Top Social

Image Slider

Showing posts with label tips. Show all posts
Showing posts with label tips. Show all posts

7 Tip Kulit Wajah Sihat Dan Cantik

Tuesday, September 18, 2018
7 Tip Kulit Wajah Sihat Dan Cantik  |  Ramai diantara kita pada hari ini yang nakkan kulit wajah yang cantik.. Tapi tahukan korang kulit cantik itu datangnya dari kulit yang sihat.. Hehe.. Ada juga yang terlalu obses nak cantik sehingga sanggup lakukan apa sahaja termasuklah melakukan pembedahan, suntik sana suntik sini, tak kurang juga yang membuat rawatan kecantikan kulit... Bagi yang berkemampuan tak salah untuk melakukan rawatan di pusat pakar kecantikan.. Tetapi bagi yang kurang berkemampuan bagaimana pula? Haaa jangan risau, disini aku nak kongsikan dengan korang semua 7 langkah mudah yang boleh korang amalkan bagi mendapatkan kulit wajah yang sihat dan cantik.


1. Pilih Pencuci Muka Yang Sesuai

Perkara yang paling asas yang perlu korang titikberatkan adalah dalam pemilihan pencuci muka yang sesuai dengan kulit korang.. Jangan main beli aje tau.. Pastikan pencuci muka yang korang pilih bersesuaian dengan jenis kulit muka korang dan korang sendiri dah tahu jenis kulit korang supaya mudah bagi korang memilih pencuci muka yang sesuai.

Nak tahu jenis kulit muka? >> Ketahui Jenis Kulit Muka Sebelum Beli Pencuci Muka Yang Sesuai

2. Skrub Muka Dua Kali Seminggu

Ini adalah rutin aku.. Bukanlah rutin harian tetapi rutin mingguan.. Dua kali seminggu aku akan skrub muka dengan menggunakan skrub muka St Ives.. Ini adalah skrub muka yang sesuai dengan kulit muka aku.. Skrub muka ni penting tau sebabnya sel dalam badan manusia akan sentiasa diperbaharui dan sel kulit mati akan terkumpul pada permukaan kulit. Jadinya, sangat penting bagi kita menggunakan skrub muka untuk menanggalkan sel kulit mati pada kulit wajah kita..

3. Tanggalkan Mekap Sebelum Cuci Muka

Tak semua pencuci muka boleh menanggalkan mekap secara sempurna.. Kebanyakan pencuci muka hanya boleh membersihkan kekotoran pada wajah sahaja.. Bagi mereka yang suka bermekap, eloklah tanggalkan mekap korang dengan mekap remover terlebih dahulu supaya kulit wajah lebih bersih sempurna selepas dicuci dengan pencuci muka.. Bila kulit bersih sempurna barulah wajah menjadi sihat dan cantik.. Hehe..

4. Zon T Wajah Perlu Diberi Perhatian

Zon T paling aku jaga sebabnya disinilah kawasan yang paling berminyak dan berpotensi besar untuk berlakunya kemunculan jerawat.. Hiks.. Jadi, semasa mencuci muka, pastikan Zon T (dahi, hidung dan dagu) dicuci dengan lebih sempurna supaya sisa minyak yang berlebihan dapat dihilangkan keseluruhannya..

5. Guna Mask Selepas Mencuci Muka

Untuk penjagaan wajah yang lebih baik, selepas mencuci muka korang boleh menggunakan topeng wajah (mask). Pastikan mask yang dipilih adalah bersesuai dengan kulit wajah korang ye.. Bagi korang yang mempunyai masalah kulit berjerawat, cukup hanya seminggu sekali sahaja menggunakan mask bagi mengelakkan masalah jerawat semakin parah kerana bakteria mudan membiak di dalam kulit. Untuk mereka yang bebas dari masalah jerawat, kegunaan mask setiap hari amatlah bagus untuk meningkatkan tahap kelembapan kulit dan mempercepatkan daya serapan produk dalam kulit.

