lifestyle
Showing posts with label lifestyle. Show all posts

Go Backpacking In Kuala Lumpur All Year Round!

Friday, May 6, 2022

No comments
Go Backpacking In Kuala Lumpur All Year Round!  |  Many people realize that Kuala Lumpur isn't for them. However, if you explore beyond Chinatown's tourist traps, there's so much to see and do, not to mention eat! The Malaysian capital, Kuala Lumpur, is less well-known and popular with travellers than nearby cities like Bangkok and Singapore, but it is still worth a visit. This 200-year-old city is a melting pot of culture, with Malays, Indians, and Chinese being the three largest ethnic groups.

Go Backpacking In Kuala Lumpur All Year Round!

Add in times of British and Japanese rule, and you have a bustling metropolis with a diverse culture and architecture that incorporates pre-war colonial architecture, temples, Islamic influences, and mosques, as well as modern skyscrapers and iconic structures like the Petronas Towers. To be honest, it is fascinating. Kuala Lumpur is therefore ideal for a quick city break or even a visa run from one of the nearby countries. We'll cover all you need about your Kuala Lumpur backpacking trip, including the best sites to visit in KL and essential backpacking travel recommendations.

  • The Petronas Towers are the most well-known structures in Malaysia. They keep features of classic Islamic architecture — just look for the five layers representing Islam's five pillars. Come at night for a private tour of the towers. When properly lit, they are at their best. Even though midnight photography is free, it is a must-do Kuala Lumpur tourist activity.
  • The Batu Caves are only a few kms outside Kuala Lumpur and are a culturally fascinating tourist destination. Lord Murugan is the colossal gold statue that stands proudly outside the cave. It is the world's second-largest Hindu god statue, and it has been in place in Batu Caves since 2006. Every January, millions of people flock to these temples to celebrate, worship and watch the Thaipusam Festival.
  • The city's northern areas are a far cry from the ultra-modern business districts and elevated monorails found elsewhere. These historic working-class areas are an excellent place to learn about Malay culture in Malaysia's capital. Make sure it's on your Kuala Lumpur to-do list.
  • The Islamic Art Museum has an extensive collection of Islamic artefacts and exhibitions. The structure itself is a piece of beauty, and it's an excellent spot to cool off on a hot day. 
  • The Helipad Bar in Kuala Lumpur is unquestionably one of the top Kuala Lumpur attractions. The platform is used as a helicopter landing pad during the day, but it is changed into a bar with plastic tables and breathtaking views in the evening.
  • Malaysia declared independence from Britain in 1957 in Merdeka Square. Merdeka was formerly a colonial headquarters with a cricket pitch and a notorious whites-only club. Today, the area is extremely congested, yet gorgeous and opulent colonial buildings surround Merdeka Square.
  • Bukit Bintang area in Kuala Lumpur's Arabian nightlife zone is worth a visit, especially in the evening. Walk the streets, meet the people, and dine at one of the many taverns and restaurants.
  • Malaysia's National Visual Arts Gallery is located near the Chow Kit Market. If you enjoy art, this will undoubtedly be one of the highlights of your visit to Kuala Lumpur. It hosts temporary exhibitions by artists from throughout the country. The emphasis is on contemporary art with a political bent.
  • The Botanical Gardens are easily accessible from Chinatown and Central Station, making it an ideal spot for fresh air or a jog. The gardens are extensive, with features ranging from a park with a lake to a butterfly garden and a tropical bird park that has received positive feedback. Don't miss the foot massage stones, which tread a narrow line between pain and pleasure.  

You will have a fantastic time backpacking in Kuala Lumpur, and you should stay at least 2-3 days in the city to explore Malaysia's capital. Although Kuala Lumpur does not have world-famous attractions like other Asian cities, backpacking in Kuala Lumpur is a wonderful way to experience the city, and because visiting the city is relatively easy, it is also an excellent destination for first-time travellers in Asia. Book your bus ticket online with redBus immediately and start planning what you'll do there. Have a good time in Kuala Lumpur! 

Terdapat banyak cara untuk seseorang menjelajah Malaysia. Anda boleh merancang keseluruhan perjalanan dengan mengambil peluang untuk menaiki setiap bentuk pengangkutan sekurang-kurangnya sekali. Apa yang anda perlu lakukan hanyalah membuat tempahan awal tiket bas online berserta tiket pengangkutan awam lain.




Read More

Janna Nick, Hairul Azreen dan Hun Haqeem Sambut Raya Sebagai Hero Mobile Legends : Bang Bang Untuk Kempen 515

Wednesday, April 27, 2022

1 comment
Janna Nick, Hairul Azreen dan Hun Haqeem Sambut Raya sebagai hero Mobile Legends : Bang Bang untuk kempen 515  |  Mobile Legends : Bang Bang, sebuah mobile multiplayer battle arena dengan komuniti gaming terbesar, memperkenalkan League Of Heroes terbarunya - Janna Nick, Hairul Azreen dan Hun Haqeem untuk meningkatkan kempen 515 mereka pada hari raya ini..

Selebriti ini adalah penting untuk plan mengembangkan syarikat sebagai syarikat gaming antarabangsa dan memperkukuhkan kedudukan di Asia Tenggara.

Sejak dilancarkan pada 2016, kami sentiada mengiktiraf rantau Asia Tenggara sebagai salah satu pasaran utama kami. Oleh itu, kami mengasimilasikan ciri permainan kami sedekat mungkin dengan budaya tempatan - menurut kenyataan rasmi yang dikeluarkan oleh MOONTON Games

Janna Nick, Hairul Azreen dan Hun Haqeem menyambut Raya sebagai hero Mobile Legends : Bang Bang untuk kempen 515

Jom raikan raya dengan Mobile Legends : Bang Bang Heroes, Tang Wanwan, Ling dan Yin dimana mereka memulakan misi untuk menyelamatkan Hari Raya Tok! Jangan lupa saksikan video bertemakan Raya oleh MOONTON Games yang dipenuhi dengan mesej bermakna yang memfokuskan kepada Tok seorang wanita warga emas yang tinggal bersendirian dan memerlukan bantuan MLBB Heroes untuk membantu menjadikan raya Tok sebagai kenangan yang tidak dapat dilupakan. Dengan kuasa "We Together Than Me" adakah mereka berjaya menyelamatkan Raya Tok?


