Top Social

Image Slider

Showing posts with label life. Show all posts
Showing posts with label life. Show all posts

Hobi Segarkan Mata

Wednesday, January 04, 2017
Assalamualaikum wbt..


Hobi Segarkan Mata  |  Haaa inilah hobi yang dapat menyegarkan mata aku.. Menanam pokok bunga.. Gile tak segar, pepagi nak pergi kerja dah boleh hadap bunga-bunga yang ada kat laman rumah.. Segar aje mata... Macam-macam bunga aku beli.. Encik somi pown suka bunga jugak.. So, senanglah sikit.. Aku beli bunga, dia tukang jaga.. Hehe.. Kire ok la tu kan..

Buat masa ni, bunga-bunga ni aku park dulu kat lantai camni.. Nenanti kalau ada duit lebih, aku tempah le rak pokok bunga ni dengan adik aku.. Mahal jugak kos buat rak bunga weh.. Leh pengsan seminggu.. 

Cara susun tu, dah cam nak jual pokok bunga jerk kan.. Dulu aku susun kedua-dua belah pagar aku.. Yang boleh aku susun camni tu, sebabnya kat sebelah lagi tu, bila time siram bunga, air masuk kawasan rumah jiran aku.. Pastu berlumut rumah dia.. Tak best la.. Kat sebelah sini pown masuk jugak, tapi tak berlumut pulak.. Ada la sikit-sikit, aku dah kasi sental dah.. 

Mesti korang pelikkan, camne aku boleh sental simen jiran sebelah.. Pagar dorang berkunci hokek.. Yang sebelah sini tak de orang tinggal.. Aku sental melalui lubang-lubang pagar hijau tu jerk.. Bersih wooo.. Licin berkilat.. Hehe.. Sental lumut jerk la.. huhu..

Jom tengok pokok kesayangan aku..


Nin dia.. Korang tau tak apa nama pokok ni?? Huhu.. Sebenarnya, aku sendiri pown tak tahu apa nama pokok ni.. Dah alang-alang tak tahu tu, baik kite tarok nama kan.. Jadi, aku telah namakan pokok ini dengan nama pokok reggae.. Haha!! Korang tengok la dedaun dia tu, dah macam rambut dreadlock aje.. Tu sebab aku kasi nama tu.. 

Ni pokok kesayangan aku.. Satunya, sebab keunikannya.. Selain tu, time nak beli bunga ni, hanya sepokok ni aje yang ada dekat kedai bunga tu.. Pastu mahal pulak tu.. Sebab dah minat, aku beli la jugak.. Tengok kat kedai lain ada je pokok ni tapi tak seunik yang ini.. 

Oklah, habis dah cerita bunga aku.. Hobi korang apa pulak??



Ciciko Datang Menjadi Peneman Adik

Saturday, December 17, 2016
Assalamualaikum wbt..


Ciciko Datang Menjadi Peneman Adik |  Dah agak lama rasanya tak bercerita tentang kehidupan seharian.. Banyak yang nak diceritakan sebenarnya tapi keadaan yang tak mengizinkan menyebabkan cerita tersebut berlalu begitu sahaja tanpa di apdet di sini.. Huhu..

Seperti yang aku janjikan di-entry yang lalu, aku nak bercerita kucing peliharaan kami ni yang kami namakan sebagai Ciciko.. Hehe.. Entah macam manalah dapat nama ni.. Aku main bedal sebut aje.. Lastnya, terus aje guna nama tu..



Kalau korang nak tahu, Ciciko ni kucing terbuang.. Ibunya entah kemana.. Dia ditinggalkan oleh Ibunya selepas dilahirkan bersama seekor lagi beradiknya.. Hehe aku cerita dah macam cerita kisah manusia pulak ye.. Haha.. Ok, sambung lagi... Ciciko dan seekor lagi beradiknya dok melepak dekat rumah jiran aku ni meminta makan.. Jiran aku ni siap beli makanan untuk mereka.. Tak lama selepas itu, beradik ciciko tu mati dilanggar oleh jiran aku tu.. Jadinya, tinggallah Ciciko keseekoran tanpa teman lagi.. Hehe..

Nak dijadikan cerita, satu hari tu jiran aku  ni outstesen beberapa hari dan terbiarlah Ciciko tanpa makanan.. Dia pown datanglah meminta makanan kat umah aku pulak.. Time tu, encik somi baru balik kerja dalam pukul 11.30 malam.. Dia mengiaw macam nak retak rumah akibat kelaparan.. Ekeke... (tragis pulak rasa. hahaha).. Encik somi kesian, terus kasi makan..

Keesokan harinya, Ciciko masih ada di halaman rumah kami.. Keadaan dia sangat menyedihkan.. Dengan kurusnya.. Kusut masainya.. Kotornya.. Aku rasa dia mengalami cirit-birit sebab melihat keadaannya yang agak teruk tu.. Kerana kesian, kami ambil dia untuk di pelihara.. Boleh juga jadi teman sepermainan untuk Qhaliff.. Encik somi mandikan dan beri makan.. Aku bab-bab jaga kucing ni malas sikit.. So, encik somi yang uruskan semua.. Hehe.. Takat nak beli makanan ke ape, boleh la aku uruskan.. Nak mandikan ke jaga ke, memang tak lee.. Malas wehhhhh!!


