Top Social

Image Slider

Review Novel | Parut Dari Zahida Zarkasi

Saturday, September 30, 2017
Review Novel | Parut Dari Zahida Zarkasi | Lama betul peram entry ni.. Dari awal bulan 9 lagik.. Sekarang dah akhir bulan.. Huhu.. Kejung otak nk ingat balik jalan ceritanye.. Nasib baik dah up review di goodreads... Leh jugak buat rujukan balik.. Hehe.. Moh le tengok ape kata aku tentang novel Parut dari Zahifa Zarkasi ni...  Ok ke idokkkk???


First impression aku terhadap novel ni ialah "Tak Best"!!.. Tengok saja tajuknya.. Hanya tentang Parut... Tengok pulak cover dia, sangatlah tak menarik... Tapi bila dah baca, perghh memang terkagum sekejap dengan jalan cerita yang di garap oleh penulis.. Terbaikk toqqq!!.. Aku suka jalan ceritanya.. Walaupun pada awalnya susah jugak nak faham disebabkan watak yang tetiba aje wujud pada awal cerita... Lama kelamaan, ceritanya semakin sebati dan mula menarik minat aku untuk terus baca sampai habis..

Aku ceritalah sikit ye jalan ceritanya.. Kisah bermula bila mana seorang gadis yang bernama Haifa hilang ingatan akibat dari kemalangan.. (tanggapan pertama aku).. Dia tiba-tiba menghilangkan diri disaat dia disatukan dengan kekasih hatinya.. Dia melarikan diri ke utara tanah air tanpa tujuan.. Ada sesuatu yang membawa dia sampai kesana.. Sampai aje disana, dia tinggal bersama tok timah nenek angkatnya yang baru dikenalinya.. Tok timah dah tua dan dia membela.. Dia nak cari pewaris untuk belaannya itu dan Haifa menjadi mangsanya.. Rupanya, haifa hilang ingatan kerana dipengaruhi oleh ilmu hitam tok timah sehingga dia terbawa kesana tanpa sedar.... 

Parut? Ye novel ni mengisahkan tentang parut yang ada diwajah Haifa.. Yang sebenarnya, Haifa tak de pun parut diwajah.. Itu semua ilmu hitam Tok Timah untuk membuatkan Haifa merasa rendah diri.. Huhu.. Tok Timah yang berparut dimuka sebenarnya.. Sangat hodoh dan menakutkan.. Tapi dek kerana ilmu hitam dia, Haifa tak nampak semua tu.. Sebab tu dia boleh terima untuk tinggal dengan tok timah.. Semua orang kampung pelik dengan keberanian Haifa.. 

Apa jadi dengan Haifa selepas itu?? 

Nak tahu kena beli dan baca sendiri yek.. Takat tu jerk la aku cite.. Takan nak cite sampai habis kot kan... Korang beli dan baca sendiri baru syiokk.. Korang tak kan kecewa dengan jalan cerita novel Parut ni.. Banyak lagik plot menarik dalam novel ni... Suspen, seram semua ada.. Best!! Kalau baca mesti tak sabar nak tahu kesudahannya.. 


Orite, ini sinopsis novel ni.. Korang baca la sinopsisnya dulu.. Pastu korang nilai sendiri dari sinopsis dia best ke tak.. Tapi yang pasti, bagi aku Parut ni best... Tak rugi beli dan baca.. Berbaloi-baloi bak kata orang... Kat bawah ni review aku di goodreads.. Moh baca lagik.. Haha!!

ParutParut by Zahida Zarkasi
My rating: 4 of 5 stars

AKU SUKA NOVEL NI!!
Yess aku suka jalan cerita yang digarap oleh penulis dalam novel ni.. Sangat menarik dan perjalanan cerita yang berjalan lancar tanpa tersekat dimana-mana.. Tahniah buat penulis kerana berjaya menghasilkan sebuah karya yang menarik seperti ini..

Permulaan cerita membuatkan aku semakin ingin tahu apa yang seterusnya akan berlaku.. Sampaikan aku tak sanggup stop baca novel ni sbb nak tahu sangat kenapa dan kenapa...!!

Parut mengisahkan seorang gadis bernama haifa yang telah terkena ilmu hitam tok timah yang menginginkan seorang menjadi pewaris belaannya.. Sebelum dan selepas kisah haifa terkena buatan tok timah tu byk la liku-liku yg haifa lalui.. suka duka.. pendek kata novel ni memang cukup lengkap jalan ceritanya.. Aku suka.. Hehe..

Kalau nk tahu jalan ceritanye kena baca sendiri.. Baru feel..

View all my reviews



First Beauty Box Giveaway by Us with Love ❤

Friday, September 29, 2017
First Beauty Box Giveaway by Us with Love ❤ |  Comel sangat tajuk giveaway ni sebab ada kat belakang tu.. hehe.. Mula-mula rasa malas nk join giveaway ni.. Lastnya terjebak jugak sebab tetiba ada masa terluang dan tak tahu nak buat apa.. Anak pun tido dengan gojessssnyee.. Hiks.. So, dapatlah aku join First Beauty Box Giveaway by Us with Love ❤ ni... Apa-apa pun kita up banner giveaway dulu yek.. Kang tak lengkap pulak syarat-syarat yang dikenakan.. 

Klik banner untuk join

Kalau korang nak tahu, giveaway ni ramai sponsor.. Jadi, sebab itulah hadiahnya jugak hebat iaitu pemenang akan mendapat sebuah beautybox yang didalamnya terdapat barangan bernilai RM 250.. Perghhh best ohh!! Tapi cuma seorang pemenang sahaja dicari... Layakkah aku? Bertuahkah aku? Terpilihkah aku?? Ohh, itu terpulang pada rezeki masing-masingkan.. Kalau terpilih, Alhamdulillah.. Kalau tak terpilih, itu bermakna bukan rezeki aku dan mungkin rezeki korang... hehe.. Yang penting, kite support sesama sendiri supaya ukhwah terjalin lebih erat.. Haaa tu dia, siap keluar ayat ukhwah tu.. Kerrrrrlaaazzzzz ko mak!!

Rasanya semua sponsor pun aku dah follow sebelum ni dan agak rapat jugak dengan mereka-mereka.. Siqah, Nurul, Mrs. Pip, Mellya, Shafyqah dan Aira... 

Siqah memang aku rapat sejak dulu lagi.. Tu pun sebab kitorang minat membaca dan aku banyak tanye dia pasal gambar.. Dia snap dan edit gambar memang cantik sangat,... Kagum siot aku dengan dia.. 

Nurul lak aku rapat sejak join giveaway dia dulu dan terus kontek untuk beli shaklee dan seterusnya disebabkan planner pulak.. Haha!! Gile betul kan... 

Mr. Pip, selalu blogwalking blog aku dan aku jugak selalu terjah blog dia.. Cuma sekarang jerk aku ni kekangan masa sangat tak dapat nak jengok Mrs. Pip Sangat.. Sori yek Mrs. Pip.. Nanti ada masa lea kembali.. hehe.. 

Mellya, dulu-dulu kerap join giveaway dia.. Semua giveaway yang dianjurkannya sangat menarik dan mendapat sambutan.. Dari situ aku kenal dia.. 

Shafyqah pun sama.. Selalu terjah blog aku.. Dan aku ni jerk jarang-jarang jengok dan melawat dia.. Cam aku cakap tadi la kekangan masa dik oiii... 

Aira, Yess baru jerk berkenal-kenalan.. Lagik rapat bila satu group dalam #teambloggerpantaitimur.. Moga terus erat silaturahim kita dalam group pata timo tu yek.. hehehe..

Hoh panjang lebo la pulak entry ni.. Saje buat panjang sebab semua sponsor aku kenal.. So, apa salahnya sekali sekala bercerita sal dorang kan.. Bukan selalu.. Jadinya, kepada korang yang nak join giveaway ni klik jerk banner kat atas tu yek.. Meh la kite pakat join reramai kasi meriah giveaway ni hokeh... Akak chowww dulu!!



Tarikh Tamat
20 Oktober 2017

MYLARA Skincare Pilihan Terbaik Untuk Merawat Masalah Kulit Wajah

Friday, September 29, 2017
MYLARA Skincare Pilihan Terbaik Untuk Merawat Masalah Kulit Wajah  |  Aduiii stress wehh!!.. Lepas bersalin, kulit muka aku mula bermasalah.. Kering sana, menggerutu sini.. Kusam tak yah cakap la.. Memang tahap kusam kronik punye...  Nasib baik tak tumbuh jerawat aje.. Huhuhu.. Untuk mengatasi dan merawat kulit muka aku ni, aku lebih prefer skincare yang mudah digunakan sebab aku ni bukan rajin sangat.. Hehe.. Selain tu, faktor paling utama kena pastikan skincare tersebut tiada bahan kimia merbahaya dan telah diluluskan oleh KKM.. Itu syarat wajib ye dalam pemilihan skincare.. Bahaya oh, kalau main hentam pakai jerk.. Boleh rosak kulit muka nanti.. Kalau korang nak tahu, aku agak teruja dengan testimoni pengguna satu produk skincare ni.. Ramai yang dah berjaya dengannya.. Jadi, aku buat keputusan untuk menggunakan MYLARA Skincare pilihan terbaik untuk merawat masalah kulit wajah.. Wajah siapa?? Wajah aku la.. Haha!! Jom aku kongsikan dengan korang kehebatan produk MYLARA ni..


