End of June 2021 Book Haul


End of June 2021 Book Haul  |  Assalamualaikum.. Hai korang.. Hari ni dalam sejarah.. Buat pertama kalinya aku kena swab test.. Allahu, tak tergambar perasaan dia.. Masa RTK test, nak terjeluak.. Masa PCR test lak sampai berair mata-mata.. Huhu.. Satu pengalaman yang tak dapat dilupakan dan sesuatu yang kalau boleh tak nak lalui dan alami.. Tapi semuanya dah ketentuan Allah dan ujian untuk aku.. Moga dipermudahkan segalanya.. Maka bermulalah kuarantin bagi aku di rumah selama 14 hari bermula 27 Jun hingga 10 Julai 2021.. Result akan keluar hari ketiga dan pada 08 Julai 2021, aku akan jalani swab test sekali lagi.. Doakan aku ye.. :)

Selingan je tu.. Buat kenangan aku akan datang.. hehe.. Ok, now nak cerita tentang End of June 2021 Book Haul.. Beli buku lagiiii.. Hehe.. Untuk mengisi masa terluang.. Macam tahu-tahu je kan nak kene kuarantin, dok beli buku banyak-banyak.. Hiks..


Kali ni aku tertarik dengan 3 judul novel ini.. Dari penulisan Syu Ariani dan Eija Khadeeja iaitu Aku Ada dan Anastasia dari penulis Syu Ariani serta Psychopath dari penulis Eija Khadeeja.. Novel Anastasia ni memang dah lama cari.. Kebetulan ada harga yang best, terus je la rembat... Hope best la novel-novel ni semua.. Kalau tengok review di Goodreads tu, ketiga-tiga novel ni dapat review yang best dari pembaca.. Untuk aku, harapnya best jugak la.. hehe..

Sinopsis Anastasia


Judul Novel : Anatasia
Penulis : Syu Ariani
Terbitan : Penulisan2u
Muka Surat : 586 m/s

Anastasia dan Drizella. Nama kakak-kakak tiri Cinderella. Adalah satu klise apabila mereka membenci dan sentiasa mendengki Cinderella, berusaha merampas prince charming daripadanya. Tetapi bagaimana pula sekiranya kakak tiri Cinderella ikhlas menyayanginya sehingga dia tegar memperjudikan nyawa sendiri demi si adik tiri? Bagaimana pula sekiranya kakak tiri Cinderella rela kuburkan isi hatinya demi kebahagiaan di adik tiri?

Aina Natasha. Dia sanggup membahayakan diri sendiri asalkan Tengku Elyana selamat. Berkali-kali Elyana diserang si musuh tetapi Aina tidak berundur walau sesaat. Selagi hayatnya masih ada, Aina akan berusaha bersungguh-sungguh menyelamatkan si adik tiri. Namun satu hari, Elyana dijodohkan bersama Tengku Arhan Yuzlan dengan alasan Arhan boleh melindungi Elyana juga. Aina terpempan. Kerana Arhan yang ada di depan matanya kini ialah Arhan yang sama, yang dia kenali 13 tahun lalu.

Awak tak takut mati, Aina Natasha? - Arhan

Saya takut mati tapi saya lebih takut jadi pembunuh - Aina Natasha

Demi mendengarkan jawapan itu, Arhan tersentak. Sesungguhnya dia juga menghadapi kemelut sama. Berusaha menjauhi gelaran 'pembunuh' tetapi dia sering dihadapkan dengan situasi yang mendorongnya ke arah itu.

Bersama-sama, mereka cuba melindungi dan menjaga Elyana. Pada saat dua hari mula disapa perasaan indah, kini Aina pula menjadi sasaran. Nyawa Aina menjadi buruan dan si pemburu nyawa itu takkan berhenti selagi dia tak beroleh apa yang dia mahukan.

Aku takkan biarkan Aina dibunuh disebabkan kau! - Hadi

Kau fikir aku akan biarkan dia sentuh Aina Natasha? - Arhan

Segala serangan dipatahkan dan ditepis. Berkali-kali mereka diasak, berkali-kali jugalah mereka mengasak. Mereka berlawan demi mempertahankan nyawa di dalam tubuh dan rasa dalam hati. Hinggalah satu per satu kebenaran terbongkar, sedikit demi sedekit kekuatan Aina dan Arhan tergugut. Apa yang mereka lihat, bukanlah realitinya. Apa yang mereka fikir, bukanlah hakikatnya.

Sehingga akhirnya, Aina tertanya sendiri - "Apakah tiada pengakhiran bahagia untuk dirinya, Anastasia, si kakak tiri Cinderella?"


Sinopsis Aku Ada


Judul Novel : Aku Ada
Penulis : Syu Ariani
Terbitan : Karya Seni
Muka Surat : 544 m/s

Hidup Lyssa yang selama ini aman dengan rutin seorang penuntut di sebuah kolej, tiba-tiba berubah selepas Lyssa jatuh tergelincir di Ledang. Sudahlah didiagnos dengan Retrograde Amnesia, malah boleh mendengar suara-suara halus. Dan kebolehan itu akhirnya membawa Lyssa kepada penemuan satu mayat di dalam hutan.

Jangan percayakan papa Lyssa, Saf dan Fitri.

Itu yang dititipkan suara halus itu. Lyssa penasaran. Namun, ketenangannya sekali lagi berkocak. Kali ini, Lyssa bisa melihat sesuatu yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar. Sesuatu... Atau seseorang?

Kau... Siapa kau sebenarnya? Kau nak apa dariapda aku? - Lyssa

Aku cuma nak stay dengan kau aje. Akunak ada kat sisi kau selalu, setiap masa.... - Hafiy

Dalam ketakutan, ada rasa bahagia yang menjalar. Dalam keengganan, ada rasa dilindungi yang menerpa. Menunaikan permintaan suara-suara itu ditemani Hafiy, Lyssa terpaksa akui dia juga mahukan Hafiy di sisinya.

Identiti mayat terbangkar. Cukup untuk buatkan dunia Lyssa jadi kelam namun semangat di kutip semula untuk mencari tahu punca kematian tersebut. Di setiap langkah Lyssa untuk mencari kebenaran, ada rahsia yang terbongkar.

Sesungguhnya kematian itu hanyalah titik permulaan untuk permainan kejar-mengejar di antara Lyssa dan Dia! Cinta. Keluarga. Sahabat. Semuanya menjadi pertaruhan. Dan juga... Nyawa. Kata Dia, ini semua takdir!

Apa kata kita potong bulatan takdir ini? - Lyssa

Kematian aje caranya. Aku takkan mati jadi jawapannya ialah kau! - Dia 

Apa dan siapa Hafiy sebenarnya? Masih utuhkan rasa yang bertamu dalam hati walaupun mereka hanya menyakiti satu sama lain? Dan yang paling penting.... Mampukah Lyssa melawan Dia?


Sinopsis Psychopath


Judul Novel : Psychopath
Penulis : Eija Khadeeja
Terbitan : Fajar Pakeer
Muka Surat : 489 m/s

Manusia yang berhati syaitan telah memusnahkan angan-angannya untuk mengabadikan cinta untuk Zain. Kematian Zain meninggalkan pilu mendalam dalam diri Ezlina. Mendung dirasakan ada di mana-mana menyuluh hidupnya.

Kalau apa-apa jadi dekat saya, jangan percaya orang sekeliling. Ingat! Kematian saya bukan kebetulan. Ada yang merancang. - Zain

Dendam harus dilunas dengan dendam, Ezlina memburu satu nama! Igbal. Lelaki yang dipercayai dalang di balik apa yang telah berlaku ke atas Zain. Lelaki itu tak normal seperti manusia biasa. Perlu mengambil pil penenang untuk mengawal emosinya. Segala bukti bagai terarah kepada Iqbal.

Darah berbalas darah! -Ezlina

Lelaki itu kian terdesak untuk membersihkan namanya saat satu demi satu pembunuhan menuduh dia adalah topeng utama di sebalik semuanya. Pembunuhan yang penuh jijik dan sadis! Satu mangsa, satu trofi! Trofi yang diambil dari anggota tubuh yang terkulai tak bernyawa!!

Bukan aku yang pancing dia. Tapi dia yang menyerah diri. - Iqbal

Ada insan lain yang begitu dekat dengannya sedang mengatur permainan untuk memusnahkan kehidupan Iqbal. Benarkah pernyataan itu? Atau kata-kata itu hanya laungan Iqbal untuk menutup sisi gelap dirinya?

