Top Social

Image Slider

Review Novel | Nota by Shaz Johar

Friday, April 03, 2020
Nota by Shaz Johar  |  Lama gila rasanya tak review novel di platform aku ni.. Itu bermakna lama dah aku tinggalkan dunia membaca aku dek kerana kekangan masa yang kronik.. Now, time Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ni di mana kena bekerja dari rumah, membolehkan aku meluangkan masa untuk membaca buku setelah kerja yang diarahkan selesai.. Sungguhpun begitu, bukanlah sepanjang PKP aku bekerja dari rumah sebaliknya bila tiba giliran aku bekerja, aku tetap kena bertugas di pejabat.. Mengikut jadual yang dikeluarkan.. Aku baru sahaja selesai habiskan sebuah novel yang berjudul Nota hasil tangan novelis Shaz Johar ni..


Sebenarnya baru beberapa hari aje novel ni sampai.. Baru beli ceritanya.. Haha.. Dok rumah kebosanan, jadi aku mula balik hobi membaca aku.. Novel pilihan aku haruslah keluaran Fixi.. Kenapa aku pilih cerita Nota ni? Sebelum beli selidik dulu best ke tak kat Goodreads.. Bila tengok review banyak yang bagi 4 bintang dengan komen yang menarik, baru lulus untuk aku beli dan baca.. Baru rasa berbaloi beli.. Hiks.. 

Tengok cover dia pun dah rasa teruja nak tau ceritanya.. Apatah lagi baca review pembaca lain kan.. Ini adalah novel pertama aku baca dari penulis Shah Johar ni.. Nota ni adalah buku Shaz Johar yang keenam sebenarnya selepas Kougar, Tabu, Mental, Cerpen Shaz Johar dan Sanctuaria.. Semua bukunya adalah keluaran Fixi..


Tajuk : Nota
Penulis : Shaz Johar
Muka Surat : 299
Penerbit : Buku Fixi Sdn. Bhd
Tahun Terbitan : Jun 2015


Sinopsis Nota


"OK, Siapa dalam dunia ni yang percaya cakap orang gila?" - Rekha

Dalam menghasilkan novelnya yang kedua, Ray cuba menyelami kisah hidup seorang wanita yang telah dituduh membunuh penculik anaknya dengan kejam. Kata Rekha, sewaktu polis tiba di tempat kejadian, wanita itu didapati sedang memegang tukul besi manakala baju dan mukanya berlumuran darah. Darah terpercik hingga ke siling. DNA mangsa ada di mana-mana tetapi tubuh mangsa hilang tanpa dapat dikesan. Ray telah diberikan dengan beberapa siri nota yang ditulis oleh wanita itu sendiri untuk mengetahui kisahnya yang sebenar. Tugas Ray, dia hanya perlu membaca nota itu hingga sampai ke penghujung.


Review Nota


Wahh fikiran kene kuat, otak kene ligat, mental kene ketat baca buku Nota ni.. Mulanya agak biasa-biasa untuk aku faham jalan ceritanya.. Lama kelamaan makin complicated ceritanya.. Plot dia melompat-lompat.. Kejap kisah penulis, sekejap kisah kakak yang dikatakan gila tu..

Owh ya, novel ni mengisahkan seorang penulis novel yang tak berapa nak berjaya mencuba nasib untuk mencari cerita yang lebih mindfuck katanya untuk dibukukan.. Kisah benar yang di fiksyen kan.. Haa gitu la lebih kurang.. Dia tak nak menulis cerita atas rekaan semata sebabnya dia dah ada pengalaman untuk novel pertamanya yang tak laku.. So dia cari kisah benar yang boleh memberi kejayaan dalam dunia penulisannya.. Kisah yang menarik minatnya adalah kisah seorang perempuan yang dipercayai telah membunuh penculik anaknya dimana kesnya ditutup begitu sahaja.. Dia jejak seorang demi seorang yang terlibat dengan kes ini untuk mendapatkan cerita sebenar.. Sehinggalah dia dapat bersua dengan kakak yang dikatakan membunuh penculik anaknya.. Bermula dari situlah setiap kali berjumpa kakak tu, dia akan mendapat satu nota untuk kisah kakak tu.. Gitulah lebih kurang.. Tapi asalnya dia nak tulis kisah pedo yang berkait jugak dengan kes ni iaitu kisah penculik anaknya itu.. hehe

Novel Nota ni kalau tak dibaca dengan teliti, agak mengelirukan sebabnya sekejap dia cite kisah hidup penulis dan sekejap dia tulis kisah kakak tu.. Novel ni dah betul, cuma yang membaca tu kena faham konsep yang nak disampaikan oleh penulis novel ni.. Faham ke idok aku cakap? Hehe.. Kang korang gile sebelum baca novel nota ni disebabkan baca tulisan aku ni.. Haha!!

Perlu dingat, kat cover novel ni dah tertulis "Untuk Permbaca Matang".. Maksudnya untuk bacaan orang dewasa sahaja.. So, korang yang rasa umur tu belum cukup dewasa, tolong jangan gedik abadi nak baca ye.. Tak sesuai untuk pembacaan korang..  

