5 Menu Pencuci Mulut Mesti Cuba di Ipoh Perak  |  Ipoh adalah salah satu tempat yang boleh dianggap sebagai syurga makanan. Dari sarapan pagi, makan tengahari, makan malam sehingga ke kedai kopi, semuanya ada di bandar kecil ini.

Ipoh juga terkenal dengan menu makanannya yang pelbagai. Sesuai dengan rakyat Malaysia yang berbilang kaum. Di sini ada senarai lima tempat makan terbaik untuk aneka hidangan pencuci mulut penyejuk tekak yang sedap dan menyelerakan di Ipoh.

1. Hokkaido Ice Cream Puff

Hokkaido Ice Cream Puff salah satu tempat yang terbaik untuk dikunjungi pada waktu panas di Ipoh. Konsep di sebalik makanan ringan yang menggembirakan ini mendapat perhatian ramai orang.

Paling banyak sambutan adalah ice cream puff! Di sini ada juga roti segar seperti scone yang rangup. Dengan lebih daripada sepuluh pilihan ais krim, pelanggan pasti akan jatuh hati. Nama yang diberi juga unik, poket doremon!

Alamat : 36, Jalan Yau Tet Shin, Taman Jubilee, 30300 Ipoh, Negeri Perak  

Jam : 12.30 PM - 7.30 PM

2. Tai Soo Ipoh


Tai Soo menyajikan beberapa pencuci mulut tempatan terbaik. Ramai mengunjungi tempat makan ini untuk mencuba Soya Bean dan Pandan Syrup Tau Fu Fah.

Tau Fu Fah di sini cukup terkenal dengan lapisan atasnya yang mempunyai kacang bersama hidangan sirap wangi yang tidak terlalu manis. Minuman soyanya pula di buat segar di sini setiap hari dan soya ini merupakan salah satu minuman yang boleh menyejukkan badan.  

Alamat : 24, Jalan Mustapha Al-Bakri, Bandar Ipoh, 30300 Ipoh, Negeri Perak  

Jam : 10.30 PG - 6.00 Petang (Tutup pada hari Rabu) 

3. Mooghurt 


Yogurt beku selalu menjadi pilihan pencuci mulut yang hebat. Bukan sahaja rasanya enak, tetapi juga bagus untuk usus! Di Mooghurt, pelanggan boleh memilih untuk membuat menu pencuci mulut hasil ciptaan sendiri dengan perkhidmatan layan diri.

Menu paling disyorkan adalah Crossy Choco Berry, croissant berlubang yang diisi hingga penuh dengan rasa yoghurt beku coklat dan ditaburkan dengan segenggam Oreos dan sirap coklat. Hidangan coklat yang sedap ini turut ditambah dengan strawberi segar yang dihiris untuk rasa yang lebih wow!

Alamat : 81, Jalan Raja Ekram, Kampung Jawa, 30300 Ipoh, Negeri Perak

Jam : 12.00 PM - 11.00 PM

4. Funny Mountain Soya Bean & Tau Fu Fah


Kedai ini mempunyai konsep yang agak lucu. Mereka tidak mempunyai ruang makan, dan hanya menyajikan tiga pencuci mulut di sini iaitu Tau Fu Fah, Ais Kacang Soya dan Ais Lengkong. Walaupun pilihan menu terhad, orang ramai datang hingga tahap beratur panjang. Kedai pencuci mulut ini merupakan salah satu tempat pelancongan terkenal di Ipoh.

Alamat : 50, Jalan Mustapha Al-Bakri, Taman Jubilee, 30300 Ipoh, Negeri Perak

Jam : 11.00 Pagi - 4.00 Petang 

5. Bella Zia Gelato 


Pemilik kedai gelato ini telah dilatih di Itali. Jika belum pernah merasa menu gelato, inilah tempatnya. Gelato dari bahasa Itali ini maksudnya adalah ‘beku’. Gelato dibuat dengan bahan asas seperti susu, krim, gula, dan dirasakan dengan puri buah-buahan, kacang dan lain-lain perasa. Ia biasanya rendah lemak, tetapi lebih tinggi gula berbanding ais krim biasa.