Disebabkan aku ni seorang yang tak berapa nak rajin, so aku prefer pakai MYLARA Basic Set sahaja.. Dalam basic set ni cuma terdapat 3 item aje sebenarnya dan aku tambah 1 lagi item untuk masalah kulit aku ni, jadilah 4 item kesemuanya.. Dengan hanya 4 item ini, aku tak perlu ambil masa yang lama untuk apply kesemuanya.. Tak sampai 5 minit dah boleh look amazing gituu!! Produk ini tiada kesan sampingan kerana ianya diperbuat daripada bahan organik dan berkesan merawat masalah kulit seperti kulit kusam, kulit berminyak, jerawat, jeragat, parut jerawat dan hiperpigmentasi.. Paling penting produk ini telah mendapat kelulusan KKM dan dijamin HALAL.. Selain itu, MYLARA Skincare ni memiliki doktor dan staff-staff yang mahir dalam bidang masing-masing yang boleh consult korang jika korang menghadapi sebarang masalah.. Terbaik kan!!

Jom kenali serba sedikit tentang MYLARA Skincare :-
MYLARA Skincare adalah hasil dari gabungan tenaga profesional dalam merumus formulasi set penjagaan wajah untuk kekal sihat dan terawat. Dirumus dari ekstrak tumbuhan dan buah, MYLARA sesuai digunakan buat semua jenis kulit wajah, seawal usia 14 hingga 60 tahun.. MYLARA Skincare dihasilkan dari kilang yang bertaraf GMP. Bahan-bahan serta formulasi yang dihasilkan telah diuji secara klinikal dari aspek keberkesanan dan keselamatan berlandaskan syarat-syarat pengilang GMP... Tiada ujikaji pada haiwan dijalankan.
mylara, skincare terbaik, merawat masalah kulit wajah, skincare lulus KKM, skincare murah,
MYLARA Skincare Pilihan Terbaik Untuk Merawat Masalah Kulit Wajah
Set yang aku guna ni terdiri daripada 4 item iaitu cleanser, peeling gel, day cream dan night cream.. Simple kan.. Hanya dengan 4 item ini dah boleh merawat pelbagai masalah kulit wajah.. Tapi kenalah konsisten ye.. Kalau kejap pakai kejap tak pakai, memang tak merawatlah jawabnya.. Walaupun aku ni tak berapa rajin, tapi aku  konsisten tau.. Haa.. Nak cantik kenalah konsisten kan.. Baru hasilnya lumayan gituu.. Hiks.. Setiap item ada keistimewaannya tersendiri.. Nak tahu?? Terus baca sampai habis ye..


MYLARA 4 in 1 Collagen Cleanser (60ml)
Harga : RM 24.00

Gel pencuci muka berwarna 'pink muda' (pewarna dari ekstrak mawar) yang mempunyai 4 fungsi utama iaitu membersih, melembutkan, menganjalkan dan menyamakan tona kulit ini boleh menghapuskan kesan-kesan make-up, minyak dan kekotoran pada wajah.. Antara bahan utamanya ialah :-

  • Ekstrak Betik  -  Melembap, menghilangkan pigmentasi dan  mengurangkan kedutan
  • Minyak Kelapa  -  Anti iritasi dan memberi kelembapan
  • Ekstrak Lidah Buaya  -  Melembap dan melembut
  • Kolagen Larut  -  Memberi kelembapan, melembutkan dan anti-penuaan

Cara Penggunaan
Cuci muka 2 kali sehari dengan mengikut 2 langkah berikut :-
  1. Pamkan 1-2 kali pencuci muka ke atas tangan yang basah, buihkan dan ratakan ke atas muka dan leher
  2. Bilas dengan air suam secukupnya dan biarkan kering sebelum menggunakan MYLARA Hydro Peeling Gel
Aku suka pencuci muka ni sebabnya dalam bentuk gel yang mesra pengguna, lembut, berbau harum serta multi-fungsi.. Paling best, boleh menanggalkan make-up.. So, tak payah dah guna make-up remover.. Terus aje guna MYLARA Collagen Cleanser ni untuk bersihkan make up dan segala kotoran pada wajah.. Muka pun terasa segar aje lepas cuci.. Tak tegang dan pedih.. Lembut aje rasa hokeh!! Selain itu, ia tak terlalu berbuih.. Kata orang, pencuci muka yang tak banyak buih ni, adalah ciri-ciri pencuci muka yang baik dan boleh mengekalkan kelembapan kulit wajah.. Wahh memang terbaikk uolls...




MYLARA Hydro Peeling Gel (20ml)
Harga : RM 25.00

Merupakan gel penghapus kulit mati pada wajah yang dihasilkan dari kelopak mawar dan berasaskan air.. Sangat bermanfaat untuk menutrisikan kulit, menjadikan kulit bersih, putih, lembut dan sihat.. Fungsi utama Peeling Gel ini adalah untuk menghapuskan sel-sel kulit mati pada permukaan wajah yang menyebabkan kulit kusam, tidak berseri dan nampak tidak sihat.. Selain itu, ia juga dapat mengecilkan pori-pori wajah.. Mengandungi bahan-bahan seperti :-
Aqua, Sodium Laureth Sulphate, Cocamidoprophyl Betaine, Glycerine, Aloe Indica (Aloe) Extract, Potassium Hydroxide, Silicon Blend, Polyetheylene Beads, Rosa Damascena (Rose) Distillate, Juglan Regia (Walnut) Shell Powder, Carbomer Hyaluronic Acid, Triethanolamine, Allantoin, Honey Saccharideisomerate, Cellulose, Phenoxyethanol, Methylisothiazolinone, Disodium EDTA, Fragrance

Cara Penggunaan
Digunakan selepas menggunakan Collagen Cleanser.. Letakkan beberapa titisan gel dihujung jari dan sapu perlahan-lahan ke seluruh kawasan muka dan leher selama 3 - 5 minit.. Bilas dengan air suam..

Aku guna Hydro Peeling Gel ni 2 kali seminggu.. Best tau, kulit rasa lembut jerk tak menyakitkan.. Habis semua kulit mati tanggal.. Kulit aku yang menggerutu tu pun dah semakin ok.. Bersih jerk kulit lepas guna.. Paling penting, selamat digunakan ye tiada kesan sampingan dan sesuai untuk semua jenis kulit..



 MYLARA Matte Miracle CC Cream SPF 30 (7g)
Harga :  RM 28.00

Krim multifungsi yang berkesan melindungi kulit wajah dari sinar UV dengan SPF 30.. Terbukti secara klinikal dapat meningkatkan tekstur kulit dan memberi kelembapan yang secukupnya dan melembutkan kulit wajah.. Krim ini berciri 'matte finishing' yang tidak menyebabkan wajah berminyak dan tidak menyumbatkan pori-pori.. CC Cream ini terdiri daripada primer pencerah wajah, foundation ringan, pelembap, dengan bahan-bahan anti-penuaan dan pemangkin kolagen.. Bahan istimewa yang terkandung dalam CC Cream ini ialah :-
  • Minyak Argan  -  Melembap dan menegangkan (prokolagen)
  • Titanium Dioxide  -  Melindungi dari sinar matahari dan anti-cancer (kulit)
  • Serbuk Mutiara - Mempercepatkan pertumbuhan kulit baru dan regenerasi kolagen

Cara Penggunaan
Selepas penggunaan Hydro Peeling Gel, sapukan CC Cream 15 minit sebelum terdedah kepada sinaran matahari.. Adalah digalakkan untuk menambah sapuan selang 2 jam jika masih terdedah kepada sinaran matahari...

I luv it!! Krim muka yang berciri 'matte finishing' memang krim muka feberet aku.. Mane taknye, bila pakai ofkos tak melekit dan tak berminyak.. Muka pun nampak natural glow jerk.. Teksturnya pun ringan dan lembut.. Kalau pakai krim ni, dah tak perlu nak apply foundation.. Mudahkan.. Tak perlulah nak tebalkan lagi muka dengan foundation bagai.. Sebab segalanya dah terkandung dalam CC Cream ni.. Baunya pun best tau.. 



MYLARA Revitalizing Night Cream (7g)
Harga : RM 28.00

Krim malam yang berfungsi mencerahkan kulit dari dalam untuk menyubur dan melembapkan kulit sehingga 8 jam.. Membantu menghapuskan noda hitam, menyamakan tona wajah, menghapuskan tanda-tanda penuaan dan mencerah seawal 14 hari pemakaian dengan bahan-bahan yang terbukti secara klinikal.. Dihasilkan daripada bahan mentah import berkualiti tinggi dan dijamin merawat wajah secara optimum sepanjang malam.. Mempunyai bahan aktif iaitu buah berry yang secara saintifik membuktikan kesan pencerahan dan antioksida 10 kali lebih berkesan dari bahan aktif lain.. Bahan utama didalamnya adalah :-
  • Alpha Arbuntin  -  Mengurangkan noda hitam dan menghalang produksi enzim tyrosinase
  • Beeswax  -  Melindungi dari kotoran sekitar dan melembap
  • Vitamin C  -  Anti-oksida, anti-cancer dan menggalakkan produksi kolagen
  • Vitamin E  -  Meremajakan dan melembap
  • Ekstrak Aloe Vera  -  Melembap dan melembutkan
Cara Penggunaan
Sebelum tidur, selepas penggunaan pencuci muka, dengan menggunakan hujung jari, sapukan lapisan nipis ke muka dan leher. Untuk penyerapan sempurna, urut dengan perlahan selama 1 - 2 minit.

