lifestyle
Showing posts with label lifestyle. Show all posts

Vit's Bersama Sukarelawan Turun Padang Bantu Mangsa Banjir

Saturday, January 22, 2022

No comments
Vit's Bersama Sukarelawan Turun Padang Bantu Mangsa Banjir  |   Bencana alam seperti banjir besar yang melanda beberapa negeri sehingga meragut hampir 50 nyawa, mengakhiri 2021 yang turut menyaksikan rakyat bersatu hati serta bangkit untuk saling membantu terhadap keluarga mangsa banjir. Kesannya ibarat dilanda Tsunami, puluhan ribu mangsa ditempatkan di pusat pemindahan sementara (PPS) dan ribuan keluarga hilang tempat tinggal apabila rumah mereka dihanyutkan arus deras, manakala ribuan kenderaan pula terdampar serta musnah selepas ditenggelami banjir. 


Pada 19 Disember 2021, Vit’s sebuah syarikat pengilar mi segera yang telah bertapak di Malaysia sejak 46 tahun yang lalu telah memberi bantuan hampir ke semua Pusat Pemindahan Sementara (PPS) bagi mangsa banjir di Shah Alam dan Klang.


Berikutan bencana banjir yang membadai hampir keseluruhan Lembah Klang dan Mentakab, Temerloh bermula 18/12/21, Vit's telah melancarkan satu program Bantuan Bencana Alam Mangsa Banjir di Mentakab Pahang kolaborasi dengan SME Association Malaysia dan kerjasama dengan Pembangunan Sumber Manusia Berhad (HRDCORP) HRDCORP CARE pada 27 dan 29 Disember 2021 yang lalu. 


Pada 27 dan 29 Disember 2021, Vit’s berjaya mengumpulkan sejumlah 80 orang sukarelawan yang bersama-sama turun padang membantu mangsa banjir di Mentakab, Pahang. Vit’s tidak menyangka rakyat Malaysia amat prihatin terhadap mereka yang terkesan oleh bencana banjir ini walaupun dalam tempoh masa yang singkat. 


Saya betul-betul tak sangka, sukarelawan ini semua sanggup turun padang walaupun ada yang datang dari negeri lain dan berlainan umur, bangsa bersama-sama bersemangat membantu mangsa banjir. Ini kali pertama saya melihat semua sukarelawan berganding bahu membantu dan saya amat kagum” kata Encik YT Lai selaku Pengarah Urusan VIT’S 


VITS juga telah menderma sejumlah 50 000 peket mee segera untuk meringankan beban mangsa banjir di Selangor dan Pahang serta amat berharap agar mangsa semua tabah dalam dugaan ini. 



Tahniah Vit's..

Read More

Perjuangan RichWorks 2021 - Tampil Bantu 605,000 Usahawan Terjejas Bangkit Semula

Wednesday, January 19, 2022

1 comment
Perjuangan RichWorks 2021 - Tampil Bantu 605,000 Usahawan Terjejas Bangkit Semula | Tahun 2021 merupakan tahun paling mencabar bagi rakyat Malaysia.. Pelbagai ujian di tempuhi sepanjang tahun 2021.. Mana tidaknya, belum pun reda masalah pandemik di negara kita ini, kita diuji sekali lagi dengan musibah banjir pada akhir Disember tahun lalu.. Ramai yang terkesan dan terjejas dengannya termasuklah kawan-kawan aku malah ahli keluarga aku sendiri ada yang menjadi mangsa banjir tahun lalu..

Meskipun aku tidak melaluinya, tetapi bila melihatkan keadaan mereka yang terjejas, aku sendiri rasa hilang punca.. Terbang segala semangat yang ada.. Aku yakin, untuk bangkit semula dari keadaan ini amat sukar apatah lagi jika yang terlibat adalah peniaga-peniaga dan para usahawan.. Mana taknya, barang berniaga habis rosak dan lagi parah bila tidak mengambil sebarang insurans untuk banjir.. Macam mana nak mulakan semula perniagaan? Modalnya nak ambil dimana? Disebabkan inilah ramai yang berputus asa dan hilang arah..


Memahami perasaan dan situasi yang dialami ramai orang di luar sana termasuklah golongan usahawan yang terkesan, RichWorks tampil dengan komited bantu 605,000 usahawan untuk bangkit semula dari ujian ini..

Perjalanan RichWorks 2021 - Ujian Dan Dugaan Tanda Allah Sayang

RichWorks International Sdn. Bhd atau RichWorks merupakan sebuah syarikat bimbingan dan latihan keusahawanan terbesar dan paling berjaya di Malaysia khususnya dari segi penjenamaan dan pemasaran serta kepimpinan.. Nama besar ini telah banyak melahirkan ramai usahawan berjaya.


Disebalik kejayaan yang dikecapi rupanya ada ujian besar yang dilalui oleh Pengasasnya, Datuk Wira Dr. Azizan Osman di mana beliau bersama 31 ahli keluarganya pernah dijangkiti Covid-19 tahun lalu. Lebih menyedihkan apabila Ibu Mertua beliau meninggal dunia disebabkan Covid-19 dan beliau sendiri hampir maut selepas doktor mengatakan yang beliau sudah tiada harapan lagi sekiranya tiada perubahan positif selepas disambungkan dengan alat mesin bantuan pernafasan.

Alhamdulillah, keadaan beliau semakin baik selepas itu dan bagi Dr. Azizan sendiri, ini adalah peluang kedua yang dikurniakan oleh Allah SWT buatnya yang akan digunakan sebaik mungkin untuk memberikan lebih lagi kepada bangsa usahawan terutamanya dalam bimbingannya melalui RichWorks Academy.



Bukan setakat itu sahaja ujian dan dugaan yang dilaluinya malah RichWorks juga turut terkesan dengan musibah banjir namun mereka tetap kuatkan semangat untuk terus berjuang membantu golongan usahawan yang terjejas untuk bangkit semula..

RichWorks Bantu Rakyat Dengan Menjalankan Program Percuma

Meskipun dilanda ujian dan dugaan, Dr. Azizan tidak pernah mengalah dan putus asa malah beliau tetap komited menjalankan program percuma selepas beliau keluar dari hospital dan sedang dalam proses pemulihan daripada penyakit Covid-19. Program seperti Zero To Million RichWorks, RichWorks Bootcamp dan banyak lagi telah dihadiri oleh ribuan peserta.


Sebanyak 7 program percuma bersamaan 98 jam masa yang telah beliau luangkan untuk memberikan tunjuk ajar dan kekuatan kepada orang ramai dalam soal keusahawanan. Secara keseluruhannya pada tahun lalu, RichWorks prihatin membantu hampir 605,000 orang melalui 13 program keusahawanan yang ditaja sepenuhnya oleh RichWorks International pada tahun lalu.

Usaha RichWorks Bantu Peniaga Wanita Disebut Dalam Dewan Rakyat

Satu lagi kejayaan yang cukup membanggakan, bila mana satu program yang dianjurkan oleh RichWorks iaitu Wanita Bangkit Berniaga (WBB) telah mendapat pengiktirafan kerajaan bila disebut dalam Dewan Rakyat sebagai rakan kolaborasi Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat. RichWorks prihatin menggalakkan wanita berniaga walaupun dari rumah atau secara online sahaja.


Sementara itu, Ketua Pegawai Pernigaan RichWorks, Radz Mohd. memberitahu, pihaknya tidak ketinggalan dalam menyumbang kembali kepada masyarakat melalui Pertubuhan Kebajikan RichWell (RichWell).

Kempen #RichWellBantu yang digerakkan oleh Dr. Azizan bermula Julai tahun lalu menandakan RichWorks prihatin. Program ini berjaya mengumpul sebanyak RM501,497 untuk membantu lebih 2,000 keluarga. Tidak terhenti di situ sahaja, sumbangan kilat berjumlah RM500,000 juga telah dikumpulkan daripada usahawan mereka dan dari RichWorks sendiri dalam tempoh hanya 24 jam sahaja untuk mangsa banjir di Selangor pada 18 Disember tahun lalu.