Gelato boleh disajikan dalam bermacam cara seperti ais krim kon, sandwich, kek, pai, dan sebagainya. Di sini gelato boleh dinikmati bersama donat atau bersama muffin yang baru dibakar.

Alamat : 23 (Bahagian Depan, Jalan Sultan Iskandar, 30000 Ipoh, Negeri Perak

Jam : 11.00 Pagi - 9.00 malam

Boleh buat tempahan pesanan melalui aplikasi Foodpanda juga. Dengan Foodpanda, para pelanggan tak perlu bersusah payah. Siapa saja boleh order online food delivery dengan senang tanpa masalah.

Lokasi penghantaran juga boleh dipilih berdasarkan lokasi di mana anda sedang berada. Cuaca di Malaysia ini memang tidak menentu, kadang terlalu panas hingga boleh membuatkan diri rasa malas untuk ke mana-mana.

Di mana saja sedang berada, baik di Ipoh, Kuantan, Kuala Lumpur dan sebagainya, cara mudah order makanan sudah ada jadi kenapa perlu nak bersusah payah. Terlalu panas untuk keluar? Tidak perlu risau! Muat turun aplikasi foodpanda ke telefon bimbit masing-masing sekarang juga.



QuickEdit
Lea Azleeya
0 Comments

Resepi Ayam Tumis Paprika Sedap


Resepi Ayam Tumis Paprika Sedap  |  Sahur pertama kelmarin, aku tak tahu nak masak apa.. Bila jengok dalam peti, cuma ada ayam sahaja.. Tekak rasa nak makan sesuatu yang pedas.. Tapi bosan pulak kalau nak buat ayam masak merah.. Fikir punya fikir, on jerk la Ayam Tumis tetapi diolah sikit resepinya supaya ada kelainan pada rasanya.. Bila dah olah tu, terciptalah Resepi Ayam Tumis Paprika.. Alhamdulillah sedap!! Haha masuk bakul sila angkat sendiri.. 

Resepi Ayam Tumis Paprika Sedap

Eh kenapa tak de lobak dan kacang panjang? Hahaha.. kan aku dah cakap tadi dalam peti ais aku cuma ada Ayam sahaja.. Aku saje je isi nama resepi ni Ayam Tumis Paprika sebab aku masukkan daun limau purut dalam masakan ni.. Bila rasa, ada sikit-sikit macam Paprik.. Kire on la dengan nama tu.. Huhu.. Jom tengok resepinya.. Resepi simple jerk tau!!

RESEPI AYAM TUMIS PAPRIKA SEDAP

Bahan-Bahan :-

5 ketul ayam
Tepung Tempura Bistari
1 biji Bawang Besar - hiris
3 ulas Bawang Putih - ketuk
5 biji Lada Kecil - buang tangkai & belah 2 bahagian atas sahaja
1 biji Lada Besar (Merah) - hiris
2 sudu besar Cili Boh
2 sudu besar Sos Cili
2 sudu besar Sos Tiram
1 helai daun limau purut
Sedikit Kicap
Sedikit perasa Pasti Sedap Knorr
Garam secukup rasa
Minyak masak

Cara-Cara :-

Goreng Ayam
  • Perap ayam dengan Tepung Tempura Bistara selama 30 minit
  • Selepas 30 minit, gaulkan atau golekkan ayam perap tadi ke dalam Tepung Tempura Bistari sekali lagi
  • Goreng ayam sehingga masak
Tumis Ayam

  • Masukkan minyak ke dalam kuali dan tumis bawang putih & bawang besar..
  • Seterusnya masukkan cili boh dan tumis hingga pecah minyak
  • Masukkan sos cili, sos tiram dan sedikit kicap serta garam dan perasa Pasti Sedap Knorr secukup rasa.. Kacau rata..
  • Sekiranya terlalu kering, boleh masukkan sedikit air..
  • Kemudian, masukkan ayam, lada kecil, lada besar dan daun limau purut.. Kacau rata dan tunggu sehingga masak
  • Dah masak bolehlah dihidangkan..

