Showing posts with label review. Show all posts
Showing posts with label review. Show all posts
Tunangku Tidak Tampan (3T)

Tunangku Tidak Tampan (3T)



Assalamualaikum wbt..

Lama betul rasanya tak berkongsi hobi aku yang satu ni.. MEMBACA ... Tapi kali ni buku yang aku baca ni adalah pinjaman semata-mata.. haha.. Aku pinjam ngan member opiz aku.. Dia beli buku ni melalui online.. Sampai aje parcel kat opiz terus dia bukak.. aku tengok buku, ape agik terus tanye buku ape... Aku kan hantu buku.. hehe..
_pinjam pic ye tt.. ---> encik google kasi pinjam_

"Tunangku Tidak Tampan"... hohoho.. tengok tajuk cam tak best aje.. Mula-mula tak berminat.. Pastu tengok lak penulis buku.. Eh.. cam penah dengo aje nama penulis ni.. Hah.. baru perasan.. Penulis ni rasa femes jugak... Terus cam berminat... Tetibanye kawan aku kasi aku baca dulu..

"Nah.. amek la kalau nak baca dulu.."' kata kawanku.

terpinga-pinga aku.. (dalam fikiran terus fikir.. eh dia beli takan tamo baca dulu )

"Eh, ei tamo baca dulu ke", aku lak tanye dia

"takpe baca la dulu, buku ei kat umah tu tak baca-baca agik", jawab dia balik kat aku

Haha.. ape agik, orang mengantuk disorongkan bantal.. terus la mauuuuuuuuuu.. Tapi aku belum habiskan lagik bacaan buku ni sebabnye buku ni agak tebal so amek masa sikit untuk dihabiskan.. Apa yang aku nak sampaikan disini adalah buku ni sangat la bagus sebab diterapkan ilmu agama didalamnya.. pendek kata, novel ni adalah novel islamik yang membawa banyak pengajaran disetiap kejadian...Diselitkan juga kisah-kisah nabi.. Sangat bagus lah untuk dibaca... 

Mula-mula bacaan memang rasa bosan sebab penulisan dia agak bercelaru sikit... mungkin ini novel pertama penulis kowt... aku agak la kan.. hurmm.. makin banyak aku baca makin seronok dan banyak betul pengajaran yang aku dapat dalam buku ni.. Ada jugak part-part dalam novel ni membuatkan aku menangis... huhu.. sedih ohh... Terutama saat dia ingin berubah kearah kebaikan tapi banyak rintangan dan juga saat dia bersama ibunya.. wahh drama sangat aku kann... Tapi serius beb..  novel ni best.. TQ la pada kawan aku sebab kasi pinjam kat aku.. haha..

Tamo la ulas panjang lebar.. korang nak merasai ape aku rasa baik korang p beli novel  ni.. Tak rugi ohh... P la beli... (aku je pinjam).. hehehe...

_pinjam agik sekeping kat tt & en. google_

K la.. nak sambung keje lak... 
bubaiiiii...~!!



Read more »
Lea Azleeya
9 Comments
Murad City Skin Age Defense Broad Spectrum & Murad Invisiblur Perfecting Shield Broad Spectrum Review

Murad City Skin Age Defense Broad Spectrum & Murad Invisiblur Perfecting Shield Broad Spectrum Review


Murad City Skin Age Defense Broad Spectrum & Murad Invisiblur Perfecting Shield Broad Spectrum Review  |  Panas betul cuasa sekarang ni kan.. Nak keluar rumah pun fikir banyak kali kalau hari cuti.. Hari bekerja tu terpaksa la keluar jugakkan untuk sesuap nasi.. Cewahh.. hehe.. Time cuaca panas camni, mula la terfikir nak lindungi kulit dari sinaran UV.. Mahu terbakar kulit kalau tak dilindungi.. So, kali ni aku nak share dengan korang produk yang boleh melindungi kulit dari sinaran UV.. Produk apa tu? Haa ofkoslah produk Dr Murad iaitu Murad City Skin Age Defence Broad Spectrum dan juga Murad Invisiblur Perfecting Shield Broad Spectrum.. 


