tip
Showing posts with label tip. Show all posts

5 Tip Hilangkan Rasa Malas

Sunday, October 24, 2021

No comments
5 Tip Hilangkan Rasa Malas  |  Bila ada masa aku akan isi dengan membaca buku.. Terbaru aku baca buku motivasi yang benar-benar memberikan aku motivasi diri yang tinggi iaitu buku Dajal Dalam Diri #30SifatKeji : Cegah & Hindar.. Aku akan share dekat sini apa yang aku suka dalam buku ini.. Untuk kali ni aku nak share 5 tip untuk hilangkan rasa malas yang dikongsikan oleh penulis dalam buku ni.. Mana tahu boleh dijadikan rujukan korang juga kan.. Hehe..


5 Tip Hilangkan Rasa Malas

Sebenarnya banyak tip, petua, cara, etc untuk hilangkan rasa malas ni.. Mudah-mudahan cara ini dapat membantu korang untuk nyahkan 'Dajal Dalam Diri' ini..

1.  Fikirkan Tujuan Dan Impian Hidup

Adakah kita nak kehidupan yang bermakna atau sia-sia?
Adakah kita nak dunia yang bersifat sementara atau akhirat yang kekal abadi? #MakeAChoice

Kalau nak yang terbaik untuk hidup, tiada cara lain kecuali tukarkan sifat malas itu kepada rajin..

2.  Fikirkan Pasal Mak Ayah

Cuba kenangkan kesusahan mereka sepanjang membesarkan kita. Pernahkah mereka merungut kerana memiliki korang? Pernah tak mereka abaikan korang?

Then, fikirkan adakah kita mahu jadi anak yang berbakti atau anak derhaka? Adakah kita nak menyusahkan mereka dengan sifat malas kita ni sepanjang hayat? #ThinkAboutIt

3.  Amanah Dan Sayangi Diri

Kalau bukan kita yang sayangkan diri sendiri, siapa lagi? Jadi, berusahalah buat sesuatu untuk tingkatkan kualiti diri. Kalau 24 jam asyik goyang kaki je, apa yang korang boleh dapat?

Ingat, rezeki takkan datang bergolek walaupun korang beribadah banyak macam mana sekalipun.

4.  Kelilingi Diri Dengan Aura Positif

Carilah kawan yang baik dan mampu membimbing ke jalan yang benar. Kalau taka da, korang sendiri yang kena mulakan untuk membina persekitaran yang harmoni.

Tak lokek ilmu, saling  membantu dan pandai menyantuni antara perkara yang secara tak langsung  dapat memupuk sifat #RinganTulang

5. Berdoa

Mohonlah kepada-NYA agar dijauhkan dan dihindari dari sifat ini. Tapi pastikan doa dipohon dengan bersungguh-sungguh dan kemudian dilaksanakan melalui perbuatan.


Ya Allah, aku berlindung kepada-Mu dari kelemahan, rasa malas, rasa takut, kesusahan di waktu tua dan sifat kedekut. Dan aku juga berlindung kepada-Mu dari seksa kubur serta bencana kehidupan dan kematian. - Hadis riwayat bukhari dan muslim


Sumber : Buku Dajal Dalam Diri by Sis Youjae 


Read More

10 Tips Orang Berjaya Tarik Rezeki Dengan Mudah!

Tuesday, October 19, 2021

5 comments
Assalamualaikum wbt..

10 Tips Orang Berjaya Tarik Rezeki Dengan Mudah!  |  Kemain lagik hengko yek Lea Azleeya, rini nak kasi tips tarik rezeki bagai yeee... Haha.. Oke, hari ni aku nak kongsi dengan korang tips pantas skill orang-orang berjaya tarik rezeki dengan mudah... Biasa-biasanya orang bisness la mengamalkan tips ni... Kalau korang dalam kalangan orang bisness, bisnessman.. bisness women.. Haa boleh la try tips ni... Jom tengok apa ada dalam senarai tips tersebut...


BAGAIMANA NAK TIRU SKILL ORANG BERJAYA!!

10 Tips Pantas Skill Orang Berjaya Tarik Rezeki Dengan Mudah!

1. Berkawan dengan orang yang betul.. 

2. Tidak bertangguh dalam segala kerja dan urusan

3. Hati kering, tidak menghiraukan kutukan dan sindiran negatif

4. Fokus, Fokus,Fokus dan Fokus dan Fokus...!

5. Sanggup invest wang, tenaga dan masa untuk kejayaan mereka.

6. Membina networking yang bagus.

7. Konsisten dan tak mudah putus asa. 

8. Pantas membuat keputusan dan pantas juga membuat tindakan.

9. Sentiasa bertawakal dan sabar setelah bersungguh-sungguh berusaha. 

10. Redha, tenang dan sentiasa berlapang dada dengan apa saja situasi dan kerenah orang disekeliling.


Moga tips ni berguna untuk korang lebih maju kehadapan dalam lapangan perniagaan....



Read More

4 Cara Kenal Pasti Jenis Kulit Wajah Sebelum Beli Pencuci Muka Yang Sesuai

Monday, March 29, 2021

13 comments
4 Cara Kenal Pasti Jenis Kulit Wajah Sebelum Beli Pencuci Muka Yang Sesuai | Baru-baru ni aku plan nak beli pencuci muka dekat satu website ni.. Tetiba aku jadi blur sekejap tak tahu nak pilih pencuci muka jenis apa sebabnya aku sendiri konfius dengan jenis kulit aku.. Apa jenis kulit muka aku yang sebenarnya.. Berminyak ke? Kering ke? Kombinasi ke? Haduii kusut jugak sekejap.. Haha!! Takkanlah aku nak pergi ke pusat rawatan kecantikan, semata-mata nak tahu jenis kulit aku kan.. Jadi, jalan penyelesaiannya aku mintak tolonglah encik google.. Dan hasilnya, aku terjumpa artikel ni dari website Hijab & Heels sebagai panduan aku.. Jom pakat kenal pasti jenis kulit wajah sebelum beli pencuci muka yang sesuai..

4 Cara Kenal Pasti Jenis Kulit Wajah Sebelum Beli Pencuci Muka Yang Sesuai

Read More

Petua Hidup Tenang

Sunday, March 14, 2021

7 comments

Assalamualaikum wbt..



Selamat pagi olls... Dah sarapan belum?? Sebelum kerja pergi sarapan dulu yekk.. Baru best buat kerja.. Tenang aje.. Ye dak..?? Okeh.. Pagi ni aku nak kongsi tips atau petua untuk mendapatkan hidup yang tenang... Bagaimana?? haaa.. ni la yang aku nak habaq kat korang ni... Ada 12 petua yang aku nak kongsikan disini... Sama-sama kita amalkan dan mencari ketenangan dalam hidup ni.. Moga dapat membantu korang-korang semua dan aku juga.. hikss... Jommm followwww 12 tips hidup tenang...!!

1. Jangan bandingkan hidup kita dengan orang lain. Kita mungkin tidak tahu bagaimana perjalanan susah senang kehidupan mereka.

