Top Social

Image Slider

Showing posts with label resepi. Show all posts
Showing posts with label resepi. Show all posts

Bihun Goreng Tom Yam

Sunday, July 08, 2018
Bihun Goreng Tom Yam  |  Petang tadi terasa nak makan mee goreng.. Tapinya encik suami request bihun goreng.. Dia memang tak suka sangat mee lebih suka bihun.. Jadi, aku setuju aje lah dengan cadangan dia tu.. Time dok sediakan bahan-bahan, idea nak buat bihun goreng tom yam pun datang.. Terus kerah encik suami belikan pes tom yam.. Tak pernah buat lagi sebelum ni.. Walaupun tak pernah buat, aku tetap kuatkan diri untuk cuba sesuatu yang tak pernah aku buat.. hehe.. 


Cuma ada sedikit frust bila mana encik suami bawak balik pes tom yam putih.. Huhu.. Pasrah jerk lah aku.. Tapi alhamdulillah bihunnya tetap jugak menjadik.. Pada awalnya nak buat setengah bungkus aje.. Sekali encik suami suruh pulak buat sebungkus terus.. Banyak-banyak siapa nak makan.. Tapi aku buat jugak la.. Haha.. Ok, jom tengok resepi Bihun Goreng Tom Yam versi Lea Azleeya..


Resepi Bihun Goreng Tom Yam

Bahan-Bahan
1 bungkus bihun - rendam sehingga lembut dan toskan
1 labu bawang besar - hiris (nak kisar pun boleh)
3 ulas bawang putih - ketuk
200gm ayam - potong kecil
2 senduk cili kisar (aku sukat guna senduk nasik)
3 sudu pes tom yam (terpaksa guna pes tom yam putih sebab encik suami salah beli.. huhu)
1 biji tomato - hiris nipis
3 helai daun limau purut
Lobak -hiris nipis memanjang
Lada - potong  nipis serong
1 mangkuk air (kalau nak bihun basah lebihkan sukatan air)

Cara-Cara
  • Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bawang putih dan bawang besar sehingga kekuningan
  • Masukkan cili kisar dan pes tom yam.. Tumis sehingga pecah minyak
  • Masukkan ayam dan masak sekejap..
  • Masukkan air, garam, gula dan serbuk perasa secukupnya.
  • Masak seketika dan masukkan lobak, tomato dan sawi
  • Kemudian masukkan daun limau purut yang telah dicarikkan
  • Bila dah sayur dah lembut, masukkan bihun dan goreng sehingga ramuan sebati
  • Last sekali masukkan lada yang telah dipotong nipis..
  • Masak seketika dan bolehlah dihidang

Lebih sedap kalau makan dengan telur dadar.. Perghh terangkat.. Selamat mencuba..


Pasta Goreng Pedas Versi Melayu

Monday, July 02, 2018
Pasta Goreng Pedas Versi Melayu  |  Pagi tadi aku sarapan nasi goreng.. Lunch aku bedal pulak nasi berlauk.. Balik kerja, mood makan nasik dah tak de sebab hari ni rasanya dah banyak makan nasik.. Sedang aku dok fikir nak masak apa, encik suami terlebih dahulu dah santap nasi dengan lauk semalam yang masih elok dan powerrrrr rasanya.. Haha!! Katanya tak nak membazir.. Bagus betul laki aku ni.. Kikiki.. Lastnya aku teringat pasta yang berbaki yang sebelum ni aku buat makanan untuk si Aqiff.. Sekarang ni dia dah tak nak dah pasta, dia layan nasik pulak.. Jadi, tak nak membazir aku decide masak Pasta Goreng Pedas Versi Melayu.. Kohkohkoh!!


Sebenarnya ni kali pertama aku buat pasta goreng ni.. Kire resepi campak-campak jerk la ni.. Main agak-agak jerk.. Yang pastinya harus pedas.. Tapi kesian jugak anak aku si Qhaliff tu makan pedas-pedas.. Tapi yang peliknya, dia layan baik punye walaupun pedas.. Biasa, kalau tengok makanan merah-merah dah tak nak makan.. Katanya pedas!! Tapi kali ni, boleh pulak dia makan.. Makan pun 3, 4 mulut jerk la.. Pastu layan telur goreng pulak sebijik.. Haha!! 

Dah ada masa ni, bolehlah aku up resepinya terus.. Walaupun resepi campak-campak, alhamdulillah boleh dimakan tanpa ada yang pengsan.. Haha!! Encik suami dah makan nasik, boleh layan lagik Pasta Goreng Pedas Meletop ni 2 pinggan.. Uisss, ada tangki spare ke dia? Haha!! Aku masak ni guna bahan yang ada jerk.. Kalau ada daging cincang atau ayam atau udang lagik best.. Tapi malangnya semua tiada kecuali ayam yang keras kejung dalam peti ais.. Takan nak tunggu cair kot!! Malam buta kang baru dapat makan jawabnya.. Jadi, guna ajelah apa ada ye.. Jom belek Resepi Pasta Goreng Versi Melayu aku ni..

RESEPI PASTA GORENG PEDAS VERSI MELAYU


Bahan-Bahan :-
300g pasta (aku guna yang jenis sayuran)
1 biji bawang besar - cincang halus
2 ulas bawang putih - cincang halus
2 sudu besar cili kisar
1 biji tomato - potong dadu
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 sudu Chicken Stock Knorr
Lobak Merah
Cili Besar (Merah) - Hiris (Guna lada benggala merah + hijau + kuning lagik cunnn)
Cili Padi (Hijau) - Potong kecil-kecil
1 cawan kecil air rebusan pasta
Garam, gula dan Pasti Sedap Knorr secukup rasa
Minyak untuk  menumis

Cara-Cara :-
1.  Rebus pasta terlebih dahulu sehingga lembut.. Jangan lupa isi sedikit garam tau masa merebus tu. Dah siap sila toskan ye..
2.  Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga keperangan. Selepas itu masukkan cili kisar dan tumis sehingga pecah minyak.. Kemudian masukkan buah tomato yang telah didadukan tadi dan masak sehingga layu.. Aku guna tomato segar sebab aku tak suka sos tomato.. Hehe
3.  Masukkan sos cili, sos tiram dan Chicken Stock Knorr.. Kacau rata dan tuangkan air rebusan pasta tadi.. Kacau sebentar dan biar mendidih.. 
4.  Masukkan sedikit gula dan sekiranya kurang masin, boleh tambah sedikit garam..
5.  Last sekali, masukkan pasta yang telah ditoskan airnya.. Gaul rata dan masukkan Cili Besar Merah, Cili Padi Hijau dan juga Lobak merah.. Gaul rata dan masak sebentar.. Kemudian bolehlah tutup api dan nikmatinya bersama keluarga.. Cewahh!!.. Lagi sedap makan bersama telur goreng.. Nyumm nyummm!!