Mampukah Ezlina membongkar permainan kejam yang dapat meleraikan segala kebenaran?

Siapa pun si Psychopath, akan Ezlina buru hingga ke lubang kubur! Pembunuhan Zain akan dituntut.

Hanya kematian mampu mengungkap segala kegelapan dan pengkhianatan. Hanya pembunuh kejam bergelar Psychopath mampu meraikan tiap titisan darah dengan nafsu keiblisan.



QuickEdit
Lea Azleeya
2 Comments

Safi Shayla Supa Rangkaian Terbaru Safi Shayla Khas Untuk Wanita Berhijab Atasi Masalah Rambut Berbau


Safi Shayla Supa Rangkaian Terbaru Safi Shayla Khas Untuk Wanita Berhijab Atasi Masalah Rambut Berbau | Hi korang! Ada tak yang menghadapi masalah rambut berbau? Kalau ada, aku nak recommend dekat korang syampu terbaru keluaran Safi Shayla ini iaitu Safi Shyla Supa rangkaian terbaru Safi Shayla khas untuk wanita berhijab yang dapat mengatasi masalah rambut berbau.. Best tau bau syampu ni.. Kalau tak percaya, silalah cuba.. Hehe..

Kalau korang nak tahu, Safi Shayla adalah sub jenama penjagaan rambut dibawah SAFI iaitu jenama terkemuka yang mengekluarkan produk penjagaan diri yang unik dan komprehensif yang dibangunkan secara eksklusif untuk memenuhi keperluan wanita dan lelali muslim moden.. Safi Shayla merupakan rangkaian syampu pertama yang direka dan dirumus khas untuk pemakai hijab dimana ia dilancarkan pada Oktober 2012. Apa yang menarik, rangkaiannya dirumus dengan Habatus Sauda iaitu bahan semulajadi yang terkenal di kalangan orang Melayu. Paling penting ianya telah disahkan HALAL oleh JAKIM.

Atasi Masalah Rambut Berbau Dengan Safi Shayla Supa

Sebut sahaja Safi Shayla, dah terlintas difikiran jenama ni khas untuk wanita berhijab.. Betul tak? Yang tak berhijab pun boleh je nak guna jenama ni sebenarnya, tak menjadi masalah pun.. Cuma yang pastinya Safi Shayla memang direka khas untuk hijabista kerana wanita yang berhijab ni seringkali menghadapi masalah rambut berbau. Yelah seharian memakai hijab, sudah pastinya berpeluh.. Lagi teruk bila bekerja dalam keadaan yang panas.. Lagilah cepat berpeluh.. Ini membuatkan rambut mudah berbau akibat berpeluh.. Jadi, Safi Shayla telah memainkan peranan untuk menyelesaikan masalah rambut berbau ini..

Korang tahu tak apakah punca rambut berbau? Kalau tak tahu, meh aku share dengan korang 5 punca rambut berbau..

1.    Berpeluh

Macam yang aku ceritakan tadi, salah satu punca adalah berpeluh terutamanya bagi mereka yang kuat berpeluh lebih cenderung menghadapi masalah rambut berbau.. Ini kerana peluh yang terkumpul di kulit kepala dan rambut kita terutamanya bagi korang berambut panjang yang sering mengikat rambut akan menyebabkan ia tidak dapat bernafas dan akan membangkitkan bau yang kurang enak atau lebih tepat, bau kepam.. 

2.    Pemakaian Tudung 

Yes, bertudung memang wajib bagi orang Islam.. Tetapi pilihlah tudung yang sesuai dan selesa.. Memakai tudung yang terlalu tebal, membuatkan kulit kepala cepat berpeluh dan akan menyebabkan rambut berbau.. 

3.    Rambut Basah

Cuci rambut pun kena ada perancangan tau.. Jika korang jenis yang suka lepas cuci rambut, terus ikat rambut dan pakai tudung, ini adalah salah satu punca menyebabkan rambut berbau.. Rambut yang tidak dikeringkan terlebih dahulu akan menimbulkan bau kurang menyenangkan.. \

4.    Tidak Syampu Rambut

Ada dikalangan kita suka memandang remeh terhadap penjagaan rambut. Ada yang ambil sambil lewa perihal mencuci rambut.. Jarang syampu rambut atau ada juga yang tidak suka syampu rambut.. Eeuwww!! Pengotor.!! Jangan begitu kawan!! Kalau rambut tidak dibersihkan, kekotoran dan peluh yang terkumpul akan menghasilkan bau yang kurang menyenangkan.. 

5.    Salah Pilih Syampu

Salah pilih syampu juga akan menyebabkan rambut bermasalah.. Tak semua jenama syampu sesuai dengan kita... Jadi, kena pilih yang betul-betul sesuai barulah rambut tak berbau dan timbul masalah lain.. Aku sendiri pun pernah salah pilih syampu sebelum ni menyebabkan rambut aku cepat berbau.. Tapi sekarang tak lagi selepas menggunakan Safi Shayla SUPA ni.. Rambut aku SUPA lembut, SUPA wangi dan SUPA ringan.. 

Rangkaian Safi Shayla SUPA Lembut, SUPA Wangi dan SUPA Ringan

Ok, jom aku kenalkan kepada korang rangkaian Safi Shayla SUPA Lembut, SUPA Wangi dan SUPA Ringan ni.. Ia terdiri daripada 3 produk iaitu :-

  • Safi Shayla Supa Smooth & Fragrant Shampoo
  • Safi Shayla Supa Smooth & Fragrant Leave On Cream
  • Safi Shayla Supa Hair Fall Control Leave On Cream
Yang aku pakai sekarang ni adalah dari rangkaian Supa Smooth & Fragrant.. Packagingnya pun dah buat aku jatuh hati.. Pinkish.. Love it!! Apa yang menarik lagi, ia dapat membantu unlock rambut jadi super smooth yang sentiasa kekal ringan, lembut, halus dan tidak berminyak walaupun setelah berjam-jam mengenakan hijab dengan wangian yang tahan sehingga 72 jam.. Itu yang bestnya dengan Safi Shayla Supa ni tau..

Rangkaian Safi Shayla Supa ini juga diformulasikan 11 kali lebih banyak nutrien dengan 11 kali ganda essential oil untuk menghidrat dan menyuburkan rambut..

Safi Shayla Supa Smooth & Fragrant Shampoo


Safi Shayla Supa ini didatangkan dalam 2 saiz iaitu 320g dan 640g dengan gabungan 11 Essential Oils yang kaya dengan nutrien dapat memberikan kelembutan bak sutera. Ia juga dapat memberikan rasa ringan pada rambut, lembut, halus dan tidak berminyak sekaligus menjadikan rambut lebih terurus.. Selain itu, bau harumnya juga tahan lebih lama sehingga 72 jam.

Safi Shayla Supa Smooth & Fragrant Leave On Cream


Supa Leave On Cream ni pula didatangkan dalam 1 saiz sahaja iaitu 120ml.. Bau dia pun best sangat kekal sehingga 72 jam.. Ia juga dihasilkan daripada gabungan 11 minyak pati yang kaya dengan nutrien yang dapat memberikan kelembutan selembut sutera. Rambut pun akan lebih ringan, lembut, halus dan tidak berminyak serta terurus..

Safi Shayla Supa Hair Fall Control & Fragrant Leave On Cream

Safi Shayla Supa Hair Fall Control ini pula didatangkan dalam packaging warna oren juga 120ml.. Ia dihasilkan daripada gabungan 11 minyak pati yang kaya dengan nutrien yang dapat menguatkan rambut yang rapuh menjadikan rambut lebih lembut, kuat dan semulajadi halus.. Paling penting, wangiannya tahan sehingga 72 jam.

Cara Penggunaan Yang Betul
  1. Cuci rambut dengan Safi Shayla Supa Smooth Fragrant Shampoo dan bilas sehingga bersih.
  2. Sapukan Supa Leave On Cream..
  3. Biarkan kering dan tidak perlu dibilas.

Safi Shayla SUPA Berkolaborasi Dengan Tudung Ruffle


Safi Shayla SUPA X Tudung Ruffle.. Dengan SUPA Haircare Kit, kali ini Safi Shayla SUPA berkolaborasi pula dengan Tudung Ruffle.. Rasanya jenama @TudungRuffle ini tidak asing lagi di kalangan hijabista dan penggemar tudung bawal macam aku.. hehe.. Rekaannya yang menarik dan cantik membuatkan jenama ini dikenali dan tudung bawal keluarannya juga senang dibentuk dalam banyak materia..