Menurut Radz lagi, RichWorks bersama ahli Titanium dan Spire turut menyumbang sebanyak 762 ekor kambing dan 84 ekor unta bernilai RM824,160 dalam ibadah korban kali ini. Selain itu, ahli Titanium dan anak didik RichWorks juga telah menaja 9 pelajar ke Tarim Yemen dengan sumbangan sebanyak RM180,000 sempena Maulidur Rasul.


RichWorks Lahirkan Usahawan Berjaya From Zero To Million

Sejak 2008, RichWorks telah melatih lebih dari 10,000 syarikat menerusi Master Coach Azizan Osman dan menarik lebih daripada 1,500,000 peserta dalam lebih 1,500 acara dan seminar live dan dalam talian (Virtual Online). Dengan rekod prestasi terbukti, strategi perniagaan dan program mentoring RichWorks berjaya membantu membina beribu-ribu usahawan dan jutawan yang berjaya dalam tempoh 6 - 24 bulan. Itulah realitinya RichWorks prihatin.

RichWorks International yang merupakan syarikat bimbingan dan latihan pembangunan usahawan paling berjaya di negara ini tetap meneruskan misi dalam membangun dan menaikkan usahawan ke tahap lebih tinggi lagi. Alhamdulillah pada tahun lalu, jumlah keseluruhan peserta mentoring RichWorks iaitu Titanium, Spire dan EliteX berjumlah 1,855 orang dengan jualan terkumpul adalah RM3.7 bilion.


Bagi ahli Titanium sahaja, sebanyak 312 usahawan berjaya menghasilkan RM3.2 bilion, RM495 juta (519 ahli Spire) dan RM46.9 juta (1,024 ahli EliteX)



Melalui program bimbingan Spire, RichWorks sasarkan usahawan capai jualan RM1 juta pertama dalam setahun dan hasilnya sebanyak 72 orang usahawan telah berjaya mencapainya.. Bukan itu sahaja, malah 77 buah perniagaan di bawah bimbingan RichWorks telah mencapai jualan lebih RM10 juta manakala 5 perniagaan RM50 juta ke atas dan 5 perniagaan lagi RM100 juta ke atas.

Jom Tonton Video Perjalanan RichWorks Tahun 2021


Kini, visi RichWorks adalah menjadi 'Netflix' Pendidikan Usahawan dengan 100 juta pelanggan menjelang 2025 dengan akses mudah ke kandungan berorentasikan result dan penyelesaian yang dipercayai di platform dalam talian - RichWorks.com untuk Inspire, Educate & Add Value kepada komuniti di seluruh dunia.

Ok, jom tonton video perjalanan RichWorks sepanjang tahun 2021.. Mungkin ianya boleh dijadikan inspirasi buat korang..


Tahniah di atas kejayaan yang telah dicapai oleh team RichWorks.. Ianya satu kejayaan yang amat membanggakan walaupun pelbagai ujian yang dihadapi pada tahun 2021.. Mereka masih teguh berdiri berusaha membantu para usahawan yang terjejas bangkit semula.. Semoga RichWorks dapat membantu lebih ramai lagi bangsa usahawan dan agar misi mereka tercapai dan dipermudahkan segalanya.

Ok buat korang yang nak join program Dr. Azizan bolehlah dapatkan maklumat lanjut di website rasmi RichWorks. Banyak tau program percuma yang dianjurkan.. Rugi tak grab!



Read More

Kempen Kembali Ke Sekolah ‘Cerahi Kehidupan Bersama TOP’ Muncul Semula Dengan Lebih Baik dan Besar Bagi Menyokong 333 Pelajar Sekolah Rendah

Thursday, December 16, 2021

No comments
Kempen Kembali Ke Sekolah ‘Cerahi Kehidupan Bersama TOP’ Muncul Semula Dengan Lebih Baik dan Besar Bagi Menyokong 333 Pelajar Sekolah Rendah | Kejerihan ibu tunggal dalam menguruskan keluarga bersendirian di Malaysia semakin meruncing ketika pandemik COVID-19. Lebih 150,000 ibu tunggal telah mendaftar untuk mendapatkan bantuan dengan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

Satu kajian  mendapati golongan ibu tunggal amat terkesan ketika pandemik ini memandangkan mereka merupakan individu utama punca pencarian, di samping memastikan kebajikan keluarga terus terpelihara. Bagi golongan ibu tunggal yang terkesan secara kewangan, musim kembali ke sekolah boleh menjadi tempoh yang sukar kerana mereka perlu mendapatkan keperluan bagi anak-anak bersekolah dengan perbelanjaan yang terhad.


Menyedari keperluan ini, kempen kutipan amal Cerahi Kehidupan Bersama TOP (Brighter Future with TOP) kini kembali dengan lebih baik dan besar melalui kerjasama dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), AEON, dan Shopee. Kempen ini bermatlamat untuk memenuhi keperluan persekolahan bagi 333 kanak-kanak daripada keluarga ibu tunggal bagi tahun persekolahan 2022.

JKM telah menyenarai pendek penerima bantuan kanak-kanak yang terdiri daripada keluarga ibu tunggal yang kini menerima bantuan daripada pihaknya. JKM turut menyenaraikan mereka yang menjadi penjaga bagi ahli keluarga yang terlantar sakit atau golongan Orang Kurang Upaya. Selain daripada itu, Pihak TOP juga mengenalpasti keluarga yang kehilangan pekerjaan atau mengalami pengurangan pendapatan semasa pandemik melalui Media Massa. Keutamaan diberikan kepada keluarga yang mempunyai anak yang bakal memulakan persekolahan Tahun Satu pada 2022. TOP telah menghubungi ibu-ibu tunggal ini untuk mendapatkan butiran berkenaan saiz pakaian dan barangan keperluan bagi 333 kanak-kanak terlibat.

Sebahagian daripada jualan produk sabun pencuci TOP tertentu di seluruh rangkaian AEON dan platform Shopee (melalui kedai rasmi Southern Lion) mulai 25 November hingga 26 Disember 2021 akan disalurkan untuk kelengkapan 333 pelajar sekolah rendah ini. 




Kelengkapan kembali ke sekolah ini kepada penerima ini termasuk uniform sekolah baharu, kasut, stoking, alat tulis, kotak pensil, dan pensil warna. Setiap keluarga juga akan menerima pek sabun pencuci TOP 2.3kg, sementara anak-anak menerima menerima mainan lembut dan buku ilustrasi eksklusif oleh penulis dan pengilustrasi terkenal yang telah merangkul pelbagai anugerah, Emila Yusof. Beliau telah menghasilkan lebih 40 buah buku kanak-kanak seperti siri Dina termasuk My Mother's Garden, My Mother's Kitchen, My Father's Farm dan terbaharu, Dina's Art Class.

TOP akan menghantar pek peribadi kembali ke sekolah ini kepada JKM di 12 negeri untuk diedarkan kepada keluarga ibu tunggal terpilih pada tahun depan, sebelum sesi persekolahan yang baharu bermula.

Sejak dimulakan pada tahun 2015, kempen Cerahi Kehidupan Bersama TOP telah menyumbang keperluan persekolahan kepada 2,880 pelajar daripada 85 komuniti di seluruh negara, selain sumbangan berupa sabun pencuci TOP kepada penjaga dan keluarga.

Bersempena kempen kembali ke sekolah, jenama itu memperkenalkan sabun pencuci cecair TOP Gentle Care Advanced Micro-Clean Tech yang boleh menghilangkan 99.9% virus (COVID-19 dan Influenza A) dan bakteria.