Selamat mencuba.. :)



Ikan Talapia Masak 3 Rasa Yang Simple Dan Mudah

Tuesday, May 22, 2018
Ikan Talapia Masak 3 Rasa Yang Simple Dan Mudah  |  Hari ahad baru ni encik suami request nak makan Ikan Talapia Masak 3 Rasa... Jadi, aku usahakan juga untuk buat walaupun sebelum ni tak pernah buat.. Haha!! Kiranya firstime la aku try buat ni.. Ada la jugak usha resepi kat internet sekali imbas.... Bende tak pernah buat jadi nak jugak tahu basicnya macam mana ye dak? hehe.. Lepas tu main agak-agak sendiri jerk la... Nasib baik menjadik.. Huhu.. Jom tengok resepinya...

Ikan Talapia Masak 3 Rasa Yang Simple Dan Mudah
Ikan Talapia Masak 3 Rasa Yang Simple Dan Mudah

Ikan Talapia Masak 3 Rasa
Oleh : Lea Azleeya

Bahan Untuk Ikan
1 ekor ikan talapia
Tepung Tempura Bistari - lumur pada ikan
Minyak Masak untuk menggoreng


Bahan Untuk Sos
4 ulas bawang putih - ketuk
8 tangkai cili padi - dipotong kecil
1 inci halia - dihiris halus
3 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
1 biji bawang besar - dipotong dadu
1 biji tomato - dipotong dadu
1/4 biji lada benggala - dipotong dadu (aku guna warna hijau & merah)
kuib nenas dalam tin
3 helai daun limau purut - sila buang tulang daun tu ye!
Minyak masak untuk menumis
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Perasa - Pasti Sedap Knorr secukup rasa

Cara-Cara Goreng Ikan
  • Bersihkan ikan sebersih-bersihnya dan gaulkan dengan Tepung Tempura Bistari.. Biasa orang guna tepung jagung kan.. Disebabkan tepung jagung tiada, jadi aku gantikan dengan Tepung Tempura Bistari.. Sedap rupanya..
  • Panaskan minyak di dalam kuali.. Setelah minyak betul-betul panas, barulah masukkan ikan.. Setelah garing, angkat dan ketepikan..


Cara-Cara Buat Sos
  • Panaskan minyak di dalam kuali.. Tumis bawang putih, halia dan cili padi.
  • setelah bawang putih kekuningan, masukkan pula sos cili dan sos tiram... Seterusnya masukkan juga 5 sudu jus nenas di dalam tin beserta daun limau purut.. Sepatutnya kena isi juga sos tomato untuk cipta rasa masam tu.. Masalahnya aku tak suka sos tomato jadi aku lebihkan sikit jus nenas.. Hehe.. Kacau seketika.
  • Last sekali, masukkan bahan-bahan lain seperti bawang besar, tomato, nenas dan cili benggala.. Masukkan sedikit air supaya tak terlalu kering dan seterusnya masukkan garam, gula dan serbuk perasa - Pasti Sedap Knorr secukup rasa..
  • Biarkan kuah mereneh seketika.. Setelah kuah agak pekat dan berkilat, bolehlah diangkat dan terus curahkan ke atas ikan yang telah digoreng tadi..
  • Sedia untuk dihidang!!


Mudahkan!! Dulu-dulu aku ingatkan masak 3 rasa ni susah dan cerewet.. Bila dah buat ni, rasa senang gile kot!! Anytime boleh buat... Cuma bahan-bahannya agak banyak la.. Boleh aje kalau nak isi nenas saja, tetapi kurang sedap dan tak cantik la persembahan Masak 3 Rasa tu.. Betul tak? Hehe..

Orite, kalau korang nak cuba resepi derhaka aku ni, boleh la cuba.. Kalau nak resepi yang penuh, bolehlah terjah resepi dari Kak Azie Kitchen di SINI.. Biasa kalau nak masak apa-apa mesti aku rujuk blog beliau.. Tapi akan terjadinya resepi derhaka sebab aku suka tukar dan ubah bahan-bahannya.. Haha!! Sorry Kak Azie.. Apa-apa pun, resepi ni memang menjadik.. 

Selamat mencuba uolls!!


Resepi Ayam Tumis Paprika Sedap

Sunday, May 20, 2018
Resepi Ayam Tumis Paprika Sedap  |  Sahur pertama kelmarin, aku tak tahu nak masak apa.. Bila jengok dalam peti, cuma ada ayam sahaja.. Tekak rasa nak makan sesuatu yang pedas.. Tapi bosan pulak kalau nak buat ayam masak merah.. Fikir punya fikir, on jerk la Ayam Tumis tetapi diolah sikit resepinya supaya ada kelainan pada rasanya.. Bila dah olah tu, terciptalah Resepi Ayam Tumis Paprika.. Alhamdulillah sedap!! Haha masuk bakul sila angkat sendiri.. 

Resepi Ayam Tumis Paprika Sedap

Eh kenapa tak de lobak dan kacang panjang? Hahaha.. kan aku dah cakap tadi dalam peti ais aku cuma ada Ayam sahaja.. Aku saje je isi nama resepi ni Ayam Tumis Paprika sebab aku masukkan daun limau purut dalam masakan ni.. Bila rasa, ada sikit-sikit macam Paprik.. Kire on la dengan nama tu.. Huhu.. Jom tengok resepinya.. Resepi simple jerk tau!!