Bagi aku krim malam MYLARA ni adalah yang terbaik pernah aku cuba sebab krim malamnya tidak melekit seperti krim-krim kilo di pasaran.. Yang best, muka terasa sangat lembap, ringan dan halus jerk.. Warna krimnya pun cantik oh 'soft pink' gitu.. Rasa sayang pun ada nak guna.. Hehe.. Paling penting, bebas merkuri ye kengkawan.. Biasakan krim malam ni banyak yang ada merkuri.. Tapi MYLARA punya krim malam, memang tiada merkuri.. Dijamin selamat..

Orite, kalau korang nak tengok tekstur produk dengan lebih jelas, bolehlah tonton video kat bawah ni ye.. Mungkin tengok gambar tak berapa jelaskan teksturnye..

Pilih HD untuk kualiti video yang ohsem.. 

Eceli, aku dah menggunakan MYLARA Basic Set ni hampir 2 minggu.. Setakat ni perubahan dah boleh nampak sedikit.. Kulit yang menggerutu tu dah soft.. Mungkin dari penggunaan peeling gel.. Segala sel kulit mati dapat dihapuskan.. Muka yang terlebih kusam dulu, dah segar kembali walaupun tak sepenuhnya lagi.. Lepas ni kena lebih konsisten lah untuk mendapatkan kulit yang lebih cantik.. Huhu.. Sebenarnya kalau korang nak tahu, untuk kesempurnaan kulit dengan MYLARA Skincare ni ada fasanya tau... Meh aku terangkan kat korang supaya lebih faham setiap fasa yang harus dilalui sepanjang penggunaan MYLARA Skincare ni..


MYLARA Skincare Menyempurnakan Kulit Anda Di Setiap Fasa

MINGGU 1 HINGGA 2
FASA 1 - DETOKSIFIKASI

Tindakan Klinikal
Penyerapan di bawah permukaan kulit akan menghilangkan sel-sel mati yang menyebabkan pori tersumbat dan menyembuhkan kesan pertumbuhan jerawat

Hasil/Kesan
Kulit anda akan mula serasi terhadap proses detoksifikasi. Kulit akan mula terasa gatal, kering dan kemerahan... Namun akan mula berkurang menjelang akhirnya fasa 2. Tona kulit anda akan mula kelihatan lebih sekata.


MINGGU 2 HINGGA 3
FASA 2 - PEMULIHAN

Tindakan Klinikal
Kulit mula menghasilkan sel-sel normal yang sihat. Sel-sel pigmen mula membebaskan melanin secara lebih sekata. Sel-sel baru juga dikuatkan dengan penggunaan secara konsisten seperti yang disarankan.

Hasil/Kesan
Keadaan kulit anda pada fasa ini sedang disesuaikan dengan sistem penggunaan produk ini. Anda akan dapat melihat kulit anda menjadi tegang, licin, lembut dan bersih.


MINGGU 3 HINGGA 4
FASA 3 - PENYEIMBANGAN

Tindakan Klinikal
Sel-sel kulit sedang diserasikan dengan baik ke dalam sistem untuk proses transformasi kulit

Hasil/Kesan
Kulit anda akan kelihatan dan rasa lebih bersih, berseri dan lembap dengan tona yang lebih sekata


MINGGU 4 HINGGA 5
FASA 4 - WAJAH BARU

Tindakan Klinikal
Kulit anda akan kelihatan seperti kulit baru yang telah dihidupkan semula. Adalah amat digalakkan untuk meneruskan penggunaan yang konsisten untuk mengekalkan khasiat dan kelembapan yang mencukupi bagi kulit anda.

Hasil/Kesan
Anda seperti dilahirkan semula dengan kulit wajah yang baru! Kulit anda sekarang tentunya lebih berseri-seri dengan tona yang sekata disamping kelihatan lebih muda dengan mengekalkan penjagaan agar sentiasa sihat!


Setiap fasa dah korang tau progressnye kan.... Jom tengok testimoni berjaya dari pengguna produk MYLARA Skincare ni.. Korang mesti kagum dengannya..






Untuk sebarang pembelian atau maklumat lanjut, sila layari :-

Website

Facebook

Instagram

Email
mylaraskincare@gmail.com

Whatsapp
013-920 0960


Jimat elektrik dengan fungsi Dry Mode pada alat penyaman udara

Thursday, September 28, 2017
Jimat elektrik dengan fungsi Dry Mode pada alat penyaman udara  |  Baru-baru ini saya telah mengambil sedikit masa untuk membuat kajian tentang cara penggunaan alat penyaman udara di kalangan keluarga dan rakan-rakan. Kajian saya mendapati sebilangan besar daripada mereka hanya menggunakan Cold Mode atau Mod Dingin setiap kali alat penyaman udara dipasang. Tahukah anda yang kebanyakan alat penyaman udara jenis unit pisah atau split-unit yang digunakan di rumah mempunyai pelbagai pilihan mod? Antaranya ialah Auto, Cool, Fan, Heat dan Dry.  Jadi untuk entry kali ini, saya akan berkongsi tentang langkah untuk menjimatkan penggunaan elektrik oleh alat penyaman udara di rumah anda dengan menggunakan Dry Mode.    

Jimat elektrik dengan fungsi Dry Mode pada alat penyaman udara, jimat elektrik, langkah jimat elektrik, recommend.my
Jimat elektrik dengan fungsi Dry Mode pada alat penyaman udara

Maksud Dry Mode 

Dry Mode atau Mod Kering merupakan salah satu pilihan mod yang terdapat pada alat penyaman udara jenis unit pisah. Seperti namanya, alat penyaman udara akan bekerja untuk mengeringkan udara atau mengurangkan kadar lembapan dalam udara bagi sesebuah ruang.   

Cara Dry Mode berfungsi 

Apabila alat penyaman udara ditetapkan kepada Dry Mode, alat penyaman udara tersebut akan bertindak seakan penyahlembap udara atau air dehumidifier. Alat penyaman udara tersebut akan menyedut udara di dalam sesebuah ruang tersebut dan melepaskan semula udara yang 30% hingga 40% lebih kering. Secara teorinya, apabila kadar lembapan dalam sesebuah ruang itu berkurangan, suhu juga akan sekaligus turun.   

Sama seperti Cool Mode, anda juga boleh menetapkan suhu yang dikehendaki. Jadi, apabila anda menggunakan Dry Mode, alat penyaman udara akan terus bekerja sehingga  ruang tersebut berada pada suhu yang telah anda tetapkan. 

Kelebihan menggunakan Dry Mode 

Tidak seperti Cool Mode di mana udara yang dilepaskan semula akan disejukkan dahulu, di tetapan Dry Mode, alat penyaman udara tersebut hanya bekerja untuk mengurangkan kadar lembapan dalam udara. Jadi, apabila Dry Mode digunakan, unit dalam dan unit luar atau kompresor alat penyaman udara tersebut akan menggunakan tenaga elektrik pada kadar yang jauh lebih rendah berbanding jika menggunakan Cool Mode. Kelebihan utama bagi penggunaan Dry Mode ialah penjimatan pada bil elektrik anda!  

Waktu yang paling sesuai untuk menggunakan Dry Mode  

Dry Mode paling sesuai digunakan semasa keadaan panas dan lembap. Cuaca sebegini sering terjadi dengan sendiri selepas hujan yang turun untuk tempoh yang singkat pada hari yang panas.   

Keadaan ini adalah seumpama anda menuangkan air pada seterika yang sedang panas. Wap yang naik selepas hujan yang singkat itu akan menyebabkan suhu dalam bilik meningkat, dan membuatkan badan kita terasa melekit. Apabila Dry Mode digunakan, udara dalam rumah akan menjadi lebih kering dan nyaman, sekaligus membuatkan anda sekeluarga rasa lebih selesa.   

Jika anda masih belum pernah cuba menggunakan Dry Mode, tukarlah kepada mod ini secepat mungkin. Saya berpendapat, tidak salah sekiranya anda memberikan peluang pada mod ini yang akan memberikan penjimatan tenaga elektrik (dan wang), tetapi tetap menghasilkan suasana nyaman, sama seperti menggunakan Cool Mode.     


Pastikan alat penyaman udara anda dalam keadaan baik 

Sebagai pemilik alat penyaman udara, anda bertanggungjawab untuk memastikan alat penyaman udara anda diselenggara dan diservis secara berkala. Menurut pakar alat penyaman udara, alat tersebut haruslah diservis secara setiap empat hingga enam bulan, bergantung pada tahap penggunaan. Selain itu, sebarang kerosakan kecil haruslah dibaiki dengan segera agar alat tersebut sentiasa berfungsi dengan baik dan efisien.   

Dapatkan perkhidmatan pakar servis alat penyaman udara dari Recommend.my. Recommend.my mempunyai lebih 380 pakar penyaman udara di seluruh Malaysia sedia untuk membantu anda. Kadar caj tetap bermula RM60 bagi setiap unit jika anda tempah untuk servis lebih dari 2 unit. 


