Top Social

Image Slider

Showing posts with label tips. Show all posts
Showing posts with label tips. Show all posts

4 Cara Kenal Pasti Jenis Kulit Wajah Sebelum Beli Pencuci Muka Yang Sesuai

Friday, October 11, 2019
4 Cara Kenal Pasti Jenis Kulit Wajah Sebelum Beli Pencuci Muka Yang Sesuai | Baru-baru ni aku plan nak beli pencuci muka dekat satu website ni.. Tetiba aku jadi blur sekejap tak tahu nak pilih pencuci muka jenis apa sebabnya aku sendiri konfius dengan jenis kulit aku.. Apa jenis kulit muka aku yang sebenarnya.. Berminyak ke? Kering ke? Kombinasi ke? Haduii kusut jugak sekejap.. Haha!! Takkanlah aku nak pergi ke pusat rawatan kecantikan, semata-mata nak tahu jenis kulit aku kan.. Jadi, jalan penyelesaiannya aku mintak tolonglah encik google.. Dan hasilnya, aku terjumpa artikel ni dari website Hijab & Heels sebagai panduan aku.. Jom pakat kenal pasti jenis kulit wajah sebelum beli pencuci muka yang sesuai..

4 Cara Kenal Pasti Jenis Kulit Wajah Sebelum Beli Pencuci Muka Yang Sesuai

7 Tips Melatih Anak Minum Susu Botol Dengan Jayanya

Friday, October 11, 2019
7 Tips Melatih Anak Minum Susu Botol Dengan Jayanya  |  Bila baki cuti bersalin dah nak sampai ke penghujungnya, mulalah rasa cuak kalau masalah anak tak nak minum susu botol sedang melanda.. Bagaimana cara untuk melatih anak minum susu botol dengan jayanya? Setiap baby tak sama ragamnya.. Ada yang mudah menerima bila diberikan susu dengan botol dan ada juga yang sangat sukar untuk menerima melainkan menyusu secara 'direct'.. Ini akan memberi tekanan kepada ibu-ibu yang akan kembali bekerja.. Jadi, kita harus mencari jalan penyelesaiannya.. Di sini aku ingin kongsikan dengan korang 8 Tips Melatih Anak Minum Susu Botol Dengan Jayanya...

7 Tips Melatih Anak Minum Susu Botol Dengan Jayanya, Anak Tak Mahu Menyusu Dengan Botol, tips latih anak minum susu botol, anak tak nak susu botol, cara ajar anak minum susu botol

7 Tip Kulit Wajah Sihat Dan Cantik

Thursday, October 10, 2019
7 Tip Kulit Wajah Sihat Dan Cantik  |  Ramai diantara kita pada hari ini yang nakkan kulit wajah yang cantik.. Tapi tahukan korang kulit cantik itu datangnya dari kulit yang sihat.. Hehe.. Ada juga yang terlalu obses nak cantik sehingga sanggup lakukan apa sahaja termasuklah melakukan pembedahan, suntik sana suntik sini, tak kurang juga yang membuat rawatan kecantikan kulit... Bagi yang berkemampuan tak salah untuk melakukan rawatan di pusat pakar kecantikan.. Tetapi bagi yang kurang berkemampuan bagaimana pula? Haaa jangan risau, disini aku nak kongsikan dengan korang semua 7 langkah mudah yang boleh korang amalkan bagi mendapatkan kulit wajah yang sihat dan cantik.


Tips Memilih Jam Tangan Sesuai

Friday, February 02, 2018
Tips Memilih Jam Tangan Sesuai |  Tak lengkap gaya sekiranya di pergelangan tangan tak terbelit seutas jam tangan.. Betul tak? Bagi aku sendiri, kalau keluar tanpa jam tangan, rasa macam tak cukup sesuatu.. Bukan setakat tak lengkap gaya, tetapi rasa hilang sesuatu iaitu 'masa'.. Susah kot kalau jam tak de nak tengok waktu.. Memang betul handphone ada tetapi tetap tak sama dengan seutas jam ditangan.. Jadi, dipendekkan kata jam tangan ni memang sesuatu yang sangat penting dalam hidup.. 

credit foto : http://trikfashion.com

Kalau nak diikutkan design, kat pasaran sekarang ni macam-macam design jam tangan ada di jual.. Hanya tunggu untuk dipilih sahaja.. Aku yakin, korang mesti banyak koleksi jam tangan kan? Almaklumlah sekarang dah banyak jam tangan yang murah-murah tetapi nampak macam mahal dan design pun superb ohsem cantik.. Jadi, tak hairanlah kalau korang adalah seorang pengumpul jam tangan yang berjaya.. Hehe..

