Showing posts with label movie. Show all posts
Showing posts with label movie. Show all posts
Marathon Movie Hantu Kak Limah Dan Munafik 2

Marathon Movie Hantu Kak Limah Dan Munafik 2


Marathon Movie Hantu Kak Limah Dan Munafik 2  |  Khamis minggu lepas aku berkesempatan menonton movie bersama-sama BFF aku Yatt.. Macam biasalah kalau keluar pergi tengok wayang, mesti dengan dia dan haruslah pergi hari bekerja.. Bila dah pergi hari bekerja ofkoslah aku dan dia awal-awal mohon cuti rehat.. Hehe.. Biasalah, sekali sekala kenalah ada masa untuk diri sendiri jugak kan.. Bak kata orang 'me time'.. Hiks.. Movie apa yang kami tengok? Yeahh tentulah movie yang paling hot diperkatakan iaitu Hantu Kak Limah dan Munafik 2.. Marathon kite kali ni wak!!


Tu dia, dua movie sekali kami tengok.. Yang bestnye time kitorang pergi tu, kebetulan GSC ada buat promotion.. Tiket wayang murah weh.. RM10 jerk.. Dari jam 10 pagi hingga 1 petang... Nasib baiklah kami turun awal pagi.. Jadi sempatlah kami grab tiket murah untuk satu movie... Movie first kami tonton haruslah Hantu Kak Limah... Hiks..

Tiket dah murah itu memang best.. Tetapi apa yang tak best, kebetulan pulak time kami  tengok tu ada sekumpulan budak sekolah rendah bersama guru-guru mereka turut menonton sama.. Haduii.. Ramai gile kot.. Ada la dalam 40 orang atau lebih.. Memang kecoh panggung... Seat pun kami dapat yang agak depan..

Masuk awal tak kalut dengan bebudak sekolah..

Best ke filem Hantu Kak Limah?

Filem Hantu Kak Limah Buat Aku Gelak Tak Henti!

Hari pertama filem Hantu Kak Limah ni ditayangkan, dah bermacam-macam aku dengar dari mereka yang dah menonton filem ni.. Rata-rata dari mereka berikan pendapat dimana filem ni best dan kelakar gile.. Ini membuatkan aku lagi excited nak tengok cerita ni.. Hehe.. Aku biasalah kalau filem melayu ni excitednye lain macam sikit.. Mungkin orang lain lebih suka menonton filem omputeh, tetapi aku lebih gemar menonton filem melayu.. Bukan tak tengok filem omputeh, tetapi lebih utamakan filem melayu kite walaupun ada orang kata filem melayu tak best.. Haha.. Itu kata orang bukan aku yang kata... Ahakz..


Best ke filem Hantu Kak Limah ni?

Haaa sekali lagi soklan sama muncul.. Yeahh filem Hantu Kak Limah buat aku gelak tak henti.. Itu bermakna ceritanya best dan tak mengecewakan.. Sepanjang perjalanan cerita ada sahaja part yang lucu.. Starting cerita pun dah buat aku gelak terutamanya part awie bawak motor besar, rupa-rupanya atas sampan.. Haha!! Bagi aku setiap watak dalam filem ni memainkan peranannya yang tersendiri bagi menghidupkan lagi cerita ini..


Tak dinafikan watak Nayan yang dilakonkan oleh Ropie dalam filem ni sangat menonjol dengan lawak selambanya membuatkan penonton tak kering gusi.. Setiap kali kemunculan Ropie pasti gamat panggung dengan gelak berdekah-dekah.. Haha.. Satu lagi watak yang aku suka adalah watak Yeh Sekupang yang dilakonkan oleh Allahyarham Rab Khalib.. Dengan loghat kedahnya yang pekat melontarkan dialog yang seolah-olah spontan sahaja dari mulutnya membuatkan kami gelak tak henti-henti..  Aku suka dengan bakat lakonannya.. Kelakarnya semulajadi.. Tiada lagi lakonannya selepas ni.. Al-Fatihah untuk Allahyarham Rab Khalib..