RESEPI AYAM TUMIS PAPRIKA SEDAP

Bahan-Bahan :-

5 ketul ayam
Tepung Tempura Bistari
1 biji Bawang Besar - hiris
3 ulas Bawang Putih - ketuk
5 biji Lada Kecil - buang tangkai & belah 2 bahagian atas sahaja
1 biji Lada Besar (Merah) - hiris
2 sudu besar Cili Boh
2 sudu besar Sos Cili
2 sudu besar Sos Tiram
1 helai daun limau purut
Sedikit Kicap
Sedikit perasa Pasti Sedap Knorr
Garam secukup rasa
Minyak masak

Cara-Cara :-

Goreng Ayam
  • Perap ayam dengan Tepung Tempura Bistara selama 30 minit
  • Selepas 30 minit, gaulkan atau golekkan ayam perap tadi ke dalam Tepung Tempura Bistari sekali lagi
  • Goreng ayam sehingga masak
Tumis Ayam

  • Masukkan minyak ke dalam kuali dan tumis bawang putih & bawang besar..
  • Seterusnya masukkan cili boh dan tumis hingga pecah minyak
  • Masukkan sos cili, sos tiram dan sedikit kicap serta garam dan perasa Pasti Sedap Knorr secukup rasa.. Kacau rata..
  • Sekiranya terlalu kering, boleh masukkan sedikit air..
  • Kemudian, masukkan ayam, lada kecil, lada besar dan daun limau purut.. Kacau rata dan tunggu sehingga masak
  • Dah masak bolehlah dihidangkan..

Pasti Sedap Knorr Menyedapkan Lagi Masakan


Ni tip nak bagi kat korang.. Kalau nak sedapkan lagi masakan korang, pastikan korang guna Pasti Sedap Knorr barulah terangkat masakan korang tu.. Aku memang pengguna setia produk keluaran Knorr ni.. Bukan Pasti Sedap sahaja tetapi Chicken Stock dan Lime Flavoured Powder pun aku guna jugak..

Baca Sini : Chefmanship Akademi Mendidik Pengendali Makanan Dengan Pengurusan Sisa Dan Lebihan Makanan Sebelum Bulan Puasa


Resepi Ayam Korea Pedas Sedap Viral

Tuesday, May 01, 2018
Resepi Ayam Korea Pedas Sedap Viral  |  Dah dekat-dekat nak puasa ni, mulalah mencari resepi yang sedap-sedap untuk menu berbuka nanti.. Asal lalu aje resepi sedap dekat wall facebook atau terbaca dekat mana-mana blog, mesti screen shot simpan dalam phone.. Senang nanti, bila time puasa boleh terus belek aje tak yah nak mencari dah.. Hehe.. Bosan jugakkan kalau hari-hari berbuka dengan menu yang sama.. Jadi, untuk pelbagaikan menu berbuka, kita standby awal-awal resepi yang bajet-bajet best dalam phone.. Hiks.. 


Nak dijadikan cerita, baru-baru ni lalulah dekat wall facebook aku Resepi Ayam Korea Viral dari Blogger LinLiena... Mengancam habis gambar dia... Memang tak mampu untuk menunggu time puasa baru buat.. Haha... Hari gaji baru ni, time beli barang dapur terus aje beli bahan-bahan nak buat Resepi Ayam Korea Viral ni... Tak sabar rasanya nak buat.. Dah terbayang-bayang keenakannya... Tu baru tengok gambar Sis Lin, belum lagi makan ayamnya.. Haha!!

Tapi nak buat tu kena cari masa yang sesuai jugak sebenarnya sebab encik suami kerja shif.. Jadi, tunggu dia cuti baru dapat buat.. Kebetulan hari ni 1 Mei, jadual kerja dia Cuti Mingguan.. Bolehlah buat hari ni untuk makan tengahari.. Tapi kitorang bukan makan dengan nasi putih tau, tetapi makan dengan nasi goreng.. Baru ngam dengan Ayam Korea ni..

Orite, jom aku ajarkan korang cara masak Ayam Korea Pedas Sedap Viral ni... Perghh nama resepi pun aku derhaka wehh!! Haha!!

Resepi Ayam Korea Pedas Sedap Viral

Untuk percubaan pertama ni aku guna 6 ketul ayam sahaja..
Sorry ye, tak snap pulak gambar ayam bersih.. 
Ni gambar yang dah diperap dengan tepung.. Ekeke..


Perap ayam dengan Tepung Tempura Bistari semalaman..
Hakak perap 2 - 3 jam jerk dik non sebab tak sabooo dah nak ngap!! Haha...
(Kalau nak guna Tepung Goreng Seri Aji pun boleh jugak macam Kak Lin guna.. Hiks)


Dah siap perap 2 - 3 jam ayam tadi,
bolehlah golekkan satu persatu dalam Tepung Tempura Bistari


Lepas tu bolehlah digoreng sehingga garing..
Aku kedekut minyak, sebab tu ayam tu tak tenggelam... Haha!!


Bahan-Bahan Sos
****
2 sudu besar Sos Tiram
2 sudu besar Sos Cili
2 sudu besar Madu
2 sudu besar Sos Plum ( Untuk memberikan rasa masam)
Aku tak isi pun sebab malas nak beli.. Hehe



3 ulas bawang putih
3 @ 4 biji cili padi

Kalau korang rasa nak pedas, korang tarok la banyak-banyak cili ye..
Ikut tahap kepedasan masing-masing..  Aku letak 7 biji aje cili api untuk kali ni.. hehe


Tumbuk bawang putih dan cili padi sampai lumat..
Eh! Sorry lesung batu aku dah terbelah dua, jadi aku kisar guna benda alah ni aje.. Ekeke..

Sebenarnya kalau tumbuk lagi sedap tau.. Jadi, korang jangan malas ye..
Mesti kene tumbuk bahan-bahan ni dengan lesung batu baru ada umphh...!!


Kemudian, bolehlah campurkan bahan-bahan sos 
dengan bahan yang telah ditumbuk/kisar tadi.. 

Korang boleh ejas rasa dia time ni.. Kalau korang rasa nak manis, bolehlah tambah madu.. 
Kalau nak masam, bolehlah tambah sos.. Kalau nak pedas, hah korang tumbuk la lagi lada dan tambah.. Hehe..


Ayam goreng dah ada, sos pun dah ada.. Jom kita satukan mereka.. 

Panaskan kuali... Letakkan minyak 2 sudu besar dan tumis sos tadi.. Jaga api ye, jangan terlalu kuat nanti sos hangus.. Masukkan ayam dan kacau rata..



Yeyyyy!! Siap dah Ayam Korea Pedas Sedap Viral kita... Nak makan macam tu aje pun boleh.. Tapi aku lebih suka makan dengan Nasi Goreng.. Sodapppp!!

Ok, Selamat Mencuba..