Tetapi, korang beli jam tangan tu, sesuai tak untuk korang? Jangan main beli aje tau, sebab beli jam tangan pun kenalah tengok kesesuaian warna kulit dan bentuk tangan.. Kalau tersalah beli, mahunya korang akan nampak kepelikan di situ.. Jadi, kali ni aku nak kongsikan dengan korang tips memilih jam tangan yang sesuai.. 

Tips Memilih Jam Tangan Sesuai

credit foto : lifestyle.liputan6.com


1.  Pemilihan jam tangan berdasarkan warna kulit.  

Kulit Cerah

Bagi korang yang mempunyai kulit yang cerah, korang adalah antara insan dalam dunia ni yang sangat untung kerana tiada batasan untuk korang memilih jam tangan.. Korang boleh memilih jam tangan dari warna yang pelbagai sama ada warna gelap, cerah atau soft.. Semuanya sesuai tau.. Bestkan.. Lagi menarik jika korang yang berkulit cerah memilih jam tangan dari warna yang lebih berani seperti hitam, merah, biru tua atau coklat kerana dengan warna seperti ini, akan nampak lebih kontra dengan warna kulit yang cerah..

Kulit Gelap

Bagi pengguna jam tangan yang berkulit gelap pula atau lebih tepat sawo matang, korang boleh memilih warna yang lebih terang seperti kuning, hijau atau merah kerana warna seperti ini mampu membuatkan penampilan korang lebih menarik... Elakkan ye dari memilih jam tangan berwarna gelap..

Kulit Biasa Yang Sedang-Sedang

Macam mana tu kulit biasa yang sedang-sedang? Dah macam lagu aje kan.. Yang sedang-sedang sajaaaaaa... Haha.. Ok, Warna kulit sedang ni adalah warna kulit yang tidak cerah dan tidak juga gelap.. Ianya duduk dipertengahan.. Hehe.. Jika korang dikalangan warna kulit seperti ini, korang juga bebas memilih warna jam tangan... Jadi, korang tak perlu risau dengan ketidaksesuaian.. Pilih saja warna ape, pasti akan sesuai dengan korang..

2.   Pemilihan jam tangan berdasarkan bentuk tangan.  

Pergelangan Tangan Kecil 

Cuba tengok pergelangan tangan korang sekarang!! Kecil ke besar? Haaa kalau kecil, korang sangat sesuai dengan tali jam bersaiz kecil kerana bersesuaian dengan saiz tangan korang.. Elakkan dari memakai jam tangan bertali besar atau lebar kerana ia akan mengundang rasa pelik nanti.. Haha!!

Pergelangan Tangan Besar dan Berlemak 

Ok, bagi korang yang mempunyai pergelangan tangan besar dan berlemak, tidak sesuai sama sekali untuk memakai jam tangan bersaiz kecil kerana tangan korang akan kelihatan lebih besar dan kelihatan tenggelam di pergelangan tangan korang.. Sebaiknya, pilihlah jam tangan bertali sedang hingga lebar dan material tali tidak terlalu tipis 

Bentuk Tangan Berotot

Wahh sape tu tangan berotot macam Zul Arifin? Hehe Korang sangat sesuai tau pakai jam tangan yang sporty dan maskulin bersesuaian dengan  tangan korang yang berotot itu.. 

sumber : google

Semoga tips yang aku kongsikan ini dapat memberi manfaat kepada korang yang sedang dalam dilema untuk memilih jam.. Jangan tersalah pilih tau, nanti nampak pelik pulak.. Hehe.


6 Petua untuk Atasi Rambut Gugur

Saturday, September 09, 2017
Assalamualaikum wbt..


Punca Dan Petua untuk Atasi Rambut Gugur  |  Tadi dok sikat rambut, banyak pulak rambut gugur.. Terus terfikir untuk up entry tentang rambut gugur ni.. Rambut aku ni dah lama bermasalah keguguran rambut.. Puncanya dulu suka sangat buat rambut ni pelbagai gaya.. Sekejap rebonding.. Sekejap curl.. Pastu rebonding balik.. Pastu warnakan lagi.. Gile tak gugur.. Tapi itu dulu la.. Rambut aku boleh dikatakan totaly dah rosak akibat bahan kimia yang melampau.. Cumanya aku malas sangat nak amek port nanti boleh menyebabkan aku stressssss!!

Aku yakin dekat malaysia ni ramai orang mengalami masalah keguguran rambut kan?? Masalah keguguran rambut ni bukanlah berpunca semata-mata akibat penggunaan bahan kimia sahaja tetapi rambut berminyak dan berkelemumur juga boleh menyebabkan keguguran tau.. Ok, jom tengok apakah punca-punca lain lagi menyebabkan keguguran rambut ni..