Ni masa mula-mula kami ambil dia dan bersihkannya.. Terketar-ketar dan macam orang terkena parkinson aje gayanya... Kesian gile kowt... Syiok jerk dia dok lam selimut tebal.. Hehe.. Malam tu, kami dok fikir kat mana dia nak tidur.. Kang kalau lepas dalam rumah aje, mau dia berak merata.. Adehh tak sanggup mak nakkk!! Leh pengsan 5 hari..

Time dok fikir tu tetiba teringatkan Bos kecik aku.. Bos kecik a.k.a ketua bahagian tempat aku kerja a.k.a EO.. hehe.. EO aku tu memang seorang yang sayangkan kucing.. Banyak kucing yang dia pelihara.. Tapi semuanya kucing mahai-mahai lee.. Bukan kucing kampung.. Hiks.. Dia ada petshop.. So, aku pown call la dia kowt-kowt ada sangkar kucing yang boleh dipinjam.. (pinjam??) Yela pinjam dulukan, mane tau kejap jerk aku jaga kucing ni.. rugi pulak beli.. Kalau dah agak lama nak jaga boleh la aku bayar jerk sangkar tu nanti..

Agaknya nasib menyebelahi kami, EO cakap ada sangkar kecik untuk dipinjamkan kepada kami.. Alhamdulillah.. Terus la kami ke rumah dia untuk ambil sangkar tu.. Lega rasa.. Mungkin rezeki lagi malam tu, EO sedekah pulak makanan kucing.. Siap bagi susu kambing untuk ciciko cuba.. Kami beli juga pasir untuk ciciko membuang dengan EO.. Alhamdulillah segalanya berjalan lancar malam tu.. TQ sangat pada Eo aku tu sebab banyak membantu malam tu.. Hiks..


Bersepah sekali sangkarnya..

Makanan dan pasir ciciko

Hari-hari dok jaga makan dan kebersihannya, Ciciko semakin sihat dan sangat aktif... Semua pelik tengok kelincahan Ciciko.. Terlalu aktif.. Kalau ada tikus dalam rumah ni, harus dia kejar sampai dapat.. Hehe.. Habis kaki kami digigitnya.. Bak kata orang-orang tua dulu tu, 'menikus'.. Qhaliff pown dikejarnya.. Lari mencuat si kecik tu kene kejar..

Bila dah ada teman main ni, aku tengok Qhaliff lebih happy.. Seronok jerk.. Balik dari rumah pengasuh, terus cari Ciciko dalam bilik stor.. Nasib baik anak aku tak de alahan apa-apa pada kucing dan bulu kucing.. Kalau tak memang aku tak bela dah kucing...


Tika dan saat ni, Qhaliff sedang bercuti dengan pengasuhnya.. Pengasuh bawak dia balik kampung.. Lahai sunyi gile rumah ni tak de budak kecik tu.. Lambat betul dapat jumpa dia balik.. Seminggu.. Khamis ni dia baru balik.. Tu pown kalau balik khamis ni.. Silap-silap, sabtu baru dapat jumpa.. Alahaii!! Rasa lambat pula hari-hari berlalu bila Qhaliff tak de dengan aku.. Rindu bangat dengan dia.. Agaknya Ciciko pown rindu kowt dengan dia.. Haha..

Moh le kite tengok video Qhaliff dok bergurau senda dengan Ciciko..






Tragedi Kasut Putus

Wednesday, December 14, 2016
Assalamualaikum wbt..

Tragedi Kasut Putus |  Throwback cerita awal bulan lalu.. Korang pernah tak mengalami kasut putus disaat-saat akhir sesebuah majlis nak bermula.. Hadoiiii.. Mak mengalaminya nakkk oiii awal bulan baru ni.. Rasa nak menangis pown adoooo..

Nak dijadikan cerita.. Aku terpilih menyertai Sukan Jabatan aku peringkat kebangsaan baru-baru ni.. Haiss susah bebenoo nak taip tajuk sukan tersebut.. Alkesahnya tak nak show nama jabatan.. Itulah natijahnya, nama sukan pown dah berbelit-belit.. Haha.. Kisahnya lagi disini, aku dipaksa rela untuk memegang playcard semasa perbarisan.. Aku yang mewakili negeri pahang ni, buatlah persiapan mana patut untuk hari perbarisan tersebut.. Pakaian dah sah-sahlah lain dari yang lain.. Peserta perbarisan pakai trek suit.. Aku memang tak boleh lah nak pakai trek suit time tu.. 


Hari perbarisan adalah hari Jumaat.. Selepas solat jumaat lebih kurang dalam pukul 3.00 petang, semua peserta diminta untuk berkumpul di padang mengikut kontinjen masing-masing.. Aku ni dah bersiap-siaplah dan ready untuk turun dari bilik asrama ke padang... Oh lupa, Sukan tersebut diadakan di INSPEN, Bangi.. Maka kami memang menginap di asrama pelajar.... Hehe..

Tragedinya bermula semasa turun lift.. Keluar aje pada lift dan aku melangkah keluar, time tu la tapak kasut aku tercabut.. Huwaaaaaa... Haruuu wehhh time tu.. Aku pown naik la balik nak amek selipar jepun aku dekat bilik asrama.. Hahaha.. Gile betul la.. Naik aje sampai tingkat atas, pappp!! tali kasut pulak putus.. Lagikk la haruuu.. kikiki.. Lastnya aku jalan kaki ayam ke bilik asrama.. Haiss.. Kasut tersebut aku dah campak dalam tong sampah dek kerana terlalu frust.. Lupa nak amek gambar kasut.. HIks..