Pasti Sedap Knorr Menyedapkan Lagi Masakan


Ni tip nak bagi kat korang.. Kalau nak sedapkan lagi masakan korang, pastikan korang guna Pasti Sedap Knorr barulah terangkat masakan korang tu.. Aku memang pengguna setia produk keluaran Knorr ni.. Bukan Pasti Sedap sahaja tetapi Chicken Stock dan Lime Flavoured Powder pun aku guna jugak..

Baca Sini : Chefmanship Akademi Mendidik Pengendali Makanan Dengan Pengurusan Sisa Dan Lebihan Makanan Sebelum Bulan Puasa


QuickEdit
Lea Azleeya
13 Comments

Tahukah Anda Kelebihan Berbuka Puasa Dengan Kurma?



Assalamualaikum wbt..

Korang dah ada stok kurma ke kat umah tu?? Kalau tak de lagik baik pergi la beli sebab banyak sangat manfaatnya bila kita berbuka dengan kurma... Kengkonon kan aku ni.. Aku pown baru jerk tahu sebenarnya.. Baru aje tadi aku search kat tenet manfaat berbuka puasa dengan kurma.. Nak jugak tahukan kelebihannya.. Rupanya banyak betul kelebihan bila kita berbuka dengan kurma.. Korang nak tau tak?? Meh sini ramai-ramai aku nak kongsi ngan korang ni... 


Tu dia.. Korang leh la baca lebih lanjut kat page Kevin Zahri.. Banyak jugak tips ramadhan dia bagi... hehe

Selamat berbuka untuk korang semua.. Berbuka dengan kurma dulu yeekkk...!! Jangan loopaaa...


QuickEdit
Lea Azleeya
3 Comments

4 Cara Kenal Pasti Jenis Kulit Wajah Sebelum Beli Pencuci Muka Yang Sesuai


4 Cara Kenal Pasti Jenis Kulit Wajah Sebelum Beli Pencuci Muka Yang Sesuai | Baru-baru ni aku plan nak beli pencuci muka dekat satu website ni.. Tetiba aku jadi blur sekejap tak tahu nak pilih pencuci muka jenis apa sebabnya aku sendiri konfius dengan jenis kulit aku.. Apa jenis kulit muka aku yang sebenarnya.. Berminyak ke? Kering ke? Kombinasi ke? Haduii kusut jugak sekejap.. Haha!! Takkanlah aku nak pergi ke pusat rawatan kecantikan, semata-mata nak tahu jenis kulit aku kan.. Jadi, jalan penyelesaiannya aku mintak tolonglah encik google.. Dan hasilnya, aku terjumpa artikel ni dari website Hijab & Heels sebagai panduan aku.. Jom pakat kenal pasti jenis kulit wajah sebelum beli pencuci muka yang sesuai..

4 Cara Kenal Pasti Jenis Kulit Wajah Sebelum Beli Pencuci Muka Yang Sesuai

QuickEdit
Lea Azleeya
13 Comments

BiO-LiFE MaxX Fish Oil 1000mg Double Strength Baik Untuk Jantung, Otak dan Mata


BiO-LiFE MaxX Fish Oil 1000mg Double Strength Baik Untuk Kesihatan Jantung, Otak dan Mata  |  Hi guys! Lama tak bercerita kat sini.. Rindu serindu rindunye... hehe.. Ok kali ni aku nak bercerita tentang supplement yang sedang aku amalkan untuk kekal sihat.. Supplement tambahan ni penting tau sebabnya macam aku sendiri, pengambilan makanan seharian bukanlah seimbang mana.. Memang tak terjaga sangat.. Sebab itulah, aku perlukan supplement tambahan untuk mencukupi apa yang tak cukup dalam badan aku ni.. hehe.. Ok, kali ni aku nak sembang tentang supplement minyak ikan pula.. Mesti korang dah familiar kan atau korang pun mengamalkannya juga..

BiO-LiFE MaxX Fish Oil 1000mg Double Strength Baik Untuk Jantung, Otak dan Mata

Ingat lagi masa kecil-kecil dulu, ayah aku selalu sangat belikan supplement minyak ikan dalam bentuk cecair untuk kami adik beradik.. Katanya kami ni, kurus sangat.. Ikan pun tak berapa nak makan, asyik dok hadap ayam jerk.. Haha.. Sebab itulah, dia belikan minyak ikan untuk kami.. Paling tak boleh nak hadap minyak ikan perisa original yang warna putih, perghh nak telan tu bercita-cita... Tapi kena telan jugak.. Kalau tak, kena marah dengan ayah.. Haha.. Itu cerita zaman kanak-kanak dulu la.. Now, dah dewasa aku masih amalkan supplement minyak ikan ni tapi dalam bentuk softgel iaitu BiO-LiFE MaxX Fish Oil Double Strength..