Untuk kolaborasi ini, Tudung Ruffle menghasilkan rekaan khas yang sangat cantik bagi aku dengan tona warna yang lembut.. Coraknya juga simple tidak sarat nampak lebih eksklusif.

Sertai 'Whatsapp & Menang Vespa Contest' Dan Menangi SUPA Pink Vespa

Sesambil try rangkaian baru dari Safi Shayla ni, bolehlah join contest anjuran mereka iaitu 'Whatsapp & Menang Vespa Contest'.. Hadiah yang ditawarkan menarik tau.. Antaranya :-
  • Hadiah utama : Sebuah SUPA Pink Vespa bernilai RM17,000.00
  • Hadiah Wang Tunai Mingguan sehingga RM1,000 kepada pengguna yang bertuah yang menyertai contest ini.. 
Contest ini diadakan bagi seluruh negara bermula 1 - 31 Julai ini.. Korang hanya perlu membuat pembelian minimum sebanyak RM15 sahaja untuk sebarang produk Safi Shayla SUPA dah boleh join contest ini.. Mudah je kan..

So, jom pakat shopping rangkaian Safi Shayla ini.. Manalah tahu ada rezeki menang hadiah utama.. Bak kata orang-orang lama, 'tuah ayam nampak di kaki, tuan manusia siapalah yang tahu'.. Hehe.. 

Untuk info lanjut, boleh layari :-

👉 Website : https://safi.com.my/



QuickEdit
Lea Azleeya
1 Comments

Ecovitta Dedah Rahsia Nyahkuman dan Pembersihan Tanpa Bahan Kimia


Ecovitta Dedah Rahsia Nyahkuman dan Pembersihan Tanpa Bahan Kimia | Mesin Pembersih Stim Ecovitta EC01S Serba Baharu Menghasilkan Kediaman Lebih Sihat, Bersih dan Selamat. Teknologi berevolusi Ecovitta EC01S memudahkan rutin tiga langkah pembersihan yang terdiri daripada nyahkuman, membersih dan menyegarkan dari sebuah mesin kompak dan pelbagai fungsi. Manfaat kuasa stim ultra-kering, EC01S mampu membunuh sehingga 99.9% kuman, bakteria dan virus - termasuk e-coli, debu hama dan pepijat. Satu lagi kelebihan utama EC01S adalah ia hanya menggunakan air. Ini membenarkan anda dapat menikmati pengalaman ejen pembersihan berkuasa tanpa bau-bauan yang kurang selesa, rasa melekit dan kesan sampingan lain. Gunakan mesin ini untuk menyahkuman bungkusan penghantaran, barangan peribadi dan setiap sudut kediaman anda. EC01S adalah solusi terbaik bagi menangani pandemik COVID-19 dan selepasnya.

Mesin Pembersih Stim Ecovitta EC01S - Ecovitta EC01S Steam Cleaner-Penyelesaian all-in-one untuk pengalaman pembersihan tercepat dan termudah

Ecovitta mendedahkan mesin pembersih stim berevolusi EC01S - penyahkuman, pembersihan dan penyegaran yang lebih efisien tanpa penggunaan bahan kimia berbahaya. Model terbaharu ini sesuai bagi mereka yang sensitif atau alah kepada bahan pembersih kimia; mengalami masalah resdung atau asma terutama bagi keluarga yang mempunyai bayi, kanak-kanak dan haiwan peliharaan. Stim ultra-suhu, ultra-kering EC01S membunuh sehingga 99.9% virus dan bakteria, menjadikan ia sebuah alat penting yang perlu ada semasa pandemik COVID-19 dan selepasnya. 

Semasa pandemik COVID-19, usaha untuk menyahkuman setiap objek yang dibawa masuk ke dalam kediaman memberikan perubahan yang ketara dalam kehidupan harian. Namun, ia juga boleh menjadi amat remeh, menyerabutkan dan mengambil masa yang lama. Ecovitta EC01S adalah jawapan anda. Hanya masukkan air ke dalam mesin ini bagi mendapatkan stim berkuasa dan ultra-kering di bawah tempoh 30 saat. Pada suhu melepasi keperluan untuk membunuh 99.9% kuman, Ecovitta adalah alat ideal untuk menyahjangkit dengan cepat dan berkesan. Letakkan Ecovitta anda di pintu masuk untuk menyahkuman bungkusan penghantaran dengan pantas dan efektif. Mesin ini juga sesuai digunakan untuk menyahkuman barangan peribadi dan pakaian. Ia juga memberikan ketenangan minda serta memastikan kesihatan dan keselamatan anda sekeluarga.

 Tanpa Bahan Kimia Hanya Air - Ecovitta EC01S pilihan paling selamat untuk anda dan keluarga. Katakan tidak kepada bahan kimia berbahaya dan isi dengan air paip.

Teknologi Steam Kering Segera - Stim ultra kering dan suhu tinggi EC01S mampu membunuh sehingga 99.9% virus dan bakteria.

Mesin pembersih semua-dalam-satu ini didatangkan dengan tujuh alat tambahan bagi mempelbagaikan fungsi penggunaan tanpa tandingan - termasuk kepala lantai yang sesuai untuk pelbagai permukaan; berus dan tapak luncur bagi permaidani; muncung penyeka bagi cermin dan tingkap; muncung utiliti untuk pembersihan atas ruang lantai dan muncung pemesong bagi pembersihan yang tepat. Gandingkan alat-alat tambahan ini dengan kain microfiber yang direka khas untuk melonggarkan dan menyingkirkan kotoran daripada permukaan - membenarkan anda membersih dan menyahkuman dalam satu pergerakan.


Stim Boleh Laras Untuk Semua Lantai - Kawalan wap yang berubah-ubah membolehkan anda memilih jumlah wap yang tepat untuk pembersihan yang bersih.

Mesin EC01S sesuai untuk pelbagai permukaan termasuk permaidani, berkayu, marmar, jubin, sofa, katil, kaca dan sebagainya. Ini menjadikan ia mesin ideal bagi membersihkan sebarang sudut kediaman anda seperti bahagian dapur, dapur gas, sinki, bilik air, tilam, malah alat permainan. Rasai pengalaman pembersihan luar biasa, EC01S akan menghasilkan kediaman yang segar dan bebas daripada kekotoran dan kuman.

7-in-1 Mesin Pembersih Stim - EC01S membersihkan lebih daripada sekadar lantai, memasang dan melepaskan aksesori dengan mudah berdasarkan keperluan pembersihan anda.


Bermatlamat untuk mempertingkatkan kualiti kehidupan, Ecovitta berhasrat untuk mencipta produk-produk yang lebih sihat kepada pelanggan, insan tersayang mereka serta bumi. Menggunakan hanya air, EC01S tidak menggunakan sebarang bahan pembersih kimia, serbuk, cecair dan sebagainya. Ini mengurangkan kesan menghidu bahan-bahan kimia ini terhadap kesihatan, serta mengurangkan impak kepada alam sekitar ekoran ketiadaan penghasilan sisa kimia. Pada masa sama, pelanggan juga mampu menikmati penjimatan kerana tidak perlu lagi membeli produk-produk pembersihan yang akhirnya akan turun ke longkang.



Lebih berkuasa berbanding sebelum, teknologi penghasilan stim secara pantas EC01S menghasilkan stim ultra-kering di bawah tempoh 30 saat. Bersama tangki air 800ml yang besar, alat pembersih stim ini mampu menjana stim berkuasa selama sehingga 50 minit dengan lancar. Anda hanya perlu menambah air untuk menggunakan ia semula.

Direka dan dibangunkan di United Kingdom, dan dijual di 22 negara, Ecovitta bertujuan untuk mengubah cara kita menjaga kediaman dan alam sekitar. Sejak tahun 1980an, Ecovitta telah menghasilkan dan menjual lebih satu juta alat pembersih stim di seluruh dunia. 