Serius aku cakap, novel ni mampu buat aku jadi gila.. Haha.. Cerita dia memang best.. Setiap plot ada je bende menarik yang nak disampaikan.. Bercampur jugak dengan hubungan cinta, bukan sekadar cerita pembunuhan semata... Jalan cerita yang menarik bagi aku.. Namun, diakhir cerita, nampaknya ada sambungannya.. Itu bermakna, novel ni tergantung ending dia.. Apapun Nota ni, best! Tak sia-sia aku beli..

Rating & Cadangan


Rating : 🌟 🌟 🌟 🌟 

4 bintang aku bagi untuk novel Nota ni.. Aku suka jalan cerita dia.. Penceritaannya walaupun melompat-lompat dari satu plot ke satu plot yang lain, tapi aku faham konsep yang penulis terapkan dalam Nota ni.... Cuma masa baca kene fokus dan tau cerita tu mula dari mana dan kemana arah tujunya.. Haaa.. Jangan sampai jadi gila sama cam jalan cerita tu udah la ye.. Haha..

Aku cuma ambil masa 2 hari je nak habiskan novel ni.. Serius aku teruja nak tau jalan cerita seterusnya dan sampai habis.. Dah start baca memang dah tak boleh lepas.. Nak jugak baca sampai habis sampai tahu kesudahannya...

Apa-apa pun, tahniah buat penulis kerana menghasilkan karya yang agak berbeza dari yang pernah aku baca sebelum ni.. Walaupun aku hampir gila untuk menghabiskannya.. Haha.. Next, harap penulis dapat hasilkan lagi novel yang bagus dari Nota ini.. Baru extra 'mindfuck' kan.. Haha.. Aku dah gila!! Haha.. Tak sabar nak habiskan Nota 2 pulak ni.. Nanti aku review lagi.. Hiks..


Lirik Lagu Pasrah - Damia

Wednesday, April 01, 2020
Lirik Lagu Pasrah - Damia  |  Aku sendiri sebenarnya tak sedar pun lagu ni wujud dan dah #01 trending di youtube.. Sedangkan selama ni aku mengikuti pekembangan Apak Khalifah.. Mungkin terlalu fokus dan risau dengan dunia hari ini tentang Covid-19 sehingga tak tahu dah perkara lain yang terjadi di sekeliling.. Setiap hari, hanya mengikuti perkembangan tentang virus merbahaya ni aje..


Sepanjang perintah kawalan pergerakan (PKP) ni, memang aku sepanjang masa berada di rumah menyahut seruan PM kita #JustStayAtHome so kita duduk aje dirumah.. PKP ni pun dah dilanjutkan lagi dari 18 Mac - 31 Mac ke 01 April - 14 April... Ada sebab perintah ini dikeluarkan.. Ia bertujuan untuk memutuskan rangkaian jangkitan Covid-19 ni.. Selagi korang bersepah dekat luar, ia sukar untuk dibendung dan semakin menular.. Jadi, tolonglah sama-sama fikirkan dan ikut arahan yang diberi dari masa ke semasa ye.. Jangan pentingkan diri sendiri! Kesiankanlah Frontliners yang sedang bertungkus lumus 24jam bertugas untuk atasi masalah ini.. 

Oklah, sesambil mengikuti perkembangan semasa Covid-19 ni, jom kita layan lagu Pasrah dari Damia ni.. Best jugak lagu ni.. Aku suka..




LIRIK LAGU PASRAH - DAMIA

*****

Berapa lama harusku menderita
Sedangkan engkau disirami bahagia
Sukarnya untukmu setia padaku

Mudahnya engkau melupakan semua
Semua janji waktu kita bersama
Tibalah masanya aku mengalah

Puisi indah kini tinggal kenangan
Ikatan cinta yang penuh kedukaan
Sayunya hatiku melepaskanmu
Berat bagiku untuk melupakanmu
Apakan daya takkanku nak merayu
Inilah masanya ku nokhtahkannya

Aku berserah
Jika ditakdir untuk tidak bersama
Kerana ku mahu dirimu bahagia
Bersama dirinya

Dan aku pasrah
Jika diriku untuk tidak bahagia
Pergilah kau sayangku
Pergilah kau kasihku bersamanya

*****

#StayAtHome #DudukRumah


Hak-Hak Wanita Selepas Penceraian. Isteri Wajib Tahu!

Tuesday, March 31, 2020
Hak-Hak Wanita Selepas Penceraian. Isteri Wajib Tahu!  |  Sebut tentang penceraian ni agak menggerunkan bagi aku.. Bukan mudah untuk menerima sebuah penceraian.. Nampak macam mudah tetapi ianya tidak semudah seperti menyebut perkataannya.. Siapa yang nak berceraikan.. Kalau boleh, nak hubungan perkahwinan tu bahagia hingga ke syurga.. Tapi, siapa yang tahu nasib sesebuah ikatan perkahwinan tu kan.. Kalau bernasib baik dan betul caranya, kita akan kecap bahagia itu dan jika tidak sebaliknyalah kejadiannya..

Pelan Rumah Banglo 1 Tingkat 5 Bilik Tidur 4 Bilik Air (5221 kps) Menjadi Idaman

Tuesday, March 31, 2020
Pelan Rumah Banglo 1 Tingkat 5 Bilik Tidur 4 Bilik Air (5221 kps) Menjadi Idaman  |  Walaupun dah memiliki rumah sendiri, namun aku masih bercita-cita untuk membina rumah diatas tanah sendiri.. Setiap orang pun rasanya teringin nak ada rumah atas tanah sendiri.. Barulah ada privasi sikit kan.. Sekarang ni aku duduk rumah teres yang cuma ada tingkap depan dan belakang sahaja.. Kalau ada rumah sebuah atas tanah sendiri, barulah boleh bernafas dengan selesa.. Mane tak nya, tingkap disana sini.. Haha!! Dalam banyak-banyak pelan rumah aku tengok, aku suka design pelan rumah banglo ni.. Amek ko, umah banglo terus jadi idaman aku.. Haha!! Berangan dulu tak salah kan? Hiks.. Jom tengok pelan rumah banglo 1 tingkat 5 bilik tidur 4 bilik air yang menjadi idaman aku.. 

6 Produk Skincare Terbaik di Malaysia Yang Perlu Anda Cuba!

Monday, March 30, 2020
6 Produk Skincare Terbaik di Malaysia Yang Perlu Anda Cuba!  |  Wanita dan kecantikan tidak dapat dipisahkan kerana setiap wanita dalam dunia ini sudah pastinya ingin memiliki kulit yang cantik.. Tanyalah pada mana-mana wanita sekalipun dalam dunia ni, aku yakin semua akan menyatakan ingin memiliki kulit yang cantik, flawless dan glowing sepanjang masa.. Yang dah memang dilahirkan memiliki kulit yang cantik, korang kena bersyukur tau.. Tak perlu nak bersusah payah untuk mencari cara untuk mencantikkan kulit..

Kulit yang cantik adalah kulit yang sihat.. Jadi, korang kena perlu bijak dalam memilih sesuatu produk dengan mengambil tahu terlebih dahulu jenis kulit dan keperluan kulit korang.. Di pasaran sekarang, terdapat pelbagai jenis produk skincare yang dapat membantu kulit korang menjadi lebih sihat dan cantik.. Di sini aku senaraikan produk skincare terbaik di Malaysia yang berkesan dan selamat digunakan. (Psst.. Skincare ni semua tak sesuai bawa pergi umrah tau. Sebab ada pewangi)

6 Produk Skincare Terbaik di Malaysia

1.  Nurraysa Collagen Soap



Hotel Kea Garden Penginapan di Cameron Highland Yang Dikelilingi Pemandangan Ladang Yang Indah

Monday, March 30, 2020
Hotel Kea Garden Penginapan di Cameron Highland Yang Dikelilingi Pemandangan Ladang Yang Indah | Lama gile rasanya tak ke Cameron Highland.. Last pergi masa bujang dulu.. Banyak lagi tempat yang tak dilawati kat sana sebenarnya.. Time-time camni, syok gile kalau dapat pergi bercuti di Cameron Highland sambil rehatkan badan dan minda dengan menikmati suasana yang nyaman dan menyegarkan.. Lagi best, dapat release stress dengan pemandangan indah kat sana.. Serius tenang weh!! Next kalau pergi sana, aku teringin sangat nak stay kat Hotel Kea Garden sebabnya hotel ni cantik sangat dikelilingi dengan taman bunga yang indah.. Kalau bergambar gerenti chantekk ni !!


5 Jenama Serum Muka Paling Berkesan Rawat Jerawat Dan Jeragat

Sunday, March 29, 2020
Sebut saje pasal serum muka, akulah orang yang paling teruja ingin tahu dan ingin mencuba sendiri serum tersebut.. Serius, aku sangat fanatik terhadap serum muka..

5 Jenama Serum Muka Paling Berkesan Rawat Jerawat Dan Jeragat.

Kalau suatu masa dahulu, aku tak rasa serum ni penting untuk muka tetapi sekarang aku dah punyai kesedaran bahawa serum wajah banyak manfaatnye untuk merawat masalah kulit muka..



Safi Shayla Botanical Silk Syampu Terbaik Untuk Wanita Bertudung

Friday, March 27, 2020
Safi Shayla Botanical Silk Syampu Terbaik Untuk Wanita Bertudung  |  Bulan lepas aku tersalah beli syampu.. Bukan tersalah sebenarnya tetapi lebih kepada mengada-ngada nak tukar syampu lain.. Akibatnya, rambut jadi kejung dan susah nak urus.. Amek ko gedik sangat kan.. Haha!! Dah jadi gitu, pergilah cari balik syampu asal yang biasa pakai.. Aku memang pengguna setia syampu Safi Shayla.. Lagi pula apa yang bestnya Safi Shayla ni, ia mempunyai banyak variasi.. Itu yang bestnya.. Now, aku cuba pulak keluaran terbaru dari Safi Malaysia iaitu Safi Shayla Botanical Silk syampu terbaik untuk wanita bertudung macam aku ni.. Hehe..


Lirik Lagu Kita Baik Ramai Sayang - Achey & Fad Bocey

Thursday, March 26, 2020
Lirik Lagu Kita Baik Ramai Sayang - Achey & Fad Bocey  |  Assalamualaikum wbt.. Lama betul tinggalkan blog kesayangan ni.. Rindu gila nak menaip kembali disini.. Sesambil aku blogwalking, sesambil aku dengar lagu single terbaru dari Achey dan Fad Bocey iaitu 'Kita Baik Ramai Sayang'.. Sayu je bila dengar lagu ni wak.. Hurmm.. 

credit : fb @Rosyaimi Amirul

Lagu ini dicipta oleh Ippo Hafiz, Achey dan Fad sendiri.. Ia dihasilkan selepas Allahyarham Abam Bocey kembali kepada Sang Penciptanya pada 10 Februari 2020 yang lalu.. Moh le kita dengar lagu ni ye... Aku suka!



Lirik Lagu Kita Baik Ramai Sayang
Achey & Fad Bocey

***

[Fad]
Tak pernah dibayangkan
Kau akan kembali
Saat yang ditinggalkan
Hanya bertemankan air mata

Beribu mendoakan
Bintang pun turut menyaksikan
Saat kami merindukanmu
Damailah engkau di sana

[Achey]
Kini engkau telah pergi
Pergi menjauh dari kami
Oh sahabat, engkaulah sejati
Tiada yang bisa terganti

Kami pohonkan agar engkau
Tenanglah di sana
Wahai sahabat yang kami sayangi
Yang kami cintai buat selamanya

Kini engkau telah pergi
Pergi menjauh dari kami
Oh sahabat engkaulah sejati
Tiada yang bisa terganti

Kami pohonkan agar engkau
Tenanglah di sana
Wahai sahabat yang kami sayangi
Yang kami cintai buat selamanya



Al-Fatihah (dibaca) buat Allahyarham Abam Bocey...



Produk ecostore Selamat Digunakan dan Mesra Alam

Wednesday, March 25, 2020
Produk ecostore Berasaskan Tumbuhan Mesra Alam Sekitar  |  Banyak betul jenama produk penjagaan diri kat pasaran sekarang  ni kan.. Sampai tak tahu nak pilih yang mana satu.. Tapinya, dalam excited dok pilih tu, kena hati-hati jugak takut-takut tersalah pilih produk yang mempunyai bahan kimia yang berbahaya.. Mau sopak kulit kalau pakai.. Hehe.. Dah kebetulan mandian dan shampoo aku habis baru ni, nak lah jugak bertukar ke produk penjagaan diri yang lain.. Now, aku cuba produk ecostore iaitu Jenama eco No.1 di New Zealand.. Bagus tau produk ni.. Jom aku cerita..

12 Homestay Terbaik Di Cameron Highland Menjadi Pilihan Pengunjung

Tuesday, March 24, 2020
12 Homestay Terbaik Di Cameron Highland Menjadi Pilihan Pengunjung  |  Holaaaa!! Hehe lama gile rasanya tak meluah rasa kat sini.. Rindu weh!! Kali ni nak membebel pasal homestay.... Hah, dah kenape pulak?

Hehe, aku plan nak bercuti kat Cameron Highland so aku riki-riki la tentang homestay terbaik kat sana yang mana best dan menarik..

12 Homestay Di Cameron Highland Menjadi Pilihan Pengunjung

Dah alang-alang aku dok survey tu, baiklah aku up terus kat sini.. Dapatlah jugak korang  buat panduan nanti.. Betul tak? Hiks.. Jadi, jom kite check 12 homestay terbaik di Cameron Highland yang menjadi pilihan para pengunjung bila bercuti di sana..

1. Cameron Muslim Apartment by Nurul


Welcome to Philippines

Sunday, March 22, 2020
Welcome to Philippines | Melancong bukanlah sesuatu yang mudah sebenarnya. Banyak perkara yang perlu difikirkan. Contohnya, kalau pergi luar negara, kena fikir flight, penginapan, makanan halal dan beberapa lagi faktor penting yang kena ambik tahu. Bukan boleh main redah je ye korang.. Macam percutian aku baru-baru ni ke Filipina. Banyak bende yang aku pelajari sepanjang percutian tersebut.. Biasalah, setiap percutian tu mesti ada benda baru yang kita dapat pelajari darinya terutamanya dari segi persiapan.. Kalau nak travel ni apa yang penting kene plan betul-betul dan persiapan tu nak kene cemerlang.. Haa.. Tapi pada aku, untuk percutian aku kali ni semuanya baik-baik sahaja.. Hehe..

Kitohana Skincare Rahsia Kulit Glowing, Sihat dan Cantik

Friday, March 20, 2020
Kitohana Skincare Rahsia Kulit Glowing, Sihat dan Cantik | Bukan senang tau nak cari skincare yang betul-betul sesuai dengan kulit kita kecualilah kulit kita ni jenis yang tak bermasalah dan boleh terima apa juga jenis skincare tanpa sebarang kesan.. Ada ke? Hehe.. Cam aku sendiri pun tak berani nak pakai sebarangan skincare sebabnya pernah tersalah pakai, habis berjerawat muka.. Lagi teruk muka jadi kering dan mengelupas.. Fuh, mimpi ngeri sangat!


Lunavie Electronic Bottle & Baby Food Warmer

Friday, March 20, 2020
Lunavie Electronic Bottle & Baby Food Warmer  |  Rindunya nak ada baby kecil.. Hehe.. Tapi buat masa ni rehat dulu lah.. Haha!! Walaupun tak ada baby kecil, tapi anak-anak aku masih menyusu botol.. Jadi, aku sangat memerlukan device yang boleh panaskan susu dan sterilize feeding items... Nampak sangat aku malas nak buat secara manual kan.. Hiks.. Bukan apa, aku ni sangat sibuk.. Jadi, aku perlukan 'pembantu' untuk buat semua kerja itu dengan lebih mudah dan 'pembantu' yang aku maksudkan itu adalah Electronic Bottle & Baby Food Warmer dari Lunavie.. Serius, sangat membantu!!


Antabax dan KPJ Ampang Puteri Specialist Hospital Anjur Kembali Kempen ABC for Health

Thursday, March 19, 2020
Antabax dan KPJ Ampang Puteri Specialist Hospital Anjur Kembali Kempen ABC for Health |  Dengan peningkatkan jumlah kes influenza di Malaysia, Antabax dan KPJ Ampang Puteri Specialist Hospital kini bekerjasama untuk menganjurkan kempen kebersihan ‘Always Be Clean’ (ABC) for Health. Ia bermatlamat meningkatkan kesedaran dalam kalangan rakyat Malaysia mengenai kebersihan tangan. 


Kementerian Kesihatan Malaysia menasihatkan orang ramai supaya mengamalkan tahap kebersihan diri yang tinggi, sentiasa membasuh tangan dengan sabun dan air atau pembersih tangan (hand sanitizer), mengikuti etika yang betul ketika bersin dan batuk serta menjalani gaya hidup yang sihat.  

Menurut Pengurus Kanan Jenama Antabax, Vivian Lee, memastikan kebersihan tangan merupakan salah satu langkah paling penting untuk mengelakkan diri daripada jatuh sakit. Sekali gus mengurangkan risiko penyebaran penyakit berjangkit kepada orang lain.


Antabax mengambil langkah proaktif sebaik sahaja mendapat tahu jumlah kes influenza kian meningkat. Kami telah bekerjasama dengan pihak berkuasa berkaitan untuk menggalakkan tabiat kebersihan selama lebih satu dekad. Kami berbesar hati kerana dapat berkolaborasi dengan KPJ Ampang Puteri Specialist Hospital untuk mendidik orang ramai mengenai langkah mengurangkan risiko dijangkiti dan menyebarkan penyakit berjangkit seperti influenza.

Data daripada Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit menunjukkan bahawa amalan tidak membasuh tangan mengundang bahaya kepada kanak-kanak di seluruh dunia. Membasuh tangan dengan sabun boleh melindungi 1 daripada 5 kanak-kanak yang mengalami jangkitan pernafasan seperti pneumonia  . Walaupun orang ramai di seluruh dunia membersihkan tangan dengan air, sangat sedikit yang menggunakan sabun untuk membasuh tangan mereka. Membasuh tangan menggunakan sabun boleh menghilangkan kuman dengan lebih efektif. 



Mengenai Influenza

Influenza biasanya dipindahkan menerusi titisan air yang keluar daripada batuk dan dan bersin apabila mulut tidak ditutup. Jangkitan virus influenza yang dibawa oleh udara dalam jarak pendek mungkin boleh berlaku, terutamanya di kawasan yang sesak. Pencemaran pada tangan juga menjadi satu lagi sumber jangkitan tersebut.

Tanda-tanda dan Simptom Influenza

Tanda-tanda dan simptom influenza termasuklah suhu badan yang tinggi melebihi 38 darjah selsius, rasa penat yang lama sehingga dua dan tiga minggu, sakit sendi dan otot, batuk kering, sentiasa bersin, sakit tekak dan kepala . Mereka yang mempunyai tanda-tanda dan simptom ini perlu segera mendapatkan rawatan. Kumpulan berisiko tinggi termasuklah mereka yang berusia 65 tahun ke atas, ibu mengandung, penghidap penyakit-penyakit kronik, masalah pernafasan dan anak-anak kecil. 



Kementerian Kesihatan Malaysia juga mencadangkan kepada orang ramai, terutama mereka daripada kumpulan berisiko tinggi supaya mendapatkan vaksin selsema secara bermusim.

Menurut Perunding Dalaman Perubatan dan Penyakit Berjangkit KPJ Ampang Puteri Specialist Hospital, Dr Muhamad Yazli Yuhana, hospital telah merawat lebih 50 kes influenza pada minggu ini. Jadi, adalah penting untuk meningkatkan kesedaran dan mengurangkan jangkitan.

Hospital merekodkan lebih banyak kes berbanding tahun-tahun sebelum ini. Kami harap dengan inisiatif bersama seperti kempen Antabax ABC for Health, orang ramai akan belajar untuk mengambil langkah-langkah pencegahan demi melindungi diri dan keluarga mereka. Kita perlu lebih proaktif dalam mengambil vaksin, memastikan kebersihan tangan dan mendapatkan rawatan segera untuk mengurangkan penyebaran influenza,” kata Dr. Yazli yang menyampaikan ceramah bertajuk “Wabak Infleunza: Kurangkan Penyebarannya!


Lagu kebersihan tangan Antabax yang menarik nyata menaikkan semangat kanak-kanak daripada KPJ Ampang Puteri Specialist Hospital yang turut serta dalam program kesedaran dan pendidikan ini. Ia mampu membantu mereka mengingati langkah-langkah membasuh tangan yang betul sebagaimana yang ditunjukkan oleh para jururawat daripada unit kawalan jangkitan hospital berkenaan.    

Penyebaran penyakit berjangkit seperti influenza boleh dikurangnya apabila kita bekerjasama. Langkah penting untuk tidak menyebarkan penyakit ini adalah dengan tidak terkena jangkitannya. Cara utama yang boleh diamalkan oleh setiap orang adalah sentiasa bersih sepanjang masa,” kata Lee.

3 Perbezaan Antara Bitcoin dan Bitcoin Cash

Tuesday, March 10, 2020
3 Perbezaan Antara Bitcoin dan Bitcoin Cash | Sejak 1 Ogos 2017, terdapat kemaskini dari Bitcoin atau lebih dikenali sebagai hard fork. Perubahan ini membuat sesuatu yang radikal dengan memecahkan Bitcoin menjadi dua. Yang pertama ialah Bitcoin (BTC), sama seperti sebelumnya, dan yang kedua ialah Bitcoin Cash (BCH) yang merupakan pemisahan dari Bitcoin asal.


Walaupun Bitcoin Cash bukan satu-satunya hasil daripada perpecahan Bitcoin sebelumnya, kali ini ia mempunyai paling banyak kesan, dimana dengan cepat menjadi salah satu aset crypto terbaik dari segi permodalan pasaran.

Dengan nama yang sama, terdapat banyak kekeliruan dari aktivis Bitcoin sendiri untuk memahami perbezaan antara kedua-duanya. Berikut adalah perbandingan 3 perbezaan antara Bitcoin dan Bitcoin Cash dari kesan perubahan dalam sistem operasi.

Bayaran Transaksi


Terdapat banyak kritikan Bitcoin kerana kurang berjaya dalam memenuhi keperluan pasaran yang semakin meningkat, dengan meningkatkan kos setiap transaksi Bitcoin. Pada masa ini, BCH menawarkan kos transaksi purata yang lebih rendah berbanding dengan BTC. BCH mempunyai purata USD 0,0019 manakala BTC dengan USD 0,39. Baca artikel ini dari tradingindo mengenai pilihan binari.

Walaupun ini belum menjadi tanda aras, kerana BCH belum sepenuhnya diserap oleh pasaran dan tidak memiliki kandungan rangkaian yang sama seperti BTC. Mungkin pada masa hadapan, BCH akan meningkatkan kos transaksi, tetapi pada masa ini, BCH lebih tinggi daripada BTC berdasarkan kos per transaksi.

Kelajuan Transaksi

BCH boleh menampung lebih banyak urusniaga sekaligus, yang bermaksud bahawa setiap urusniaga dapat dilaksanakan secara langsung dalam satu blok tanpa menunggu beratur satu persatu. Walaupun kita perlu mempertimbangkan bahawa BCH tidak digunakan seperti BTC dan oleh itu, ia belum lagi mengalami ujian BTC yang tepat dari segi rangkaian yang lebih padat.

Walau bagaimanapun, kita masih boleh menyimpulkan bahawa BCH kini lebih awal dari segi kapasiti tinggi setiap blok berbanding dengan BTC. Penunjuk jelas bahawa urusniaga di BCH adalah lebih cepat sekarang.

Kuasa Komputasi

Jika kita bercakap mengenai kuasa hashrate atau pengkomputeran Bitcoin dan rangkaian Tunai Bitcoin, BTC lebih tinggi kali ini. Bitcoin Cash hashrate total, yang mewakili berapa banyak pelombong kuasa pengkomputeran digunakan untuk mengesahkan transaksi dan rangkaian selamat, hanya dalam bahagian kecil jika dibandingkan dengan Bitcoin. Hari ini, keseluruhan BTC mempunyai 100 exahash sementara BCH hanya mempunyai 2 exahash, atau hanya satu perlima daripada BTC.

Ini bermakna bahawa Bitcoin Cash lebih terdedah kepada "serangan 51%", jika sekiranya kumpulan mengawal 51% atau lebih daripada hashrate rangkaian, ada kemungkinan mereka boleh membalikkan transaksi atau tindakan lain yang boleh menjejaskan rangkaian dan membahayakan pemegang BCH.

Kesimpulannya


Buat masa ini, BCH telah berjaya mengalahkan BTC dari segi kecekapan blok transaksi, yang bermaksud kos transaksi yang lebih rendah dan juga lebih murah. Walaupun BTC mempunyai lebih banyak adopsi yang boleh digunakan. Kemudian rangkaian Bitcoin jauh lebih selamat kerana hasrat yang ada pada pelombong. Belum lagi Bitcoin ketika dilihat sekarang lebih tinggi dalam nilai dan termasuk dalam aset terbaik dalam dekad ini.

Walau bagaimanapun, kebanyakan perbandingan dari kedua-dua mata wang kripto ini boleh dipantau 
seiring perkembangan dan berapa lama mereka berada di pasaran. Sangat mungkin jika BCH menjadi lebih popular, ia akan menghadapi masalah seperti BTC yang kini mempunyai biaya transaksi yang lebih tinggi. Ataupun pelombong yang akan berpindah ke BCH jika harganya dapat naik seiring dengan peningkatan popularitinya.

Jadi buat masa sekarang, tidak ada kesimpulan tentang siapa yang lebih baik. Di masa depan, sangat mungkin jika kedua-dua Bitcoin dan Bitcoin Cash memainkan peranan masing-masing, dengan Bitcoin lebih sebagai emas digital, sementara Bitcoin Cash sebagai wang tunai digital, atau sebagai cara pembayaran yang lebih praktikal.

Kita harus menunggu bagaimana kedua-dua mata wang digital ini dapat menyelesaikan masalah masyarakat dalam sistem pembayaran antarabangsa digital secara praktikal. Jika kita bandingkan, kedua-duanya mempunyai kelebihan berbanding kaedah pembayaran konvensional seperti pemindahan bank atau kad kredit. Bitcoin yang semakin popular dan diterima oleh kedai dalam talian seperti Amazon, menandakan kebangkitan Bitcoin dan Bitcoin Cash untuk digunakan secara global di seluruh dunia.




Jualan Buku Big Bad Wolf Kembali Ke Pahang Untuk Kali Kedua Dengan Membawakan 80% Judul-Judul Terbaru

Thursday, March 05, 2020
Jualan Buku Big Bad Wolf Kembali Ke Pahang Untuk Kali Kedua Dengan Membawakan 80% Judul-Judul Terbaru  |  Hari rabu yang lalu aku berkesempatan singgah Big Bad Wolf Book Sale kat Kompleks Sukan, Universiti Malaysia Pahang, Kampus Gambang.. Serius tahun ni meriah gile.. Lebih banyak buku berbanding tahun lepas sampaikan aku rambang mata nak grab yang mane.. Sangatlah rugi kalau tak pergi jualan buku Big Bad Wolf tahun ni.. 


Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends

Friday, February 28, 2020
Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends | Assalamualaikum wbt.. Hi guys! Wah rasa lain macam lak menaip kat sini.. Dah lama kot menyepi dari dunia penyiaran blog ni.. Hiks.. Rindu gile kot nak menaip balik.. Dah alang-alang nak lepaskan rindu menaip ni, aku nak joinlah dulu Giveaway Wang Tunai by Mamapipie & Friends ni.. Hadiah memang mengancam jiwa la.. Rugi korang tak join tau...

Giveaway Wang Tunai Mamapipie
Nak join? Klik banner kat atas ni ye..

Korang yang nak join tu sempat lagi.. Esok last date dia.. 29 Februari 2020.. Moh le semak syarat-syarat penyertaannya dulu sebelum menjoinkan diri.. Tak susah pun.. Sonang ajo..

Syarat-syarat Penyertaan Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends

1.  Terbuka kepada blogger yang menetap di Malaysia bagi memudahkan urusan bank in wang tunai
2.  Buat satu blog post bertajuk "Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends".
3.  Tepek banner di atas beserta link ke post ini.  Boleh copy code html yang mama dah sediakan di bawah post ni bagi memudahkan kerja korang.
4.  Tag 3 rakan
5.  Wajib Follow Youtube ibusyurga : Klik Sini -> Youtube ibusyurga
6.  Wajib Follow & Letak Blog di bawah ke dalam Bloglist korang

Semua syarat diatas adalah WAJIB ye kengkawan.. Mamapipie akan check satu persatu.. So tak boleh nak mengelat.. Hehe.. Kalau korang mengelat, akan disqualified.. Hiks..

Nak terpilih hadiah utama, korang kena la rajin singgah dan komen blog penaja ye sebabnya penaja sendiri akan pilih pemenang hadiah utama.. So, silalah rajinkan jari jemari korang untuk singgah dan komen.. Pesanan untuk aku jugak ni.. Haha!!
  • Digalakkan Follow Media Social Mamapipe : Instagram FB Youtube Twitter FB Page
  • Last sekali, tinggalkan link pernyertaan korang di post giveaway tersebut
  • Tarikh tutup giveaway adalah pada 29 Feb 2020 11.59 malam. 
  • Insya Allah, pemenang akan diumumkan pada 5 mac 2020

Yeahhh syarat dah setel check, tibalah masa nak check hadiah pulak.. Memang menarik gile weh!! Teruja badak aku nak join giveaway ni.. Mane la tau ada rezeki anak-anak kan.. Ahakz.. Amiin YRA.. Hehe..

Hadiah Wang Tunai RM1000 - Senarai Hadiah

Apa kata Mamapipie tentang hadiah? Jom baca..
Wang tunai sejumlah RM 1000 akan dihadiahkan kepada 17 orang pemenang.. Banyak kan.. Alhamdulillah, Semoga murah rezeki penaja kita. Sama-sama kita doakan agar penaja-penaja kita sentiasa murah rezeki dengan rezeki yang berkat, diberkati Allah dan bisnes sentiasa menjadi. Seramai 17 pemenang akan dipilih memenangi total RM1000 nanti. Pemenang hadiah utama akan dipilih sendiri oleh pihak penaja. Jom tengok senarai hadiah yang akan dimenangi :-

Hadiah RM200 (Seorang Pemenang)
1 x RM200

Hadiah RM100 (2 Orang Pemenang)
2 x RM100

Hadiah RM50 (14 Orang Pemenang)
14 x RM50


Okehlah, bagi yang belum join cepat-cepatlah join ye sebabnya esok dah last date.. Rugi tak grab peluang keemasan ini.. Kot ada rezeki boleh menang wang tunai.. Tuah ayam nampak di kaki, tuah korang, nampak pada giveaway ni sape tau kan.. Termasuk tuah aku la tu.. Haha.. Ok la, gut luck untuk diri sendiri dan semua yang join..

