Terasa Nak Jerit Kuat Bila Nampak Aiskrim Terbaik di Kuala Lumpur & Lembah Klang Ni!

Wednesday, December 30, 2020

10 comments
Terasa Nak Jerit Kuat Bila Nampak Aiskrim Terbaik di Kuala Lumpur & Lembah Klang Ni! |  Adui lama dah tak pekena aiskrim.. Bila time panas camni, terasa nak makan aiskrim.. Almaklumlah cuaca sekarang ni tak menentu.. Kejap hujan kejap panas.. Ni dah panas banyak hari dah.. Mula la tekak ni nak mencari aiskrim.. Dah alang-alang bercerita tentang aiskrim, kali ni aku nak kongsikan dengan korang kedai-kedai aiskrim terbaik di Kuala Lumpur dan Lembah Klang yang boleh korang cuba.. Yang tengah craving aiskrim tu, patut cuba.. 

1.  Piccoli Lotti

kedai aiskrim terbaik di kuala lumpur dan lembah klang

Cute jerk nama kedai aiskrim ni kan.. Piccoli Lotti.. Bila sebut tu terasa kecomelannya.. Hehe.. Ok, kalau korang nak tahu, Piccoli Lotti ni maksudnya "small batches" dalam bahasa Itali yang mewakili falsafah mereka sendiri iaitu Gelato yang baru dibuat dengan bahan semulajadi dalam jumlah yang kecil..

Pelbagai perisa boleh dipilih disini.. Sudah semestinya aiskrim disini dibuat dengan menggunakan bahan premium tanpa pewarna mahupun perisa tiruan.. Jadi, korang boleh nikmati aiskrim yang berkualiti dan sedap disini..

Lokasi : No. 45, Jalan SS20/11, Damansara Kim, 47400 Petaling Jaya, Selangor.


2.  Whimsical

kedai aiskrim terbaik di kuala lumpur dan lembah klang

Dekat Whimsical ni berbeza sikit aiskirmnya.. Kalau yang rasa aiskrim lain dari yang lain, korang patut cuba di Whimsical ni kerana di sini terkenal dengan variasi aiskrim yang pelbagai dan mungkin korang tak terfikir pun ada aiskrim yang macam ini.. Haaa camtu sekali hebatnya aiskrim di Whimsical ni.. Aiskrim Nasi Lemak pun ada uolls.. Unik kan? Tetapi ofkos sangat menarik kerana dalam masa yang sama mereka mengetengahkan menu tradisi kita, Nasi Lemak.. 

Bagi yang tak berani nak cuba aiskrim yang berbeza, jangan risau kerana aiskrim yang kebiasaan juga ada di Whimsical.. 

Lokasi : FF-17, The Waterfront 5, Desa Parkcity, Kuala Lumpur


3.  Softsrve

kedai aiskrim terbaik di kuala lumpur dan lembah klang

Satu lagi kedai aiskrim yang patut korang cuba iaitu Softsrve.. Apa yang menariknya disini adalah korang boleh korang boleh pilih sama ada nak cuba hard ice cream ataupun yogurt based.. Topping pun macam-macam ada.. Kalau nak rasa sedikit kelainan aku suggest korang cubalah yogurt based.. Gerenti repeat order.. hehe..

Softsrve ni dibuka setiap hari kecuali pada hari isnin.. Waktu operasi pula selasa hingga khamis bermula jam 6 petang hingga 10 malam manakala jumaat hingga ahad bermula jam 12 tengahari hinggalah 11 malam.. So, korang yang pencinta aiskrim, jom cuba..

Lokasi : D-G-11 Plaza Arkadia No 3, Jalan Intisari, 52200 Kuala Lumpur


4.  Kind Kones

kedai aiskrim terbaik di kuala lumpur dan lembah klang

Uiss sedapnya aiskrim Black Forest ni.. Siap ada vegan chocolate brownies lagi dalam tu.. Perghh!! Di Kind Kones juga aiskrim mereka handcrafted in small batches dari bahan semulajadi.. Bahan-bahan yang kebiasaan ada didapur kita je dia guna.. Setiap perisa yang ada bebas daripada tenusu, soy, gula halus, bahan pengawet dan bahan tambahan tiruan.. 

Owh ya Kind Kones ni selain di Malaysia, ia juga terdapat di Singapura ye.. 

Lokasi : No 61, Plaza Damansara, Jalan Medan Setia 1, Bukit Damansara, Kuala Lumpur


5.  Inside Scoop Ice Cream

kedai aiskrim terbaik di kuala lumpur dan lembah klang

Mendengar namanya sahaja dah rasa teringin nak cuba.. Inside Scoop Ice Cream ni merupakan salah satu jenama aiskrim yang agak terkenal di sekitar Kuala Lumpur dan Lembah Klang.. Cawangan juga telah banyak dibuka.. Pelbagai jenis perisa aiskrim ada di sini.. Aiskrim di sini sedap dan menarik kerana bahan yang digunakan berkualiti tinggi.. Aiskrimnya pun bertekstur halus dan berkrim.. Memang sedap.. Aku sudah pastinya memilih aiskrim berperisa coklat sebab aku adalah peminat tegar coklat.. Haha..

Itulah sahaja perkongsian aku tentang kedai aiskrim terbaik di Kuala Lumpur dan Lembah Klang.. Ada 5 kedai aiskrim yang patut korang cuba.. Tak cuba memang rugi.. Sebab rasa aiskrimnya memang sedap..

Untuk negeri lain pula, contohnya di Kuantan atau Penang, kalau nak makan aiskrim bolehlah cari kedai aiskrim yang terdekat atau lebih mudah korang boleh terus search guna Foodpanda.. Bukan hanya ada servis food delivery penang je tetapi di negeri-negeri lain pun ada Foodpanda yang sentiada bersama anda.. Lebih mudah kan?