Bukan itu sahaja, watak wani pun best jugak tau.. Kelakar!! Aku suka.. Haha.. Selain tu, Zul Ariffin pun boleh tahan lucunya.. Tak sangka abang sado ni boleh berlakon dalam genre komedi.. Paling kelakar time wani menyanyi dekat rumah Bomoh (Zul Ariffin).. Time tu aku gelak tak hengat tengok telatah sorang-sorang.. Haha!!


Watak Husin dan Hantu Kak Limah itu sendiri tak perlu dipertikaikan.. Sebabnya ia memang best dari dulu sampai sekarang.. Watak yang paling aku nak tengok sekali dalam filem Hantu Kak Limah kali ni adalah Watak yang dilakonkan oleh Mus May.. Mana pernah lagi aku tengok Mus May berlakon.. Inilah firstime.. Gile ko tak excited tengok penyanyi yang aku minat berlakon... Ternyata dengan kemunculannya sebagai orang bunian, membuatkan aku terhibur dengan dialognya yang kelakar.. Sampaikan aku tak boleh nak move on dengan 'per per' tu.. Haha!! Ditambah pulak dengan lawak awie, lagik la kelakoo.. Haduyai keras perut mak nak gelak!!


Kesimpulannya, filem Hantu Kak Limah kali ni memang best!! Watak best, jalan cerita best dan sinematografi pun menarik!!


Ada lagi tak agaknya lepas ni Hantu Kak Limah? Hehe.. Sama-samalah kita tunggu ye!!

Dah selesai tengok Hantu Kak Limah, menunggu pulak turn untuk menonton Munafik 2.. Huisss time tu rasa berdebar pun ada sebab feedback rata-rata dari mereka yang dah tengok, semua cakap seram dan menakutkan.. Ada masa lebih kurang setengah jam jugak nak tunggu tayangan Munafik 2.. Jadinya sempatlah aku window shopping dulu... Sempatlah rembat dua pasang kasut dari butik Vennz.. Ahakz..


Dah letih berjalan, perut pun mintak diisi.. Jadi kami belilah bekalan untuk perut kami yang dah berbunyi lagu dondang sayang.. Kami order finger fish aje.. Masalahnya, cakap kena tunggu 5 minit tetapi lebih 10 minit kami tunggu.. Ini membuatkan halkum kami bergetar-getar nak terkeluar.. Haha!! Bukan kami tapi kawan aku tu jerk.... Wahahaha.. Sorry der!! Wa gurau jerk!! Haha!!

Dah dapat makanan yang dipesan terus meluru masuk panggung.. Nasib baik cerita baru start.. Kalau tak, mau klim balik duit tiket.. Kehkehkeh!!

Macam mana filem Munafik2? Best ke?

Munafik 2 Seram Dan Banyak Pengajarannya

Starting cerita dah buat aku berdebar sampaikan tangan menutupi mata.. Haha.. Biasalah aku kalau tengok cite seram, harus tengok melalui celah-celah jari jemari.. Kehkehkeh!! Tak boleh la weh nak tengok terus, rasa tak de pelindung je.. Haha!!


Seperti filem Munafik, Munafik 2 ini juga merupakan filem Dakwah-Seram yang berjaya menarik para penonton ke pawagam.. Tak hairanlah aku juga turut tertarik untuk menonton sama.. Haha!! Kalau ditanya tentang lakonan mereka.. Ia tak perlu dipertikaikan lagi kerana filem ini dibintangi oleh barisan pelakon-pelakon yang hebat yang membawa watak masing-masing dengan berkesan sekali..

Apa yang menarik, filem ini membawa mesej dan dakwah yang boleh memberi pengajaran kepada para penonton..


Ada yang cakap filem ni juga sedih sehinggakan mereke menitiskan air mata.. Betul ke? Haha betul weh!! Aku pun menangis part yang last sekali.. Haduii time Ustaz Adam diseksa oleh Abuja dan tiada siapa yang dapat membantu tetapi dia masih berpegang teguh dengan Islam.. Allahuakbar.. Sedih sangat time tu..


Apa-apapun filem Munafik 2 ni best.. Tak sabar nak tunggu Munafik 3!!