TOP Gentle Care diformulasikan dengan Caring Touch Tech untuk penjagaan kulit yang menyeluruh. Dikuasakan dengan bahan aktif berasaskan tumbuhan yang bebas daripada lima perengsa yang menyebabkan kerengsaan kulit, ia sesuai digunakan untuk penjagaan kulit seluruh keluarga. Formula pH yang mesra kulit itu telah diuji secara dermatologi, dengan wangian sitrus yang harum berpanjangan. Sabun pencuci yang lembut kepada kulit ini menggunakan 3X Stain Busting Tech untuk menanggalkan kotoran degil secara berkesan dengan meresap jauh ke dalam serat fabrik bagi menghilangkan kotoran dan menghalangnya mencemari pakaian lain. TOP Gentle Care menggunakan Fibre Care Tech untuk melindungi pakaian dengan melembutkan fabrik pada peringkat serat bagi menjadikan pakaian tampak baharu dengan lebih lama.

Semasa pandemik, TOP telah banyak membantu mengurangkan beban pelajar Orang Asli dan keluarga mereka, golongan ibu tunggal, petugas barisan hadapan, pemberi vaksin dan golongan gelandangan menerusi sumbangan produk berjumlah RM600,000. Jenama tersebut turut menaikkan semangat menerusi lagu bertajuk ‘Bebas Melangkah’.

Dalam kesukaran akibat pandemik yang melanda semua, rakyat Malaysia terbukti cekal dan mampu bangkit semula dengan menyokong mereka yang memerlukan. TOP berbangga untuk turut sama sebagai ahli Keluarga Malaysia ketika susah dan senang. Kempen Cerahi Kehidupan Bersama TOP semakin penting buat masa ini kerana ia membantu mengurangkan beban keluarga ibu tunggal, dan menggalakkan kanak-kanak untuk menyesuaikan diri untuk kembali ke sekolah. Kami memahami terdapat kanak-kanak yang berdepan dengan kebimbangan untuk kembali ke sekolah selepas sekian lama di rumah, oleh itu kami sumbangan kami turut disertakan dengan mainan lembut dan buku berilustrasi yang cantik oleh artis, penulis dan pengilustrasi buku terkenal Emila Yusof bagi membimbing kanak-kanak mengenai cara yang betul untuk mencuci tangan sebagai persediaan untuk kembali ke sekolah,” kata Ling Ai Li, Pengurus Pemasaran Bahagian Penjagaan Fabrik di Southern Lion Sdn Bhd.  

Mengulas mengenai kerjasama tersebut, JKM mengucapkan terima kasih dan menyambut baik usaha murni pihak pengurusan TOP dalam menganjurkan  inisiatif Cerah Kehidupan ini yang dapat memberi manfaat kepada mereka yang terkesan semasa pandemik Covid 19.

Bagi Emila Yusof, kerjasama dengan TOP membolehkan beliau menyampaikan panduan mengenai kesihatan dan kebersihan diri kepada kanak-kanak yang masih menyesuaikan diri dengan perubahan hidup akibat pandemik melalui kisah seorang gadis bernama Kiki, yang menceritakan perjalanan hidup sehari-harinya bersama ibunya yang sentiasa berpesan untuk mencuci tangan dan pakaian.

Kanak-kanak mengingati kisah sebelum tidur yang diceritakan ibu mereka sehingga mereka dewasa, dan ilustrasi bertindak sebagai peringatan visual bagi apa yang perlu mereka lakukan. Saya gembira apabila kerjasama dengan TOP mampu membantu menenangkan dan merapatkan hubungan ibu tunggal dengan anak-anak mereka,” kata Emila.


Buku edisi terhad ‘Kiki Menentang Dunia Kuman’ oleh Emila Yusof akan dihadiahkan kepada semua penerima sumbangan Cerahi Kehidupan Bersama TOP. Orang awam boleh mendapatkan buku ilustrasi yang indah ini dengan membuat pembelian sabun pencuci TOP bernilai RM45 ke atas atau pencuci tangan Kirei-Kirei dalam satu resit di rangkaian AEON atau Kedai Shopee Southern Lion. Hantarkan bukti pembelian melalui Whatsapp ke 018-6688025 serta jawab satu soalan mudah. Untuk maklumat lanjut, layari https://www.facebook.com/TOPdetergentMY.

Ini adalah kali pertama kami bekerjasama dengan Shopee untuk kempen ini selepas kami menyedari semakin ramai pelanggan membeli produk secara dalam talian. Kami berharap ia akan dapat meningkatkan jumlah kutipan tabung bagi membolehkan lebih ramai kanak-kanak dibantu, selain 333 kanak-kanak yang dikenal pasti. Bantu kami untuk membantu lebih ramai ibu tunggal dan anak-anak mereka agar mereka dapat menikmati masa depan yang lebih cerah,” tambah Ling.

Untuk mengetahui tentang produk TOP serta kempen ini dengan lebih lanjut, layari http://www.southernlion.com.my atau hubungi talian perkhidmatan pelanggan 1800-88-0133. 



Read More

Senyuman Sinar Berkilau Dalam Hanya 14 Hari dengan Ubat Gigi Baharu Fresh & White Volcanic Whitening

Thursday, December 2, 2021

No comments
Senyuman Sinar Berkilau Dalam Hanya 14 Hari dengan  Ubat Gigi Baharu Fresh & White Volcanic Whitening | Terbukti mempunyai kuasa pemutih dan mencegah pembentukan kesan kotoran pada gigi. Gigi yang putih dan berkilau bersama senyuman yang bersinar merupakan trend penjagaan oral terbesar sejak lebih sedekad lalu, dipengaruhi oleh persekitaran media sosial yang bersifat visual. Semasa menghadiri mesyuarat-mesyuarat maya, adakah anda lebih memberi perhatian dan tertarik kepada individu yang mempunyai senyuman yang berseri? Adakah senyuman anda sendiri bersedia untuk dizumkan di hadapan kamera ketika menggunakan Teams?

Cuba ini, Senyum dengan lebar, ambil swafoto (selfie) dan kemudian zum untuk melihat keadaan gigi anda dengan lebih dekat. Jika terdapat kesan kotoran atau perubahan warna pada gigi anda, Ubat Gigi Fresh & White Volcanic Whitening boleh membantu anda mendapatkan gigi yang lebih putih dan senyuman yang lebih berseri dalam hanya 14 hari. Selain itu, ia juga dapat membantu untuk mencegah pembentukan kesan kotoran pada gigi.


Fresh & White adalah jenama LION Japan, syarikat penjagaan oral No. 1 di Jepun yang disokong oleh pengalaman selama 130 tahun dalam bidang pembangunan dan inovasi penjagaan oral. Ikon beruang kutub Fresh & White adalah produk kegemaran yang mudah didapati di bilik mandi kebanyakan rakyat Malaysia. Ia digemari kerana memberikan rasa pudina yang menyegarkan dan kuasa nafas segar yang berpanjangan.

Ubat Gigi Fresh & White Volcanic Whitening telah dirumus khas dengan memberi perhatian terhadap gaya hidup digital hari ini yang telah menyebabkan kita lebih peka terhadap penampilan dan senyuman.

Adakah anda tahu, apakah yang menyebabkan kesan kotoran pada gigi? Lebih utama, sebagai rakyat negara yang mencintai makanan, adakah anda ingin melepaskan makanan dan minuman ini?

Kopi, teh tarik, teh boba, jus buah-buahan dan minuman berkarbonat yang memberikan kegembiraan kepada kita dan sering dinikmati pada acara-acara sosial adalah antara punca utama kesan kotoran pada gigi. Selain itu, makanan berwarna dan kaya dengan rasa seperti kari, kicap, sos berasaskan tomato, cuka, limau, ubi bit dan gula-gula berwarna juga menyumbang kepada kesan kotoran pada gigi. Anda boleh cuba elakkan dari mengambil makanan dan minuman ini, atau hanya tukar ubat gigi anda kepada Ubat Gigi Fresh & White Volcanic Whitening untuk memastikan gigi anda lebih putih bersama senyuman yakin yang bersinar dan berkilau.

