Top Social

5 Benda Ibu Wajib Bawa Ketika Travel atau Holiday Bersama Baby atau Anak Kecil

Friday, October 11, 2019
5 Benda Ibu Wajib Bawa Ketika Travel atau Holiday Bersama Baby atau Anak Kecil  | Travel bersama keluarga ini bukan perkara yang mudah, terutama kepada mereka yang mempunyai anak kecil berumur setahun kebawah ni. Percutian bersama anak yang masih kecil mesti dilakukan dengan teliti supaya semua orang yang berada dalam perjalanan itu berasa gembira dan enjoy. Ibu bapa pun tak la berasa stress sepanjang percutian.

foto : google

5 Benda Ibu Wajib Bawa Ketika Travel Bersama Anak Anak.

Okay, aku nak share kat sini 5 benda yang mak-mak wajib bawa ketika travel bersama baby atau anak kecil supaya mak yang handle anak tak panik dan stress. Apatah lagi kalau naik flight untuk travel oversea (tak kiralah ke mana).

1. Alat Hiburan, Toys atau Education Toy Mudah Travel


Ketika sediakan barang untuk travel, jangan lupa ya ibu-ibu untuk bekalkan satu atau dua toys untuk anak bermain ketika flight atau sepanjang travel. Untuk membantu ibu supaya anak tenang dan tenteram sepanjang percutian, ibu boleh bekalkan gadget  seperti Ebookku Islamic, Buku Islamic Berbunyi dan Islamic Audio Device dari Mama Zie Kerlazz Shop. Gadget seperti ini akan membuatkan anak leka explore sesuatu yang baru beserta berilmu dan menghiburkan. 



Islamic Audio Device dari Mama Zie Kerlazz Shop ini juga dapat membantu menenangkan anak dengan fungsi white noise untuk baby bawah usia sebulan, lullaby (lagu dodoian anak) ketika letih ingin tidur serta terdapat fungsi butang alunan bunyi pantai yang mendamaikan. Bukan itu sahaja, terdapat butang surah-surah terpilih buat peneman anak ketika travel. Jika anak peminat tegar kartun Omar Hana, ibu bapa harus dapatkan Islamic Audio Device ini dari Mama Zie Kerlazz Shop kerana ada beberapa lagu hits dari kartun Omar Hana untuk hiburkan hati anak sepanjang perjalanan ibu bapa bercuti.

FB/IG : Mamazie Kerlazz
Contact : 018-3962999


2. Makanan Bayi Khas Untuk Tackle Picky Eaters Ketika Travel


Ha..baby bila lapar atau tak makan on time kadang boleh menyebabkan diorang ni restless time travel atau holiday. Tapi kadang-kadang nak travel dengan anak yang cerewet makan ni bukannya senang. Habis semua makanan diorang memilih dan reject untuk makan. Sampai stress kepala kita fikir nak bagi anak kita makan apa kan?

So, aku nak suggest mommy yang ada anak cerewet makan dari umur 6 bulan sampai 3 tahun tu untuk try travel dengan Baby Sadoo.

Baby Sadoo ni merupakan makanan baby yang khas untuk tackle selera anak cerewet makan dari umur 6 bulan hingga 3 tahun tanpa tambahan garam, gula dan pengawet tau. Baby Sadoo ni dibuat khas oleh bekas jururawat berdaftar yang pernah bekerja hampir 7 tahun bersama Sime Darby Medical Center.


Apa yang aku suka sangat dengan Baby Sadoo ni adalah ia lengkap dengan nutrisi, dalam 1 botol tu dah siap dah karbohidrat, protein, fiber dan kalori. So, waktu travel senang bagi mommy yang macam aku ni cuma perlu panaskan je Baby Sadoo ni tak sampai 1 minit dah boleh terus suap anak makan kat mana-mana je termasuklah bila diorang lapar dalam kereta, flight, train atau time tengah jenjalan menikmati pemandangan percutian pun boleh.

Bagi aku Baby Sadoo ni best sebab menu dia menarik dan sedap-sedap dari bahan semulajadi dan senang tak payah nak tambah apa-apa dah dan tak payah nak pening fikir nak masak apa untuk anak yang cerewet makan ni time travel.  Bagi aku sangat praktikal bagi mak-mak yang nak travel dengan anak cerewet makan untuk bawak Baby Sadoo yang food on the go ni.   Botolnya pun selamat untuk dipanaskan terus dalam microwave atau water heater. Botol pun jenis botol kaca yang berkualiti. Tak delah aku nak risau tindak balas kimia dari botol ni pindah ke makanan baby atau apa-apa time panaskan. Yang penting baby suka sangat makan dan sekali makan kadang-kadang tak cukup sebotol. 