Murad City Skin Age Defence Broad Spectrum SPF50 PA++++

Murad City Skin Age Defense Broad Spectrum SPF50 PA++++ merupakan perlindungan kulit yang baru  dimana ia dirumuskan khas dengan Teknologi Perlindungan Alam Sekitar untuk melindungi kulit dari sinaran UV yang berbahaya yang boleh merosakkan kulit.. Selain itu, ia juga melindungi kulit daripada 5 punca kerosakan yang mempercepatkan tanda penuaan seperti :-
  • Blue Light dari peranti telefon pintar, laptop dan lain-lain
  • Pencemaran
  • Radiasi Inframerah
  • UVA
  • UVB

Tak sangka ye, cahaya dari telefon pintar dan laptop pun memberi ancaman kerosakan pada kulit.. Selama ini aku tak rasa ia berbahaya.. Kalau korang nak tahu,  Murad City Skin Age Defense Broad Spectrum SPF50 PA++++ ini dapat melindungi kulit kita daripada :-
  • 96% pencemaran*
  • 89% Blue Light dari peranti**
  • 52% Sinaran Inframerah
So, lepas ni dah tak perlu risau sebabnya aku dah ada pelindung bagi masalah ini.. Hehe..  Murad City Skin Age Defense Broad Spectrum SPF50 PA++++ ini mampu melindungi kulit secara menyeluruh..


Orite, untuk teksturnya pula ia sangat ringan dan mudah menyerap kedalam kulit.. Paling penting tak melekit ye... Mungkin ada yang risau, kalau pakai sunblock ni muka bercapuk.. Jangan risau deknon, produk ini didatangkan dalam warna peach untuk serasikan dengan warna kulit kita.. Bila di apply kat muka, memang nampak natural sahaja.. hiks.. Produk ini juga sesuai untuk semua jenis kulit termasuklah kulit sensitif kerana ia fragrance free.. Kalau nak letak kat bahagian mata yang lembut tu pun selamat uolls.. Tak menjadi masalah.. 

Didalam Murad City Skin Age Defense Broad Spectrum SPF50 PA++++ ini juga terkandung Vitamin C dimana ia membantu mencerahkan kulit, membaiki tona kulit dan membaiki kulit yang rosak.. 

Cara guna
  • Goncang terlebih dahulu sebelum digunakan.
  • Apply pada muka, leher dan juga dada secara bebas
  • Untuk mendapatkan hasil yang terbaik, gunakan dalam jumlah berukuran nikel selepas memakai pelembap harian untuk perlindungan yang lengkap.
Harga : RM298 (50ml)


Murad Invisiblur Perfecting Shield Broad Spectrum SPF30 PA+++


Teruja pulak nak memperkenalkan produk kedua Dr Murad ni iaitu Murad Invisiblur Perfecting Shield Broad Spectrum SPF30 PA+++.. Kenapa aku teruja? Hehe sebabnya ia berkaitan dengan makeup.. Kalau korang nak tahu, produk ini sangat sesuai dijadikan makeup primer kerana ia merupakan primer Soft-Focus Complex yang dapat menjadikan kulit flawless dan solekan bertahan selama 12 jam.. 

Manfaat Murad Invisiblur Perfecting Shield Broad Spectrum SPF30 PA+++
  • Mengurangkan garis halus dan kedut
  • Mengecilkan liang pori
  • Merawat tekstur kulit yang tidak sekata
  • Membaiki tona kulit yang tidak sekata
Produk ini sesuai untuk semua jenis kulit.. Apa yang bagusnya, ia tidak mengandungi Paraben, Sulfat, Phthalates dan Gluten iaitu bahan yang berasal dari haiwan. So, ia selamat digunakan ye.. 


Bahan Utama
  • Peptida Cendawan - Perangi tanda-tanda penuaan yang dapat dilihat untuk membantu memulihkan kekuatan, keanjalan dan ketahanan kulit yang kelihatan muda
  • Soft-Focus Complex - Melicinkan kulit, membaiki tona dan tekstur kulit yang tidak sekata untuk solekan yang lebih ideal dan tahan lebih lama
  • Ekstrak Barli, Bunga Matahari dan Timun - Meningkatkan keupayaan kulit untuk mengekalkan kelembapan.
Result Selepas Menggunakan Murad Invisiblur Perfecting Shield Broad Spectrum SPF30 PA+++
  • Kesempurnaan dan ketahanan solekan selama 12 jam
  • Pengurangan segera 30% dalam penampilan liang pori
Dalam kajian klinikal selama 3 hari pula di dapati :-
  • 71% berkurangan garis halus dan kedutan
  • 94% kelihatan kulit lebih licin dan tekstur kulit menjadi lebih baik
  • 100% invisible perlindungan SPF30


Cara Guna

Urus secara merata pada kulit wajah, leher dan dada. Boleh digunakan sebelum solekan sebagai makeup primer ataupun boleh juga dipakai secara solo bergitu sahaja.