JANNA NICK sebagai Tang Wanwan
Ia sememangnya satu pengalaman yang mengagumkan di mana penggambaran ini dibuat dengan semua orang memakai baju raya di sebuah kampung. Benar-benar menyerlahkan suasana Hari Raya yang amat saya rindui

HAIRUL AZREEN sebagai Yin
Ini merupakan pertama kali saya membuat ketupat dengan tangan kosong saya. Satu pengalaman yang menakjubkan bagi saya dan kini saya boleh membuat ketupat sendiri di rumah

HUN HAQEEM sebagai Ling
Ia sememangnya satu cabaran bagi saya untuk mencuba dan menangkap ayam-ayam ini semasa penggambaran. Mereka begitu pantas! Nasib baik krew ada berkongsi beberapa helah tentang cara menangkap ayam.

Janna Nick sebagai Tang Wanwan in “Tang Wanwan: Quest for the truth”

Dilancarkan pada 17 April, Tang Wanwan kembali hidup apabila Janna Nick berjaya menampilkan persembahan terbaik dalam memainkan watak sebagai MLBB Hero, Tang Wanwan. Ramai yang kagum dengan personaliti comel Janna Nick tetapi juga hero yang sangat hebat yang berjaya menahan serangan hendap oleh seorang pembunuh upahan yang dihantar oleh Black Dragon yang pernah menjadi kawan baik Tang Wanwan. Untuk Tang Wanwan mencari kebenaran, dia perlu pergi ke M-World dan memulakan pencariannya.


Akan Datang! Filem Mini Solo Ling dan Yin

MOONTON Games juga telah menyediakan dua lagi filem mini solo yang manarik tentang Ling dan Yin yang dibintangi oleh Hun Haqeem sebagai Ling dan Hairul Azreen sebagai Yin akan datang tidak lama lagi.! Filem mini solo Ling, "Ling : The Chosen One" akan ditayangkan pada 24 April dan filen mini solo Yin, "The Ultimate Challenge" akan ditayangkan pada 02 Mei. Kedua-dua pelakon tidak sabar  untuk menunjukkan beberapa pergerakan dan kemahiran koreografi yang unik dan hebat dalam filem mini masing-masing. Hairul Azreen dan Hun Haqeem memainkan peranan mereka yang luar biasa dengan menguasai pergerakan melawan menggunakan senjata mereka, berdasarkan cerita dan kemahiran hero.



Siri Animasi Global

Jangan ketinggalan juga Siri Animasi Global yang mempamerkan kisah-kisah lain tentang tiga hero MLBB ini. Memberikan satu lagi sisi hiburan kepada penonton dan peminat MLBB, Siri Animasi Global ini akan ditayangkan pada tarikh yang sama dengan filem mini ketiga-tiga hero itu.


Ulang Tahun ke-515 : Outfit baru yang eksklusif, Tang Wanwan, Ling dan Yin boleh didapati dalam masa terhad!

Jangan ketinggalan untuk mendapatkan tiga outfit baru ini yang akan tersedia untuk masa yang terhad semasa event berlangsung. Selain daripada estetika pakaian jalanan futuristik yang unik, outfit ini juga menampilkan skill effect yang baru, bunyi dan suara.

Yang pertama akan dilancarkan, M-World Wanwan, kini boleh didapati dengan 899 berlian. M-world Ling akan dilancarkan pada 23 April, manakala M-World Yin pula boleh didapati pada 30 April. Ketiga-tiganya akan mendapat diskaun 30% selama tiga minggu dan boleh didapati di in-game store sehingga 5 Jun.

515 All Star Pre-heat

Anda mungkin dapat melihat pengurus bintang blockbuster dan juga 'influencers' paling hebat dari seluruh SEA semuanya berkumpul dalam satu video! Lihat semua persiapan di sebalik event besar itu dan juga kenali bintang secara lebih dekat.


Jangan lupa untuk undi 'Malaysian Influencers' kegemaran anda, Jess No Limit dan ChooxTV dalam All Star Voting event nanti dimana yang akan bertanding adalah seramai 200 influencers yang bersaing untuk merebut tempat di ALLSTAR Showdown! MOONTON Games juga teruja untuk mengumumkan kerjsamanya dengan salah satu jenama telefon dan elektronik terkemuka dunia iaitu Samsung Electronics. Samsung juga akan tampil bersama di ALLSTAR Showdown 2022.

Samsung Malaysia teruja untuk mengumumkan kerjasama kami dengan ALL STAR. Dengan kerjsama ini, kami berharap dapat menunjukkan prestasi peranti siri Galaxy A dan mampu memberikan pengalaman yang mengagumkan untuk gamers - kata KM Liew, Ketua Perniagaan MX, Samsung Malaysia Electronic.

Fasa undian All Star akan bermula pada 29 April dan berakhir pada 4 Mei. Nantikan lebih banyak kemas kini di halaman Facebook MLBB Malaysia yang juga akan melancarkan kempen untuk menyerlahkan lagi fasa pengundian All Star pada 29 April nanti.

Penduduk tempatan digalakkan untuk mengambil bahagian dengan berkongsi siaran kempen ke halaman facebook masing-masing dan pemenang akan dipilih untuk menerima kad Touch N' Go bertemakan time-limited 515 dan barangan MLBB yang lain
 
Tang Wanwan, Ling dan Yin akan membuat penampilan bermula 16 April 2022 dan seterusnya.



Tahun ini MLBB 515 M-WORLD membawa seni ke tahap yang lebih baik. Ia bukan sekadar mural biasa. Ia lebih daripada apa yang anda lihat. Mobile Legends telah menggabungkan kreativiti dengan teknologi terkini, pengalaman AR. AR, yang bermaksud 'Augmented Reality' (Realiti Diperkukuh), ialah pengalaman interaktif persekitaran dunia sebenar di mana objek dalam dunia nyata dipertingkatkan oleh maklumat persepsi yang dijana komputer. Ia juga merupakan versi dunia fizikal sebenar yang dipertingkatkan yang dicapai melalui penggunaan elemen visual digital. AR ialah trend yang semakin berkembang dalam kalangan syarikat yang terlibat dalam pengkomputeran mudah alih dan aplikasi perniagaan.

