Top Social

Image Slider

Kembalikan Keremajaan Wajah Dalam Masa 3 Hari Dengan Eversoft Skinz Timeless Youth Baru

Tuesday, November 12, 2019
EVERSOFT SKINZ Timeless Youth BAHARU Mengembalikan Keremajaan Wajah dalam masa 3 Hari | Wanita Jepun mempunyai raut wajah seolah-olah tidak menjangkau usia. Rejim penjagaan wajah serta amalan pemakanan yang sihat harus dikreditkan kepada kulit halus, anjal dengan kompleksi selicin porselin. Kini anda juga boleh memiliki kulit wajah yang muda remaja tanpa cela bagaikan wanita Jepun dengan rangkaian EVERSOFT SKINZ Timeless Youth.


Pynocare Supplement Untuk Kembalikan Tona Kulit Yang Sekata Dari Dalam

Friday, November 08, 2019
Pynocare Supplement Untuk Kembalikan Tona Kulit Yang Sekata Dari Dalam  |  Bab tona kulit tak sekata ni memang menjadi masalah pada aku sejak dulu.. Bukan senang oh nak dapat kulit cantik sekata kecuali ko dah dilahirkan berkulit cantik dan sekata.. Macam-macam produk dah aku pakai mahupun makan untuk kembalikan tona kulit yang sekata.. Setakat ni, hanya indah khabar dari rupa ceritanya.. Huhu..  Sungguhpun begitu, aku masih tak berputus asa untuk kearah itu.. Tidak kiralah sama ada aku guna skincare terbaik di Malaysia mahupun aku consume supplement terbaik untuk cantik.. 


6 Produk Skincare Terbaik di Malaysia Yang Perlu Anda Cuba!

Tuesday, November 05, 2019
6 Produk Skincare Terbaik di Malaysia Yang Perlu Anda Cuba!  |  Wanita dan kecantikan tidak dapat dipisahkan kerana setiap wanita dalam dunia ini sudah pastinya ingin memiliki kulit yang cantik.. Tanyalah pada mana-mana wanita sekalipun dalam dunia ni, aku yakin semua akan menyatakan ingin memiliki kulit yang cantik, flawless dan glowing sepanjang masa.. Yang dah memang dilahirkan memiliki kulit yang cantik, korang kena bersyukur tau.. Tak perlu nak bersusah payah untuk mencari cara untuk mencantikkan kulit..

Kulit yang cantik adalah kulit yang sihat.. Jadi, korang kena perlu bijak dalam memilih sesuatu produk dengan mengambil tahu terlebih dahulu jenis kulit dan keperluan kulit korang.. Di pasaran sekarang, terdapat pelbagai jenis produk skincare yang dapat membantu kulit korang menjadi lebih sihat dan cantik.. Di sini aku senaraikan produk skincare terbaik di Malaysia yang berkesan dan selamat digunakan. (Psst.. Skincare ni semua tak sesuai bawa pergi umrah tau. Sebab ada pewangi)

6 Produk Skincare Terbaik di Malaysia

1.  Nurraysa Collagen Soap



Impian Menunaikan Umrah Dengan Pakej Umrah Terbaik Di Malaysia Dari Tabung Haji Travel

Tuesday, November 05, 2019
Impian Menunaikan Umrah Dengan Pakej Umrah Terbaik Di Malaysia Dari Tabung Haji Travel  |  Assalamualaikum wbt.. Hi korang! Hurmm semalam dok sembang dengan kengkawan pasal umrah.. Ada antara kami dah pernah pergi umrah.. Seronok je dengar cerita dorang sal pengalaman dorang dalam mengerjakan umrah.. Bilalah agaknye peluang untuk aku pula ye.. Sebagai umat Islam, aku pun teringin sangat sangat sangat menunaikan ibadah umrah ni.. Haji apatah lagi.. Andailah aku berpeluang untuk mencapai impian aku menunaikan umrah, aku pilih pakej umrah Tabung Haji plan pergi bulan Ramadhan 2020.. Hah gittew!! Impian tu tau..


5 Jenama Serum Muka Paling Berkesan Rawat Jerawat Dan Jeragat

Tuesday, November 05, 2019
Sebut saje pasal serum muka, akulah orang yang paling teruja ingin tahu dan ingin mencuba sendiri serum tersebut.. Serius, aku sangat fanatik terhadap serum muka..