2. Jangan berfikiran negatif terhadap benda yang kita tidak boleh kawal. Sebaliknya, tumpukan pada apa yg kita ada. Tenaga, masa dan wang kita, fokus terhadap benda positif yang mampu kita buat pada masa ini.

3. Tidak berlebihan melakukan  apa yang anda tidak mampu buat.  Cukuplah setakat yang anda mampu. Jangan terlalu obses.

4. Jangan terlalu beremosi terhadap diri sendiri, jika ada yang perli, senyum kan saja.. 

5. Jangan bazirkan tenaga dan masa  terhadap gosip politik dan gosip liar yang keterlaluan.

6. Berfikir dengan tenang dan positif terhadap masalah dan musibah yg menimpa.

7. Iri hati adalah sia-sia. Harta org bukan rezeki dan hak kita.

8. Jangan ungkit kesilapan pada masa lampau. Lupakan! Ianya akan menghancurkan kegembiraan kita di masa depan..

9. Hidup ini terlalu singkat untuk membenci sesiapa. Sebarkan kasih sayang..

10. Berdamailah dengan diri dan bersyukur dgn apa yg ALLAH telah kurniakan..

11. Tiada siapa yang boleh menggembirakan kita selain dari diri kita sendiri..

12. Ketahuilah bahawa hidup ini ialah seperti sekolah dan kita harus terus belajar. Jangan mudah putus asa dengan masalah..


Dah abeh baca ke?? Kalau dah abeh baca pasni boleh la amal-amalkan yek.... Tanam dalam hati "Aku boleh..!!!" Bila hidup tenang baru lah hari-hari yang dilalui indah dan lebih bermakna kan... 


Read More

Tips Disiplinkan Diri Minum Air Mencukupi Setiap Hari

Tuesday, March 9, 2021

4 comments
Assalamualaikum wbt..


Tips Disiplinkan Diri Minum Air Mencukupi Setiap Hari  |  Terasa kekusaman diri kini.... Dengan kulit keringnye.. Tumit pecah lah.. Bagai-bagai kejadian pada diri telah berlaku.. hehe.. Bunyik cam tragik jerk kan... Sies wehh, rasa diri aku sekarang kusam bangat... Mungkin tak cukup air kowt.. Almaklumlah aku ni memang seorang yang sangatlah susah nak minum air masak/putih/mineral... Terasa payau tekak bila minum.. hehe.. Asek dok minum air manis aje seharian... Kalau minum air masak pown, mesti yang berais.. Barulah boleh telan...

Harini aku dok google tips-tips untuk disiplinkan diri untuk minum air masak secukupnya untuk sehari-hari... Hari ni berkobar-kobar nak usaha.. Esok lusa tak tahu la ape jadik.. haha..!! Nak minum air yang cukup untuk badan kita seharian, kena tahu jugak ye berapa keperluan air untuk badan kita.. Nak tahu sebanyak mana keperluan air untuk badan kita kene lah sukat dulu..

Sukatan Air Mengikut Berat Badan

Tengok jadual yang dikeluarkan oleh KKM tu.. Korang yang mana satu?? Untuk aku keperluan air untuk sehari adalah dalam 2 Liter lebih... Banyak tu weh.... Banyak bagi aku yang susah nak minum air masak ni hokehhh!! Haha..

Okeh lepas ni aku nak disiplinkan diri aku yang dah kusam ni dengan minum air masak yang mencukupi... Jom tengok tips apa yang encik google suggestkan pada aku.. Cewaahh.. Mula-mula kita tengok dulu waktu yang betul dan sesuai untuk kita minum air ye...

Untuk cara di atas, sehari keperluan air hanya 5 gelas sehari..



Untuk cara kedua ni pulak, keperluan air adalah 8 gelas sehari

Cara ketiga ni pula, disiplin 3L sehari... Huwahhh..!! Pengsannn..!!


AWAS!!!

Perlu diingat ye korang-korang semua... Air yang berlebihan juga akan memberi kesan yang buruk pada kita... Yang ni aku terbaca di blog Kevin Zahri... Bahaya juga sebenarnya jika pengambilan air berlebihan rupanya.. 


Info lanjut berkenaan bahaya minum air secara berlebihan dalam seharian kita boleh lah klik dekat tajuk artikel ini ye.. >>>>Kesan Minum Air Berlebihan<<<< Artikel ni ditulis oleh Kevin Zahri.. Bila baca artikel ni baru tahu yang kita tidak boleh sembarangan minum air.. Tak boleh berlebihan.. hehe.. 

Oklah.. Sampai sini aje la aku menceceh petang hari ni.. Itu saje tips yang aku dapat sepanjang aku bergoogle beberapa minit tadi..  Moga tips ni berguna untuk aku dan korang jugak.. Hiks..

Selamat mendisiplinkan diri k.. Ahakz..


Read More

Bagaimana Cara Kenal Pasti Madu Asli?

Monday, March 8, 2021

5 comments
Assalamualaikum wbt..

Bagaimana Cara Kenal Pasti Madu Asli? |  Zaman sekarang memang banyak yang palsu dari yang originalnya.. Begitu juga al kesahnya dengan madu ni.. Terlalu banyak yang palsu dijual dengan tanpa rasa bersalah.. Kita yang tak ada ilmu tentang madu ni seringkali tertipu oleh peniaga-peniaga yang tak bertanggungjawab..


Lagi parah bila si pembuat madu palsu zaman sekarang ni dah terlebih pandai dapat meniru sebahagian sifat dan karekter fizik madu asli sehingga kebanyakan kebanyakan pembeli sukar untuk membezakan keaslian madu dengan melihat aspek fikizal atau luaran madu tersebut...

Walaubagaimanapun, Madu Asli mempunyai beberapa karekter fizik yang tidak dapat dipalsukan iaitu :-
  • Madu Asli mempunyai kandungan gula yang spesifik yang dapat mengubah sudut putaran cahaya terpolarisasi...
  • Masu Asli bersifat menyerap air, jika madu dibiarkan terbuka pada tempat dengan kelembapan udara tinggi maka madu akan bertambah cair..
  • Madu Asli jika dituangkan ke dalam air suam, ianya tidak akan pecah atau air akan tetap jernih sebelum dikacau... Bagi madu yang sudah dicampur akan lebih cepat keruh...
  • Sifat-sifat umum madu yang umumnya dipalsukan adalah seperti sifat madu yang dapat membuatkan telur masak, tidak beku, tidak menyerap kertas atau jika digancang mengeluarkan gas.
  • Kandungan madu yang juga tidak dapat dipalsukan adalah adanya kandungan Enzim Diatase. Kandungan diatase inilah salah satu cara untuk menentukan madu itu asli atau tidak kerana enzim ini hanya dapat dihasilkan dari kelenjar ludah atau air ludah lebah.. Namun hanya ujian di makmal sahaja yang dapat mengenalpasti sifat tersebut. 