Ubat Gigi Fresh & White Volcanic Whitening ini dirumus dengan mineral gunung berapi Jepun dan ejen pemutih berteknologi terkini untuk memutihkan gigi secara efektif, pada masa yang sama lembut pada enamel gigi, membolehkan anda mendapatkan senyuman yang lebih berseri sepanjang masa.

Mudah untuk digunakan, jimat dan tanpa sebarang kesan sampingan, jadikan Ubat Gigi Fresh & White Volcanic Whitening sebahagian daripada rutin penjagaan diri anda. 

Sertai #FreshNWhite2WeeksChallenge. Berus gigi anda selama dua minit, dua kali sehari dengan menggunakan Ubat Gigi Fresh & White Volcanic Whitening sebagai sebahagian daripada amalan penjagaan oral yang baik bagi mencapai hasil yang terbaik. Anda dapat melihat senyuman yang lebih bersinar dan yakin hanya dalam dua minggu. 

Perbandingan Kadar Penyingkiran kesan kotoran antara Ubat Gigi Fresh & White Volcanic Whitening vs Ubat Gigi Biasa Jenama Terkemuka


Penyingkiran kesan kotoran menggunakan Ubat Gigi Fresh & White Volcanic Whitening adalah dua kali ganda lebih berkesan berbanding ubat gigi biasa, terbukti menerusi ujian makmal yang dijalankan di Jepun. 

Ubat Gigi Fresh & White Volcanic Whitening terbukti menyingkirkan kesan kotoran dengan lebih berkesan daripada ubat gigi biasa, keputusan dilihat pada enamel gigi artifisial


Ujian makmal melibatkan gigi digosok selama dua minit sebanyak dua kali sehari pada enamel gigi artifisial yang terdiri daripada bahan yang menyerupai gigi manusia. Satu set ujian dijalankan menggunakan Ubat Gigi Fresh & White Volcanic Whitening dan satu lagi set menggunakan ubat gigi biasa. Keputusan ujian mendapati Ubat Gigi Fresh & White Volcanic Whitening berkesan menyingkirkan pembentukan kotoran degil pada enamel gigi artifisial.

Manfaat Ubat Gigi Fresh & White Volcanic Whitening melangkaui penyingkiran kesan kotoran pada gigi. Ia juga mempunyai teknologi Perisai Anti-Gula yang diperkukuhkan dengan dua kali ganda kandungan dwi fluorida, seterusnya mengukuhkan pertahanan enamel gigi terhadap tindakan asid gula yang dihasilkan oleh bakteria. Di samping itu, ia turut meningkatkan pembentukan semula mineral bagi enamel gigi yang lebih kuat. Dengan Ubat Gigi Fresh & White Volcanic Whitening, anda boleh memiliki senyuman sinar berkilau dengan gigi yang lebih kuat tanpa kaviti!

Ubat Gigi Fresh & White Volcanic Whitening menyempurnakan senyuman sinar berkilau anda dengan rasa kesegaran pudina. Kesegaran pudina yang manis dan sempurna ini menjadikan mulut dan nafas rasa lebih bersih dan segar, memberikan anda keyakinan walaupun ketika memakai pelitup muka!

Nikmati solusi pemutih gigi ini di rumah pada harga berpatutan untuk gigi yang lebih putih, tiada kesan kotoran, lebih kuat, tanpa kaviti serta senyuman yang sinar berkilau bagi seisi keluarga.

Mandy Tan, Pengurus Pemasaran Bahagian Penjagaan Oral Southern Lion Sdn Bhd berkata, “Senyuman berseri adalah aset terbaik bagi sebarang hantaran media sosial, tetapi memastikan gigi kita bebas daripada kesan kotoran adalah satu cabaran, khasnya apabila kebanyakan kita gemarkan kopi, teh dan pelbagai sajian tempatan. Ubat Gigi Fresh & White Volcanic Whitening adalah tambahan terbaik untuk rutin penjagaan oral anda dan keluarga. Ia memutih, menguat, dan melindungi gigi, serta menyegarkan nafas dengan berkesan, pada harga mampu milik. Cubalah selama 14 hari dan anda akan nampak perbezaannya. Jadi bintang yang berkeyakinan pada mesyuarat maya anda seterusnya dengan senyuman yang sinar berkilau dengan Fresh & White.”  


Ubat Gigi Fresh & White Volcanic Whitening dihasilkan di bawah standard keselamatan dan kualiti terbaik. Kesemua rangkaian produk Fresh & White telah menerima pengiktirafan Halal. Tiub ubat gigi 140g dijual pada harga RM6.10, sementara pek berkembar (2x140g) boleh didapati pada harga RM10.50. Untuk mendapatkan maklumat lanjut, sila layari laman sesawang http://freshandwhite.com.my




Read More

Tingkatkan Nutrisi dan Tumbesaran kanak-kanak dengan Diffenz Junior

Friday, November 19, 2021

No comments
Tingkatkan Nutrisi dan Tumbesaran kanak-kanak dengan Diffenz Junior | Nutrisi yang lengkap dan pemakanan yang seimbang amat penting bagi kanak-kanak yang sedang membesar. Zaman sekarang ni tidak semua ibu bapa berjaya membentuk corak pemakanan yang sihat untuk anak mereka lebih-lebih lagi ketika negara dan seluruh dunia dilanda Pandemik Covid-19.

Satu kajian yang dibuat mendapati berlaku peningkatan kadar obesiti yang membimbangkan di kalangan kanak-kanak berumur lima hingga 11 tahun. Mereka mengalami kenaikan berat badan purata 2.3 kg semasa pandemik di mana anak-anak tidak dapat bermain diluar dan pergerakan mereka terbatas hanya di dalam rumah sahaja. 

Tingkatkan Nutrisi dan Tumbesaran kanak-kanak dengan Diffenz Junior

Jadi, ini mengakibatkan mereka kurang aktif kerana hanya dihidangkan dengan gajet dan siaran TV sahaja di rumah. Fasa kanak-kanak amat penting dan perlu diberi perhatian khusus oleh ibu bapa. Ini kerana apa saja yang diserap dan berlaku di sekeliling kita akan mempengaruhi kehidupan mereka pada masa akan datang. Dua elemen penting yang perlu diberi perhatian dalam zaman kanak-kanak adalah tumbesaran dan perkembangan mereka.

Di luar pengatahuan sebilangan kita, kadar kebantutan dalam kalangan kanak-kanak negara ini berada pada 20.7 peratus iaitu lebih tinggi daripada kadar 7.4 peratus berbanding di Tebing Barat dan Gaza yang dibelenggu konflik keganasan.

Kanak-kanak di Malaysia juga berhadapan dengan peningkatan risiko obesiti akibat kurang aktif dan pengambilan makanan yang tidak sihat di rumah akibat pandemik Covid-19 yang melanda. Tiada lagi keterujaan dan kebebasan bermain, berlari dan bergerak aktif bersama kawan-kawan demi memenuhi tuntutan norma baharu. 

Tingkatkan Nutrisi dan Tumbesaran kanak-kanak dengan Diffenz Junior

Keadaan ini menyebabkan daya ketahanan tubuh dan tumbesaran mereka terganggu. Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), masalah kebantutan bukan semata-mata berkaitan masalah ketinggian, tetapi ia juga satu petanda kesihatan berpunca daripada malnutrisi (kekurangan nutrisi), jangkitan berulang kali dan kurang stimulasi psikososial.

Dalam jangka masa pendek, kebantutan boleh meningkatkan risiko kematian dan morbiditi (berpenyakit). Daya pertahanan tubuh yang kuat juga sangat penting dan salah satu caranya adalah dengan memastikan kita mendapat sumber vitamin dan mineral yang lengkap.

