! Tak boleh la weh nak tengok terus, rasa tak de pelindung je.. Haha!!


Seperti filem Munafik, Munafik 2 ini juga merupakan filem Dakwah-Seram yang berjaya menarik para penonton ke pawagam.. Tak hairanlah aku juga turut tertarik untuk menonton sama.. Haha!! Kalau ditanya tentang lakonan mereka.. Ia tak perlu dipertikaikan lagi kerana filem ini dibintangi oleh barisan pelakon-pelakon yang hebat yang membawa watak masing-masing dengan berkesan sekali..

Apa yang menarik, filem ini membawa mesej dan dakwah yang boleh memberi pengajaran kepada para penonton..


Ada yang cakap filem ni juga sedih sehinggakan mereke menitiskan air mata.. Betul ke? Haha betul weh!! Aku pun menangis part yang last sekali.. Haduii time Ustaz Adam diseksa oleh Abuja dan tiada siapa yang dapat membantu tetapi dia masih berpegang teguh dengan Islam.. Allahuakbar.. Sedih sangat time tu..


Apa-apapun filem Munafik 2 ni best.. Tak sabar nak tunggu Munafik 3!!

Lepas habis aje Munafik 2, kami isi perut dulu dekat restoran makanan korea.. Tak ambil gambar pun sebab nak cepat kejar masa nak balik.. Sampai rumah pun dah dekat jam 5.00 petang.. Seronok kalau keluar dengan member sekali sekala.. Dapat lupakan kehidupan hakiki sekejap sambil meluangkan masa untuk diri sendiri pula... Hiks..


Pressure Cooker Kenwood Sehebat Pressure Cooker Noxxa!!

Friday, September 14, 2018
Pressure Cooker Kenwood Sehebat Pressure Cooker Noxxa  |  Haaa tu dia tajuk untuk hari ini.. Yang mane dok pakai noxxa tu mesti tergugat baca tajuk ni kan.. Haha.. Saje je buat korang berdebar.. Ekeke.. Kali ni nak lari sikit dari niche Beauty sebab aku nak bercerita perihal kedapuran.. Wahhh perkataan baru 'kedapuran'.. ekeke... Orite, sebenarnya aku nak cerita pasal Pressure Cooker Kenwood yang aku beli dah lama tetapi baru laaaa ni dok study dan praktis penggunaanya..

Pressure Cooker Kenwood Sehebat Pressure Cooker Noxxa!!

Nindia Pressure Cooker Kenwood yang aku maksudkan tu.. Harganya sangatlah murah berbanding Noxxa ye kengkawan.. Tak sampai pun RM300... Ini sahajalah yang aku mampu.. Biasalah, tengok orang mudah di dapur, aku pun nak jugak mudah.. Tapi orang mudah dengan Noxxa, aku pulak hanya mampu bermudah-mudahan di dapur dengan Pressure Cooker Kenwood ini ajo.. Hikhik.. Alah janji ado kann.. Ini pun beli dengan cara main kutu deknon!! Haha.. 

Time mula-mula terima periuk ni dulu, aku memang tak tahu langsung cara penggunaannya.. Puaslah google tetapi tak jugak jumpa cara guna.. Noxxa lain sikit ye button dia tu.. Yang ni lebih kepada automatik.. Nak masak daging, tekan aje button meat. Nak masak nasik, tekan aje button rice.. Hah gitu la kekdahnya.. Tapi masih lagi boleh set timing kalau nak.. Kot nak lama sikit kan.. Cewahh cam dah pro jerk aku kan..

Firstime guna, time tu gas habis!.. Nasib baiklah ada Pressure Cooker ni.. Tak sia-sia aku beli.. Ada hikmah rupanya.. Tapi, time nak guna tu memang buntu la sebab tak reti nak guna.. Lastnya try and error.. Alhamdulillah, berkat aku tekan sana tekan sini, aku berjaya menumis dan memasak.. Nak rujuk manual pun, memang tak disediakan dalam kotak.. Mungkin seller lupa isi balik kot lepas check defect... Tak pe la.. Janji aku berjaya jugak guna.. 