6. Buat Urutan Wajah

Ramai yang tidak tahu sebenarnya urutan wajah yang betul mampu membantu meningkatkan pengaliran darah dan oksigen pada kulit muka.. Urutan wajah yang betul adalah dengan mengurut secara membulat daripada bahagian bawah muka ke atas. Dengan cara ini, aliran darah pada muka lebih lancar dan sekaligus dalam melambatkan proses kedutan pada wajah.

7. Ais Dapat Mengecutkan Jerawat

Bagi yang mempunyai masalah kulit berjerawat, boleh cuba cara ni.. Kalau korang nak tahu, penggunaan ais pada wajah dapat mengecutkan jerawat kerana apabila ais diletakkan pada jerawat, pembuluh darah di bawah permukaan kulit muka akan mengecut sekaligus dapat mengurangkan kemerahan dan mengurangkan iritasi..  Selain itu juga, ia dapat menegang dan menyegarkan kulit muka..



4 Cara Kenal Pasti Jenis Kulit Wajah Sebelum Beli Pencuci Muka Yang Sesuai

Monday, September 17, 2018
4 Cara Kenal Pasti Jenis Kulit Wajah Sebelum Beli Pencuci Muka Yang Sesuai | Baru-baru ni aku plan nak beli pencuci muka dekat satu website ni.. Tetiba aku jadi blur sekejap tak tahu nak pilih pencuci muka jenis apa sebabnya aku sendiri konfius dengan jenis kulit aku.. Apa jenis kulit muka aku yang sebenarnya.. Berminyak ke? Kering ke? Kombinasi ke? Haduii kusut jugak sekejap.. Haha!! Takkanlah aku nak pergi ke pusat rawatan kecantikan, semata-mata nak tahu jenis kulit aku kan.. Jadi, jalan penyelesaiannya aku mintak tolonglah encik google.. Dan hasilnya, aku terjumpa artikel ni dari website Hijab & Heels sebagai panduan aku.. Jom pakat kenal pasti jenis kulit wajah sebelum beli pencuci muka yang sesuai..

4 Cara Kenal Pasti Jenis Kulit Wajah Sebelum Beli Pencuci Muka Yang Sesuai

Sebelum nak cuba dapatkan kulit yang cantik, licin dan perfect, anda kena tahu dulu apa jenis kulit anda sama ada kering, berminyak, normal atau kombinasi. Bila dah tahu jenis kulit barulah anda boleh pilih produk mana sesuai dengan kulit anda. Contohnya jika kulit anda kering, pelembap oil-free memang takkan membantu.

Nak tahu macam mana nak pastikan apa jenis kulit anda? Anda hanya perlukan sehelai tisu sahaja!

Mula-mula, ikut cara mudah ni :-
  • Cuci muka anda betul-betul dengan pencuci muka biasa dan keringkan dengan tuala. 
  • Jangan pakai apa-apa produk, dan kalau boleh jangan sentuh langsung selama sejam ke tiga jam. 
  • Kemudian, koyakkan sehelai tisu kepada 4 bahagian dan lekatkan setiap satu pada dahi, hidung, dagu dan salah satu pipi.
  • Selepas beberapa ketika, perhatikan apa yang berlaku kepada helai-helai tisu tersebut. 

Jika keempat-empat helai tisu tersebut luruh dengan segera dan langsung tidak mempunyai kesan minyak, anda mempunyai kulit kering.


Pilih pencuci muka yang lembut dan ringan yang tak akan menghilangkan semua minyak dari kulit. Cari produk yang mengandungi ramuan yang melembapkan seperti hyaluronic acid. Untuk pelembap pula, cari produk yang berbentuk lotion atau krim pekat.

Jika tisu tersebut melekat untuk beberapa saat sebelum luruh dengan tiada kesan minyak, anda mempunyai kulit normal.


Pilih produk skincare yang lembut dan hydrating. Kalau nak kulit anda nampak lagi lembap, pakai juga serum antioksida.