Read More

IT'S Cup Series dan BLACK Series Coffee Keluaran Terbaru Aik Cheong Coffee

Monday, December 28, 2020

12 comments

IT'S Cup Series dan BLACK Series Coffee Keluaran Terbaru Aik Cheong Coffee  |  Holaaaa!! Hi Guys.. Ada tak dikalangan korang penggemar kopi tegar? Kalau ada korang patut baca entry aku ni sampai habis kerana aku nak kenalkan kepada korang produk terbaru keluaran Aik Cheong Coffee yang bagi aku sangat sedap.. Aku sendiri yang tak berapa minat kopi ni, dah menjadi peminat kopi sejak merasai kenikmatan kopi keluaran Aik Cheong Coffee ni..

IT'S Cup Series dan BLACK Series Coffee Keluaran Terbaru Aik Cheong Coffee

Tentang Aik Cheong Coffee

Sebelum aku perkenalan produk terbaru dari Aik Cheong Coffee ni, jomlah kita ambil tahu dulu tentang Aik Cheong Coffee ni ye.. Ok, Kalau korang nak tahu jenama terkenal Malaysia ni telah ditubuhkan lebih kurang 65 tahun bermula 1955.. Dua tahun sebelum merdeka guys! Dah lama tau jenama ni di pasaran.. Seiring dengan perkembangan semasa, mereka telah mempelbagaikan lagi variasi kopi mereka dengan mengeluarkan produk minuman segera bermula dengan Black Coffee, White Coffee, Milk Tea, Hot Chocolate dan banyak lagi yang menjadi minuman kegemaran ramai..

IT'S Cup Series dan BLACK Series Coffee Keluaran Terbaru Aik Cheong Coffee

Dengan menggunakan konsep "Enjoying the great of coffee at home", kini Aik Cheong Coffee berjaya melancarkan produk terbaru mereka dengan trend baru masa kini minuman segera dalam 'Hot Cup' yang dikenali sebagai IT'S dengan pelbagai variasi.. Biasanya kita tengok mee maggi jerk dalam hot cup kan.. Haa sekarang kita dah boleh nikmati instant coffee dalam 'Hot Cup'.. Lebih mudah untuk disediakan.. Bukan IT'S Cup Series sahaja produk terbaru dari Aik Cheong Coffee, malah baru-baru ini mereka telah melancarkan satu lagi produk baru iaitu Black Series Coffee dengan konsep "Black to Basic"...

IT'S Cup Series

IT'S Cup Series ini dilancarkan pada Jun 2019 yang lalu dengan memperkenalkan minuman segera "Hot Cup" dengan pelbagai variasi.. Kalau korang nak tahu, rekod penjualan dalam setahun, produk ini telah terjual lebih dari 1 juta cawan.. Satu pencapaian yang membanggakan.. Lagi menarik bila IT'S Cup Series ni dikeluarkan dalam packaging dengan warna ceria yang menyegarkan.. Bagi aku packagingnya simple tapi menarik.. IT'S Cup series ni mempunyai 8 variasi iaitu :-

a) IT'S Cup Series Coffee

IT'S Cup Series dan BLACK Series Coffee Keluaran Terbaru Aik Cheong Coffee

  • IT'S Flat White Extra Shot
  • IT'S Cappuccino Choco Topping
  • IT'S Teh Tarik Gula Melaka
  • IT'S Long Black Extra Shot
  • IT'S Matcha Latte Nata De Coco
  • IT'S Chocolate Marshmallow
Ok, antara 6 series IT'S Cup series ni, aku suka sangat rasa IT'S Chocolate Marshmallow sebab aku peminat tegar coklat.. Lebih menarik rasa dia bila ditambah dengan Marshmallow.. Ada kelainan disitu.. Aku lebih suka jika marshmallownya tidak cair sebab aku lebih gemar nikmati minuman ini sambil kunyah-kunyah marshmallow.. hahaha.. 

IT'S Cup Series dan BLACK Series Coffee Keluaran Terbaru Aik Cheong Coffee

Lepas ni nak kena ada sentiasa IT'S Chocolate Marshmallow ni.. Harus buat stok banyak sikit sebabnya memang sedap menepati citarasa aku yang minat coklat ni.. hehe.. Lagi pun, minuman ni tahan lama sebab di packaging berasingan setiap satu bahan bancuhan dan dimasukkan ke dalam cup.. So, boleh simpan lama sehingga 24 bulan.. Senang dibancuh juga.. Memang terbaik! Tak terfikir pula akan ada instant drink yang di pack dalam cup seperti ini.. Sangat mudah!

Selain tu, aku suka juga rasa IT'S Teh Tarik Gula Melaka.. Rasanya tak terlalu manis dan cukup berlemak.. Aku juga peminat tegar teh tarik.. Haha.. Bila dapat rasa teh tarik yang lain dari kebiasaan yang aku minum, menjadikan ianya sesuatu yang menarik bagi aku dan aku dapat terima dengan baik rasa IT'S Teh Tarik Gula Melaka ni.. 

IT'S Cup Series dan BLACK Series Coffee Keluaran Terbaru Aik Cheong Coffee

Apa yang menjadikan IT'S Teh Tarik Gula Melaka ni adalah didatangkan sekali dengan Nata De Coco.. Bila minum tu seolah-olah sedang minum Boba Tea gitu ada jeli-jeli dalam minuman... Tapi kalau nak menikmati hanya teh tarik semata tak perlulah masukkan Nata De Coco tu.. Bagi aku lebih sedap bila masukkannya sekali.. Dapat rasa kelainan teh tarik itu.. Hiks..

Yang lain-lainnya juga sedap sebenarnya.. Cumanya aku bukanlah peminat kopi yang tegar.. Jadi, bagi pecinta kopi, aku recommend korang untuk cuba IT'S Coffee ni kerana ia dapat memberi kelainan dari segi rasanya.. Yang penting, rasanya sedap.. Hiks!