Harga : RM328


Untuk sebarang pembelian atau info lanjut, sila layari :-

Website

Instagram

Facebook


Read more »
Lea Azleeya
12 Comments
The Big Bad Wolf Book Sale Pahang gets Honorary Visit from the Vice Chancellor of Universiti Malaysia Pahang

The Big Bad Wolf Book Sale Pahang gets Honorary Visit from the Vice Chancellor of Universiti Malaysia Pahang


The Big Bad Wolf Book Sale Pahang gets Honorary Visit from the Vice Chancellor of Universiti Malaysia Pahang | The Vice Chancellor of Universiti Malaysia Pahang (UMP) made a surprise visit to the Big Bad Wolf Book Sale Pahang last weekend, bringing his family along to seek out books at the Sale.


Professor Dato'  Sri Ts. Dr. Daing Nasir Ibrahim who arrived at the sale late Sunday, was pleased to find many Pahang folks still shopping for books at the hall. “It's a really great offer to the community in Pahang to be able to access affordable books that allows them to read more. It is also in line with our Minister of Education’s direction who has announced that the nation is observing the National Reading Decade Campaign this year,” said the professor.

Before leaving, he also urged the people to not overlook the importance of reading as it opens up one’s mind, knowledge and understanding about the world. He also reiterates that reading should start from young in an ecosystem that provides an ideal environment to encourage reading. “Reading is basically food for the thought,” added the professor.


Open from 10.00AM to midnight until 10 March 2019, Pahang folks and book lovers can still visit the Big Bad Wolf Book Sale at UMP, Gambang to pick up their favourite books and enjoy discounts from 75% to 95%.

For updates, follow #BBWPahang2019 on our Facebook at fb.com/bbwbooks and Instagram at @bigbadwolfbooks 


(From left to right) 

Muhammad Azli Shukri, Senior Publishing Officer of Universiti Malaysia Pahang; Prisly Yap, Senior Brand Executive of Big Bad Wolf Books; Raymond Yeo, Managing Executive of Kualiti Books Sdn Bhd; Datin Sri Fazia Ali,  General Manager of the Research and Innovation Department of Universiti Malaysia Pahang; Professor Dato’ Sri Ts. Dr. Daing Nasir Ibrahim, Vice Chancellor of Universiti Malaysia Pahang; Timothy Teh, Brand Manager of Big Bad Wolf Books; Dr. Muhamad Noor, Publishing Director of Universiti Malaysia Pahang and Sharol Azmi, Senior Operation Executive of Kualiti Books Sdn Bhd.


Read more »
Lea Azleeya
3 Comments
Review Set Penjagaan Wajah Laraine Malaysia Skincare

Review Set Penjagaan Wajah Laraine Malaysia Skincare


Review Set Penjagaan Wajah Laraine Malaysia Skincare  |  Alahai kenape la dengan aku ni yek.. Pantang dengar tentang skincare baru yang bagus-bagus mesti nak cuba punye.. Itulah, selagi bergelar seorang wanita tak lepas dari rasa ingin cantik.. Betul tak? Yang dah cantik nak cantik lagi, apatah lagik aku yang tak berapa nak hurmmmmmm ni.. Hiks... Tengok orang cantik, aku pun nak jugak rasa camne jadik cantik.. Huhu.. Tak nak bebel panjang lebar, kali ni aku nak share dengan korang set penjagaan wajah terbaru yang aku cuba iaitu Laraine Skincare.. Kena baca sampai habis ye sebab ada giveaway menanti korang di akhir entry nanti.. Hehe..


Laraine Malaysia telah ditubuhkan pada tahun 2018 dan telah mengeluarkan 4 jenis produk skincare yang sangat unik.. Produk yang mereka hasilkan adalah produk yang berkualiti dan terbaik kerana mereka menggunakan bahan-bahan terpilih yang diuji dan diperiksa dengan kemajuan teknologi terkini bagi menghasilkan formulasi terbaik untuk kulit sihat dan cantik..