Jika tisu tu melekat pada kulit dan anda nampak kesan minyak padanya, anda mempunyai kulit berminyak.


Pilih pencuci muka yang berasaskan air atau mempunyai tekstur gel yang ringan. Produk yang tebal akan buat kulit anda lebih berminyak dan liang pori kulit tersumbat. Cari produk yang bebas dari sulfate dan mengandungi ramuan seperti Salicylic acid.

Jika tisu hanya melekat pada dagu dan hidung atau dahi dan ada sedikit kesan minyak padanya, anda mempunyai kulit kombinasi.


Jenis kulit ini complicated sikit sebab anda mesti pilih produk yang seimbang. Ia mesti beri kelembapan yang secukupnya tanpa menyebabkan pori tersumbat. Cari pencuci muka yang bebas dari sulfate, elakkan dari memakai toner yang penuh dengan alcohol, dan pilih pelembap yang ringan. 

Mudah je kan? Dah tahu yang mana jenis kulit anda? Lepas ni bolehlah beli produk skincare dengan confident!

Sumber artikel dan foto : www.renaza.com & www.hijabnheels.com


Tips Memilih Jam Tangan Sesuai

Friday, February 02, 2018
Tips Memilih Jam Tangan Sesuai |  Tak lengkap gaya sekiranya di pergelangan tangan tak terbelit seutas jam tangan.. Betul tak? Bagi aku sendiri, kalau keluar tanpa jam tangan, rasa macam tak cukup sesuatu.. Bukan setakat tak lengkap gaya, tetapi rasa hilang sesuatu iaitu 'masa'.. Susah kot kalau jam tak de nak tengok waktu.. Memang betul handphone ada tetapi tetap tak sama dengan seutas jam ditangan.. Jadi, dipendekkan kata jam tangan ni memang sesuatu yang sangat penting dalam hidup.. 

credit foto : http://trikfashion.com

Kalau nak diikutkan design, kat pasaran sekarang ni macam-macam design jam tangan ada di jual.. Hanya tunggu untuk dipilih sahaja.. Aku yakin, korang mesti banyak koleksi jam tangan kan? Almaklumlah sekarang dah banyak jam tangan yang murah-murah tetapi nampak macam mahal dan design pun superb ohsem cantik.. Jadi, tak hairanlah kalau korang adalah seorang pengumpul jam tangan yang berjaya.. Hehe..

Tetapi, korang beli jam tangan tu, sesuai tak untuk korang? Jangan main beli aje tau, sebab beli jam tangan pun kenalah tengok kesesuaian warna kulit dan bentuk tangan.. Kalau tersalah beli, mahunya korang akan nampak kepelikan di situ.. Jadi, kali ni aku nak kongsikan dengan korang tips memilih jam tangan yang sesuai.. 

Tips Memilih Jam Tangan Sesuai

credit foto : lifestyle.liputan6.com


1.  Pemilihan jam tangan berdasarkan warna kulit.  

Kulit Cerah

Bagi korang yang mempunyai kulit yang cerah, korang adalah antara insan dalam dunia ni yang sangat untung kerana tiada batasan untuk korang memilih jam tangan.. Korang boleh memilih jam tangan dari warna yang pelbagai sama ada warna gelap, cerah atau soft.. Semuanya sesuai tau.. Bestkan.. Lagi menarik jika korang yang berkulit cerah memilih jam tangan dari warna yang lebih berani seperti hitam, merah, biru tua atau coklat kerana dengan warna seperti ini, akan nampak lebih kontra dengan warna kulit yang cerah..

Kulit Gelap

Bagi pengguna jam tangan yang berkulit gelap pula atau lebih tepat sawo matang, korang boleh memilih warna yang lebih terang seperti kuning, hijau atau merah kerana warna seperti ini mampu membuatkan penampilan korang lebih menarik... Elakkan ye dari memilih jam tangan berwarna gelap..