Punca-Punca Rambut Gugur
  • Genetik
  • Tekanan/Stress/Sakit/Menjalani pembedahan
  • Horman tak stabil
  • Kekurangan Zat/Nutrisi
  • Pengambilan ubat-ubat yang tertentu
  • Penggunaan produk rambut yang terlalu kerap seperti pewarna rambut, penyembur rambut, menggunakan ubat lurus dan kerintingkan rambut dan pelbagai lagi produk yang mengandungi bahan kimia yang boleh menggugurkan rambut
  • Melahirkan anak (kebiasaannya bersifat sementara)
  • Paras selenium dan Vitamin A terlalu tinggi
  • Tahap Estrogen rendah

6 Petua Untuk Atasi Rambur Gugur


Sekarang ni dah banyak ubat-ubat moden untuk mengatasi rambut gugur.. Tapi aku tak pastilah sejauh mana keberkesanannya kerana tak pernah mencubanya... Hurmm bagi aku baik kita cuba cara tradisional dulu kerana cara tradisional ni menggunakan badan-bahan dari alam semulajadi kan.. Tida bahan kimia.. Selamattt gituu.. 

Apakah petuanya?? Jom kite terjah..


PETUA 1

Limau Nipis


Limau nipis ni sememangnya banyak khasiatnya.. Ianya boleh menghilangkan kelemumur.. Kelemumur juga boleh menyebabkan rambut gugur... So, untuk elak rambut gugur kenalah cegah kelemumur terlebih dahulu... Bagi yang bermasalah kelemumur, bolehlah mencuba petua ni dengan menyapu/menggosok perahan air limau nipis ke kepala setiap 2 minggu sekali... Kena rajin dan tak boleh la angat-angat tahi ayam aje bak kata orang-orang tu.. Hehe..


PETUA 2

 Santan



Untuk petua ini, santan perlulah dilumurklan keseluruh rambut sampai ke kulit kepala bagi mendapatkan hasil yang terbaik.. Perapkan dengan tuala selama setengah jam.. Biarkan ia berminyak dan meresap.. Kemudiam barulah basuh dengan air suam.. Cara ini perlu dibuat sebulan sekali sahaja.. Selain mengatasi masalah rambut gugur, santan juga dapat menyihatkan rambut dan membuatkan rambut bersinar...


PETUA 3

 Daun Bunga Raya


Petua ni agak femes dikalangan kita.. Antara petua yang berkesan adalah dengan menggunakan daun bunga raya yang diramas dengan air.. Kemudian dilumurkan ke seluruh kepala.. Lendir daripada daun bunga raya ni dipercayai dapat menyuburkan akar rambut... 


PETUA 4

 Kulit Tembikai


Tanpa kita sedar rupanya kulit tembikai pown ada gunanyakan.. Dengan menggunakan kulit tembikai yang bahagian dalam warna putih tu, korang gosokkan kulit tembikai tersebut pada kulit kepala korang... Biarkan dalam 30 minit supaya ianya meresap ke kulit kepala.. Lepas tu barulah boleh cuci..

Kalau korang nak biarkan semalaman pown boleh.. Sebelum masuk tidur tu korang buatlah cara di atas dan pakai shower cap atau balut dengan tuala pown boleh supaya airnya tak terkena bantal.. Keesokan harinya barulah cuci.. Amalkan petua ini sekali seminggu...


PETUA 5

 

Ambil lendir daun lidah buaya dan sapukan ke rambut hingga ke kulit kepala.. Amalkan selalu, InsyaALLAH dalam masa 2 bulan rambut tidak akan gugur lagi malahan cantik dan sihat.. Daun lidah buaya ni  banyak khasiatnya tau.. Bukan takat mengatasi rambut gugur tapi dapat menyuburkan rambut dan mencantikkan rambut..


PETUA 6

 Air Rendaman Kacang Hijau


Oke, last sekali ni cara dia mudah aje.. Kacang hijau hendaklah direndam semalaman.. Keesokannya, tapis airnya dan sapu ke kulit kepala sambil korang picit-picit manja kepala korang tu.. Haha..  Petua ini boleh diamalkan selalu sehingga rambut baru kelihatan tumbuh.. Kenalah rajin sikit tau.. 


Mudahkan dengan petua tradisional ni.. Tak perlu nak pening kepala untuk mencari bahan-bahannya.. Dekat mana-mana pown ada... Kalau macam aku, memang dah tanam siap daun lidah buaya dekat rumah supaya senang kalau diperlukan.. hehe.. Lagi pown cara tradisional ni lebih selamat tanpa bahan kimia.. Itu paling penting.,. 

Lagi penting dan paling utama adalah kebersihan rambut perlu dijaga... Bila rambut sentiasa dijaga dan bersih, rambut pown akan sihat dan menawan.. Tak gitu?? Ahakz..