Moh tonton video ni.. Yang paling aku suka... πŸ‘‡πŸ‘‡



b) IT'S Cup Series Granola

IT'S Cup Series dan BLACK Series Coffee Keluaran Terbaru Aik Cheong Coffee
  • IT'S Granola Berries
  • IT'S Granola Mix Fruits and Nuts
Untuk IT'S Cup Series Granola pula, aku suka kedua-duanya.. Yang berries pun sedap, yang mix fruits and nuts juga sedap.. Sesuai sangat untuk aku yang jarang makan malam.. Ada masa, terasa juga lapar bila tak makan malam.. So, dengan adanya IT'S Cup Series Granola ni dapatlah aku alas perut.. Lagipun ianya bagus untuk diet sihat sebab diperbuat daripada Oat.. Boleh kenyang sampai pagi tau.. Hehe.. Lepas ni, boleh buat stok banyak-banyak.. 

IT'S Cup Series dan BLACK Series Coffee Keluaran Terbaru Aik Cheong Coffee

IT'S Cup Series dan BLACK Series Coffee Keluaran Terbaru Aik Cheong Coffee

Kalau malas nak bancuh, aku makan macam tu je.. Pun sodap!!


IT'S Cup Series dan BLACK Series Coffee Keluaran Terbaru Aik Cheong Coffee

Aku bancuh IT'S Granola ni dengan susu.. Boleh juga dipelbagaikan.. Boleh juga dimakan bersama yogurt atau boleh je nak makan macam tu aje as a snack on its own gittcewww!! Boleh juga dijadikan topping guys.. yeah! IT'S Granola ni juga bagus untuk penghadaman kerana ia high fibre... Selain itu, ia merupakan sumber protein dan dihasilkan daripada bahan-bahan semulajadi tiada perisa tiruan dan tiada gula tambahan... Itu yang bagusnya IT'S Granola ni.. Bagus juga untuk mereka yang nak mengamalkan diet sihat macam aku.. Ahakz..

BLACK Series Coffee

BLACK series coffee ni baru sahaja dilancarkan baru-baru ni dengan 4 variasi baru Drip Series dan 2 variasi Dip series.. Mengetengahkan konsep "BLACK TO BASIC", rangkaian produk baru ini bertujuan untuk memberi penggunanya rasa kopi hitam yang sebenar.. Bagi pencinta kopi yang gemarkan kopi hitam, wajib cuba BLACK series coffee dari Aik Cheong Coffee ni.. 

a) BLACK Dip Series

IT'S Cup Series dan BLACK Series Coffee Keluaran Terbaru Aik Cheong Coffee

Dihasilkan daripada biji kopi Arabica terpilih yang dipanggang bagi memastikan pengguna dapat menikmati rasa kopi yang berkualiti.. BLACK Dip series ni mempunyai 2 variasi iaitu :-
  • Cold Brew - Ethiopia Yirgacheffe
  • Milk Brew - 70% Brazil Santos 30% Columbia

b) BLACK Drip Series

IT'S Cup Series dan BLACK Series Coffee Keluaran Terbaru Aik Cheong Coffee

Tak perlu mesin kopi, hanya dengan BLACK Drip series ni, korang dapat menikmati kopi hitam dengan rasa yang sebenar.. Black Drip series mempunyai 4 variasi yang berbeza dengan rasa yang unik.. Pencinta kopi patut cuba..!!
  • Etiopia Yirgacheffe
  • Colombia Medellin
  • Guatemala Huehuetenago
  • Nicaragua Jinotega
Setiap satu variasi ni punyai rasa yang berbeza.. Apa yang sama adalah keempat-empat kopi ini menggunakan biji kopi arabica.. Jom aku cerita serba sedikit tentang BLACK Drip series ini.. 

Etiopia Yorgacheffe - Untuk yang ini, kopinya dipanggang secara ringan.. Light roast! Beraroma floral dan sweet.. Berperisa complex, fruit, tea, floral dan lemon.. Rasanya pula spicy dan wangi.. 

Colombia Medellin - Kopinya dipanggang sederhana.. Beraroma cocoa.. Berperisa nutty dan rasanya bright and rich..

Guatemala Huehuetenago - Juga dipanggang sederhana..Beraroma sweet.. Berperisa fruity, chocolate dan maple.. Manakala rasanya pula ringan dan menyenangkan..

Nicaragua Jinotega - Biji kopinya juga dipanggang sederhana.. Beraroma citrus, sweet (caramel) dan chocolate.. Rasanya pula lebih kepada sweet and deep gitu.. !

 

Bagi peminat kopi, korang boleh pilih rasa yang mana satu korang suka.. Atau korang boleh cuba semua sekali.. Rasa yang kena dengan tekak aku adalah Guatemala Huehuetenago.. Aku lebih suka rasa yang ringan dan menyenangkan.. 

Jom layan video ni dulu.. πŸ‘‡πŸ‘‡



Rangkaian Kopi Aik Cheong

Banyak lagi sebenarnya kopi keluaran Aik Cheong ni.. Pelbagai series dikeluarkan seperti Kopi O series, Teh Tarik series, White Coffee series, Coffee Mix series, Cafe Art series dan Oatmeal Cereal.. Haaa bukan kopi aje produk yang mereka keluar tapi ada juga cereal.. 

IT'S Cup Series dan BLACK Series Coffee Keluaran Terbaru Aik Cheong Coffee

Cafe Art series adalah salah satu produk terbaik yang dikeluarkan oleh Aik Cheong Coffee dengan pelbagai perisa.. Cafe Art series telah dikeluarkan dalam variety pack 12 sachet dan juga 4 sachet.. Di dalamnya pula ada 4 perisa iaitu Matcha, Cappuccino, Latte dan Chocolate.. Ada dua lagi perisa sebenarnya dalam Cafe Art series ni iaitu Mocha dan Macchiato.. 

Wahh, banyak gila pilihan Aik Cheong Coffee ni.. Pendek kata semua jenis kopi ada.. So, terpulang pada korang nak pilih yang mana satu untuk dinikmati.. Yang penting, dapat dinikmati di rumah dan dimana sahaja kerana packagingnya mesra pengguna mudah dibawa kemana-mana sahaja.. 