Lepas percubaan pertama tu, nasib Pressure Cooker ni hanya tersimpan kemas di dalam almari.. Haha!! Aku pun dah kembali lupa tentang penggunaannya.. Sehinggalah, dekat opiz aku nak main masak-masak sup tulang.. Member sorang tu suggest bawak pressure cooker aje.. Disebabkan tulang banyak, kena ada 2 pressure cooker.. Member aku dengan gahnya bawak noxxa.. Aku hanya bawah si merah ni aje la.. Ekeke.. Aku bawak periuk aku ni pun separuh hati sebenarnya sebab aku tak tahu guna.. Haha.. Aku dah sound kengkawan aku, nak guna boleh tapi cari sendiri cara nak guna sebab aku tak reti!! Wahaha.. Gile bebes tol kejadian.. Dan akhirnye, semua gagal mengesan cara penggunaanya.. Jadi, gunalah noxxa member aku tu jerk..

Lepas kejadian malang itu, aku nekad nak beli noxxa jugak sebab tengok kehebatan noxxa yang member aku punya buat hati aku tercalar dengan ketidakbestsan periuk sendiri.. Wahaha.. Ayat tak leh blah.. Dah siap usha kot, kat mana-mana yang ada buat kutu.. Dalam masa yang sama, aku nekad juga untuk balik cuba study semula Pressure Cooker Kenwood aku ni.. Hari cuti berikutnya, aku cuba selongkar misteri disebalik Pressure Cooker Kenwood aku dengan menu masakan Kari Daging!! Menjadi ke idokkkk?? Meh tengok video ini.. Ahakz..


Menjadik wehh!! Alhamdulillah dah tak perlu nak bazirkan duit beli noxxa sebabnya Pressure Cooker Kenwood sehebat Pressure Cooker Noxxa!! Haha.. Lepas ni aku tak akan lupa lagi cara penggunaannya.. Dah siap semat dalam otak ni haa.. Hiks.. Syok weh boleh masak daging dengan mudah.. Tak perlu berpanas depan dapur gas lagi dah.. Guna ajer periuk ajaib ni.. Sekejap dah siap..

Bagi yang kekurangan bajet tetapi nak beli Pressure Cooker, bolehlah cuba jenama ni... Ni model lama.. Yang model baru lagik best tau.. Kalau nak beli secara ansuran atau kutu, leh la cuba PM Kak Atie di https://www.facebook.com/inspirasi.azatie.7/ sebab aku pun beli dengan dia.. Hiks.. Oklah, lain kali aku share lagik story aku ye.. Lama dah tak berstory mory... Syok pulak rasa.. Orite, wa chow dulu ya!! 


2 Unit Kondo Di Pulau Pinang Bernilai RM2.39 Juta Dibeli Menggunakan Aset DEO Mata Wang Digital (Kripto)

Friday, September 14, 2018
2  Unit  Kondo  Di  Pulau  Pinang  Bernilai  RM2.39  Juta  Dibeli  Menggunakan  Aset  DEO  Mata  Wang  Digital  (Kripto)  |  Walaupun  ramai  rakyat  Malaysia  masih  belum  terbiasa  atau  mungkin  ragu-ragu  mengenai  mata  wang  kripto,  sudah  ada  orang  yang  menggunakan  aset  digital  tersebut  untuk  berdagang  di  negara  ini. 

Di  Pulau  Pinang  pada  4  Ogos  2018  yang  lepas,  dua  unit  kondo  bernilai  RM2.39  juta  telah  dibeli  menggunakan  DEO  aset  kripto  oleh  seorang  ahli  perniagaan  Indonesia  yang  sudah  menetap  di  Malaysia  sejak  1997.


Encik  Eddie  Virgo  dari  Medan,  Indonesia,  yang  menjalankan  perniagaan  pengiriman  wang  di  Indonesia  dan  Malaysia,  membeli  kondominium  Queens  Residence  Bayan  Bay,  Pulau  Pinang  berhampiran  dengan  Queensbay  Mall  daripada  Ideal  Property  Group.


Kedua-dua  unit  tersebut,  masing-masing  berharga  RM1,192,700  dan  RM1,198,000.