Kasut tu sebenarnya dah lama tak dipakai.. Beli ritu, pakai sekali aje dan terus simpan.. Dek terlalu lama tak digunakan lah kowt, maka kasut tersebut tercabut satu persatu.. Haiss..  Teruk!!


Nampak tak kasut yang aku pakai tu?? Hehe.. tu kasut pinjam hokeh!!.. Nak tahu aku dapat dekat mana kasut tu?? Haaa ni nak cerita ni..

Al kisahnya, otw pergi padang tu, aku skodeng la kaki-kaki penonton yang ada.. Mana tau kowt-kowt ada kasut cantik yang boleh aku pinjam.. Ahakz.. Tapi nan hadoooo.. Ramai yang berkasut sukan time tu.. Nama lagik hari sukan, mesti la pakai kasut sukan kan.. Lastnya aku buat keputusan, pakai aje la selipar jepun tu.. Lantak la orang nak cakap apa pown.. Ada aku kesah.. Haha..!!

Time aku dah menuju ke padang, terserempak pulak dengan Boss Besar aku.. Pengarah jabatan aku.. Dia tanya, dah nak ke padang ke?? Kami ia-kan aje la.. Sebab dia pown terlibat juga dengan perbarisan.. Dah kebetulan dia ada, aku pown apa lagik, tanya lah dia ada kasut cantik tak? Haha,, Dia cakap tak de, yang ada hanya kasut kerja.. Punyalah sporting bos aku tu, dia sama naik dengan kami dok cari kasut lain sebagai ganti.. 

Akhirnya aku dapat kasut cantik untuk dipakai.. Boss aku call member dia mintak pinjam kasut.. Alhamdulillah ada.. Sama saiz dengan aku.. Syukur sangat-sangat.. Segan gile aku.. Dah lah kasut kawan dia tu kasut mahal.. Hadoii.. Segan wehhh!! Nak tak nak pakai jugalah dah tak de pilihan lain dah.. Selesa bangat pakai kasut mahal ni.. Haha..Barulah aku boleh tersenyum dikala itewwww... TQ Allah.. TQ boss..

Keesokan harinya, aku tak punya aktiviti untuk dilakukan kerana aku terlibat dengan sukan bowling pada hari ahad.. So, hari sabtu tu aku curi masa untuk pergi beli kasut lain untuk dipakai semasa majlis makan malam nanti.. Aku jelajah Alamanda untuk cari kasut baru sesambil skodeng tempat bowling yang akan kami bertanding hari ahad nanti..

Dalam wishlist aku memang dah tersenarai sepasang kasut untuk dibeli.. Tapinya tak terbeli sehinggalah hari tersebut aku buat keputusan untuk membelinya.. Kebetulan pula warna yang aku nak ada dekat Alamanda.. 


Kasut yang aku idamkan.. Carlo Rino.. Warna yang aku nak adalah warna hitam aje.. Tapi di Kuantan takde pulak warna hitam.. Yang ada warna hijau dan merah.. Alhamdulillah, dekat Alamanda ada warna hitam.. Terus aje aku sambar.. Kasut untuk aku buat pergi kerja.. Ahakz..

Dah ada kasut, senang hati nak pergi majlis makan malam.. Yelah, kalau tak de kasut ni mahu aku pakai kasut sport atau selipar jepun aku tu.. Hehe.. Kire macam kasut penyelamat la ni..


Alomokkk.. cam gemok lak aku pakai tudung ni.. Hadoii.. Time majlis makan malam, untuk kontinjen pahang kami mengenakan t-shirt kuning ni dengan seluar slack.. Ada jerk yang pakai seluar jeans.. Sian member sebelah aku tu, dia nak pakai seluar jeans aku tak kasi.. Wahaha.. Manelah nak tahu dorang selamber jerk pakai jean.. Hiks.. Kontinjen Pahang paling menyerlah dengan pakaian berwarna kuning.. Ala-ala diraja gitu.. Tapi bos aku menggelarkan kami geng LEBAH.. haha.. Lebah di katanya kami.. Adessss...

Okelah.. abeh dah cite throwback aku pasal kasut putus.. Len kali aku cite agik ekk... 

Wa Chowww d0lu..!!


Aku Yang Terlalu Busy..!!

Friday, November 25, 2016
Assalamualaikum wbt


Aku Yang Terlalu Busy..!!  | Minggu yang terlalu bizi untuk aku.. Pelbagai bende nak kena hadap.. Rasa tak cukup kaki tangan kengkadang.. Tak cukup masa pown iya juga... Di tambah pula hari, di hari permulaan gaji ni.. Hadoii lagi banyak bende nak kena fikir dan settlekan.. 

Ehhh panjang pulak aku mengeluh ye.. Bukan nak mengeluh kosong, tetapi saje nak luah perasaan kat sini... Haha.. Buat kengkawan blogger yang kenal diri ini, aku harap jangan berkecik hati ye kalau aku tak punya kesempatan untuk melepak dekat laman rumah korang sebab korang sangat setia datang jengok laman aku ni.. Hehe.. Thankz sangat-sangat..