Untuk pengguna mendapatkan pengalaman ini, pengguna perlu pergi ke mana-mana karya seni mural yang telah dipasang di mercu tanda terkenal di Kuala Lumpur dan Johor. Pengguna perlu 'browse' 515Mworld efek di Instagram dan menghalakan kamera mereka ke arah logo kempen 515 pada mural dan menyaksikan M-world dihidupkan. Satu lagi perkara yang hebat ialah, Mobile Legend mempunyai hidden gem QR code pada mural dan pengguna perlu menjawab kuiz untuk memenangi epic skin yang unik. Aktiviti ini sedang berjalan sehingga 15 Mei 2022.

Untuk info lanjut, sila follow Mobile Legends : Bang Bang di Facebook, Youtube, dan TikTok. Muat turun game dan nikmati perayaan ini di App Store and Google Play sekarang!



Read More

Deeyeo Baby Cotton Towel Tebal Dan Lembut Sesuai Untuk Baby Serta Pelbagai Kegunaan

Saturday, April 16, 2022

No comments
Deeyeo Baby Cotton Towel Tebal Dan Lembut Sesuai Untuk Baby Serta Pelbagai Kegunaan | Tisu basah dah menjadi satu keperluan sekarang  ni bagi aku.. Rasa tak lengkap hidup tanpa tisu basah.. Banyak kegunaannya tau.. Selalunya kalau dirumah aku akan menggunakan tisu basah untuk lap meja terutama selepas anak-anak makan.. Nak lap habuk pun aku menggunakan tisu basah apatah lagi untuk bersihkan muka aku.. hehe.. Memang pelbagai kegunaan tau tisu basah ni..

Untuk tujuan pelbagai kegunaan ni, aku memang akan mencari tisu basah yang bebas bahan kimia berbahaya dan tanpa wangian supaya tidak berlaku iritasi ataupun kesan sampingan yang lain.. Sebab itulah aku menggunakan tisu dari jenama Deeyeo ni.. Deeyeo Baby Cotton Towel ini dari China tau dan sangat sesuai untuk korang yang suka travel.. Aku memang suka sangat tisu Deeyeo ni sebabnya ia tebal dan lembut serta organik.. Selamat digunakan untuk baby dan pelbagai kegunaan lain..


Kalau korang nak tahu Deeyeo Baby Cotton Towel boleh digunakan dalam keadaan basah dan kering tau.. Jadi sangat praktikal untuk digunakan di rumah atau dimana-mana sahaja dengan pelbagai tujuan.. Untuk aku yang tiada baby, memang aku gunakan untuk kegunaan dirumah je la terutama urusan di dapur.. Hehe.. Sangat mudah dan menjimatkan..

Tekstur Deeyeo Baby Cotton Towel ni sangat lembut dan tebal serta tiada bau wangian.. So, aku boleh guna dengan penuh yakin.. Nak guna pada muka pun rasa selamat dan selesa.. Untuk remove make up pun sangat mudah dengan Deeyeo Baby Cotton Towel ni... Serius, aku dah cuba, sangat mudah menanggalkan make up dan muka pun bersih sangat..


Selain itu juga, apa yang best lagi tentang Deeyeo Baby Cotton Towel ni adalah ia mudah menyerap air.. Lap meja yang basah pun cepat je kering dan lap sisa air diwajah pun senang je air serap pada tisu Deeyeo ni.. Memang terbaik!!

Deeyeo Baby Cotton Towel Tebal Dan Lembut

Bagi aku, Deeyeo Baby Cotton Towel ini sangat unik kerana ia dapat digunakan sebagai tisu kering dan juga tisu basah. Sebelum ni aku hanya tau tentang tisu basah sahaja.. Tapi kali ni aku sangat kagum dengan tisu dari Deeyeo ini dengan dwi-kegunaan..


Permukaan A - Untuk Kegunaan Basah
  • Permukaannya bertekstur mutiara 3D
  • Penyerapan air yang tinggi
  • Dapat membersihkan liang-liang dengan berkesan.


Permukaan B - Untuk Kegunaan Kering 
  • Permukaannya bertekstur rata, halus dan lembut
  • Ia direka khas untuk kegunaan tangan dan mulut. 
  • Tidak menyebabkan kerosakan kulit. Skin friendly



Kelebihan Deeyeo Baby Cotton Towel
  • Materialnya kuat dan tebal tidak mudah koyak.. 
  • Teksturnya lembut seakan tuala lembut dan diperbuat 100% sumber organik tanpa komponen poliester (sintetik).
  • Selamat untuk kulit sensitif, tangan, muka, badan (termasuk bahagian sulit) dan peralatan makan.  
  • Bebas pewangi, alkohol, paraben, bahan berfluoroscent mahupun formaldehyde

Apa Yang Menarik Tentang Deeyeo Baby Cotton Towel?


Ok, honestly aku dah jumpa tisu pelbagai guna yang terbaik untuk kegunaan aku seisi keluarga.. Mudah digunakan dan pelbagai kegunaan.. Aku suka akan tekturnya yang lembut dan kuat tak mudah koyak.. So, nak guna untuk kegunaan yang lasak pun tak menjadi masalah..

Selain itu, aku suka packagingnya yang comel.. Salah satu daya tarikan untuk membeli adalah packagingnya.. Warna pun sejuk mata memandang.. hehe.. Lembut je selembut tisunya.. Ia juga didatangkan dalam bentuk yang mudah dibawa kemana-masa.. Sangat sesuai untuk mereka yang suka travel.. Paling penting Deeyeo Baby Cotton Towel ni tidak mengandungi bahan kimia berbahaya dan tidak mengandungi alkohol.. Sangat sesuai untuk kegunaan baby.. Ia dihasilkan daripada fiber semulajadi yang halus dan lembut pada kulit. Bukan itu sahaja tetapi ia juga selamat digunakan untuk membersihkan mulut dan tangan baby selepas makan kerana helaian Deeyeo Baby Cotton Towel ni telah dirawat dengan kaedah aseptik melalui wap bertekanan tinggi.