Credit : Kak Lin


Daging Kunyit Tumis Berbawang Kegemaran Family

Monday, June 12, 2017
Daging Kunyit Tumis Berbawang Kegemaran Family  |  Assalamualaikum wbt.. Hi korang.. Puasa tak hari ni?? hehe.. Kot ada yang tak puasakan... Hiks.. Ok, hari ni aku nak share dengan korang menu kegemaran aku dan family, Daging Kunyit Tumis Berbawang... Lauk ni memang feberet kami sekeluarga.. Sampaikan anak aku si Qhaliff tu pun, kemaheenn selera makan nasi kalau ada lauk ni.. 


Menu ni sebenarnya ciptaan aku sendiri.. Aku tak pasti lah korang pernah masak macam aku ni ke atau pun tak.. Tapi untuk menu kali ni memang aku tak tengok resepi mana-mana, tetapi bikin sendiri saja.. Mungkin juga terinspirasi dengan masakan ayah aku satu ketika dulu.. Dimana, dia pernah masak lauk macam ni... Sedap!! Tapi time tu aku sekolah lagi.. Nak cakap ingat cara dia masak tak jugak.. Aku main agak-agak jerk la.. Akhirnya, menu ni menjadi dan sedap dimulut aku dan family... Sampai laaa sekarang aku masih tak jemu-jemu makan lauk ni...  

Sebenarnya aku tak tahu nak letak nama apa untuk menu ni.. Jadinya aku letak mengikut nama bahan yang ada dalam resepi ni.. Jom tengok resepi ringkas aku...


RESEPI DAGING KUNYIT TUMIS BERBAWANG

Bahan-Bahan :-

Daging
3 bawang besar ( 2 dihiris, 1 dipotong bulat )
3 ulas bawang putih ( diketuk-ketuk )
1 biji cili besar ( dihiris serong )
5 biji cili padi ( dibelah hujung )
Sedikit serbuk kunyit
Garam dan perasa secukup rasa
Minyak untuk menumis


Cara-Caranya :-

  • Panaskan minyak di dalam kuali..
  • Masukkan bawang putih dan tumis sehingga kekuningan..
  • Seterusnya masukkan bawang besar yang dihiris tadi.. Lagi banyak bawang lagi sedap... Tumis seketika..
  • Kemudian, masukkan daging yang telah dipotong nipis.. Kacau seketika sehingga sebati dengan bawang tadi..
  • Masukkan air yang banyak untuk mereneh daging tadi sehingga lembut dan juga serbuk kunyit Biasanya aku akan reneh sebanyak 2 kali... Maksudnya 2 kali la isi air supaya daging betul-betul lembut dan bawang tadi menjadi hancur sebati dengan daging..
  • Setelah daging lembut, masukkan garam dan perasa secukupnya.. Kacau seketika..
  • Akhir sekali masukkan cili besar dan cili api beserta bawang besar yang telah dipotong bulat tadi... Kacau seketika..
  • Siap untuk dihidang...

Mudahkan... Daging  ni sedap dimakan dengan nasi yang panas-panas.. Memang bertambah la jawabnya... Inilah lauk kegemaran kami sekeluarga.. Kalau beli daging, mesti lauk ni dulu yang akan dimasak..




Ketam Masak Lemak Cili Padi Sedap

Thursday, June 08, 2017
Ketam Masak Lemak Cili Padi Sedap  |  Kalau masak ketam mesti nak kene masak Lemak Cili Padi.. Baru selera makan nasi... Korang pulak, biasa masak macam mana?? Sekarang ni nak makan ketam ke, sotong ke, udang ke, mesti fikir 10 kali sebab harganya boleh tahan jugak... Semuanya dah mahal sekarang.. Tak de bende yang murah kan.. Tapi bila tekak meminta-minta nak makan, kene la jugak beli sikit untuk melepaskan hajat anak tekak ni.. Hiks..

resepi, Ketam Masak Lemak Cili Padi, menu berbuka
Ketam Masak Lemak Cili Padi Sedap
Bagi aku, kalau makan ketam ni lebih nikmat main ratah macam tu aje tanpa makan dengan nasi.. Sebabnya, kalau makan dengan nasi silap-silap terabai nasi tu.. Asek dok sebok mengorek isi ketam tu.. Hehe.. Orite, kat sini aku sertakan sekali lah resepi Ketam masak Lemak Cili Padi ye.. Mane tau kot-kot korang ada niat nak masak ketam.. Leh la try resepi ni pulak.. 


RESEPI KETAM MASAK LEMAK CILI PADI SEDAP

Bahan-Bahan
1 kg Ketam
3 batang serai - diketuk
2 helai daun kunyit
1 keping asam gelugor
1 kotak santan
garam secukup rasa

Bahan Kisar
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2cm halia
4cm kunyit hidup
3 cm lengkuas
10 biji cili padi - ikut kepedasan masing-masing
2 batang serai

Cara-Caranya
  • Bersihkan ketam dan belah kepada 2 bahagian
  • Tumis bahan kisar sehingga pecah minyak
  • Masukkan santan dan serai
  • Kacau sehingga mendidih dan jangan berhenti kacau
  • Setelah mendidih masukkan ketam, asam gelugor dan daun kunyit serta garam
  • Kacau sehingga masak
  • Siap untuk dihidang


Salad Telur Hancur Terlebih Sedap

Wednesday, June 07, 2017
Salad Telur Hancur Terlebih Sedap  |  Lama betul tak buat Salad Telur Hancur ni.. Sekali buat bertambah-tambah nasi... Salad Telur Hancur ni sedap kalau dimakan dengan nasi dan sedap juga di makan begitu sahaja.. Wahh dah macam iklan tv pulak ye... hehe.. Tapi serius memang sedap rasanya... Kalau dulu-dulu rasa nak diet sikit tak nak makan nasi, aku buat aje salad telur hancur ni.. Kengkonon la nak diet kan.. haha!!

resepi, food, salad hancur terlebih sedap, resepi lea azleeya
Salad Telur Hancur Terlebih Sedap

Orite, inilah rupa Salad Telur Hancur tersebut... Ini yang dah aku gaul semua sekali termasuk mayones dan sos cili... Dah nak makan kene la gaul semua.. Kalau buat untuk amek gambar aje, memang mayones dan sos cili tu hanya sebagai hiasan ajerk la kan.. Ahakz.. Jom tengok bahan-bahannya dan cara penyediaannya... Mudah aje.. Petik jari dah boleh siap.. Opssss!! Haha...~!!