Senang travel dengan Baby Sadoo ni. Panaskan, terus suap je makanan sihat, berkhasiat, sedap dan lengkap nutrisi untuk baby kita yang cerewet makan tu. Tak payah nak tambah apa-apa dah dalam Baby Sadoo yang 'Complete Meal' ni. Senang sangat.  Haa. kalau mommy nak tahu Baby Sadoo ni jugak merupakan antara Makanan Bayi No. 1 di Malaysia yang khas untuk tackle selera anak cerewet makan tau dan terbukti mempunyai hampar lebih 3000 testimoni dari ibu-ibu yang mempunyai masalah anak cerewet makan, bantu ibu bekerjaya yang tak sempat sediakan makanan bayi sihat dan berkhasiat untuk anak-anak dirumah atau bekalan ke rumah pengasuh dan bantu memudahkan mommy yang nak travel bersama anak picky eaters ni.


Aku dan ramai mommy kat Malaysia ni pilih untuk travel dengan Baby Sadoo yang convenient for travelling ni. Recommended sangat. Sebabnya sangat senang.. Cuma perlu panaskan je sebotol Baby Sadoo, tak payah nak tambah apa-apa dah, boleh terus suap baby makan makanan bayi yang 'complete meal' ni.   Kalau mommy nak dapatkan Baby Sadoo atau berminat untuk apply for agent reseller boleh Follow 👇

FB/IG : Baby Sadoo HQ 


3. Izliyah Kitchen Baby Food


Sekiranya bayi mommy sudah boleh makan, jangan dilupa bawa bekalan makanan instant yang sihat buat mereka. Instant di sini bermaksud mudah disediakan tetapi sihat kerana tidak mengandungi bahan terlarang yang belum mampu ditapis oleh usus bayi anda.

Izliyah Kitchen menyediakan makanan bayi yang mudah disediakan ketika travel. Pastinya memudahkan kerja mak-mak tatkala travel tidak perlu membawa periuk nasi dan segala bahan mentah untuk dimasak atau perlu prepare awal-awal dari rumah sebelum mula travel. Produk Izliyah telah diiktiraf dengan sijil HALAL dari JAKIM. Produk ni juga tidak sama sekali mengandungi bahan pengawet dan gula sintetik.

Terdapat beberapa jenis makanan bayi di Izliyah Kitchen iaitu :-
  • Bubur (ada bubur kasar dan bubur halus)
  • Biskut (ada pelbagai perisa seperti kurma,kismis dan pisang)
  • Serbuk perasa (ada serbuk ayam, serbuk bilis, serbuk sayuran dan serbuk buahan)
Ke semua di atas adalah mesra travel kerana amat mudah untuk disediakan. Konsep mereka, menyediakan bubur segera dengan hanya bancuh air panas tetapi sihat dan bebas bahan pengawet.

Contact : 017-772 3571   


4. Penyelamat Anak Dari Batuk dan Selesema


Kasihan bila tengok anak kecil tercungap-cungap susah nak nafas disebabkan hidung tersumbat atau berkahak teruk. Tak lalu makan dan muka pucat bila jadi macam ni. Malah, jika tak dirawat ia boleh mengancam nyawa!



So, aku nak ingatkan mak-mak untuk always standby benda wajib ni ketika travel dengan anak kecil. Jangan sesekali ambil mudah ye.. Ramai juga yang tanya, ada ke sapuan bayi yang boleh bantu rawat masalah ni secara semulajadi? Jawapannya, ADA! Gunakan saje sapuan bayi Mamz. Paling penting Mamz ni ada pengesahan Kementerian Kesihatan Malaysia. Dibuat dari bahan semulajadi Habbatus Sauda. Memang elok untuk bayi.


Mamz Spray merupakan penawar bagi masalah utama bayi seperti masalah berkahak, selsema dan batuk. Sesuai digunakan oleh bayi seawal dalam pantang sehingga berusia 6 tahun. Mamz Spray juga sangat sesuai digunakan sebagai sapuan harian bayi walaupun telah sihat bagi menggantikan minyak telon. Sapukan selepas mandi agar antibodi bayi semakin kuat dan sapukan sebelum tidur agar bayi tidur lebih lena.


Kalau ibu-ibu nak tau lebih lanjut mengenai Mamz ni boleh terjah www.mamz.com.my  atau boleh juga ke https://www.facebook.com.my/MamzOfficialHQ   

Testimoni yang dah guna Mamz ni pun da beribu dah tau.  kalau nak baca testimoni tu klik jer link wasap bawah ni ye.