Jom tengok video ni pulak bagi membezakan Madu Asli dan Palsu :-



Jadilah pengguna yang bijak..!! Pastikan produk madu yang dibeli di  pasaran telah melalui ujian ketulenan dari institusi yang diiktiraf..

Pastikan yang Asli baru beli..!!

CREDIT PAGE : ILMU MADU ASLI


Read More

6 Tips Menghilangkan Bau Hapak Kasut

Sunday, March 7, 2021

6 comments
Assalamualaikum wbt..


6 Tips Menghilangkan Bau Hapak Kasut  |  Pergghhhh.... !! Kalau bab kasut berbau ni memang tak boleh blah... Boleh pengsan baq hang!! Tengok kucem tu sudah leee.. Mati terlentang penangan bau kasut... Haha..

Bila kasut hapak, kaki pown turut serta berduet hapak sama.. Kalau nak menyinggah kemana-mana yang memerlukan kita membuka kasut, mesti fikir banyak kali sama ada nak singgah atau tak kan.. hehe.. Contohnya kalau nak ke butik yang memerlukan kita membuka kasut sebelum masuk.. Mahu pengsan semua yang ada dalam butik tu bau kaki kita.... Dah kasut berbau, automatik membawak sampai ke kaki... Ye dak??



Oleh itu, jom kita cuba carik jalan penyelesaian bagi masalah kronik ini... Dekat sini aku nak share beberapa tips yang boleh korang cuba bagi menghilangkan bau kasut yang hapak.. Cuba la mane tau menjadikkan.. Tak cuba tak tahu.. Yang penting kita usaha dan mencuba... Jom kita cuba tips dibawah ni..

1.  SODA BIKARBONAT

Taburkan sedikit soda bikarbonat di dalam kasut.. Soda bikarbonat berfungsi menyerap bau busuk dan membuatkan kasut kembali segar.. Taburkan danbiarkan semalaman dan keesokan harinya keluarkan baki soda bikarbonat tersebut.. Insyaallah, bau hapak akan hilang...

2.  BEDAK BABY

Bedak baby juga boleh menghilangkan bau hapak kasut dan mempunyai fungsi yang sama seperti soda bikarbonat.. Sekiranya soda bikarbonat tiada, bolehlah menggunakan bedak baby sebagai ganti..

3.  LETAK BELAKANG PETI AIS

Cara ni memang femes time sekolah dulu.. Basuh petang, pastu letak belakang peti, esok pagi dah kering sekering keringnya.. Bila kasut betul-betul kering, bau hapak pown susah nak hinggap pada kasut.. Hehe..

4.  SURAT KHABAR

Balut kasut dengan surat khabar dan simpan di tempat yang sejuk dan berangin.. Kertas surat khabar dapat menyerap bau hapak pada kasut..

5.  BIJI KOPI

Ambil beberapa biji kopi dan balutkan dalam tisu.. Letakkan balutan kopi tadi ke dalam kasut dan biarkan semalaman..

6.  JANGAN PAKAI KASUT KETIKA KAKI BASAH

Untuk mengelakkan kasut daripada berbau hapak, jangan pakai kasut ketika kaki basah atau lembab kerana ianya membolehkan bakteria membiak dan merebak.. Untuk kesan maksimum, gunakan produk yang boleh menghilangkan bau kasut dengan cepat....


6 tips yang boleh korang cuba.. Tapi yang paling penting, kebersihan kaki perlu dijaga agar kaki sentiasa sihat dan segar.. Baru lah tiada lagi bau hapak pada kaki mahupown kasut..

Selamat mencuba.. :)




Read More

Tip Penjagaan Gigi Untuk Anak

Monday, February 15, 2021

5 comments
Assalamualaikum wbt


Tip Penjagaan Gigi Untuk Anak  |  Bila bercakap tentang penjagaan gigi anak ni, aku sekarang dah mula risau sebab gigi anak aku si Qhaliff tu dah banyak yang tumbuh... So, penjagaan gigi untuk dia amat penting.. Tapinya, nak berus gigi dia amatlah susah ye.. Suruh bukak mulut pown tak nak.. Camno tuu?? Anak korang macam mane pula??

Permulaan penjagaan gigi untuk anak ni, seeloknya dilakukan bermula gigi susu pertama tumbuh dengan membersih menggunakan tuala lembut dan basah.. Pernah jugak beberapa kali aku sempat buat untuk Qhaliff.. Lepas tu, ya ampunnn susah amat nak bersihkan gigi dia.. 


Sebenarnya, penjagaan gigi susu yang baik sangatlah penting bagi memastikan kedudukan gigi kekal tumbuh rata atau tidak berlapis.. Ibubapa sepatutnya mengambil berat penjagaan mulut anak-anak seawal usia bayi menerusi pemeriksaan gigi secara berkala sebaik sahaja gigi pertama bayi tumbuh dan membersihkan gigi dan gusi bayi selepas setiap kali makan..

Wahh siapa tu yang hebat buat semua ni?? Kalau ada, dialah ibu yang terbaik dalam donea ini... Hiks... Aku pown nak usaha buat untuk Qhaliff lepas ni walaupown dia berkeras tak nak aku cuci gigi dia.. Arapnya berjayalah.. Aku pown nak jadi ibu yang terbaik dalam donea jugakkk.. Haha!!

Jom aku kongsikan tip penjagaan gigi untuk anak..

  • Galakkan anak anda makan makanan berkhasiat

  • Gunakan ubat gigi berflorida.. Sekiranya usia anak anda kurang daripada tujuh tahun, letakkan ubat gigi dalam jumlah yang kecil pada berus gigi mereka

  • Berjumpa doktor gigi setiap 6 bulan sekali bagi membantu mengatasi gigi rosak.. Lawatan pertama berjumpa doktor gigi seharusnya bermula dari masa tumbuhnya gigi susu yang pertama atau selewat-lewatnya menjelang umur setahun

  • Jangan beli atau simpan stok snek di dapur rumah, tetapi sebagai alternatif, ibu bapa boleh menyediaakan keropok atau potongan buah-buahan sekiranya anak-anak mahu snek diantara waktu makan

  • Pastikan aktiviti memberus gigi sesuatu yang menyeronokkan dan bukannya membebankan... Anda boleh nyanyikan lagu atau buatkan aktiviti menggosok gigi seperti satu permainan..

  • Biarkan anak anda memberus gigi anda, kemudian memberus giginya sendiri dan kemudian anda pula menyudahkan pemberusan gigi..

  • Biar anak anda memilih berus gigi dan ubat gigi kesukaannya

  • Bacakan buku mengenai gigi, kebaikan menggosok gigi dan juga berjumpa doktor gigi..

  • Jangan gunakan paksaan ketika memberus gigi anak anda, sekiranya anak anda tidak mahu memberus, nasihatkan anak anda secara perlahan-lahan sehingga dia mahu memberusnya..




Read More

Tip Untuk Berjaya Dalam Kerjaya

Saturday, September 5, 2020

4 comments
Assalamualaikum wbt..