Esok pown tataw lagi punya kesempatan tak untuk jengok blog aku ni.. Esok hari panjang yang sangat sibuk dengan urusan keluarga... Kesana kemari menguruskan hal keluarga pula..

Minggu hadapan juga merupakan hari bizi sedunia aku.. Haha.. Gile dah macam PM dah bizi aku ni.. Tahap naga bizi nye.. Bila nye aku tak bizi ni?? Adehh.. Time tak bizi time tidooo.. Wahahaha..

Ok lah.. tu jerk la aku nak menceceh kat sini dan meluahkan apa yang terbuku dalam hati ni.. Cewahh Gitu sekali yek.. Cam sengsara sangat jerk gayanya.. Ada yang sudi mereview blog aku ni, aku ucapkan bebanyak terima kasih.. Kengkadang tak sangka, aku terjun dalam dunia blogging ni tetiba dapat pulak perhatian daripada blogger-blogger yang sentiasa sokong aku.. Thankz uolls.. Moga korang terus maju dalam dunia blogging.. Aminn...

Kenapa Tudung Bawal Yang Menjadi Pilihan?

Monday, October 31, 2016
Assalamualaikum wbt..


Kenapa Tudung Bawal Yang Menjadi Pilihan?  |  Petang ni aku nak kongsikan dengan korang kenapa tudung bawal menjadi pilihan aku berbanding tudung-tudung jenis lain... Okeh, aku cite sikit ye bila bermulanya aku terjebak agak serius dengan tudung bawal ni.. Sebetulnya, mula firstime kerja aku memang dah pakai bawal ni.. Tapi time tu tengah femes bawal yang ada batu batan dekat tepi tu.. Entah apa nama pown aku tak tahula.. Yang aku tahu orang selalu sebut bawal no.1.. bawal no. 2.. Gitu le gayanya.. 

Lepas pada tu, tudung express pulak muncul dan terfemes.. Aku pown mula terjebak dengan tudung express pulak dan tinggalkan zaman tudung bawal buat seketika.. Sampailah satu tahap aku kenal dengan tudung Aidijuma beberapa tahun yang lepas.. Maka aku terus terjebak secara serius yang menyebabkan kepada pengumpulan tudung AJ secara besar-besaran.. Haha.. Aku dah tahap kronik time tu beli tudung AJ.. Sampai bertimbun-timbun.. Sebab AJ keluar design baru hampir setiap minggu.. Mane tak gile meroyan aku... Virus AJ time tu agak teruk.. Akulah salah seorang mangsanya.. Haha..

Koleksi Bawal aku.. Mungkin dah bertambah lagi jumlahnya..

Oke, kenapa aku pilih bawal berbanding tudung-tudung yang lain?? Ni jawapannya..

KELEBIHAN TUDUNG BAWAL

Senang dipakai/dikenakan
Pakai bawal ni bagi aku sangat mudah.. Tak perlu berlama-lama depan cermin.. Berbanding dengan shawl.. Siap kene lilit-lilit dan banyak pin.. Kengkadang aku layan jugak shawl tetapi time aku rajin dan time aku tak perlu solat.. Hehe.. Kalau bawal ni mudah, dah siap solat mudah aje nak pakai.. Tak perlu masa yang lama untuk mengenakannya..

Boleh dipelbagaikan gayanya/Kepelbagaian fesyen
Bawal ni juga boleh dipelbagaikan gaya dan fesyennya.. Kebanyakan aku tengok ramai yang suka pelbagaikan fesyen bawal ni.. Tapi bagi aku pulak, aku lebih selesa pakai macam biasa aje.. Tak pandai sangat nak berfesyen-fesyen bagai.. Hehe.. 

Dah cam kumpulan nasyid tu..

Pengawas sekolah tingkatan 6

Labuh yang boleh diselaraskan
Ini yang paling penting.. LABUH..!! Kenapa aku suka pakai cam biasa-biasa ni adalah sebab pakai camni ofkoslah untuk dapatkan kelabuhannya itu.. hahaa.. Selain tu aku memang tak pandai nak pakai fesyen pelik-pelik ni... Hehe.. Oldskul makcik ni nakkk!! Bawal ni best sebab labuhnya boleh dilaraskan.. Nak labuh camne..?? Haaa boleh diejas sendiri.. Hiks..

Selesa
Selain tu ianya sangat selesa dengan materialnya yang sejuk.. Kalau kite pilih baju pown kite mesti pilih dari material yang selesa dan sejuk kan... Inikan pula tudung yang nak pakai atas kepala, lagi la nak kena yang selesa.. So, bawallah tudung yang paling selesa bagi aku...

Lebih Muda
Hahahaha aku gelak dulu.. Yang ni tataw la betul ke idokkk ye.. Tapinya ramai yang berpendapat cenggitu.. So, aku grab jugak la pendapat ni untuk dimasukkan dalam senarai ni.. 'Lebih muda' tu terlalu subjektif.. Ianya atas pendapat masing-masing.. Bak kata orang atas mata korang sendiri menilainya..

Jimat Masa
Yang ni ofkos tepat!! Jimat masa.. Lipat 3 segi terus pakai dan pin.. Setel.. Tak yang nak mengadap cermin lelama.. Betul tak??

Luv choc!!

Sesuai dengan semua bentuk muka
Marilah bentuk muka camne pown, akan sesuai dengan tudung bawal ni.. Kerana tudung bawal akan terbentuk mengikut bentuk muka kita.. Pakai senget benget pown masih cute lagik nampak.. Haha.. Boleh gitu ekk??