RESEPI SALAD TELUR HANDUR TERLEBIH SEDAP

Bahan A
3 biji telur
2 biji cili merah (Ditumbuk @ dikisar)
2 biji bawang merah
2 sudu makan  minyak masak
Garam secukup rasa

Bahan B - Untuk Sayur (Dihiris)
Sedikit kubis (Kuantiti mengikut citarasa)
2 biji tomato
3 biji cili merah
1 batang lobak merah
1 labu bawang besar

Bahan C - Sebagai hiasan
1 cawan mayones
3 sudu makan sos cili


Cara Membuat
  • Gaulkan bahan untuk telur kecuali minyak dan masakkan di dalam kuali sebagai telur hancur
  • Gaulkan semua bahan sayur bersama telur hancur
  • HIaskan dengan mayones dan sos cili
  • Hidangkan bersama roti ataupun nasi
Mudahkan.. Simple aje cara nak membuatnya.. Oh ya, aku dapat resepi ni dalam buku masakan sebenarnya... Buku ni aku dah beli tahun 2012 dulu lagi... Sebelum kawen lagik uolls.. Buku apakah?? 1 Hari 1 Resepi oleh Chef Hanieliza.. Aku percaya ramai yang dah memiliki buku masakan yang terbaik di pasaran ni.... Terdapat 365 resepi di dalam buku ni... Sepanjang tahun, kalau ikut betul-betul, memang 1 hari 1 resepi... Tapi rajinkan anda?? Ehhh rajinkah aku?? Huhuhu..

 Buku Resepi 1 Hari 1 Resepi by Chef Hanieliza


Resepi Telur Handur Terlebih Sedap itewww!!



Resepi Sardin Sedap Meletop

Wednesday, June 07, 2017
Resepi Sardin Sedap Meletop  |  Sardin memang feberet aku.. Dari dulu sehinggalah sekarang ni.. Dulu-dulu time bujang, bila pergi kedai makan mesti cari lauk sardin dulu.. Selera lain sikit aku ni.. Ingat lagi time aku pergi KL.. Pergilah cari makan dekat SOGO.. Alaa dekat food court kat atas tu.. Tingkat berapa entah, aku pun dah lupa.. Lama dah tak pergi KL.. hehe.. Member aku pelik sebab aku cari lauk sardin... Padahal berlambak lauk yang lagik sedap-sedap.. Sardin jugak yang aku carik.. hehe..

Resepi Sardin Sedap Meletop

Biasanya sardin ni dikaitkan dengan lauk terdesak bila duit dalam poket dah hampir kering.. Tapi sekarang, aku rasa harga sardin dah mahal berbanding dulu.. Dan boleh dikatakan juga, sardin zaman sekarang adalah makanan orang-orang kaya.. Bila tengok harga setin sardin di pasaran, mangaiii!! Mahai toq!!.. Tapi dah feberet beli la jugak kan.. Kalau makan dekat kedai lagik la rabak poket... Mahal tau harga sardin kalau kita makan dekat kedai sekarang.. Baik beli dan masak dekat rumah.. Berbaloi-baloi.. Aku lebih suka makan sardin jenama Botan.. Rasa dia sedap dan ikannya tak lembut sangat dan tak keras sangat.. Memang best..Sejak dulu sehinggalah sekarang,  masih setia dengan Botan.. Nak beli Ayam Brands mahai sangat.. Kikiki..

Orite, kat sini aku nak share resepi Sardin Sedap Meletop cara aku sendiri... Dari dulu memang camnilah caranya aku masak... Orang lain aku tak tahu la camne caranya kan.. Kalau korang dah tak tahu sangat nak masak ape untuk sahur atau berbuka, boleh la masak sardin aje... Simple tapi menyelerakan.. Jom tengok stepnya..


RESEPI SARDIN SEDAP MELETOP

Bahan-Bahan
1 tin sardin cap botan (aku selalu guna sardin botan.. sedap)
2 biji bawang besar - 1 biji dihiris & 1 biji lagi dipotong bulat
3 ulas bawang putih - diketuk
2 sudu besar cili blend/cili boh (aku biasa guna cili boh aje)
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
Sedikit kicap manis cap kipas udang
1 biji cili besar (merah) - dihiris
5 biji cili padi (hijau)
1 biji tomato - belah 4
1 keping asam keping
2 helai daun limau purut
Garam, gula secukup rasa

Cara-Caranya

  • Panaskan minyak.. Tumis bawang putih dan bawang yang telah dihiris sehingga naik bau..
  • Kemudian masukkan cili blend/cili boh... Tumis sehingga pecah minyak..
  • Seterusnya masukkan sos cili, sos tiram dan kicap.. Tumis sekejap dan masukkan sedikit air..
  • Setelah mendidih, masukkan asam keping, garam dan gula secukup rasa.. Aku lebih suka masukkan garam sebelum masukkan ikan.. Senang nak kacau.. 
  • Setelah semua perasa sebati, masukkan pula ikan sardin yang telah siap dibelah dua.. Tak nak belah pun takpe.. Terpulang la pada korang ye.. 
  • Kemudian last sekali barulah masukkan daun limau purut, bawang potong bulat, tomato, cili merah dan cili api.. Lebih kepada hiasan sebenarnya.. Haha!!
  • Kacau rata dan biarkan seketika... 
  • Siap dan sedia untuk dihidangkan.. 

Mudah jerk kan cara ni.. Kasi campak-campak aje dah siap.. Masak sardin jerk kot... Bukan susah sangat.. Kalau korang nak tukar daun limau purut tu kepada daun kari pun boleh.. Aku biasa jugak isi daun kari.. Rasanya pun memang ohsemnesss sedap... Berbeza dari biasa.. 

Oklah.. Selamat mencuba..!!

Resepi Roti Jala Lembut Dan Sedap Menu Istimewa Ramadhan

Wednesday, May 24, 2017
Resepi Roti Jala Lembut Dan Sedap Menu Istimewa Ramadhan  |  Hanya tinggal beberapa hari sahaja lagi umat Islam akan menyambut bulan Ramadhan.. Dah bersediakah korang untuk menghadapi Ramadhan tahun ni? Atau ada yang dah terbayang-bayang suasana beraya di kampung sekarang ni? Hiks.. Bersempena bulan Ramadhan yang akan tiba nanti, Lazada Malaysia tidak melepaskan peluang ini untuk sama-sama meraikannya dengan mengadakan jualan Marhaban Ya Ramadhan dan Riang Ria Raya bermula 19 Mei 2017 sehinggalah 30 Jun 2017 dengan tawaran diskaun sehingga 90%... Banyak tu uolls.. Rugi kalau tak guna kesempatan yang ada ni untuk borong apa yang patut untuk persediaan Ramadhan dan Hari Raya nanti..