5 Jenama Serum Muka Paling Berkesan Rawat Jerawat Dan Jeragat.

Kalau suatu masa dahulu, aku tak rasa serum ni penting untuk muka tetapi sekarang aku dah punyai kesedaran bahawa serum wajah banyak manfaatnye untuk merawat masalah kulit muka..



12 Homestay Terbaik Di Cameron Highland Menjadi Pilihan Pengunjung

Tuesday, November 05, 2019
12 Homestay Terbaik Di Cameron Highland Menjadi Pilihan Pengunjung  |  Holaaaa!! Hehe lama gile rasanya tak meluah rasa kat sini.. Rindu weh!! Kali ni nak membebel pasal homestay.... Hah, dah kenape pulak?

Hehe, aku plan nak bercuti kat Cameron Highland so aku riki-riki la tentang homestay terbaik kat sana yang mana best dan menarik..

12 Homestay Di Cameron Highland Menjadi Pilihan Pengunjung

Dah alang-alang aku dok survey tu, baiklah aku up terus kat sini.. Dapatlah jugak korang  buat panduan nanti.. Betul tak? Hiks.. Jadi, jom kite check 12 homestay terbaik di Cameron Highland yang menjadi pilihan para pengunjung bila bercuti di sana..

1. Cameron Muslim Apartment by Nurul


Oldtown White Coffee Partners with Foodpanda

Saturday, November 02, 2019
Oldtown White Coffee Partners with Foodpanda  |  The food delivery industry has witnessed very high levels of growth during the last five years. During this high growth period, numerous food delivery service companies sprang up. Out of all these companies, Foodpanda is the one that has managed to really capitalize on the opportunity. With the right amount of investment at the right time, headed by the right kind of leadership, foodpanda is today the highest revenue maker in the food delivery service business.



Sonic Run - Firstime Join Larian Buat Aku Terus Ketagih Nak Join Lagi!!

Friday, November 01, 2019
Sonic Run - Firstime Join Larian Buat Aku Terus Ketagih Nak Join Lagi!! | Nampakkk tajuk pun dah mengundang.. Hehe.. 27 Oktober 2019 yang lalu, aku join Sonic Run yang berlangsung di negeri pahang.. Saja la nak mencuba aktiviti yang baru yang tak pernah aku lakukan sebelum ni.. Itu pun berkat dari hasutan kengkawan opiz.. Hehe.. Aku sebenarnya dah lama teringin nak join larian seperti ini cumanya kalau hari sabtu ahad tu agak susah untuk aku tinggalkan anak-anak.. Kali ni agak bernasib baik sebab encik suami tak bekerja shif dan sudi jaga mereka.. Alhamdulillah.. Ada la juga masa untuk diri sendiri kan.. Hiks..



Rindu Nak Hiking! Akhirnya Dapat Hiking Di Bukit Pelindung Kuantan

Friday, October 25, 2019
Rindu Nak Hiking! Akhirnya Dapat Hiking Di Bukit Pelindung Kuantan |  Seronok sebenarnya melakukan aktiviti hiking ni.. Cumanya aku sebagai isteri dan ibu kepada 2 orang anak tidak memungkinkan untuk aku melakukan aktiviti seperti ini dengan kerap.. Firstime berhiking adalah di Bukit Panorama Sungai Lembing bersama bff aku yatt.. Itupun nasiblah encik suami izinkan aku beraktiviti bersama kengkawan dan berbaik hati untuk jaga anak-anak.. Ada la jugak masa untuk diri sendiri..

Kerinduan untuk berhiking lagi tu sentiasa ada bila mana yang terdahulu aku berjaya sampai ke puncak walaupun dengan separuh nyawa.. Haha!! Memang letih woihhh.. Mendaki anak tangga untuk sampai ke puncak.. Pulak tu dengan tiada pengalamannya main terus naik ajerk.. Balik demam!! Huhu.. Namun, kepuasannya ada di situ dan aku terus merindui untuk melakukannya lagi..



Aktiviti Wangikan Rumah Ronald McDonald HUSM Oleh Team AFY haniff

Wednesday, October 16, 2019
Aktiviti Wangikan Rumah Ronald McDonald HUSM Oleh Team AFY haniff  |  Assalamualaikum wbt.. Hi korang.. Baru-baru ni Team AFY haniff telah mengadakan aktiviti mewangikan rumah Ronald Mcdonald di HUSM, di negeri Kelantan.. Baguskan kalau selalu diadakan aktviti sebegini rupa.. Sekurang-kurangnya terjaga juga kebersihan Rumah Ronald McDonald tu untuk menjamin keselesaan bagi penghuninya..