Lazada Merdeka Blogger Contest Winners Announcement

Thursday, September 28, 2017
Lazada Merdeka Blogger Contest Winners Announcement  |  2 hari lepas aku dapat emel dari pihak lazada tentang keputusan pemenang Lazada Merdeka Blogger Contest.. Macam biasalah, keputusan ni akan dihantar kepada semua peserta yang join contest tersebut.. Lama jugak rasanya tunggu keputusan ni keluar.. 26 Sept 2017 barulah diumumkan pemenangnya.. Tak seperti selalu, kali ni aku tak berapa nak excited tengok nama pemenang sebab dah banyak kali jugak join lazada contest  ni tapi tak de rezeki lagi untuk menang.. Dalam pada tak berapa nak excited tu, tetiba ternampak satu nama ni yang cukup aku kenali.. Hoh!! Siapakah??


Nama aku wehhh!! Dok dalam senarai pemenang 2nd Prize.. Allahuakbar... Ada rezeki aku kali ni rupanya.. Betullah kan, rezeki ni datangnya tanpa disangka-sangka.. Bila kite terlalu mengharap, boleh jadi ianya bukan untuk kita.. Bila kita tak mengharap langsung, tetiba ia datang bergolek pada kita.. Alhamdulillah... TQ ALLAH.. TQ Lazada...

Tahniah jugak aku ucapkan pada semua pemenang yang tersenarai... Lain kali kita pakat join lagik yek Lazada Contest ni.. Mane tau ada rezeki korang pulak untuk menangkan.. Insyaallah.. Tak sabar nak tunggu vouchernye.. Bolehlah aku shopping barang anak-anak juga nanti.. Banyak yang nak dibeli ni.. Inilah dinamakan rezeki anak yek.. 😉


Belaian Menawan Sepanjang Hari Dengan ENCHANTEUR 24H Moist Perfumed Body Lotion

Wednesday, September 27, 2017
Belaian Menawan Sepanjang Hari Dengan ENCHANTEUR 24H Moist Perfumed Body Lotion  |  Wahh kemain panjang lagik tajuk entry kali ni yekk.. Mane tak nya terlebih teruja dengan surprise dari Enchanteur Malaysia.. Baru-baru ni aku ada terima sebuah kotak menawan dari Enchanteur Malaysia.. Siap berikat reben lagik.. Tak sabar-sabar rasanya nak tahu isi dalamnya.. Bila dah buka, nahhhh bau harum menerjah deria bau aku.. Kalau sebut aje Enchanteur, tak sah kalau tak dikaitkan dengan keharuman produknya.. Jenama yang diyakini sejak dulu lagi dengan keharumannya yang semerbak.. Betul tak? Kali ni Enchanteur muncul dengan produk baru yang akan memberi belaian menawan sepanjang hari dengan ENCHANTEUR 24H Moist Perfumed Body Lotion...


Sebelum korang berkenalan dengan rangkaian produk ENCHANTEUR 24H Moist Perfumed Body Lotion, aku nak tunjuk dulu kotak indah yang aku terima tu.. Inilah kotaknya.. Comel jerk siap ber-reben lagik.. Kotaknya pun cantik, berbunga-bunga... Jom tengok isi dalamnya pula..

enchanteur, body lotion, lotion. losyen, perfumed body lotion, ENCHANTEUR 24H Moist Perfumed Body Lotion
ENCHANTEUR 24H Moist Perfumed Body Lotion
Dalam box indah ini terdapat 3 item iaitu 2 wangian losyen dan memo bottle bersaiz A5... Kenapa disertakan sekali botol air tu? Haaa kalau korang nak tahu, ini jawapannya.. Fakta lazim yang sememangnya diketahui umum bahawa pengambilan 8 hingga 10 gelas air sehari dapat memastikan badan kita mempunyai bekalan air yang mencukupi untuk berfungsi. Tetapi ramai yang tidak menyedari bahawa hanya dengan meminum air tidak mencukupi untuk meningkatkan penghidratan pada kulit. Kulit yang mengalami dehidrasi akan menjadi kusam dan boleh membawa kepada masalah kulit yang lain seperti kegatalan dan alahan. 

Ramai wanita termasuklah suri rumah yang perlu berhadapan dengan kerja-kerja mencuci atau atau yang terdedah pada persekitaran yang berhawa dingin, akan cenderung mengalami kulit kering. Penggunaan losyen tangan dan badan boleh mengekalkan hidrasi kulit, namun memerlukan pengaplikasian semula beberapa kali sehari agar kelembapan sepanjang hari.   


Losyen baharu ENCHANTEUR 24H Moist Perfumed Body Lotion yang dirumus khas dengan air mawar, ekstrak lily putih, dan minyak zaitun menawarkan losyen untuk wanita yang sibuk dengan tugasan, agar kulit mereka kekal lembap, muda dan berseri sepanjang hari hanya dengan penggunaan sekali dalam sehari. Air Mawar merupakan bahan semula jadi yang menyubur dan menghidratkan kulit. Ekstrak Lily Putih pula kaya dengan asid amino dan mineral manakala Minyak Zaitun pula sememangnya terbukti dengan manfaatnya dalam mengekalkan kecantikan kulit. Gabungan ketiga-tiga bahan semula jadi yang istimewa ini bekerja untuk meresap jauh ke dalam kulit agar dapat memelihara, melembap, dan menyuburkan kulit agar tangan dan badan kekal lembut, licin dan awet muda! 

Telah terbukti secara klinikal bahawa hanya dengan sekali penggunaan ENCHANTEUR 24H Moist Perfumed Body Lotion, kulit dapat menikmati pelembapan segera dan penghidratan sehingga 24 jam. Ia membekalkan kelembapan serta tekstur yang selesa pada kulit. ENCHANTEUR 24H Moist Perfumed Body Lotion adalah berasaskan air dan tidak meninggalkan rasa berminyak dan melekit pada tangan mahupun badan. Sebagai pakar dalam produk penjagaan peribadi dengan wangian, ENCHANTEUR 24H Moist Perfumed Body Lotion  ini turut disulami dengan wangian inspirasi Perancis ENCHANTEUR yang mampu menyemarakkan dan menghidupkan semula detik romantis. ENCHANTEUR 24H Moist Perfumed Body Lotion mengekalkan kulit tangan dan badan anda sihat dan sehalus sutera manakala wangian ENCHANTEUR yang tahan lama meningkatkan daya penarik anda. 

ENCHANTEUR 24H Moist Perfumed Body Lotion menawarkan 3 variasi iaitu Romantic, Alluring dan Charming yang akan memastikan kulit anda sentiasa lembut dan halus dengan kelembapan sehingga 24 jam serta wangian yang tahan sepanjang hari. 


ENCHANTEUR Romantic 
(dicipta untuk membangkitkan keceriaan dan aura kewanitaan)  

Aroma keceriaan yang terhasil dari aroma Mandarin yang menyegarkan, bunga Violet dan Galbanum yang menjadi simbolik permulaan sebuah cinta yang indah. Sama seperti cinta sejati yang tumbuh mewangi, haruman ROMANTIC ini berkembang mekar dengan Bulgarian Roses dan White Jasmine yang dicampur dengan wangian Mimosa dan Orange Flower. Tarikan aroma Sandalwood dan Vanilla yang berkekalan ini bagai menghimpun kesemua aroma ini di dalam sebuah simpulan ikatan cinta yang penuh dengan keajaiban.  


ENCHANTEUR Alluring 
(dicipta untuk gadis mempersona, penuh semangat & misteri)  

Haruman eksotik menggoda yang memberikan aura si gadis manis yang penuh misteri. Ia menggabungkan nota Bergamot dan Passion Fruit, meresap  jauh kedalam haruman Mawar dan Iris yang memukau, dihangatkan oleh aroma Vanila, Musk dan Vetiver- mencipta wangian tersendiri yang penuh dengan keberanian.    


ENCHANTEUR Charming 
(direka untuk wanita yang sensual, elegan dan sofistikated) 

Wangian yang sepadan dengan personaliti sofistikated, kewanitaan yang bergaya melalui gabungan eksotik Rose dan Muguet (Lily) yang diserlahkan dengan Citrus dan Aldehydes. Ia kemudian disuami dengan bauan halus nota Musk dan Cedarwood yang pasti melengkapkan gaya dalaman anda dengan sempurna. 

Kini, wanita sibuk di rumah mahupun di pejabat boleh menjaga kecantikan dan memanjakan diri sendiri dengan harga yang berpatutan. Rangkaian baharu ENCHANTEUR 24H Moist Perfumed Body Lotion dijual pada harga RM11.90 (termasuk 6% GST) setiap botol bersaiz 220ml dan boleh didapati di semua pasaraya utama, pasaraya hyper, dan farmasi. 

Untuk maklumat lanjut tentang ENCHANTEUR, sila layari :- 

Website

Facebook 


Giveaway FM From Canada

Tuesday, September 26, 2017
Giveaway FM From Canada  |  Aku pantang kalau ada giveaway hadiahnya FM.. Memang akan usaha jugak untuk join.. Pulak tu FM dari luar negara.. Memang harus join.. Menang kalah tu belakang kira.. Sekurang-kurangnya kita mencuba nasibkan.. Kalau menang, bertambahlah FM kat peti ais aku tu.. Hiks... Giveaway FM From Canada ni dianjurkan oleh rakan blogger kita Eldarwena... Kite up banner giveaway dulu..