Laraine Skincare ini terdiri daripada dua series iaitu HA series dan juga Brightening Series.. Ada untuk muka dan ada juga untuk body.. Biasa skincare ni, hanya untuk muka aje tetapi Laraine Malaysia keluarkan sekali produk untuk body... Orite, 4 produk tersebut adalah :-

  • Brightening Lotion (Body)
  • Regeneration Brightening Cream (Face)
  • HA Moist Gel (Face)
  • HA Stem Cell Essence (Face)
Ok, jom kita kupas satu persatu...

Brightening Lotion (For Body Use)



Aku mulakan dengan Brightening Lotion ye..

Laraine Brightening Lotion ini direka khas untuk menambah kelembapan semulajadi kulit.. Ia dapat mengekalkan kelembapan pada tangan dan badan sekaligus dapat melembutkan kulit.. Selain itu, ia juga berfungsi untuk mencerahkan kulit. Baunya yang menyenangkan membuatkan ia lebih istimewa..

Losyen ini didatangkan dalam bentuk tiup dengan pump yang exclusive tidak seperti losyen lain di pasaran.. Aku suka packagingnya.. Mudah digunakan.. Sepanjang aku menggunakan lotion ini, kulit benar-benar lembap dan sekiranya penggunaannya secara konsisten, kesan pencerahan kulit dapat dilihat kerana di dalamnya terkandung Titanium Dioxida, bahan semulajadi yang digunakan sebagai bahan pelindung matahari... Brightening Lotion ini perlindungan yang tinggi terhadap radiasi UVA dan UVB. Ia sesuai untuk semua jenis kulit termasuk kulit sensitif.. Bau losyen ini juga sangat menyenangkan kerana bau bungaan.. Aku suka!!


Harga : RM 189
Beli disini : Brightening Lotion


Regeneration Brightening Cream (For Face Use)


Regeneration Brightening Cream merupakan krim pencerahan wajah yang mudah diserap untuk mencerahkan kulit disamping mengekalkan kelembapan kulit.. Mengandungi Rosa Rhadodendron Ferrugineum Leaf Cell Extract berfungsi meningkatkan penghalang kulit dan membantu kulit mengatasi perubahan iklim.. Bagus tau krim ni..

Krim ini didatangkan dalam bekas yang cantik dan eksklusif.. Sekali tengok dah macam produk antarabangsa dah tau packaging dia.. Tekstur krimnya juga ringan.. Mungkin kalau dilihat nampak seperti krimnya agak likat dan berat tetapi sebenarnya ianya lebih light.. Mudah disapu dan mudah juga diserap oleh kulit..


Baunya juga menyenangkan hidung aku.. Pertama kali guna krim ni, aku dah jatuh cinta sebabnya ia sangat selesa di kulit tidak melekit.. Antara kelebihan Regeneration Brightening Cream ini adalah :-

  • Mencerah dan menyekatakan tona kulit dengan pantas
  • Menjadikan kulit lembut dan licin
  • Beransur-ansur mengurangkan kesan penggelapan, cela, bintik hitam dan discolouration kulit.
Aku juga menggunakan krim ini sebagai base makeup aku.. Krim ini sesuai untuk korang yang jenis kulit berminyak..

Harga : RM 189



HA Moist Gel (For Face Use)


Wei kenapa packaging produk Laraine ni semuanya lawa-lawa.. Firstime tengok packaging HA Moist Gel ni aku dah excited sebab sangatlah cantikkkk uolss... Tak tahu nak cakap macam mana.. Yang pastinya ia exclusive dan unik.. Suka betul aku dengan packaging jenis picit-picit macam ni.. Mudah digunakan..


Ok, untuk teksturnya pula ia didatangkan dalam bentuk watery gel dan sangat ringan apabila di apply dekat muka.. Paling best ia senang meresap dan tak melekit.. Baunya juga sangat segar dan menenangkan.. Bila dah apply dekat muka, aku rasa sangat fresh muka aku.. Memang best la gel ni.. Apa kelebihannya?

  • Memberi kelembapan kepada kulit sekaligus mengunci kelembapan
  • Memperkuatkan penghadang semulajadi kulit daripada pencemaran dan kekotoran
  • Memperbaiki tekstur kulit
  • Meningkatkan keupayaan kelembapan kulit
Lately muka aku selalu sangat kering.. Nasib baiklah ada HA Moist Gel ni dapatlah kulit muka aku ni bernafas sikit dalam kelembapan.. Kalau tak, perit jerk rasa akibat ketandusan.. hehe..