Resepi Kari Daging Sedap Melekat 2020! Senang disediakan & lazat rasanya.

Friday, October 11, 2019
Masakan yang aku tak berapa mahir adalah kari.. Serius memang aku tak pandai nak masak kari yang menjadi dan sedap.. Dah banyak kali cuba dengan resepi-resepi yang aku cari di internet namun semuanya tak memberikan hasil yang aku inginkan..

Resepi Kari Daging Sedap 

Mungkin bagi korang yang mahir memasak untuk masak kari tu sesenang ABC.. Bagi aku tidak.. Ia merupakan satu masakan yang agak susah untuk dimasak.. Sungguhpun begitu, aku tetap berusaha untuk mahirkan diri untuk memasak kari sebabnya encik suami memang penggemar kari.. Hiks..


Resepi Kari Daging

Dua tiga hari lepas encik suami request kari tulang lembu.. Sebabnya tulang lembu ada lagi dalam freezer.. So, arini masaklah kari daging tambah tulang lembut itu.. Hehe.. Cam biasa kalau dah tulang lembu tu memang nak kena masak dalam tempoh yang agak lama untuk lembutkan daging-daging pada tulang tu.. Bukan lembutkan tulang ye.. Tulang tu memang tak kan lembut dahnye.. Haha!! Sebelum ni masak kari daging guna resepi dekat youtube tetapi kurang menjadi.. Untuk kali ni aku search resepi kari daging yang lain pulak..

Biasa kalau search resepi ni, aku tengok gambar jugak.. Kalau nampak gambar tu menyelerakan, baru aku try resepi tu.. Hehe.. Ada jugak yang guna gambar orang lain.. So, kena pandai la pilih resepi ye.. Setelah aku pilih-pilih resepi kat google dan aku decide untuk guna resepi kari daging sedap ni.. Nyum nyum.. Jom check resepi ni.. Disebabkan nak masak tulang, jadi starting kita guna pressure cooker untuk lembutkan tulang tersebut.. hiks.. Nak masak cam biasa pun boleh.. Aku jerk mengada nak gua pressure cooker sebab tak nak tunggu lelama sangat..


Resepi Kari Daging Sedap Melekat

Bahan-bahan

1/2 kg daging + tulang
1 biji bawang besar (potong dadu)
3-4 ulas bawang putih (dihiris)
2-3 ulas bawang merah (dihiris)
1 inci halis (dihiris)
1 sudu besar cili kisar (ikut kepedasan masing-masing)
1 peket rempah kari daging adabi
1 kotak santan adabi
1 sudu besar kerisik
2 keping asam gelugor / pes asam jawa
1 biji kentang (potong ikut selesa)
2 tangkai daun kari
Kayu manis, bunga lawang (2 kuntum) dan buah pelaga (3 biji)
Gula melaka
Garam

Cara masak kari daging yang sedap.

  • Panaskan minyak dan masukkan kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga bersama bawang besar, bawang putih, bawang merah, halia dan daun kari.. Tumis sehingga naik bau dan layu..
  • Masukkan cili kisar.. Tumis sehingga pecah minyak..
  • Masukkan serbuk kari.. Kacau seketika dan masukkan air.. Kacau sehingga rempah kari sebati dan masak
  • Masukkan daging dan tulang.. Gaul sebati dengan rempah.. Biarkan seketika sehingga air daging kering dan pecah minyak..
  • Masukkan santan dan air mengikut citarasa masing-masing.. Masak dengan api yang perlahan.. Tunggu sehingga daging dan tulang empuk dan masak.. 
  • Masukkan ubi kentang yang telah dipotong
  • Setelah mendidih masukkan garam, gula melaka, asam jawa dan kerisik..
  • Kacau rata dan masak seketika.. Sesuaikan rasa manis dan masin mengikut selera masing-masing.. Setelah masak, bolehlah dihidangkan..


Kalau korang rasa nak pekat melekat, korang masaklah kasi kering sikit.. Kalau suka makan kari cair sikit, boleh isi air banyak sikit.. Ikut selera masing-masing.. Bagi aku pulak, kalau makan dengan nasik lebih suka makan yang cair sikit.. Kalau pekat sangat nanti muak pulak.. Kalau kari pekat, syok makan dengan roti.. Perghh memang sedap!! Selera korang aku tak tahu la ye.. Itu selera aku.. Hehe..