BiO-LiFE MaxX Fish Oil Double Strength Baik Untuk Kesihatan Jantung, Otak dan Mata

BiO-LiFE MaxX Fish Oil 1000mg Double Strength Baik Untuk Jantung, Otak dan Mata

Tahukah anda? Omega-3 merupakan sejenis kumpulan asid lemak poli tak tepu yang diperlukan oleh tubuh.. Kalau korang nak tahu, ianya tidak dapat dihasilkan oleh tubuh kita dan mesti diambil dalam diet harian kita.. So, diet kita mesti kena seimbang untuk dapatkannya.. Omega-3 ni memainkan peranan penting tau dalam fungsi otak, perkembangan dan tumbesaran juga memberi kebaikan kepada kesihatan kita seperti mengurangkan risiko penyakit jantung, mencegah kemurungan dan banyak lagi... Sebab itulah kita disarankan untuk mengambil satu sajian ikan dalam diet harian kita kerana ia dapat membantu pengambilan omega-3 yang mencukupi dalam diet seharian kita.. 

Kalau korang nak tahu, omega-3 boleh didapati daripada pelbagai sumber tetapi sumber yang paling kaya adalah daripada sumber ikan laut seperti :-

  • Ikan tuna
  • Ikan parang
  • Ikan sardin
  • Ikan kembung
  • Ikan bilis

Bagi korang yang mungkin tiada masa untuk mengatur diet harian dengan seimbang atau mungkin ada juga yang tidak gemar makan ikan, bolehlah mengamalkan supplement minyak ikan.. Sekarang ni di pasaran terdapat pelbagai produk supplement omega-3 terutama dalam bentuk supplement minyak ikan.. Jadi, bagi korang yang mengalami kekurangan pengambilan kumpulan asid lemak penting daripada diet harian bolehlah mengambil supplement minyak ikan ni.. Supplement apa yang bagus? Ofkos la Bio-Life MaxX Fish Oil Double Strength guys!! Korang nampak tak perkataan 'double' tu.. Jom aku cerita.. hehe..

BiO-LiFE MaxX Fish Oil Double Strength


MaxX Fish Oil 1000mg Double Strength adalah minyak ikan berkualiti berganda yang mengandungi asid lemak Omega-3 untuk menyokong fungsi normal badan yang sihat.. Asid lemak omega-3 diekstrak dari ikan laut dalam iaitu ikan bilis dan minyak ikan yang digunakan dibersih menggunakan proses penyulingan molekul..

Mengapa ia dipanggil "Double Strength"?

Minyak ikan 1000mg biasa menyediakan 180mg EPA dan 120mg DHA .. Oh ya, kalau korang nak tahu EPA dan DHA ini adalah sejenis Omega-3 ya.. Apa yang bagusnya BiO-LiFE MaxX Fish Oil Double Strength 1000mg ini adalah ia mengandungi 360mg EPA dan 240mg DHA dalam satu kapsul.. Jadi kandungan omega-3 nya 2 kali lebih pekat berbanding minyak ikan biasa.. 

Kelebihan MaxX Fish Oil Double Strength

  • Mengandungi 2 kali ganda kepekatan Omega-3 EPA & DHA
  • Berbentuk Omega-3 triglyceride, yang mudah diserap dan digunakan oleh badan
  • Diproses melalui penyulingan molekul yang menghilangkan hampir semua kotoran dan bahan cemar dari minyak ikan mentah (safety & quality assurance)
  • Dihasilkan daripada ikan bilis, salah satu ikan kecil laut dalam yang kaya dengan asid lemak omega-3

MaxX Fish Oil Double Strength ni merupakan kaedah yang paling mudah untuk kita ambil bagi meningkatkan pengambilan omega-3 untuk kekal sihat dan mengurangkan risiko penyakit jantung.. Bukan sahaja baik untuk jantung tau tetapi baik juga untuk otak dan juga mata.. Siapa yang disyorkan untuk mengambil MaxX Fish Oil 1000mg Double Strength ni? Semua orang terutamanya orang yang kurang pengambilan ikan secara semulajadi dan orang yang ingin menjaga kesihatan..