Lepas habis aje Munafik 2, kami isi perut dulu dekat restoran makanan korea.. Tak ambil gambar pun sebab nak cepat kejar masa nak balik.. Sampai rumah pun dah dekat jam 5.00 petang.. Seronok kalau keluar dengan member sekali sekala.. Dapat lupakan kehidupan hakiki sekejap sambil meluangkan masa untuk diri sendiri pula... Hiks..


Read more »
Lea Azleeya
2 Comments
Telemovie QALBU Lakonan Faizal Hussein Dan Fasha Sandha Memberi Banyak Pengajaran

Telemovie QALBU Lakonan Faizal Hussein Dan Fasha Sandha Memberi Banyak Pengajaran


Telemovie QALBU Lakonan Faizal Hussein Dan Fasha Sandha Memberi Banyak Pengajaran  |  Aku sebenarnya tak punya masa yang terluang untuk duduk lepak depan tv menonton drama mahupun filem.. Lagi pun tv aku memang hari-hari dah dibooking oleh anak aku si Qhaliff tu.. Sebab itulah bila dekat opiz orang dok bercerita pasal drama-drama atau filem-filem yang ditayangkan kat tv, aku macam blur-blur tak tahu apa.. Hehe.. Jadinya, untuk tidak terus ketinggalan dengan cerita mereka yang havoc tu, aku mencarik la dekat carian google untuk menonton secara online.. Yang terbaru, dorang dok bercerita tentang sebuah Telemovie Qalbu yang dilakonkan oleh pelakon hebat Faizal Hussien dan Fasha Sandha.. 


Menurut dari cerita kengkawan opiz aku, telemovie Qalbu ni sedih ceritanya dan membawa banyak mesej dan pengajaran yang berguna buat penonton.. Sebab itu juga la aku tertarik untuk tahu jalan cerita telemovie ni.. Bila dah tengok tu, ternyata buat aku menangis melihat setiap liku-liku kehidupan seorang suami yang dianiaya oleh isteri sendiri sehingga terseret ke penjara meninggalkan 2 orang anak terkapai-kapai tanpa di kasihi oleh si isteri.. Paling parah, isterinya sebenarnya curang dan tak mahu bertanggungjawab untuk menjaga kedua anak-anaknya.. Allahuakbar.. 

Paling sedih, diakhir cerita ramai antara mereka yang pergi meninggalkan dunia yang fana ini.. Siapa? Nak tahu, kena tengok sendiri.. Meh baca sinopsis dulu..

Para Pelakon 
Faizal Hussein
Fasha Sandha
Aidil Aziz
Fauzi Nawawi
Wan Maimunah
Nur Qistina Raisah.  

Sinopsis Qalbu 
Kisah Kamal yang sanggup melakukan apa sahaja demi Kasih dan Aiman. Pergolakan jiwanya bergelora, apabila mendapat tahu kehilangan anaknya. Tetapi, apakan daya dia dipisahkan dengan tembok penjara..


Nak tengok tak telemovie ni? Jom tengok kat link bawah ni..


Tonton Telemovie Qalbu





Read more »
Lea Azleeya
4 Comments
Drama Nur Di TV3 Sarat Dengan Pengajaran

Drama Nur Di TV3 Sarat Dengan Pengajaran


Drama Nur Di TV3 Sarat Dengan Pengajaran  |  Sejak dua menjak ni ramai yang dok bersembang di laman sosial tentang Drama Nur yang sedang ditayangkan di TV3 sekarang ni.. Paling latest, isu sup bunjut yang dikaitkan dengan sihir.. Hehe.. Tergelak aku baca.. Tetapi dari situ jugaklah yang membuatkan aku terjebak sama untuk menonton Drama Nur ini.. Nak tonton terus di TV3 memang tak dapat la sebab di Qhaliff dah konker tv.. Jadi, aku tontonlah thru smartphone aku.. Lagi pun dah banyak episod terlepas.. Sekarang aku baru sampai ke episod 6.. Huhu..