Tip Untuk Berjaya Dalam Kerjaya  |  Tip lagi untuk korang.. Haaa kali ni aku nak kasi tip untuk berjaya dalam kerjaya.. Ada tak yang nak berjaya dalam kerjaya ni?? Kalau ada boleh la try tip yang akan aku up kat sini.. Sudi-sudikanlah membacanya ye.. Agak panjang sikit.. Kalau nak berjaya jangan malas-malas untuk baca sampai habis tau..

Silalah baca dan hadam ye.. :)



IMPIAN & SASARAN

Mempunyai impian dan sasaran tertentu untuk mencabar diri ternyata sesuatu yang baik.. Ia melatih diri untuk berusaha mencapai sesuatu yang luar biasa dalam kehidupan..

Bagaimanapun, jika impian atau sasaran yang ditetapkan terlalu tinggi, ia akan memberi tekanan yang lebih besar kepada kita.. Tetapi jangan cepat mengalah sebaliknya cuba sebaik mungkin terlebih dahulu... Gagal sekali bukan bermaksud gagal selama-lamanya.



JANGAN TERTEKAN

Tertekan apabila sesuatu kerja itu tidak dapat diselesaikan atau risau antara punca stress.. Tekanan tidak mendatangkan kebaikan dalam diri kita sebaliknya boleh mendatangkan banyak penyakit..

Apabila kita sering gembira dan senang hati, lebih mudah impian dicapai yang disusuli usaha.. Selain itu, stress akan membuatkan diri kita lemah dan malas untuk melakukan semua kerja.. Untuk Muslim, cara terbaik untuk menghilangkan stress adalah dengan memperbanyakkan doa dan zikir..



BERANI CUBA SESUATU YANG BARU

Sebagai manusia, kita mempunyai satu tabiat yang sering dilakukan iaitu sentiasa mengulangi perkara sama.. Kita takut untuk mencuba sesuatu yang baru kerana khuatir hanya akan bertemu dengan kegagalan..

Sikap seperti inilah yang menyebabkan seseorang itu tidak maju dan terus ketinggalan.. Tidak salah untuk mencuba sesuatu sebab ia akan membuat minda kita mencuba perkara di luar zon selesa..

Keluar dari zon selesa antara langkah awal untuk mencapai kejayaan yang lebih hebat...



BANDING PENCAPAIAN DIRI DENGAN ORANG LAIN

Anda boleh membandingkan pencapaian diri sendiri dengan orang lain yang lebih berjaya tetapi jangan terlalu obses sehingga ia berupaya membuatkan anda sentiasa dalam tekanan..

Ini kerana, sekiranya anda gagal untuk mencapai sesuatu tahap yang diingini, ia menyebabkan anda mudah berasa putus asa dan mengutuk diri sendiri..

Setiap individu diberikan daya mampu yang berbeza kerana ada antara kita yang mendapat lebih manakal yang lain pula sedikir rezeki mereka..



KONGSI IDEA DAN MAKLUMAT

Rata-rata manusia hari ini mempunyai 'penyakit' takut-takut untuk berkongsi dan memberitahu idea yang mereka miliki.. Contonnya, bila mereka mempunyai satu idea hebat tetapi mereka simpan kerana takut orang lain menirunya..

Sebenarnya, jika kita berkongsi idea itu bersama orang lain, kita akan menjadi lebih kreatif untuk berfikir.. Secara psikologinya, ia memaksa kita mencari idea yang lebih hebat daripada idea asal.. Ia juga membuatkan kita mengambil rindakan pantas untuk merealisasikan idea berkenaan..



KEKALKAN MOTIVASI DIRI

Kebiasaannya, anda akan berasa tahap untuk memotivasikan diri amat penting bagi setiap individu.. Tetapi pada masa yang sama motivasi diri akan hilang secara perlahan-lahan..

Cara untuk mengekalkan motivasi diri dengan kekalkan momentum anda.. JIka anda sedang berkobar-kobar untuk melakukan sesuatu pekerjaan, jangan berhenti sehingga dua atau tiga hari kerana momentum anda akan berkurangan..

Motivasi diri juga akan berkurang dan akhirnya semuanya menjadi sia-sia saja.. Oleh itu, sentiasa fikir mengenai kerja yang dilakukan itu supaya momentum anda terus kekal dan tidak berkurangan..



SENTIASA BERFIKIRAN POSITIF

Ramai tidak percaya pada kekuatan berfikiran positif.. Sesetengah orang berpendapat, berfikiran positif hanya cakap kosong.. Sebenarnya tidak kerana apabila sentiasa berfikiran positif, minda kita akan segar dan berdaya saing..

Sematkan kata-kata positif dalam minda dan ulangi sebanyak mungkin.. Mungkin pada peringkat permulaan, anda tidak nampak kesannya tetapi sampai satu tahap, anda akan lihat dengan berfikiran positif kita tidak lagi cepat berputus asa..

Sebaliknya, lebih cekal dan tabah menghadapai dugaan atau cabaran yang mendatang..


DEKATI DIRI DENGAN ORANG YANG HEBAT & BERJAYA

Tahukah anda bahawa 85% kejayaan diri bergantung kepada mereka yang berada di sekeliling kita?

Oleh itu, dekatilah mereka yang hebat dan berjaya supaya anda mempunyai motivasi untuk menjadi seperti mereka.. Beranikan diri untuk meninggalkan kelompok lama dan binalah kelompok baru agar dapat mengorak langkah lebih maju ke hadapan dalam bidang perniagaan mahupun profesional lain..



CATAT MATLAMAT DIRI

Setiap individu mempunyai matlamat untuk berjaya.. Tetapi kalau sekadar mempunyai matlamat tidak cukup.. Ianya hanya ibarat angan-angan kosong..

Sebagai permulaan, tulis matlamat diri yang boleh dilihat, dipegang dan dibaca bagi tujuan peringatan..

Kajian menunjukkan 98% orang tidak menulis matlamat diri.. Ini menyebabkan mereka tidak tahu cara untuk menetapkan matlamat akibat tidak pernah didedahkan dengan perkara berkenaan.. Selain itu, mereka juga tidak percaya dengan menulis matlamat boleh memberi faedah.. Kebanyakannya menyatakan dengan berfikir sahaja matlamat tanpa menulisnya sudah mencukupi..



JANGAN MALU & SOMBONG UNTUK BERTANYA

Terdapat sesetengah orang yang sudah berada di tahap selesa dan hebat malu untuk bertanya kerana risau kredibiliti mereka akan merundum..

Jangan begitu, walau ditahap mana pown anda, ilmu harus sentiasa di cari.. Cara mudah untuk mendapatkan ilmu adalah dengan bertanya.. Dengan bertanya, kita akan mendapat jawapan yang diingini dengan tepat dalam masa yang singkat..

Ada juga yang terlalu merendah diri lalu malu untuk bertanya kerana bimbang soalan yang hendak ditanyakan itu dianggap soalan bodoh.. Mereka terus menyimpan pertanyaan itu dan semua persoalan tidak terjawab dan akhirnya mereka gagal mencapai cita-cita..