Cara Pengambilan MaxX Fish Oil Double Strength

BiO-LiFE MaxX Fish Oil 1000mg Double Strength Baik Untuk Jantung, Otak dan Mata

Dos yang disyorkan dalam pengambilan MaxX Fish Oil ini adalah :-

  • Dewasa : Ambil 1 kapsul, 2 kali sehari selepas makan atau seperti yang disarankan oleh doktor atau ahli farmasi anda..

Dapatkan BiO-LiFE MaxX Fish Oil 1000mg Double Strength Untuk Kekal Sihat


BiO-LiFE MaxX Fish Oil 1000mg Double Strength Baik Untuk Jantung, Otak dan Mata

Ok, bagi korang yang ingin kekalkan kesihatan atau yang memang tak suka makan ikan, bolehlah amalkan BiO-LiFE MaxX Fish Oil 1000mg Double Strength ini.. Kat mana nak dapatkannya? Orite, korang boleh dapatkan di farmasi berdekatan dengan korang dengan harga RM190 untuk satu box ini kat dalamnya ada 3 botol fish oil yang mengandungi 100 biji softgel bagi setiap botol.. (RM190 untuk 100s X 3)

Untuk maklumar lanjut, korang boleh layari : http://www.biolife.com.my/



QuickEdit
Lea Azleeya
1 Comments

6 Produk Skincare Terbaik di Malaysia Yang Perlu Anda Cuba!


6 Produk Skincare Terbaik di Malaysia Yang Perlu Anda Cuba!  |  Wanita dan kecantikan tidak dapat dipisahkan kerana setiap wanita dalam dunia ini sudah pastinya ingin memiliki kulit yang cantik.. Tanyalah pada mana-mana wanita sekalipun dalam dunia ni, aku yakin semua akan menyatakan ingin memiliki kulit yang cantik, flawless dan glowing sepanjang masa.. Yang dah memang dilahirkan memiliki kulit yang cantik, korang kena bersyukur tau.. Tak perlu nak bersusah payah untuk mencari cara untuk mencantikkan kulit..

Kulit yang cantik adalah kulit yang sihat.. Jadi, korang kena perlu bijak dalam memilih sesuatu produk dengan mengambil tahu terlebih dahulu jenis kulit dan keperluan kulit korang.. Di pasaran sekarang, terdapat pelbagai jenis produk skincare yang dapat membantu kulit korang menjadi lebih sihat dan cantik.. Di sini aku senaraikan produk skincare terbaik di Malaysia yang berkesan dan selamat digunakan. (Psst.. Skincare ni semua tak sesuai bawa pergi umrah tau. Sebab ada pewangi)

6 Produk Skincare Terbaik di Malaysia

1.  Nurraysa Collagen Soap

6 Produk Skincare Terbaik di Malaysia Yang Perlu Anda Cuba!


QuickEdit
Lea Azleeya
12 Comments

BiO-LiFE Proutix Supplement Probiotik Khas Untuk Wanita


BiO-LiFE Proutix Supplement Probiotik Khas Untuk Wanita  |  Jadi seorang wanita ni banyak cabaran dan dugaannya... Nampak mudah tapi sebenarnya tak seperti yang dilihat.. Tambahan pula bila sudah bergelar seorang isteri dan ibu ni, tanggungjawab yang digalas lebih berat dan mencabar.. Perkara paling penting yang harus aku kena jaga adalah kesihatan.. Sebab itulah aku mengamalkan supplement bagi memastikan kesihatan aku terjaga dan aku dapat menjalankan rutin harian aku dengan sempurna. Kat sini aku tak nak kongsikan semua supplement yang aku ambil tetapi aku nak share dengan korang satu supplement ni khas untuk kesihatan para wanita di luar sana.. Oh, wanita jom ambil tahu!

