Top Social

Image Slider

Buffet Ramadhan 2018 Di AnCasa Royale, Pekan Bertemakan 'Kampong Boy'

Wednesday, July 31, 2019
Buffet Ramadhan 2018 Di Ancasa Royale, Pekan Bertemakan 'Kampong Boy'  |  Pejam celik pejam celik, sekali lagi umat Islam akan menyambut bulan Ramadhan.. Bila tu? Bulan depan je deknon oiii.. Tak lama dah!! Korang dah ganti ke puasa? Yang mana belum ganti tu, cepat-cepatlah ye ganti.. Nanti tak sempat ganti, susah pulak.. Apa yang bestnya bila dah dekat-dekat nak puasa ni, ramai kawan-kawan dok bercerita tentang buffet ramadhan.. Tengok gambar dorang post, amboiii sedap-sedap belaka.. Aku pun tak nak kalah hokeh!! Jadi, aku pun nak jugak bercerita tentang buffet ramadhan 2018 di AnCasa Royale, Pekan yang bertemakan 'Kampong Boy'...


10 April yang lalu, aku berkesempatan untuk menikmati hidangan istimewa sempena Ramadhan nanti di AnCasa Royale, Pekan.. Sudah menjadi kelaziman setiap tahun apabila menjelangnya bulan Ramadhan, banyak hotel terkemuka yang akan memperkenalkan menu Ramadhan masing-masing... Begitu juga dengan AnCasa Royale, Pekan, Pahang dimana pada tahun ini mereka tidak melepaskan peluang untuk memperkenalkan menu-menu istimewa yang akan disajikan sepanjang bulan Ramadhan yang akan tiba tidak lama lagi.. 

Jika tahun lepas bertemakan 'Selera Desa', pada tahun ini pula AnCasa Royale, Pekan masih mengekalkan konsep masakan bercitarasa kampung dengan  memilih tema 'Kampung Boy' bertepatan dengan kempen 'Stay, Dine & Win' yang sedang berlangsung dan akan berakhir pada 14 Julai 2018 di mana tarikh akhir bagi perlawanan World Cup 2018. Bagi aku sendiri, jika ingin memilih buffet Ramadhan, aku lebih suka memilih buffet Ramadhan yang berkonsepkan selera kampung kerana ianya menepati citarasa aku yang agak kemelayuan ni.. Memang melayu pun kan.. Haha!!


Bertemakan 'Kampong Boy', merupakan gabungan idea chef-chef dari AnCasa Royale, Pekan yang berpengalaman dalam masakan tradisional Melayu khususnya masakan tradisional negeri Pahang yang bakal menampilkan kelainan dalam setiap resepi dan menu yang disajikan pada kali ini.. Yang bestnya, pada tahun ini AnCasa Royale akan menyajikan lebih dari 120 menu masakan melayu yang pasti akan membuatkan korang tersenyum disaat menikmati setiap hidangan yang ada nanti.. Menu apa yang ada?

AnCasa Royale, Pekan Memperkenalkan Lebih Dari 120 Sajian Masakan Tradisional Kampung Sempena Ramadhan 2018

120 menu sajian masakan melayu? Wahhh banyak tu.. Apalah agaknya yang akan disajikan tu ye.. Mesti ramai yang tertanya-tanya apakah menu yang akan dihidangkan oleh pihak AnCasa Royale, Pekan sepanjang bulan Ramadhan nanti kan? Ok, aku tak nak bagi korang kusut lama sangat, meh aku tunjukkan korang setiap menu yang akan disajikan nanti..

Kambing Golek, salah satu daya tarikan menu Ramadhan di AnCasa Royale

Kambing Golek Chef Pak Tam

'Seafood Kandar' ala AnCasa Royale

Ikan Patin Masak Tempoyak

My Feberet - Gulai Kawah!

Gulai Kawah Pahang

Daging Salai Masak Lemak

 Kailan Goreng Ikan Masin

 Sambal Tumis Ikan Bilis Terong Pipit

 Ayam Panggang Madu

Lala Masak Daun Selasih

Satay

Seperti biasa, ada satay ayam dan juga daging.. Sedap!!

 Ikan Masin, Telur Masin, Ayam Goreng, Tauhu Sumbat

Pelbagai jenis kerabu

Kerabu Kaki Ayam menjadi pilihan aku..