Klik banner untuk join

Nampaknya ada 4 ketoi FM dalam gambar kat atas ni.. Jadinya 4 orang pemenanglah yang dicari oleh penganjur... Syarat yang ditetapkan pun mudah saja.. Just follow link yang diberikan.. Dah aku bereskan pun semua.. Oleh itu, dengan lafaz Bismillah aku join giveaway ni.. 

Tarikh Tamat
30 September 2017



Murad Age Reform Hydro-Glow Aqua Peel Mengekalkan Kemudaan Kulit Anda

Monday, September 25, 2017
Murad Age Reform Hydro-Glow Aqua Peel Mengekalkan Kemudaan Kulit Anda |  Jika anda berasa wajah anda kasar dan ketat, maka anda mungkin mempunyai kulit yang kering. Ini bermakna kulit anda kekurangan air. Apabila kulit dehidrasi, ia akan menghasilkan lebih banyak minyak untuk mengimbangi kelembapan kulit. Ini akan menyebabkan jerawat, kerengsaan dan tompok kering di wajah. Keadaan ini akan menjejaskan kesihatan dan keyakinan kita.

Dehidrasi adalah satu masalah besar. Kulit kita di Asia selalunya akan terjejas lebih teruk daripada yang lain kerana kelembapan cuaca di sekeliling kita. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa 40-72 peratus pengguna mempunyai kulit kering di wajah mereka. Walaupun meminum air adalah sangat penting untuk mengembalikan kelembapan dan kemudaan kulit, ia mungkin bukan penyelesaian yang mencukupi untuk memerangi dehidrasi kulit. Kulit yang sihat adalah satu sebab kita akan berasa lebih baik. Salah satu cara untuk meningkatkan keyakinan anda adalah untuk memberikan kulit anda lebih cerah dan kelihatan lebih licin.

murad, dr. murad, hydro glow aqua peel, mask

Produk baru Murad Age Reform Hydro-Glow Aqua Peel dicipta untuk mengembalikan kulit lebih sihat, bersinar dan berseri dari dalaman ke luar.  Produk ini dilengkapi dengan 2 langkah sistem yang unik dimana ia melembutkan kulit dan memberikan faedah anti-penuaan dengan memberikan dos penghidratan yang mengagumkan sehingga 400% untuk mengurangkan garis halus dan kedutan.

Retexturizing Swab boleh melembutkan kulit dan menghidratkan kulit yang kering. Ia mempunyai Lactic Acid, Glycolic, and Hyaluronic Acids yang menyokong pergerakkan sel untuk menyerikan kulit dan membersihkan serpihan kulit untuk mengungkap kulit yang licin, cerah dan bercahaya. Saiz Swab ini direka khas untuk kulit anda yang halus dimana ia membantu mengurangkan garis-garis halus dan kedutan.

Apabila berlakunya dehidrasi kulit dan kulit kusam, Murad Moisture Infusion Mask dipenuhi asid hyaluronik yang akan mengembalikan dan menyuburkan kulit, ia berfungsi sebagai penghidratan segera sehingga 400% untuk kulit anda. Dengan penggunaan yang berpanjangan, kulit muka yang kering dan kusam tidak akan berlaku lagi.


Secara ringkas, Murad Age Reform Hydro-Glow Aqua Peel mengandungi 4 rawatan mudah termasuk:-

Retexturizing Swab – Swab besar ini adalah tunas kapas bertutup yang telah tepu dalam campuran berasaskan AHA campuran Latuc dan Glycolic Acid, yang berfungsi untuk melembapkan lapisan permukaan kulit dengan perlahan, melarutkan sel-sel mati dan membersihkan liang-liang kulit yang tersumbat untuk memberikan tekstur yang lebih halus.

Moisture Infusion Mask – Topeng lembaran membekalkan asid hyaluronik untuk memberikan rangsangan segera kepada tahap kelembapan sehingga 400% dan membantu mengurangkan kesan garis kedut. Kulit akan kelihatan lebih cantik dan bersinar apabila kesan kedutan berkurangan.

LANGKAH-LANGKAH MENGGUNAKANNYA 

Gunakannya sekali seminggu.

Langkah 1 - Retexturizing Swab
Sapu swab di muka yang bersih. Jangan bilas.

Langkah 2 - Moisture Infusion Mask
Letakkan topeng lembaran di muka selama 15-20 minit. Keluarkan topeng lembaran dan jangan bilas. Kemudian sapukan pelembap kepada muka.

Diasaskan lebih dari 28 tahun yang lalu, Murad adalah jenama doktor pertama yang diiktiraf di Amerika Syarikat. Jenama ini tetap benar dengan prinsip saintifik pengasasnya, dermatologi terkenal di dunia, Howard Murad, M.D. Melalui lebih daripada 50 tahun pengalaman penyelidikan Dr. Murad telah membuktikan bahawa kecantikan dan kesihatan adalah saling berkaitan dan terbaik dicapai melalui pendekatan inkusif yang meningkatkan setiap sel di dalam badan.

Murad Hydro-Glow Aqua Peel boleh didapati di kedai Murad diseluruh Malaysia. Ia juga boleh didapati di laman web www.murad.com.my bermula pada pertengahan bulan September.  Nikmati diskaun 10% pada produk Hydro-Glow Aqua Peel apabila anda membeli di laman web dengan kod GLOW di https://www.murad.com.my/unlock-secret-to-youthful-skin sah sehingga 31st Mac 2018.

Untuk maklumat lanjut mengenai Murad, sila layari www.murad.com.my atau Facebook Murad di Murad.Malaysia.

Tiada Lagi Kebosanan Dengan Si Pakar Kecil Ini !

Sunday, September 24, 2017
Tiada Lagi Kebosanan Dengan Si Pakar Kecil Ini !  |  Cermin kereta tersekat?  Pintu bunyi berkeriut? Kita sedia maklum bahawa getah dan PVC  lama kelamaan akan mendegrasi dan mengeras. Untuk mengatasi masalah ini, kita  memerlukan bahan pemplastik untuk mengembalikan getah kepada kekenyalan asal. Kerana itulah anda memerlukan WD-40® Specialist™ High Performance Silicone Lubricant.  


Usah gusar dan tidak perlu bersusah payah berkejar mencari mekanik sebelum hujan turun atau tersekat di kesesakan jalan raya. Dapatkan setin  WD-40® Specialist™ High Performance Silicone Lubricant,  yang berupaya melincirkan, mengalisairkan dan melindungi permukaan logam dan bukan logam termasuk getah, plastik dan vinil. 


Untuk mengatasi masalah tingkap cermin kereta yang tersekat-sekat, hanya semburkan sedikit  ke atas penutup getah tingkap cermin tersebut dan ia akan kembali mudah dinaik dan diturunkan.

Sekiranya anda memiliki atau sedang membaik pulih kereta klasik dengan tingkap menggunakan tombol pemusing di mana ada habuk dan minyak terperangkap, hanya  semburkan ke arah mekanism trek tingkap, dan ia akan terus kembali lancar digelongsorkan.  Begitu juga dengan pintu kereta yang berkeriut, hanya sempurkan dan biarkan beberapa minit, dan nahhh tiada lagi bunyi yang menjengkelkan. 

Paling menarik, pelincir ini tidak memerangkap habuk dan kotoran, serta sangat bagus untuk pengalisan air dan melindungi alat ganti daripada kelembapan.  Selamat digunakan untuk kebanyakan getah dan plastik, WD-40® Specialist™ High Performance Silicone Lubricant tidak meninggalkan kesan warna dan ia memberikan prestasi unggul merentangi julat suhu yang besar iaitu dari -73°C sehingga +260°C. Ia juga boleh digunakan untuk peralatan yang bertekanan tinggi sepeti injap, peralatan pemasangan dan tetiub.   


Merupakan antara produk daripada WD-40®'s, WD-40® Specialist™ High Performance Silicone Lubricant juga begitu sesuai digunakan untuk takal, engsel, kekunci, kabel dan banyak lagi. 


Selain daripada penggunaan automotif, ia juga sangat sesuai untuk pintu gelongsor atau mana mana bahagian penyambung yang sukar. Hanya semburkan pada trek logam pintu untuk membersihkan landasan dan melancarkan gelongsor pintu.        

Ingin tahu lebih lanjut? Layari  laman web WD-40® Silicone di https://goo.gl/e5yJz2 atau  di  http://wd40.asia  hari ini  Paling penting adalah usah panik sekiranya anda berada di dalam situasi yang sukar.  Hanya pastikan ada memiliki setin pelincir hebat ini di rumah. Seperti yang dikatakan oleh para pelanggan kami, setiap rumah perlu ada satu.


OSIM Meraikan Ulangtahun Ke-38 Dengan Kerusi Urut uLove Warna Emas Edisi Terhad

Saturday, September 23, 2017
OSIM Meraikan Ulangtahun Ke-38 Dengan Kerusi Urut uLove Warna Emas Edisi Terhad | Tahun 2017 melakar sejarah sebagai ulangtahun ke-38 buat OSIM. Setelah sekian lama OSIM memperkukuhkan jenama sebagai pengeluar barangan keperluan rumah dan perabot kesihatan yang berinovasi serta berkualiti tinggi, pihak OSIM dengan khususnya telah menyediakan pelbagai aktiviti istimewa dalam kedai sempena sambutan ulangtahunnya ke-38.    