BiO-LiFE Proutix Supplement Probiotik Khas Untuk Wanita

BiO-LiFE Proutix Supplement Probiotik Khas Untuk Wanita

Mungkin dikalangan kita pada hari ini memandang remeh tentang kesihatan dibahagian intim wanita.. Tahukah korang, amatlah penting bagi kita sebagai wanita menjaga bahagian tersebut dengan sebaiknya supaya tidak mengalami masalah yang lebih serius. Kali ni aku nak share dengan korang supplement probitik yang diformulasikan khas untuk meningkatkan kesihatan miss-v wanita..

Ada tak dikalangan korang yang mengalami kegatalan dibahagian miss-v? Kalau ada korang kena baca ni sampai habis ye.. Macam aku sendiri pernah mengalaminya terutama semasa mengandung.. Amatlah tidak selesa bila berlakunya kegatalan dibahagian tersebut.. Segala aktiviti yang dilakukan pun rasa tak kena dan tak selesa.. Apa puncanya? Ok kalau korang nak tahu, rawatan antibiotik boleh mengubah bakteria protektif (Laktobacilli) dalam vagina dan menggalakan pembiakan Candida yang berlebihan. Pengeluaran hormon estrogen dan progesterone yang tinggi semasa mengandung merendahkan tindakbalas imuniti dan seterusnya boleh meningkatkan peluang untuk mendapat jangkitan kulat pada miss-v yang menyebabkan kegatalan berlaku..

BiO-LiFE Proutix Supplement Probiotik Khas Untuk Wanita

Adakah miss-v kita sihat?

Kalau korang nak tahu, dalam faraj wanita yang sihat, ia terdiri daripada keseimbangan bakteria bermanfaat yang sihat umumnya dikuasai oleh lactobacillus yang dapat membantu mengekalkan persekitaran miss-v yang sihat dan mencegah jangkitan pada miss-v kita...

BiO-LiFE Proutix Dengan Probiotik Membantu Miss-V Kekal Sihat

BiO-LiFE Proutix Supplement Probiotik Khas Untuk Wanita

Proutix adalah suplemen probiotik yang dirumus khas untuk kesihatan wanita. Proutix ™ mengandungi 2 strain yang dikaji secara klinikal, Lactobacillus rhamnosus GR-1 dan Lactobacillus reuteri RC-14 untuk membantu meningkatkan kesihatan wanita.

Tahukah anda? Dengan mengambil probiotik dapat membantu menghasilkan semula bakteria bermanfaat dan mengembalikan keseimbangan mikrobiota miss-v yang terganggu. Kajian telah menunjukkan bahawa penggunaan oral Lactobacillus rhamnosus GR-1 dan Lactobacillus reuteri RC-14 selama 4 minggu telah meningkatkan populasi bakteria bermanfaat secara signifikan dalam flora miss-v. Ia dapat membantu melindungi kesihatan miss-v melalui beberapa mekanisme :-

  • Mengekalkan keasidan miss-v pada pH 3.8 - 4.4 yang menyokong pertumbuhan bakteria bermanfaat tetapi mengurangkan pertumbuhan bakteria jahat
  • Membentuk penghalang semulajadi terhadap bakteria jahat di permukaan dinding faraj
  • Menghasilkan bahan antimikroba dan hidrogen peroksida yang membunuh bakteria jahat


Kelebihan Proutix

BiO-LiFE Proutix Supplement Probiotik Khas Untuk Wanita

  • Disahkan HALAL
  • Selamat untuk penggunaan jangka panjang
  • Sesuai untuk wanita hamil
  • Strain probiotik iaitu Lactobacillus rhamnosus GR-1 dan Lactobacillus reuteri RC-14 terbukti secara klinikal
  • Kembalikan keseimbangan mikroflora dalam sistem urogenital wanita
  • Mengurangkan risiko mendapat ketidakselesaan urogenital
BiO-LiFE Proutix Supplement Probiotik Khas Untuk Wanita

Aku suka packagingnya yang berwarna pink.. Memang sesuai dengan temanya supplement untuk wanita.. hehe.. Kapsul Proutix ini pula berasaskan sayur-sayuran yang menggunakan pengkapsulan-micro khas untuk melindungi kultur bakteria hidup daripada asid gastrik.. Di dalam setiap kapsulnya mengandungi 2.5 bilion CFU Lactobacuillus rhamnosus GR-1 dan 2.5 bilion CFU Lactobacillus reuteri RC-14.  It does not added with yeast, milk derivatives, wheat or corn starch, gluten and preservatives, artificial colours and flavours ya! Selamat untuk penggunaan jangka panjang..