 Pelbagai Jenis Sambal

ShellOut jangan lupa untuk dicuba.. 

Selain itu, AnCasa Royale, Pekan turut menyajikan pelbagai aneka kuih muih tradisional dan turut menyediakan gerai-gerai yang menjual murtabak, roti canai, pisang goreng, cucur serta 'Churros'... Manisan pun banyak tau yang terdiri daripada ais kacang, aneka bubur serta puding yang pastinya mengubat rindu korang semua pada masakan bonda di kampung halaman..

Kuih Muih Tradisional

Puding Raja

Pelbagai jenis kek dan manisan


Dekorasi menarik di bahagian manisan

Coklat Strawberry

Ehh cookies pun ada laa..

Ais Kacang

Boleh campur macam-macam

 Gerai 'Churros'

 Firstime makan churros.. 
Sedap rupanya churros ni.. Lebih enak bila cicah dengan coklat.. 

 Kueh Teow pun ada tau.. 
Gerai Aneka Mee pun ada dibuka, cuma tak sempat nak snap gambar..

 Murtabak & Roti Canai


Buah-buahan tempatan pun ada.. Boleh cuci mulut.. hehe

Yang ni bagi peminat jeruk ye..

Antara barisan air yang disediakan untuk menghilangkan dahaga

Seperti tahun lepas, konsep gerai dan 'live cooking' masih dikekalkan supaya pelanggan mereka dapat merasai 'homely dining experience' semasa berbuka puasa di sini.. Sambil menikmati sajian masakan istimewa ala kampung, hasil air tangan chef yang berpengalaman ditambah pula dengan dekorasi ala kampung, pasti ianya dapat menggamit nostalgia di zaman kanak-kanak di kampung halaman serta keenakan berbuka dengan masakan bonda..


Sambil makan sambil dengar muzik, barulah best kan? Berbuka puasa di AnCasa Royale, korang tak kesunyian kerana korang akan dihiburkan dengan nyanyian yang akan didendangkan oleh artis jemputan AnCasa Royale.. Barulah tak bosan sangatkan.. Sambil makan sambil layan lagu, baru meriah suasana.. 

Di Buffet Ramadhan 'Kampong Boy' tempoh hari, aku berkesempatan bersua muka dengan beberapa orang blogger dari pahang.. Alhamdulillah, sebelum ni hanya bertegur sapa di media sosial sahaja tetapi bila ada majlis seperti ini, kami dapat berjumpa dan bersua muka.. Dapatlah kenal dengan lebih rapat kan.. Siapa yang aku jumpa? Ye mereka adalah Zaza Iman, Cik Renex, Ina Azlina, Ray, Iris Myra dan kak Ita.. Eceli Kak Ita memang aku kenal dan pernah jumpa dah sebelum ini.. 

Antara barisan Blogger Pahang

Iris Myra

Dari kiri - Ray, Zaza Iman, Lea Azleeya & Cik Renex
Belakang - Ina Azlina


Oklah, rasanya semuanya dah aku kongsikan disini... Overall, aku sangat suka dengan menu yang disediakan oleh AnCasa Royale.. Selain menepati citarasa aku yang ala-ala kampung ni, mereka juga memberikan servis dan layanan yang baik serta sangat friendly.. Bukan sahaja di tempat makan tetapi bermulanya di pintu masuk utama, aku telah disambut dengan penyambut tetamu dengan sapaan yang ramah beserta senyuman yang manis.. Sejuk hati aku memandang.. Cewahh!! Bukan itu sahaja ye, chef-chef yang ada juga turut turun padang bagi merai tetamu yang hadir..

Terima kasih diucapkan kepada pihak AnCasa Royale, Pekan, Pahang kerana sudi menjemput aku untuk merasai sendiri kemeriahan dan keenakan juadah berbuka puasa yang akan disajikan sepanjang bulan Ramadhan nanti.. Rasanya tak rugi spend duit untuk berbuka di AnCasa Royale, Pekan ni kerana hidangannya superb enak, pelbagai dan sangat berbaloi-baloi..