Tan Boon Heong Duta Rasmi Aik Cheong Coffee

IT'S Cup Series dan BLACK Series Coffee Keluaran Terbaru Aik Cheong Coffee
Ada ke yang tak kenal dengan Tan Boon Heong ni? Kalau tak kenal, jom aku kenalkan pada korang.. Tan Boon Heong adalah pemain badminton profesional Malaysia bagi acara beregu lelaki dan pernah memenangi pingat emas di Sukan Asia pada tahun 2006 dan mendapat kejuaraan lain seperti Terbuka Malaysia 2007, Kejuaraan All England, Terbuka Switzerland dan banyak lagi.. Selain itu juga, Tan Boon Heong juga pernah mencipta Guinness World Record dengan fastest smash dengan catatan pada kelajuan 493km/j pada tahun 2020.. 

Dengan pencapaian beliau yang luar biasa dan semangat juang yang tinggi sangat bersesuaian dengan falsafah perniagaan Aik Cheong.. Disebabkan itu juga Tan Boon Heong diundang untuk menjadi duta rasmi produk Aik Cheong Coffee sebagai jurucakap produk bagi mempromosikan jenama mereka ke pasaran antarabangsa disamping menyokong semangat positif beliau..

Dapatkan Aik Cheong Coffee Sekarang

IT'S Cup Series dan BLACK Series Coffee Keluaran Terbaru Aik Cheong Coffee

Bagi korang pencinta kopi, aku recommend korang cuba Aik Cheong Coffee ni.. Bukan hanya ada kopi hitam, tetapi banyak variasi yang boleh dicuba di bawah label Aik Cheong Coffee ini.. Pastinya tidak jemu kerana kopi yang mereka keluarkan pelbagai rasa yang berbeza.. Yang terbaru korang boleh cuba IT'S Cup Series dan juga BLACK Series Coffee.. Rugi tak cuba tau..! Dapatkan sekarang di &-Eleven, FamilyMart, myNEWS, Petronas, Caltex, Shell, AeomBig, Aeon, Giant dan The Store..

Sebarang pembelian dan info lanjut, sila layari :-

Aik Cheong Coffee’s Official Social Media Platforms
πŸ” Facebook : https://www.facebook.com/aikcheong
πŸ” Instagram : @aikcheong_official 
πŸ” HASHTAG : #aikcheongcoffeeη›Šζ˜Œε’–ε•‘ #做_θ‡ͺε·±  #BeYourSelfAlways  

IT'S Cup Series
πŸ” Facebook : https://www.facebook.com/itsbyacc
πŸ” Instagram : @its_by_acc
πŸ” HASHTAG : #itsbyacc #itsmorethanjust #ITS #ItsCup  #itstimetobelieve #Hoot9eeeee #InilahMasanya 

BLACK Series Coffee
πŸ” Facebook : https://www.facebook.com/blackbyacc 
πŸ” Instagram : @blackbyacc
πŸ” HASHTAG : #Blackbyacc #Blacktobasic #MeMomentNow  #BlackDrip  






Read More

The Best Staycation in Singapore

Sunday, December 27, 2020

9 comments

The best staycation in Singapore | It's been a while since our last vacation. Especially nowadays we are facing pandemic covid-19, we are a bit worried about going to crowded places. It is just the matter how we comply to SOP. That is the most important thing nowadays.

Actually we still can go on holiday. We can spend time with family, enjoy bathing together in the hotel's swimming pool, workout in the gym, make sand castles at the beach, as long the hotel is not too overcrowded with people and they comply to COVID-19 SOP. We also can reduce our stress from our daily routines.


In Malaysia, tourism places such as Genting Highlands, Cameron Highlands, Langkawi, Pulau Tioman and Pulau Pangkor are nice places to go since they are quite far from busy areas.


The best staycation in Singapore


Singapore also has many interesting places for us to visit. Wanna know some interesting places in Singapore? Let us watch out some interesting places for our staycation Singapore


3 greatest staycation places in Singapore:


1. M Social Singapore


The best staycation in Singapore


Just taking a look at the hotel buildings already makes us excited to stay right?


M Social Singapore is a popular hotel in Singapore. You want to know why I suggested this hotel? In this hotel, it has many facilities such as, swimming pool, gymnasium, snooker and many more facilities which we can spend our quality time together with our family members. This can match our preferences especially during  pandemic covid-19 if we feel unsafe to do outdoor activities.


For those who prefer to do outdoor activities, don't worry. There are many interesting places surrounding this hotel that we can visit such as Orchard Road, Chinatown, Sand Skypark Observation Deck, Singapore Flyer and many more. All we need to do is just ensure that we comply with Pandemic Covid-19 SOP. So what are you waiting for? Let's book a stay in M Social Hotel Singapore for this year's vacation.


2. Shangri-La Singapore


The best staycation in Singapore


What is so interesting about this hotel is their decorations. It is using an antique touch atmosphere  to decorate their rooms. It's seriously awesome!


In this Shangri-La Singapore, it is located in a 15 acres tropical garden. That is the factor that made this hotel is so special. Other than that, as I said before, the decorations in their room are so interesting especially in their beds. It's so unique which made it an attraction for tourists to stay here. During your stay here, if you also feel unsafe to do outdoor activities during this pandemic time, you can just do so many activities in this hotel as it provides many facilities such as tennis court, library, spa and many more. This hotel also provided areas for children to play with their family members. 


The best staycation in Singapore


If you are thinking about food, don't worry, there are 7 restaurants here which offer a variety of food which you can choose. They serve food from Japan, Italy, China, Singapore and many more so that you can choose everything that you wish to eat.  


3. Four Points by Sheraton Singapore, Riverview


The best staycation in Singapore


Riverview Awesome..


What makes this hotel so special is it surrounded by the river.


The swimming pool here is also provided with cabana. Not even just that, this hotel also provided with all basic facilities which we can use during our stay here. We can also visit some interesting places around here such as Great World City, Amped Trampoline Park, Fort Canning Park and many more.


The best staycation in Singapore


Room offered here is also so comfortable and luxurious with decorations that use natural color. So it may help us to release our tensions. This hotel also serves international and Chinese cuisine , where you can enjoy your food casually with your family members.


So there are 3 hotels in Singapore you can choose for your staycation. They are among popular hotels in Singapore which get positive feedback from their customers who stayed in these hotels.