Kulit Biasa Yang Sedang-Sedang

Macam mana tu kulit biasa yang sedang-sedang? Dah macam lagu aje kan.. Yang sedang-sedang sajaaaaaa... Haha.. Ok, Warna kulit sedang ni adalah warna kulit yang tidak cerah dan tidak juga gelap.. Ianya duduk dipertengahan.. Hehe.. Jika korang dikalangan warna kulit seperti ini, korang juga bebas memilih warna jam tangan... Jadi, korang tak perlu risau dengan ketidaksesuaian.. Pilih saja warna ape, pasti akan sesuai dengan korang..

2.   Pemilihan jam tangan berdasarkan bentuk tangan.  

Pergelangan Tangan Kecil 

Cuba tengok pergelangan tangan korang sekarang!! Kecil ke besar? Haaa kalau kecil, korang sangat sesuai dengan tali jam bersaiz kecil kerana bersesuaian dengan saiz tangan korang.. Elakkan dari memakai jam tangan bertali besar atau lebar kerana ia akan mengundang rasa pelik nanti.. Haha!!

Pergelangan Tangan Besar dan Berlemak 

Ok, bagi korang yang mempunyai pergelangan tangan besar dan berlemak, tidak sesuai sama sekali untuk memakai jam tangan bersaiz kecil kerana tangan korang akan kelihatan lebih besar dan kelihatan tenggelam di pergelangan tangan korang.. Sebaiknya, pilihlah jam tangan bertali sedang hingga lebar dan material tali tidak terlalu tipis 

Bentuk Tangan Berotot

Wahh sape tu tangan berotot macam Zul Arifin? Hehe Korang sangat sesuai tau pakai jam tangan yang sporty dan maskulin bersesuaian dengan  tangan korang yang berotot itu.. 

sumber : google

Semoga tips yang aku kongsikan ini dapat memberi manfaat kepada korang yang sedang dalam dilema untuk memilih jam.. Jangan tersalah pilih tau, nanti nampak pelik pulak.. Hehe.


7 Tips Melatih Anak Minum Susu Botol Dengan Jayanya

Thursday, December 21, 2017
7 Tips Melatih Anak Minum Susu Botol Dengan Jayanya  |  Bila baki cuti bersalin dah nak sampai ke penghujungnya, mulalah rasa cuak kalau masalah anak tak nak minum susu botol sedang melanda.. Bagaimana cara untuk melatih anak minum susu botol dengan jayanya? Setiap baby tak sama ragamnya.. Ada yang mudah menerima bila diberikan susu dengan botol dan ada juga yang sangat sukar untuk menerima melainkan menyusu secara 'direct'.. Ini akan memberi tekanan kepada ibu-ibu yang akan kembali bekerja.. Jadi, kita harus mencari jalan penyelesaiannya.. Di sini aku ingin kongsikan dengan korang 8 Tips Melatih Anak Minum Susu Botol Dengan Jayanya...

7 Tips Melatih Anak Minum Susu Botol Dengan Jayanya, Anak Tak Mahu Menyusu Dengan Botol, tips latih anak minum susu botol, anak tak nak susu botol, cara ajar anak minum susu botol

7 Tips Melatih Anak Minum Susu Botol Dengan Jayanya

1.  Latih Awal 2 Minggu Sebelum Kembali Bekerja


Tip pertama ini sangat penting dalam menjayakan penyusuan botol bagi baby anda.. Jadi, anda disarankan untuk mula melatih baby anda minum susu dengan menggunakan botol seawal 2 minggu sebelum anda kembali bekerja..