"Meh la kita nyinggoh berbuke di Hotel AnCasa Royale... Yek".... Bagi korang yang ada plan nak berbuka di hotel mewah tahun ni, jangan lupa masukkan sekali Hotel AnCasa Royale, Pekan dalam list tempat berbuka puasa korang tu yek.. Rugi tau kalau tak berbuka di AnCasa Royale, Pekan ni sebabnya selain menu hidangannya lebih dari 120 jenis sajian masakan tradisional kampung, harganya juga sangat berbaloi-baloi.. 

Walaupun dengan keadaan ekonomi yang sedikit mencabar tambahan pula harga bahan-bahan mentah yang semakin meningkat, AnCasa Royale, Pekan masih lagi menawarkan harga yang murah iaitu RM58 sahaja  kepada pelanggan yang membeli baucer sebelum 12 Mei 2018. Manakala harga selepas itu adalah RM68 untuk dewasa dan RM40 untuk kanak-kanak..

Jadi, jangan lepaskan peluang untuk menikmati lebih dari 120 juadah berbuka puasa di AnCasa Royale Pekan, Pahang dengan HARGA ISTIMEWA tersebut.... Dapatkan baucer sekarang sebelum 12 Mei 2018... Nikmati hidangan berbuka puasa dengan harga yang berbaloi-baloi..  


Untuk maklumat lanjut atau membuat tempahan, sila layari :-

Website 

No. Telefon 
09 - 424 6600  (Saffron Brasserie)  
09 - 424 6700  (Faks)  

Alamat  
No. 2670, Jalan Pekan - Kuantan,  
26600 Pekan, Pahang Darul Makmur  


Sumpah - Naim Daniel

Monday, July 22, 2019
Sumpah - Naim Daniel  |  Aku suka lagu ni.. Pertama kali dengar pun dah rasa bestnye lagu ni.. Lirik dia best.. Melodi dia best... Mula tu memang tak tahu siapa penyanyinya.. Lagu ni juga merupakan sountrack bagi drama Pia.. Time tengok cite ni, aku masih belum tahu siapakah penyanyinya.. Sehinggalah aku terpanggil mencari siapakah gerangan penyanyinya.. 

Rupanya 'Budi' yang menyanyikan lagu ni.. Kagum sekejap.. Hehe.. Eh, Budi tu watak Naim Daniel dalam drama Pia tu.. Jangan salah sangka pulak.. Kot ada yang  tak ikuti drama tu, memang tak tahulah sape Budi tu kan.. Hiks..


SUMPAH
- Naim Daniel -

****************************

Jika harusku bersabar dengan segala derita 
'Ku terima

Jika pahitnya terasa
Bagai dipenjara tanpa bicara
'ku rela

Cinta akan 'ku mengasihimu
Sehingga nadiku tiada lagi berlagu

Andai rembulan tidak lagi mampu bercahaya
Terangilah gelapku walau dalam gelita
Dengarkanlah aku
Jiwaku tulus untukmu . . .

Jika harusku bersabar dengan segala derita
'Ku terima

Jika pahitnya terasa
Bagai dipenjara tanpa bicara 
'ku rela

Cinta akan 'ku mengasihimu
Sehingga nadiku tiada lagi berlagu

Andai rembulan tidak lagi mampu bercahaya
Terangilah gelapku walau dalam gelita
Dengarkanlah aku
Jiwa 'ku tulus untukmu

'Ku harap kau mendengar apa yang 'ku bisikan selama ini
Tanpamu seluruh nyawa tak bermakna

Andai rembulan tidak lagi mampu bercahaya
Terangilah gelapku walau dalam gelita
Dengarkanlah aku
Jiwa 'ku tulus untukmu

Andainya bumi tidak mampu berputar lagi
Sumpah setiaku kan tetap ada di sini
Dengarkanlah aku
Jiwa 'ku tulus untukmu

Sumpah




#Sumpah #Naim Daniel

Althea Angels Birthday June Haul

Sunday, July 21, 2019
Althea Angels Birthday June Haul  |  Hi guys!! Kabare? Ok, bulan lepas merupakan bulan kelahiran aku yang ke dot dot dot dot... hiks.. Disebabkan angka tu banyak sangat, jadi aku tak dapat nak kira berapa umur aku.. Haha!! Itu menandakan aku dah semakin senja.. Kehkehkeh.. Tahun ni nampaknye sedikit meriah dengan hadiah berbanding dengan sebelum ni.. Alhamdulillah dan terima kasih kepada yang sudi memberi daku hadiah hari jadi.. 