Jangan malu beryanya kawan.. Nanti korang jugak rugi.. Bak kata pepatah, "malu bertanya sesat jalan"..


Menguruskan Masa Dengan Baik


PENGURUSAN MASA YANG BAIK

Pengurusan masa sangatlah penting untuk menjadikan seseorang itu berjaya terutamanya apabila anda melakukan lebih daripada satu pekerjaan.. Dengan menyediakan jadual dalam diari harian, lebih memudahkan supaya segalanya berjalan dengan lancar..

Pastikan adan bijak membahagikan masa antara keluarga dan kerja supaya hidup anda tidak kelam kabut.. Berkomunikasi dengan mereka sekiranya mengalami sebarang kesulitan yang tidak boleh dielakkan..






Read More

Cara Simpan Makanan Yang Betul

17 comments
Assalamualaikum wbt..


Cara Simpan Makanan Yang Betul  |  Korang simpan makanan camne kat umah? Betul ke cara korang simpan tu? Hari ni aku nak kongsi sedikit panduan cara penyimpanan makanan yang betul.. Panduan ni hasil dari pembacaan aku dari artikel-artikel yang berkaitan penyimpanan makanan.. Jom tengok cara penyimpanan makanan yang betul..


Ramai pakar pemakanan bersetuju, cara penyimpanan makanan tidka betul boleh menyebabkan ia mudah tercemar sekali gus membuka ruang keracunan pada orang memakannya.. Antara kesan ketara akibat makan makanan tercemar adalah seperti sakit perut, muntah-muntah atau kehilangan air dalam badan.. Kadangkala makanan yang dibeli di pasar atau pasaraya sememangnya bersih tetapi kerana kita tidak menyimpannya dengan baik serta betul, makan kuman dan bakteria mudah menghinggapinya.. Makanan yang bersih adalah kunci kesejahteraan sekeluarga..

Panduan Penyimpanan Makanan Secara Asas


Arahan penyimpanan makanan pada label bungkusan sebenarnya bukanlah sekadar hiasan semata-mata tetapi ianya bertujuan untuk kita mengikuti arahan tersebut agar makanan tidak tercemar.. So, sila baca, fahami dan ikut arahan tertera sebelum dan selepas membuka setiap bungkusan.. Ada produk yang sesuai disimpan dalam ruangan sejuk beku atau sesuai diletakkan di dalam bekas kedap udara sahaja..


BIJIRIN

Umumnya, bijirin seperti beras, kacang dan tepung gandum perlu disimpan di dalam bekas kedap udara dan disimpan di tempat dingin, kering dan jauh daripada sinaran matahari.. Penyimpanan di tempat yang sejuk dan berair memudahkan ia rosak.. Sebagai contoh, beras mudah dihinggapi kumbang/kutu beras jika sering terdedah kepada hawa sejuk..


SUSU & PRODUK TENUSU


Susu dan produk tenusu antara yang mudah rosak.. So, pastikan anda mengenali jenis susu yang dibeli..

Susu Segar Pasteur

Haruslah diletakkan di ruang pendingin yang mempunyai suhu antara 0 - 4 darjah celcius.. Elakkan meletakkan susu pasteur pada suhu bilik kerana ia mudah dicemari bakteria..


Susu Ultra Tinggi / Susu U.H.T

Tidak perlu disimpan di dalam peti sejuk.. Selepas kotak dibuka, lebihan susu hendaklah disimpan di dalam peti sejuk di ruang pendingin pada suhu antara 0 - 4 darjah celcius...

Keju

Mestilah sidimpan dengan pembungkus asalnya di dalam peti sejuk.. Selepas dibuka, ia mestilah dibungkus semula dengan sempurna menggunakan pembungkus baru yang kalis air (seperti aluminium atau plastik) atau diletakkan di dalam bekas yang bertutup ketat bagi mengelakkan kekeringan wap air di permukaan keju..

Nota kaki :-
Elakkan mengimpan susu berdekatan dengan bahan makanan yang mempunyi bau yang kuat..


TELUR


Telur sebaiknya disimpan di ruang pendingin pada suhu 0 - 4 darjah celcius bagi mengelakkan pertumbuhan bakteria.. Sungguhpun ada yang gemar membasuh telur sebelum disimpan, tetapi ada saranan, elak basuh telur sebelum disimpan.. So, semasa nak guna barulah basuh,... Itu lebih baik bagi mengelakkan telur rosak..


DAGING, AYAM & IKAN


Simpan daging, ayam dan ikan yang akan digunakan dalam tempoh tidak melebihi tiga hari di ruang penyimpanan khas di bawah ruang sejuk beku pada suhu antara 2 darjah celcius atau kurang.. Untuk penyimpanan yang lebih lama, daging, ayam dan ikan hendaklah disimpan secara sejuk beku iaitu kurang daripada 0 darjah celcius..

Untuk hasil terbaik, daging, ayam dan ikan hendaklah disimpan didalam bekas plastik kedap udara sebelum disimpan bagi mengelakkan berlakunya proses kekeringan dan baunya 'menjangkiti' makanan lain pada ruang penyimpanan yang sama..


BUAHAN & SAYURAN



Untuk mengekalkan kesegaran buah-buahan dan sayur-sayuran, anda boleh membungkusnya menggunakan plastik pembungkus makanan sebelum dimasukkan ke bahagian ruang penyimpanan di dalam peti sejuk.. Bagi sayuran berdaun pula, ia perlu dikeringkan terlebih dahulu sebelum disimpan di dalam peti sejuk..

Nota kaki :-
Jangan simpan buah-buahan dan sayur-sayuran di ruang sejuk beku kerana ia boleh merosakkan tisu buahan dan sayuran selain tidak segar..





Read More

7 Tip Kulit Wajah Sihat Dan Cantik

Wednesday, August 26, 2020

7 comments
7 Tip Kulit Wajah Sihat Dan Cantik  |  Ramai diantara kita pada hari ini yang nakkan kulit wajah yang cantik.. Tapi tahukan korang kulit cantik itu datangnya dari kulit yang sihat.. Hehe.. Ada juga yang terlalu obses nak cantik sehingga sanggup lakukan apa sahaja termasuklah melakukan pembedahan, suntik sana suntik sini, tak kurang juga yang membuat rawatan kecantikan kulit... Bagi yang berkemampuan tak salah untuk melakukan rawatan di pusat pakar kecantikan.. Tetapi bagi yang kurang berkemampuan bagaimana pula? Haaa jangan risau, disini aku nak kongsikan dengan korang semua 7 langkah mudah yang boleh korang amalkan bagi mendapatkan kulit wajah yang sihat dan cantik.