Menurut Dr. Sears, pada peringkat awal selepas kelahiran adalah sangat penting untuk baby memahirkan cara lekapan pada payudara ibunya terlebih dahulu. Jika terlalu awal diberi susu botol, baby mungkin akan mengalami keliru nipple confusion kerana dia masih lagi belum mahir untuk menyusu badan. Malah, kekeliruan ini boleh menyebabkan baby anda tidak mahu menyusu badan langsung sehingga susu badan anda mengering sendiri.  Jika terlalu lewat pula, baby akan menjadi lebih sukar menyesuaikan diri. Anda juga akan mengalami masalah untuk mengagak waktu serta jumlah penyusuan yang sesuai untuk memberi panduan kepada pengasuh anak anda nanti
2.  Pastikan Bukan Ibu Yang memberi Susu Botol


Sepertimana yang kita tahu, hubungan antara ibu dan baby sangatlah kuat.. Untuk memudahkan penerimaan baby terhadap susu botol, anda perlu meminta tolong orang lain untuk susukan baby anda.. Anda juga perlu ingat bahawa baby sangat bijak kerana mereka dapat merasakan kehadiran ibunya jika anda berada berhampiran dengannya.. 

Jadi, cara terbaik untuk membantu baby anda menerima susu botol, anda perlulah menjauhkan diri anda sejauh-jauhnya agar dia tidak merasakan kehadiran anda dan suami anda adalah pilihan terbaik untuk bagi menjayakan penyusuan botol ini.. 

3.  Pilih Puting Botol Yang Sesuai


Ada sesetengah baby sangat memilih puting botol.. Di pasaran sekarang pun terdapat pelbagai jenis puting.. Ada juga yang menyerupai puting ibu.. Jadi, anda perlu pandai memilih puting yang sesuai untuk baby anda.. Pastikan anda memilih flow yang paling perlahan supaya baby tidak mudah tersedak sekaligus membuatkan mereka takut untuk menyusu..

Paling baik, anda pilih puting yang mirip dengan puting ibu supaya baby selesa, mudah melekap dan senang menerimanya.. Jika baby anda tidak dapat menerimanya setelah dicuba beberapa kali, anda boleh menukar puting dari jenis yang lain pula.. Bak kata omputih, try and error!


4.  Beri Susu Sebelum Baby Terlalu Lapar


Pastikan baby anda berada dalam keadaan yang tenang dan bukan dalam keadaan yang terlalu lapar sehingga mereka menangis kelaparan.. Hal ini akan merumitkan lagi proses penyusuan.. Sepertimana pengalaman aku sendiri, aku lebih suka beri susu botol kepada baby semasa baby dalam keadaan yang mengantuk.. Cara ini sangat berkesan dan baby akan minum susu dengan mudah..

5.  Pastikan Posisi Menyusu Betul


Bukan ibu yang sedang menyusu sahaja yang perlukan posisi menyusu yang betul ketika menyusu, tetapi baby yang dilatih minum menggunakan botol susu juga memerlukan posisi yang betul agar mereka selesa semasa menyusu..

Anda boleh bereksperimen dengan menukar posisi sekiranya baby anda nampak tidak tenang dan selesa semasa mereka sedang belajar minum susu botol.  Daripada duduk di riba, mungkin anda boleh berdiri, berjalan, atau berbaring di atas katil bersama bayi.

6.  Memberi Susu Ibu Yang baru Di Pump Atau Yang Tidak Dibekukan


Untuk permulaan pembelajaran penyusuan botol, sebaiknya anda menggunakan susu ibu yang fresh yang baru di pump atau anda juga boleh menggunakan susu yang disejukkan tetapi bukan yang dibekukan kerana susu yang telah dibekukan (frozen) rasanya berubah dan kurang sedap.. Ini menyebabkan baby akan menolak untuk minum susu botol..

Jadi, ibu-ibu perlulah rajin untuk menyediakan susu ibu yang fresh untuk baby diawal proses pembelajaran mereka.. Hehe.. Dah macam masuk sekolah je yek.. Ini juga adalah dari pengalaman aku sendiri.. Penerimaan baby lebih mudah dengan memberi susu ibu yang fresh.. 