Vitamin ditemui dalam kebanyakan makanan yang diambil setiap hari. Jadi, amat penting untuk ibu bapa menggalakkan pengambilan sayuran hijau dan buah-buahan dalam diet bayi mereka. Pun begitu, agak sukar untuk tubuh mendapatkan keperluan mikronutrien, disebabkan kualiti makanan berkurangan kerana proses penanaman (racun perosak, baja), pembungkusan, pengangkutan, simpanan atau pencucian berlebihan serta cara masakan.


Pengenalan tentang Diffenz Junior oleh Dr Syid

Dr Syid Ayob Syid Mustafa AlQudri, doktor perubatan dan pakar formulasi yakin peranan makanan tambahan atau suplemen amat penting untuk membekalkan sumber-sumber nutrisi yang tidak cukup ini dengan lebih mudah dan cepat. Beliau juga percaya pengambilan suplemen tidak boleh dipandang remeh terutamanya di kalangan kanak-kanak.

Ada pendapat yang mengatakan cukup sekadar mengamalkan pemakanan yang seimbang dan semulajadi. Manakala sebarang pengambilan suplemen atau vitamin hanya akan menghasilkan air kencing yang mahal apabila ia dikumuhkan.

Namun begitu, pendapat ini mungkin benar jika dunia kita bebas daripada pencemaran; sentiasa mengamalkan pemakanan yang sihat; makanan yang diambil adalah segar dan bebas daripada pencemaran terpaksa seperti kandungan raksa daripada ikan dan kandungan racun serangga daripada sayuran dan buahan; usia yang masih muda di mana semua fungsi sistem dan organ badan masih tip-top; memiliki sistem imun yang tiada cacat cela termasuk penghasilan antioksidan semulajadi yang tidak semakin menurun dengan usia; dan kita menjalani gaya hidup sihat yang optima tanpa stres.  

Semua itu sebenarnya agak sukar untuk direalisasikan dalam kehidupan sebenar terutamanya di zaman moden ini yang terlalu banyak pendedahan diri terhadap makanan terproses (junkfood), pencemaran yang berleluasa, stres kehidupan, pola hidup yang kurang aktif serta pelbagai faktor lain yang sememangnya tidak menjayakan model kehidupan amalan gaya hidup sihat.  

Tingkatkan Nutrisi dan Tumbesaran kanak-kanak dengan Diffenz Junior

Melalui revolusi dunia sains, Eskayvie Diffenz Junior telah mengenengahkan 6 bahan utama iaitu Multivitamin & Mineral, Kolostrum, Cendawan Susu Harimau, Vitamin C, Vitamin D dan buah Camu-Camu.

Gabungan bahan ini sudah tentu memudahkan para pengguna untuk mendapat kebaikan enam bahan dengan bukan hanya mudah tetapi murah.

Cuba bayangkan jika anda mengambil 6 jenis suplemen, pasti harganya akan mencecah RM400 dan ke atas, tetapi Eskayvie Diffenz Junior menyediakan anda pilihan yang lebih berpatutan dengan hanya RM60 bagi satu botol.

Cendawan Susu Harimau

Tingkatkan Nutrisi dan Tumbesaran kanak-kanak dengan Diffenz Junior

Nutrisi daripada Cendawan Susu Harimau semakin mendapat tempat di kalangan rakyat Malaysia kerana ia mengandungi khasiat yang boleh menyembuhkan masalah kesihatan berkaitan sistem pernafasan seperti batuk kronik, asma, resdung, demam dan selsema. Cendawan ini didapati hanya tumbuh di kawasan hutan tebal tertentu terutama Banjaran Titiwangsa dan mempunyai keunikan tersendiri sehingga menyebabkan usaha mencarinya menjadi sangat sukar.

Ramai penyelidik yang membuat kajian mengenai kebaikan cendawan herba itu, mengakui ia tumbuh di bawah tanah dan hanya payungnya sahaja akan keluar ke permukaan bumi. Cendawan Susu Harimau dikatakan hampir pupus dan hanya boleh didapati di kawasan tertentu yang bersuhu lembab dan sejuk. 

Namun kini, dengan kemajuan sains dan teknologi, penghasilan Cendawan Susu Harimau telah dikultur dan dikomersialkan untuk memudahkan lebih ramai mendapat kebaikannya. Malah, kajian mendapati Cendawan Susu Harimau yang dikulturkan mempunyai kandungan nutrisi yang lebih tinggi berbanding yang tumbuh meliar.

Multivitamin Dan Mineral

Tingkatkan Nutrisi dan Tumbesaran kanak-kanak dengan Diffenz Junior

Berdasarkan Kajian Pemakanan Kanak-Kanak Malaysia (SEANUTS Malaysia), didapati bahawa secara purata kanak-kanak Malaysia berusia 1-6 tahun masing-masing hanya makan 0.91 dan 1.07 sajian buah dan sayur setiap hari. Ini kurang daripada separuh jumlah yang disyorkan oleh Garis Panduan Diet Malaysia untuk Kanak-kanak dan Remaja (2013).

Terdapat jurang yang jelas di antara jumlah yang anak-anak kita makan dan jumlah yang mereka perlukan. Justeru, pengambilan multivitamin dan mineral yang terdiri daripada vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B3, vitamin B5, vitamin B6, vitamin B7, vitamin B9, vitamin B12, vitamin D3, kalsium, iodine, zat besi, magnesium, fosforus, selenium dan zink sangat penting untuk memenuhi keperluan nutrisi yang diperlukan bagi tumbesaran terutamanya bagi kanak-kanak yang ‘picky eater’.

Kolostrum

Tingkatkan Nutrisi dan Tumbesaran kanak-kanak dengan Diffenz Junior

Anak-anak dilahirkan dengan daya tahan yang rendah kerana sistem imun masih belum berkembang. Setiap kali jatuh sakit, badan akan membina antibodi terhadap kuman tersebut. Cara lebih efektif untuk menguatkan sistem imun dan antibodi kanak-kanak adalah dengan pengambilan kolostrum.

Kolostrum atau turut dikenali sebagai cecair emas dikaji dapat meningkatkan sistem imun dan menyokong tumbesaran sihat di kalangan kanak-kanak. Kolostrum adalah susu pertama yang dihasilkan oleh ibu, sama ada manusia mahupun haiwan dalam beberapa hari pertama selepas melahirkan anak. Ia amat kaya dengan antibodi dan juga mengandungi pelbagai Faktor Pertumbuhan (Growth Factor).

Di antara kandungan terpenting kolostrum adalah sejenis protein yang dinamakan Sekretori Imunoglobulin A (SIgA). Immunoglobulin adalah sejenis protein yang berfungsi sebagai antibodi di dalam badan manusia. Ia digunakan di dalam sistem pertahanan tubuh badan untuk mengenalpasti dan meneutralkan objek asing seperti bakteria dan virus. Para saintis sudah membuktikan bahawa antibodi jenis SIgA dapat melawan pelbagai jenis bakteria, terutamanya bakteria yang berasal dari sistem usus kanak-kanak.

Korang yang ada anak berumur 4 hingga 12 tahun tu, aku rekemen sangat untuk dapatkan Diffenz Junior ni. Sekurang-kurangnya anak-anak kecil ini boleh dapat nutrisi tambahan dan perlindungan yang terbaik kepada mereka untuk terhindar dari jangkitan kuman dan virus berbahaya di luar sana.

Tingkatkan Nutrisi dan Tumbesaran kanak-kanak dengan Diffenz Junior

Moga dengan perkongsian yang sedikit ini dapat membantu korang memberikan perlindungan yang terbaik untuk anak-anak. Mencegah kan lebih baik daripada merawat. Perlu ingat ye, kalau anak-anak ni sakit kita juga yang susah hati nanti.

Ok lah. Kalau korang berminat nak dapatkan Diffenz Junior ni korang boleh layari laman web dan media sosial Eskayvie dibawah.

