Ramadhan 1 - Resepi Sotong Goreng Kunyit Kacang Panjang Simple


Ramadhan 1 - Resepi Sotong Goreng Kunyit Kacang Panjang Simple  |  Selamat menunaikan ibadah puasa buat semua umat Islam di Malaysia.. Moga puasa kita tahun ni lebih diberkati olehNya dengan memperbanyakkan amalan.. Insyaallah.. Kali ni puasa jatuh pada hari Jumaat.. Syukur Alhamdulillah.. Bulan mulia disambut pada penghulu hari.. Hari ni aku masih bekerja di musim PKP ni.. Sungguhpun begitu, keseronokan berpuasa tu tetap ada bersama teman-teman sekerja.. Sempat juga bertadarus di sebelah pagi.. Cuma yang kusut sikit puasa pertama ni adalah menu apa nak dimasak untuk berbuka nanti.. hehe..

Resepi Sotong Goreng Kunyit Kacang Panjang Simple


Di awal puasa ni rezeki agak murah.. Ada yang belanja Ayamas dan ada yang bagi kuih muih.. Alhamdulillah.. Yang aku masak cuma sotong goreng kunyit ajerk.. Hehe.. Masak satu lauk sudah la.. Tak payah nak membazir sangat time-time darurat camni kan.. Kene berjimat cermat.. Lagi pun dah banyak kot orang bagi.. Sotong tu pun sebab encik suami yang request.. Untuk makan sahur sekali lauk ni.. Makan berdua jerk kot.. Tak habis.. 

Dah alang-alang dok menaip ni.. Moh le kita share resepi Sotong Goreng Kunyit yang mudah sangat ni.. Tapi mantop.. haha..

Resepi Sotong Goreng Kunyit Kacang Panjang Simple


Resepi Sotong Goreng Kunyit Simple Tapi Sedap!

Bahan-bahan :-
  • 5-6 ekor sotong dibersihkan dan dipotong
  • 6-7 batang kacang panjang (ikut citarasa masing-masing)
  • 1/2 batang lobak merah - kupas kulit dan potong ikut suka (aku tak isi sebab takde!)
  • 1 sudu serbuk kunyit
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 4 sudu besar minyak
  • 1 biji bawang besar - dimayang
  • 3 ulas bawang putih - dihiris
  • 1 biji cili merah - dihiris


Cara Memasak :-
  • Goreng sotong tanpa minyak seketika untuk buang air sotong
  • Gaul sotong dengan kunyit, garam dan serbuk perasa
  • Panaskan minyak dan tumis bahan yang dihiris dan dimayang tadi hingga terbit bau wangi
  • Besarkan api kemudian masukkan secara serentak sotong dan kacang panjang.. Kacau rata dan masukkan sos tiram.. Masak dalam 2-3 minit sahaja.
  • Dah siap boleh dihidangkan..


Menu ni sangatlah simple tapi sedap dimakan.. Nampak semua menu aku tu cam kering jerk kan tanpa kuah.. Hehe.. Sebenarnya kuah kari ikan semalam masih ada.. So, guna kuah tu aje la untuk menambahkan lagi selera makan nasik.. hiks.. Esok menu apa pulak agaknye ye.. Huhu.. Kene perah otak dulu untuk menu esok... Haha..


QuickEdit
Lea Azleeya
4 Comments

4 comments:

  1. PAling lemah nak masak sotong selalu tak jadi hahahha

    ReplyDelete
  2. Uish, petang ni nak buat laa rrsepi sotong nin Macam sedap je. Padahal baru sahur. Haha Salam ramadhan dan selamat berpuasa Kak Lea. ^^

    ReplyDelete
  3. Sedapnya menu Lea yum yummy

    ReplyDelete
  4. pagi2 ni tgk masakan sotong sedap gini dh terliur .. slm ramadhan ^_^

    ReplyDelete

[name=Lea Azleeya] [img=//1.bp.blogspot.com/-grWfwgzBOkQ/Xq8WSYJDTsI/AAAAAAAAfZI/tVxseM6NvuIeDN_Ksav4Cf2pX3udRXJGQCLcBGAsYHQ/s1600/lea%2B1.jpeg] [description=Hi, Lea here! I'm lifestyle & beauty blogger based in Kuantan, Pahang. I'm started blogging since Jun 2013. For any review, please email me at sotskirts@gmail.com] (facebook=http://www.facebook.com/s0tskirt) (twitter=http://www.twitter.com/LeaAzleeya) (instagram=http://www.instagram.com/lea_azleeya) (youtube=http://www.youtube.com/leaazleeya)