Sejak beberapa dekad lalu Ecovitta telah menginovasi teknologi stim. Ini telah menjadikan kami sebagai satu nama yang dipercayai industri sebagai satu jenama dan Pengeluar Peralatan Asli (OEM) bagi jenama-jenama terkemuka dunia seperti Hoover, Oreck, Morphy Richards, Bork, dan pelbagai lagi. Kami amat berbangga untuk mengumumkan pelancaran Ecovitta di Malaysia. Model EC10S kami ini direka untuk menyahkuman, membersih dan menyegarkan permukaan dalam satu penggunaan. Tukar alat tambahan yang disediakan ia secara terus menggantikan pelbagai alat dan produk pembersihan biasa. Model terbaharu ini merupakan sebuah mesin semua-dalam-satu yang direka untuk membuatkan kerja-kerja pembersihan lebih mudah dan sihat - satu alat penting bagi setiap kediaman dan keluarga dalam usaha kita menangani pandemik COVID-19 bersama-sama,” jelas En Hashim Muhammad, Ketua Pegawai Eksekutif Ecovitta Sdn Bhd.

Dengan kadar pencemaran udara dan bahan toksin pada alam sekitar semakin meningkat, terdapat peningkatan keperluan untuk mencari kaedah pembersihan yang bersifat mesra alam. Toksin-toksin yang ditemui dalam produk-produk pembersihan dikenali untuk mencetuskan alahan, menyebabkan reaksi sensitif dan melemahkan sistem imun tubuh. Atas faktor-faktor demikian produk kami ini dikuasakan oleh hanya air, dalam bentuk stim, untuk membersih secara berkesan tanpa penggunaan sebarang bahan kimia. Stim ultra-kering dan bersuhu tinggi ini membolehkan rangkaian produk Ecovitta untuk membunuh sehingga 99.9% kuman, bakteria dan virus tanpa kesan sampingan negatif penggunaan bahan kimia berbahaya,” tambah En Hashim.

Untuk meraikan pelancaran Ecovitta EC01S di Malaysia pada Julai 2021, Ecovitta Sdn Bhd menawarkan pelanggan diskaun 40% sepanjang tempoh prapelancaran, mulai 16 Jun 2021 hingga 6 July 2021. Model Ecovitta EC01S dijual pada harga RM1,299 seunit (RM779 selepas diskaun) dan boleh didapati di laman www.ecovitta.com.my. Penghantaran adalah percuma dengan tempoh percubaan 90 hari tanpa risiko dan jaminan pulangan tunai.


QuickEdit
Lea Azleeya
2 Comments

Total Lockdown? Jom Luangkan Masa Berkualiti Bersama Anak-Anak Ketika Dirumah Dengan 5 Aktiviti Menarik Ini!


Total Lockdown? Jom Luangkan Masa Berkualiti Bersama Anak-Anak Ketika Dirumah Dengan 5 Aktiviti Menarik Ini!  |  Pejam celik pejam celik, sudah setahun lebih kita berhadapan dengan covid-19.. Sehingga ke hari ini kita masih berjuang membebaskan diri dari pandemik ini dan untuk kali keduanya kita melalui 'total lockdown'.. Sebut sahaja 'total lockdown', dah terbayang betapa bosan dan stressnya duduk berkurung di rumah sahaja sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini tanpa boleh kemana-mana.

Bukan kita yang dewasa ini sahaja merasa bosan, tetapi anak-anak juga dah mula meluahkan rasa bosan dek kerana tak dapat nak ke sekolah bermain dengan kawan-kawan dan tak boleh keluar bersiar-siar seperti sebelumnya.. Bila anak-anak dah mula meluah rasa bosan, kita sebagai ibu bapa perlulah merancang sesuatu bagi menghilangkan rasa bosan anak-anak agar mereka tidak berada dalam keadaan yang tertekan. Apa yang boleh kita lakukan adalah luangkan masa berkualiti bersama anak-anak ketika di rumah dengan aktiviti yang menarik dan menyeronokkan.

5 Aktiviti Menarik Yang Boleh Dilakukan Ketika Di Rumah Bersama Anak-Anak

Dalam tempoh PKP ni, sekolah ditutup dan PdPR kembali dilaksanakan mengikut jadual yang telah ditetapkan.. Selain menghabiskan masa menyiapkan tugasan sekolah, aku selitkan juga aktiviti yang menarik dan menyeronokkan buat anak-anak aku supaya mereka tidak kebosanan mengadap kerja sekolah semata..

Kalau nak diikutkan, banyak aktiviti menarik yang boleh dilakukan bersama anak-anak sebenarnya.. Tapi, manalah sempat untuk kita lakukannya dalam masa satu hari kan.. So, kenalah pandai rancang.. Mungkin setiap hari tu kita boleh lakukan aktiviti yang berbeza-beza.. Yang penting, pilihlah aktiviti bukan sahaja menyeronokkan tetapi dapat juga memberi faedah kepada anak-anak kita.. 

Ok, di sini aku nak share dengan korang 5 aktiviti yang selalu aku lakukan bersama anak-anak aku sepanjang musim PKP ini.. 5 aktiviti ini merupakan aktiviti kegemaran anak-anak aku yang selalu mereka request di waktu terluang..

1.    Menampal dan Mewarna

Aktiviti mewarna dan melukis ni merupakan salah satu aktiviti yang menyeronokkan bagi kanak-kanak.. Dengan berbekalkan pencil warna, crayon dan pelbagai alatan mewarna menjadikan mereka lebih bersemangat dan seronok untuk melakukan aktiviti ini.. Aktiviti ini dapat merangsang kreativiti anak-anak disamping dapat membantu meningkatkan daya tumpuan serta membentuk kordinasi tangan-mata anak-anak.. 

Terdapat pelbagai alatan mewarna serta buku mewarna dijual di pasaran sekarang.. Macam aku sendiri, aku lebih suka membeli buku mewarna untuk anak-anak aku dalam pelbagai jenis supaya mereka tidak bosan.. Lagi pun buku mewarna lebih mudah didapati di kedai-kedai dan banyak pilihan.. Untuk alatan mewarna pula aku lebih prefer pencil warna kerana mereka masih dalam fasa belajar.. Pencil warna lebih kemas bagi aku.. Sambil mereka mewarna, sambil mereka belajar tentang warna.. 

2.    Permainan Blok / Lego

Rasanya permainan ni tak asing lagi dikalangan kanak-kanak.. Kalau di pasaran sekarang ni pelbagai jenis permainan blok ada dijual.. Ada yang mahal dan ada yang murah.. So, boleh ikut kemampuan masing-masing.. Yang penting, manfaatnya sama saja.. 

Permainan blok ini sangat disarankan kepada anak-anak kerana ia dapat meningkatkan daya kreativiti anak-anak disamping mereka dapat berimaginatif dan belajar menyelesaikan masaalah semasa mereka membina sesuatu dari permainan ini.. Permainan ini juga dapat melatih daya konsentrasi dan koordinasi tangan dan mata kanak-kanak.

Terbaru aku belikan anak-anak aku permainan blok dalam bentuk yang sedikit berbeza dari kebiasaannya.. Ini juga mengelakkan dari mereka bosan dengan permainan blok dari bentuk yang sama.. Dengan pelbagai warna, menjadikan mereka lebih bersemangat untuk bermain sambil berfikir untuk membina sesuatu yang menarik.. 

3.    Playdoh


Satu lagi aktiviti yang dapat membina kreativiti anak-anak iaitu Playdoh.. Playdoh ni pun mudah didapati di kedai-kedai.. Ada juga yang lebih suka buat sendiri adunan Playdoh ini untuk anak-anak bermain dengan menggunakan beberapa bahan sahaja..

Selain dapat membina kreativiti anak-anak, Playdoh ini juga dapat melatih anak-anak dalam membina huruf atau abjad disamping dapat mengenal warna juga.. Bukan itu sahaja, mereka juga boleh membina pelbagai bentuk lagi seperti haiwan, bangunan, tumbuhan dan sebagainya mengikut kreativiti mereka sendiri.. Dari sini mereka dapat berfikir dan membina imaginasi kreatif mereka serta membentuk keyakinan diri..

4.    Bina Benteng/Kubu/Rumah

Banyak istilahnya bagi permainan yang satu ni.. Haha.. Permainan ni memang setiap hari anak-anak aku akan lakukan.. Sebelum mereka mula, mereka akan minta kebenaran aku dulu untuk buat rumah katanya.. Mungkin risau aku marah sebabnya akan mengakibatkan rumah bersepah.. Tetapi selalunya aku membenarkan sahaja mereka melakukan aktiviti ini kerana aku tahu aktiviti ini sedikit sebanyak memberi pelajaran kepada mereka..