Kari daging pekat

Yang ni aku dah ejas dah kasi cair sikit.. Baru syok makan dengan nasik.. 
So, aku dah jumpa resepi kari daging sedap yang menepati citarasa aku.. Oh ya, credit buat blog pokok2u sebab kongsikan resepi kari daging air tangan bonda yang memang sedap dan meletop ni.. Memang menjadik dan terangkat.. Hiks.. Yang mana kurang mahir masak kari macam aku ni, leh try resepi ni ye.. Serius sedap!! Selamat mencuba..

Cuba juga ini!
💫 Gulai kuning ikan kembong sedap
💫 Singgang pedas ikan kerisi versi terengganu
💫 Ikan talapia masak tiga rasa


Resepi Nasi Lemak Dan Sambal Bilis Sedap! Memang sedap & mudah disediakan.

Friday, October 11, 2019
Yeahhh main masak-masak aku hari ni.. Hari ni aku buat nasi lemak.. Mood rajin tu datang tetiba-tiba.. Kalau tak, memang tak kuasa aku nak masak nasi lemak bagai.. Biasa paling rajin pun masak nasi goreng atau mee goreng aje pagi.. Hari ni jerk pelik sikit.. hehe... Eceli, aku tak pernah okeh buat nasi lemak.. Mesti korang tak percaya kan..?? Tapi itulah kenyataannya.. Aku memang tak pernah buat nasi lemak sepanjang hidup aku... Haha.. Hari ni lah firstime aku buat.. Alhamdulillah menjadik.. Risau jugak tak jadi kan.. Yela, dah tak pernah buat.. Biasa beli kedai aje.. Kikiki..

Resepi Nasi Lemak Dan Sambal Bilis Sedap


Singgang Pedas Ikan Kerisi Versi Terengganu

Friday, October 11, 2019
Selamat berpuasa semua.. Dah hari ke-8 kita berpuasa.. Pejam celik pejam celik sekejap jerk rasanya masa berlalu.. Puasa tahun ni aku agak kerajinan untuk memasak.. Mood dah berubah agaknye.. Haha!! Yang mane masakan tak pernah buat pun aku rasa nak cuba buat.. Harapnya rasa rajin ni terus melanda sehingga habis puasa.. Hiks..

Singgang Pedas Ikan Kerisi Versi Terengganu

Ok, kali ni aku nak kongsikan resepi Singgang Pedas Ikan Kerisi Versi Terengganu.. Lama gila dah tak makan singgang pedas ni.. Rindu betul masakan mak aku.. Bila dah teringin sangat nak makan, apa lagi kite terus aje buat memandangkan ikan kerisi pun masih berbaki dalam freezer... Orite, tak nak cakap banyak, jom semak resepinya..


Resepi Sardin Sedap Meletop

Friday, October 11, 2019
Sardin memang feberet aku.. Dari dulu sehinggalah sekarang ni.. Dulu-dulu time bujang, bila pergi kedai makan mesti cari lauk sardin dulu.. Selera lain sikit aku ni.. Ingat lagi time aku pergi KL.. Pergilah cari makan dekat SOGO.. Alaa dekat food court kat atas tu.. Tingkat berapa entah, aku pun dah lupa.. Lama dah tak pergi KL.. hehe.. Member aku pelik sebab aku cari lauk sardin... Padahal berlambak lauk yang lagik sedap-sedap.. Sardin jugak yang aku carik.. hehe..

Resepi Sardin Sedap Meletop.

Resepi Sardin Sedap Meletop

Mee Goreng Basah Sedap

Friday, October 11, 2019
Mee Goreng Basah Sedap  |  Nampak tajuk! Hehe lama dah tak up entry pasal makanan.. Yang hado semua tentang beauty.. Eh! Dah nama lagi niche pun Lifestyle and Beauty kan... Hiks.. Hari ni aku lari  tajuk sikit... Aku nak kongsi resepi Mee Goreng Basah Sedap.. Memang sodap weh.. Biasa buat mee goreng biasa jerk.. Baru ni teringin nak makan mee goreng basah.. So, kita buat sampai jadi.. Moh tengok resepinya.. Simple tapi sedap meletop.. Hehe..


Oh ya, resepi ni aku cuba dari resepi kak Azie Kitchen, blogger masakan yang aku selalu kagumi.. Boleh dikatakan semua resepi yang beliau kongsi, semuanya menjadi dan sedap.. Termasuklah resepi kari daging.


Resepi Mee Goreng Basah Sedap


Bahan-Bahan
1 bungkus kecil mee kuning
4 ulas bawang putih - ketuk & cincang
1 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
2 tangkai sawi
2 biji tomato
1 biji lada besar
Ayam
1/2 gelas air
Kicap secukupnya
Garam secukup rasa
Serbuk perasa

Cara-Cara menyediakan mee goreng basah yang sedap!