Hadiah paling meriah yang aku terima sudah tentulah dari Althea.. Terlambat sikit update entry dek kerana kesibukan yang melanda.. Eh dah kenapa Althea baik hati bebeno kasi aku hadiah hari jadi ni? Haaa ini sebabnya aku adalah salah seorang ahli keluarga Althea Angels jadi aku layak untuk menerima keistimewaan sebagai ahli.. Alhamdulillah.. Thankz to Althea..  Seperti biasa, Althea Korea akan mengkreditkan point ke dalam akaun kami dan sebagai ahli kami hanya perlu reward point tersebut dengan produk yang ada di laman web Althea Korea.. Meriah jugak pointnye weh!! So, banyaklah produk yang boleh aku shopping.. Seronok gile!! 

Produk apa yang menjadi hasil tangkapan aku kali ni? Moh sama-sama tengok.. 


Walaupun dah tahu apa yang dibeli, aku tetap excited untuk bukak parcel dari Althea.. Satu perasan yang indah bila dapat parcel dari Althea walaupun ada diantaranya aku beli dengan duit aku sendiri.. Perasaan tu tetap sama.. Terujanya lain macam.. Hehe.. Selepas kenal dengan Althea, aku salah seorang pencinta dunia K-Beauty.. Serius, produk K-Beauty memang best!!

Orite, jom aku senaraikan apa yang aku dah shopping di laman web Althea dengan menggunakan point yang diberi sebagai hadiah hari jadi..


Althea Bare Essentials Contour Cleanser (150g) - RM 23.00

Sejak pertama kali diperkenalkan dengan produk Bare Essentials, aku jatuh hati dengan pencuci mukanya, Contour Cleanser.. Memang sangat sesuai dengan kulit muka aku.. Oleh sebab itu aku setia dengan pencuci muka ni.. Nampak tu sekali beli bertiub-tiub.. Bukan aku saja yang guna, encik suami pun guna jugak.. 

Apa yang bestnye tentang pencuci muka ni, ia boleh contour muka kita dengan penggunaan yang berpanjangan.. Selain tu, ia dapat membersihkan wajah dengan sempurna sekaligus berjaya menanggalkan makeup dengan mudah.. Nak tau lebih lanjut boleh baca entry aku yang lepas di SINI...

Aprilskin Magic Snow Fixing Foundation (15g) Code : #22 - RM 75.00

Memandangkan sebelum ni aku pernah guna Aprilskin Magic Snow Cushion 2.0 Code #23, dan sangat ohsem resultnya, now aku nak cuba pula cushion yang lain tetapi dibawah brand yang sama iaitu Aprilskin Magic Snow Fixing Foundation.. Aprilskin ni sebenarnya dah jadi brand feberet aku sebabnya produk yang dikeluarkan memang bagus dan berkualiti.. Paling best resultnya memang gempak.. Walaupun harganya sedikit 'meninggal', namun aku puashati dengan hasilnya yang ohsem!


Missha Sebum Cut Powder Pact (11g) Code : No.2 Clear Peach - RM 36.00

Untuk brand Missha pula, feberet aku adalah mascara 4D dia.. Memang terbaik.. Sebum Cut Powder Pact ni firstime aku cuba dan hasilnya pun sangat bagus.. Jadi, dah ada 2 produk la dibawah brand Missha menjadi feberet aku sekarang ni.. Hai lah, bertambah lagi la list makeup aku kan.. Hehe..

Mula tu tak yakin jugak dengan keberkesanan powder ni.. Tapi aku nak jugak cuba sebab tengok banyak review yang bagus tentang produk ni.. So, memang tak salah pilihan aku.. Ia berfungsi dengan baik untuk menghalang minyak pada muka.. 



A'Bloom Giant Meringue Puff (1P) - RM 8.00

Sebenarnya giant meringue puff ni aku dah ada sebijik.. Ni aku beli untuk buat stock.. Serius puff ni memang sangat best digunakan.. Kelembutan dia tu memang padu!! Foundation pun mudah sangat apply kat muka.. Selain tu mudah dipegang.. Nak tau story tentang puff ni, boleh baca kat entry aku ni Althea A'Bloom Collection Review.


Innisfree Beauty Tool Air Magic Puff (1P)_Glow - RM 7.00

Ini kali kedua aku beli magic puff dari Innisfree ni.. Biasanya aku guna untuk BBcushion aku yang mana span dia dah rosak.. Apa yang bestnye dengan magic puff ni, sapuan lebih rata dan glow.. 



Missha 4D Mascara (7g) - RM 16.00

Ini merupakan salah satu mascara feberet aku.. Serius mascara ni paling best yang pernah aku guna.. Sampai sekarang aku masih setia dengan mascara ni sebabnya bila pakai ianya tak comot dan tak berketul-ketul.. Sapuannya perfect pada bulu mata dan memberi efek panjang dan lentik.. 

Baca entry terdahulu di SINI..


The Face Shop Designing Eyebrow Pencil (0.3g) Code : 03 Brown - RM 11.00

Untuk eyebrow, brand pilihan aku adalah The Face Shop.. Dah agak lama aku pakai eyebrown brand ni sebabnya warna dia tak melampau dan nice-nice aje.. Sapuan pun sangat senang dan warnanya cantik.. Kebiasaannya aku akan beli warna brown atau dark brown.. 


Etude House Drawing Eye Brow New (0.25g) Code : Dark Brown - RM 11.00

Eyebrown dari Etude House ni aku baru je nak cuba.. So, ini merupakan kali pertama aku beli brand ni.. Tak pasti best ke tak sebabnya aku belum cuba lagi... hehe..


It's My Brush Auto Lip Brush - RM 9.00

Yang ni aku saja-saja beli untuk koleksi berus aku.. Yelah mana tau kot nanti diperlukan.. Aku sedang melengkapkan set berus makeup aku.. Walaupun jarang makeup, tetapi aku rasa ia perlu untuk ada selengkapnya dengan aku.. hehe



Innisfree Green Tea Mint Fresh Shampoo (300ml) - RM 25.00

Dah agak lama aku cari shampoo yang serasi dengan aku.... Sebelum ni dah bermacam-macam jenis shampoo aku pakai tetapi nak cari yang betul-betul sesuai tu memang agak susah.. Now, aku dah jumpa shampoo yang sesuai dengan rambut dan kulit kepala aku.. Thankz Innisfree mengeluarkan shampoo yang ohsem macam ni..

Green Tea Mint Fresh Shampoo ni memang terbaik weh.. Time pakai tu rasa sejuk jerk kepala.. Masalah kelemumur pun hilang.. Selain tu, rambut aku jadi lembut dan tak kering.. Seronok sangat bila dah jumpa shampoo yang sesuai..


Innisfree Green Tea Mint Fresh Scalp Conditioner (200ml) - RM 26.00

Dah beli shampoo ofkos kene ada sekali dengan conditioner untuk  menjadikan rambut bertambah-tambah lembut dan terurus kan.. So, aku beli bersekali dengan Green Tea Mint Fresh Scalp Conditioner ni juga dari Innesfree.. Lepas ni sure aku ripit order lagi..


CP-1 Premium Silk Ampule (20ml) - RM 6.00

CP-1 Premium Silk Ampule ni aku beli atas review yang telah dibuat dan ramai yang berpuashati dengan hasilnya.. Bila ramai yang cakap elok, aku pun nak jugak mencubanya..



Honey & Berry Lip Sleeping Mask (15g) - RM 9.00

Lip Sleeping Mask ni pun aku dah guna.. Aku pakai sebelum tidur dan esok pagi baru cuci.. Yessss, memang bibir jadi lembap dan tak kering.. Cumanya aku ni tak lah serajin mana.. Kadang pakai kadang tak.. Itu masalah aku.. Hehe.. Tapi yang penting mask ni ada dengan aku.. So, bila rajin datang bolehlah aku pakai kerap sikit untuk jaga bibir aku ni.. hehe..


BBIA Last Lipstick (3.5g) Code : 07 - RM 43.00

Masalah aku bila beli lipstik secara online adalah selalu buat kesilapan dalam memilih warna.. Tapi nasib baik kali ni warna yang aku pilih sesuai dengan aku.. Sebenarnya aku nak warna lain.. Disebabkan warna yang aku nak tu dah habis, jadi aku pilih jerk la code 07 ni.. Nice jugak la warnanya..


Mamonde Creamy Tint Color Balm Intense (2.5g) Code : 22 Dandy Coral - RM 29.00

Creamy tint balm ni aku beli untuk cuba.. Kebiasaanya bibir aku ni tak sesuai sangat pakai balm sebabnya bibir aku gelap.. hehe.. Nasib baiklah balm ni warna dia sama macam lipstik.. So, aku anggap jerk la ni lipstik.. hiks..


Missha Cotton Blush (4g) Code : My Candy Shop - RM 18.00

Missha Cotton Blush ni best tau.. Warna dia cantik walaupun sedikit light.. Nak nampak jelas kene pakai lebih sikit.. hehe.. Blusher antara barang makeup yang perlu ada dengan aku.. Sebolehnya aku nak pelbagaikan warna.. Tetapi, bila nak pilih tu asek warna sama jerk yang aku berkenan.. Dah camno tu.. haha!!


Etude House New Lovely Cookie Blusher (7.2g) Code : Grapefruit Jelly - RM 26.00

I luv it!! Serius warna Etude House New Lovely Cookie Blusher code Grapefruit Jelly ni memang cantik sangat.. Warna pinky yang sweet.. Bila pakai nampak natural pinky.. Memang terbaik.. Harus ripit order lepas ni dan teringin untuk cuba warna lain jugak..



Calmia Silky Perfect Foot Peeling Pack (20ml x 2_1 Pair) - RM 17.00

Tapak aku aku memang agak bermasalah.. Kering, merekah dan memang buruk.. Dah cuba banyak cara untuk cantikkan balik tumit kaki aku dan keseluruhan tapak kaki aku.. Bila tengok review tentang produk ni, aku rasa teruja untuk cuba jugak.. Cumanya bila tengok gambar mengelupas tu agak gerun jugak seolah-olah macam sakit sangat.. Tapinya dah baca dorang punye review, dorang cakap tak sakit.. Ia mengelupas secara semulajadi.. So, aku decide nak cuba..




Cosrx Clear Fit Master Patch (18EA) - RM 15.00

Nak macam tak de jerawat.. Hah, sebenarnya ada masa muka aku berjerawat jugak terutama dekat dagu.. Dan jalan penyelesaiannya aku cuba Cosrx Clear Fit Master Patch ni untuk surutkan jerawat aku.. Just tampal dekat jerawat sebelum tidur dan tengok hasilnya esok pagi.. Yeahh aku suka sangat!!

Beli disini : https://my.althea.kr/clear-fit-master-patch-18ea

A'Bloom Anti Blemish Peach Mask (10 Sheets) - RM 15.00

Dulu aku tak berapa suka sangat dengan mask sheet ni sebabnya rasa susah nak pakai.. Aku lebih prefer untuk guna cream mask.. Sejak A'Bloom mengeluarkan mask sheet  ni, aku dah jatuh cinta dengannya.. Serius best mask sheet dari A'Bloom ni.. Sebab tu aku beli lagi untuk buat stok..

Baca info lanjut di SINI

Beli Disini : https://my.althea.kr/anti-blemish-peach-mask-10-sheets

A'Bloom Moisturizing Watermelon Mask (10 Sheets) - RM 15.00

Dulu aku tak berapa suka sangat dengan mask sheet ni sebabnya rasa susah nak pakai.. Aku lebih prefer untuk guna cream mask.. Sejak A'Bloom mengeluarkan mask sheet  ni, aku dah jatuh cinta dengannya.. Serius best mask sheet dari A'Bloom ni.. Sebab tu aku beli lagi untuk buat stok..

Baca info lanjut di SINI

Beli disini : https://my.althea.kr/moisturizing-watermelon-mask-10-sheets


Alhamdulillah rezeki untuk besday girl bulan Jun.. Meriah betul rezeki tahun ni.. Thankz too Althea Korea.. Moga terus berjaya!! Korang kalau nak shopping produk K-Beauty, bolehlah terjah laman web Althea ye.. Semuanya best-best ada dijual di sana..


Untuk sebarang pembelian dan maklumat lanjut, sila layari :-

Website