Harga murah
Paling best tudung ni harga murah aje.. Tak yah la dikire tudung bawal yang beribu tu ye sebab yang tu di luar kemampuan.. Aku cerita ni yang murah-murah aje di pasaran yang mampu dibeli.. Contohnya AJ, AQ, Kekaboo dan paling murah kangaroo.. So, harga bawal ni memang tak membebankan hokek!! Itu hakak suka..!!

Pelbagai corak
Dulu-dulu mungkin bawal dijual hanya plain sahaja.. Sekarang ni pelbagai corak dah dok ada.. Naik gile nak pilih... Rambang mata.. So, bawal sekarang dah banyak pilihan dan lebih seronok nak pakai dengan pelbagai corak yang up to date..!!


Itu sajelah pendapat aku tentang bawal kesayangan aku ni.. Aku dan bawal dah tak dapat dipisahkan.. Haha.. Korang camne lak?? Apa tudung yang menjadi kegemaran korang?? Sama dengan aku tak?? Jom la kongsi cerita...


Batuk Masih Tak Sembuh.. Petua Paling Mujarab......?

Thursday, October 13, 2016
Assalamualaikum wbt..


Batuk Masih Tak Sembuh.. Petua Paling Mujarab......?  |  Allahuakbar.. Batuk aku masih tak sembuh juga.. Malahan makin menjadi-jadi.. Tak tahu lah kenapa kali ni agak lama batuk dan setiap petua yang aku amalkan tak menjadi jugak.. Mungkin inilah dikatakan jika dengan izin Allah akan sembuh.. So, aku masih perlu berusaha untuk mendapatkan izin Allah itu barangkali.. Hehe..

01 Oktober lalu aku ada up status dekat facebook bertanyakan kengkawan kalau-kalau dorang tau petua untuk hilangkan batuk.. Banyak jugak respon yang aku dapat daripada rakan facebook aku yang baik hati itewww!!


Tu dia.. Berjela dok ada.. Macam-maca petua diturunkan mereka untuk aku.. Aku dengan berterima kasihnya pada mereka sebab sudi bagi petua pada aku.. Banyak jugak yang aku cuba tapi nasib tak menyebelahi aku lagi untuk sembuh.. Kalau sebelum-sebelum ni, aku redah petua Kicap + Limau nipis aje dah boleh baik.. Kali ni, segala petua yang dicuba semua tak menjadik.. Adehh.. Buntu 5 minit..


Dah bila segala petua tak menjadi pada aku, adalah sorang kawan opiz ni suggest beli ubat batuk Wood's dan gula-gula Wood's... Beli la aku.. Makan la sampai kembung perut aku dok telan ubat aje dengan gula-gula.. Memang lega tekak aku bila pekena wood's ni tapi hanya seketika.. Kecewa jugak aku.. Ubat batuk ni dah nak habis aku makan tapi tak baik jugak.. Haddoiii.. Pedih tekak mak ni nakkkkk!! Apa harus ku buat lagi??

Dengan keadaan aku yang batuk agak teruk dan tanpa henti ni, boleh mengganggu orang sekeliling terutama kawan-kawan opiz aku yang sedang bekerja.. Hancussss tumpuan dorang pada kerja disebabkan aku memekak batuk dalam opiz.. Haha.. Sori la geng!! Tak dapek den nak nolong ehh!! Takan nak berkampung dekat luar opiz lak kan.. Ekeke..

Kawan opiz aku yang sorang ni kesian tengok aku agaknye, dia bawak madu tualang dari rumah dia untuk aku.. Aku dipaksanya minum madu tersebut... haha.. Aku ni bab minum madu ni la masalah sikit.. Tapi nak jaga hati kawan dan nak baik jugak batuk ni secepat mungkin, aku telan jugak la walaupown rasa madu tu sangatlah tak best pada aku.. Adeyyyy!! Madu yang dia kasi tu aku tinggal dekat opiz supaya dapat bantu aku dikala aku memerlukan.. Ahakz.. Bila aku makan madu tu, barulah rasa lega sikit batuk tapi masih tak baik la.. Cuma ada perubahan sikit. Tekak jadi selesa dan batuk tak de la non stop dah.. Kengkadang aje non stop... 

Madu Tualang

Bila dah ada perubahan dan mulalah aku terfikir untuk simpan madu sebotol dekat rumah.. Boleh digunakan pada waktu-waktu kecemasan macam sekararang ni.. Ye dak?? Makanya, terus aje aku order sebotol madu tualang dekat member satu tempat kerja aku.. Dah nama lagik madu tualang, harga pown bertulang-tulang la mahalnya.. Tapi tak pe la janji berbaloi-baloi khasiat dia kan.. 

Moga-moga lepas ni sembuhlah batuk aku ni dengan asbab madu tualang ni.. Makanan sunnah nabi jugak ni.. Banyak khasiat kowt.. Bukan takat leh baik batuk aje.. Macam-macam khasiat yang ada pada madu ni sebenarnya.. Aku je buat buta hati degil tak bertempat tak nak minum madu ni.. Hehe.. Tapi sekarang tekak dah serasi dengan madu.. So, lepas ni boleh minum selalu tanpa rasa was-was.. Ahakz..