Cara penggambilannya pula adalah 1 kapsul setiap hari selepas makan atau seperti yang disyorkan oleh ahli farmasi atau pakar perubatan. 1 botol terdapat 30 biji kapsul cukup untuk pengambilan sebulan..

Pengalaman Selepas Mengamalkan BiO-LiFE Proutix

BiO-LiFE Proutix Supplement Probiotik Khas Untuk Wanita

Selepas mengamalkan BiO-LiFE Proutix ni, Alhamdulillah aku rasa lebih yakin dan selesa sepanjang hari.. Aktiviti yang dilakukan sepanjang hari pun lebih bermakna disamping anak-anak dan family tercinta.. Tiada lagi ketidakselesaan dalam beraktiviti bersama mereka.. Rasa lebih bebas dan sihat.. Terima Kasih BiO-LiFE kerana memahami setiap wanita.. Dengan Proutix aku rasa lebih sihat, yakin dan ceria.. Nak meluangkan masa melakukan hobi membaca buku pun rasa happy!

Info lanjut, boleh terjah website mereka di http://biolife.2.vu/GR1andRC14



QuickEdit
Lea Azleeya
1 Comments

Tanda, Rawatan dan Pencegahan Penyakit Tibi (Tuberkulosis)


Assalamualaikum wbt..


Tanda, Rawatan dan Pencegahan Penyakit Tibi (Tuberkulosis)  | Kebelakangan ini ramai betul yang batuk-batuk.. Kadang-kadang ada yang sampai berminggu-minggu tak baik-baik lagi.. Mungkin kah batuk biasa atau telah dijangkiti penyakit batuk kering atau lebih dikenali dengan penyakit Tibi... Kalau korang perasan di televisyen sekarang pown kerap ditayangkan iklan tentang penyakit Tibi ni.. Mungkin sekarang musim ramai yang terkena Tibi kowt.. Bahaya ke Tibi ni?? Ofkos bahaya... Jom ambil tahu serba sedikit tentang Penyakit Tibi (Tuberkulosis) ini..


APA ITU PENYAKIT TIBI?




TANDA-TANDA & GEJALA PENYAKIT TIBI

 Batuk yang berterusan selama 2 minggu
 Kahak yang mengandungi darah
 Demam dan berpeluh, lazimnya pada sebelah petang dan malam
 Susut berat badan dan hilang selera makan
 Sakit dada bila batuk atau semasa menarik nafas panjang
 Mudah letih dan lemah badan


CARA JANGKITAN

Kuman TIBI disebarkan melalui udara.. So, bila pesakit TIBI bersin atau batuk, kuman TIBI akan bertebaran di udara... Individu yang menyedut udara tercemar tersebut akan terdedah kepada jangkitan kuman TIBI ini..


GOLONGAN BERISIKO TINGGI MENDAPAT JANGKITAN TIBI

 Perokok tegar
 Pembawa HIV
 Warga tua
 Pengidap penyakit kronik seperti diabetis, tekanan darah tinggi, buah pinggang
 Pesakit yang mengambil ubat steroid dalam jangka masa yang lama


CARA MENGESAN TIBI

 Melakukan pemeriksaan kahak 
 Menjalankan pemeriksaan x-ray


LANGKAH PENCEGAHAN PENYAKIT TIBI

 Dapatkan suntikan BCG bagi bayi yang baru dilahirkan dan murid sekolah darjah 1 (7 tahun) sekiranya tiada parut BCG dilengan.
 Dapatkan pemeriksaan segera sekiranya mengalami batuk berterusan lebih 2 minggu
Ahli keluarga / individu yang terdekat/rapat dengan pesakit TIBI hendaklah tampil bagi menjalani pemeriksaan.

TIPS UNTUK PESAKIT TIBI

 Mendapatkan rawatan yang berterusan sehingga betul-betul sembuh
 Amalkan cara hidup yang sihat dan memakan makanan yang seimbang
 Mendapatkan rehat yang secukupnya
 Pastikan pintu dan tingkap rumah dibuka pada waktu siang supaya mendapat pengudaraan   yang baik bagi mencegah kuman TIBI merebak.
 Cahaya matahari juga penting bagi membunuh kuman TIBI yang bertebaran di udara dengan membiarkan cahaya matahari memasuki rumah seberapa banyak yang boleh
 Berhenti merokok


Dah tahukan tanda-tanda penyakit TIBI ni.. So, kalau korang mengalami tanda-tanda tersebut, cepat-cepatlah ke klinik untuk membuat pemeriksaan... Cegah sebelum parah..!!

Sepintas lalu, pesanan dari KKM...






QuickEdit
Lea Azleeya
3 Comments

Petua Hidup Tenang



Assalamualaikum wbt..



Selamat pagi olls... Dah sarapan belum?? Sebelum kerja pergi sarapan dulu yekk.. Baru best buat kerja.. Tenang aje.. Ye dak..?? Okeh.. Pagi ni aku nak kongsi tips atau petua untuk mendapatkan hidup yang tenang... Bagaimana?? haaa.. ni la yang aku nak habaq kat korang ni... Ada 12 petua yang aku nak kongsikan disini... Sama-sama kita amalkan dan mencari ketenangan dalam hidup ni.. Moga dapat membantu korang-korang semua dan aku juga.. hikss... Jommm followwww 12 tips hidup tenang...!!

1. Jangan bandingkan hidup kita dengan orang lain. Kita mungkin tidak tahu bagaimana perjalanan susah senang kehidupan mereka.

2. Jangan berfikiran negatif terhadap benda yang kita tidak boleh kawal. Sebaliknya, tumpukan pada apa yg kita ada. Tenaga, masa dan wang kita, fokus terhadap benda positif yang mampu kita buat pada masa ini.

3. Tidak berlebihan melakukan  apa yang anda tidak mampu buat.  Cukuplah setakat yang anda mampu. Jangan terlalu obses.

4. Jangan terlalu beremosi terhadap diri sendiri, jika ada yang perli, senyum kan saja.. 

5. Jangan bazirkan tenaga dan masa  terhadap gosip politik dan gosip liar yang keterlaluan.

6. Berfikir dengan tenang dan positif terhadap masalah dan musibah yg menimpa.

7. Iri hati adalah sia-sia. Harta org bukan rezeki dan hak kita.

8. Jangan ungkit kesilapan pada masa lampau. Lupakan! Ianya akan menghancurkan kegembiraan kita di masa depan..

9. Hidup ini terlalu singkat untuk membenci sesiapa. Sebarkan kasih sayang..

10. Berdamailah dengan diri dan bersyukur dgn apa yg ALLAH telah kurniakan..

11. Tiada siapa yang boleh menggembirakan kita selain dari diri kita sendiri..

12. Ketahuilah bahawa hidup ini ialah seperti sekolah dan kita harus terus belajar. Jangan mudah putus asa dengan masalah..


Dah abeh baca ke?? Kalau dah abeh baca pasni boleh la amal-amalkan yek.... Tanam dalam hati "Aku boleh..!!!" Bila hidup tenang baru lah hari-hari yang dilalui indah dan lebih bermakna kan... 


QuickEdit
Lea Azleeya
7 Comments
[name=Lea Azleeya] [img=//1.bp.blogspot.com/-grWfwgzBOkQ/Xq8WSYJDTsI/AAAAAAAAfZI/tVxseM6NvuIeDN_Ksav4Cf2pX3udRXJGQCLcBGAsYHQ/s1600/lea%2B1.jpeg] [description=Hi, Lea here! I'm lifestyle & beauty blogger based in Kuantan, Pahang. I'm started blogging since Jun 2013. For any review, please email me at sotskirts@gmail.com] (facebook=http://www.facebook.com/s0tskirt) (twitter=http://www.twitter.com/LeaAzleeya) (instagram=http://www.instagram.com/lea_azleeya) (youtube=http://www.youtube.com/leaazleeya)