What are you waiting for!!!. Let's plan your vacation to singapore and create a memorable moment with your family members there!!!


You can booking hotel by using Traveloka because it offered so many hotels according to your preferences. Don't waste your time, quickly book your hotel before it is fully booked.! Good luck and happy holiday guys!







Read More

Kempen Cerahi Kehidupan Bersama TOP Amalkan Norma Baharu Bantu Anak Orang Asli Kembali ke Sekolah Dengan Selamat

Thursday, December 24, 2020

No comments

Kempen Cerahi Kehidupan Bersama TOP Amalkan Norma Baharu Bantu Anak Orang Asli Kembali ke Sekolah Dengan Selamat  | Dengan peningkatan kes COVID-19 di Malaysia dan peralihan pembelajaran dalam talian, kanak-kanak tidak sabar ingin kembali ke sekolah pada tahun 2021. Namun wabak Covid-19 yang telah menjejaskan ekonomi negara terutama dalam kalangan pelajar Orang Asli telah membantutkan rancangan mereka untuk kembali ke sekolah.

Kempen Cerahi Kehidupan Bersama TOP

TOP, pemenang anugerah Platinum Putra Brand Award 2019 bagi kategori produk keperluan rumah, kini kembali dengan kempen amal ‘Cerahi Kehidupan Bersama TOP’ dengan matlamat menyediakan kelengkapan kembali ke sekolah bagi 364 orang pelajar Orang Asli di Pahang, Perak dan Johor bagi sesi persekolahan tahun 2021.

Bagi mengurangkan risiko kanak-kanak ini dijangkiti COVID-19, TOP akan menyumbang dua pelitup muka kain guna semula di samping kelengkapan kembali ke sekolah seperti pakaian seragam baharu, kasut, stoking, beg sekolah, set alat tulis, pensil warna dan buku latihan untuk setiap kanak-kanak. Sumbangan ini bertujuan menyuntik semangat kanak-kanak ini untuk hadir ke sekolah dan meringankan beban kewangan ibu bapa mereka serta meyakinkan ibu bapa ini bahawa anak-anak mereka dilindungi daripada pandemik.

Kempen Cerahi Kehidupan Bersama TOP

Selama lima tahun ia berlangsung, kempen ini telah membantu kira-kira 2,500 orang kanak-kanak berumur antara 7 ke 17 tahun dari 79 komuniti yang memerlukan termasuk Orang Asli, NGO anak yatim dan anak dari keluarga ibu bapa tunggal.

Dengan kerjasama JAKOA, TOP telah menyenarai pendek sekolah yang dihadiri sepenuhnya oleh pelajar Orang Asli dari komuniti yang paling terjejas mata pencarian mereka akibat pandemik, di samping meraikan kepelbagaian, pencapaian dan ketabahan komuniti ini. Tiga buah sekolah rendah Orang Asli yang menerima kelengkapan kembali ke sekolah adalah SK Kampung Kudong, sebuah sekolah Orang Asli berpretasi tinggi di dalam hutan simpan di Bekok Johor; SK Pos Dipang di Jeram, Perak yang telah mempamerkan semangat kental dalam pemulihan selepas tanah runtuh, banjir dan tragedi lain; dan SK Terisu di Cameron Highlands, Pahang yang terpencil dan terjejas mata pencarian.

Kempen Cerahi Kehidupan Bersama TOP

Dana akan dikutip menerusi sumbangan sebanyak RM0.30 dari jualan produk detergen TOP di pasaraya TESCO dan TESCO Online dari 1 Disember ke 31 Disember 2020. JAKOA akan menghantar kelengkapan kembali ke sekolah ini kepada komuniti Orang Asli menjelang 15 Januari 2021 sebelum bermulanya penggal persekolahan yang baharu.

TOP dari Lion Jepun tekenal dengan konsep kehidupan yang bersih menyeluruh dengan menggalakkan cucian pakaian yang lebih bersih, selesa dan kesejahteraan hidup yang lebih baik menerusi inovasi teknologinya. TOP Micro-Clean dengan teknologi Anti-Sebum menanggalkan kotoran ketara dan kotoran yang tidak kelihatan dengan berkesan.

Populasi Orang Asli merupakan antara yang paling terjejas mata pencarian akibat COVID-19. Dalam kerjasama kami dengan JAKOA, kami telah mengenalpasti penambahan pelitup muka jenis kain boleh guna semula sebagai satu cara untuk membendung penularan COVID-19 dengan melindungi kanak-kanak dan pada masa yang sama meringankan beban kewangan keluarga mereka.


Kempen Cerahi Kehidupan Bersama TOP

TOP memasukkan pelitup muka tiga lapis guna semula dengan penapis tersedia dalam saiz kanak-kanak ke dalam kelengkapan kembali ke sekolah kerana pelitup muka jenis ini tahan lama dan ekonomi dalam jangka masa panjang berbanding pelitup muka jenis pakai buang. Sebagai melengkapkan usaha kelestarian ini, TOP akan menyumbang serbuk pencuci TOP Super Hygienic kepada setiap keluarga Orang Asli bagi menyediakan serbuk pencuci berprestasi tinggi yang boleh membersihkan pakaian mereka dengan lebih sempurna termasuk pakaian seragam sekolah dan pelitup muka kain.

Serbuk pencuci TOP Super Hygienic Powder dan cecair pencuci TOP Odour Buster Liquid Detergent amat sesuai digunakan terutamanya pada musim pandemik kerana formulasi anti bakterianya mampu menghapuskan 99.9% bakteria* untuk perlindungan maksimum dan ia juga mempunyai wangian anti peluh berprestasi tinggi bagi menghilangkan bau hapak, bau peluh dan menanggalkan sebum yang terperangkap. Kempen ini telah mendapat sambutan baik pengguna TOP selama lima tahun kebelakangan ini. Kami berharap mereka akan terus menyokong ‘Cerahi Kehidupan Bersama TOP’ pada tahun ini kerana keperluan kali ini lebih memerlukan - Pengurus Pemasaran Southern Lion Sdn Bhd (Bahagian Penjagaan Fabrik) Cik Ling Ai Li. 