Apa yang menarik lagi ia dapat membersihkan kotoran sehingga 4 kali lebih bersih daripada tisu basah biasa tau kerana daya serapannya yang tinggi.. Itu yang bestnya dengan Deeyeo Baby Cotton Towel.. Sekarang ni, aku memang gunakan tisu ini untuk tanggalkan make up aku.. Sangat mudah dan tidak menyakitkan kulit..

Deeyeo Baby Cotton Towel Sangat Murah!



Mesti korang tak percaya dengan harga Deeyeo Baby Cotton Towel.. Dah la pelbagai guna tetapi murah pula tu harganya... Memang berbaloi-baloi la pendek kata untuk kegunaan harian.. Lagi best dengan dua kegunaan, basah dan kering.. Jom lihat harganya..
  • 1 kotak mempunyai 6 pek tisu dengan harga RM36.99 
  • 1 pek mengandungi 80 helai tisu
  • Puratanya 1 helai Deeyeo Baby Cotton Towel hanya RM0.08 sahaja..
Sangat berbaloi-baloi gais!!

Aku dah cuba!! Korang bila lagi??


Ok, kalau korang nak dapatkan Deeyeo Baby Cotton Towel ni, boleh dapatkan di Shopee.. Boleh klik terus link dekat bawah ni..



Nak harga lebih murah, korang boleh guna kod promosi ini >>> DEEYMISS  untuk dapatkan  diskuan sebanyak RM20 untuk setiap pembelian lebih dari RM100.. Rugi tak grab tau!!










Read More

Durioo+ Platform Penstriman Khas Buat Kanak-Kanak Muslim Menerapkan Nilai-Nilai Islamik

Wednesday, March 9, 2022

No comments
Durioo+ Platform Penstriman Khas Untuk Kanak-Kanak Muslim Menerapkan Nilai-Nilai Islamik  |  Assalamualaikum.. Hi gais!! Wah nampaknya sekarang makin rancak rancangan untuk kanak-kanak di Malaysia ni kan.. Terbaru kita dah ada platform penstriman animasi khas buat kanak-kanak muslim di seluruh dunia yang menekankan nilai-nilai Islamik iaitu Durioo+.. Haaa ini baru betul.. Aku sebagai seorang ibu pun rasa happy bila ada platform sebegini untuk tatapan anak-anak setiap hari.. 


Durioo+ Dilancarkan Pada Januari 2022

Pada Januari lalu, Menteri Komunikasi dan Multimedia Malaysia, Tan Sri Annuar Musa telah melancarkan sebuah syarikat Animasi Teknologi Malaysia bernama Durioo. Sebulan selepas dilancarkan, pada 18 Februari 2022, Durioo dengan rasminya telah mengumumkan platform penstriman global pertama mereka yang dipanggil Durioo+. 


Platform yang berasaskan langganan itu bertujuan untuk menyediakan kandungan Islamik yang berkualiti tinggi dan bermanfaat untuk kanak-kanak di seluruh dunia.  

Durioo sebagai platform animasi untuk kanak-kanak Muslim dari seluruh dunia


Durioo+ ditubuhkan oleh pengasas serta individu-individu kreatif yang menghasilkan siri animasi Omar & Hana dan Didi & Friends (Digital Durian) dimana animasi tersebut telah meraih kejayaan global dan memperoleh lebih daripada 13 juta pengikut di saluran-saluran YouTube mereka. Durioo+ ini akan menjadi batu loncatan untuk memantapkan kedudukan Durioo sebagai platform animasi untuk kanak-kanak Muslim dari seluruh dunia di samping memainkan peranan penting dalam ekosistem animasi digital di Malaysia.


Sempena pelancarannya, pelanggan Durioo+ boleh menjangkakan lebih daripada 100 episod yang terdiri daripada animasi dan bukan animasi berteraskan nilai dan prinsip pegangan dalam Islam. Ia juga merancang untuk menampilkan 30 kandungan baharu setiap minggu bagi memberikan pengguna lebih banyak pilihan kandungan untuk ditonton. Syarikat itu juga akan membawa lebih daripada 12 rancangan baharu di bawah jenama Durioo Originals. Antaranya ialah Mina Mila, Little Ammar, Abibi, dan banyak lagi.  

Pelanggan Durioo+ mempunyai akses untuk menonton kandungan yang dihasilkan oleh team kreatif Durioo dan juga rancangan-rancangan menarik melalui kerjasama dengan studio produksi lain seperti Bubu Lala – produksi bersama dengan Yeah Yeah Yeah Studio, Polytako – animasi yang dihasilkan bersama dengan Kanaloa Malaysia dan Zehni – pengeluaran bersama Philandure.  


Sinan Ismail, pengasas Durioo juga berkata pelancaran Durioo+ adalah langkah pertama dalam merealisasikan aspirasi mereka untuk menjadi platform penstriman pilihan utama bagi kanak-kanak Muslim di dalam dan di luar Malaysia. 

Kami mahu menyediakan platform yang selamat bagi membantu membina asas Islam yang kukuh untuk penonton kami dengan menyampaikan kandungan pendidikan yang mengajar tentang nilai asas dan kebaikan dalam Islam. 




Dengan Durioo+, Sinan berharap dapat mendekati kanak-kanak Islam di seluruh dunia supaya mereka bukan sahaja dapat menonton dan berhibur tetapi juga mempelajari tentang keindahan agama Islam.

Muat Turun Aplikasi Durioo+ Untuk Akses Yang Lebih Mudah


Untuk penstriman dalam talian, layari laman web https://duriooplus.com/ atau untuk akses yang lebih mudah, pengguna boleh memuat turun aplikasi Durioo+ yang boleh didapati di kedua-dua gedung aplikasi iOS dan Android termasuk Apple TV dan Android TV. Durioo+ menawarkan langganan dengan kos bulanan hanya RM12.90 atau langganan tahunan pada harga RM129.90 sahaja. Durioo+ juga menawarkan percubaan percuma selama 7 hari.