7 Tip Kulit Wajah Sihat Dan Cantik

Read More

Jom Dapatkan Maklumat dan Tips Kesihatan

Saturday, June 6, 2020

2 comments
Jom Dapatkan Maklumat dan Tips Kesihatan | Assalamualaikum.. Hai korang... Haa tengah buat apa tu? Kalau takde urusan penting diluar, duduklah dirumah ye supaya kita boleh hapuskan terus rantaian Covid-19 ni dan kembali dengan kehidupan normal seperti dulu.. Sekarang pun normal bukan tak normal tetapi dengan norma yang baru.. Hah gitteww.. Okeh, tak nak bebel panjang lebar, hari ni aku nak share dengan korang maklumat dan tips kesihatan yang patut kita tahu dan amalkan.. 

Jom Dapatkan Maklumat dan Tips Kesihatan

Aku nak perkenalkan kepada korang semua sebuah laman web kesihatan yang selalu menjadi rujukan aku dan juga ramai orang iaitu laman web Tips Kesihatan. Dalam laman web ini korang boleh dapatkan informasi berkenaan penyakit, jenis rawatan dan yang paling best ada banyak tips untuk gaya hidup sihat.. Jadi mudahlah kan, hanya bukak laman web ni saja korang dah dapat pelbagai info kesihatan.. 

Apa yang aku suka sangat tentang laman web ini adalah penulisannya yang santai, mudah difahami dan kalau ada terma perubatan pun akan diterangkan secara ringkas.  Selain itu, aku juga boleh print setiap artikel yang ada di dalam laman web ini sebagai rujukan sendiri, keluarga mahupun kenalan dengan hanya menekan ikon print dekat hujung artikel tersebut.. Format printing dia memang cantik dan tak berserabut.

Kalau korang nak cari maklumat berkaitan sebarang penyakit atau apa-apa sahaja berkaitan kesihatan bolehlah layari laman web tersebut ya.. 
Read More

How to Create a New Year’s Resolution You Can Commit to

Sunday, December 22, 2019

1 comment
How to Create a New Year’s Resolution You Can Commit to | Lose weight. Travel more. Sleep better. Achieve work-life balance. Be a better friend. Be kinder to yourself and to others. There could be endless changes you want to add to your new year’s resolution, and all of them point to a better you. However, achieving them is not as easy as you’d like to think.

Here’s how you can create a new year’s resolution that you won’t want to abandon :-

Add Rewards Disguised as Changes

How to Create a New Year’s Resolution You Can Commit to

Read More

6 Tips Penjagaan Rambut Terbaik Untuk Wanita Berhijab

Friday, October 11, 2019

12 comments
6 Tips Penjagaan Rambut Terbaik Untuk Wanita Berhijab  |  Ramai wanita yang beranggapan, bila bertudung dah tak perlu nak menjaga rambut.. Tanggapan ini salah sama sekali ye kerana bila kita memakai tudung bukan hanya kita perlu menjaga tudung itu sahaja tetapi penjagaan yang rapi haruslah bermula dari dalam tudung itu sendiri iaitu rambut kita.. Bila rambut dijaga dengan rapi, barulah masalah rambut tidak timbul seperti rambut gugur, berbau, berkelemumur, berkutu dan sebagainya.. Aku yakin, korang tidak akan selesa memakai tudung sepanjang hari jika rambut korang tidak berada dalam keadaan yang terjaga dengan baik.. Betul tak?

6 Tips Penjagaan Rambut Terbaik Untuk Wanita Berhijab

Read More

Tip Percutian Yang Tenang Tanpa Masalah Kewangan

Monday, April 3, 2017

3 comments
Assalamualaikum wbt..

kredit foto : travelkliq.com

Tip Percutian Yang Tenang Tanpa Masalah Kewangan  |  Kalau cakap je pasal bercuti sape yang tak teruja kan.. Bercuti ke luar negara.. Bercuti di dalam negara... Perghh memang syok.. Tapi aku nak tanye korang, korang pergi bercuti tu korang dah rancang ke perbelanjaan.. Atau korang main redah jerk?? Bukan apa, time pergi kemaheeeennnn seronok, bila balik je dari bercuti dah mula fikiran kusut tak tenang dek masalah kewangan.. Sebab tu perancangan perbelanjaan sangat penting sebelum pergi bercuti..

Meh le aku kongsi dengan korang beberapa tip yang mungkin boleh membantu korang sebelum pergi bercuti...

1. Menabung

Bagi yang memang dah banyak duit simpanan sampai tak kehabisan atau gaji memang besar gile, aku rasa memang tak de masalah kowt nak pergi bercuti kemana-mana tanpa memikirkan masalah kewangan.. Tapi bagi yang suam-suam kuku macam aku ni, perlu sangat rancang perbelanjaan sebelum pergi bercuti.. 

So, langkah pertama yang perlu diambil adalah MENABUNG.. Sediakan tabung khas dan setiap bulan korang asingkan terus duit ke dalam tabung khas tersebut.. Bila dah cukup target korang, dengan senang hati korang dah boleh pergi bercuti dengan menggunakan duit simpanan percutian tersebut.. 


2. Rancang Dengan Teliti

Haaa yang ni penting tau.. Korang kene tentukan kat mane korang nak bercuti.. Sama ada negara, bandar atau tempat-tempat peranginan.. Korang juga kena rancang siap-siap lokasi menarik yang korang nak kunjungi semasa percutian tersebut.. Melalui perancangan tersebut juga, korang dah boleh mengetahui jenis pengangkutan yang sesuai ke lokasi pilihan korang dan bayaran yang dikenakan.. 

Ini boleh menjimatkan tenaga, masa dan juga perbelanjaan korang nanti.. Tak de la sampai sana baru nak terkial-kial mencari tempat menarik.. mencari pengangkutan bagai.. Tak ke haruu biruu nanti..


3. Pakej Murah

Kalau korang nak bercuti kat luar negara, eloklah korang cari negara yang ada pakej promosi yang ditawarkan oleh ejen pelancongan.. Dapatlah korang potongan harga kan.. Kat situ dah menjimatkan perbelanjaan korang..


4. Bajet Harian

Buat bajet harian siap-siap sepanjang percutian korang.. Ianya termasuklah kos penginapan, kenderaan, makan minum dan shopping... Ini akan melancarkan lagi perjalanan percutian korang tanpa dibelenggu dengan masalah kewangan..


5. Teksi Jadi Pilihan

Kalau korang plan nak bercuti secara beramai-ramai, aku syorkan korang memilih teksi sebagai pengangkutan korang kerana ianya lebih murah berbanding bas atau kereta... Yelah dah ramai kire tong-tong la kan.. Kalau bas kene bayar mengikut bilangan orang pulak.. Kalau pakai kereta pulak dah nak kene fikir duit minyak, tol dan bagai-bagai lagi..  


6. Ole-Ole Murah

Yang ni biasa la, kalau pergi bercuti kat mana-mana tak sah kalau tak bawak balik ole-ole kan.. Mane beli untuk diri sendiri lagi, keluarga dan kengkawan.. Kat situ saje pown dah habis banyak kowt.. So, untuk langkah-langkah penjimatan, korang cari la maklumat dulu sebelum korang membeli tu.. Kat mana barang yang murah-murah.. Pastu jangan pulak korang rambang mata, semuanya nak dibelinya.. Beli yang perlu dah la.. Tak payah nak bajet  banyak duit sangat ye.. Haha..