Petua yang member aku kasi baru petang tadi di opiz.. Untuk mengekalkan khasiat madu ni, jangan gatai-gatai pi letak dalam peti.. Nanti habis semua terbang melayang khasiat yang dok ada pada madu itu... Hehe.. Aku yang tak tahu ni dah termasukkan madu yang kawan aku bagi tu dalam peti.. Haha.. Membebel setaman kawan aku tu.. Kikiki.. Sori bosss.. Tak sengaja.. Haha..

Ok, dah lewat nak tido.. Esok ada sukaneka kat tempat aku kerja.. Kang tak sedo lak pagi esok.. Bubey korang.. Selamat Malam..  Doakan aku sembuh cepat ye korang... Tq korang.. Huhuhu..


Qhaliff Minat Khalifah

Tuesday, October 11, 2016
Assalamualaikum wbt..


Qhaliff Minat Khalifah  |  Huhuhu tajuk paling gempak... Camne dak kecik ni leh minat Kumpulan Khalifah pulak ni.. Hehe.. Nak dijadikan cerita, time drive kami bukak la radio dengar lagu-lagu yang dok bertapa dalam pendrive tu... Bukan selalu kowt bukak radio kereta tu.. Biasa dok layan perasaan jerk masing-masing.. 2, 3 menjak ni la baru rasa nak layan lagu...

Nak dijadikan cerita lagik, dalam pendrive aku tu ada la lagu kumpulan Khalifah "Hang Pi Mana".. Pasang la lagu tu.. Ehhh kemain budak kecik ni dok terangguk-angguk kepada dia.. Haha.. Gelak sakan kami.. Dia pantang dengan lagu rancak sikit.. Mesti nak joget dan headbanging punye.. Lupa pulak nak amek video time dia headbanging tu.. Hehe.. Bila habis aje lagu "Hang Pi Mana" tu dan masuk lagu lain terus dia tunjuk-tunjuk radio suruh alih lagu tadi sekali jalan dengan mulut dia pot pet pot pet...

Mula-mula kami tak faham permintaan dia tu.. Tapi bila dia mula buat perangai, kami dah pelik.. Dah kenapa budak kecik ni dok merengek.. Tadi kemain lagi time dengar lagu Khalifah tu... Lastnya baru lah kami faham yang dia nak suruh kita alih lagu tadi.. Haha.. Kemain ye ko dik... Bila alih aje lagu "Hang Pi Mana" tu, dia dah relax balik.. Kusyuk aje dengar.. Habis aje lagu, dia dah tunjuk-tunjuk radio balik nak suruh pasang lagu tu lagi...Lastnya kami setting untuk ripit aje lagu tu.. Haha.. Berbulu telinga ummi dik dengo lagu sama aje sepanjang jalan.. Adoiyaiii... Takde arah la...

Biasala kan bebudak semakin membesar dan semakin banyak belajar bende baru... Otak makin ligak... Macam-macam kerenah yang comel-comel jerk dia tunjuk.. Itulah penghibur hati bila kite barduka kan... Jom layan gambar budak kecik ni tengah sesema.. Hidung pown kuning kene sapu kunyit hidup.. Sampai hari ni belum baik sesema dia.. Tambah pulak batuk jangkit dengan aku.. aduhai.. Kesian pulak..





HANG PI MANA
-Khalifah-

Hang pi mana
Hang pi mana
Hang pi mana
Hang pi mana

Pagi pagi buta
Mak dan ayah dah tanya
Aku nak kemana

Berseluar yankee
Baju bunga bunga
Duduk atas tangga

Ai malu nak kata
Takkan ku nak auta
Mak ayah tercinta

Cek nak pi kerja
Insyaallah
Bukan nak pi mana

Hang pi mana
Kerja apa
Hang pi mana
Kerja apa
Hang pi mana
Kerja apa
Hang pi mana
Kerja apa
Hang pi mana

Pergi sekolah
Bukan cikgu di sana
Baju bunga bunga
Bukan tukang kebun juga

Mak ayah tanya
Cek pi buat kerja apa
Malu nak kata
Nanti apa tau juga

Anak anak mak ayah bukan tanya tanya saja
Depa tanya p mana bukan mintak duit kita
Malu apa janji kerja janji tidak buat dosa
Memang cek nak habaq tunggu lepas solo gitar

Cek pi sekolah
Memang kerja di sana
Kerja duduk saja
Sambil tengok sini sana

Kerja mulia
Bukan cek buat dosa
Gaji sederhana
Kerja jadi jaga saja

Hang pi mana
Dah tau dah
Hang pi mana
Dah tau dah
Hang pi mana
Dah tau dah
Hang pi mana
Dah tau dah
Hang pi mana

Hello, Oktober..!!

Saturday, October 01, 2016
Assalamualaikum wbt..

Hello, Oktober..!!  |  Gut bai September... Hello Oktober... Kedatangan oktober tahun ni lebih bermakna dalam hidup aku... Macam-macam yang berlaku dalam masa yang begitu singkat.. Bermula dari bulan September dan berakhir dengan penuh bahagia di first oktober hari ini.. Alhamdulillah.. Thank You ALLAH..

Dalam bulan oktober ni jugak ada beberapa peristiwa yang berlaku dan menjadi kenangan sehingga kini.. Bak tajuk lagu Awie "Tragedi Oktober".. haha.. 