7.  Konsisten Dan Mengikut Jadual Yang Betul


Anda perlu konsisten dalam mengajar baby minum susu botol.. Anda boleh mula secara pelahan-lahan tetapi perlu konsisten.. Anda juga boleh membuat jadual penyusuan agar  masa menyusu lebih tepat setiap masa.. Ini sangat membantu untuk anda mencapai misi anda.. Paling penting anda jangan cepat putus asa dan sentiasa berusaha yang terbaik untuk baby anda..

sumber foto di atas : google

7 tips yang boleh korang try and error.. Semoga dengan perkongsian ini dapat menyelesaikan masalah Anak Tak Mahu Menyusu Dengan Botol yang korang alami... Alhamdulillah aku dah selamat melalui detik-detik sukar menyusukan anak aku tempoh hari dengan mempraktikkn 7 tips di atas.. Jika anda juga mengalami masalah seperti aku, bolehlah try ye tips yang aku kongsikan ini.. Selamat mencuba!



6 Petua untuk Atasi Rambut Gugur

Saturday, September 09, 2017
Assalamualaikum wbt..


Punca Dan Petua untuk Atasi Rambut Gugur  |  Tadi dok sikat rambut, banyak pulak rambut gugur.. Terus terfikir untuk up entry tentang rambut gugur ni.. Rambut aku ni dah lama bermasalah keguguran rambut.. Puncanya dulu suka sangat buat rambut ni pelbagai gaya.. Sekejap rebonding.. Sekejap curl.. Pastu rebonding balik.. Pastu warnakan lagi.. Gile tak gugur.. Tapi itu dulu la.. Rambut aku boleh dikatakan totaly dah rosak akibat bahan kimia yang melampau.. Cumanya aku malas sangat nak amek port nanti boleh menyebabkan aku stressssss!!

Aku yakin dekat malaysia ni ramai orang mengalami masalah keguguran rambut kan?? Masalah keguguran rambut ni bukanlah berpunca semata-mata akibat penggunaan bahan kimia sahaja tetapi rambut berminyak dan berkelemumur juga boleh menyebabkan keguguran tau.. Ok, jom tengok apakah punca-punca lain lagi menyebabkan keguguran rambut ni..

Punca-Punca Rambut Gugur
  • Genetik
  • Tekanan/Stress/Sakit/Menjalani pembedahan
  • Horman tak stabil
  • Kekurangan Zat/Nutrisi
  • Pengambilan ubat-ubat yang tertentu
  • Penggunaan produk rambut yang terlalu kerap seperti pewarna rambut, penyembur rambut, menggunakan ubat lurus dan kerintingkan rambut dan pelbagai lagi produk yang mengandungi bahan kimia yang boleh menggugurkan rambut
  • Melahirkan anak (kebiasaannya bersifat sementara)
  • Paras selenium dan Vitamin A terlalu tinggi
  • Tahap Estrogen rendah

6 Petua Untuk Atasi Rambur Gugur


Sekarang ni dah banyak ubat-ubat moden untuk mengatasi rambut gugur.. Tapi aku tak pastilah sejauh mana keberkesanannya kerana tak pernah mencubanya... Hurmm bagi aku baik kita cuba cara tradisional dulu kerana cara tradisional ni menggunakan badan-bahan dari alam semulajadi kan.. Tida bahan kimia.. Selamattt gituu.. 

Apakah petuanya?? Jom kite terjah..


PETUA 1

Limau Nipis


Limau nipis ni sememangnya banyak khasiatnya.. Ianya boleh menghilangkan kelemumur.. Kelemumur juga boleh menyebabkan rambut gugur... So, untuk elak rambut gugur kenalah cegah kelemumur terlebih dahulu... Bagi yang bermasalah kelemumur, bolehlah mencuba petua ni dengan menyapu/menggosok perahan air limau nipis ke kepala setiap 2 minggu sekali... Kena rajin dan tak boleh la angat-angat tahi ayam aje bak kata orang-orang tu.. Hehe..