Drama Nur Di TV3 Sarat Dengan Pengajaran

Sebenarnya Drama Nur lakonan Shafiq Kyle dan Amyra Rosli ni dah lama ditayangkan sejak 14 Mei lagi.. Aku jerk yang tertinggal train.. hehe.. Drama ini bersiaran sebanyak 19 episod di Slot Samarinda ofkos di TV3... Antara pelakon yang menjayakan drama ini seperti :-
  • Syafiq Kyle
  • Amyra Rosli
  • Riena Diana
  • Datuk Jalaluddin Hassa
  • Fatimah Abu Bakar
  • Nurkhiriah
  • Azhan Rani
  • Raja Atiq
  • Zaidi Omar
  • Laila Nasir
  • Elmy Moin
  • Kuna Muzani


Sinopsis Drama Nur 


Adam, seorang ustaz muda yang terkenal kerana ilmu, rupa paras dan anak lelaki tunggal kepada penceramah selebriti, Datuk Ayah Haji Mohsen. Banyak tawaran pekerjaan Adam terima sekembalinya ke Malaysia.   

Adam bakal ditunangkan dengan Qhadeeja, seorang doktor muda, juga anak kepada seorang usahawan terkenal yang cukup rapat dengan Datuk Ayah Haji Mohsen. Adam sering mendapat soalan daripada pengirim misteri ketika memberi kuliah di masjid.   

Rupanya soalan itu datang daripada Nur, seorang pelacur yang mempunyai minat untuk mendalami agama Islam. Lama-kelamaan, mereka jatuh cinta kerana agama dan Allah SWT.   

Namun hubungan mereka mendapat tentangan hebat daripada keluarga dan masyarakat. Apakah Nur mempunyai sinar harapan untuk hidup bersama Adam?


Starting drama ni pun aku dah suka dengan jalan ceritanya.. Drama yang sarat dengan pengajaran.. Drama yang berunsurkan islamik dan bukan cerita cinta cinton yang melerek-lerek dan mengada-ngada... Banyak sangat pengajaran yang boleh diambil dari Drama Nur ini.. Kalau korang belum tengok lagi, bolehlah maraton tengok dari episod pertama hingga episod yang sedang ditayangkan sekarang ni.. Dah tak lama nak habis ni.. Tinggal 3 episod jerk lagi..

Kalau nak tengok, bolehlah klik link kat bawah ni.. Tempat aku lepak tengok Drama Nur.. Hehe..



Kredit : Kepala Bergetar

Read more »
Lea Azleeya
13 Comments
Review Movie | Tombiruo - Penunggu Rimba

Review Movie | Tombiruo - Penunggu Rimba


Review Movie | Tombiruo - Penunggu Rimba  |  Wohaaa!! Akhirnya dapat jugak tengok movie yang sememangnya aku nanti-nantikan kemunculannya iaitu Tombiruo - Penunggu Rimba.. Walaupun agak terlewat untuk mengetahui jalan cerita yang digarap dari sebuah novel karya penulis terkenal, Ramlee Awang Murshid ini tetapi semangat untuk menonton tu tetap ada.. Hehe.. Best ke? Haaa nanti aku cerita pandangan aku tentang movie viral ini ye.. Hiks..

filem melayu, filem aksi, filem best, tombiruo, penunggu rimba, novel best, filem adaptasi novel
Tombiruo - Penunggu Rimba   

Walaupun tak berkesempatan untuk menonton dipawagam tempoh hari dek kerana aku masih dalam tempoh berpantang, jadi baru-baru ni aku telah menebus kekecewaan itu.. Eceli, koleksi novel Tombiruo telahpun aku baca dan hadam iaitu Tombiruo, Tombiruo Terakhir dan Semangat Hutan... Dari jalan cerita novelnya, aku sangat kagum dengan penulis kerana dapat menghasilkan sebuah karya yang sangat mantap dan meninggalkan kesan kepada pembaca sehinggakan aku mencari-cari lagi koleksi novel beliau untuk dijadikan bahan bacaan aku.. Pendek kata, jalan ceritanya sangat menarik dan mendebarkan..