Dengan menggunakan bantal, selimut, kusyen, kotak dan sebagainya, mereka akan membina rumah, kubu atau benteng. Kadang kala aku juga akan dijebakkan bersama mereka membina bila mereka memerlukan pertolongan yang tak mampu mereka lakukan sendiri.. Bagi aku permainan ini dapat membantu mereka menjadi lebih kreatif dan menghilangkan rasa bosan mereka. Selain itu dapat meningkatkan daya imaginasi mereka dalam membina sesuatu.

5.    Bermain Online Game Untuk Relax Minda

  

Sebut saja tentang online game ni, dah terbayang keseronokan bermainnya.. Bukan kita yang dewasa ni sahaja yang seronok bermain online game tetapi anak-anak juga.. Tidak salah untuk mereka bermain online game tetapi haruslah ada pemantauan dari kita sebagai ibubapa supaya tidak berlakunya ketagihan gadget.. 

Macam aku sendiri, aku akan bagi masa untuk mereka layan online game ini.. Selalunya dalam sehari aku akan benarkan mereka bermain online game 2 kali selama 1 jam sahaja untuk mereka relaxkan minda dengan permainan atas talian ini dan selepas itu aku akan pastikan mereka melakukan aktiviti lain pula supaya mereka tidak kebosanan.. Apa yang penting, aku  akan memilih game yang sesuai untuk mereka dan memberi impak yang positif kepada mereka..

Sekarang ni pun, telah banyak online game mesra kanak-kanak yang dapat membantu meningkatkan kecergasan minda mereka.. Selain sebagai hiburan, ada juga yang bersifat pendidikan.. Jadi, kenalah pandai memilih yang bersesuaian dengan anak kita..    

Game Online Free Untuk Kanak-Kanak di Plays.org

Baru minggu lepas aku perasan satu website online game free untuk kanak-kanak. Bukan apa, dari masa ke semasa aku akan mencari sesuatu yang bermanfaat untuk anak aku.. Kalau bermain game, aku mahukan mereka bermain sambil belajar.. Bukan hanya untuk keseronokan semata.. Jadi, aku rasa game online free di Plays.org ni sangat sesuai untuk aku masukkan dalam jadual aktiviti harian anak-anak aku di musim PKP ini.. 

Kalau korang nak tahu, Plays.org ini merupakan sebuah website yang menawarkan lebih daripada 100 FREE game untuk kanak-kanak dan yang paling best ianya tidak perlu dimuat turun, boleh dimainkan secara terus di website tersebut. Hanya perlu ke website Plays.org dan terus je boleh main game. Tak perlu nak download bagai.. Mudah kan!

Apa yang menariknya lagi, games di website Plays.org ini juga sentiasa dikemaskini dan diupload dengan games yang terkini. So, banyaklah pilihan yang ada.. Tidaklah hanya bermain game yang sama sahaja setiap hari.. 

Games di Plays.org Sesuai Untuk Kanak-Kanak Seawal Usia 4 Tahun

Bila dilihat kepelbagaian games yang ada di website Plays.org ini, bagi aku ianya juga sesuai untuk kanak-kanak seawal usia 4 tahun kerana terdapat pelbagai kategori yang boleh dipilih mengikut kesesuaian umur.. Di Plays.org, ia bukan semata-mata games untuk keseronokan tetapi ia juga untuk pembelajaran kerana ada juga education game yang dapat membantu anak-anak bermain sambil belajar.. 


Ini adalah antara kategori yang boleh korang pilih.. Pelbagai kategori ada.. Sesuai untuk semua peringkat umur.. Yang penting pandai pilih.. Hehe..

Untuk anak aku Aqiff dan Qhaliff yang berumur antara 4 dan 6 tahun, aku lebih tekankan mereka bermain games dalam kategori kids dan education. Sebenarnya banyak lagi games yang sesuai untuk mereka tetapi aku lebih tekankan 2 kategori ini untuk mereka bermain sambil belajar.. Dengan adanya kategori di Plays.org ni, dapatlah kita kawal jenis game yang anak kita main di website ini agar bersesuaian dengan umur mereka.

Antara game yang menjadi pilihan Aqiff dan Qhaliff di Plays.org..

1.    Duck Shot - Carnival Shooting Gallery Game

Kalau mereka main game ni mesti riuh satu rumah dok berusaha tembak itik.. Biasanya mereka akan bertanding siapa yang menang.. Kalau yang menang tu mesti menjerit kemenangan.. Maka gamatlah satu rumah.. Haha.. Game duck shot ni bagi aku dapat memberikan daya fokus yang tinggi kepada mereka..

2. Flintstones Yabba Dabba Dinasaour Kids Jigsaw Puzzle Game

Game kedua pilihan mereka adalah dari jenis puzzle.. Bagus tau game macam ni kerana dapat membantu anak-anak berfikir dan menyusun strategi dalam menyelesaikan masalah.

3.    Connet the Dots Game for Kids With Lever Timer

Ok, untuk game ini pula memerlukan anak-anak aku menepati masa.. Mereka akan berusaha sedaya upaya dalam mencantumkan dots menjadi bentuk penuh mengikut masa yang diberikan.. So, dalam game ini selain membuatkan mereka fokus, dapat juga mereka menepati masa.. 

Banyak lagi sebenarnya game favourite anak-anak aku.. Ada game berbentuk kuiz seperti Aliens Vs Math Practice Game for Kids.. Yang ini kebiasaannya aku praktikkan untuk Qhaliff supaya mahir dalam subjek matematik.. Bagus tau game ni untuk anak pandai matematik.. Walaupun nampak simple tetapi ia membantu untuk anak belajar tambah, tolak, darab dan sebagainya..


Ada masa aku bagi juga mereka peluang untuk berseronok dengan shooting games.. Aku tahu mereka memang suka games yang sedikit mencabar.. Cumanya aku kena pantaulah dari segi pemilihan shooting games tersebut supaya tidak keterlaluan.. Tapi dalam Plays.org ni aku rasa banyak shooting games yang sesuai untuk kanak-kanak.. Kebanyakannya masih berbentuk atau lebih tepat bergrafik kartun..

Untuk keselesaan mereka, aku lebih suka mereka menggunakan tab ataupun pc kerana lebih besar bukaan screennya.. Kalau pakai smartphone, boleh membuatkan mata mereka cepat letih kerana screennya lebih kecil dan memerlukan tumpuan yang lebih kepada screen.. 

Plays.org Jadikan Aktiviti Anak-Anak Lebih Menyeronokkan


Alhamdulillah, jumpa juga aktivti yang menarik buat anak-anak aku di musim PKP ni.. Yelah, aku sebagai ibu berusaha sedaya mungkin merancang jadual harian anak aku di musim pandemik ni dengan aktiviti yang menarik supaya mereka tidak dilanda kebosanan.. Bila duduk terperap aje dekat rumah, buatkan minda mereka kurang berkembang.. Sebab itulah, aku perlu rancang aktiviti menyeronokkan untuk mereka selepas mereka penat belajar dan menyiapkan kerja sekolah.

Bagi aku, games percuma di website Plays.org ni sangat membantu mengembangkan pemikiran kreatif, penyelesaian masalah dan penaakulan anak-anak aku.. Bukan kanak-kanak sahaja tau, ianya sesuai juga untuk kita orang dewasa ni.. Haha.. Sekali sekala layan games budak-budak, ok jugak ataupun lebih menarik, bermain bersama-sama mereka.. Tentu mereka lebih seronok..


Lepas ni aku dah tak perlu risau kalau anak aku request nak main games kerana games di Plays.org ni sangat sesuai untuk umur seperti mereka.. Lagi pun, secara tidak langsung mereka dapat bermain sambil belajar.. Cara ini lebih bagus sebenarnya untuk anak-anak kerana konsep bermain sambil belajar ini membuatkan pembelajaran anak lebih menyeronokkan..

Sebelum mereka main game dalam Plays.org ni, aku terlebih dahulu cuba setiap games yang ada.. Bukan apa, senang aku nak guide mereka.. Cumanya mereka ni cepat belajar.. Ajar sekali pun dah tau cara nak main.. Budak-budak zaman sekarang, lain macam sikit ye 'pick up' mereka.. Hehe.. Dalam pada aku guide tu, dapat la juga aku main dan belajar bersama mereka dan secara tak langsung, ia akan menjadi masa berkualiti bersama anak-anak aku.. 