Kemahennn teruja aku bila Lazada Malaysia buat sale sempena Ramadhan ni.. Aku dah usha-usha barang yang best-best untuk dibeli.. Siap buat wishlist lagik.. Haha!!

Bukan setakat jualan Ramadhan, Lazada Malaysia juga meraikan para blogger dengan menganjurkan Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest yang berlangsung bermula 19 Mei sehingga 23 Jun 2017 ini dengan tema yang berbeza setiap minggu.. Wahhh memang teruja sangat aku nak  join contest ni... Kalau boleh setiap minggu nak join hokeh!!

Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest
Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest
Contest kali ni akan berlangsung selama 4 minggu dengan topik yang berbeza setiap minggu.... Setiap blogger boleh sertai lebih dari 1 penyertaan.. Ini bermakna peluang untuk menang memang cerah.. Hehe.. Semakin ramai blogger yang menyertainya, semakin banyaklah hadiah yang akan disediakan nanti... So, korang-korang semua yang bergelar blogger, moh le kite pakat join ramai-ramai ye.. Hadiah mingguan pun disediakan tau untuk 3 orang blogger bertuah bagi setiap minggu.. Memang terbaikk!!

Orite, jom ikut aku join untuk minggu pertama ni.. Apakah tema untuk minggu ni??

Minggu Pertama
Tema : DELICIOUS RAMADHAN
Tarikh : 19 Mei 2017 - 01 Jun 2017

Biasa kalau bulan Ramadhan, juadah yang agak istimewa yang biasa aku buat setiap tahun adalah Roti Jala dan Kari Ayam.. Kalau nak buat Roti Jala dan Kari Ayam ni haruss kena tunggu hari cuti.. Kalau hari bekerja memang akan kelam kabut... So, lebih baik tunggu hari cuti baru buat sesuatu yang istimewa untuk juadah berbuka.. Ok, tak yah nak bebel panjang sangat, jom tengok resepi Roti Jala Lembut & Sedap beserta Kari Ayam yang biasa aku gunakan...

Roti Jala Lembut Dan Sedap Menu Istimewa Ramadhan


Roti Jala Lembut & Sedap

Bahan-bahan :-
3 cawan tepung gandum
2 1/2 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil garam
1 biji telur
3 cawan air (dicampur sedikit santan)
Sedikit pewarna kuning

Cara Penyediaan :-
  • Blend semua bahan-bahan di atas sehingga sebati dengan menggunakan Tefal Blender Blendforce Triplax.. Kalau nak tahu adunan sudah boleh dijala atau tidak, cuba masukkan sesenduk adunan ke dalam acuan... Jika aduanan tersebut keluarnya tidak putus-putus, maknanya dah boleh dijala menggunakan kuali non stick Tefal Super Cook Frypan.. Kalau pekat, boleh tambah air lagi sehingga boleh dijala...
  • Selepas dijala di atas kuali, biarkan dalam beberapa saat.. Kalau dah masak tak perlu dibalik, terus aje diangkat dan digulung..
  • Bila dah siap bolehlah dimakan dengan kari ayam.. 



Kari Ayam

Bahan-bahan :-
350gm bahagian isi ayam (potong kecil)
1 sudu kecil cili giling
2 biji kentang (potong dadu)
2 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
2 tangkai daun kari
3 cawan air
1 inci asam gelugur
1 sudu kerisik
1/2 cawan santan
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Bahan Kisar :-
5 ulas bawang merah
1/2 inci lengkuas
1 inci halia

Cara Penyediaan :-

  • Tumis bahan kisar hingga beraroma bersama daun kari, kulit kayu manis, bunga lawang dan biji pelaga... Masukkan bancuhan serbuk kari + cili giling. Tumis hingga pecah minyak..
  • Selepas dah pecah minyak, masukkan kentang dan ayam.. Kacau rata.
  • Masukkan air dan renehkan sehingga kentang empuk..
  • Kemudian, masukkan santan, asam gelugur, kiub ayam Knorr, kerisik, garam dan gula.. Renehkan lagi..
  • Dah siap, bolehlah dihidangkan dengan roti jala.. 


Ni lah resepi yang selalu aku guna untuk buat roti jala dan kari ayam.... Setiap tahun pasti aku akan buat roti jala... Dulu-dulu biasa buat roti jala, guna kuali biasa aje.. Bila buat asyik dok lekat aje kat kuali, terus aje beli kuali non stick... Aku lebih suka guna jenama Tefal.. Sebab tu la blender dan kuali non stick aku dari brand Tefal.. Proses penyediaan Roti Jala pun jadi lebih mudah bila aku menggunakan barangan seperti Tefal Blender Blendforce Triplax dan Tefal Super Cook Fryfan ni.. Aku beli barangan Tefal ni dulu kat Lazada Malaysia.. Sekarang ada diskaun tau untuk 2 barang ni... Jom kita terjah..





Kalau korang nak dapatkan barangan kat atas ni, boleh klik aje link bawah gambar tu ye.. Dah alang-alang beli barangan Tefal tu, beli la terus bahan-bahan untuk buat kari ayam tu kan.. Korang juga boleh dapatkan Serbuk Kari Ayam dan Daging Adabi dan juga Kiub Pati Ayam Knorr di Lazada Malaysia tau.. 



Kat Lazada Malaysia apa yang tak de kan.. Sekecil-kecil barang pun ada dijual.. Tu yang bestnya Lazada Malaysia ni.. Kalau korang rasa nak shopping sakan sempena Ramadhan ni, bolehlah terjah laman web Lazada Malaysia sekarang untuk menikmati diskaun hebat sehingga 90% bermula dari tarikh 19 Mei 2017 hingga 30 Jun 2017 ini... Jangan lepaskan peluang ni tau.. 

Jadi apa tunggu lagi tu?? Jom pakat serbu LAZADA MALAYSIA sekarang!!!