Pandangan Aku Tentang Movie Tombiruo

Untuk movie pula, aku boleh katakan ianya tidak sehebat novel.. Kalau tak silap aku banyak jalan ceritanya diubah.. Mungkin aku terlupa jalan ceritanya? Ternyata tidak, kerana aku juga ada bertanya kepada peminat setia novel Ramlee Awang Murshid yang juga telah menonton movie ini iaitu bff aku sendiri Yatt.. Dia juga sependapat dengan aku.. Mungkin juga untuk memendekkan cerita tersebut sebab itulah diubah dan diolah balik jalan ceritanya..

Bagi aku yang dah baca novelnye, agak terkilan jugak sebab aku mengharapkan ianya sama hebat dengan novel yang aku baca.. Tetapi bagi yang belum membaca novelnya lagi, mungkin pandangan mereka berbeza dari pandangan aku.. Sungguhpun begitu, aku tetap suka akan movie Tombiruo ni walaupun jalan ceritanya agak berbeza sedikit.. Banyak aksi-aksi menarik di dalam filem ini dengan lakonan mantap dari setiap pelakon.. Tak la rasa kecewa sangat... Hehe.. Ini pendapat aku aje la ye sebagai penonton.. Jangan pulak kecam mak yeee.. Haha!!

Berapa Bintang Dari 5 Bintang Yang Tersenyum?



Kredit foto : Sinar Harian

Watak Yang Aku Suka?

Eceli, ramai pelakon yang aku suka berlakon dalam filem ni.. Paling suka ofkos la watak Tombiruo atau Ejim itu sendiri yang dilakonkan oleh hero malaya, Zul Ariffin.. Tapi sayang sekali, Zul harus mengenakan topeng dalam filem ni, jadi tak terasa sangatlah kehadiran Zul dalam filem ni.. Adeh.. Apa-apa pun lakonannya sentiasa mantap gitu..

Watak kedua, aku suka watak Pondolou yang dilakonkan oleh Faizal Hussien.. Aku memang suka tengok dia berlakon.. Mungkin sebab lakonannya menjadi kot bagi setiap watak yang diberikan.. Farah Ahmad pun best memegang watak Monsiroi.. Real kot.. Seram jugak tengok.. Hehe..


Adakah filem ini ada sambungannya? Harap-harap cenggitulah kan.. Sebab ikut cerita novel, Ejim akan memiliki paras rupa yang elok selepas membuat pembedahan.. Huhu.. Tapi yang  tak bestnya, rupanya sama seperti kembarnya Amiruddin yang dilakonkan oleh Farid Kamil.. So, ini bermakna watak Ejim akan digantikan oleh Farid Kamil la kalau ikut pada novel.. Tu pun kalau ada sambungan.. Zul Ariffin apa cite?? Haha.. Alah, kalau ada sambungan mesti jalan cerita diubah dan diolah lagikkan.. Takan nak kuburkan watak Zul Ariffin.. Tak bestla.. Huhu.. Berangan jerk aku ada sambungan kan.. Haha..

Nak Tengok Filem Terkini Di Pawagam Sekarang?

Haaa kalau nak tengok filem apa sedang ditayangkan dipawagam sekarang dan nak tengok sekali trillernya, anda boleh terus ke website  https://www.showtimes2u.com/ untuk lihat senarai pawagam dan waktu tayangan filem dipawagam berhampiran dengan korang.. Banyak tau movie terbaru yang best-best sekarang.. Map ke pawagam pun disertakan sekali dalam website tu.. Sangat membantu...

Read more »
Lea Azleeya
7 Comments
[name=Lea Azleeya] [img=//1.bp.blogspot.com/-grWfwgzBOkQ/Xq8WSYJDTsI/AAAAAAAAfZI/tVxseM6NvuIeDN_Ksav4Cf2pX3udRXJGQCLcBGAsYHQ/s1600/lea%2B1.jpeg] [description=Hi, Lea here! I'm lifestyle & beauty blogger based in Kuantan, Pahang. I'm started blogging since Jun 2013. For any review, please email me at sotskirts@gmail.com] (facebook=http://www.facebook.com/s0tskirt) (twitter=http://www.twitter.com/LeaAzleeya) (instagram=http://www.instagram.com/lea_azleeya) (youtube=http://www.youtube.com/leaazleeya)