Contact : 019-6449092 
Website : www.mamz.com.my   


5. Snek dan Biskut Sihat Untuk Anak Kecil


Rush Baby Food menjadi pilihan utama ibu-ibu yang mengutamakan #BMF dan yang terbaik untuk bayi mereka tetapi cepat mudah dan pantas. Bubur bayi segera keluaran Rush Baby Food dalam bentuk flakes beras semakin mendapat permintaan tinggi kerana ianya yang hanya perlu dibancuh dengan air panas sahaja. Bila-bila masa sahaja boleh disediakan sama ada di dalam kereta, train, flight, tepi pantai dan sebagainya. Rasanya memang sedap dan harum seakan ibu baru lepas memasak diatas dapur membuatkan bubur bayi Rush Baby berbeza dari yang lain.


Terdapat dua pilihan iaitu beras putih dan beras perang. Bancuh flakes sahaja pun dah licin bayi makan apatah lagi jika di tambah dengan Serbuk Buah Mango, Serbuk Ayam atau Serbuk Purple Sweet Potato yang juga dikeluarkan oleh Rush Baby Food. Tabur-tabur je dah siap. Tak perlu nak masak bagai. Senang kan?


Bukan sahaja bubur, malah Rush Baby juga ada menyediakan Biskut bayi dengan nama Bone Broth Cookies. Mula diperkenalkan pada November 2017, ianya terus menjadi bualan mulut ibu-ibu yang lebih prefer Homemade Babyfood. Apa yang istimewanya tentang biskut bayi ini, salah satu kandungan di dalamnya ialah Chicken Bone Broth.  Banyak khasiat dan manfaat yang boleh didapati daripada Chicken Bone Broth dan ternyata ianya sangat bagus untuk perkembangan bayi seperti yang dinyatakan oleh Dr Suriyakhatun merupakan Doktor Perubatan Homeopathy.


Kelebihan lain yang ada pada biskut bayi ini ialah tidak terlalu gebu dan tidak mudah hancur. Seawal usia 7 bulan bayi dah boleh mencuba Bone Broth Cookies ini walaupun belum ada gigi. Terdapat 3 pilihan rasa iaitu kurma yang menjadi best seller, kemudian apricot raisin dan yang terakhir adalah avocado cheese. Ketiga-tiga biskut bayi ini diadun menggunakan bahan yang berkualiti seperti unbleach flour, anchor unsalted butter, puree buah sebenar, tepung jagung dan juga Chicken Bone Broth.

Yang baru merancang percutian atau yang tengah bercuti, boleh je dapatkan Makanan bayi keluaran Rush Baby Food ini daripada agen-agen berdekatan dengan korang atau dari butik-butik baby terpilih seperti Tateh, One Baby World, Yons dan banyak lagi. Boleh juga layari terus Facebok dan Instagram Rush Baby Food HQ untuk dapatkan info lebih lanjut.

Contact : 0199559334




9 comments on "5 Benda Ibu Wajib Bawa Ketika Travel atau Holiday Bersama Baby atau Anak Kecil"
  1. semua benda ni memang penting untuk ibu bapa yang ada anak kecil. ada produk dalam senarai saya dah cuba.

    ReplyDelete
  2. Mmg penting lah bawa brg keperluan baby kalau travel, lagi2 tak nak baby meragam, lapar, perut masuk angin .. Hah, senang sekarang ni, dah ada produk travel friendly for baby and kids.

    ReplyDelete
  3. memang wajib bawak 5 benda ni bila pegi travel ngan anak2.. supaya mood baby pun ok.. kalau anak2 asyik meragam je time holiday boleh buat spoil mood percutian tu.. haha

    ReplyDelete
  4. bagus tips ni. satu benda saya belajar kalau outing dengan anak2 ni adalah mindset kita sbg parents. dont expect things will be smooth, bila kita fikir gitu, takde la kita nak stress kalau2 plan kita dah kelaut gara2 anak2 tantrum. hihi

    ReplyDelete
  5. benda² penting memang wajib bawak. tertinggal benda penting ni memang haru dibuatnya

    ReplyDelete
  6. Tips yang bagus utk ibu ayah.

    ReplyDelete
  7. Bagus tips yang Lea kongsikan ini.. Memang berguna untuk mereka-mereka yang travel dengan anak-anak kecil..

    ReplyDelete
  8. I hope to see more post from you. sims 4 news's newest expansion, Realm of Magic, brings a lot to the game, including a new occult Sim, a magical realm with a Hogwarts style ...

    ReplyDelete