Jom join korang : Sha  |  Siqah  |  Zaza


Jenama TOP Menjadi Pilihan Untuk Mencuci Pakaian Di Rumah

Wednesday, January 22, 2020
Jenama TOP Menjadi Pilihan Untuk Mencuci Pakaian Di Rumah  |  Assalamualaikum.. Wahh lama betul rasanya tinggal blog kesayangan aku ni.. Dah bersawang nampaknya.. Nak kene cuci semula sawang ni.. Haha!! Ok, nak tanye korang ni.. Korang pakai bahan pencuci pakaian jenama apa dekat rumah? Cam aku, dari dulu setia dengan jenama TOP.. Tak kiralah dari jenis serbuk maupun cecair.. Memang aku suka jenama TOP ni.. 

Hari Pertama Qhaliff Di Alam Persekolahan

Sunday, January 19, 2020
Hari Pertama Qhaliff Di Alam Persekolahan  |  Ya ampun!! Anak aku dah besar rupanya.. Dah masuk 5 tahun menjelangnya tahun 2020.. Pejam celik-pejam celik dah pun menempuh alam persekolahan.. 02hb Januari 2020 aritu, Qhaliff mula bersekolah di Pasti Al-Aman 2.. Pada awalnya aku sendiri konfius nak memilih sekolah untuk Qhaliff.. Bila tanya kawan-kawan opiz, dorang suggest supaya hantar ke Pasti Al-Aman 2 kerana pembelajarannya bagus dan merupakan Pasti terbaik di Pahang.. 

Sebelum pergi sekolah muka ada sinyum

ORGGA Natural Skincare Selesaikan Masalah Kulit Kusam dan Tona Tidak Sekata Dalam Masa 2 Minggu

Wednesday, January 15, 2020
ORGGA Natural Skincare Selesaikan Masalah Kulit Kusam dan Tona Tidak Sekata Dalam Masa 2 Minggu  |  Assalamualaikum.. Hi guys! Aduiila, kulit muka aku sedikit kusam lately dek kerana tak de masa nak menjaga dan memanjakannya.. Nak pakai mask pun malas gile sekarang ni.. Ni disebabkan aku mengalami kekangan masa yang agak serius.. Bila dah perasan muka agak kusam, barulah gelabah mencari skincare yang sesuai untuk kembalikan sinar pada wajah.. Cewah..!! Hehe


Jan Giveaway + BW by lieyzanordin

Thursday, January 09, 2020
Jan Giveaway + BW by lieyzanordin  |  Next giveway for join.. Perhhh kemain hadiah giveaway sekarang ye.. Boleh tahan.. Memang boleh menarik minat pembaca untuk turut serta merebut hadiah menarik yang disediakan.. Aku pun nak jugak cuba nasib dalam giveaway by lieyzanordin ni.. Kot ada rezeki aku.. Manelah tau kan.. Hiks.. Pape pun, kita up banner dulu.. Banner pun kemaheeennn omel lagik.. 


Bagi aku, kalau tak join giveaway ni memang rugi besar la sebabnya hadiah yang disediakan pun besar nilainya.. 


Tu dia senarai hadiah.. Takan tak teruja kot uolls... Jangan cakap tak de rezeki dulu sebelum cuba ye.. Apa yang penting, kene cuba dulu baru tau ada rezeki ke idok.. Aku pun cuba nasib je ni.. Haha!! Pape pun, giveaway ni berlangsung selama sebulan, so panjang lagi masanya.. Korang masih boleh fikir nak join ke idok.. aku tak fikir dah, terus je join.. Nampak tak gelojoh disitu.. Haha!! 

Ok la, gut luck korang!!







Sumbangan Kembali-Ke-Sekolah TOP Kepada 674 Pelajar Orang Asli Mencatat Rekod Tiga Kali Ganda Sasaran Dana

Thursday, January 09, 2020
Sumbangan Kembali-Ke-Sekolah TOP Kepada 674 Pelajar Orang Asli Mencatat Rekod Tiga Kali Ganda Sasaran Dana | Tahun persekolahan 2020 bagi 674 pelajar Orang Asli bermula dengan penuh semangat apabila mereka menerima keperluan kembali ke sekolah yang lengkap menerusi kempen ‘Cerahi Kehidupan Bersama TOP’.

January Giveaway by Awesome Dreamer

Wednesday, January 01, 2020
January Giveaway by Awesome Dreamer  |  Lama betul tak join giveaway... Rindu pulak zaman mula-mula terjebak dalam dunia blog ni.. Kemain semangat join giveaway untuk menang hadiah disamping meramaikan lagi kenalan.. Almaklumlah time tu newbie lagi.. So, tak boleh la nak sombong sangat.. Sombong-sombong nanti tak de orang nak kawan.. hehe..


Setelah sekian lamanya meninggalkan dunia Giveaway ni, kali ni dengan lafaz bismillah aku join Januari Giveaway by Awesome Dreamer ni.. Rugi tau korang tak join giveway ni sebabnya hadiah yang disediakan menarik.. Aku suka sangat!! That why aku join.. Kot ada rezeki menang kan.. Mane la tau.. Tuah ayam nampak kat kaki dia, tuah aku, aku pun tataw.. hek!

Ok giveaway ni tamat akhir bulan ni.. So, moh le pakat join reramai ye... Gut luck koram!