Jenama kami sudah mencapai kejayaan cemerlang selepas 38 tahun berada dalam pasaran global dan ianya pencapaian yang cukup membanggakan. - kata Pengurus Besar OSIM Malaysia, Cik Chia Sook Fun   
Menerusi produk yang dihasilkan, matlamat kami adalah untuk memastikan kesejahteraan dan keselesaan pelanggan kita. Bagi terus kekal relevan dalam pasaran, pelbagai inovasi dalam penghasilan produk serta peningkatan prestasi barangan dijalankan untuk mencapai piawaian terbaik, katanya.

Maklum balas positif dari berjuta pengguna OSIM di seluruh dunia terhadap kerusi urut rata-rata mengatakan ia berkualiti dan berprestasi tinggi apatah lagi dalam memberi keselesaan. Pelangan juga memberi respon dengan berkata kerusi urut OSIM adalah pilihan terbaik dan mereka amat berpuas hati dengan prestasinya. 


Keistimewaan kerusi urut mewah OSIM uLove adalah gabungan tiga unsur iaitu sebagai kerusi urut  yang mampu memberi kelegaan badan dan ketenangan minda; dilengkapi sistem audio secara menyeluruh bagi memberi relaksasi minda yang lebih mendalam dan merangsang deria tubuh bagi mendapatkan tidur yang lebih nyenyak.   

Sebagai tawaran istimewa sempena ulangtahun OSIM ke-38 ini, kerusi urut mewah OSIM uLove dilengkapi peranti khas untuk hiburan anda! Peranti ini berfungsi untuk memegang gajet pintar seperti tablet atau telefon pintar ketika anda menikmati urutan menyamankan kerusi urut uLove.    

Sejak kerusi urut uLove ini dilancarkan, ia mendapat respon yang cukup mengalakkan dari peminatnya di seluruh dunia. Pelanggan yang juga seorang surirumah, Ivy Lew, 33 berkata beliau mengalami masalah tidur yang agak kronik, menyebabkan sering tidak cukup tidur dan lemah. Namun kerusi urut  uLove membantu beliau untuk tidur dengan lebih senang dan lena.     
Kerusi urut  uLove ini cukup selesa dan mudah untuk digunakan. Saya berpuas hati dengan pilihan urutan yang diprogramkan pada kerusi mewah ini. Dengan citarasa masing-masing yang berlainan, setiap pilihan urutan tetap menepati kehendak saya dan keluarga. Selain itu ia cukup dinamik dengan 7 tahad pilihan 3D bagi urutan bahu, tulang belakang dan punggung, katanya.  
Pelanggan yang juga pegawai IT, Willie Koh, 40, memuji kepintaran kerusi urut uLove ini dengan berkata ia mempunyai pelbagai ciri-ciri yang cukup istimewa. 
Kerusi ini adalah rekaan yang paling hebat. Saya mampu memuat turun urutan menerusi internet dan memprogramkan ia pada kerusi ini menerusi bluetooth. Ia cukup mudah, telefon pintar ini hanya perlu disambungkan pada kerusi dengan sambungan bluetooth saja dan saya dapat menikmati pelabagai jenis urutan yang dimahukan dengan mudah.    
Bagi Andrew Teh, 43, pula, beliau menggemari rekaan dan keaslian reka bentuk kerusi urut mewah OSIM uLove yang turut mengabungkan pelbagai fungsi di samping ia sesuai dijadikan perabot hiasan pada ruang tamu. Sementara itu pelanggan yang juga pemilik salun rambut, Charmaine Chen, 37, turut berkongsi pengalaman beliau menikmati serta merasai kehebatan kerusi urut mewah uLove.  Chen berkata beliau sering berasa kerusi urut, biasanya kelihatan terlalu besar dan memakan terlalu banyak ruang di dalam rumahnya. Tetapi dengan kerusi urut mewah uLove ini ia kelihatan elegan dan cukup selesa seolah-olah sedang menaiki penerbangan kelas pertama. Selain dari itu dan yang paling penting, ia memberikan urutan cukup intensif untuk melegakan tekanan dari hujung rambut ke hujung kaki, katanya.   


Apa yang membuat kerusi urut mewah uLove ini lebih istimewa adalah unit edisi terhad yang didatangkan dalam kemasan warna emas. Hanya 66 unit saja dikeluarkan sempena ulangtahun OSIM ke-38 dan ia dijual pada harga runcit iaitu RM19,988. Ia turut dilengkapi dengan meja tambahan istimewa sebagai tambahan koleksi perabot untuk menghiasi rumah anda.   

Kerusi urut mewah uLove OSIM ini boleh didapati di mana-mana cawangan OSIM seluruh negara termasuk roadshow yang akan diadakan nanti. 

Layari www.OSIM.com.my untuk keterangan lanjut.

Giveaway Comel By Syahirah Valiant

Friday, September 22, 2017
Giveaway Comel By Syahirah Valiant  | Assalamualaikum... Hai korang... Yeahhh, kali ni dengan gigihnye aku join giveaway dengan menaip entry ni menggunakan android aku... Memang sekso sikit, tapi dek kerana giveaway comel by Syahirah Valiant ni hadiahnya agak menarik, ku kuatkan semangat besarkan bijik mata, kecikkan jari jemari menaip entry ini.. Hehe.. 

giveaway, contest, planner, planner addict
KLIK BANNER UNTUK JOIN

Sejak dua menjak terjebak dengan dunia planner addict ni, aku terlebih excited bila ada rakan blogger yang anjurkan giveaway dengan menawarkan hadiah berupa tools planner... Itu sebab aku cakap, hadiah giveaway ni sangat menarik bagi aku... Hiks.. 

Dengan lafaz bismillah aku join giveaway ni.. Moga ada rezeki aku untuk menang.. Haha.. Yela, dah join giveaway haruslah nak menangkan... Kalau tak menang tu, tandanya bukan rezeki kita.. Sekurang-kurangnya kita dapat support antara satu sama lain.. Tak gitu... Dunia blogging ni memerlukan kite support sesama kita.. Baru ukhwah tu terjalin lebih baik... Cewaaahhh.. Berceramah free lak kat sini yek..

Oklah, kalau korang nak join boleh klik banner kat atas nunn ye... Jangan memalu jangan sesegan tau... Just one click!!

Tarikh Tamat
9 Oktober 2017



Dengarlah Suara Hatimu Dan Minum Minuman Yang Lebih Sihat!

Thursday, September 21, 2017
Dengarlah Suara Hatimu Dan Minum Minuman Yang Lebih Sihat!  |  Senyap dan merbahaya, ia merayap didalam anda semasa anda tidak menyedarinya. Dan ia adalah pembunuh No. 1 di negara ini. Apa yang kami maksudkan adalah penyakit jantung, dan kira-kira 20% daripada rakyat Malaysia terdedah kepadanya. Menurut kajian Institute Jantung Negara (IJN), penyakit jantung adalah punca utama kematian dikalangan wanita dan bukan kanser payudara sepertimana yang dianggap oleh kebanyakkan orang. 

Wanita yang berusia 45 tahun ke atas mempunyai kebarangkalian yang sama seperti lelaki untuk mengalami penyakit jantung. Sebelum menopaus, badan wanita mempunyai kelebihan berbanding dengan lelaki, kerana badan mereka menghasilkan jumlah estrogen yang mencukupi untuk mengurangkan risiko serangan jantung berbanding dengan lelaki. 

Akan tetapi, selepas menopaus berlaku, bilangan perlindungan daripada estrogen menurun, dan jika ia digabungkan dengan faktor risiko lain seperti diabetes dan obesiti, itulah bagaimana penyakit jantung akan berlaku. Realitinya, kami berada di negara yang mana IJN menyaksikan pesakit lelaki/wanita – semuda 20 tahun menjalani pembedahan pintasan untuk membersihkan arteri yang tersumbat.


Oleh itu, sempena Hari Jantung Sedunia yang akan berlangsung pada 29 September setiap tahun, Juice Works memperkenalkan “Heartbeat”, minuman bermusim yang di penuhi dengan semua kebaikan semulajadi untuk membantu kami melawan pembunuh senyap ini. 

Jus ini diperbuat dari limau gendang, timun, oren, lobak merah dan epal. Heartbeat kini boleh didapati di setiap cawangan Juice Works dan Juice Works2Go. Apa lagi, jika anda seorang ahli VIP Juice Works, anda akan juga mendapat 10% diskaun daripada harga runcit**! 

Kenapa Limau Gedang? Kerana gabungan nutrien berkuasa serat, lycopene, vitamin C, kalium dan choline di dalam limau gedang ini boleh membantu mengekalkan jantung yang sihat. Satu penyelidikan mendapati bahawa makanan yang ditambah dengan limau gedang merah segar mempengaruhi tahap lipid darah, terutama trigliserida. 

Kenapa Timun? Rendah kalori, kandungan fiber dan air yang tinggi, timun juga adalah kaya dengan potassium yang membantu mengurangkan tekanan darah. Ia juga mengandungi polifenol yang dipanggil lignans, yang boleh mengurangkan risiko kanser tertentu. Ia kaya dengan vitamin K yang penting untuk kesihatan tulang.   