  • Panaskan  minyak.. Tumis bawang putih sehingga kekuningan.
  • Masukkan cili kisar dan tumis sehingga garing
  • Setelah itu, masukkan sos cili, sos tiram, kicap, dan sedikit air. Masak sehingga mendidih dan pecah minyak. (1/2 gelas air dimasukkan sedikit-sedikit supaya mee tidak terlalu lembik)
  • Selepas pecah minyak, masukkan ayam dan batang sawi.. Kacau rata
  • Kemudian masukkan mee dan daun sawi..  Kacau rata..
  • Seterusnya, bolehlah masukkan tomato, hirisan lada besar, garam dan serbuk perasa.. Kacau rata..
  • Siap! Kalau nak best lagi, boleh perah limau nipis time nak makan tu.. Perghh memang meletop toq!!


Ni dah kering sikit.. hehe

Selamat mencuba!


Kacang Panjang Masak Lemak Putih Simple

Friday, October 11, 2019
Kacang Panjang Masak Lemak Putih Simple  |  Ada kala berbuka dengan lauk yang simple lagi sedap berbanding berbuka dengan pelbagai lauk sehinggakan tak tahu nak makan yang mana satu.. Betul tak? Satu lagi, boleh berlaku pembaziran.. Cewahh.. Baru-baru ni rasa rindu masakan Mak yang menjadi feberet aku iaitu Kacang Panjang Masak Lemak Putih.. Serius sedap weh.. Mak aku masak la apa pun semuanye sedap beb.. Masakan seroang ibu tiada tandingan.. Kan? Hiks..

Dah rasa rindu tu kenalah buat sendiri.. Nak balik umah mak time keje memang tak la.. Letih woihh!! So, decide masak sendiri aje.. Lagi pun bukannya susah sangat kan.. Masak kacang panjang lemak putih dan ikan goreng pun dah cukup menyelerakan sampai bertambah-tambah nasik.. hehe.. Yang mana belum pernah cuba masakan ni, boleh try resepi kat bawah ni ye.. Simple jerk aku buat..


Kacang Panjang Masak Lemak Putih Simple

Bahan-bahan

6 @ 7 batang kacang panjang
1 biji bawang besar - dibelah 4
2 biji cili besar - dibelah 4
1 kotak santan ayam brand
1-2 ekor ikan selayang/ikan kembung - direbus & diambil isinya
Garam & serbuk perasa secukup rasa

Cara-Cara
  • Kacang panjang yang telah dipotong, direbus seketika. Jangan terlalu lama ye.. Nanti lembik tak sedap.. Toskan.
  • Masukkan santan ke dalam periuk dan masukkan isi ikan serta cili besar. Aku guna ikan selayang.. Manisssss.. hehe.. Masak dengan api yang perlahan.
  • Setelah mendidih, masukkan kacang panjang dan juga bawang besar.
  • Kemudian masukkan garam dan serbuk perasa secukup rasa. Masak seketika. 
  • Setelah masak, bolehlah dihidangkan..


Simple-simple sudahhh.. hehe.. 2 orang jerk pun makannya..
Selamat mencuba guys..


Gulai Kuning Ikan Kembung Sedap Dan Mudah

Friday, October 11, 2019
Gulai Kuning Ikan Kembung Sedap Dan Mudah  |  Teringin nak makan Gulai Kuning Ikan Kembong.. Cara buatnya mudah jerk sebenarnya, cuma bila penyakit M tu selalu sangat menyerang tu yang tak terbuat tu.... Kali ni aku gagahkan diri jugak untuk memasak menu kegemaran aku ni sebabnya memang teringin sangat-sangat nak makan.. Dah macam orang mengidam jerk gayanya ye.. hehe.. So, kali ni kita buat sampai jadi.. 

Jadi ke idok??? Jom kita check resepi dan jangan lupa cuba ye.. Hiks.. Makan ngan sambal belacan sedap woii.. Tapi aku jerk malas nak buat sambal belacan.. Jadi, kita bedal jerk dengan sambal belacan adabi.. Haha.. 