Selain itu, berita baik untuk pembaca di luar sana! Korang boleh menggunakan promo kod “LEADURIOO” untuk menikmati diskaun sebanyak 30% bagi langganan Durioo+ bulan pertama. Rebut peluang ini untuk melanggan Durioo+ hari ini juga.!! 


Rugi tau tak langgan Durioo+ ni.. !! Bagus untuk anak-anak kita dan bagus untuk kita juga.. :)




Read More

Disinfeksi Permukaan Secara Profesional Melalui Rangkaian Clorox

Saturday, March 5, 2022

No comments
Disinfeksi Permukaan Secara Profesional Melalui Rangkaian Clorox | Mulakan hari anda dengan permukaan bersih untuk kekal bersih dan selamat. Pandemik Covid-19 telah membuatkan kita lebih peka terhadap kehadiran serta jangkitan virus dan kuman. Ekoran varian Omicron yang mudah merebak berbanding varian-varian lain sebelum ini, seluruh dunia kini bertarung dalam menangani gelombang keempat pandemik tersebut. Di Malaysia, kes-kes yang melibatkan varian Omicron juga kian meningkat.

Bagaimanakah kita dapat melindungi diri dan insan tersayang daripada jangkitan virus dan kuman, pada masa sama menjadikan ruang kediaman, kerja atau belajar satu zon bersih?

Pertama sekali, ketahui apakah elemen yang sedang anda depani. Covid-19 adalah satu virus pernafasan yang boleh tersebar menerusi titisan cecair daripada tubuh. Ini berlaku apabila penghidap virus berkenaan batuk, bersih atau menyentuh muka mereka dan seterusnya memegang suatu permukaan. Oleh itu, anda disarankan menggunakan disinfektan. Sebelum itu, pastikan anda sentiasa sentiasa mematuhi arahan pada label produk bagi penggunaan yang betul.


Memperkenalkan rangkaian disinfeksi Clorox Expert yang membantu anda mendisinfeksi kediaman, tempat kerja, sekolah atau universiti secara profesional. Dihasilkan dengan komponen-komponen yang digunakan dalam rangkaian Clorox bagi kegunaan hospital dan perkhidmatan perubatan, rangkaian terbaharu, yang menerima pengiktirafan EPA, ini membunuh 99.9% virus dan bakteria dalam masa 1 minit. Ia juga dapat menyingkirkan virus SARS-CoV-2 yang menyebabkan COVID-19. Memberikan hasil profesional dan pembersihan yang rapi, Clorox Expert adalah pilihan terbaik untuk mengekalkan kebersihan ruang anda daripada kuman dan virus termasuk COVID-19.

Clorox telah berada dalam bidang solusi pembersihan dan disinfektan sejak tahun 1913. Clorox Bleach merupakan jenama peluntur nombor satu di dunia dan  kemampuannya untuk membunuh 99.9% kuman telah dipercayai selama bergenerasi. Kenyataan ini telah dibuktikan menerusi data dengan produk-produk Clorox telah dicuba dan diuji oleh golongan profesional dan pengguna sebelum pandemik melanda.

Varian Omicron amat mudah merebak, menjadikan disinfeksi permukaan keras dengan lebih kerap menjadi satu keutamaan. Pastikan anda selalu menyahjangkit permukaan yang kerap disentuh seperti kunci, tombol dan pemegang pintu, telefon, komputer riba dan meja, ruang dalaman kenderaan serta bungkusan dan penghantaran. Adalah lebih baik mengambil langkah berwaspada agar kekal selamat,” kata Paulo Lao, Pengarah Jualan dan Pemasaran Clorox Asia Tenggara.

Beliau menambah, “Penyebaran varian Omicron bermakna kita berpotensi menjadi pembawa virus tersebut ke rumah dan menyebarnya kepada insan tersayang. Oleh itu, adalah amat penting untuk kita disinfek item-item yang sering disentuh bagi menjamin kebersihan, keselamatan dan ketenangan minda.”  

Clorox ingin berkongsi beberapa tip bagaimana anda boleh menjaga ruang dan melindungi diri dan insan tersayang dalam menghadapi peningkatan kes Omicron :

Memastikan Keselamatan Ruang Kerja, Sekolah dan Kolej  

Kolaborasi merupakan sebahagian besar daripada sesi penting di tempat kerja, sekolah ataupun kolej. Sungguhpun kita berhasrat untuk mengekalkan penjarakan fizikal, namun masih terdapat kemungkinan bahawa kita menyentuh item-item yang telah disentuh pihak lain. Tidak salah untuk menjadi ‘pembersih’ atau ‘clean freak’ dengan menyahjangkit ruang kerja atau belajar anda apabila anda tiba atau kembali ke ruang tersebut selepas waktu makan tengah hari.

Buatkan Satu Pek Pencegahan


Pastikan anda mempunyai item-item pencegahan jangkitan (seperti pelitup muka, topeng muka, pensanitasi tangan, sarung tangan pakai buang serta pengelap dan penyembur pembasmi kuman) di lokasi tumpuan kediaman, konsol pusat kereta, di tempat kerja atau meja belajar, mahupun di dalam beg tangan atau beg galas anda untuk kegunaan jika anda berada di luar.

Membasmi Kuman Pada Peranti dan Barangan Bawaan Harian


Item bawaan harian seperti beg tangan, beg galas, komputer riba dan telefon mudah alih berpotensi untuk terkena titisan cecair tubuh - daripada diri atau individu sekeliling anda. Setibanya di rumah, pastikan anda mengelap item-item ini dengan rapi. Gunakan Clorox Expert Disinfecting Wipes untuk memastikan item peribadi anda selamat dan mengelak anda dari menyebarkan virus secara tidak sengaja.

Disinfeksi Kenderaan Anda


Kita menghabiskan banyak masa dalam kenderaan dan pada kebiasaannya tanpa memakai pelitup muka. Gunakan Clorox Expert Disinfecting Spray untuk membasmi kuman pada permukaan keras pada kadar segera atau guna Clorox Expert Disinfecting Wipes untuk mengelap permukaan keras dengan lebih rapi. Jangan lupa untuk mengelap bahagian dalam dan luar lubang pendingin hawa dan pemegang pintu.