👉 Facebook Page : Eskayvie Malaysia 
👉 Instagram : Eskayvie Malaysia





Read More

Get Your Dream Body Shape With The Best Body Shaper at Sculptshe

Friday, November 5, 2021

No comments
Get Your Dream Body Shape With The Best Body Shaper at Sculptshe  |  To have a great body shape is everybody dreams. A lot of efforts must be done in order for us to have a great body shape. The most iconic shape for the female body is called hourglass body shape. A lot of celebrities also have this kind of body shape like Jessic Alba, J Lo, Marylin Monroe and many more.  

In the mid to late 1800s, during the Victorian era, the hourglass corset was used to accentuate the hourglass body shape that became popular and ideal. It was really hard work for those people at that time to get that kind of body shape.  


Nowadays, there is an easy way for us to have that gorgeous body shape. Thanks to SCLUPTSHE gives a lot of choices to choose to look hot and gorgeous. For me I choose the best body shaper Sculptshe Full Body Suit Surgery Compression Garment.

The reason why I choose this garment is its full body minimizing support to make me feel confident in any occasion. It offers the control and adjustment necessary for my body to recover quickly and effectively to take the desired figure. This garment also features an open crotch design for easy bathroom access. So that it helps me to wear it on any occasion hassle free. Its wide straps also support hooks that adjust to your fit and comfort. The three front lines of hooks enhance the setting and make it easy on & easy off. This bodysuit also reduces and supports the waist, hips, thighs and entire abdomen so it makes us look gorgeous all the time.


It also has high elastic fabric at the chest, lamination design, suitable for a variety of chest sizes so that we don’t have to worry more about when we wear it. For your info, this wear shaper is also very helpful for those who just have post-surgical surgery. This wear helps us to quickly recover our body.  

Another one product that I choose is Sculptshe Side Zipper Lace Hem Body Shaper  


This body shaper shapes your Waist, Hips and Thighs. Ideal for daily use, Post surgery and postpartum new mommies. It comes with side zipper shapewear, inner hooks to adjust the garment easily, adjustable and removable straps. Zipper crotch for optimal comfort and cotton lining for comfort. This Body shaper will round your back side, slims your waist, thighs &  give you all over maximum compression.. 

What makes this bodysuit so special is it’s almost invisible under clothes and has a brief style bottom to eliminate uneven shaping around the thighs. So that we also can wear it anywhere we want and we can still wear a bra as normal, without any bumps at the back. It makes me so confident to wear it at any time that I want. 

In addition, this shapewear can also be natural butt lift, removable and adjustable straps, side zipper to maintain invisibility underneath all clothing, zipper on crotch available for easy bathroom use and low back so you can wear this Faja underneath backless dresses.

Trust me, we will enjoy a more trim and toned figure, and show off a beautiful hourglass silhouette and everybody's eyes will focus more on you. This bodysuit will help us to slim our body instantly. It helps to flatten & firm our stomach. 

This bodysuit also hides and smoothes bumps and bulges everytime we wear it. It gains our self-confidence to meet people when we wear it too. The light material, breathable fabric that won't roll up make us so comfortable to wear it. It is almost invisible under clothes so we are worry free to wear it. The crotch buckle design feature makes it convenient to use the restroom. What more that we are asking for, this is the most perfect bodysuit that you must have. Go and get it while the stock lasts!


Read More

Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand™ 2021 Menyokong Kehidupan, Menggalakkan Penjagaan Kesihatan dan Membantu Kelangsungan Hidup 3 NGO di Pahang

Tuesday, October 26, 2021

1 comment
Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand™ 2021 Menyokong Kehidupan, Menggalakkan Penjagaan Kesihatan dan Membantu Kelangsungan Hidup 3 NGO di Pahang  |  Pandemik COVID-19 merupakan satu tempoh yang amat mencabar kepada semua, dengan organisasi-organisasi kebajikan merupakan antara pihak yang paling terkesan ekoran pengurangan sumbangan daripada sektor korporat dan masyarakat awam.


Ayam Brand™, satu jenama makanan sihat dan mudah dalam tin yang terkenal dengan kualiti, tanpa penggunaan bahan pengawet dan MSG tambahan, terus memberi sokongan kepada rakyat Malaysia dengan penganjuran semula Kempen Komuniti Penyayang Ayam Brand 2021. Bertemakan #AyamBersamaMu, ia menggalakkan pilihan gaya hidup yang lebih sihat menerusi konsep 3S dalam Pinggan Sihat Malaysia, membantu kelangsungan hidup melalui program #AyamFutureCreator, pada masa sama menyumbang bekalan selama dua bulan produk Ayam Brand kepada rumah-rumah amal yang mengambil bahagian.

Kempen yang diadakan secara maya dan mematuhi SOP bagi memelihara keselamatan dan kesihatan peserta, ini membenarkan pakar pemakanan dari Hospital Pakar KPJ Damansara dan usahawan serta pencipta kandungan terkenal berusia 18 tahun, Arianna Natasha dari Arianna Kitchen, untuk berinteraksi dengan kanak-kanak di seluruh negeri.


Usaha ini akan membantu dan mendidik 1,500 kanak-kanak dari 32 rumah amal di seluruh Malaysia, selain turut menyediakan 230,000 hidangan Ayam Brand yang sihat kepada mereka. Antara penerima sumbangan berkenaan adalah 101 kanak-kanak dari Pertubuhan Kebajikan Baitul Husna Kuantan, Pusat Jagaan Chahaya, dan Pertubuhan Kebajikan Rapha Kuantan.

Menurut Pengurus Besar Ayam Brand™, Cik Chin Lee Foon, kempen CSR yang kini memasuki tahun ke-14 itu, telah menyumbang lebih 2 juta sajian sihat kepada lebih 25,000 individu dari 539 rumah amal dan NGO.


Terdapat penekanan lebih dalam menyediakan makanan kita sendiri, memberi tumpuan kepada kepentingan kesihatan tubuh dan mental. Pasukan Ayam Brand memberi pertimbangan terhadap faktor-faktor ini dalam membentuk kempen #AyamBersamaMu agar ia bertepatan pada masanya, bersifat relevan dan berguna kepada semua peserta dengan memberikan asas dalam amalan pemakanan yang sihat dan memberikan ilham agar berupaya menjadi pencipta kandungan yang bagus pada masa hadapan dan pada masa sama menyediakan sokongan ketara menerusi sumbangan bekalan selama dua bulan berupa produk Ayam Brand kepada setiap rumah amal yang mengambil bahagian. Tambahan lagi, para peserta #AyamFutureCreator berpeluang untuk memenangi RM6,000 dalam bentuk pelan simpanan SSPN Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN). - ujar Cik Chin.

Setiap rumah amal yang mengambil bahagian menerima kit permulaan #AyamBersamaMu yang terdiri daripada peralatan dapur, aksesori pencahayaan dan rakaman serta produk Ayam Brand untuk membantu permulaan pengalaman mereka menjadi pencipta kandungan. Bekalan produk Ayam Brand selama dua bulan turut merangkumi pilihan kegemaran kanak-kanak yang kaya dengan protein dan mengandungi Omega-3 khasnya Tuna Mild dan Pedas Ayam Brand, Saba Deli Natural Ayam Brand serta Kacang Panggang Keju Ayam Brand.


Ayam Brand™ menekankan sumbangan produk-produk sardin, mackerel dan tuna memandangkan kebanyakan rumah kebajikan kekurangan sumber yang mencukupi Omega-3 iaitu asid lemak yang penting tetapi tidak mampu dihasilkan oleh tubuh. Omega-3 membantu mencegah penyakit berkaitan jantung; menggalakkan aktiviti saraf yang sihat; menyokong penyerapan vitamin; memelihara sistem imunisasi yang baik dan menggalakkan perkembangan sel- sel di dalam badan termasuk perkembangan penglihatan dan otak kanak-kanak.