5 Benda Ibu Wajib Bawa Ketika Travel atau Holiday Bersama Baby atau Anak Kecil

Friday, October 11, 2019
5 Benda Ibu Wajib Bawa Ketika Travel atau Holiday Bersama Baby atau Anak Kecil  | Travel bersama keluarga ini bukan perkara yang mudah, terutama kepada mereka yang mempunyai anak kecil berumur setahun kebawah ni. Percutian bersama anak yang masih kecil mesti dilakukan dengan teliti supaya semua orang yang berada dalam perjalanan itu berasa gembira dan enjoy. Ibu bapa pun tak la berasa stress sepanjang percutian.

foto : google

Kitsui Puraria B-Up Membantu Menganjalkan Payudara Yang Kendur

Friday, October 11, 2019
Kitsui Puraria B-Up Membantu Menganjalkan Payudara Yang Kendur  |  Kemain serius lagi tajuk entry kali ni ye!.. Hehe..  Jangan tak tahu ye, masalah payudara kendur dan leper ini merupakan salah satu masalah terbesar bagi kaum wanita.. Masalah ini juga boleh menyebabkan hilangnya keyakinan diri dan lebih teruk bila perasaan rendah diri mula bercambah.. Selalunya ini terjadi dikalangan ibu-ibu yang telah melahirkan dan menyusukan anak dimana aset mereka tidak lagi secantik dan segah zaman anak dara dulu.. Betul tak? Haaa macam tanya pada diri sendiri jerk tu.. Haha!!

Bukan takat ibu-ibu jerk alami masalah sebegini, tetapi ada juga yang rasa 'down' bila mana aset mereka lebih kecik dan tak seimbang dengan saiz badan serta umur mereka sehinggakan nak cari pakaian dalam pun susah.. Silap-silap terpaksa pakai pakaian dalam budak-budak.. Haaaa siapa yang alami masalah ni, angkat tangan... Hiks.. Tak payah nak sedih sangat ye korang-korang semua, kali ni aku nak share dengan korang satu produk supplement yang boleh menganjal dan menyeimbangkan payudara iaitu Puraria B-Up dari Kitsui 1 jenama terunggul di hati pengguna..


4 Cara Kenal Pasti Jenis Kulit Wajah Sebelum Beli Pencuci Muka Yang Sesuai

Friday, October 11, 2019
4 Cara Kenal Pasti Jenis Kulit Wajah Sebelum Beli Pencuci Muka Yang Sesuai | Baru-baru ni aku plan nak beli pencuci muka dekat satu website ni.. Tetiba aku jadi blur sekejap tak tahu nak pilih pencuci muka jenis apa sebabnya aku sendiri konfius dengan jenis kulit aku.. Apa jenis kulit muka aku yang sebenarnya.. Berminyak ke? Kering ke? Kombinasi ke? Haduii kusut jugak sekejap.. Haha!! Takkanlah aku nak pergi ke pusat rawatan kecantikan, semata-mata nak tahu jenis kulit aku kan.. Jadi, jalan penyelesaiannya aku mintak tolonglah encik google.. Dan hasilnya, aku terjumpa artikel ni dari website Hijab & Heels sebagai panduan aku.. Jom pakat kenal pasti jenis kulit wajah sebelum beli pencuci muka yang sesuai..

4 Cara Kenal Pasti Jenis Kulit Wajah Sebelum Beli Pencuci Muka Yang Sesuai

Saya Akan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Dengan Nas Nuri Construction. Ini sebabnya!

Friday, October 11, 2019
Kalau sebut tentang rumah idaman ni, aku teringin sangat nak ada rumah sendiri atas tanah sendiri.. Aku yakin setiap orang pun kalau boleh inginkan benda yang sama kan.. Cuba bayangkan kalau kita tinggal dalam rumah idaman kita dimana setiap perincian rumah tersebut tak kiralah dari segi rekabentuk, hiasan dalaman dan sebagainya semuanya kita yang tentukan mengikut citarasa kita sendiri.. Wahhhh seronoknyaaaa...!! Aku setiap kali lalu aje depan rumah-rumah besar yang tersergam indah dengan rekabentuk yang unik, makin terasa keinginan untuk memilikinya suatu hari nanti.. Berangan dulu tak salah kan.. Hehe...

Apa yang kita perlu pertimbangkan sebelum bina rumah atas tanah sendiri?