Kenapa Oren? Para penyelidik telah melaporkan bahawa buah ceria ini mempunyai antioksidan yang dipanggil hesperidin, yang meningkatkan fungsi saluran darah dan membantu menurunkan risiko penyakit jantung seseorang. Hesperidin adalah sebatian yang berasaskan tumbuhan yang dipanggil falvonoid, yang dikatakan dapat meningkatkan kesihatan sel-sel yang halus yang mengalirkan saluran darah. 

Kenapa Lobak Merah? Lobak merah adalah sumber yang sangat baik untuk antioxidant alpha dan beta karoten, yang diproses oleh tubuh badan ke retinol (vitamin A), yang baik untuk kulit, paru-paru, sistem kekebalan tubuh dan kesihatan jantung. Ia juga mengandungi antioksidan lutein, yang penting untuk kesihatan mata. 

Kenapa Epal? Kajian telah menunjukkan bahawa memakan epal setiap hari dapat membantu menurunkan kolesterol jahat yang disebut LDL dalam tubuh badan dan dua penanda lain yang berkaitan dengan plak dan peradang di dinding arteri. Ia seolah-olah epal hidup sehingga pepatah lama membantu untuk menghindari daripada doktor apabila dimakan setiap hari. 

Jadi, dengarlah suara hatimu dan dapatkan Heartbeat hari ini untuk menjadi lebih kuat dan sihat! 
  • Ia tidak boleh digabungkan dengan diskaun / penawaran / baucar yang lain 
  • Minuman bermusim ini hanya boleh diperolehi sehingga 31 Oktober 2017. 
  • Sementara stok masih ada 
  • Juice Works Malaysia mempunyai kata putus terakhir mengenai promosi ini.


Review Novel | Pelaris Karya Muhammad Fatrim

Monday, September 18, 2017
Review Novel | Pelaris Karya Muhammad Fatrim | Assalamualaikum wbt. Hi korang!! Tak best rasanya kalau dibiarkan blog bersawang terlalu lama.. Walaupun masih dalam pantang, rindu yang amat nak update blog.. Jadi, aku siapkan jugak entry yang dah lama dok dalam draft ni.. Novel pelaris karya Muhammad Fatrim ni sebenarnya dah lama aku beli tapi 31hb Ogos yang lepas baru berkesempatan aku baca.. Nampaknya, novel ni mampu menarik minat membaca aku... Nak tahu kenapa? Teruskan baca entry ni sampai habis ye..

pelaris, muhammad fatrim, novel seram, novel best, novel hantu, best seller, buku fixi
Pelaris karya Muhammad Fatrim

Dengan mengambil masa lebih kurang 2 hari lebih aku dapat habiskan baca keseluruhan novel ni... Bagi aku, novel ni mempunyai keistimewaannya tersendiri dari segi jalan ceritanya.. Bila disebut saja tentang pelaris, mesti korang dah tahu kan berkenaan apa... Novel ini mengisahkan sebuah kedai makan yang dikendalikan oleh seorang wanita bernama Mawar yang telah kematian suaminya menggunakan pelaris bagi melariskan kedainya yang pada awalnya hampir-hampir ditutup kerana tidak dikunjungi oleh pelanggan.. 

Jalan singkat yang diambil olehnye ini telah mengancam hidup dia dan anaknya serta hampir-hampir meragut nyawa anaknya.. Tanpa dia sedar pembantu kedainya yang berasal dari indonesia yang juga telah lama bekerja di kedai itu sebagai tukang masak sejak suaminya masih hidup lagi telah mengkhianatinya kerana tukang masak itu adalah isteri kedua suaminya.. Punca kedainya tidak berpelanggan adalah disebabkan oleh perbuatan jahat tukang masak yang  juga merangkap madunya itu... 

Setelah itu, datang seorang lelaki sebagai pekerjanya untuk membantu memperbetulkan keadaan.. Dengan usaha lelaki itu, segalanya dapat diselesaikan dengan baik... Dan akhirnye mawar dan anaknya terselamat daripada pelaris yang dibelanya.. 

Tulah serba sedikit jalan cerita novel ni yang dapat aku kongsi dengan korang... Bagi aku, aku suka jalan cerita yang digarap oleh penulis.. Penuh misteri sampaikan aku rasa pelaris tu ada disekitar aku... Hehe.. Kalau dulu-dulu aku ingat pelaris ni tidak mengancam nyawa si pemakainya/penggunanya.. Tapi sebenarnya, silap langkah akan memakan diri sendiri.. Banyak pengajaran juga dalam cerita novel ni.. Tak rugi baca sebab ianya dapat menyedarkan kita betapa bahayanya bila dah terjebak dengan ilmu pelaris ni.. 


Ok, macam biasa kalau novel dari Muhammad Fatrim memang aku akan beli terus dari penulisnya dan dapatlah aku tinta cinta dari beliau.. Haha!! 


Kalau korang rasa nak baca jugak buku ni boleh la beli yek.. Baca la dulu sinopsisnya ni.. Baru boleh nilai sendiri best ke idok.. Karya dari Muhammad Fatrim ni, memang tak pernah mengecewakan aku... Semuanya best-best... Dok usha kat facebook beliau sekarang ni ada lagi buku baru nak keluar tu.. Kena dapatkan cepat la nampaknye ni.. Rugi tak baca.. Serius uolls!!

Ok la, nak kasi review dekat goodreads tak boleh ye sebab novel ni special edition dari penulis dan dikeluarkan sendiri oleh penulis tanpa ISBN... So, memang tak de la dalam goodreads.. Makanya, kene review sendiri aje.. 

Shawl Halfmoon Hajra Hadiah Dari Giveaway CikLaPunyaBelog

Sunday, September 10, 2017
Shawl Halfmoon Hajra Hadiah Dari Giveaway CikLaPunyaBelog  |  Alhamdulillah sempat juga update entry tentang shawl halfmoon Hajra hadiah giveaway CiklaPunyeBelog ni sebelum aku bersalin.. Hadiah ni atas kemenangan aku dalam menyertai Giveaway Tudung Preloved Halfmoon by Hajra ciklapunyabelog.blogspot.my pada 03 Ogos 2017 yang lalu... Tak sangka juga sebenarnya aku terpilih sebagai pemenang sebabnya memang ramai sertai giveaway ni.. Mungkin dah tertulis kot rezeki ini untuk aku.. Alhamdulillah.. 

shawl, halfmoon, hajra, shawl bersulam, shawl cantik, hadiah giveaway,
Shawl Halfmooh Hajra Hadiah Dari Giveaway CikLaPunyaBelog

Hadiah ni baru sampai petang kelmarin... Kemain excited aku bukak parcel sebab nak tahu warna apa yang aku dapat.. Akhirnya dapat jugak warna yang aku harapkan.. Biru.. Yep, bila diumumkan nama pemenang, aku dah simpan dalam hati agar aku ada rezeki untuk dapat shawl yang berwarna biru.. Tak sangka, betul-betul dapat warna biru.. Hehe...

Apa-apa pun thankz to Cik La sebab pilih aku sebagai pemenang dan sekali pakej kasi hadiah shawl warna yang aku hajati.. Hiks.. Aku doakan moga CikLa selaku penganjur giveaway tersebut, sentiasa berada dibawah lindunganNYA dan sentiasa dibuka pintu rezeki yang luas serta dilimpahkan dengan rezeki yang halal..

Aku suka shawl ni.. Kualiti kain memang terbaik.. Tebal tau shawl dari Hajra ni.. So, bila pakai tak de la risau tentang jarang kainnya.. Dan juga senang dibentuk.. Sulamannya pun kemas dan cantik.. Tak sabar aku nak cuba.. Tak berkesempatan lagi untuk menggayakannya.. Insyaallah, nanti aku gayakan dan tempek gambar kat IG, FB dan juga disini.. Hehe..


6 Petua untuk Atasi Rambut Gugur

Saturday, September 09, 2017
Assalamualaikum wbt..


Punca Dan Petua untuk Atasi Rambut Gugur  |  Tadi dok sikat rambut, banyak pulak rambut gugur.. Terus terfikir untuk up entry tentang rambut gugur ni.. Rambut aku ni dah lama bermasalah keguguran rambut.. Puncanya dulu suka sangat buat rambut ni pelbagai gaya.. Sekejap rebonding.. Sekejap curl.. Pastu rebonding balik.. Pastu warnakan lagi.. Gile tak gugur.. Tapi itu dulu la.. Rambut aku boleh dikatakan totaly dah rosak akibat bahan kimia yang melampau.. Cumanya aku malas sangat nak amek port nanti boleh menyebabkan aku stressssss!!

Aku yakin dekat malaysia ni ramai orang mengalami masalah keguguran rambut kan?? Masalah keguguran rambut ni bukanlah berpunca semata-mata akibat penggunaan bahan kimia sahaja tetapi rambut berminyak dan berkelemumur juga boleh menyebabkan keguguran tau.. Ok, jom tengok apakah punca-punca lain lagi menyebabkan keguguran rambut ni..