Resepi Nasi Lemak Dan Sambal Bilis Sedap

Sunday, May 21, 2017
Resepi Nasi Lemak Dan Sambal Bilis Sedap  |  Yeahhh main masak-masak aku hari ni.. Hari ni aku buat nasi lemak.. Mood rajin tu datang tetiba-tiba.. Kalau tak, memang tak kuasa aku nak masak nasi lemak bagai.. Biasa paling rajin pun masak nasi goreng atau mee goreng aje pagi.. Hari ni jerk pelik sikit.. hehe... Eceli, aku tak pernah okeh buat nasi lemak.. Mesti korang tak percaya kan..?? Tapi itulah kenyataannya.. Aku memang tak pernah buat nasi lemak sepanjang hidup aku... Haha.. Hari ni lah firstime aku buat.. Alhamdulillah menjadik.. Risau jugak tak jadi kan.. Yela, dah tak pernah buat.. Biasa beli kedai aje.. Kikiki..


Inilah hasilnya.. Nasi Lemak Dan Sambal Bilis terlebih sedap... Untuk pertama kalinya ni, aku masak Sambal Bilis menggunakan pressure cooker... Agak susah sikit nak masak sebab tak dapat nak kontrol kepanasan... Pressure Cooker aku bukanlah yang jenis noxxa ye.. Tapi jenis kenwood sahaja.. Hehe.. Kalau guna dapur gas ni rasanya lebih mudah... Sebab boleh kontrol api.. Abaikan telur goreng tu ye.. Guna pressure cooker, telur tak berapa nak cantik bentuknya.. Kikiki.. Janji boleh makan..

Bebel dah panjang berjela... Tapi resepi belum aku perturunkan lagi kat sini.. Moh le kite pakat tengok Resepi Nasi Lemak dan Sambal Bilis Sedap ni.. Aku dapat resepi ni dari Blog Azie Kitchen ye... Tq Kak Azie...

******************

Nasi Lemak Sedap & Tahan Lama
sumber : Azie Kitchen

Bahan-bahan :-
Beras - dibasuh & toskan
1 - 2 helai daun pandan - carik & simpulkan
1 - 2 inci halia - hiris kasar
1 cawan santan pekat @ 1 kotak santan kotak (aku guna santan kotak aje)
Sedikit Garam

Cara-cara :-
Masak nasi dengan air secukupnya.. Bergantung kepada jenis beras masing-masing. Biasanya paras air dalam kurang 1 inci atau satu paras garisan di jari.

Masukkan sedikit garam dan juga daun pandan yang telah dicarik & disimpul tadi.. Masukkan ke dalam rice cooker dan masak seperti biasa.

Bila mendidih dan air hampir kering, masukkan hirisan halia dan santan pekat.. Kacau rata.. Sambung masak sehingga nasi masak sepenuhnya.

**Kak Azie siap sediakan video lagi uolls.. Memang terbaik..



Sambal Tumis Sedap
sumber : Azie Kitchen

Bahan-bahan :-
1 mangkuk ikan bilis
1 biji bawang besar - dihiris
2 - 3 sudu besar gula pasir
Sedikit gula merah / gula melaka
1 sudu kecil pes asam jawa / asam keping
Garam 

Bahan kisar :-
1/2 mangkuk cili kisar / 20 tangkai cili kering - direbus dan ditoskan
2 biji bawang besar
1 inci halia (aku tak masukkan.. terlupa.. haha)
Sebesar ibu jari belacan bakar (ni pun terlupa nak masukkan.. huhu)

Cara-Cara :-
Panaskan minyak yang banyak, tumis bawang besar hiris sehingga naik bau.. Masukkan bahan kisar dan kacau rata. Perlahankan api dan terus dikacau dengan api perlahan sehingga cili benar-benar masak dan pecah  minyak.

Ianya memakan masa yang agak lama. Jika minyak kurang, bolehlah ditambah ketika menumis. Macam mana nak tahu kalau ianya telah garing? Minyak tumisan akan mula berbuih sedikit. Itu tandanya dah garing.

Setelah bahan tumisan garing, masukkan sedikit gula dan kacau rata bertujuan untuk menjadikan warna sambal cantik dan berkilat.

Masukkan sedikit air mengikut kepekatan sambal yang disukai. Masukkan air asam jawa / asam keping, garam dan ikan bilis.

** Warna sambal akan lebih cantik jika menggunakan asam keping.

Kacau rata dan biarkan masak dengan api yang perlahan.

Akhir sekali masukkan gula selebihnya dan garam secukup rasa. Siap masak boleh la diangkat dan dihidangkan..

**Sambal lebih sedap jika disediakan sehari sebelumnya.


******************

Camtu la resepinya.. Aku lebih suka guna ikan bilis yang dah digoreng dan dimasukkan kedalam sambal.. Kalau ikan bilis yang belum digoreng tak syok rasanya... Hehe.. Korang boleh la try resepinya.. Memang best... Kalau nak lebih detail kena terjah page Kak Azie Kitchen la.. Banyak kot resepi kat sana.. Selamat mencuba..



Resepi Sup Ayam Simple

Monday, May 23, 2016

Assalamualaikum wbt..

Hai uolls... 2 hari tak ke-udara... Sabtu Ahad memang aku bercuti untuk berblog.. Almaklumla, kat rumah tak de komputer.. Nak harap HP memang sakit mata kalau nak update blog.. Laptop pown dah rosak.. So, sabtu ahad adalah hari bercuti dari memblog.. huhu..!!

Bukan tu yang nak diceritakan disini sebenarnya.. Yang aku nak cerita kat sini, berkenaan tajuk di atas.. hehe.. Ahad baru ni, aku masak sup untuk anak aku, Qhaliff.. Aku dah stop buat nasi bubur untuk dia memandangkan dia dah pown mencecah usia 1 tahun lebih.. Dah sampai masa untuk dia biasakan diri dengan makanan yang lebih kasar... Maksud aku nasi biasa la.. So, ahad baru ni aku cuba buat sup untuk dia... Tapi sup simple aje la aku buat untuk lauk Qhaliff.. Jom tengok resepi simple aku..


SUP AYAM SIMPLE

Bahan-bahan :-

3 ketul ayam 
(ketul?? haha sebab dah dipotong2kan)

1 Biji Kentang
1/2 Biji Bawang Besar ( Dimayang )
2 Ulas Bawang Putih ( Diketuk )
Rempah 4 Sekawan ( Cengkih, Lawang, Pelaga, Kayu Manis )
1 Sudu Rempah Sup 
Air
Sedikit Minyak Masak untuk menumis
Garam secukup rasa


Hiasan :-

Daun Sup


Cara-Cara :-

Masukkan sikit minyak dalam kuali.