6 Tips Penjagaan Rambut Terbaik Untuk Wanita Berhijab

Friday, October 11, 2019
6 Tips Penjagaan Rambut Terbaik Untuk Wanita Berhijab  |  Ramai wanita yang beranggapan, bila bertudung dah tak perlu nak menjaga rambut.. Tanggapan ini salah sama sekali ye kerana bila kita memakai tudung bukan hanya kita perlu menjaga tudung itu sahaja tetapi penjagaan yang rapi haruslah bermula dari dalam tudung itu sendiri iaitu rambut kita.. Bila rambut dijaga dengan rapi, barulah masalah rambut tidak timbul seperti rambut gugur, berbau, berkelemumur, berkutu dan sebagainya.. Aku yakin, korang tidak akan selesa memakai tudung sepanjang hari jika rambut korang tidak berada dalam keadaan yang terjaga dengan baik.. Betul tak?


7 Tips Melatih Anak Minum Susu Botol Dengan Jayanya

Friday, October 11, 2019
7 Tips Melatih Anak Minum Susu Botol Dengan Jayanya  |  Bila baki cuti bersalin dah nak sampai ke penghujungnya, mulalah rasa cuak kalau masalah anak tak nak minum susu botol sedang melanda.. Bagaimana cara untuk melatih anak minum susu botol dengan jayanya? Setiap baby tak sama ragamnya.. Ada yang mudah menerima bila diberikan susu dengan botol dan ada juga yang sangat sukar untuk menerima melainkan menyusu secara 'direct'.. Ini akan memberi tekanan kepada ibu-ibu yang akan kembali bekerja.. Jadi, kita harus mencari jalan penyelesaiannya.. Di sini aku ingin kongsikan dengan korang 8 Tips Melatih Anak Minum Susu Botol Dengan Jayanya...

7 Tips Melatih Anak Minum Susu Botol Dengan Jayanya, Anak Tak Mahu Menyusu Dengan Botol, tips latih anak minum susu botol, anak tak nak susu botol, cara ajar anak minum susu botol

7 Tip Kulit Wajah Sihat Dan Cantik

Thursday, October 10, 2019
7 Tip Kulit Wajah Sihat Dan Cantik  |  Ramai diantara kita pada hari ini yang nakkan kulit wajah yang cantik.. Tapi tahukan korang kulit cantik itu datangnya dari kulit yang sihat.. Hehe.. Ada juga yang terlalu obses nak cantik sehingga sanggup lakukan apa sahaja termasuklah melakukan pembedahan, suntik sana suntik sini, tak kurang juga yang membuat rawatan kecantikan kulit... Bagi yang berkemampuan tak salah untuk melakukan rawatan di pusat pakar kecantikan.. Tetapi bagi yang kurang berkemampuan bagaimana pula? Haaa jangan risau, disini aku nak kongsikan dengan korang semua 7 langkah mudah yang boleh korang amalkan bagi mendapatkan kulit wajah yang sihat dan cantik.


Nikmati hidup yang terbaik dengan perlindungan Prebiotik Oat dalam Aveeno® dan Aveeno Baby®!

Monday, October 07, 2019
Nikmati hidup yang terbaik dengan perlindungan Prebiotik Oat dalam Aveeno® dan Aveeno Baby®!  | Menjalani kehidupan terbaik bersama bayi anda menjadikan alam keibuan sungguh bermakna. Bersama-sama, anda mencipta kenangan indah bersama bayi anda. Namun, bagaimana anda berdua boleh gembira, sihat dan dilindungi daripada serangan berterusan terhadap kulit anda?


Ancasa Royale Pekan, Pahang Ceriakan Anak-Anak Yang Kurang Bernasib Baik

Monday, September 30, 2019
Ancasa Royale Pekan, Pahang Ceriakan Anak-Anak Yang Kurang Bernasib Baik  |  Alhamdulillah, pada 19 Mei 2018 yang lalu aku dijemput sekali lagi oleh Ancasa Royale Pekan, Pahang untuk menghadiri Majlis Berbuka Puasa bersama kanak-kanak yang kurang bernasib baik dari Sekolah Kebangsaan Sri Maulana, Pekan. Majlis ini telah diadakan di Saffron Brasserie Ancasa Royale Pekan, Pahang dalam suasana yang cukup meriah dan serta penuh dengan keinsafan.


Majlis ini diadakan bertujuan untuk mengeratkan ukhwah yang sedia terjalin di antara pelanggan setia Ancasa Royale Pekan, hotel yang hebat ini dengan penduduk setempat daerah Pekan, Pahang. Disamping itu, ianya juga salah satu cara untuk mendekati golongan yang kurang berkemampuan di sekitar kawasan tersebut. Warga kerja Ancasa Royale Pekan, Pahang berganding bahu memasak bubur lambuk untuk diagihkan kepada 500 orang penduduk sekitar daerah Pekan serta pelanggan setia yang sentiasa menyokong Ancasa Royale Pekan sejak dari penubuhan sehingga ke hari ini.