Pasukan Perkhidmatan Pemakanan KPJ Damansara mengelolakan bengkel maya berkenaan Pinggan Sihat Malaysia, atau lebih dikenali sebagai #SukuSukuSeparuh, yang mengesyorkan setiap sajian terdiri daripada suku bahagian protein, suku bahagian karbohidrat kompleks dan separuh bahagian sayur-sayuran serta buah-buahan berdasarkan saiz tangan, genggaman dan tapak tangan. Panduan mudah dilihat ini boleh membantu amalan pemakanan sihat individu sepanjang hayatnya.

Kami sentiasa percaya bahawa pencegahan adalah lebih baik daripada mengubati. Oleh itu, kami komited dalam mendekati komuniti dan berkongsi pengetahuan kesihatan yang penting. Kita perlu mula mengajar golongan muda berkenaan amalan kehidupan sihat, khususnya ketika pandemik. #SukuSukuSeparuh mudah difahami dan diikuti golongan dewasa mahupun kanak-kanak untuk mereka menjalani hidup yang lebih baik. - kata Cik Rushda Adiba Ismail, Pakar Pemakanan Kanan di Hospital Pakar KPJ Damansara.

 


Pertandingan Pamerkan Pinggan Sihat Anda telah memperlihatkan pasukan-pasukan dari setiap rumah amal menyediakan hidangan sihat berpandukan konsep #SukuSukuSeparuh. Satu pasukan akan dinobatkan sebagai johan setiap negeri dan akan menerima trofi kemenangan, sijil penyertaan dan cenderahati dari Ayam Brand. Rumah kebajikan lain juga akan menerima sijil penyertaan dan cenderahati. 

Hidangan makanan daripada Pertubuhan Kebajikan Rapha (Group C) yang menjadi Juara dalam pertandingan #SukuSukuSeparuh

Arianna Natasha, Pengasas Arianna Kitchen dan pencipta kandungan terkenal yang berusia 18 tahun, dan mempunyai hampir 4,000 pengikut atau followers di Instagram telah memastikan bengkel #AyamFutureCreator menarik dan mudah diikuti para peserta muda.

Arianna Natasha, usahawan media sosial berusia 18 tahun yang membimbing kanak-kanak cara untuk menjadikan content creator sebagai kerjaya

Saya harap program seumpama ini ada ketika saya mula menjadi pencipta kandungan. Membentuk kandungan yang menarik melibatkan usaha keras yang memerlukan kemahiran, kesabaran dan kreativiti. Program #AyamFutureCreator boleh menjadi permulaan kerjaya dan perniagaan bagi kanak-kanak ini, sekali gus membantu menjana pendapatan kepada mereka. - ujar Arianna sambil memaklumkan bahawa sandwic Ayam Brand merupakan antara snek terawal beliau pelajari semasa kecil. 
Ianya amat mengagumkan kerana saya dapat bekerjasama dengan salah satu jenama kegemaran saya dan dapat membimbing yang lain. 

Peraduan #AyamFutureCreator memerlukan kumpulan kanak-kanak menghasilkan sebuah video masakan selama 1 hingga 3 minit dengan menggunakan rangkaian produk Ayam Brand dan prinsip Pinggan Sihat Malaysia #SukuSukuSeparuh, berdasarkan tutorial oleh Arianna. Kanak-kanak terlibat perlu merakam, edit, tag, meletakkan tanda pagar dan mempromosikan video mereka di laman sosial untuk mengasah kemahiran sebagai pencipta kandungan. Arianna, pasukan Ayam Brand dan Pakar Pemakanan KPJ Damansara akan menentukan para pemenang yang berpeluang memenangi pelan simpanan SSPN PTPTN yang berjumlah RM6,000.

Sebagai langkah mematuhi SOP yang ditetapkan, kami tidak menganjurkan sebarang acara sejak tercetusnya pandemik Covid-19. Tentunya kanak-kanak amat gembira apabila kami mengaturkan acara maya #AyamBersamaMu. Mereka amat menyukai bengkel #SukuSukuSeparuh kerana dapat mempelajari perancangan pemakanan, para dewasa juga menyukainya. Mereka sukakan bengkel  #AyamFutureCreator kerana kesemuanya ingin menjadi pencipta kandungan yang terkenal suatu hari nanti. Kami berterima kasih kepada Ayam Brand™  kerana menyokong pihak NGO bertahun-tahun lamanya. Kami amat gembira kerana terpilih menerima bekalan produk Ayam Brand selama dua bulan, khasnya pada ketika ini sumbangan adalah amat terhad. Kami amat menghargai Ayam Brand™ kerana sentiasa bersama kami dan menjaga kebajikan komuniti. - jelas Cik Grace daripada Pertubuhan Kebajikan Rapha Kuantan.
Saya perlu memakan lebih sayur, buah-buahan, protein dan Omega-3 untuk jadi lebih sihat, tinggi dan kuat. Saya rasa saya mampu menang pertandingan #AyamFutureCreator dan memulakan perniagaan macam Kak Ary. Terima kasih Ayam Brand kerana membantu saya menjadi pencipta kandungan! - kata salah seorang peserta.

Untuk mengetahui lebih lanjut berkenaan kempen CSR #AyamBersamaMu dan program #AyamFutureCreator, layari laman https://www.ayambrand.com.my atau https://www.facebook.com/ayambrandmalaysia.





Read More

5 Tip Hilangkan Rasa Malas

Sunday, October 24, 2021

4 comments
5 Tip Hilangkan Rasa Malas  |  Bila ada masa aku akan isi dengan membaca buku.. Terbaru aku baca buku motivasi yang benar-benar memberikan aku motivasi diri yang tinggi iaitu buku Dajal Dalam Diri #30SifatKeji : Cegah & Hindar.. Aku akan share dekat sini apa yang aku suka dalam buku ini.. Untuk kali ni aku nak share 5 tip untuk hilangkan rasa malas yang dikongsikan oleh penulis dalam buku ni.. Mana tahu boleh dijadikan rujukan korang juga kan.. Hehe..


5 Tip Hilangkan Rasa Malas

Sebenarnya banyak tip, petua, cara, etc untuk hilangkan rasa malas ni.. Mudah-mudahan cara ini dapat membantu korang untuk nyahkan 'Dajal Dalam Diri' ini..

1.  Fikirkan Tujuan Dan Impian Hidup

Adakah kita nak kehidupan yang bermakna atau sia-sia?
Adakah kita nak dunia yang bersifat sementara atau akhirat yang kekal abadi? #MakeAChoice

Kalau nak yang terbaik untuk hidup, tiada cara lain kecuali tukarkan sifat malas itu kepada rajin..

2.  Fikirkan Pasal Mak Ayah

Cuba kenangkan kesusahan mereka sepanjang membesarkan kita. Pernahkah mereka merungut kerana memiliki korang? Pernah tak mereka abaikan korang?

Then, fikirkan adakah kita mahu jadi anak yang berbakti atau anak derhaka? Adakah kita nak menyusahkan mereka dengan sifat malas kita ni sepanjang hayat? #ThinkAboutIt

3.  Amanah Dan Sayangi Diri

Kalau bukan kita yang sayangkan diri sendiri, siapa lagi? Jadi, berusahalah buat sesuatu untuk tingkatkan kualiti diri. Kalau 24 jam asyik goyang kaki je, apa yang korang boleh dapat?

Ingat, rezeki takkan datang bergolek walaupun korang beribadah banyak macam mana sekalipun.

4.  Kelilingi Diri Dengan Aura Positif

Carilah kawan yang baik dan mampu membimbing ke jalan yang benar. Kalau taka da, korang sendiri yang kena mulakan untuk membina persekitaran yang harmoni.

Tak lokek ilmu, saling  membantu dan pandai menyantuni antara perkara yang secara tak langsung  dapat memupuk sifat #RinganTulang

5. Berdoa

Mohonlah kepada-NYA agar dijauhkan dan dihindari dari sifat ini. Tapi pastikan doa dipohon dengan bersungguh-sungguh dan kemudian dilaksanakan melalui perbuatan.