Bagi aku inilah permulaan hidup bagi aku... Semoga kebahagian yang aku kecapi hari ni akan berkekalan sehingga akhir hayat aku.. Insyaallah..

n.k : Haisss sies pulak kali ni yek.. Haha..~!!


To My Son

Thursday, September 29, 2016
Assalamualaikum wbt..


For my anakzzs~!!

:: Qhallizam ::



Tonton Suamiku Encik Security Full Episod

Wednesday, September 21, 2016
Assalamualaikum wbt..

Tonton Suamiku Encik Security Full Episod  |  Holaa.. Selamat petang uolls..!! Korang dah tonton  ke drama Suamiku Encik Security?? Kalau belom jom tonton sesama dengan aku.. Ahakz..

Judul  :  Suamiku Enci Security
Penerbit : Shidie Art
Pengarah : Shidie Art
Penulis Skrip : Shidie Art
Pelakon : Suami & Isteri














Pakcik Sudin vs Monster Biru

Monday, September 19, 2016
Assalamualaikum wbt..


Pakcik Sudin vs Monster Biru  |  Woha!! Mai rapat-rapat nak cite pasal Monster Biru... Ahakz.. Seram tak?? hehe.. Okeh citenye bermula camni... Semalam time dok layan novel "Andai Itu Takdirnya 2" dalam bilik sambil teresak-esak nangis, tetiba perut rasa lapar pulak.. Time tu kalau tak silap dah dekat pukul 11 malam.. Lapar punye pasal, terus aje pergi dapur tengok ape yang ada... Apa yang ada?? Apa lagi kalau bukan Megi... Huhu.. Buat le aku megi Asam Laksa...

Time tengah syok menyantap Megi Asam Laksa dekat dapur, tetiba aku terperasan ada kelibat kecik lalu berdekatan dengan meja aku makan... Huhu.. Aku toleh, rupe-rupenya Pakcik Sudin rupanya.. Hehe Jangan keliru, Pakcik Sudin tu si Qhaliff la sebenarnya.. hehe.. Boleh pulak dia sedar.. Padahal dah tido kowt.. Dia bau megi aku masak kowt.. Huhu..


Tengah-tengah aku mengisi perut, aku nampak la dia buat aktiviti menyarung selipar aku yang beso gedabak tu.. Kebetulan hp ada pada aku masa tu... Terus aje aku rakam perbuatan dia... Moh tengok ape dia buat!!

Pakcik Sudin Pinjam Selipar Ummi Jumpa Monster Biru..

Monster Biru?? Mesti korang tertanya-tanyakan mana Monster Biru nye?? Haa korang nampak tak yang tercongok dekat tong sampah antik aku tu.. Kalau tak nampak itu bermakna pendekk umurrrrrr bak kata P.Ramlee.. hehe.. Monster Biru tu aku maksudkan Vacuum yang dekat tong sampah tu.. Nape aku panggey Monster Biru sebabnya Qhaliff sangatlah takut sama itu Vacuum... Dia takut bunyi kuat Vacuum tu.. Kadang-kadang kesian jugak tengok dia ketakutan.. Jom tengok Video seterusnya apa dia buat..
 
Dok usha baeekk punye Monster Biru

Gelak aku sorang-sorang tengok keletah dia semalam.. Dah la pakai selipar sebelah pastu dok ushaaa jerk Monster Biru dia tu... Nak pergi dekat takut.. Dah kenapa aku tak simpan aje dalam stor?? Haaa nak tahu kenapa, sebabnya si Qhaliff tu suka sangat dok main sampah dalam tong sampah.. Sebab tu aku letak dekat dengan tong sampah supaya dia tak selongkar sampah tu lagik.. Huhu.. Mujarab betul cara ni,.. Memang tak pergi langsung dekat tong sampah tu.. Usha dari jauh jerk... Ahakz.. Bukan niat nak takutkan dia sebenarnya, tapi untuk elak dia main sampah dalam tong tu... Jom tengok episod terakhir cerita ini.  



Di akhir episod pakcik sudin dah berputus asa dah nak berbaik-baik dengan Monster Biru.. Haha.. Terkedek-kedek jalan pakai selipar sebelah... Macam-macam Qhaliff ni.. Kadang-kadang tu rasa tercuit tengok gelagat dia.. Penyeri hidup aku.. Okeh la.. tamat dah cite pakcik sudin vs monster biru.. Tunggu episod cerita lain pulak ye nanti.. Ahakz.. 

Check Up Bulanan Qhaliff

Thursday, September 15, 2016
Assalamualaikum wbt


Check Up Bulanan Qhaliff  |  Hari ni adalah hari untuk bawak Qhaliff ke klinik untuk check up... Dah masuk 1 tahun 5 bulan dah anak ummi tu.. Dah besar dah.. hehe.. Sepatutnya tarikh check up dia jatuh pada hari raya haji yang lepas... Takan la nak pergi check up hari raya kowt.. Ye dak?? Aku pergi la tukar tarikh temujanji lain.. Mungkin nurse yang letak tarikh tu pown tak perasan yang 12hb tu hari raya haji.. Hiks.. Dan dapat lah tarikh baru pada hari ni 15hb sebelah petang... So, halfdaylah aku hari ni.. 


Kata nurse yang check Qhaliff aitu, hari ni Qhaliff akan menjalani saringan.. Maksudnya ujian memastikan sama ada di kategori lembam atau tak.. Haisss berdebar lak aku.. Tapi Qhaliff aktif.. Hehe.. Moga-moga saringan tersebut berjalan lancar la.. Ahakz.. 