Singkir Kuman Melalui Semburan


Sebelum membawa masuk pembelian barangan keperluan atau bungkusan ke dalam rumah, sembur terlebih dahulu permukaan barangan tersebut. Letakkan Clorox Expert Disinfecting Spray di pintu masuk rumah untuk segera menyahjangkit item-item terlibat bagi menyingkirkan virus yang ada dan memastikan keselamatan diri dan insan tersayang terus terpelihara.

Disinfeksi Permukaan Kerap Disentuh


Susur tangan, suis lampu, pemegang dan tombol pintu adalah antara permukaan yang dipenuhi kuman. Seperti juga item-item yang sering dipegang dan sentuh seperti telefon, papan kekunci komputer dan alat kawalan jauh televisyen. Kami mengesyorkan Clorox Expert Disinfecting Wipes bagi membersihkan permukaan item-item ini kerana ia mampu membunuh 99.9% virus dan bakteria termasuk Covid-19 hanya dalam 15 saat9. Bersihkan permukaan ini dengan rapi sekurang-kurangnya sekali sehari.

Jangan leka dan lalai dalam memastikan keselamatan. Ikuti tip-tip mudah ini bagi membantu anda kekal selamat dan sihat serta mampu bertahan dalam mendepani cabaran yang dibawa varian Omicron.  

Rangkaian Clorox Expert termasuk Clorox Expert Disinfecting Wipes dengan pek 15 dan 30 helaian kain pengelap; dan Clorox Expert Disinfecting Spray. Produk-produk Clorox boleh didapati di peruncit-peruncit terkemuka di seluruh negara.

Dapatkan maklumat lanjut mengenai aktiviti dan perkara berkaitan pembersihan serta sebagainya di :-

Website : Clorox Malaysia  
Facebook : Clorox Malaysia 
Instagram : Clorox Malaysia 







Read More

Datuk K Dedah Perubahan Dan Kejayaan Asyraf Khalid Disebabkan Dr Azizan Osman

Friday, February 25, 2022

No comments
Datuk K Dedah Perubahan Dan Kejayaan Asyraf Khalid Disebabkan Dr Azizan Osman  |  Siapa yang tidak kenal dengan suami kepada penyanyi tersohor negara, Datuk Seri Siti Nurhaliza, Datuk Seri Khalid Mohamad Jiwa atau lebih dikenali dengan nama Datuk K salah seorang usahawan yang berjaya di Malaysia. Bukan sahaja namanya disebut-sebut tetapi kisah kejayaan anaknya, Asyraf Khalid juga kini mendapat perhatian masyarakat. 


Datuk K Dedah Perubahan Asyraf Yang Membanggakannya Disebabkan Azizan Osman

Bak kata pepatah " Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu".. Begitulah boleh diibaratkan dengan kejayaan Asyraf Khalid kini.. Sungguhpun begitu, kejayaan tidak datang bergolek tanpa usaha.. Dengan usahalah membawa seseorang kepada kejayaan.. 


Perubahan demi perubahan telah berlaku dalam kehidupan Asyraf Khalid sehinggalah beliau berjaya sekarang.. Perubahan anak tiri Datuk Seri Siti Nurhaliza ini adalah disebabkan oleh Mentor Usahawan, Datuk Wira Dr Azizan Osman seperti yang didedahkan oleh bapanya, Datuk K baru-baru ini..

Menerusi satu hantaran video yang dikongsikan oleh Asyraf tempoh hari, Datuk K sempat merakamkan penghargaan kepada Dr Azizan Osman yang telah mengubah dan membimbing anaknya bukan sahaja dalam bisnes malah dalam kehidupannya juga sepanjang tempoh 3 tahun ini.

Ucapan tersebut dibuat ketika sesi makan malam sempena sambutan ulang tahun kelahiran Datuk K di kediaman keluarganya pada Isnin lalu. Menurut Asyraf, salah satu impian dalam hidupnya adalah membanggakan bapanya dan akhirnya dia berjaya mencapai impian tersebut..
Membuatkan beliau bangga dengan saya merupakan 'big why' selama ini. Alhamdulillah, semuanya berubah bila bertemu dengan Mentor saya yang betul-betul ubah bisnes Mutyara, malah kehidupan dan memberikan saya banyak perspektif lebih baik

 


Inspirasi Kejayaan Asyraf Khalid Anak Didik Dr Azizan Osman

Menurutnya lagi, dahulunya beliau merupakan seorang budak nakal yang sering kali mengecewakan bapanya serta turut merasakan dirinya seorang yang gagal dan tidak mungkin akan berjaya dalam hidup.. 


Namun begitu, beliau tidak terus-menerus menyalahkan diri sendiri malah berusaha bangkit dan menanam azam untuk ubah diri menjadi lebih baik dan berjaya kerana beliau faham perjalanan masih jauh dan beliau sangat bersyukur kerana pada hari ini beliau telah membuktikan kepada bapanya yang beliau juga boleh berjaya dan sekaligus telah membanggakan bapanya.

"Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada bapa yang membesarkan saya sebegini, sentiasa beri bimbingan, tak berikan saya kesenangan dan sentiasa percaya meskipun banyak kegagalan dalam hidup. Saya ambil kegagalan itu sebagai pengajaran dan terima kasih kepada Mentor yang dapat mengeluarkan potensi yang ada dalam diri ini.

Bagi Asyraf Khalid, Dr Azizan Osman merupakan seorang mentor yang terbaik buat dirinya yang bukan hanya membimbing mengenai bisnes semata-mata malah secara holistik juga termasuklah kepimpinan dan perhubungan sesama masusia serta bersama Maha Esa.  Malah nilai-nilai baik yang ada dalam lingkungan anak didik Dr. Azizan Osman dan RichWorks membuatkan beliau menjadi lebih baik.

Tambah Asyraf lagi, meskipun mereka di RichWorks sudah mencapai kejayaan pada satu tahap yang lebih baik dengan jualan jutaan ringgit, mereka masih merendah diri, tidak lokek berkongsi ilmu dan perkara yang betul harus dilakukan.