Lagi elok kalau korang catat siap-siap nama-nama yang korang nak kasi ole-ole tersebut.. Tak de la pembaziran berlakukan..


7. Duit Kecemasan

Haaa duit kecemasan perlu ada.. Ini penting bagi kegunaan bila perlu.. Contohnya, semasa percutian korang tak sihat ke dan memerlukan rawatan, haaa masa tu la korang nak guna duit kecemasan ni.. Tak pown time nak balik tu, berat bagasi korang dah berlebihan, kalau tak de duit kecemasan, mane korang nak amek duit bayar semua tu kan.. Dan mungkin ada lagi kemungkinan yang memerlukan duit kecemasan.. So, korang kena stanby duit kecemasan ok..


8. Wang Tunai

Wohaaa..!! Sebaiknya korang guna wang tunai semasa berbelanja..  Itu sebaiknya kerana bila korang guna kad kredit, korang akan dikenakan cas perkhidmatan atau bunga yang tinggi.. Selalunya, sebab inilah korang akan dibelenggu masalah kewangan bila pulang bercuti nanti.. So, kalau boleh elakkan guna kad kredit ye semasa bercuti.. Hiks..


Read More

2017 Money Saving Challenge.... Your Choice?

Sunday, January 1, 2017

15 comments
Assalamualaikum wbt..


2017 Money Saving Challenge.... Your Choice?  |  Kita dah pown melangkah ke tahun 2017.. Hari ni adalah hari pertama dalam tahun baru.. Maka bermulalah kalender baru dalam hidup kita.. Terlalu laju masa berlalu kini.. Sehingga terasa semakin singkat masa setiap hari yang dilalui.. Bumi semakin tua.. Kita pown setiap tahun akan meningkat ke usia yang semakin tua.. Sudahkah cukup ilmu ibadat kita didada untuk ke 'sana' nanti?? Huhu.. Moga kita diberi kesihatan yang baik untuk mengumpul sebanyak mungkin kebaikan didunia untuk ke sana nanti ye..

Ok, aku nak tanye uolls.. Tahun ini apa azam baru korang?? Ada tak terselit dicelah-celah senarai azam baru korang tu untuk MENABUNG?? hehe.. Kalau ada, Alhamdulillah.. Yelah kan, sekarang ni semuanya mahal.. Kena berjimat cermat dan menabung untuk masa depan..

Dalam entry aku yang terdahulu, aku ada upkan jadual menabung 52 minggu kan.. Baca kat sini >> Cabaran Tabung 52 Minggu  .. Kali ni, ada 3 lagi Jadual Money Saving Challenge untuk tahun 2017 nak aku kongsikan dengan korang semua.. Jadual-jadual ini aku perolehi dari facebook saudara Fendi Endy..


Rajin gile kowt saudara Fendi Endy ni buat jadual Money Saving Challenge ni.. Cantik pulak tu.. Sangat bermanfaat.. Ok, jom kita pakat tengok jadual yang dihasilkan oleh Saudara Fendi Endy ni.. 

sumber : SINI

2017 Money Saving 52 Week Challenge... Jadual ni sama dengan yang aku up sebelum ni.. Caranya sama tapi gambarnya berbeza.. Itu aje la.. Yang terdahulu, jadualnya berbentuk tabung dan yang ini berbentuk table.. Dua-dua cantik.. Cantik memang cantik, tapi boleh tak sahut cabaran 52 minggu ni?? Itu lebih penting sebenarnya.. Hehe.. 



sumber : SINI

2017 Money Saving 26 Week Challenge.. Jadual ni pula hanya 26 minggu sahaja.. Jumlah simpanan gandaan RM2.. Minggu pertama korang kena menabung sebanyak RM2 dan minggu seterusnya jumlah simpanan akan bertambah RM2 setiap minggu.. Hehe.. Minggu last tu nampak macam pedih sikit kowt.. Kikiki.. Boleh ke cabar diri korang?? Ahakz..





sumber : SINI

2017 Money Saving 12 Month Challenge.. Yang ni mengikut bulan.. Aku rasa yang ni lebih mudah untuk dilaksanakan kowt.. Haha.. Mane tak mudahnye, dapat gaji terus simpan siap-siap RM25 untuk bulan pertama tu.. Bulan seterusnya gandaan sebanyak RM25 juga sehingga bulan Jun.. Start bulan Julai, jumlahnya mula menurun pula sebanyak RM25 setiap bulan.. Sampailah bulan Disember.. Huhuhu.. Mudah woiii yang ni.. Ekeke.. Akhir tahun dapat jumlah terkumpul sebanyak RM 1,050.. Ok la pada tak de langsungkan.. Hiks.. Korang pown mesti nak pilih yang ni jugak kan.. Malu-malu lak nak mengaku... hehe!!




sumber : SINI


2017 Money Challenge For Kids.. Ini jadual untuk simpanan anak kita... Aku rasa cam nak sahut cabaran yang ni untuk anak aku... Sekurang-kurangnya, ada duit tambahan untuk simpanan dia pada akhir tahun nanti.. Korang pown boleh la buat untuk anak korang juga.. Tapi kalau yang anak ramai tu, buatlah mengikut kemampuan yek.. Yela, faham-faham saje lah zaman sekarang ni, duit sangat terhad.. Barang mahal.. Kang tak terkejar pula nak sahut cabaran ni.. 

Oklah, tu jerk aku nak kongsikan dengan korang.. Khas sempena tahun baru ni.. Kalau korang rasa mampu, korang buat la.. Kalau tak mampu, tak perlu la buat.. Aku cuma sekadar berkongsi sahaja.. Aku sendiri kalau buat pown mengikut kemampuan.. Mungkin aku akan pilih jadual mengikut bulan tu dan jadual untuk anak sahaja.. Itu ajelah yang mampu bagi aku.. Hehe

Selamat menyahut cabaran buat korang semua.. Selamat menyambut tahun baru juga.. Tahun 2017..


Read More

8 Cara Menghabiskan Masa Bersama Anak-Anak

Friday, December 23, 2016

4 comments
Assalamualaikum wbt..

8 Cara Menghabiskan Masa Bersama Anak-Anak  |  Kengkadang kalau hari cuti kita blur tak tahu nak buat aktiviti apa bersama anak-anak.. Kebanyakan bila hujung minggu hanya lepak santai depan tv atau anak mengadap tablet masing-masing tanpa mengisi masa terluang dengan aktiviti yang lebih berfaedah.. Bosan kan?? 

Di zaman serba mahal ni, aku rasa ramai mommy-mommy diluar sana yang berkerjaya kan.. Lagi la tak punya masa untuk anak-anak.. Bila hujung minggu, mesti nak siapkan kerja rumah pula.. Kemas rumah, memasak, cuci pakaian dan sebagainya.. Habis, bilanya nak luangkan masa bersama anak-anak?