Ya Allah, aku berlindung kepada-Mu dari kelemahan, rasa malas, rasa takut, kesusahan di waktu tua dan sifat kedekut. Dan aku juga berlindung kepada-Mu dari seksa kubur serta bencana kehidupan dan kematian. - Hadis riwayat bukhari dan muslim


Sumber : Buku Dajal Dalam Diri by Sis Youjae 


Read More

Novakid Kelas Bahasa Inggeris Dalam Talian Untuk kanak-Kanak Berumur 4 Hingga 12 Tahun

1 comment
Novakid Kelas Bahasa Inggeris Dalam Talian Untuk kanak-Kanak Berumur 4 Hingga 12 Tahun  |  Assalamualaikum.. Hi guys! Apa aktiviti korang hari ni? Masih kekal di rumah lagi ke atau dah mula bekerja? Aku yakin pasti ada yang masih bekerja dari rumah kan dan mungkin ada dikalangan korang yang buntu tak tahu nak buat aktiviti apa dengan anak-anak.. Haaaa dekat sini aku nak share story dengan korang tentang Novakid.. Korang pernah dengar tak tentang Novakid ni? Kalau tak pernah, Novakid ni adalah kelas Bahasa Inggeris dalam talian untuk kanak-kanak berumur 4 hingga 12 tahun.. Opsss nanti dulu mommies.. Ni bukan kelas yang membosankan tetapi ini kelas yang menyeronokkan bagi kanak-kanak.. Serius best sangat!! Jom aku cerita..


Novakid 'Online Learning' Yang Menyeronokkan

Sepanjang PKP ni, memang anak aku sentiasa berada di rumah.. Macam-macam aktiviti jugalah aku terpaksa fikirkan untuk menghilangkan rasa bosan mereka.. Salah satunya, aku daftarkan anak aku online class di Novakid.. Bagus tau online class Novakid ni tau.. Mungkin bila dengar tentang online class ni, dah terbayang kebosanannya kan terpaksa belajar dan belajar.. Tapi tidak di Novakid.. Anak-anak pasti seronok dan terhibur serta excited nak join online class di Novakid ni sebabnya kelas semuanya sangat interactive.. So, korang yang tengah cari online class untuk anak, aku recommended sangat korang daftar di Novakid.. Pasti anak-anak akan suka.. 


Macam Qhaliff sendiri, memang excited sangat masuk online class Novakid ni.. Cikgu yang mengajar pun pandai sangat handle kanak-kanak, tak terlalu serius.. So, anak-anak akan lebih yakin dan tak takut untuk mengikuti kelas online ini.. Lagi best di Novakid ni, kita boleh pilih native speaker tau.. Jadi, ni boleh membuatkan anak-anak lebih yakin untuk berkomunikasi.. Lagi pun belajar dengan native speaker ni adalah cara terpantas untuk mendapatkan hasil yang cepat.. Korang juga boleh tengok profile setiap cikgu yang berkhidmat di Novakid ni.. Jadinya, lebih mudahlah nak pilih cikgu yang sesuai mengikut timing yang korang prefer untuk anak korang.... Ramai juga cikgu di Novakid ni tau.. 


Ok, konsep Novakid ni mudah je.. Lepas kita langgan kelas, kita boleh dah boleh booking terus jadual belajar.. Jadual pun waktu fleksibel.. So, mudah la nak setting masa kan.. Boleh pilih time kita sendiri dan tidak terikat dengan jadual yang telah ditetapkan.. Very nice!! Kelas pun hanya 25 minit tau untuk setiap sesi.. Tak lama, so anak-anak pun tak la bosan mengadap kelas yang terlalu lama sehingga berjam-jam kan.. Lagi pun, Novakid ni juga adalah merupakan platform interaktif.. Itu yang membuatkan anak-anak seronok belajar di Novakid.. Aku rasa dengan cara ni, anak lebih cepat belajar dan faham sekaligus cepat dapat kuasai Bahasa Inggeris.. 

Aku suka dengan interfacenya.. Minimalis, clean and nice... Senang nak faham step by step.. Senang cerita 'user-friendly' la... gittchewww!! Bagi aku as parents, memang mudah sangat nak buat booking di Novakid ni.. Kalau ada masalah teknikal pun, terus boleh berhubung dengan mereka just pergi ke ruangan chat yang disediakan untuk dapatkan bantuan segera.. Memang terbaik Novakid ni..

Masukkan emel untuk register


Dah register akan ada akaun parent dan anak untuk booking dan juga kelas online


Ini akaun parent di mana, boleh tambah baki akaun dan juga schedule jadual belajar anak


Bahagian "Jadual Say" ni, bolehlah pilih tarikh yang sesuai untuk kelas online anak


Cikgu pun boleh pilih tau.. Cikgu semua dari luar negara ya.. 

Di bahagian "pustaka" pula, boleh dapatkan material untuk anak-anak belajar

Nak tengok tahap pencapaian, boleh pergi ke bahagian "pencapaian"


Kelebihan Online Class di Novakid

Banyak kelebihannya bila belajar di Novakid ni yang perlu korang tahu.. Antaranya :-
  • Persekitaran bahasa - Belajar dengan penutur asli
  • Guru berpengalaman - Setiap guru di Novakid adalah pakar ESL yang bertauliah dengan pengalaman mengajar dalam talian
  • Dari mudah ke sukar - Mula secara mudah dan beransur-ansur menjadikan program lebih sukar.
  • Kelas dari rumah - Ibu bapa jimat masa dan wang ringgit untuk perjalanan ke pusat tuisyen dan guru di luar talian. Anak-anak dapat belajar di persekitaran rumah yang selesa tanpa risiko terdedah kepada jangkitan penyakit.
  • Program sesuai bagi semua usia - Program dicipta oleh pakar berbahasa inggeris yang berpengalaman dan memberi tumpuan kepada ciri-ciri pendidikan dan psikologi kanak-kanak berumur 4-12 tahun.

  • Standar pendidikan Eropah - Program dirangka berdasarkan Common European Framework of Reference for Languages (CEFR)

Langganan Percubaan Hanya RM64 Sahaja!


Serius la RM64 sahaja! Ya, hanya RM 64 sahaja 'trial subscription' ni untuk 4 kelas, selama 2 minggu.. Murah gila guys.. Berbaloi-baloi sangat.. Anak aku Qhaliff pun starting aku cuba trial subscription ni dulu untuk lihat keserasiannya dan ternyata dia sangat happy dengan online class ni.. Bagi korang yang nak cuba dulu tu, boleh ambil langganan percubaan ni.. Recommended sangat guys!!
  • 4 kelas individu untuk RM64
  • Kelas 25 minit
  • Platform permainan interaktif
  • Hanya guru berbahasa Inggeris
  • Jadual waktu fleksibel
Jom booking sekaranggggggg 👉 klik SINI

Bagaimana kelas dijalankan? Moh tonton kat SINI


Korang yang ada anak berumur 4 hingga 12 tahun tu, aku rekemen sangat korang daftar masuk anak korang dalam kelas online di Novakid ni.. Sekurang-kurangnya masa mereka dihabiskan dengan aktiviti yang memberi mereka manfaat.. Boleh dikatakan bermain sambil belajar kerana di Novakid sistem pembelajarannya so fun.. Anak-anak pasti seronok join kelas online di Novakid ni.. Qhaliff pun seronok tau.. Selalunya dialah yang susah sekali nak join kelas online.. Tetapi di Novakid, dia dengan senang hati serah diri untuk belajar bahasa inggeris di sana.. Alhamdulillah.. Seronok bila tengok dia happy...

Ok guys, itu jelah yang aku nak share tentang Novakid ni.. Moga bermanfaat buat korang semua.. Yang elok ikut, yang tak elok jangan ikut tau.. Haha.. Next ada story best, aku share lagi.. Hope korang setia di sisi Blog Lea Azleeya ni.. Haha.. Take care guys!! Stay safe...



Read More