Oklah, bagi korang yang ingin luangkan masa berkualiti bersama anak-anak, bolehlah layari laman web Plays.org untuk mencuba sendiri keseronokan bermain games yang ada di dalam website ini.. Yang penting dapat manfaatkan masa yang ada dengan permainan yang bukan sekadar untuk keseronokan tetapi untuk pembelajaran juga.. Sekali gus, dapat peluang untuk bonding bersama anak-anak bagi mengeratkan lagi hubungan..

Bagi korang yang kaki game juga bolehlah cuba bermain games free di website Plays.org ni.. Sesuai untuk semua peringkat umur.. Yang penting tak perlu download dan boleh main dimana sahaja korang berada asalkan ada smartphone dan talian internet.. Haha.. Korang pasti sukakannya kerana banyak pilihan dan online games yang ada pun best-best belaka.. 

Jom layari Plays.org sekarang guys dan rasai keseronokkannya.. :)






QuickEdit
Lea Azleeya
10 Comments

ORYN Skincare Produk Berasaskan Vitamin C Untuk Kulit Lebih Flawless


ORYN Skincare Produk Berasaskan Vitamin C Untuk Kulit Lebih Flawless  |  Nak cantik, makan vitamin C.. Nak kulit lawa suntik vitamin C... Nak flawless pakai skincare vitamin C.. Pendek kata, Vitamin C ni memang berkait rapat dengan kecantikan.. Bila sebut saja perihal Vitamin C ni, dalam fikiran dah set untuk kecantikan.. Betul tak? Tapi, yang suntik muntik tu tak digalakkan ye.. Ayat tu aku guna, sebab kebiasaannya begitulah orang akan sebut kalau berkaitan dengan Vitamin C ni... Hehe.. 

ORYN Skincare Produk Berasaskan Vitamin C Untuk Kulit Lebih Flawless

Aku lebih prefer untuk ambil Vitamin C dalam bentuk tablet dan memilih untuk memakai skincare yang berasaskan Vitamin C.. Rasanya itu lebih selamat.. Cumanya kena pastikan jugalah produk yang kita ambil tu selamat ke tidak ye.. Jangan pula main bedal jerk.. Memang tak selamatlah jawabnya.. Kat sini aku nak suggest satu jenama skincare yang selamat untuk korang guna iaitu ORYN Skincare produk berasaskan Vitamin C untuk kulit lebih flawless.. 

ORYN Skincare Produk Berasaskan Vitamin C Untuk Kulit Lebih Flawless

ORYN Skincare Produk Berasaskan Vitamin C Untuk Kulit Lebih Flawless

ORYN merupakan satu jenama skincare yang berasaskan Vitamin C dari buah oren.. Skincare ni bukan skincare biasa-biasa tau tetapi skincare ni adalah salah satu produk tempatan yang berkualiti tinggi.. Ok, set yang aku guna ni adalah Flawless Set.. Almaklumlah muka dah tak berapa nak flawless kan.. So, aku decide untuk guna Flawless Set ni untuk mengembalikan kulit wajah yang lebih sihat dan cantik.. 

Flawless set ni terdiri daripada tiga produk iaitu :-

  • ORYN Hydrabright Gentle Cleanser
  • ORYN Hydrabright Moisturizer
  • ORYN Hydrabright Clear Gel (For Ance, Whitehead & Blackhead)


ORYN Hydrabright Gentle Cleanser

ORYN Skincare Produk Berasaskan Vitamin C Untuk Kulit Lebih Flawless

Firstime guna ORYN Hydrabright Gentle Cleanser ni, suka dengan bau dia.. Memang bau oren.. Tenang je rasa.. 

Hydrabright Cleanser ini diformulasikan untuk membantu membersih, menghidrat dan mencerahkan kulit. Apa yang menariknya, cleanser ini dihasilkan dengan low foam formulation khas untuk mengurangkan kulit kering dengan mengekalkan tahap kelembapan kulit optimum untuk rasa bersih yang lebih sempurna..

Bahan Utama dan Manfaatnya

  • Vitamin C - Membantu memperbaiki penampilan kulit yang berjerawat. Ia juga membantu meratakan tona kulit dan mencerahkan kulit.
  • Sodium Hyluronate + Panthenol - Membantu melembap dan mengelakkan kulit jadi kering dan pecah
  • Niacinamide - Membantu mengecilkan liang pori yang membesar, mengurangkan masalah jerawat, dan membantu merawat kulit rosak
  • Saccharide Isomerate - Membantu memberi penghidratan yang cepat dan tahan lama
  • Natural Phyto - Membantu pembaharuan kulit dan mengurangkan kegatalan atau kerengsaan pada kulit sensitif

Cara Penggunaan

ORYN Skincare Produk Berasaskan Vitamin C Untuk Kulit Lebih Flawless

Basahkan wajah.. Pam cleanser 1-2 pam dan urut perlahan pada kulit dengan gerakan membulat.. Bilas dengan air suam. Untuk hasil terbaik, gunakan ORYN 5-in-1 Hydrabright Moisturizer setelah mencuci muka dengan ORYN Hydrabright Cleanser. Ia akan memberikan penghidratan yang lebih baik pada kulit wajah dengan serta merta.

Apa yang bestnya selepas menggunakan ORYN Hydrabright Cleanser ni, wajah dah kurang berminyak, kulit pun rasa lebih segar dan anjal. Bukan tu je tau, wajah rasa lebih bersih sempurna tanpa mengeringkan kulit..

Biasanya kalau aku cuci muka mesti dua kali sebab rasa tak puashati.. Rasa tak bersih.. Lepas cuba pencuci muka ORYN ni, tak perlu lagi dah cuci muka dua kali, sekali pun dah cukup buat aku rasa kulit muka aku bersih sempurna.. Bau orennya buat aku tenang dan fresh..

ORYN Hydrabright Moisturizer

ORYN Skincare Produk Berasaskan Vitamin C Untuk Kulit Lebih Flawless

Rutin penjagaan wajah aku setiap hari mesti kena ada pelembap muka.. Rasa tak lengkap kalau aku tak pakai pelembap muka.. Muka aku ni jenis kombinasi.. Ada bahagian memang agak kering dan memerlukan pelembap untuk merawat bahagian yang kering itu.. Pendek kata, pelembap ni merupakan step yang penting dalam rutin penjagaan wajah kita.. 

Ok, ORYN Hydrabright Moisturizer ni bagus tau mampu memberi kelembapan yang berpanjangan pada kulit muka.. Ia juga mampu mengurangkan tanda-tanda penuaan dan paling best membantu mencerahkan kulit wajah.. So, sambil merawat muka yang kering, dalam masa yang sama dapat juga mencerahkan kulit.. Hehe..

Ini 5 manfaat ORYN Hydrabright Moisturizer yang perlu korang tahu!
  • Moisturizer - melembapkan kulit
  • Serum - Mencerahkan kulit
  • Primer - sebagai makeup based sebelum mengenakan solekan
  • Anti Wrinkle - Mengurangkan tanda-tanda penuaan dan kedutan pada kulit
  • Night Cream - Menyuburkan kulit

ORYN Skincare Produk Berasaskan Vitamin C Untuk Kulit Lebih Flawless

Bahan Utama dan Manfaatnya
  • Vitamin C - Meningkatkan sintesis kolagen dan menganjalkan kulit, mengurangkan bintik-bintik hitam, mengurangkan masalah jerawat, meratakan tona kulit dan mencerahkan kulit
  • Sodium Hyluronate + Panthenol - Melembapkan dan mencegah kulit kering
  • Niacinamide - Membantu mengecilkan liang pori, mengurangkan masalah jerawat, sekatakan tona kulit, mengurangkan garis halus dan kedutan serta merawat kulit yang rosak.
  • Saccharide Isomerate - Memberi penghidaratan pada kulit sehingga 12 jam
  • Natural Phyto - Anti radang, pelindung kulit, membantu memperbaharui kulit dan mengurangkan kerengsaan pada kulit sensitif
  • Hexapeptide - Mengurangkan kedutan, berfungsi sama macam botox tetapi lebih selamat.
Serius best pelembap muka ORYN ni.. Aku dah tak perlu pakai foundation lagi untuk menutup cela wajah.. Cukup aku pakai pelembap ORYN ni sebagai makeup based aku dan tambah sikit sunscreen, then pakai powder.. Itupun dah nampak helokkkk!! Make up nampak lebih natural tak tebal macam pakai foundation.. Testurnya yang creamy tapi ringan mudah menyerap mudah blend dengan powder yang aku pakai.. So, nampak muka lebih flawless dan sekata tak bercapuk.. Serius aku suka..!!