Tumis bawang putih, bawang besar dan rempah 4 sekawan sehingga naik bau..

Masukkan air ikut suka hati nak banyak mana ye... (aku masuk 1 cawan air aje)

Kemudian masukkan rempah sup.. Kacau sampai rempah sebati dengan air.. kalau tak kacau kang berketul-ketul lak rempahnya.. hehe..

Dan menggelegak, masukkan ayam dan kentang.. Dan seterusnya masuklah garam dan serbuk perasa..

Masak sehingga kentang empuk dan ayam disahkan telah masak sepenuhnya.. hehe..

Siap..!!!


Untuk jadikan sup menjadi lebih sedap :-

1/2 biji bawang besar (dimayang)
sedikit halia (dimayang)

Goreng bawang besar dan halia sehingga kekuningan dan terus dimasukkan kedalam sup yang dah siap dimasak tadi... 


Hiasan :-

Hias dengan daun sup tadi... 

Siap sepenuhnya... hehe..


Okeh dah siap SUP AYAM SIMPLE aku.. Boleh juga dibuat untuk berbuka di bulan poseee nanti.. Simple dan mudah.. Gerenti sodappp!! Cuba la... hehe..




Kari Ikan Tanpa Santan Resipi PokYa

Tuesday, May 03, 2016

Assalamualaikum wbt..

Seronok dapat cuti panjang baru-baru ni.. Cuti Hari Pekerja 1Mei baru ni.. Dapatlah relax-relax dekat rumah lama sikit... Hari minggu baru ni rasa nak makan kari ikan.. Nasib baik stok ikan banyak dalam peti sejuk.. huhu... En. somi yang request nak makan kari ikan sebenarnya.. Dia memang hantu kari... 

Memandangkan santan tak de dalam simpanan, so aku decide masak kari ikan tanpa santan.. alahaii.. Kari cam kedai mamak tu.. Tapi tak de la mamak mane pown, sebab resepinya super duper simple.. Haha.. Tak de bahan spesel sangat.. Cuma yang biasa-biasa aje.. Jom tengok resepinya dan layan gambar-gambar yang tak seberapa nak hado0o0ooo...!!

Kalau tak nampak sila zoom ye..!!

Sori yek.. Gambar resepi agak halusssss tulisan dia.. Silalah zoom kalau nak nampak dengan lebih jelas.. hehe.. Simple kan resepinya.. Bahan-bahan pown tak seberapa... Tapi hasil sangat lumayan yek... Jom layan gambar lak..

Ni gambar untuk first half... Haha.. Cam main bola lak ye first half bagai..


Ni pulak second half... Haha.. Kasi tarok segala ikan yang hado0oo..


Aku guna pelbagai ikan yerk... Hehe..


Finally... Inilah hasilnya.. Lumayan kann....!! hiks..


Oke la.. Kalau korang nak resepi yang simple untuk buat kari boleh la cuba resepi ni.. Aku memang jenis yang suka masak yang simple-simple aje.. Yang cerewet-cerewet ni boleh bikin fenin kepala.. So, selamat mencuba... peace..!!

Bubur Untuk Qhaliff

Friday, March 11, 2016

Assalamualaikum wbt..

Semalam hari yang agak kelam kabut sebabnya stok nasi bubur si kecik dah habis.. Bergegas-gegas buat semua kerja.. Semua dah setel baru senang hati nak buat bubur untuk hero kesayangan aku tu... Pergi dapur tengok ape yang ada.. Sekali banyak pulak bahan-bahan yang dah habis.. Makanya suruh la en. somi pergi beli barang-barangnya... Dah beli barang ada pulak yang tercicir kelupaan untuk dibeli... apakah?? Tomato.. So bubur Qhaliff kali ni takde rasa tomato ye... 

Minggu lepas aku dah buat bubur ikan bilis.. So minggu ni tukar sikit flavor dia.. Bubur berperisa ayam.. Haha.. Jom tengok camne aku masak bubur untuk si kecik ku yang berusia hurmmm nak masuk 11 bulan dah 13hb ni.. cepatnya masa berlalu.. huhu.. Okeh jom follow...


Cara-Cara dan Bahan-Bahannya adalahhh...


Firstly ofkos kene perkenalkan bahan-bahannya kan.. Dan inilah bahan-bahan yang aku tarok dalam bubur nasik anak aku.... 

Beras
Ayam dipotong dadu 
(dadu ke?? cam tak jerk.. Haha..)
Butter Unsalted
Bawang Putih dicincang halus
Lobak Merah
Sayur kailan & Brokoli..
(Boleh dipelbagaikan mengikut kesukaan masing-masing)




Sayur mayur tadi silalah stim ye... Aku stim 20 minit aje..
Kasi lembut supaya mudah nak bland nanti..
Ada jugak pendapat aku baca, kalau kita stim sayur, khasiat sayur masih ada..
Tataw la betol ke idokkk.. Tapi aku rasa cam betol aje.. Ahakz.. 





Sementara tunggu sayur siap di stim boleh la masak nasi bubur dulu... Jimat masa..





Okey.. Sementara tunggu nasi separuh masak, kite tumis dulu ayam.. Part ni la patutnya ada tomato.. huhuhu

Panaskan butter..
Masukkan Bawang Putih cincang..
Lepas dah agak bawang putih kekuningan boleh la masukkan ayam ye..
Ayam dah masak tutup api.. Haha... Itu pown nak habaq ekk..





Nasi dah dekat-dekat nak masak terus masukkan ayam td... Kasi tuang semua ye... 
Pastu masukkan semua sayur mayur yang dah siap di stim tadi...
macam gambar di atas.. 
Masak sampai nasi betul-betul masak ye.. 

Dah selesai semua, biarkan sampai nasi agak-agak sejuk untuk di bland...





Nasi bubur dah sejuk boleh la dibland...





Dan seterusnya dibahagi-bahagikan untuk dibuat stok..

Hero aku masak 2 bekas sehari ye... So sempatla stok ni untuk 4 hari gitu..
Untuk buat stok kene tarok dalam peti sejuk beku ye.. Tarok kat luar, esok tengok dah basi.. 
Membazir.. Membazi itu amalan syaitonnn.....





Taraaaaa.. siap untuk di buat stok..

Khas untuk anak ummi..
MUHAMMAD QHALIFF AMSYAR
Kesayangan beta...