Punca-Punca Rambut Gugur
  • Genetik
  • Tekanan/Stress/Sakit/Menjalani pembedahan
  • Horman tak stabil
  • Kekurangan Zat/Nutrisi
  • Pengambilan ubat-ubat yang tertentu
  • Penggunaan produk rambut yang terlalu kerap seperti pewarna rambut, penyembur rambut, menggunakan ubat lurus dan kerintingkan rambut dan pelbagai lagi produk yang mengandungi bahan kimia yang boleh menggugurkan rambut
  • Melahirkan anak (kebiasaannya bersifat sementara)
  • Paras selenium dan Vitamin A terlalu tinggi
  • Tahap Estrogen rendah

6 Petua Untuk Atasi Rambur Gugur


Sekarang ni dah banyak ubat-ubat moden untuk mengatasi rambut gugur.. Tapi aku tak pastilah sejauh mana keberkesanannya kerana tak pernah mencubanya... Hurmm bagi aku baik kita cuba cara tradisional dulu kerana cara tradisional ni menggunakan badan-bahan dari alam semulajadi kan.. Tida bahan kimia.. Selamattt gituu.. 

Apakah petuanya?? Jom kite terjah..


PETUA 1

Limau Nipis


Limau nipis ni sememangnya banyak khasiatnya.. Ianya boleh menghilangkan kelemumur.. Kelemumur juga boleh menyebabkan rambut gugur... So, untuk elak rambut gugur kenalah cegah kelemumur terlebih dahulu... Bagi yang bermasalah kelemumur, bolehlah mencuba petua ni dengan menyapu/menggosok perahan air limau nipis ke kepala setiap 2 minggu sekali... Kena rajin dan tak boleh la angat-angat tahi ayam aje bak kata orang-orang tu.. Hehe..


PETUA 2

 Santan



Untuk petua ini, santan perlulah dilumurklan keseluruh rambut sampai ke kulit kepala bagi mendapatkan hasil yang terbaik.. Perapkan dengan tuala selama setengah jam.. Biarkan ia berminyak dan meresap.. Kemudiam barulah basuh dengan air suam.. Cara ini perlu dibuat sebulan sekali sahaja.. Selain mengatasi masalah rambut gugur, santan juga dapat menyihatkan rambut dan membuatkan rambut bersinar...


PETUA 3

 Daun Bunga Raya


Petua ni agak femes dikalangan kita.. Antara petua yang berkesan adalah dengan menggunakan daun bunga raya yang diramas dengan air.. Kemudian dilumurkan ke seluruh kepala.. Lendir daripada daun bunga raya ni dipercayai dapat menyuburkan akar rambut... 


PETUA 4

 Kulit Tembikai


Tanpa kita sedar rupanya kulit tembikai pown ada gunanyakan.. Dengan menggunakan kulit tembikai yang bahagian dalam warna putih tu, korang gosokkan kulit tembikai tersebut pada kulit kepala korang... Biarkan dalam 30 minit supaya ianya meresap ke kulit kepala.. Lepas tu barulah boleh cuci..

Kalau korang nak biarkan semalaman pown boleh.. Sebelum masuk tidur tu korang buatlah cara di atas dan pakai shower cap atau balut dengan tuala pown boleh supaya airnya tak terkena bantal.. Keesokan harinya barulah cuci.. Amalkan petua ini sekali seminggu...


PETUA 5

 

Ambil lendir daun lidah buaya dan sapukan ke rambut hingga ke kulit kepala.. Amalkan selalu, InsyaALLAH dalam masa 2 bulan rambut tidak akan gugur lagi malahan cantik dan sihat.. Daun lidah buaya ni  banyak khasiatnya tau.. Bukan takat mengatasi rambut gugur tapi dapat menyuburkan rambut dan mencantikkan rambut..


PETUA 6

 Air Rendaman Kacang Hijau


Oke, last sekali ni cara dia mudah aje.. Kacang hijau hendaklah direndam semalaman.. Keesokannya, tapis airnya dan sapu ke kulit kepala sambil korang picit-picit manja kepala korang tu.. Haha..  Petua ini boleh diamalkan selalu sehingga rambut baru kelihatan tumbuh.. Kenalah rajin sikit tau.. 


Mudahkan dengan petua tradisional ni.. Tak perlu nak pening kepala untuk mencari bahan-bahannya.. Dekat mana-mana pown ada... Kalau macam aku, memang dah tanam siap daun lidah buaya dekat rumah supaya senang kalau diperlukan.. hehe.. Lagi pown cara tradisional ni lebih selamat tanpa bahan kimia.. Itu paling penting.,. 

Lagi penting dan paling utama adalah kebersihan rambut perlu dijaga... Bila rambut sentiasa dijaga dan bersih, rambut pown akan sihat dan menawan.. Tak gitu?? Ahakz..

Semoga petua-petua di atas dapat membantu korang yang mempunyai masalah rambut.. Selamat mencuba.. 😁

Selain dari petua tradisional yang boleh kita cuba, terdapat juga cara moden yang paling efektif untuk mengatasi penampilan rambut gugur.... Jom ambil tahu... 

TOPPIK | CARA PALING EFEKTIF UNTUK MENGATASI 
PENAMPILAN RAMBUT GUGUR  
   
rambut gugur, rambut gugur, punca rambut gugur, toppik, produk rambut gugur, cara efektif atasi rambut gugur


Berdasarkan statistik yang diperolehi daripada www.toppikmalaysia.com/blog, rambut manusia akan gugur sebanyak 100 - 200 helai rambut setiap hari. Bilangan ini menunjukkan keguguran rambut yang normal. Namun begitu, ia menjadi bermasalah apabila rambut gugur secara berlebihan, ataupun rambut yang gugur tidak diganti balik dengan rambut yang baru. Keadaan keguguran rambut banyak berlaku dalam kalangan kaum lelaki, kemungkinan besar disebabkan oleh kesan genetik. Punca-punca yang lain termasuklah tabiat seharian yang tidak seimbang (contohnya pemakanan yang tidak seimbang, tidur yang tidak mencukupi) ataupun penyakit seperti keradangan di pora rambut. 


Untuk mengatasi masalah ini, seribu satu jenis cara pernah dicadangkan oleh pakar mahupun resipi rahsia tradisional, contohnya menggalakkan pertumbuhan rambut dengan makan ubat ataupun membasuh rambut dengan air yang telah dididih dengan daun pokok jambu batu. Cara- cara ini masih kurang efektif kerana rambut akan gugur apabila anda berhenti makan ubat yang sangat mahal tersebut dan keberkesanan cara kedua masih tertanya-tanya lagi. Berbanding dengan cara-cara yang telah dinyatakan tadi, Toppik Hair Building Fiber jauh lebih berkesan dan cepat dalam menjadikan rambut anda lebat dan cantik.



Seperti yang dinyatakan tadi, Toppik Hair Building Fiber amat digemari kerana ia cepat bertindak dan sangat berkesan untuk mengembalikan kelebatan rambut anda, malahan ia amat mudah digunakan. Bagi mereka yang pernah menggunakan produk-produk anti – gugur rambut atau pertumbuhan rambut pasti mengalami keadaan ini di mana rambut yang baru lambat sangat untuk tumbuh dan rambut yang tumbuh terlalu lemah dan mudah gugur.     Toppik Hair Building Fiber mampu mengatasi masalah ini kerana Fibernya diperbuat daripada keratin yang seiras dengan keratin rambut manusia, di mana ia mampu membentuk ikatan eletrostatik yang sangat kuat dengan rambut manusia dan juga sesama fiber. Ianya sangat kuat dan tidak akan sama sekali tanggal walaupun anda menjalankan aktiviti lasak seperti mendaki gunung, berbasikal mahupun berlari. Untuk mereka yang masih bimbang akan Toppik Hair Building Fiber yang telah ditaburkan pada rambut mereka, ikatan fiber masih boleh diperkuatkan lagi dengan menggunakan Toppik Fiber Hold Spray. Untuk mendapatkan maklumat yang lebih lanjut tentang Toppik Fiber Hold Spray, saya cadangkan bahawa anda melayari ke laman web www.toppikmalaysia.com/shop.      


Toppik Hair Building Fiber bukan sahaja dapat menyakinkan anda dari segi kekuatan ikatan fibernya, malahan estetiknya juga mampu meningkatkan keyakinan diri anda di depan orang ramai. Walaupun dikatakan bahawa ramai individu yang berjaya terdiri daripada mereka yang botak, namun ramai di antara mereka yang rasa malu dan rendah yakin diri sebab rambut mereka yang makin berkurangan. Ianya lagi memalukan apabila produk yang digunakan untuk menutup kebotakan (contohnya rambut palsu) telah dicam oleh rakan-rakan. Dengan menggunakan Toppik Hair Building Fiber, anda tidak payah risau tentang keasliannya atau kesepadannya apabila berbanding dengan rambut asli anda. Ia seolah-olah menyerupai rambut anda yang original dan anda boleh membentuk stail rambut anda seperti biasa selepas anda menggunakannya. Dengan maksud yang lain, anda masih boleh kelihatan bergaya dan anggun dengan menggunakan Toppik Hair Building Fiber.  

Adakah anda ingin memulihkan keanggunan dan gaya pada satu ketika yang dahulu di mana rambut anda masih lebat dan cantik? Toppik senantiasa pilihan utama untuk anda. Layari www.toppikmalaysia.com untuk maklumat yang lebih lengkap atau Facebook : Toppik Malaysia... Untuk pembelian boleh terus Whatapps ke sales @ toppik di talian 0165120824..