Kempen ini selaras dengan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013-2025 yang menekankan pemulihan nasib pelajar Orang Asli menerusi kerjasama antara kerajaan dan swasta dalam mendekati ibu bapa dan komuniti bagi mengubah sistem pendidikan. Ia juga tepat pada masanya di saat negara sedang dilanda gelombang ketiga COVID-19.

Pandemik yang melanda ini secara tidak langsung memberi kesan yang mendalam terhadap masyarakat Orang Asli. Ada keluarga yang berasa bimbang dengan kesihatan anak-anak mereka kerana tidak mampu membeli pelitup muka, namun tidak mahu anak-anak ketinggalan dalam bidang akademik. Pembelajaran secara dalam talian agak sukar bagi komuniti ini yang tiada sambungan internet dan peranti elektronik yang diperlukan di rumah malah guru-guru perlu menghantar kerja rumah terus ke rumah para pelajar. Komuniti Orang Asli dan JAKOA mengalu-alukan sokongan rakyat Malaysia terhadap kempen kembali ke sekolah ‘Cerahi Kehidupan Bersama TOP’ dan penambahan pelitup muka kain guna semula yang pasti akan membantu melindungi kanak-kanak, memberi keyakinan dan meringankan beban ekonomi ibu bapa - Ketua Pengarah JAKOA, Prof Juli Edo.


Kempen Cerahi Kehidupan Bersama TOP


Semasa tempoh kempen dari 1 hingga 31 Disember 2020, produk detergen TOP akan ditawarkan pada harga istimewa di semua pasar raya TESCO dan TESCO online.

Untuk maklumat lanjut, layari http://www.southernlion.com.my atau hubungi talian khidmat pelanggan di 1800-88-0133.

Tahun

Bil. Pelajar Yang Mendapat Manfaat

NGO/Komuniti

2015

440

20

2016

400

16

2017

439

18

2018

500

18

2019

674

7

Jumlah

2,453

79







Read More

Resepi Incredible Fluffy California Raisins Scone

Sunday, December 20, 2020

4 comments

Resepi Incredible Fluffy California Raisins Scone  |  Holaaaa.. Lama dah tak up resepi kat blog kesayangan aku ni.. Kali ni aku datang lagi dengan resepi yang baru.. Tak keterlaluan aku katakan, resepi ini adalah resepi ciptaan sendiri dimana resepi scone diubah sedikit dengan menggunakan California Raisins yang sedap sebagai bahan utamanya.. Hiks..

Resepi Incredible Fluffy California Raisins Scone

Kenapa Pilih California Raisins?

Ada sebab aku guna California Raisins sebagai bahan utama resepi aku ni.. Aku mahukan rasa manis tu adalah rasa manis semulajadi dari buah iaitu dari kismis itu sendiri.. California Raisins ni memang rasa manis semulajadi dari buah yang dijemur kerana ia dihasilkan tanpa gula tambahan.. Sweet Naturally gittchewww!! Makanan yang dihasilkan pun lebih sihat..

Apa yang menarik lagi, California Raisins ni merupakan kismis terbaik di dunia kerana kualiti dan standard keselamatannya terjamin.. Bebas dari aflatoksin.. Sebab itulah aku menggunakan California Raisins ni sebagai bahan utama dalam resepi Incredible Fluffy California Raisins Scone aku ni.. Hehe..

Resepi Incredible Fluffy California Raisins Scone

Resepi Incredible Fluffy California Raisins Scone

Resepi Incredible Fluffy California Raisins Scone

Bahan-bahan :-

150g California Raisins
60g mentega (kiub)
150ml whipping cream
100ml full cream milk
1 biji telur
60g gula icing
400g self-rising flour
secubit garam

Cara membuatnya :-
  1. Panaskan oven 180C
  2. Gaul tepung, garam dan mentega sehingga menjadi seperti serbuk roti
  3. Masukkan semua bahan cecair dan telur
  4. Pastikan semua bahan di gaul sebati
  5. Masukkan California Raisins dan uli sedikit
  6. Canai doh setebal 2cm
  7. Terap dengan acuan yang sesuai dan sapukan kuning telur di atasnya
  8. Bakar selama 15 minit atau sehingga kekuningan
  9. Hidangkan bersama jem kismis
Cara membuat Jem California Raisins :-

  • Kisar 300g kismis bersama 50ml air dan masak di atas api sederhana sehingga pekat seperti jem.

Manfaat Kesihatan California Raisins

Resepi Incredible Fluffy California Raisins Scone

Bukan untuk buat kuih jerk California Raisins ni tau, tetapi makan macam tu je pun sedap.. Anak-anak aku suka sangat makan California Raisins ni.. Sekali hadap memang banyak dorang makan.. Sedap sangat katanya.. Lagi pun kismis ni bagus untuk kanak-kanak.. Baik untuk minda mereka.. 

Selain itu, California Raisins ini kaya dengan antioksidan dan mengandungi pelbagai nutrien seperti zat besi, mineral, vitamin C, folat dan pelbagai lagi.. Bagus juga untuk masalah sembelit tau kerana ianya mempunyai serat yang tinggi.. Setiap hari, aku akan pastikan anak-anak aku ambil kismis.. Sekarang ni, kismis dah macam makanan ringan bagi mereka.. 

Bukan saja untuk anak-anak tetapi aku juga menggunakan California Raisins ni sebagai bahan serbaguna di dapur.. Aku akan gunakan kismis ini didalam masakan, semasa memanggang, dessert dan minuman. Bagi aku California Raisins merupakan bahan serbaguna.. Kalau korang nak tahu, di pasaran terdapat 2 jenama California Raisins iaitu Ligo dan juga Sunmaid..

California Raisins "Sweet Naturally" Like & Win Campaign

Resepi Incredible Fluffy California Raisins Scone

Hey korang, aku nak kasitau korang ni yang aku ada join contest anjuran California Raisins Asean di Facebook mereka dengan resipi pemanis mulut aku ni iaitu Incredible Fluffy California Raisins Scone.. Dah alang-alang ni, aku nak mintak la korang semua support like di gambar resepi aku ni.. Klik SINI.. hehe.. 