Harga : RM 169
Beli disini : HA Moist Gel


HA Stem Cell Essence (For Face Use)


Akhir sekali HA Stem Cell Essence.. Kali pertama bukak kotak HA Stem Cell Essence ni, aku teruja badak dengan packagingnya.. Wahh menarik gila, didatangkan dalam bentung syringe.. Tak pernah terfikir pulak aku ada skincare di packagingkan sebegini rupa.. Memang menarik dan exclusive.. Yang penting lain dari yang lain.. Nak guna pun rasa sayang oiii.. hehe..

Antara kelebihan HA Stem Cell Essence ini adalah :-

  • Mengekalkan kelembapan
  • Mempercepatkan penyerapan produk
  • Menenangkan kulit
  • Mengecilkan pori
  • Menegangkan kulit
  • Menghilangkan garis-garis halus



Yeah ini yang aku cari.. Sangat membantu dalam mengecilkan liang-liang pori muka aku ni.. Sebelum ni, kemain besau liang pori muka aku.. Nak tutup dengan makeup agak susah jugak sebenarnya.. Lepas guna HA Stem Cell Essence ni alhamdulillah ada perubahan sikit pori aku ni.. Disamping itu juga, tujuan aku guna essence ni untuk kurangkan garis halus bawah mata aku ni.. Mungkin ambil masa sikit tapi tak pe aku kena lebih konsisten untuk mencapai tujuan tersebut..

Harga : RM 169
Beli disini : HA Stem Cell Essence

Tips Penggunaan Laraine Skincare


  • Jangan guna 3 produk sekali gus pada wajah dalam satu-satu masa bagi mengelakkan kelembapan yang berlebihan
  • HA Moist Gel sesuai untuk kulit kering dan kombinasi manakala kulit berminyak boleh menggunakan Brightening Cream
  • Jika Brightening Cream mengeringkan kulit wajah, boleh campurkan dengan HA Steam Cell Essence
  • HA Stem Cell Essence berfungsi untuk meremajakan kulit
Laraine Skincare NOT Certificates



Giveaway Time!!


Sebelum kita bergiveaway, nak hebahkan kat korang semua tentang satu tawaran hebat dari Laraine Malaysia iaitu mereka juga mengeluarkan set Dibi Milano.. Dengan pembelian 5 produk dari Dibi Milano (1 set), korang berhak mendapatkan 1 Dibi Milano Mist secara PERCUMA!!.. Untuk info promosi dan kemaskini yang lebih banyak, korang boleh terjah facebook dan instagram mereka ye..

Berita baik buat pembaca Blog Lea Azleeya.. Korang boleh menikmati diskaun sebanyak 10% dari pembelian produk Laraine dengan menggunakan kod diskaun ini : LaraineMY.Lea

Cepat ye sebab kod diskaun ini sah sehingga 31 Mac 2019 sahaja.. Siapa cepat dia dapat.. hehe..

GIVEAWAY TIME!!


Orite, sampailah masa untuk kite bergiveaway.. Laraine Malaysia menyediakan hadiah 2 pcs HA Stem Cell Essence buat pembaca bertuah Blog Lea Azleeya.. Jadi, aku nak cari 2 orang pemenang untuk memenangi 1 pcs HA Stem Cell Essence setiap seorang..

Korang yang nak cuba Essence ni bolehlah join giveaway ni dengan meninggalkan komen di ruang komen di bawah ni 'kenapa korang nak sangat try HA Stem Cell Essence ni?'.. Jangan lupa tinggalkan email juga ye.. Senang nak email jika korang terpilih.. Jangan lupa juga follow blog aku ni.. Hehe..

Untuk sebarang pembelian dan maklumat lanjut, sila layari :-

Facebook

Instagram


Read more »
Lea Azleeya
0 Comments
[name=Lea Azleeya] [img=//1.bp.blogspot.com/-grWfwgzBOkQ/Xq8WSYJDTsI/AAAAAAAAfZI/tVxseM6NvuIeDN_Ksav4Cf2pX3udRXJGQCLcBGAsYHQ/s1600/lea%2B1.jpeg] [description=Hi, Lea here! I'm lifestyle & beauty blogger based in Kuantan, Pahang. I'm started blogging since Jun 2013. For any review, please email me at sotskirts@gmail.com] (facebook=http://www.facebook.com/s0tskirt) (twitter=http://www.twitter.com/LeaAzleeya) (instagram=http://www.instagram.com/lea_azleeya) (youtube=http://www.youtube.com/leaazleeya)