Dalam majlis tersebut, Ketua Pegawai Operasi Kumpulan Pengurusan Aset Uda, YBhg. Datuk Tajuddin Mohamed dan diiringi oleh Naib Presiden Kanan, Bahagian Hospitaliti iaitu Encik Shah Azam Khan serta Pengurusan Kanan Ancasa Hotel telah menyampaikan sumbangan berupa duit dan baju raya kepada 50 orang anak-anak yatim. Pada masa yang sama juga, sumbangan berupa barangan keperluan untuk anak-anak yatim turut diagihkan hasil sumbangan daripada ADABI untuk kegunaan anak-anak yatim sepanjang bulan puasa.

Anak-Anak dari Sekolah Kebangsaan Sri Maulana, Pekan menerima sumbangan daripada Ancasa Royale Pekan, Pahang
- foto credit : Blog Seorang Syed-

Menurut Encik Shah Azam, "Konsep memberi atau bersedekah patut diterapkan secara konsisten bukan sahaja pada bulan Ramadhan bahkan pada bulan-bulan lain juga kerana amalan bersedekah ini dapat meningkatkan nilai-nilai murni peribadi kita di samping mengeratkan lagi kemesraan di kalangan masyarakat tanpa mengira taraf dan darjat," ujar beliau.


Usai sahaja azam Maghrib, tetamu yang hadir berbuka puasa dengan pelbagai hidangan yang enak berkonsepkan 'Kampong Boy' yang disediakan oleh chef berpengalaman di hotel bertaraf antarabangsa yang pastinya akan menggamit nostalgia zaman kanak-kanak sewaktu di kampung halaman serta keenakan berbuka puasa dengan masakan bonda. Apa menu yang ada? Jom kita lihat..

Antara lauk pauk yang ada

Lauk pauk.. Semua sedap-sedap belaka

Bergedil , Tauhu Sumbat

Kerabu, Ikan Masin

Keropok

Kambing Bakar

Satay Ayan & Daging

Murtabak, Roti Canai & Mee Goreng

Beraneka Mee

Churos & Jemput-Jemput

Buah-Buahan

Desert

Bubur Lambuk

ABC

Antara Air yang dihidangkan
Banyak lagi sebenarnya menu yang ada di Ancasa Royale Pekan, Pahang.. Lebih 120 jenis juadah dihidangkan.. Tak terambil semua gambar.. Cukuplah yang ada ini untuk tatapan korang.. Itu pun rasanya dah cukup untuk buat korang terliur.. Hahaha.. Alhamdulillah kali ni aku puas hati makan di Ancasa Royale kerana selera aku cukup baik tahun ini.. Banyak menu yang aku cuba walaupun tak kesemuanya.. Kalau aku rasa semua menu, rasanya tak bangun aku kekenyangan.. hehe..

Juadah yang paling aku nanti-nantikan adalah Kambing Bakar.. Tak boleh tidak sebab aku memang penggemar Kambing Bakar.. Kiranya Ancasa Royale Pekan ni memang menepati citarasa aku.. Lagi satu menu yang menarik perhatian aku adalah Churos... Serius, aku tak pernah makan sebelum ni.. Hanya dengar cerita orang aje.. Bila berkesempatan untuk merasa, ternyatalah makanan itu sedap dimakan bersama coklat... Paling terkilan aku tak dapat rasa Shell Out sebabnya aku malas nak bersusah payah kopak kulit ketam, udang dan sebagainya.. Jadi, aku tahankan hati.. Haha..

Antara rakan blogger yang hadir

Bergambar kenangan bersama Cik Aliah
Kali ni ramai juga rakan blogger yang hadir berbanding tahun sebelumnya.. Alhamdulillah, sekurang-kurangnya meriah sikit majlis kan.. Syukur juga sebab dapat bertemu dengan orang yang bertanggungjawab menjemput rakan media ke majlis tersebut, Cik Aliah.. Ramah orangnya tau.. Seronok berborak dengan beliau seolah-olah dah lama kenal.. Sangat friendly..


Okeylah, kepada korang yang ingin merasai sendiri masakan persis air tangan ibu, korang boleh dapatkan baucer Ramadhan Buffet Hotel Ancasa Royale pada harga RM68 untuk dewasa dan RM40 untuk kanak-kanak.

Untuk sebarang tempahan dan maklumat lanjut, sila hubungi :-

No. Telefon
09-424 6600

atau layari

Website