Korang pun boleh menang RM100 tau.. Caranye mudah aje... Ikut 3 step dibawah ini πŸ‘‡ 
  1. Follow California Raisins Asean’s Facebook + Instagram (@california.raisins.asean)
  2. Vote for your favorite recipe on California Raisins Asean (RAC) facebook album with a LIKE! 
  3. Share the album with your friends!  
Done!!

5 pemenang dicari untuk memenangi RM100 setiap seorang. Tarikh akhir adalah 25/12/2020, 11.59 pm.. Hurry up guys!!  Terbuka untuk RAKYAT MALAYSIA sahaja.. 

**tertakluk pada terma dan syarat  #CaliforniaRaisins #SweetNaturally #deliciousandnutritious #California #Raisins #natural #noaddedsugar #recipe

Jom layan video ini..


Untuk info lanjut, boleh layari :-

πŸ” Website : www.caraisins.com    |     www.raisins.org
πŸ” Facebook : www.facebook.com/RACASEAN





Read More

Anak Tak Mahu Menyusu Dengan Botol!

Friday, December 18, 2020

8 comments
Anak Tak Mahu Menyusu Dengan Botol!  |  Botol susu tommee tippee memang direka khas untuk menyerupai payudara seorang ibu, jadi ia akan memudahkan peralihan baby sebelum ibu kembali bekerja di pejabat. Boleh baca lebih lanjut tentang tommee tippee di ibu syurga. Bukan sejenis botol susu dari jenama tommee tippee ni tau. Ada macam macam untuk pilihan kita.

Masalah yang sering dialami oleh ibu menyusu yang bekerjaya, anak tak mahu menyusu dengan botol.. OMG!! Aku dah lalui saat-saat getir dimana kedua-dua anak aku tak nak hisap susu botol... Masa tu kemain aku risau.. Tak keruan jadinya aku.. Aku ingat dengan pengalaman anak pertama dulu, aku dah boleh handle untuk anak kedua ni.. Rupanya aku silap.. Ternyata setiap baby tu, berbeza caranya..


Masa Qhaliff dulu, aku memang tak punya pengalaman dan pengetahuan yang banyak dalam dunia penyusuan ni.. Yelah, anak pertama kan.. Cuma boleh baca sahaja untuk kutip serba sedikit tentang penyusuan ibu.. Kalau tak silap, aku ajar Qhaliff minum susu menggunakan botol seawal 2 minggu sebelum aku hantar ke pengasuh.. 

Qhaliff

Pada peringkat awalnya, memang agak kritikal keadaan kami.. Qhaliff langsung tak nak hisap susu botol.. Disebabkan itu, aku mula kumpul maklumat tentang masalah ini.. Aku baca di blog-blog orang lain yang mempunyai pengalaman seperti aku dan tips yang boleh dipraktikkan bagi menyelesaikan masalah ini.. Maklumat yang aku dapat pada awalnya ialah baby mungkin tak serasi dengan puting.. Botol susu pertama Qhaliff adalah Tommee Tippee.. Aku beli masa time mengandung lagi sebenarnya botol ni.. Time tu aku tak pernah tahu pun tentang masalah baby tak nak hisap susu botol ni.. Haha.. Main ikut mood jerk la beli botol susu time tu..

Botol susu Tommee Tippee

Bentuk puting Tommee Tippee

Percubaan pertama, dia memang tolak terus puting Tommee Tippee.. Lepas tu aku beli botol lain pulak.. Dia tak nak jugak.. Bermula dari situlah bermacam-macam jenis botol susu aku beli.. Tetap juga sama keadaannya.. Memang berlaku pembaziran disitu.. Botol susu bukan murah harganya.. Hadoi.. Aku dah mula buntu.. Lastnya, aku tanye encik google untuk sekian kalinya, botol susu apa yang paling sesuai untuk baby bagi masalah ini dan aku dapatlah jawapannya.. Ramai yang menggunakan botol susu Pigeon Softouch Peristaltic Plus.. Jadi, aku belilah botol susu Pigeon dan hasilnya memang superb.. Qhaliff menyusu dengan baik lepas tu.. Yeyyy berjaya akhirnya.. Senang hati aku nak tinggalkan dengan pengasuh.. Walaupun botol susu pigeon tu harganya agak 'berada', tapi aku redha asalkan anak aku boleh menyusu dengan baik.. 

Aqiff

Bila tiba anak yang kedua ni.. Aku ingatkan bila dah ada pengalaman, semuanya bisa diatur.. Nahh kau!! Aku lalui sekali lagi fasa-fasa sukar untuk menyusukan Aqiff menggunakan botol.. OMG!! Apakah?? Huhuhu.. Untuk Aqiff, awal-awal lagi aku dah beli botol susu Pigeon kononnya tak nak ulang nasib yang sama seperti anak pertama.. Rupanya, keadaannya berbeza.. Aqiff tetap tak nak susu botol walaupun dah guna puting Pigeon.. Hehe kali ni aku lebih bijak.. Aku beli botol yang murah tetapi boleh guna puting Pigeon.. Haha!! Berjimat cermat wehhh..

Botol Baby King + Puting Pigeon

Puting Pigeon

Bila Aqiff tak nak menyusu botol, aku dah mula gelabah sebab time tu tinggal seminggu jerk lagi masa untuk aku hantar Aqiff ke pengasuh.. Hadoiii.. Masalah negara betul la.. Fikir punya fikir, mungkin dia nak puting jenis lain kot.. Beli lah aku botol lain.. Botol Tommee Tippee... Tetap jugak dia tak nak.. Oh, mungkin susu kot.. Hurmm sebenarnya aku dah start nak ajar Aqiff minum susu formula time tu sebab susu aku kurang dan aku tak buat stok langsung susu badan.. Tak macam Qhaliff dulu, stok susu penuh peti.. Huhu..

