The Haven Musical Extravaganza Menampilkan Karya Selangor Symphony Orchestra Di The Haven Resort Hujung Oktober 2022

Thursday, October 20, 2022

The Haven Musical Extravaganza Menampilkan Karya Selangor Symphony Orchestra Di The Haven Resort Hujung Oktober 2022  |  Pada 27, 28 dan 29 Oktober 2022, pemenang Anugerah All Suite Resort, The Haven Resort Ipoh akan mempersembahkan The Haven Musical Extravaganza hasil kerjasama Selangor Symphony Orchestra dan disokongi oleh Kementerian Pelancongan, Kesenian & Kebudayaan  (MOTAC). 


Wahh bukan selalu boleh layan muzik orkestra ni.. Inilah masanya.. So, bagi tetamu dan peminat muzik bolehlah menikmati penginapan mewah di samping malam muzikal dan gastronomi di persekitaran resort yang indah di The Haven Resort ni nanti.. Bukan senang tau nak tengok persembahan orkestra ni.. Rugi kalau tak ambil peluang ni.. 

The Haven Musical Extravaganza Menampilkan Karya Selangor Symphony Orchestra Di The Haven Resort Hujung Oktober 2022

Ini merupakan pengalaman 'Sensurround' yang pertama seumpamanya. Tetamu resort dapat  membuat pilihan untuk menikmati konsert sama ada di taman di tepi tasik, Amfiteater atau dari balkoni yang selesa di unit bilik mereka melalui pakej muzik istimewa yang telah  disediakan. Alunan muzik dari tasik menjadi lebih istimewa dengan kedudukan strategik pemuzik di sekitar resort, pinggir hutan dan di setiap aras ketiga-tiga blok. 

Konsert tersebut akan dipersembahkan oleh konduktor Eugene Pook, mezzo-soprano Jiayao  Sun, pemain biola antarabangsa Dr. Hyungi Kim dan penyanyi Asyraf Farhan Adi Zairi dari  Malaysia. Karya dari The Sound of Music, Phantom of the Opera, dan Kitaro, serta karya  Selangor Symphony Orchestra akan ditampilkan dalam program ini. Kesemua persembahan  akan bermula tepat pada jam 8:00 malam.

(Kiri-Kanan: Konductor SSO Eugene Pook, Pemain Biola Dr. Hyungi Kim, Mezzo-Soprano Jiayao Sun &  
Penyanyi Asyraf Farhan Adi Zairi). 


Peter Chan, Ketua Pegawai Eksekutif  The Haven All Suite Resort, berkata,
Selepas  berehat daripada pandemik, kami ingin sambung kembali industri pelancongan. Apakah  lagi cara yang lebih baik kalau bukan menyediakan percutian hujung minggu ke The Haven Resort di Ipoh dengan persembahan muzikal ekstravaganza yang indah?  
Tetamu yang menginap bersama kami akan diberikan pengalaman konsert musik yang  unik dan pertama seumpamanya dengan alunan muzik dari pentas terapung di tasik  yang dilengkapi dengan alam semula jadi hutan di sekelilingnya. 
Diinspirasikan oleh Festival Muzik Tahunan Hutan Hujan Sarawak; kami percaya The Haven Musical Extravaganza berpotensi untuk menjadi acara  tahunan yang paling menarik dan dijadikan tarikan penting untuk negeri Perak. Kami  berharap pertunjukan muzikal ini akan menjadi pemangkin kepada banyak lagi acara yang akan mempromosikan Ipoh sebagai Bandar Batu Kapur, Muzik dan Kesenian.

Dato' Rumaizi bin Baharin@Md Daud, Datuk Bandar Ipoh, turut hadir semasa majlis pelancaran.. Beliau berkata, 
Sudah tiba  masanya untuk The Haven memperkenalkan Muzikal Extravaganza di Ipoh. Usaha  memperkenalkan muzikal ekstravaganza ini sememangnya kreatif dan dialu-alukan oleh Kerajaan Negeri Perak yang sedang berikhtiar untuk mempromosi Ipoh sebagai Bandar Batu Kapur, Muzik dan Kesenian Asia. Sokongan sektor swasta, terutamanya dalam  usaha mereka untuk mempromosikan Ipoh sebagai destinasi pelancongan utama amat  dihargai khususnya untuk pelancong tempatan dan asing.
Setelah wabak ini beransur-ansur hilang, Ipoh dijadualkan terus menjadi  perhatian serta pilihan percutian yang indah untuk para pelancong. Dengan kesan  pandemik selama 2 ½ tahun, ia tidak melemahkan semangat The Haven untuk memulih  serta memastikan kemajuan Bandaraya Ipoh lebih hebat lagi.
SSO amat teruja untuk bekerjasama dengan The Haven Resort Ipoh dalam  memberikan pengalaman deria baharu dalam muzik. Siri ini menghimpunkan orang  ramai daripada semua latar belakang untuk menikmati muzik bertaraf dunia di dalam  suasana yang paling indah, di salah satu bandar bersejarah Malaysia - Eugene Pook, Pengasas Selangor Symphony Orchestra. 
L-R: Tuan Haji Khairul Anuar bin Haji Lodin (Senior Technical Director), Dr. Richard Ng (Ipoh City Councillor),
Mr Peter Chan (CEO, The Haven), Dato' Rumaizi bin Baharin @ Md Daud (Datuk Bandar Ipoh),
Puan Nurmalis bt Musa (CEO, Tourism Perak), Dato Seri Steve Low (CEO, Ab Life).

The Haven Resort juga merupakan penyokong pelbagai inisiatif yang diketuai oleh Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan (MOTAC), Lembaga  Penggalakan Pelancongan Malaysia dan Kerajaan Negeri Perak. Dengan itu, The Haven Resort telah iktiraf kepentingan menyokong industri pelancongan Perak dan  peningkatan ekonomi tempatan dengan usaha-usaha mereka untuk menarik  pengunjung dari seluruh Asia. Majlis Bandaraya Ipoh di bawah pimpinan Dato' Rumaizi  bin Baharin @ Md Daud juga telah mula mempromosikan Ipoh sebagai sebuah Bandar Batu Kapur, Muzik & Kesenian di Asia. 

The Heven Musical Extravaganza akan diadakan tiga malam berturut-turut bermula dari RM390++ Seorang

Pengalaman yang imersif ini pasti akan didapati dalam persembahan muzik "Sensurround" yang merupakan  persembahan yang pertama seumpamanya, dilengkapi oleh landskap unik akustik semula jadi dan teknologi di The Haven Resort. Persembahan tersebut akan diadakan selama tiga malam berturut-turut iaitu pada 27, 28 dan 29 Oktober 2022.

The Haven Musical Extravaganza ini adalah salah satu daripada persembahan-persembahan yang akan datang. Puan Nurmalis bt Musa, CEO Tourism Perak, juga akan  menghadiri acara tersebut. Pakej muzikal ini bermula dari RM390++/seorang* dan boleh dibeli melalui :-

WhatsApp : +6019-7598285
WhatsApp : +6012-5705498 (Cik Yee Lai Kuan)

Keseluruhan pakej yang tersedia termasuk penginapan di suite yang serba lengkap, dan  sarapan yang mewah disajikan pada pagi berikutnya. Para tetamu juga boleh memilih  untuk menambah makan malam bufet antarabangsa untuk melengkapkan pengalaman  mereka dengan harga RM75.00 bersih. 

Sila layari https://www.thehavenresorts.com/ untuk maklumat lanjut.1 comment: