Tunangku Tidak Tampan (3T)



Assalamualaikum wbt..

Lama betul rasanya tak berkongsi hobi aku yang satu ni.. MEMBACA ... Tapi kali ni buku yang aku baca ni adalah pinjaman semata-mata.. haha.. Aku pinjam ngan member opiz aku.. Dia beli buku ni melalui online.. Sampai aje parcel kat opiz terus dia bukak.. aku tengok buku, ape agik terus tanye buku ape... Aku kan hantu buku.. hehe..
_pinjam pic ye tt.. ---> encik google kasi pinjam_

"Tunangku Tidak Tampan"... hohoho.. tengok tajuk cam tak best aje.. Mula-mula tak berminat.. Pastu tengok lak penulis buku.. Eh.. cam penah dengo aje nama penulis ni.. Hah.. baru perasan.. Penulis ni rasa femes jugak... Terus cam berminat... Tetibanye kawan aku kasi aku baca dulu..

"Nah.. amek la kalau nak baca dulu.."' kata kawanku.

terpinga-pinga aku.. (dalam fikiran terus fikir.. eh dia beli takan tamo baca dulu )

"Eh, ei tamo baca dulu ke", aku lak tanye dia

"takpe baca la dulu, buku ei kat umah tu tak baca-baca agik", jawab dia balik kat aku

Haha.. ape agik, orang mengantuk disorongkan bantal.. terus la mauuuuuuuuuu.. Tapi aku belum habiskan lagik bacaan buku ni sebabnye buku ni agak tebal so amek masa sikit untuk dihabiskan.. Apa yang aku nak sampaikan disini adalah buku ni sangat la bagus sebab diterapkan ilmu agama didalamnya.. pendek kata, novel ni adalah novel islamik yang membawa banyak pengajaran disetiap kejadian...Diselitkan juga kisah-kisah nabi.. Sangat bagus lah untuk dibaca... 

Mula-mula bacaan memang rasa bosan sebab penulisan dia agak bercelaru sikit... mungkin ini novel pertama penulis kowt... aku agak la kan.. hurmm.. makin banyak aku baca makin seronok dan banyak betul pengajaran yang aku dapat dalam buku ni.. Ada jugak part-part dalam novel ni membuatkan aku menangis... huhu.. sedih ohh... Terutama saat dia ingin berubah kearah kebaikan tapi banyak rintangan dan juga saat dia bersama ibunya.. wahh drama sangat aku kann... Tapi serius beb..  novel ni best.. TQ la pada kawan aku sebab kasi pinjam kat aku.. haha..

Tamo la ulas panjang lebar.. korang nak merasai ape aku rasa baik korang p beli novel  ni.. Tak rugi ohh... P la beli... (aku je pinjam).. hehehe...

_pinjam agik sekeping kat tt & en. google_

K la.. nak sambung keje lak... 
bubaiiiii...~!!



QuickEdit
Lea Azleeya
9 Comments

Fantech Speaker Murah Dan Berkualiti Dari Lazada Malaysia


Fantech Speaker Murah Dan Berkualiti Dari Lazada Malaysia  |  Baru-baru ni aku cuci mata dekat website Lazada Malasyia.. Mencari-cari speaker yang sesuai untuk PC kat rumah aku ni.. Almaklumlah PC aku tu tak berspeaker... Nak tengok youtube pun tak boleh... Takan nak tengok tanpa suara kan... So, dah puas mencari, aku berkenanlah dekat satu brand speaker ni.. Fantech Speaker... Harga pun ok.. Mampu milik.. Dan paling penting bila beli barang dekat Lazada Malaysia ni, aku akan tengok dulu review dari pembeli.. Tengok pada feedback customer, semuanya kata ok.. So, aku on aje la beli Fantech Speaker  ni..

Fantech Speaker Murah Dan Berkualiti Dari Lazada Malaysia
Fantech Speaker Murah Dan Berkualiti Dari Lazada Malaysia

Fantech Speaker ni sebenarnya didatangkan dalam 2 warna.. Putih dan Hitam.. Aku pilih hitam sebab tak nampak kotor.. Rumah aku ni tau aje la, kuat bebenooonye berdebu.. Jadinya, untuk langkah selamat baik pilih warna hitam.. Tak nampak kotor walaupun yang sebenarnya mata aku ni lebih suka melihat warna putih.. Hehe.. Putih cantik woooo.. Tapi ape boleh buat, keadaan rumah tak mengizinkan.. 


Cantikkan warna putih tu.. Kot rumah korang tak de masalah debu dan habuk yang maha dasyat, bolehlah pilih warna putih itewwww!!.. Aku beli speaker ni dengan harga hanya RM 31.80.. Ada potongan sebanyak 34%.. Harga sebelum diskaun adalah RM 48.00.. 


Aku dah pun try and error Fantech Speaker ni.. Bunyinya memang umpphh...!! Terbaikk dari ladang... Sekarang PC aku dah ada speaker, so lepas ni bolehlah selalu mengadap youtube.. Hehe... Dah macam tak pernah ada speaker jerk gayanye kan.. Haha!! Sebenarnya ada.. Cuma terlalu besar.. Aku dah ada speaker jenama Sonic Gear Evo 7.... Dah pernah pasang pun dekat PC ni.. Yang jadi masalahnya, bila dah besar sangat speaker tu tak boleh nak sorok belakang monitor.. Dan budak kecik dalam rumah ni, suka sangat menekan on/off nye.. Cocok sana cocok sini.. Hadoiii... Tensen mak nakkk...!! Tu sebab aku beli speaker kecik comel ni.. Supaya si Qhaliff tu tak dapat lagik nak kacau speaker aku.. Haha.. 


Dah siap pasang pun.. Nampak tak tu, seno'et jerk speakernya.. Untuk snap gambar ni aku letak la depan dulu speaker tu.. Pastu baru letak belakang monitor tu supaya selamat.. Haha!! Oklah.. Bagi aku memang berbaloi-baloi aku beli speaker ni setanding dengan kualitinya.. Berapa lama boleh guna tu aku tak pasti la ye.. Kite tunggu dan lihat aje la.. Moga-moga jangka hayatnya lama.. Hiks..

Kalau korang rasa nak jugak beli speaker comel macam yang aku beli ni, bolehlah beli di Lazada Malaysia.. Masih ada diskaun sekarang  ni tau... Nanti kalau diskaun dah tak de tolong jangan nangis belakang pintu bilik ye... 


Beli Fantech Speaker di SINI



QuickEdit
Lea Azleeya
5 Comments

Kisah Inspirasi Cikgu Hajah Nor Aini binti Ahmad Guru Yang Kreatif dan Inovatif Berjaya Memberi Nafas Baru Kepada Imej Sekolah


Kisah Inspirasi Cikgu Hajah Nor Aini Binti Ahmad Guru Yang Kreatif dan Inovatif Berjaya Memberi Nafas Baru Kepada Imej Sekolah  |  Hari Guru telah pun disambut pada 16 Mei 2021 baru-baru ini.. Ada juga dikalangan kawan-kawan aku yang menjawat jawatan sebagai guru... Seronok bila baca ucapan hari guru dari pelajar-pelajarnya yang dikongsikan dengan aku.. Alhamdulillah semuanya menghargai pengorbanan guru mereka dan memberi kata-kata penghargaan yang menyentuh perasaan.. Sesungguhnya pengorbanan seorang guru tidak terbalas oleh kita.. Terlalu besar pengorbanan mereka dalam mendidik kita sehingga kita berjaya pada hari ini.. Mereka tidak pernah kenal erti penat dan lelah dalam menggalas tanggungjawab dan amanah sebagai seorang guru.. 


Tambahan pula di zaman yang moden serba canggih ini, mereka sebagai seorang guru perlu selangkah lebih ke hadapan untuk menjadi guru yang lebih kreatif dan inovatif seiring dengan kemajuan dunia pada hari ini.. Begitulah juga kisah inspirasi seorang guru dari Sekolah Menengah Sains Tuanku Jaafar ini yang sentiasa berfikiran kreatif dan inovatif dalam kerjayanya sehingga berjaya memberikan nafas baru kepada imej sekolah.. Beliau, Cikgu Hajah Nor Aini binti Ahmad, seorang guru yang prihatin, penyayang dan pemurah terhadap anak didiknya..

Cikgu Hajah Nor Aini binti Ahmad Guru Yang Kreatif dan Inovatif Tercalon Dalam Anugerah Guru Inspirasi McDonald's 2021


Kali ni aku nak kongsikan pula kisah inspirasi seorang guru hebat yang berjaya memberi nafas baru kepada imej sekolah SM Sains Tuanku Jaafar (SMSTJ) iaitu Cikgu Hajah Nor Aini binti Ahmad.. Cikgu Nor Aini juga telah tercalon dalam Anugerah Guru Inspirasi McDonald's 2021.. Beliau telah dicalonkan oleh bekas anak didiknya, Muhammad Ariff Mursyidi bin Noramali yang menganggap Cikgu Nor Aini bukan sahaja sebagai guru tetapi umpama seorang ibu yang sentiasa mengambil berat dan memberi kata semangat kepadanya untuk menjadi orang yang berjaya.. Muhammad Ariff Musyidi telah menjalani pembedahan jantunmg berlubang dan sehingga kini masih menjalani rawatan intensif.. "Segala yang berlaku ada hikmahnya".. Itulah kata-kata yang sentiasa dititipkan oleh Cikgu Nor Aini ketika dirinya diuji dalam hidup.. 

Cikgu yang berusia 53 tahun ni berasal dari Kuala Pilah, Negeri Sembilan seorang yang tidak pernah lekang dalam memberi motivasi dan inspirasi kepada anak didiknya.. Kata Muhammad Ariff Mursyidi, beliau seorang guru yang sangat dihormati dan dikasihi.. Walaupun usianya telah melebihi separuh abad tetapi beliau kekal melaksanakan tanggungjawabnya sebagai seorang pendidik.. Beliau menzahirkan perwatakan guru kesayangannya ini sebagai seorang yang cekap, tegas dan amanah. Begitulah kata bekas pelajar Cikgu Nor Aini..Hebatnya seorang guru ini dimata pelajarnya.. 


Cikgu Nor Aini mendapat pendidikan awal di SK (Pusat) Juasseh, Kuala Pilah.. Selepas itu, beliau menyambung pelajarannya di SM Sains Tuanku Jaafar, Kuala Pilah tempat beliau mencurahkan baktinya sebagai seorang guru semenjak tahun 2009 sehingga kini.. Selepas tamat pelajarannya diperingkat menengah, beliau meneruskan pengajiannya di Universiti Putra Malaysia dan memegang Ijazah Sarjana Muda Bahasa Melayu.. Minatnya dalam bidang pendidikan tidak terhenti di situ sahaja, malah beliau menyambung pula pengajiannya di peringkat Master Bahasa Melayu menerusi Hadiah Latihan Persekutuan dengan Cuti Bergaji Penuh selama 2 tahun dengan Biasiswa Kerajaan Malaysia.. Bukan calang-calang guru yang dianugerahi biasiswa ini.

Cikgu Nor Aini dan Kerjaya Sebagai Seorang Guru


Ramai juga kenalan aku yang kini menjadi seorang guru.. Apa yang menariknya, mereka sama sekali tidak pernah menyimpan cita-cita untuk menjadi seorang guru tetapi akhirnya title guru jugalah yang disandangnya.. Samalah juga dengan kisah Cikgu Nor Aini ini.. Cita-cita asalnya ingin menjadi seorang akauntan namun beliau memenuhi hasrat murni hati seorang ayah yang inginkan salah seorang anaknya mewarisi kerjayanya sebagai seorang guru.. Tambahan pula, Cikgu Nor Aini merupakan anak bongsu dan paling rapat dengan ayahnya, maka beliau meraikan keinginan/merealisasikan impian bapa yang dikasihinya itu..  

Impian seorang ayah bukan hanya setakat itu sahaja, malah beliau sendiri yang mengisi borang permohonan ke UPM dan melunaskan semua urusan pendaftaran.. Menurut Cikgu Nor Aini, pada saat itu beliau redha dengan ayahnya dan yakin bahawa redha Allah Ta'ala bersama redha kedua ibu bapanya..  Sejak dari itu, beliau bertekad bahawa 'di mana bumi dipijak, di situ langit dijunjung'. Beliau juga berazam untuk menggalas amanah sebagai seorang guru sebaik mungkin kerana kerjaya inilah yang bakal menjadi 'ladang pahala' buatnya kelak berkat doa restu kedua ibu bapanya..

Cikgu Nor Aini Terus Teguh Walau Hadapi Pelbagai Cabaran

Walau apa pun kerjaya kita, cabarannya tetap ada.. Apatah lagi menjadi seorang guru, cabaran yang dihadapi lebih terkesan.. Bukan kecil tanggungjawab mereka malah menjadi seorang pendidik ini, pelbagai dugaan dan cabaran harus ditempuhi dalam membentuk anak bangsa yang berjaya.. Pelbagai kerenah dan ragam anak murid harus dihadapi.. Cabaran dalam merentasi kemajuan pendidikan pada hari ini juga satu cabaran yang besar buat mereka.. Mereka juga harus selangkah lebih kehadapan agar dapat menjadi guru yang cemerlang dan terbilang..


Tahun 2021, merupakan tahun ke-30 Cikgu Nor Aini berkhidmat sebagai seorang guru..Terlalu banyak pengalaman dan kenangan yang boleh dicoretkan sepanjang tempoh tersebut. Sepanjang menjadi guru, beliau telah berkhidmat di beberapa buah sekolah menengah termasuklah di kawasan Felda, kawasan bandar, sekolah berasrama penuh integrasi dan sekolah menengah sains.. Cabaran yang dihadapinya berbeza-beza.. Salah satunya, apabila kehendak ibu bapa tidak selari dengan cita-cita serta pilihan anak mereka terutamanya di sekolah berasrama penuh. Hal ini menyebabkan anak mula 'mencipta' pelbagai masalah untuk menarik perhatian pihak ibu bapa pihak sekolah.. Sebagai PKHEM , beliau perlu kreatif dalam mendepani masalah ini.. Alhamdulillah, berkat kesabaran dan pemikiran kreatif beliau, banyak kes yang dapat diselesaikan dengan baik dan sekaligus memberi kesedaran kepada ibu bapa di uar sana bahawa keinginan untuk belajar adalah perkara yang paling penting dalam diri seorang pelajar untuk berjaya berbanding pilihan sekolah semata-mata



Manakala di kawasan Felda pula, beliau berhadapan dengan mentaliti pelajar-pelajar yang hanya melihat dunia berdasarkan apa yang berlaku di sekeliling sahaja.. Mereka kurang bermotivasi untuk belajar dalam mengubah masa depan keluarga.. Maka, dalam hal yang sebegini, beliau harus bertindak sebagai seorang 'pakar motivasi' dalam menyediakan 'acuan' untuk masa depan mereka yang lebih cemerlang buat para pelajarnya.. Berkat daripada usahanya itu, ramai yang telah terkesan dan mengorak langkah mencipta kejayaan masing—masing. Malah beliau boleh berbangga dengan anak Felda yang pernah menjadi anak didiknya dan sudah berjaya memiliki kerjaya yang hebat..

Cikgu Nor Aini Berkorban Masa, Tenaga dan Wang Ringgit Tanpa Jemu Demi Melihat Anak Didik Berjaya


Seorang guru, tidak pernah lekang dari erti sebuah pengorbanan.. Begitulah juga dengan Cikgu Nor Aini yang sanggup berkorban masa, tenaga dan wang ringgit tanpa jemu demi melihat anak didiknya berjaya dan menjadi orang yang berguna.. 

Dalam meniti hari-hari sebagai seorang guru, Cikgu Nor Aini acap kali berhadapan dengan pelbagai cabaran dan rintangan.. Sungguhpun begitu, beliau tidak pernah menyerah kalah malah sentiasa melakukan yang terbaik.. Katanya, sebagai seorang guru beliau perlu berada beberapa langkah di hadapan muridnya dengan berusaha mencari ilmu baru tidak kiralah sama ada dalam dunia akademik, kekeluargaan, keagamaan atau psikologi.. Menurutnya lagi, jika kita tidak mampu membawa anak didik kita menjelajah ke seluruh dunia, kita ‘bawa’ dunia kepada mereka.

Cikgu Nor Aini sentiasa berpegang kepada Fasa Pendidikan Rasulullah S.A.W dalam mendidik anaknya sendiri mahupun para pelajarnya berkaitan peranan sebagai seorang ibu bapa atau guru iaitu :-

Fasa I  :  Umur 0 - 6 tahun - bermain dengan anak
Fasa II  :  Umur 7 - 12 tahun - pembentukan disiplin anak
Fasa III  :  Umur 13 - 21 tahun - berkawan/bersahabat dengan anak
Fasa IV  :  Umur 22 tahun ke atas - menjadi penasihat kepada anak

Aku sendiri kagum dengan pendekatan yang dibawa oleh Cikgu Nor Aini.. Semasa aku menaip ni, aku baru sedar akan perkara ini dan Insya-Allah aku juga akan berpegang kepada Fasa Pendidik Rasulullah S.a.W ini dalam mendidik anak-anak aku.. Terima kasih cikgu..

Selain itu, Cikgu Nor Aini juga seringkali menyertai kursus yang berkaitan dengan pendidikan anak-anak sama ada secara bersemuka mahupun atas talian. Beliau juga tidak pernah jerih untuk menjadi seorang guru yang up to date dalam pembelajaran di kelas dengan menyertai kursus pedagogi terkini dalam dunia digital .. Bukan itu sahaja, malah beliau juga bergiat aktif dalam NGO yang berkaitan dengan remaja seperti Pergerakan Puteri Islam Malaysia agar lebih memahami corak pemikiran remaja supaya dapat membantu mereka di luar sana serta anak-anak remaja di sekolah yang sangat rencam kehidupannya..


Untuk lebih ke hadapan, beliau suka membeli pelbagai genre  buku dan bahan bacaan yang terkini untuk tatapan para pelajarnya sebagai bahan bacaan alternatif di asrama.. Cikgu Nor Aini juga menjadi rakan facebook kepada beberapa orang pakar motivator hebat di Malaysia demi meraih pelbagai ilmu, pengalaman dan tips berguna dalam kerjaya sebagai seorang guru dan juga Ketua Warden..Hasilnya, beliau dapat membantu para pelajar yang  berkongsi pelbagai masalah yang dihadapi oleh mereka, selain merujuk kepada kaunselor. Itulah pengorbanan seorang guru untuk memastikan anak didiknya sentiasa mendapat yang segar dan terbaik darinya...




Selain itu, Cikgu Nor Aini mempunyai minat yang sangat mendalam dalam bidang Bahas Bahasa Melayu semenjak di bangku sekolah lagi dan Bahas Ala-Parlimen merupakan pentas yang sentiasa membakar semangatnya untuk melahirkan lebih ramai pendebat muda yang hebat.. Setiap tahun beliau mengasah bakat pelajar dan melatih pasukan debat di sekolahnya selain memberi galakan kepada para pelajar menceburi seni perdebatan. Hal ini kerana debat memerlukan pemikiran yang pantas dan setiap pendebat perlu sentiasa hands on dengan ilmu yang pelbagai. Natijahnya, ramai pendedat didikannya telah berjaya menjadi communicator yang hebat di peringkat university dalam dan luar negara. Sehingga kini nama Cikgu Nor Aini tidak asing dalam arena bahas Bahasa Melayu dan beliau sering dijemput sebagai hakim pertandingan bahas di peringkat sekolah berasrama penuh, negeri  mahupun kebangsaan. #KnowledgeIsPower

Sekuntum Senyuman Di Bibir Seorang Ibu Atau Ayah Saat Anak Berjaya Merupakan Satu Kejayaan Hakiki Buat Cikgu Nor Aini

Bukan senang sebenarnya untuk menjadi guru yang berjaya.. Pelbagai usaha harus dilakukan untuk menempa kejayaan dan sudah pastinya ianya akan disulami dengan 1001 pengorbanan.. Mungkin jika dilihat dengan mata kasar, ia nampak seperti sesuatu yang mudah hakikatnya hanya mereka yang bergelar guru sahaja yang tahu perit jerih perjalanan menjadi seorang guru.. Berkat usaha yang berterusan, sudah pastinya mereka akan berjaya meraih kejayaan demi kejayaan selari dengan pengorbanan mereka demi melihat anak bangsa berjaya..


Sepanjang kerjaya sebagai seorang guru, pelbagai pencapaian dan kejayaan telah Cikgu Nor Aini kecapi sama ada secara individu mahupun kolektif.. Antara pencapaian yang telah dikecapi oleh Cikgu Nor Aini adalah :-

1.  Kejayaan secara individu
  • Anugerah Perkhidmatan Cemerlang 2005
  • Anugerah Perkhidmatan Cemerlang 2012
  • Anugerah Perkhidmatan Cemerlang 2017
  • Anugerah Platinum Pencapaian BM SPM 2012
  • Anugerah Emas Pencapaian BM SPM 2013
  • Anugerah Jauhari Pencapaian BM SPM 2014
  • Anugerah Emas Pencapaian BM SPM 2015
  • Anugerah Jauhari Pencapaian BM SPM 2016
  • Anugerah Platinum Pencapaian BM SPM 2017
  • Anugerah Jauhari Pencapaian BM SPM 2018
  • Anugerah Platinum Pencapaian BM SPM 2019

2.  Pencapaian secara kolektif
  • Anugerah Platinum Pengurusan  Asrama Terbilang Sekolah Berasrama Penuh 2017
  • Anugerah Emas Pengurusan BADAR SBP Terbilang 2017
  • Anugerah Emas Pengurusan Sistem Rumah SBP Terbilang 2017
  • Naib Johan Anugerah Imarah Surau Sekolah Menengah Negeri Sembilan 2017 dan 2018
  • Anugerah Pengurusan Dewan Makan Terbilang Sekolah Menengah Negeri Sembilan 2018
  • Anugerah Pengurusan Unit HEM Terbilang Sekolah Menengah Negeri Sembilan 2019

Sesungguhnya, kejayaan hakiki sebagai seorang guru bagi Cikgu Nor Aini adalah tatkala melihat sekuntum senyuman di bibir seorang ibu atau ayah apabila anaknya mengecapi kejayaan meskipun beliaulah orang yang menyimpan 1001 kisah suka duka dan pahit manis anak mereka dalam menuju kejayaan.

Pengalaman Menjaga Seorang Pelajar SPM Demam Campak Kenangan Yang Tidak Dapat Dilupakan

Antara kisah menarik yang dikongsikan oleh Cikgu Nor Aini adalah tentang kenangan yang beliau tidak dapat dilupakan sepanjang bergelar guru.. Kisahnya agak menarik bagi aku.. Katanya, tidak dinafikan sepanjang menjadi seorang pendidik terlalu banyak kenangan yang tidak dapat dilupakan dan di sini aku kongsikan 2 kisah yang sempat beliau ceritakan pada aku.. Aku yakin ini adalah kisah yang agak istimewa disisi kehidupannya sebagai sebagai seorang guru.. Jom ikuti kisah ini..


Kenangan pertama yang dikongsikan oleh Cikgu Nor Aini adalah kejayaan manis semasa beliau menjadi seorang Guru Bahasa Melayu iaitu tatkala Sekolah Menengah Sains Tuanku Jaafar telah mencapai  Lonjakan Kangaro bagi subjek Bahasa Melayu dalam Peperiksaan Tahun 2012.. Seramai 122 daripada 165 orang pelajar telah mendapat A+ dan beliau merupakan salah seorang guru yang mengajar subjek Bahasa Melayu bagi Tingkatan 5 pada ketika itu. Seramai 45/50 orang daripada 2 kelas yang diajar telah memperoleh A+.  SM Sains Tuanku Jaafar juga telah dinobatkan  antara sekolah  terbaik di Malaysia dalam subjek Bahasa Melayu SPM Tahun 2012... 

Satu lagi kenangan yang tak mungkin dilupakan oleh Cikgu Nor Aini sebagai Guru Penolong Kanan Hal Ehwal Murid ialah beliau pernah menjaga seorang calon SPM 2019 yang menghidap demam campak sepanjang menduduki peperiksaan SPM.. Demi menjaga kebajikannya, Cikgu Nor Aini telah mengasingkan pelajarnya itu di Bilik Kuarantin sepanjang 3 minggu dan menyediakan makanan khusus buatnya termasuk membeli bertandan kelapa muda untuk merawat sakit tersebut..  

Alhamdulillah, berkat kesabaran dan keprihatinan Cikgu Nor Aini serta semangat juang anak didiknya, Aisyah Aqilah binti Noramali telah berjaya mendapat keputusan semua A dalam peperiksaan SPM tahun 2019.. Usaha beliau ternyata membuahkan hasil kerana bukan mudah mengimbangi tugas dan tanggungjawab di antara guru subjek Bahasa Melayu SPM dan dalam masa yang sama sebagai PKHEM. Lebih membanggakan, sekarang anak didiknya itu sedang mengikuti kelas persediaan di Kolej MARA Banting sebelum melanjutkan pelajaran ke England dalam jurusan perakaunan dengan tajaan MARA, Insya-Allah.. Beliau menitipkan rasa syukur kerana dapat menjaga Aisyah sepanjang SPM kerana Aisyah merupakan seorang anak yatim sejak di Tingkatan 3. Aisyah juga merupakan kakak kepada Muhammad Ariff Morsyidi yang telah mencalonkan Cikgu Nor Aini dalam Anugerah Guru Inspirasi McDonald's 2021 ini.

Mewujudkan Pelbagai Inovasi Demi Mendepani Kepelbagaian Tugas Sebagai Guru


Berbekalkan doa tulus seorang ibu dan ayah tercinta, sehingga ke hari ini Cikgu Nor Aini mampu berdiri teguh sebagai seorang pendidik dan terus cekal dalam mendidik anak bangsa tanpa berkira setiap apa yang dilakukan walaupun melebihi dari yang sepatutnya seorang guru lakukan.. Pelbagai kajian tindakan  serta penambahbaikan telah dilakukan  dalam mendepani kerjayanya yang serba mencabar..

Bermula dengan penggunaan mesin cetak yang perlu digelek menggunakan tangan  dalam menyediakan bahan pembelajaran pelajar sehinggalah ke zaman serba canggih ini dengan penggunaan komputer yang pencetaknya bermula dengan printer dot matriks sehingga ke mesin fotostat serta printer berwarna.. Begitulah juga dengan penggunaan alatan untuk mengajar.. Pada awal dulu, hanya papan hijau dan kapur tulis sahaja yang digunakan untuk mengajar sehinggalah whiteboard dan marker diperkenalkan untuk lebih sempurna cara pembelajaran.. Kini, peralatan mengajar semakin canggih dengan hanya menggunakan telefon pintar yang terus link  ke televisyen di kelas untuk tatapan pelajar menggunakan device screenbeam...Ternyata sesi pengajaran dan pembelajaran sebegini lebih menarik apabila audio dan visual digabungkan dalam satu medium digital.

Seiring dengan kemajuan zaman sekarang, bagi Cikgu Nor Aini, beliau perlu berlari sederap dengan guru-guru muda yang lebih kreatif dan inovatif.. Malah sepanjang menjadi Penolong Kanan Hal Ehwal Murid (PKHEM) sejak tahun 2017, pelbagai inovasi digital telah beliau wujudkan demi mendepani kepelbagaian tugas rakan-rakan di sekolah yang semakin hari semakin rencam sehinggakan secara tidak langsung dapat membantu ramai rakan PKHEM di sekolah berasrama penuh di Malaysia, PKHEM sekolah harian serta terbaru beliau dapat berkongsi inovasi ini dengan salah sebuah sekolah menengah atas di Medan, Indonesia.. Tahniah cikgu!!


Katanya, kebanyakan inovasi ini jugalah yang telah menjadi penyumbang kepada pelbagai anugerah yang diraih olehnya sepanjang menjadi guru.. Banyak inovasi yang telah berjaya dilaksanakan dalam memudahkan lagi pengurusan Unit Hal Ehwal Murid (HEM) di SM Sains Tuanku Jaafar ini.. Selaku PKHEM, beliau sentiasa memberi idea dan mencari jalan untuk menyelesaikan masalah yang timbul.. Idea dan inovasi digital ini telah dilaksanakan bersama Guru ICT sekolahnya iaitu Encik Kamarulzamri bin Bakar sebagai pembina sistem-sistem yang melibatkan pengurusan Unit HEM..  

Hasil inovasi ini, semua maklumat dan data-data Unit HEM dapat diuruskan dengan mudah serta dapat diakses dengan cepat dan pantas. Kalau korang nak tahu, berikut adalah inovasi-inovasi yang telah Cikgu Nor Aini laksanakan :-

1.  Pengurusan Asrama
  • e-Laporan Warden Bertugas
  • e-Laporan Dewan Makan
  • e-Laporan Keluarga SBP
  • e-Penempatan Asrama
  • e-Puasa Sunat Isnin/Khamis
  • e-Laporan Kerosakan
2.  Pengurusan Disiplin
  • e-Saman
  • e-Rampasan
  • e-Amalan Baik Pelajar
3.  Pengurusan Sistem Rumah
  • e-Rumah Tunku Kurshiah
  • e-Rumah Tunku Burhanuddin
  • e-Rumah Raja Melewar
  • e-Rumah Raja Hitam
4.  Pengurusan Pasca COVID-19
  • e-SOP Pulang Bermalam
  • e-Data Pelajar
  • e-Saringan Kesihatan Pelajar/Guru/Staff
  • e-Laporan Sanitasi Kelas/Kamar Asrama
  • e-Laporan Kebersihan Kelas/Kamar Asrama
Wahh banyak betul inovasi  yang telah diwujudkan oleh Cikgu Nor Aini ye.. Satu pencapaian yang amat membanggakan.. Menurut Cikgu Nor Aini lagi, melalui inovasi-inovasi ini, SMSTJ telah mengumpulkan semua inovasi ini dan telah diuruskan dalam satu system pengurusan digital melalui penjenamaan semula maklumat secara digital menerusi Program MySTJ@DigiTech yang merangkumi semua bidang pengurusan di sekolah..


Bagi aku Cikgu Nor Aini merupakan cikgu yang hebat.. Terlalu banyak pencapaian yang telah diraihnya sepanjang bergelar guru.. Sesungguhnya, aku yakin usahanya pasti tidak akan berhenti setakat itu sahaja kerana harapan beliau sebagai seorang guru, selagi hayat dikandung badan, pastinya beliau akan memberi khidmat dan sumbangan yang terbaik dalam merealisasikan kariernya sebagai seorang pendidik dengan berpegang dengan prinsip hidup "Di mana bumi dipijak, di situ langit dijunjung" kerana beliau yakin di antara jarak langit dan bumi itulah Allah Ta’ala telah menyediakan ladang pahala untuk setiap hambaNYA , Insya-Allah. Beliau berharap agar lebih ramai generasi muda yang berminat untuk menceburkan diri dalam kerjaya sebagai seorang guru. Jadilah guru dengan rasa penuh keikhlasan yang lahir dari hati nurani mereka untuk menjadi seorang 'Jurutera Kehidupan Manusia' agar dapat melahirkan warisan muda Malaysia yang lebih terbilang dan gemilang pada masa hadapan..














Ok, untuk ikuti kisah inspirasi Cikgu Nor Aini yang dicalonkan oleh Muhammad Ariff Mursyidi bin Noramali ini, korang boleh layari link ini.. 👇



Anugerah Guru Inspirasi McDonald's 2021


Bagi aku, selayaknya Cikgu Nor Aini dicalonkan dalam Anugerah Guru Inspirasi McDonald's ini.. Perjalanan dan pencapaian dalam kerjayanya ini amat membanggakan.. Semoga kisah inspirasi Cikgu Nor Aini ini terpilih sebagai penerima Anugerah Guru Inspirasi McDonald's 2021 dan terus menjadi guru yang terbaik dari yang terbaik..

Anugerah Guru Inspirasi McDonald's ini merupakan  anugerah tahunan yang dianjurkan oleh McDonald's Malaysia untuk memberi pengiktirafan kepada guru-guru yang telah melebihi tugasnya dalam mendidik pelajar dan memberi inspirasi kepada mereka untuk melakukan yang lebih baik.. Ini merupakan tahun kelima McDonald's Malaysia menjalankan inisiatif ini.. Dari ribuan pencalonan, hanya 25 orang guru sahaja yang akan dipilih sebagai penerima anugerah ini..

Kriteria pemilihan dalam mengenal pasti guru yang dipilih termasuk meningkatkan prestasi akademik para pelajar, menggunakan kaedah pengajaran inovatif dan luar kotak, melampaui keperluan tugas untuk membantu pelajar, dan mewujudkan kesan positif terhadap diri pelajar.

Owh ya, McDonald's Malaysia akan mengumumkan pemenang Anugerah Guru Inspirasi McDonald's 2021 pada akhir Mei ini... So, jangan ketinggalan guys! Guru yang memenangi anugerah ini, akan menerima wang tunai RM5000, trofi dan sijil pengiktirafan pada majlis yang akan dianjurkan oleh pihak sekolah masing-masing sempena Hari Guru ini.. Bagi yang mencalonkan pula akan menerima baucar hadiah McDonald's bernilai RM200.  

Untuk info lanjut, korang boleh layari https://www.mcdonalds.com.my/bm/anugerahguruinspirasi



Tidak terlewat lagi rasanya untuk saya mengucapkan Selamat Hari Guru kepada semua pendidik di Malaysia mahupun di dunia terutamanya buat Cikgu Nor Aini.. Semoga terus menjadi guru yang berjaya dalam mendidik anak bangsa.. Perjuangan dan pengorbanan cikgu akan kami kenang sampai bila-bila.. Marilah kita sama-sama menghargai setiap penat lelah dan jasa guru yang telah mengajar kita sehingga kita berjaya.. Terima kasih cikgu!



QuickEdit
Lea Azleeya
7 Comments

Komitmen TOP untuk Inovasi Teknologi Pencuci Pakaian Berterusan Menghasilkan Detergen yang Menyingkirkan 99.9% Virus Tepat Pada Masa untuk Pemulihan Pandemik


Komitmen TOP untuk Inovasi Teknologi Pencuci Pakaian Berterusan Menghasilkan Detergen yang Menyingkirkan 99.9% Virus Tepat Pada Masa untuk Pemulihan Pandemik |  Wabak COVID-19 masih berada dalam kalangan kita. Sementara pelaksanaan program imunisasi sedang berjalan, rakyat Malaysia juga bertindak dengan penuh tanggungjawab mengikut seruan kerajaan untuk lindung diri, lindung semua, dengan mengambil berbagai langkah berjaga-jaga untuk mengawal penularan virus COVID-19 ini.

Sementara duduk di rumah, mengamalkan penjarakan sosial, memakai pelitup muka, mencuci atau sanitasi tangan, pemeriksaan suhu badan adalah sebahagian daripada norma baharu kita, Malaysia yang bersemangat #kitajagakita menyukai inovasi teknologi pencuci pakaian terbaru TOP yang terbukti menyingkirkan 99.9% virus termasuk virus SARS-CoV-2 yang mengakibatkan COVID-19, dan Influenza A2.


Pautan di media sosial dengan hashtag (#TOPcaresforYOU #TOPsayangisemua #TOPneversettles) telah membanjiri laman media sosial setelah orang ramai kembali ke tempat kerja, sekolah dan berada di luar rumah berkongsi cara menangani norma baharu iaitu membersihkan baju dengan pencuci pakaian anti-virus TOP untuk melindungi mereka yang berada di rumah.

TOP, jenama pencuci pakaian No 13 di seluruh Malaysia, memperkenalkan “Advanced Micro-Clean TechTM” sebagai respon secara langsung kepada kebimbangan pengguna terhadap kemungkinan virus berbahaya yang masih melekat pada baju yang telah dicuci, dan seterusnya membawa risiko kepada mereka yang tersayang. “Advanced Micro-Clean Tech” TOP mampu untuk menanggalkan 99.9% virus, bukan sekadar bakteria.

“Advanced Micro-Clean TechTM” TOP menerusi revolusi “Anti-Microbial Tech” daripada Lion Jepun menggunakan teknologi pencuci pakaian generasi baru yang berkesan menyingkirkan 99.9% virus berbahaya (SARS-CoV-2, lebih dikenali sebagai COVID-19 & Influenza A) dan bakteria2. Rumusan khas ini bertindak segera dengan mengunci virus dan bakteria lalu menyingkirkannya daripada pakaian dengan satu cucian berkuasa.


“Advanced Micro-Clean Tech” TOP mempertingkatkan prestasi rumusan yang tersedia dengan semua fungsi TOP yang terkenal termasuk anti-sebum, anti bau hapak, anti-debu hama, ditambah dengan keberkesanan menyingkirkan 99.9% virus berbahaya dan bakteria untuk perlindungan optimum. Ia juga menembus jauh ke dalam serat pakaian untuk menarik keluar kesan peluh, minyak badan dan kotoran yang terperangkap, disamping mencegah kotoran dalam air basuhan daripada melekat kembali pada pakaian, memastikan pakaian anda bersih menyeluruh setiap masa dan berbau segar.

“Advanced Micro-Clean Tech” TOP dengan Anti-Microbial Tech telah dilancarkan tepat pada masa kepada mereka yang inginkan ketenangan minda dan memastikan telah mengambil langkah untuk mengurangkan risiko daripada menyebarkan virus kepada orang tersayang dan masyarakat secara tidak sengaja.

Menurut Southern Lion Sdn Bhd, Pengurus Besar Kanan, Cik Carmen Foo, pelanggan Malaysia telah membuat pilihan bijak dengan memilih “Advanced Micro-Clean Tech” TOP untuk fungsi penyingkiran 99.9% anti-virus, yang dapat menanggalkan virus COVID-19 dari fabrik, di mana ia pilihan yang penuh tanggungjawab untuk mereka sendiri, ahli keluarga dan masyarakat. Rumusan ini telah diuji oleh makmal bebas di Jepun dan terbukti berkesan menanggalkan virus sehingga 99.9% terutamanya COVID-19 & Influenza A.


“Bahkan sebelum wabak ini, Lion Corporation di Jepun telah mengkaji teknologi pencuci pakaian anti-virus untuk memberi gaya hidup yang lebih bersih menyeluruh kepada pengguna kami. Kami memperkenalkan teknologi pencuci pakaian yang inovatif dan penting ini kepada Malaysia hanya selepas memastikan rumusan yang lengkap supaya ia berkesan melawan virus, terutamanya SARS-CoV-2. Rakyat Malaysia menghargai tawaran produk inovatif kami kerana ia sesuai dengan norma baharu kita, dan memberi ketenangan minda kepada mereka. Untuk TOP, kami berasa bangga kerana menyumbang kepada #kitajagakita dengan menawarkan rangkaian pencuci pakaian inovatif ini.”

“Kepercayaan dan keyakinan para pengguna telah mendorong TOP untuk menjadi jenama pencuci pakaian nombor satu di Malaysia selama bertahun-tahun. Kami berterima kasih kepada mereka melalui komitmen kami untuk terus berinovasi berdasarkan pandangan pengguna dengan tujuan menjadikan kehidupan dan gaya hidup mereka lebih baik dan bersih,” jelas Cik Foo 

 “Kami berasa bangga dapat meningkatkan kesedaran warga Malaysia dari peringkat masyarakat untuk mengambil berat melalui inovasi termaju TOP. Kita masing-masing dapat memainkan peranan penting dengan mengambil langkah-langkah kecil seperti memakai pelitup muka, membersihkan tangan dan mencuci baju dengan pencuci yang boleh menyingkirkan virus.”

“Sejak saya kembali bekerja, saya bimbang sekiranya ada terbawa balik virus bersama pakaian, sebab nenek saya tinggal bersama kami. Oleh itu, kami harus berhati-hati. Bila saya mendapati TOP dapat menyingkirkan 99.9% virus termasuk COVID-19, terus saya mendapatkannya untuk keluarga saya. Kami sudah biasa dengan menanggalkan baju kotor dan meninggalkannya dalam bakul baju yang tertutup sebaik sahaja sampai di rumah, sebelum mandi. Kami akan mencuci baju setiap petang untuk mengurangkan risiko penularan. Saya berasa senang hati menggunakan TOP sebab ia menyingkirkan 99.9% virus,” kata Wenny Soong, ibu kepada dua anak.


Muhammad Syahidee, pemandu e-hailing berasa bertanggungjawab untuk menggunakan pencuci pakaian yang boleh menyingkirkan 99.9% virus dan bakteria sebagai usahanya untuk mengurangkan risiko penularan.

“Sebelum wabak ini saya tidak tahu perbezaan antara virus dan bakteria. Saya risau akan menyebarkan penyakit ini kepada keluarga, kawan-kawan, pelanggan dan rakan sekerja secara tidak sengaja kerana saya pekerja barisan hadapan. Saya mendapati TOP menyingkirkan 99.9% virus termasuk COVID-19 dari pakaian saya, dan ia memberi jaminan dan ketenangan minda kepada saya. Menjaga kesihatan adalah tanggungjawab kita semua. Inilah #kitajagakita. Kini saya lebih pentingkan kebersihan berbanding dengan masa lalu. Tiada seorang yang harus menjadi penyebar virus,” jelasnya.

Pengguna TOP setia sejak sekian lama, Syakirah Yusof, rangkaian baru Antivirus 99.9% Advanced Micro-Clean Tech TOP adalah tepat pada masanya.


“Ibu bapa saya guna TOP, saya pun guna TOP untuk banyak tahun sebab fungsi anti bau hapak dan anti-sebum amat berkesan pada baju berbau peluh dan tiada bau semasa pengeringan dalam rumah. Saya amat gembira kerana TOP masih mengekalkan kesemua fungsi yang saya gemari dan berkesan menyingkirkan 99.9% virus termasuk penyebab COVID-19. TOP memang berkesan membersihkan kotoran biarpun yang dapat dilihat ataupun yang tidak kelihatan dan saya boleh merasainya. Saya juga suka bau wangi pada baju selepas mencuci dengan TOP,” kata Syakirah Yusof, peguam.

“Advanced Micro-Clean Tech” TOP 99.9% Antivirus terdapat dalam bentuk serbuk, cecair dan rendah buih untuk pilihan anda. Para pelanggan serbuk pencuci TOP boleh menikmati faedah “Advanced Micro-Clean Tech” melalui pilihan Super White, Super Colour, Super Hygienic, Blooming Freshness dan Silky Miracle. Untuk pelanggan rangkaian cecair TOP, mereka boleh memilih dari rangkaian Brilliant Clean, Colour Protect, Odour Buster, Stain Buster, Blooming Pleasures dan Silky Miracle. “Advanced Micro-Clean Tech” TOP juga terdapat dalam Super Low Suds dan Super Low Suds Blooming Garden (serbuk) serta Smart Clean (cecair) dalam rumusan rendah buih yang direka khas untuk mesin basuh muatan hadapan, demi cucian yang cekap dan berkesan. Pencuci pakaian TOP boleh didapati di peruncit seluruh negara dan atas talian melalui Kedai Rasmi Shopee dan LazMall.


Untuk maklumat yang lebih lanjut, sila layari http://www.southernlion.com.my atau hubungi talian khidmat pelanggan di 1800-88-0133.



QuickEdit
Lea Azleeya
0 Comments

Ikrar Systema untuk ‘Gumbatte Towards Healthy Gums & Teeth’ bersama Rakyat Malaysia


Ikrar Systema untuk ‘Gumbatte Towards Healthy Gums & Teeth’ bersama Rakyat Malaysia |  Systema, KKM dan MDA Perkenal Kempen CSR, Tawar Sokongan Penjagaan Oral kepada Orang Awam dan Petugas Barisan Hadapan. Anda mungkin antara 94 peratus golongan dewasa Malaysia yang mengalami penyakit gusi berdasarkan data National Oral Health Survey of Adults 2010 .

Punca utama penyakit gusi adalah plak, satu lapisan lembut dan melekit yang mengandungi berbilion-bilion bakteria. Apabila plak terkumpul di antara gigi, di sepanjang garisan gusi dan di dalam poket gusi, toksin dari bakteria akan merosakkan tisu gusi.

Kajian oleh Lion Corporation baru-baru ini ke atas 450 orang dewasa di Malaysia menunjukkan 80% responden mempunyai sekurang-kurangnya satu tanda dan gejala penyakit gusi yang ketara dan kebiasaanya adalah gusi berdarah atau bengkak, namun hanya 1% menyedari bahawa mereka mempunyai penyakit gusi (Projek Katsu 2017).

Kesihatan oral terbukti mempunyai kaitan rapat dengan kesihatan sistem badan. Kajian menunjukkan korelasi di antara penyakit gusi dengan masalah kesihatan lain termasuk penyakit jantung, strok, diabetes, artritis reumatoid dan yang terbaharu, Alzheimer. 

Langkah pencegahan dalam kesihatan oral seperti pengesanan awal dan rawatan penyakit gusi boleh mengubah keselanjaran penyakit oral, satu cara untuk menangani beban kumulatif ke atas kesihatan awam.

Systema, pakar kesihatan gusi dari Jepun, kini berganding bahu dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan Persatuan Doktor Pergigian Malaysia (MDA) dalam kempen Tanggungjawab Sosial Korporat untuk membantu orang awam ‘Gumbatte Towards Healthy Gums and Teeth’, dalam usahanya untuk meneruskan dan meningkatkan lagi kerjasama yang terjalin pada tahun-tahun sebelumnya.

Kempen tersebut bertujuan mendidik rakyat Malaysia dan meningkatkan amalan penjagaan oral mereka untuk kesihatan gusi yang lebih baik dengan mengedar maklumat kesihatan oral berasaskan fakta dan disokong oleh kajian kepada 2 juta orang Malaysian. Pemeriksaan gigi percuma bagi mengurangkan kadar penyakit gusi secara beransur-ansur dalam kalangan orang dewasa juga disediakan untuk menolong rakyat Malaysia mengenal pasti dan mencegah masalah kesihatan oral seperti penyakit gusi sebelum menjadi lebih serius.

Kempen CSR yang holistik ini turut melibatkan pengagihan 10,000 unit ubat gigi Systema saiz percubaan kepada orang awam, 9,000 unit ubat gigi Systema saiz penuh kepada petugas barisan hadapan kesihatan oral, laman web interaktif www.gumhealthcheck.com yang memberi pendidikan mengenai tanda dan simptom penyakit gusi dan aplikasi penilaian kesihatan gusi percuma, pemeriksaan gigi percuma oleh klinik MDA yang mengambil bahagian, aktiviti pendidikan serta meningkatkan kesedaran di media sosial dan diskaun hebat produk Systema bagi memastikan produk kesihatan oral berkualiti mampu diperolehi oleh semua.

Satu kempen media sosial akan diadakan dengan menampilkan influencers dan pengguna untuk mendorong orang ramai supaya Gumbatte Towards Healthy Gums and Teeth serta menyokong kempen ini dari 1 April hingga 30 April 2021.

Penyakit gusi kini berleluasa namun boleh dicegah. Tahap kesedaran mengenai penyakit gusi, kesannya terhadap kualiti hidup dan kaitannya dengan penyakit serius lain adalah rendah. Kita perlu sama-sama berusaha membantu rakyat Malaysia meningkatkan tahap kesihatan gusi untuk mengurangkan beban kumulatif terhadap kesihatan umum. Kajian menunjukkan terdapat korelasi antara penyakit gusi dan penyakit jantung serta diabetes . Jika pengesanan dan rawatan awal mampu mengurangkan korelasi antara penyakit berbahaya ini, kita perlu meneroka dengan teliti. Diabetes dan penyakit jantung juga telah dikenal pasti sebagai komorbiditi bagi COVID-19 . Rakyat Malaysia perlu belajar mengenal pasti tanda dan simptom penyakit gusi supaya mereka boleh mengenalpasti masalah dan segera mendapatkan rawatan.”

Systema dan MDA sedang giat berusaha menyediakan sumbangan dalam bentuk produk, bahan pendidikan, pemeriksaan gigi dalam talian dan di klinik, sokongan dan khidmat media sosial bagi membantu orang awam di kala klinik pergigian kerajaan sedang terbeban. Kempen ini boleh membantu Program Kesihatan Pergigian, KKM dalam mendidik orang awam mengenai keperluan penjagaan gusi dan kesihatan oral yang lebih baik, melengkapkan mereka dengan produk dan menggalakkan mereka kepada pemeriksaan gigi percuma untuk penilaian.

Pengurus Besar Kanan Southern Lion Sdn Bhd, Cik Carmen Foo, berkongsi matlamat sosial Systema untuk meningkatkan kesedaran mengenai kesihatan oral untuk gusi sihat dan gigi yang sihat untuk sepanjang hayat di kala dunia bergelut dengan wabak COVID-19.

“Sudah setahun pandemik ini meletakkan kita dalam situasi berjuang untuk hidup. Kini tiba masa untuk kembali fokus kepada isu penting seperti kesihatan gusi. Gusi dan gigi yang sihat adalah penting untuk kualiti hidup yang lebih baik, oleh itu marilah kita semua ‘Gumbatte’! Systema boleh membantu dengan mengajak lebih ramai orang prihatin mengenai tanda dan simptom penyakit gusi serta menyedari ia boleh sembuh pada peringkat awal dengan hanya memberus gigi dan gusi dua kali sehari,” kata Cik Foo.

“Kempen CSR ini mempunyai matlamat untuk menilai keberkesanannya dalam kalangan orang awam dan petugas barisan hadapan. Ia menyediakan data mengenai apa yang berkesan supaya kita boleh menyediakan sokongan yang lebih terperinci di masa hadapan bagi menambah baik kesihatan mulut. Orang ramai boleh membuat penilaian kesihatan gusi secara dalam talian, manakala mereka yang memerlukan boleh mendapatkan pemeriksaan gigi percuma di klinik-klinik ahli MDA. Kempen Systema Gumbatte pada 2019 telah membolehkan hampir 50,000 orang mendapat pemeriksaan kesihatan gusi dalam talian secara percuma dan lebih 10,000 orang berkunjung ke klinik ahli MDA yang mengambil bahagian untuk pemeriksaan gigi percuma,” terang Cik Foo. 

Setiausaha Kehormat Persatuan Doktor Pergigian Malaysia, Dr Chong Zhen Feng, berkongsi  sejak bermulanya wabak COVID-19, ramai orang menangguhkan rutin pemeriksaan gigi dan para profesional pergigian melihat penurunan kadar kehadiran ke klinik. Ini secara tidak sengaja melambatkan pengurusan dan boleh membawa kepada situasi penyakit oral yang bertambah buruk.  

“Pihak MDA telah berganding bahu dengan Systema dalam kempen kesihatan oral saban tahun. Di Malaysia, penyakit gusi berleluasa disebabkan kurangnya kesedaran mengenai kepentingan penjagaan kesihatan oral yang baik. Menerusi kempen Gumbatte Towards Healthy Gums and Teeth, kami ingin menawarkan pendidikan penjagaan kesihatan oral di seluruh negara dengan matlamat meningkatkan kesihatan gusi dan kesihatan rakyat Malaysia secara umumnya. Bilangan orang yang bakal menerima kesan positif inisiatif ini adalah amat menggalakkan.

“Pelihara kesihatan oral anda dengan melayari laman web www.gumhealthcheck.com untuk menilai status gusi anda dan jika perlu, hadir ke klinik gigi ahli MDA yang mengambil bahagian untuk pemeriksaan gigi percuma.”

Ujar beliau, ahli Persatuan Doktor Pergigian Malaysia akan menawarkan pemeriksaan gigi percuma bagi menyokong kempen ini. Semua orang digalakkan untuk berkunjung ke klinik gigi sekurang-kurangnya sekali setahun.

Kempen “Gumbatte Towards Healthy Gums and Teeth” mengambil nama sempena teriakan motivasi Jepun ‘Ganbatte’ yang bermaksud ‘anda boleh melakukannya’ sebagai kata-kata semangat supaya rakyat Malaysia mengawal kesihatan oral, termasuk ketika pandemik. Layari www.gumhealthcheck.com untuk mendapatkan pemeriksaan gusi dalam talian anda hari ini.



QuickEdit
Lea Azleeya
0 Comments

Jom Jana Pendapatan Dari Rumah Dengan Kain Kayangan Norwex Malaysia


Jom Jana Pendapatan Dari Rumah Dengan Kain Kayangan Norwex Malaysia  |  Haisss akhirnya aku pun terjebak sama dengan kain kayangan dari Norwex Malaysia ni... Dok tengok kengkawan post pasal kain ni kemain rancak sekarang ni dekat socmed masing-masing.. Setiap hari pulak tu.. Mengganggu gugat bijik mata aku ni melihatnya.. Haha!! Nak-nak lagi sekarang ni macam-macam pulak produk keluaran Norwex Malaysia ni.. Saja je dorang ni buat panas line.. Bagus sangat ke kain kayangan Norwex ni? Banyak jugak la aku tengok review kain norwex ni.. Katanya sangat bagus.. Pendapat aku camne pulak? Nak tahu, kenalah baca sampai habis ye.. Hehe..

Apakah itu Norwex?

Sebelum aku membebel lebih lagi tentang produk Norwex ni, marilah aku story dulu apakah itu Norwex?

Seperti mana yang telah ramai tahu (ada ke yang belum tahu hehe), Norwex adalah jenama kain pengelap multifunction dimana kini ianya menjadi sebut-sebutan dan telahpun mendapat tempat dikalangan pengguna di Malaysia.. Pelbagai jenis kain pengelap dikeluarkan oleh mereka seperti Enviro Cloth, Window Cloth, Face & Body Cloth, Kitchen Cloth dan banyak lagi.. Bukan takat kain lap je ada tetapi tuala, mop, EnciroWand, Microfibre Cleaner Laundry Booster, Cutting Board pun ada dan banyak lagi.. Pendek kata, untuk kegunaan satu rumah la.. Lengkap!!

Keistimewaan Kain Norwex

Ada keistimewaan ke kain Norwex ni? Haa ni nak story dengan korang ni.. Mane mahunya kain kayangan ni tak punya keistimewaan.. Mesti la banyak keistimewaannya.. Nama lagi kain kayangan kan.. Salah satu keistimewaannya adalah dengan Sistem Microfibre Norwex ni korang tidak akan bernafas, menyentuh atau menelan bahan kimia tau.. Sebaliknya korang mewujudkan persekitaran dalaman yang lebih bersih dan sihat.. Hah gitchew!!

Antara kelebihan lain yang ada pada jenama Norwex ni adalah :-

  • Menghilangkan 99% bakteria from a surface jika menggunakannya dengan proper
  • Mengandungi BacLock sebagai agen antibakteria untuk tujuan self-cleansing sahaja
  • Helps eliminate the need for paper towels and chemical laden cleaners.
  • Mengurangkan penggunaan produk pembersih yang mahal
  • Sangat tebal dan absorbent to pick-up and menahan lebih banyak habuk, kotoran dan serpihan than ither cleaning cloths.
  • Holds several times it's weight in water
  • Diperbuat daripada lebih dari 10 million feet of microfiber untuk daya pembersihan yang lebih berkesan

Kain lap Norwex ni bukan kain lap biasa-biasa tau tetapi luar biasa..  Dengan sehelai kain, korang boleh guna untuk two ways to clean.. Macam mana tu?

1.  Dry to Dust

Jika korang guna kain norwex ni dalam keadaan kering, Norwex Microfibre ni adalah superior duster, yang boleh memerangkap sekecil-kecil zarah diserapnya untuk membuat permukaan lebih bersih dan tahan lebih lama tanpa sisa kimia berbahaya untuk mengumpul lebih banyak habuk.

2.  Wet to Clean

Jika korang guna dalam keadaan yang basah pula, Norwex Microfibre ini akan melonggarkan dan mengangkat kotoran serta serpihan yang paling degil ke atas kain dan jauh dari permukaan. Wet thoroughly, wring well, fold flat, and wipe away grime from all washable surfaces.


Jom Jana Pendapatan Dari Rumah Dengan Kain Kayangan Norwex Malaysia


Dengan kelebihan yang ada pada kain kayangan Norwex ni dan review positif dari pengguna awal, membuatkan aku teringin juga untuk memilikinya.. Now, aku dah pun menjadi ahli.. Haha!! Benda bagus kenalah join.. Hiks.. Sambil guna sambil buat duit.. Betul tak? Bukan pakai saja-saja tetapi kita jana pendapatan sampingan sekali.. Barulah berbaloi-baloi.. Hehe..

Ada tak yang nak jana pendapatan dari rumah dengan kain kayangan Norwex Malaysia ni? Kalau ada, meh aku tunjukkan jalan.. Cewahhh..

Cara-cara menjadi ahli Norwex Malaysia

Ok untuk join keahlian Norwex ni mudah aje.. First korang perlu beli Norwex Starter Kit dan terus didaftarkan sebagai ahli.. Mudahkan?

Ok untuk New Consultant Starter Kits, Norwex offer 2 pilihan iaitu :-
  • Norwex Basic Starter Kit
  • Norwex Upgraded Starter Kit
Untuk Norwex Basic Starter Kit, korang hanya perlu bayar RM95 sahaja dan akan dibekalkan product worth RM89 dan Literature RM30 iaitu :-
  • Microfibre Variety Pack (MVP) x 1 set (16cm x 16cm)
  • Product Catalogue
  • Success Builder
  • New Consultant Booklet
  • DSA Code of Conduct Handbook
  • Norwex Microfibre Brochure
  • Consultant Agreement (pack of 3)
  • Order form (pack of 3)
Manakala untuk Upgraded Starter kit pula, korang perlu bayar dengan harga RM368 dan akan dibekalkan product worth RM451 dan literature worth Rm30.. Starter kit ni memang mahal sikit tetapi berbaloi-baloi sebab korang akan dapat banyak produk seperti :-
  • Microfibre Variety Pack (MVP) x 1 set
  • Makeup Removal Cloth x 1 pc
  • Kitchen Cloth x 1 pc
  • Kitchen Towel x 1 pc
  • Window Cloth x 1 pc
  • Enviro Cloth x 1 pc
  • Body Cloth x 1 pc
  • Product Catalogue
  • Success Builder
  • New Consultant Booklet
  • DSA Code of Conduct Handbook
  • Norwex Microfibre Brochure
  • Consultant Agreement (pack of 3)
  • Order form (pack of 3)

Aku hanya pilih Basic Starter Kit sahaja.. Biasalah mengikut kemampuan.. Bab ni tak boleh ikut orang ye.. Kena tanye poket sendiri.. Haha.. Dengan membayar RM95 aku dapat 3 jenis kain iaitu :-

1.  Enviro Cloth

Kain untuk bersihkan semua permukaan yang juga dikenali sebagai kain for everything.. Sweet je nama kain ye.. Hehe.. 

 

2.  Window Cloth

Kain ini pula sesuai digunakan untuk lap cermin dan permukaan yang shining seperti cermin kereta, sliding door dan sebagainya.

 

3.  Face & Body Cloth

Yang ni paling best untuk aku sebabnya kain ni untuk cuci muka dari kotoran dan makeup tanpa menggunakan pencuci muka.. Fuhhh save aku punya pencuci muka lepas ni.. Haha. Nak lap peluh pun boleh guys.. Kot la pergi joging ke atau bersenam ke kan, bolehlah bawa sekali untuk lap peluh.. Terbaik! 

Kalau korang nak tahu, ketiga-tiga produk Norwex ni menggunakan teknologi BacLock yang dikenali sebagai 'Bacteria Lock'. BackLock membolehkan kain-kain microfibre yang dikeluarkan oleh Norwex ni mempunyai sebatian partikel perak halus bersaiz micro di seluruh permukaan kain tersebut yang bertujuan untuk membunuh kuman apabila kain itu dijemur.

Dengan adanya mikrofiber silver dimana perak merupakan agen anti-bakteria yang berkesan telah diketahui sekian lama dimana ia mampu membunuh bakteria, kulat serta sesetengah jenis virus. Beberapa kajian sainfik juga mendapati ion perak yang dihasilkan mampu mengakibatkan bakteria menjadi gila yang akhirnya akan bertindak memakan bakteria lain.. Perghhh bakteria pun boleh jadi gile guyssss... Hebat!!

Oklah, panjang berjela dah aku membebel pasal kain kayangan Norwex yang superb best ni.. Jomlah korang kita pakat jana pendapatan dari rumah dengan produk Norwex ini.. Yang mana dah ada kerja tetap tu boleh la buat pendapatan sampingan.. Yang masih mencari kerja, inilah peluang yang paling menarik alaf ini untuk korang cuba... Mana tau, berjaya.. Bak kata pepatah melayu, 'tuah ayam nampak dikaki, tuah manusia siapa tahu kan'.. Nampak siap pepatah tu.. Punyalah semangat aku nak jana pendapatan sampingan lepas ni dengan Norwex..


Owh ya, lupa nak habaq kat hangpa... Semua produk Mikrofiber Norwex ni ada warranty tau sehingga 2 tahun dan keatas... Nampak tak betapa bagusnya produk ni.. Siap ada warranty lagi.. Berbaloi kalau beli tau! Bukan takan dapat buat duit sampingan tapi boleh juga guna barang yang bagus siap ada jaminan.. 

Oklah, setakat ni je la dulu bebelan aku.. Kalau korang tak puashati dengan penerangan aku yang maha hebat ni haha.. dan inginkan lebih banyak input lain yang lebih detail dan excited nak jana pendapatan bersama Norwex, korang boleh contact kakak cantik lagi friendly ni ye, Marsha.. Moh klik link kat bawah ni.. 


Jom jana pendapatan dengan Norwex bersama MARSHA
👇👇
IG Norwex Marsha

Whatsapp




QuickEdit
Lea Azleeya
7 Comments
[name=Lea Azleeya] [img=//1.bp.blogspot.com/-grWfwgzBOkQ/Xq8WSYJDTsI/AAAAAAAAfZI/tVxseM6NvuIeDN_Ksav4Cf2pX3udRXJGQCLcBGAsYHQ/s1600/lea%2B1.jpeg] [description=Hi, Lea here! I'm lifestyle & beauty blogger based in Kuantan, Pahang. I'm started blogging since Jun 2013. For any review, please email me at sotskirts@gmail.com] (facebook=http://www.facebook.com/s0tskirt) (twitter=http://www.twitter.com/LeaAzleeya) (instagram=http://www.instagram.com/lea_azleeya) (youtube=http://www.youtube.com/leaazleeya)