Kalau susu formula yang digunakan tak serasi, macam-macam masalah akan timbul. Dari batuk-batuk sampailah sembelit. Jadi kalau tak serasi susu baby tu cepat-cepatlah tukar brand lain. Boleh tau pun anak kita tak serasi sebab berkahak, lepas tu anak pula selalu kena nab di klinik. Luluh hati tengok anak semput tau. Perasaan seorang ibu ni sangatlah sensitive dengan perubahan yang dialami anaknya. Memang patutlah seorang ibu diberi keutamaan oleh mahkamah syariah menjaga dan mengasuh anaknya kalau suami isteri berpisah. Seorang bapa takkan boleh buat tugas ni sebaik seorang ibu.



Mula-mula aku beli susu jenama Dupro.. Dia tolak.. Tak nak.. Hurmm tak sedap kot.. Andaian aku.. Haha..!! Cari lagi puncanya.. Kenapa Aqiff tak nak susu botol.. Nak cakap puting, macam tak jerk.. Jadi, andaian aku kali ni mungkin disebabkan susu.. Jadi, kami decide untuk tukar susu Dutch Lady pulak sama macam abang dia.. Manelah tahu, dia tak puas hatikan sebab tak sama susu dengan abang dia.. Haha!! Boleh camtu ekk.. Kehkehkeh..


Kenapa aku tak guna susu Dutch Lady terus untuk Aqiff? Hurmm ada orang cakap susu Dutch Lady ni manis.. Tu sebab aku cuba Dupro pulak untuk Aqiff.. Lastnya, kena jugak try kasi Dutch Lady sebab dia tolak Dupro.. Haiss.. Nak tahu apa terjadi bila aku bagi susu Dutch Lady? Hah, dia tolak jugak wehhh!! Tak mahunya dia.. Habis tu, apa yang tak kena ni?? Hadoiyaiii... Pening lorrr... 

Jalan terakhir, aku cuba pump susu aku dan bagi menggunakan botol susu puting pigeon tadi.. Pada awalnya, memang dia tolak tapi tak seperti sebelum ni.. Dia boleh terima walaupun agak sukar.. Dia minum tapi dalam kuantiti yang sikit... Maksudnya, tak habis pun 2oz.. Tapi sekurang-kurangnya ada perubahannya kan.. Rupanya dia nak susu ibunya jugak.. Tak nak susu formula.. Hehe..


Untuk memantapkan lagi penerimaannya terhadap susu botol, aku berusaha juga pump susu dan bagi menggunakan botol tanpa menyusu direct selama seminggu lebih.. Paling dasyat, bila dia tak nak menyusu dia meraung sekuat hati seolah-olah dia didera.. Perghh time tu, tuhan aje tahu aku punye gelabah dan tak keruan.. Pada awalnya, aku terpaksa buat cara mengelat dengan menyusu direct dan perlahan-lahan aku masukkan puting botol kedalam mulut dia.. Hehe.. Alhamdulillah menjadi cara ni.. Dia menyusu dengan baik lepas tu.. Satu lagi cara aku, time dia sedap tidur, aku angkat dan terus menyusu botol.. Hah, dia memang isap dengan baik sekali time ni sebab dia tengah mamai lagik kan.. Hiks.. 

Masa hantar ke pengasuh, hari pertama dan kedua keadaan tetap sama, dia meraung tak nak menyusu.. Sampai pening kepala pengasuh.. Haha.. Tapi yang bagusnya pengasuh anak aku ni, dia tetap berusaha sehabis baik untuk menyusukan anak aku.. Sampailah anak aku dapat terima botol dengan baik.. Alhamdulillah.. Jadinya, sekarang aku akan pump susu untuk kegunaan terus anak aku tanpa membuat stok beku.. Alhamdulillah susu semakin meriah.. Aku banyakkan minum air masak dan makan jamu.. Nak amek milk booster sebenarnya, tetapi belum jumpe yang betul-betul menarik minat aku.. Moga rezeki Aqiff melimpah ruah.. Kalau boleh biarlah sampai umurnya 2 tahun... Masa Qhaliff dulu, sampai 6 bulan sahaja.. Lepas tu susu drop, dia sendiri pun dah tak nak menyusu badan.. 


Sebenarnya aku dah beli 2 botol susu Pigeon untuk Aqiff.. Aku beli masa aku tengah mengandung lagi.. Ini pun aku beli dengan menggunakan voucher Lazada yang aku menang Contest Lazada.. Jadi apa lagi, terus aje aku Shopping Sakan Di Lazada Dengan Voucher Merdeka Contest tu.. Alhamdulillah rezeki anak dan kami sekeluarga juga..

Kalau korang ada masalah anak tak mahu menyusu dengan botol, korang bolehlah try cara aku ni yek.. Langkah pertama yang perlu korang ambil adalah ajar anak menyusu menggunakan botol seawal mungkin agar anak terbiasa dengan puting botol... Ini adalah paling penting.. Jangan jadi macam aku, seminggu lagi nak hantar ke pengasuh, baru terhegeh-hegeh nak ajar botol.. Memang susahlah..

Seterusnya, cari puting yang sesuai untuk anak anda.. Jadilah seperti aku, beli botol murah tetapi guna puting mahal.. Haha.. Leh la jimatkan.. Kalau anak korang boleh carry on dengan puting murah, lagik bagus.. Tapi puting pigeon ni bagus tau.. Ianya lembut dan safety.. Aku suka.. Selain tu, korang boleh cuba taktik-taktik kotor seperti direct feeding beberapa saat, pastu terus masukkan puting botol.. Hehe.. Paling mujarab yang pernah aku buat, time baby tengah tidur sedap tu, korang angkat dan terus menyusu botol.. Gerenti dia hisap susu dengan jayanya.. Insyaallah..

Oklah, itu aje yang aku nak kongsikan dengan korang.. Moga ini dapat membantu korang yang menghadapi masalah yang sama.. Di entry lain nanti aku akan kongsikan pula 8 Tips Melatih Anak Minum Susu Botol Dengan Jayanya.. Tunggu tau.. Hehe..

Read More