"Saya  sangat  gembira  kerana  boleh  menggunakan  aset  kripto  saya  untuk  membeli  hartanah  ini.  Saya  percaya  saya  telah  membuat  pelaburan  yang  tepat  dalam  DEO.  Malah,  saya  menjangkakan  untuk  membuat  nilai  dan  pulangan  lebih  baik  daripada  mata  wang  DEO  bagi  pelaburan  pada  masa  hadapan," kata  Encik  Eddie  Virgo.

Encik  Eddie  Virgo  mula  melabur  dalam  DEO-  aset  kripto  daripada  Desto  Blockchain  LLC  (Desto),  apabila  ia  pertama  kali  dilancarkan  pada  April  2018.


Transaksi  atau  pembayaran  untuk  pembelian  hartanah  yang  menggunakan  mata  wang  kripto  belum  pernah  ada  lagi  di  Malaysia.  Daripada  transaksi  tanah  kepada  pembelian  kereta,  termasuk  mendapatkan  makanan  di  gerai  nasi  kerabu  atau  gerai  penjaja  di  Kelantan,  pembayaran  yang  dibuat  telah  menjadi  bualan  dan  berita  pada  beberapa  tahun  yang  lalu.  Masih  ingatkah  berita  tentang  gerai  mi  kari  dan  gerai  mi  kepala  ikan  di  Bandar  Puchong  Utama,  Selangor,  yang  telah  menerima  bayaran  kripto  pada  tahun  lepas?

Apatah  lagi,  mata  wang  digital  masih  belum  diiktiraf  bagi  tujuan  percukaian  di  negara  ini,  menjadikan  transaksi  mata  wang  kripto  buat  masa  ini  adalah  bebas  cukai,  menurut  laporan  berita  oleh  The  Edge  Malaysia  pada  22  Januari  tahun  ini.


Memandangkan  minat  dalam  mata  wang  kripto  terus  berkembang  di  Malaysia,  semakin  ramai  rakyat  Malaysia  ingin  mengetahui,  dan  mula  melabur  dan  berdagang  dalam  aset  tersebut.  DEO,  yang  digunakan  oleh  Encik  Eddie  Virgo  dalam  pembelian  kondo  beliau,  adalah  aset  kripto  yang  dikeluarkan  oleh  syarikat  teknologi,  Desto  Blockchain  LLC.  Syarikat  yang  diasaskan  oleh  warga  Malaysia  dan  didaftarkan  di  Amerika  Syarikat  dan  UK  dengan  anak-anak  syarikat  di  Malaysia  dan  Vanuatu,  berkembang  dan  memiliki  protokol  blockchain  sendiri,  iaitu  protokol  DEO.

Untuk  maklumat  lanjut  mengenai  DEO,  sila  layari desto.io atau  Facebook Desto  Blockchain.  Jika  anda  mempunyai  sebarang  soalan,  sila  tujukan  emel  kepada  support@desto.io,  atau  boleh  ke  kumpulan  Telegram  'Desto  Official  Community'.

Mengenai  Desto


DESTO  adalah  syarikat  teknologi  inovasi  baru  yang  diasaskan  oleh  warga  Malaysia.  Ia  menyediakan  penyelesaian  teknologi  blockchain,  dengan  memfokus  pada  tanggungjawab  sosial.  Ini  bermakna  ia  bertujuan  membantu,  melalui  penyelesaian  yang  ditawarkannya,  menjadikan  dunia  lebih  telus  dan  sebagai  penghubung  kepada  populasi  tanpa  bank,  sambil  membantu  meningkatkan  kualiti  kehidupan  mereka  yang  kurang  bernasib  baik.

Ia  juga  telah  membina  protokol  blockchain  sendiri  (prestasi  yang  belum  pernah  lagi  dicapai  oleh  kebanyakan  syarikat  teknologi  di  seluruh  dunia)  yang  dinamakan  sebagai  DEO  yang  menggunakan  algoritma  pengesahan  SHA-3,  iaitu  merupakan  teknologi  paling  baharu  di  industri  sekarang,  memberikannya  kelebihan  dari  segi  kepantasan  dan  ketepatan.  Aset  mata  wang  digital  dengan  akronim  DEO  ini,  akan  diedarkan  dan  digunakan  bermula  pada  Oktober  2018.