Datuk K Cemburu dan Kagum Dengan Kebolehan Dr Azizan Osman

Bukan setakat itu sahaja, malah Datuk K sendiri dalam ucapannya mencemburui dan kagum dengan kebolehan yang dimiliki Dr Azizan Osman ubah sikap dan melahirkan ramai usahawan jutawan di malaysia.


Saya pun cemburu dan kagum dengan Azizan, kerana ada kebolehan membina ramai jutawan yang mana saya tak boleh buat. Bayangkan jutawan yang Azizan bimbing ni, boleh mengingati Tuhan, beribadah, bersedekah daripada hasil kejayaan mereka. Saya percaya sebahagian pahala akan dapat kepada beliau kembali kerana hasil bimbingan, didikan dan  tunjuk ajarnya.
Dalam ucapannya juga, Datuk K menganggap Dr Azizan Osman lah yang telah memimpin tangan mereka, tunjukkan mereka mana longkang, mana tempat kena langkah, mana tempat kena lompat dan merasakan semua usahawan jutawan anak didik Dr. Azizan Osman ini sangat beruntung. Malah turut menyatakan yang beliau tidak dapat kelebihan ini ketika seusia mereka dan semasa ingin memulakan perniagaan dahulu.


Sebagai seorang usahawan yang sudah lama dalam dunia perniagaan, Datuk K turut mengingatkan kepada golongan usahawan yang telah berjaya supaya tidak melupakan individu yang masih merangkak dan berusaha keras untuk mencapai kejayaan. Sebaliknya menyeru para usahawan yang telah berjaya untuk membantu mereka yang masih mencari tapak dalam bidang ini..

Jangan lupa masyarakat lain, di luar sana ada juga orang yang tidak berjaya seperti kita, jangan terlalu berbangga dan ego, tapi be humble, more humble and more humble. Ajar mereka untuk capai kejayaan.

RichWorks Lahirkan Jutawan


Kini telah terbukti di mana program Titan RichWorks berjaya membantu ramai orang dalam menjadi usahawan berjaya. Dengan adanya kelas bimbingan usahawan bersama RichWorks, ia dapat membantu membuka peluang kepada masyarakat di luar sana menimba ilmu pengetahuan dalam bidang perniagaan seterusnya mencapai kejayaan menjadi usahawan yang berjaya.

Seperti yang kita ketahui, kejayaan Asyraf Khalid ini adalah salah satu kisah yang boleh dijadikan inspirasi untuk kita berjaya.. Bukan melalui jalan pintas beliau mengecapi kejayaan malah beliau mula dari zero to hero bersama RichWorks bermentorkan Dr. Azizan Osman yang berjaya mengubah hidupnya. Bukan senang nak jadi senang, bukan susah nak jadi susah.. Pucuk pangkalnya adalah usaha.. Tanpa usaha kita tak akan kemana-mana.. Berusahalah untuk berjaya.. Usaha, doa dan tawakal.. 

Kejayaan Richworks lahirkan jutawan berjaya sudah lama diketahui umum.. Bagi korang yang ingin menjadi usahawan malah telah menjadi usahawan tetapi masih terumbang ambing mencari hala tuju dalam perniagaan, korang boleh ikuti kelas bimbingan usahawan bersama RichWorks ini..

Untuk maklumat lanjut tentang Kelas Titanium RichWorks anjuran RichWorks bersama Dr. Azizan Osman, boleh layari www.richworks.com.



Read More

Datuk Wira Dr Azizan Osman Kongsi 10 Cabaran Bisnes Selepas Pandemik Tahun 2022 Dalam Program Live Session

Friday, February 11, 2022

2 comments
Datuk Wira Dr Azizan Osman Kongsi 10 Cabaran Bisnes Selepas Pandemik Tahun 2022 Dalam Program Live Session  |  Wahh bestnya nanti Datuk Wira Dr Azizan Osman akan adakah program Live Session dimana beliau akan berkongsi tentang cabaran-cabaran dalam bisness. Siapa yang dah ada bisness atau yang baru nak mulakan bisness patut join program  ni.. Nak tahu lebih lanjut, nanti aku story.. Sebelum tu, aku nak perkenalkan dulu Richworks.. Eh, apa itu Richworks?


Tentang Richworks

Richworks International adalah sebuah syarikat multinasional yang merupakan penganjur seminar keusahawan terbesar Asia Tenggara. Kepakaran mereka adalah dalam industri Latihan Keusahawanan merangkumi pemasaran, jualan, perakaunan, percukaian, pematuhan, operasi perniagaan, pengurusan sumber manusia dan kepimpinan.


Richworks yang ditubuhkan pada 2008 ini telah mendapat pelbagai pengiktirafan antarabangsa dan memecah rekod dalam menghasilkan paling ramai usahawan berjaya di Malaysia. Antara rekod terbaik adalah pada tahun 2020, seramai 777 usahawan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) dari dalam dan luar negara berjaya mencipta rekod apabila menjana jualan lebih RM2 bilion melalui Program Mentoring SPIRE & TITANIUM.  

Richworks bermula dari permulaan yang sederhana oleh Dr Azizan Osman, Jurulatih Perkembangan Peribadi & Mentor Kejayaan No. 1 Malaysia. Dalam masa beberapa tahun sahaja, Richworks telah menjadi syarikat pembangunan peribadi dan kejurulatihan & Latihan profesional terbesar di Malaysia dan kini telah berjaya melatih lebih dari 10,000 syarikat menerusi Master Coach Azizan Osman dan lebih daripada 1,500,000 peserta dalam lebih 1,500 acara  serta seminar live dan dalam talian (Virtual Online). Berpandukan rekod prestasi, terbukti strategi perniagaan dan program mentoring RichWorks berjaya membantu membina beribu-ribu usahawan dan jutawan yang berjaya dalam tempoh 6 - 24 bulan.

Siapakah Datuk Wira Dr. Azizan Osman?


Pastinya dikalangan usahawan dan sangat familiar dengan nama Datuk Wira Dr. Azizan Osman.. Bagi yang belum mengenali beliau, inilah Pengasas dan Pengerusi Richworks yang telah membantu lebih daripada 700 ribu peserta menerusi program yang dianjurkan secara langsung melalui Richworks International, syarikat yang diterajuinya sejak 2008.