Cara Penggunaan

ORYN Skincare Produk Berasaskan Vitamin C Untuk Kulit Lebih Flawless

Lepas cuci muka dengan bersih dan keringkan kulit muka, apply ORYN Moisturizer dalam kuantiti yang secukupnya pada wajah. Sapukan keseluruhan wajah.. Biarkan pelembap menyerap ke dalam kulit barulah make up..

Apa yang aku suka, pelembap ni tidak berminyak dan teksturnya ringan je mudah menyerap ke dalam kulit.. Pelembap ini dapat memberikan penghidaratan yang lama pada kulit disamping dapat mengurangkan garis-garis halus dan mengurangkan rembesan minyak menjadikan kulit lebih lembut dan segar.. 


ORYN Hydrabright Clear Gel

ORYN Skincare Produk Berasaskan Vitamin C Untuk Kulit Lebih Flawless

Ok, clear gel ni khas untuk jerawat, blackhead dan whitehead.. So, bagi korang yang ada masalah-masalah tersebut, bolehlah cuba gel ini.. Bau dia best.. Bau oren.. Hehe.. Biasa aku pakai gel ni ditempat-tempat yang bermasalah je seperti di kawasan berjerawat, blackhead dan whitehead.. Ada masa, aku rasa muka aku sangat bermasalah, aku sapu satu muka.. Hiks..

Clear Gel ini diformulasikan secara khusus dari vitamin C untuk membantu merawat masalah jerawat dan cela.. Gel yang bertekstur ringan ni dapat mengekalkan tahap pH kulit sekaligus dapat membantu mengurangkan jerawat.

Antara kelebihan ORYN Clear Gel ini adalah :-
  • Membantu merawat jerawat
  • Mengurangkan jerawat
  • Mengurangkan bintik-bintik hitam
  • Membantu mencegah noda
  • Membantu mengurangkan breakout

Bahan Utama dan Manfaatnya
  • Vitamin C - Membantu mengurangkan cela kulit, mengawal pengeluaran sebum dan mengurangkan bintin-bintik hitam
  • Silanediol Salicylate - Anti radang dan bebas radikal yang dapat membantu mengatasi masalah kemerahan dan jerawat 
  • Ekstrak Aloe Vera - Membantu menenangkan dan mengurangkan kegatalan pada kulit
  • Niacinamide - Membantu mengecilkan liang pori dan mengurangkan pengeluaran sebum yang menyebabkan jerawat
  • Allantoin - Membantu menenangkan dan menyembuhkan kulit

Cara Penggunaan

ORYN Skincare Produk Berasaskan Vitamin C Untuk Kulit Lebih Flawless

Macam biasa, bersihkan kulit wajah dulu dan keringkan.. Apply clear gel ni pada kawasan-kawasan yang ada jerawat dan bintik hitam atau putih.. Sapukan clear gel ini sekurang-kurangnya 2-3 kali sehari untuk kesan yang lebih baik.. Lepas pakai clear gel ni, bolehlah apply ORYN Moiturizer pula.. 

Alhamdulillah, jerawat kat muka aku yang ada seketul dua ni, dah mengering lepas pakai ORYN Clear Gel ni.. Yang penting konsisten pakai.. Gel ni pun cepat je menyerap dan tak melekit.. Itu yang terbaik bagi aku..

Jom Flawless dengan ORYN Skincare Berasaskan Vitamin C ini

ORYN Skincare Produk Berasaskan Vitamin C Untuk Kulit Lebih Flawless

Jom guys, pakat flawless dengan ORYN Skincare berasaskan vitamin C ni.. Memang puas hati.. Sangat sesuai untuk kulit aku.. Korang nak tahu sesuai atau tak dengan kulit korang, kenalah cuba dulu.. Kulit manusia ni tak sama, sesuai untuk aku belum tentu sesuai untuk kulit korang.. So, nak tahu sesuai ke tak, kenalah cuba dulu.. Tak cuba tak tahu kan.. 

Untuk sebarang pembelian atau info lanjut, korang boleh layari :-




QuickEdit
Lea Azleeya
1 Comments

Tip Untuk Mempelbagaikan Pilihan Pakaian Anda Tanpa Membeli Banyak


Tip Untuk Mempelbagaikan Pilihan Pakaian Anda Tanpa Membeli Banyak  |  Fesyen boleh menjadi sesuatu yang menyeronokkan bagi sesetengah orang, tetapi boleh juga memudaratkan. Tidak semua orang mampu mengisi almari mereka dengan semua pakaian trend terkini dan jenama mewah. Sebilangan daripada kita mungkin tidak mempunyai ruang yang cukup untuk menyimpannya. Namun, itu bukan alasan untuk hanya memakai baju yang kelihatan membosankan atau tidak ceria.

Terdapat banyak cara untuk memanfaatkan pakaian dan aksesori anda tanpa perlu mendapatkannya dalam pelbagai warna atau corak. Dalam artikel ini, saya akan membincangkan tip untuk mempelbagaikan lagi pilihan pakaian dari almari anda tanpa membeli banyak.

Pilih Hanya Yang Asas

Tip pertama adalah pilih yang mudah untuk digayakan dan sesuai, tidak kira usia, jantina, atau di mana anda tinggal. Pakaian gaya asas mungkin kelihatan membosankan kerana tidak mempunyai banyak warna atau rekaan tetapi sebenarnya pakaian tidak semestinya berwarna-warni atau bercorak. Tujuan sebenar pakaian gaya asas ini adalah untuk menjadi kanvas kosong untuk aksesori lain seperti kasut atau beg anda. 

Apabila memilih pakaian asas, pilihan yang terbaik adalah pakaian berwarna hitam-putih. Kemeja-T putih akan sentiasa bergaya, dan anda boleh memakai seluar slack berwarna hitam untuk bekerja atau makan tengah hari dengan rakan-rakan. Hampir semua jenama fesyen mempunyai koleksi pakaian asas mereka sendiri. Sebagai contoh, peruncit fesyen Zalora mempunyai labelnya tersendiri yang memfokuskan pada pakaian asas dan yang tidak lapuk dek zaman.

Beli Aksesori Pelbagai Fungsi

Ramai pakar fesyen yang mencadangkan anda untuk membeli dan menggunakan aksesori, dan mereka memberi sebab mengapa anda harus melakukannya. Walau bagaimanapun, tidak semua aksesori akan kekal dalam trend, dan anda mungkin menyesal membeli rantai leher choker setahun yang lalu jika yang dalam trend sekarang adalah rantai emas. Walaupun kelihatan kecil, aksesori juga boleh mengambil ruang di almari pakaian jika anda sentiasa membeli aksesori baru. Oleh itu, satu lagi tip fesyen yang boleh anda lakukan adalah untuk mencuba melabur dalam beberapa aksesori pelbagai fungsi.

Dalam era teknologi yang semakin maju, lebih ramai orang memilih untuk memakai jam tangan pintar dan bukan lagi jam tangan tradisional di atas sebab-sebab tertentu. Salah satu sebab terbesar adalah kerana jam tangan pintar melakukan lebih daripada sekadar memberitahu masa. Jam tangan pintar boleh digunakan untuk menjawab panggilan, memeriksa cuaca, dan juga mengukur degupan jantung anda. Sebab yang lain adalah kerana ianya kelihatan lebih hebat dan sesuai dengan semua stail pakaian. Anda mungkin berfikir bahawa hanya jenama teknologi yang mengeluarkan jam pintar tetapi sebenarnya terdapat jenama jam tangan seperti Fossil dan Mont Blanc yang turut mengeluarkan koleksi jam pintar mereka sendiri. Jam pintar ini bukan sahaja kelihatan hebat tetapi juga sesuai digunakan dengan sistem operasi telefon bimbit iOS dan Android.

Fikir Tentang Jangka Hayat Produk

Pernahkah anda mendengar orang membeli pakaian jenama mewah kerana mereka percaya bahawa itu adalah pelaburan yang lebih baik? Ini adalah benar kerana dalam beberapa aspek, jenama mewah kebiasaannya mengeluarkan produk yang lebih berkualiti dan tahan lebih lama. Ini bermakna anda boleh memakai barang itu untuk masa yang lama, dan mungkin menjimatkan anda dalam jangka masa panjang. Namun, jangan ambil tip ini sebagai alasan untuk hanya membeli barang-barang mewah kerana itu boleh memudaratkan dompet dan akaun bank anda. 