PETUA 2

 Santan



Untuk petua ini, santan perlulah dilumurklan keseluruh rambut sampai ke kulit kepala bagi mendapatkan hasil yang terbaik.. Perapkan dengan tuala selama setengah jam.. Biarkan ia berminyak dan meresap.. Kemudiam barulah basuh dengan air suam.. Cara ini perlu dibuat sebulan sekali sahaja.. Selain mengatasi masalah rambut gugur, santan juga dapat menyihatkan rambut dan membuatkan rambut bersinar...


PETUA 3

 Daun Bunga Raya


Petua ni agak femes dikalangan kita.. Antara petua yang berkesan adalah dengan menggunakan daun bunga raya yang diramas dengan air.. Kemudian dilumurkan ke seluruh kepala.. Lendir daripada daun bunga raya ni dipercayai dapat menyuburkan akar rambut... 


PETUA 4

 Kulit Tembikai


Tanpa kita sedar rupanya kulit tembikai pown ada gunanyakan.. Dengan menggunakan kulit tembikai yang bahagian dalam warna putih tu, korang gosokkan kulit tembikai tersebut pada kulit kepala korang... Biarkan dalam 30 minit supaya ianya meresap ke kulit kepala.. Lepas tu barulah boleh cuci..

Kalau korang nak biarkan semalaman pown boleh.. Sebelum masuk tidur tu korang buatlah cara di atas dan pakai shower cap atau balut dengan tuala pown boleh supaya airnya tak terkena bantal.. Keesokan harinya barulah cuci.. Amalkan petua ini sekali seminggu...


PETUA 5

 

Ambil lendir daun lidah buaya dan sapukan ke rambut hingga ke kulit kepala.. Amalkan selalu, InsyaALLAH dalam masa 2 bulan rambut tidak akan gugur lagi malahan cantik dan sihat.. Daun lidah buaya ni  banyak khasiatnya tau.. Bukan takat mengatasi rambut gugur tapi dapat menyuburkan rambut dan mencantikkan rambut..


PETUA 6

 Air Rendaman Kacang Hijau


Oke, last sekali ni cara dia mudah aje.. Kacang hijau hendaklah direndam semalaman.. Keesokannya, tapis airnya dan sapu ke kulit kepala sambil korang picit-picit manja kepala korang tu.. Haha..  Petua ini boleh diamalkan selalu sehingga rambut baru kelihatan tumbuh.. Kenalah rajin sikit tau.. 


Mudahkan dengan petua tradisional ni.. Tak perlu nak pening kepala untuk mencari bahan-bahannya.. Dekat mana-mana pown ada... Kalau macam aku, memang dah tanam siap daun lidah buaya dekat rumah supaya senang kalau diperlukan.. hehe.. Lagi pown cara tradisional ni lebih selamat tanpa bahan kimia.. Itu paling penting.,. 

Lagi penting dan paling utama adalah kebersihan rambut perlu dijaga... Bila rambut sentiasa dijaga dan bersih, rambut pown akan sihat dan menawan.. Tak gitu?? Ahakz..

Semoga petua-petua di atas dapat membantu korang yang mempunyai masalah rambut.. Selamat mencuba.. 😁

Selain dari petua tradisional yang boleh kita cuba, terdapat juga cara moden yang paling efektif untuk mengatasi penampilan rambut gugur.... Jom ambil tahu... 

TOPPIK | CARA PALING EFEKTIF UNTUK MENGATASI 
PENAMPILAN RAMBUT GUGUR  
   
rambut gugur, rambut gugur, punca rambut gugur, toppik, produk rambut gugur, cara efektif atasi rambut gugur


Berdasarkan statistik yang diperolehi daripada www.toppikmalaysia.com/blog, rambut manusia akan gugur sebanyak 100 - 200 helai rambut setiap hari. Bilangan ini menunjukkan keguguran rambut yang normal. Namun begitu, ia menjadi bermasalah apabila rambut gugur secara berlebihan, ataupun rambut yang gugur tidak diganti balik dengan rambut yang baru. Keadaan keguguran rambut banyak berlaku dalam kalangan kaum lelaki, kemungkinan besar disebabkan oleh kesan genetik. Punca-punca yang lain termasuklah tabiat seharian yang tidak seimbang (contohnya pemakanan yang tidak seimbang, tidur yang tidak mencukupi) ataupun penyakit seperti keradangan di pora rambut. 