Semoga petua-petua di atas dapat membantu korang yang mempunyai masalah rambut.. Selamat mencuba.. 😁

Selain dari petua tradisional yang boleh kita cuba, terdapat juga cara moden yang paling efektif untuk mengatasi penampilan rambut gugur.... Jom ambil tahu... 

TOPPIK | CARA PALING EFEKTIF UNTUK MENGATASI 
PENAMPILAN RAMBUT GUGUR  
   
rambut gugur, rambut gugur, punca rambut gugur, toppik, produk rambut gugur, cara efektif atasi rambut gugur


Berdasarkan statistik yang diperolehi daripada www.toppikmalaysia.com/blog, rambut manusia akan gugur sebanyak 100 - 200 helai rambut setiap hari. Bilangan ini menunjukkan keguguran rambut yang normal. Namun begitu, ia menjadi bermasalah apabila rambut gugur secara berlebihan, ataupun rambut yang gugur tidak diganti balik dengan rambut yang baru. Keadaan keguguran rambut banyak berlaku dalam kalangan kaum lelaki, kemungkinan besar disebabkan oleh kesan genetik. Punca-punca yang lain termasuklah tabiat seharian yang tidak seimbang (contohnya pemakanan yang tidak seimbang, tidur yang tidak mencukupi) ataupun penyakit seperti keradangan di pora rambut. 


Untuk mengatasi masalah ini, seribu satu jenis cara pernah dicadangkan oleh pakar mahupun resipi rahsia tradisional, contohnya menggalakkan pertumbuhan rambut dengan makan ubat ataupun membasuh rambut dengan air yang telah dididih dengan daun pokok jambu batu. Cara- cara ini masih kurang efektif kerana rambut akan gugur apabila anda berhenti makan ubat yang sangat mahal tersebut dan keberkesanan cara kedua masih tertanya-tanya lagi. Berbanding dengan cara-cara yang telah dinyatakan tadi, Toppik Hair Building Fiber jauh lebih berkesan dan cepat dalam menjadikan rambut anda lebat dan cantik.



Seperti yang dinyatakan tadi, Toppik Hair Building Fiber amat digemari kerana ia cepat bertindak dan sangat berkesan untuk mengembalikan kelebatan rambut anda, malahan ia amat mudah digunakan. Bagi mereka yang pernah menggunakan produk-produk anti – gugur rambut atau pertumbuhan rambut pasti mengalami keadaan ini di mana rambut yang baru lambat sangat untuk tumbuh dan rambut yang tumbuh terlalu lemah dan mudah gugur.     Toppik Hair Building Fiber mampu mengatasi masalah ini kerana Fibernya diperbuat daripada keratin yang seiras dengan keratin rambut manusia, di mana ia mampu membentuk ikatan eletrostatik yang sangat kuat dengan rambut manusia dan juga sesama fiber. Ianya sangat kuat dan tidak akan sama sekali tanggal walaupun anda menjalankan aktiviti lasak seperti mendaki gunung, berbasikal mahupun berlari. Untuk mereka yang masih bimbang akan Toppik Hair Building Fiber yang telah ditaburkan pada rambut mereka, ikatan fiber masih boleh diperkuatkan lagi dengan menggunakan Toppik Fiber Hold Spray. Untuk mendapatkan maklumat yang lebih lanjut tentang Toppik Fiber Hold Spray, saya cadangkan bahawa anda melayari ke laman web www.toppikmalaysia.com/shop.      


Toppik Hair Building Fiber bukan sahaja dapat menyakinkan anda dari segi kekuatan ikatan fibernya, malahan estetiknya juga mampu meningkatkan keyakinan diri anda di depan orang ramai. Walaupun dikatakan bahawa ramai individu yang berjaya terdiri daripada mereka yang botak, namun ramai di antara mereka yang rasa malu dan rendah yakin diri sebab rambut mereka yang makin berkurangan. Ianya lagi memalukan apabila produk yang digunakan untuk menutup kebotakan (contohnya rambut palsu) telah dicam oleh rakan-rakan. Dengan menggunakan Toppik Hair Building Fiber, anda tidak payah risau tentang keasliannya atau kesepadannya apabila berbanding dengan rambut asli anda. Ia seolah-olah menyerupai rambut anda yang original dan anda boleh membentuk stail rambut anda seperti biasa selepas anda menggunakannya. Dengan maksud yang lain, anda masih boleh kelihatan bergaya dan anggun dengan menggunakan Toppik Hair Building Fiber.  

Adakah anda ingin memulihkan keanggunan dan gaya pada satu ketika yang dahulu di mana rambut anda masih lebat dan cantik? Toppik senantiasa pilihan utama untuk anda. Layari www.toppikmalaysia.com untuk maklumat yang lebih lengkap atau Facebook : Toppik Malaysia... Untuk pembelian boleh terus Whatapps ke sales @ toppik di talian 0165120824..