Ringkas Janji Kenyang!!

Tuesday, September 13, 2016
Assalamualaikum wbt..

Ringkas Janji Kenyang!! |  Korang time datang penyakit 'malas' apa yang biasa korang masak selain meggi dan telur dadar + kicap?? hehe.. Hari ni aku dihinggapi penyakit 'M' tersebut.. Ehh jap!! Hari ni jerk ke?? Bukan ke hari-hari aku berpenyakit 'M' tu?? Hahaha.. Aduyaii.. 

Throwback cerita petang tadi... Petang tadi, lepas balik kerja rasa letih sangat tapi perut lapo0o0o.. Huhu.. Nak masak tapi rasa malas pulak...Haha.. Disebabkan kesian dekat perut, aku gagahkan diri jugak la masak lauk yang paling ringkas abad ini... Lauk campak-campak namanya.. Ahakz.. 

Menu ringkas petang ni..

Sebenarnya buntu nak masak ape.. Bila bukak peti nampak ada bunga kobis dan lada benggala.. Terus terfikir nak buat sayur campur... Mudah dan ringkas.. Tak yah nak menahan pedih perut lelama akibat kelaparan.. huhi.. Pekena pulak dengan sambal bilis yang aku buat semalam.. Perghh memang menepati selera aku time tengah lapo0o0o...Sambal bilis kasi panaskan balik aje.. Semalam buat lebih supaya boleh makan lagik hari ni tak yah nak sebok-sebok buat lauk lain.. hehe.. Punye la malas ekk.. Haha..!! Rasa cam tak cukup pulak 2 lauk aje.. Aku up lagik satu menu supaya lebih berselera aku makan.. Teloq hancoq ohsem... 

Teloq Hancoq Ohsemness!! Aku suka..

Ohsem lah sangatkan.. Padahal telur hancur kosong ajerk tu.. haha.. Telur hancur ni memang febret aku.. Biasa aku buat campur bahan-bahan lain supaya ianya lagik sodap dimakan.. Tapi hari ni nak cepat punye pasal sebab perut dah meminta-minta.. Jadinya aku singkatkan masa, jadilah telur hancur kosong.. Huuuuu...

Pada aku tak kesah la menu simple atau terlebih ringkas pown janji perut kenyang dan kene dengan selera.. Makan nasi + kicap + telur dadar pown sodap tau... Tapi tu bila tersangat lah malas kuasa dua.. Memang itu la menu yang aku akan hadap.. Haha.. 

Korang cam aku jugak ke?? hehe.. Maluuu ekk nk citee... alahh toksah memalu leee nak cite... Selamber badakkk sudeyyy!!




Aidiladha Datang Lagi

Monday, September 12, 2016
Assalamualaikum wbt...


Aidiladha Datang Lagi  |  Dikesempatan ini aku ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha buat semua blogger Malaysia dan pembaca blog aku ni (kalau ada) hehe.. Mesti korang semua dah tido kan untuk bangun awal esokkan.. huhi.. Aku ajerk belom tdoq agik.. 

Korang korban tak tahun ni?? Aku tak sempat sebab kuota dah penuh kat opiz aku.. Aduiyai.. Insyaallah tahun depan aku masuk bahagian dalam korban kat opiz aku tu.. Tu pown kalau aku masih berkhidmat dekat situ.. haha..

Mata dah mengantok.. Aku mao tdoq dulu la ye.. Pape pown korang makan sok jangan lupa diri lak tau.. Kang lusa tak dapat bangun untuk pergi kerja.. Hahaha.. 

Salam Aidiladha dari aku
Lea Azleeya..




Aku Rindu Kamo0o..!!

Monday, August 29, 2016
Assalamualaikum wbt.


Aku Rindu Kamo0o..!!  |  Hollaaaaa...!! Lama sungguh rasa tak bersiaran... Sibuk bercuti sampai tinggal blog menjadi usang dan berlumut.. Haha.. Aku rindu kam0o0ooo sotskirt.blogspot.com..!! Haaa mesti korang ingat aku rindu sape tadi kan.. Sebenarnya aku rindu nak kembali blogging... Aduhaii.. Kangan bangettt!!...

Selama 4 hari rasanya aku tak up entry kerana bercuti bersama family.. cewahhh... Termasuklah beberapa job yang aku dapat sebelum ni yang masih hanging... Lepas ni baru aku akan setelkan semua job tersebut.. Harapnya dapatlah aku kejar sebelum sampai due datenya.. Ahakz..

Tak sabar nk kongsi detik-detik percutian aku yang macam-macam bende yang berlaku.. Hehe.. Ada suka ada duka.. huhu.. Insyaallah aku akan kongsikan nanti... Hari ni buka aje blog, wahhhh banyak betul rakan-rakan buat GA.. Insyaallah nanti aku join ye... Rindu sangat nak join GA wehhh... Sebut pasal GA ni, aku ada menang beberapa GA dan nanti aku akan up jugak entry untuk hadiah kemenangan aku tu.. Aku ulang "Hadiah Kemenangan" aku..!! Haha.. Cam menang sukan olimpik jerk gayanya... 

Hurmm takat ni dulu la aku membebel entah apa-apa ni... Malam kang aku bersiaran lagik.. Jumpa malam kang yeeee...!! Babai...