Untuk mengatasi masalah ini, seribu satu jenis cara pernah dicadangkan oleh pakar mahupun resipi rahsia tradisional, contohnya menggalakkan pertumbuhan rambut dengan makan ubat ataupun membasuh rambut dengan air yang telah dididih dengan daun pokok jambu batu. Cara- cara ini masih kurang efektif kerana rambut akan gugur apabila anda berhenti makan ubat yang sangat mahal tersebut dan keberkesanan cara kedua masih tertanya-tanya lagi. Berbanding dengan cara-cara yang telah dinyatakan tadi, Toppik Hair Building Fiber jauh lebih berkesan dan cepat dalam menjadikan rambut anda lebat dan cantik.



Seperti yang dinyatakan tadi, Toppik Hair Building Fiber amat digemari kerana ia cepat bertindak dan sangat berkesan untuk mengembalikan kelebatan rambut anda, malahan ia amat mudah digunakan. Bagi mereka yang pernah menggunakan produk-produk anti – gugur rambut atau pertumbuhan rambut pasti mengalami keadaan ini di mana rambut yang baru lambat sangat untuk tumbuh dan rambut yang tumbuh terlalu lemah dan mudah gugur.     Toppik Hair Building Fiber mampu mengatasi masalah ini kerana Fibernya diperbuat daripada keratin yang seiras dengan keratin rambut manusia, di mana ia mampu membentuk ikatan eletrostatik yang sangat kuat dengan rambut manusia dan juga sesama fiber. Ianya sangat kuat dan tidak akan sama sekali tanggal walaupun anda menjalankan aktiviti lasak seperti mendaki gunung, berbasikal mahupun berlari. Untuk mereka yang masih bimbang akan Toppik Hair Building Fiber yang telah ditaburkan pada rambut mereka, ikatan fiber masih boleh diperkuatkan lagi dengan menggunakan Toppik Fiber Hold Spray. Untuk mendapatkan maklumat yang lebih lanjut tentang Toppik Fiber Hold Spray, saya cadangkan bahawa anda melayari ke laman web www.toppikmalaysia.com/shop.      


Toppik Hair Building Fiber bukan sahaja dapat menyakinkan anda dari segi kekuatan ikatan fibernya, malahan estetiknya juga mampu meningkatkan keyakinan diri anda di depan orang ramai. Walaupun dikatakan bahawa ramai individu yang berjaya terdiri daripada mereka yang botak, namun ramai di antara mereka yang rasa malu dan rendah yakin diri sebab rambut mereka yang makin berkurangan. Ianya lagi memalukan apabila produk yang digunakan untuk menutup kebotakan (contohnya rambut palsu) telah dicam oleh rakan-rakan. Dengan menggunakan Toppik Hair Building Fiber, anda tidak payah risau tentang keasliannya atau kesepadannya apabila berbanding dengan rambut asli anda. Ia seolah-olah menyerupai rambut anda yang original dan anda boleh membentuk stail rambut anda seperti biasa selepas anda menggunakannya. Dengan maksud yang lain, anda masih boleh kelihatan bergaya dan anggun dengan menggunakan Toppik Hair Building Fiber.  

Adakah anda ingin memulihkan keanggunan dan gaya pada satu ketika yang dahulu di mana rambut anda masih lebat dan cantik? Toppik senantiasa pilihan utama untuk anda. Layari www.toppikmalaysia.com untuk maklumat yang lebih lengkap atau Facebook : Toppik Malaysia... Untuk pembelian boleh terus Whatapps ke sales @ toppik di talian 0165120824..