Beliau seorang individu yang memulakan karier hidupnya secara sederhana dan kini diiktiraf sebagai jurulatih bertaraf dunia oleh International Coach Guild (ICG) dalam bidang perniagaan, pemasaran, kepimpinan dan penguasaan potensi diri. Beliau memiliki keupayaan luar biasa yang dapat mempengaruhi perubahan positif seseorang individu untuk menghasilkan kerja terbaik serta menjadi team yang efektif dan luar biasa.  


Bukan itu sahaja, beliau juga telah membantu ribuan usahawan dan jutawan untuk berjaya melalui strategi dan formulanya yang praktikal, mudah dan terbukti berkesan dan telah menulis lebih daripada 10 buku mengenai perniagaan, pemasaran dan penguasaan potensi diri. Sejak 2015, menerusi Program High Net Worth Coaching bersama kumpulan Titanium, Datuk Wira Dr Azizan Osman telah memberikan bimbingan kepada lebih 700 usahawan jutawan cekal dalam perkembangan dan pertumbuhan perniagaan mereka yang luar biasa. Jumlah anggaran jualan tahunan untuk kumpulan usahawan ini telah mencecah RM1.5 bilion.

Datuk Wira Dr Azizan Osman Kongsi 10 Cabaran Bisnes Selepas Pandemik Tahun 2022 Dalam Program Live Session

Dah masuk tahun 2022, kita masih di dalam pandemik.. Bila nak berakhir semua ni? Hurm aku sendiri tiada jawapan untuk soalan itu.. Ramai yang terjejas dengan keadaan sekarang terutamanya usahawan di luar sana.. Ada juga dikalangan mereka yang dah pun gulung tikar akibat tidak mampu untuk terus 'survive' dalam bisnes.

Jangan fikir tahun 2022 ini bisnes semakin mudah! Terdapat 10 cabaran kritikal perniagaan sekarang!

Apakah 10 cabaran bisnes selepas pandemik di tahun 2022?

Kalau korang nak tahu, Mentor Usahawan Datuk Wira Dr Azizan Osman akan berkongsikan perspektif tentang 10 cabaran bisnes di tahun 2022 dan selepas pandemik ini dalam Live Session di saluran Telegram Azizan Osman Official, pada hari Ahad, jam 8 pagi.


Pagi tadi, Dr Azizan sempat berkongsikan tentang beberapa perkara berkaitan isu semasa yang berlaku di negara kita pada masa ini.. Banyak perkara yang beliau kaji dalam tempoh dua minggu yang lalu antaranya sentimen pasaran, kadar inflasi dengan kenaikan harga barang yang telah jangka malah sebut pada Ogos tahun lalu lagi. Kenaikan sesetengah barang dilihat sekitar 30% hingga lebih 100% ketika ini.


Sebab itulah katanya lagi, kritikalnya untuk kita semua ada kesedaran ini, terutama mereka yang sedang jalankan bisnes kerana bukan mudah pada tahun ini.  


Semalam beliau berpeluang bersama-sama dengan kumpulan pemilik syarikat dan peniaga Cina di mana memang banyak syarikat yang sudah tutup atau atau lebih tepat 'gulung tikar'.  Walaupun peniaga ini mempunyai kilang di China tetapi mereka sudah tidak nampak apa yang perlu dibuat dan juga tidak mahir dalam soal pemasaran.  

Katanya lagi, beliau juga sedar bahawa sebenarnya untuk memulakan semula bisnes dari kosong agak sukar diketika ini dan bila ditanya oleh seorang usahawan dalam bidang pembinaan, apa bisnes yang bagus ketika ini?  Pertama kali, beliau tidak tahu untuk memberikan jawapan bagi soalan itu. 



Namun begitu, beliau sedar bahawa bagi mereka yang mempunyai bisnes di ketika ini dan kekal melakukan perkara yang sama seperti biasa, maka dia akan 'mati'!  Hal ini kerana pasaran bergerak perlahan dan orang ramai tidak berbelanja secara agresif seperti sebelum ini. Jika masih kekal dengan usaha yang normal, maka ia akan mati dan jika kekal kecil pula ia akan pupus.


Katanya lagi "Sebagai Titanium di bawah bimbingan saya, tidak bersyukur jika anda tidak buat betul-betul untuk berkembang. Sedangkan ada sebahagian Titan yang sangat agresif, berjuang betul-betul untuk berkembang dan kekalkan momentum. Saya ulang, pasaran kini perlahan dan orang lebih berjaga-jaga untuk membeli.  Kalau anda lagi slow dari pasaran maka tunggu saja untuk 'mati'."  

"Hargai apa yang anda ada sekarang, buat dengan lebih baik dan agresif lagi.  Bayangkan jika anda sendiri terpaksa mulakan bisnes baru dari kosong, apa yang boleh dibuat?  Bagi yang dah ada bisnes, anda sudah tahu pasaran, cuma 'malas' nak engage lagi.  Bila pasaran perlahan maka anda perlu lebih pantas, guna semua platform yang ada. Jika takut-takut, anda akan ketinggalan.  Bersama dengan saya Ahad ini, khas buat bangsa usahawan terutama pemilik bisnes yang masih tak nampak jalan ketika ini."

Live Session Bersama Datuk Wira Dr Azizan Osman Setiap Ahad Di Saluran Telegram

Rasa teruja pula nak join Live Session bersama Datuk Wira Dr Azizan Osman ni.. Kali ni beliau adakan di saluran Telegram.. So, lebih mudah la lepas ni nak join live session beliau.. Lagi pun program ini diadakan pada setiap hari Ahad.. 

Walaupun aku bukanlah orang bisnes tetapi apa salahnya kalau ada sedikit ilmu dalam bisnes kan.. Mane tahu akan datang ada peluang aku untuk berbisnes pula.. Hehe.. Insyaallah.. Korang yang free hari Ahad nanti, bolehlah join Live Session bersama Datuk Wira Dr Azizan Osman ini nanti.. Sama-sama kita mencari dan menambah ilmu..

Bagaimana nak join Live Session Dr Azizan Osman?

Ok, kalau korang nak join, boleh klik dan sertai saluran Telegram Azizan Osman Official sekarang!




Read More