Sebaliknya, gunakan tip ini sebagai peringatan untuk memikirkan tentang kualiti barang dan bukan harganya. Terdapat banyak jenama yang menghasilkan barang mereka secara besar-besaran dengan bahan yang tidak berkualiti untuk membolehkan jualan dengan harga yang lebih murah. Tetapi, produk sebegini tidak akan bertahan lama seperti jenama yang menghasilkan barang dengan bahan berkualiti dan menitikberatkan perincian seperti jahitan dan butang. Apabila anda membeli pakaian berkualiti, walaupun harganya lebih mahal, anda akan mendapat produk yang tahan lebih lama dan lebih bernilai.



QuickEdit
Lea Azleeya
1 Comments

McDonald's Malaysia Taja Makanan Kepada Petugas Kesihatan


McDonald's Malaysia Taja Makanan Kepada Petugas Kesihatan  |  Sepertimana umum ketahui, pada hari ini negara kita masih lagi berhadapan dengan situasi penularan jangkitan Covid-19 yang semakin membimbangkan. Pelbagai inisiatif telah dilakukan oleh Kerajaan dalam memastikan bukan sahaja wabak ini dihapuskan segera, malah kelangsungan hidup rakyat dapat diteruskan.. Dalam usaha mengawal pandemik Covid-19 yang sedang melanda dunia ini, tidak akan berjaya tanpa kegigihan, semangat kental dan daya juang pasukan petugas barisan hadapan (Frontliners) terutamanya petugas kesihatan dan perubatan.

McDonald's Malaysia Taja Makanan Kepada Petugas Kesihatan

McDonald's Malaysia Taja Makanan Kepada Petugas Kesihatan

Aktiviti kemasyarakatan merupakan satu budaya McDonald's untuk menjalinkan hubungan erat bersama komuniti. Pada tahun ini, McDonald's Malaysia telah memanjangkan aktiviti-aktiviti kemasyarakatan kepada para petugas barisan hadapan yang komited untuk membanteras wabak Covid-19 dalam menghargai jasa besar mereka kepada negara.

Bagi menghargai jasa dan pengorbanan mereka yang bertugas di barisan hadapan ini, McDonald's Malaysia telah menunjukkan penghargaannya dengan menaja makanan kepada petugas kesihatan dan perubatan di lebih 70 buah hospital di seluruh negara sejak  tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) terkini yang diumumkan oleh kerajaan.. Ini merupakan salah satu usaha McDonald's Malaysia yang sentiasa peka dan ambil peduli tentang keadaan semasa negara kita. Dengan inisiatif ini, sekurang-kurangnya dapatlah memberi sedikit kegembiraan kepada mereka dalam menghadapi tekanan kerja dimusim pandemik ini..

McDonald's Malaysia Taja Makanan Kepada Petugas Kesihatan

Penghantaran makanan ini dilakukan sekurang-kurangnya sekali dalam seminggu ke setiap hospital dimana penajaan makanan untuk hospital-hospital yang merawat pesakit Covid-19 ini, secara langsung memberi manfaat kepada kira-kira 30,000 petugas barisan hadapan kesihatan di seluruh Malaysia yang setiap hari bertungkus lumus bekerja demi kesihatan dan kesejahteraan rakyat Malaysia.. Inisiatif ini juga bertujuan bagi menghargai petugas barisan hadapan yang sanggup mempertaruhkan nyawa mereka dalam menangani pandemik Covid-19 yang sedang melanda negara pada ketika ini.

"Sudah lebih dari satu tahun sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pertama dilaksanakan di Malaysia. Sejak itu, rakyat Malaysia telah melalui pelbagai tahap kehidupan selama wabak ini." kata Azmir Jaafar, Pengarah Urusan dan Rakan Operasi Tempatan McDonald's Malaysia.

McDonald's Malaysia Taja Makanan Kepada Petugas Kesihatan

Dalam pada itu juga, McDonald's Malaysia masih lagi meneruskan kempen #KitaBoleh dimana menerusi kempen #KitaBoleh ini, mereka mengajak semua rakyat Malaysia untuk bersatu padu sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan ini.. Inisiatif terbaru oleh McDonald's Malaysia ini adalah kesinambungan dari rally organisasi #KitaBoleh di seluruh negara, yang dimulakan oleh syarikat ini semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang pertama tahun lalu.

Menerusi konsep #KitaBoleh yang dicetuskan dan dilaksanakan oleh McDonald's Malaysia melalui platform media sosial mereka bertujuan mengukuhkan lagi semangat perpaduan dan perjuangan rakyat Malaysia untuk terus bersatu padu dan bersemangat juang dalam menghadapi saat-saat yang sukar ini. Melalui semangat #KitaBoleh ini juga sekaligus kita dapat menangani apa jua cabaran yang mendatang dan tetap berdiri teguh bersama.

Dengan slogan #KitaBoleh ini juga secara tidak langsung dapat menggambarkan keberanian dan pengorbanan para petugas barisan hadapan yang sentiasa bertungkus lumus dan tidak pernah berputus asa tanpa mengenal erti penat lelah bekerja siang dan malam dalam memerangi wabak ini ketika rakyat kekal berada di rumah masing-masing sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan.

McDonald's Malaysia Taja Makanan Kepada Petugas Kesihatan

"Apa yang tetap kekal pada waktu kita diuji ini adalah ketabahan dan kegigihan yang berterusan para petugas barisan hadapan yang bekerja sepanjang masa membuatkan kehidupan seharian kita sentiasa dalam keadaan selamat setiap hari ketika kita melawan wabak ini," tambah Azmir.

Azmir juga tidak lupa memberi pengiktirafan kepada pasukan restoran yang bertugas di lapangan sejak permulaan Perintah Kawalan Pergerakan untuk menghantar makanan dan membuatkan petugas barisan hadapan kesihatan mengukirkan tersenyum kegembiraan dengan makanan kegemaran mereka. Kerana jasamu #KitaBoleh mengharungi pahit getir cabaran ini..

"Setinggi-tinggi penghargaan saya ucapkan kepada pasukan restoran McDonald's di seluruh negara yang telah terlibat dengan tugas menghantar makanan ke hospital ini dan memastikan petugas barisan hadapan kesihatan dan perubatan mendapat makanan kegemaran mereka." kata Azmir.

McDonald's Malaysia Taja Makanan Kepada Petugas Kesihatan

Jika kita lihat, sehingga ke hari ini McDonald's Malaysia sentiasa bersedia untuk memainkan peranan walaupun sekecil-kecilnya demi menyumbang kepada komuniti di sekitarnya. Langkah tersebut adalah sebahagian daripada nilai teras McDonald's Malaysia dalam menghargai petugas barisan hadapan yang mempertaruhkan nyawa mereka untuk membendung penularan wabak Covid-19 ini sekaligus mewujudkan impak positif kepada masyarakat.. 


Tahniah kepada McDonald's Malaysia diatas inisiatif ini dan semoga usaha murni ini dapat diteruskan lagi agar lebih ramai yang akan mendapat manfaat darinya di masa-masa akan datang.

Jadi, kita sebagai rakyat Malaysia marilah sama-sama mengharungi saat-saat sukar ini dengan mematuhi semua langkah-langkah kesihatan dan keselamatan yang telah ditetapkan supaya Covid-19 ini dapat dihapuskan dan marilah menyahut cabaran #KitaBoleh duduk di rumah agar wira-wira kita ini dapat berjuang demi kita, untuk kita. Sama-samalah kita memerangi dan memutuskan rantaian jangkitan covid-19 ini.. 



QuickEdit
Lea Azleeya
11 Comments
[name=Lea Azleeya] [img=//1.bp.blogspot.com/-grWfwgzBOkQ/Xq8WSYJDTsI/AAAAAAAAfZI/tVxseM6NvuIeDN_Ksav4Cf2pX3udRXJGQCLcBGAsYHQ/s1600/lea%2B1.jpeg] [description=Hi, Lea here! I'm lifestyle & beauty blogger based in Kuantan, Pahang. I'm started blogging since Jun 2013. For any review, please email me at sotskirts@gmail.com] (facebook=http://www.facebook.com/s0tskirt) (twitter=http://www.twitter.com/LeaAzleeya) (instagram=http://www.instagram.com/lea_azleeya) (youtube=http://www.youtube.com/leaazleeya)