Boleh sebenarnya.. Nak tau macam mana, jom baca seterusnya..


 1 Kemas Rumah Bersama

Dalam kehidupan seharian kita, banyak sebenarnya kerja rumah yang perlu dibereskan setiap hari... Bagi ibu yang bekerjaya, hujung minggulah masa yang sesuai untuk menguruskan rumahtangga.. Kadangkala masa untuk anak-anak pown tiada.. jadi untuk menghabiskan lebih masa bersama anak-anak, ajaklah mereka sama-sama melakukannya seperti menyapu sampah, mop lantai, lipat pakaian, bersih bilik air, siram pokok bunga dan sebagainya.. Cipta waktu untuk perbualan dan pengajaran yang lembut..



2 Memasak

Aktiviti memasak pula boleh dijadikan aktiviti yang menyeronokkan.. Mengajak mereka sama-sama membantu ketika memasak.. Berikan tugas-tugas yang bersesuaian dengan anak.. Atau boleh juga menugaskan setiap anak, sehari dalam seminggu untuk membantu untuk memasak.. Bagi anak yang dah besar la.. hehe.. Cara ini juga dapat memberikan mereka kemahiran, malah bermanfaat untuk mereka ketika mereka dewasa nanti...



3 Makan Bersama

Waktu makan adalah waktu kita berkumpul bersama anak-anak.. Ini adalah waktu yang tepat untuk percakapan yang berkualiti bersama mereka.. Malahan, ia antara perkara yang boleh dilakukan sekali dalam sehari..



4 Bermain

Bermain adalah kegemaran bagi kebanyakan kanak-kanak.. Setiap kali ada kelapangan masa, ajaklah mereka bermain bersama-sama.. Bagi mereka, ini bukan hanya soal bermain dan memang, tetapi sebaliknya ia adalah masa untuk kita duduk dan bergelak ketawa bersama...



5 Riadah

Melakukan riadah dapat membentuk gaya hidup yang sihat... Jadi, ajarlah anak tentang pentingnya beriadah walaupun sekadar beraktiviti yang santai.. Mereka pasti gembira melakukannya..



6 Mengaji atau membaca buku

Sepertimana yang kita tahu, mengaji dan membaca buku banyak sangat kebaikannya.. Jadi, galakkanlah anak mengaji dan membaca buku bersama-sama setiap kali ada masa terluang.. Apabila melakukan aktiviti ini, bolehlah saling bertukar cerita dan pandangan..



7 Berbelanja / Shopping

Sekali sekala ajaklah anak-anak berbelanja agar mereka merasakan mereka istimewa ketika anda meluangkan masa bersama mereka.. 



8 Luang sedikit masa sebelum anak tidur

Jika anak-anak sudah besar, ini bukanlah lagi menidurkan mereka tetapi situasinya masih sama.. Pergi ke bilik tidur mereka dan luangkanlah beberapa minit untuk berbicara dengan mereka agar mereka tahu yang kita pedulikan mereka.. 


Read More

Fesyen Kaca Mata Hitam Pilihan Anda

Friday, December 16, 2016

6 comments
Assalamualaikum wbt..

Kaca Mata Hitam Pilihan Anda  |  Wahh kemain bergaya lagik cik bulus pakai kaca mata hitam ekk.. Rasanya korang pown kalah kalau nak dibandingkan dengan cik bulus ni.. Haha.. Korang mesti ada pilihan korang sendirikan dalam memilik kaca mata yang sesuai untuk korang.. Mungkin juga korang adalah salah seorang penggemar kaca mata dan mempunyai koleksi kaca mata yang pelbagai jenis.. 

Aku sendiri kalau dulu memang mempunyai beberapa koleksi kaca mata.. Tapi dulu la.. Sekarang dah tak berminat lagi untuk bergaya dengan kaca mata seperti dulu.. Haha. Sekarang kalau pakai pown kerana nak lindung mata daripada cahaya matahari..

Di pasaran terdapat pelbagai jenis dan bentuk rekaan kaca mata hitam yang boleh dipadankan dengan gaya serta personaliti kita.. Bagi mereka yang bijak menggayakan kaca mata hitam mengikut bentuk muka dan jenis cermin mata unik dan luar biasa, pastinya mereka akan kelihatan lebih menyerlah..

Mari kita lihat beberapa jenis fesyen kaca mata hitam yang popular dan sering menjadi kegilaan ramai..

1 AVIATOR



Kaca mata jenis ini cukup ikonik di Amerika Syarikat.. Semuanya bermula apabila kaca mata ini direka khas bagi tentera udara yang memerlukan perlindungan terhadap mata sewaktu bertugas di awan biru..

Imej tentera udara mengenakan kaca mata aviator ini menjadi dambaan dan kini terus dikomersialkan.. Ia turut digunakan oleh kebanyakan selebriti Hollywood seperti Tom Cruise, Val Kilmer dan ramai lagi..



2 CAT EYE


Cat Eye.. Fesyen kaca mata yang cukup popular di kalangan wanita.. Bentuknya menyerupai mata kucing memberikan imej seksi, sekaligus menyerlahkan sisi kewanitaan.. Mula popular pada tahun 50-an dan fesyen cat eye ini cukup digemari oleh selebriti Marilyn Monroe..



3 RETRO

Tak lapuk dek hujan tak lekang dek zaman.. Begitulah perumpamaan kepada gaya kaca mata hitam jenis retro ni.. Kaca mata bersaiz besar ini memberikan gaya yang luar biasa kepada si pemakai.. Ianya pastinya mencuri tumpuan mereka yang melihat.. Gaya ini juga sesuai digayakan dengan pelbagai fesyen.. Ia juga boleh didapati dalam pelbagai warna dan corak..



4 BULAT


Kaca mata jenis bulat ini sinonim dengan legenda muzik, John Lennon yang gemarkan gaya vintaj.. Bersaiz kecil dan berbentuk bulat.. Bingkainya diperbuat daripada logam dan sesuai dengan pelbagai bentuk muka.. 



5 SUKAN


Gaya ini khas buat mereka yang gemar bersukan atau berperwatakan lasak.. Selain tahan lasak, bentuk ini juga lebih praktikal Ciri khas juga dilengkapi bagi menepati sukan yang diceburi.. Contohnya, kaca mata polarized untuk menahan silau matahari..


Info 
PANDUAN MEMBELI KACA MATA HITAM

1 
Pastikan terlebih dahulu tujuan pembelian.. Adakah hanya sebagai pelengkap gaya atau untuk melakukan aktiviti di luar

2 
Pilih kaca mata yang 100% memberi perlindungan daripada sinar UV

3
Pilih ukuran bingkai kaca mata yang bersesuaian dengan bentuk wajah

4 
Berkenaan bahan bingkai kaca mata pula, pilih yang sesuai dan pastikan ianya selesa ketika dipakai..



Read More