Showing posts with label pregnant. Show all posts
Showing posts with label pregnant. Show all posts
Shopping Kelengkapan Baby Dan Berpantang Di Lazada

Shopping Kelengkapan Baby Dan Berpantang Di Lazada


Shopping Kelengkapan Baby Dan Berpantang Di Lazada  |  Assalamualaikum wbt... Hi olls!! Memandangkan line 'orang kuning' tak berapa nak bagus dan terlalu nazak, aku terpaksa update entry kali ni menggunakan hp kecik aku ni dengan line 4G Redone... Susah betul nak menaip dengan hp seno'et aku ni.. Hadoi... Tapi tak pe, janji ada semangat untuk update blog.. Hiks... Hari gaji baru ni aku dok pulun shopping kelengkapan baby dan berpantang aku... Inilah padahnye bila awal-awal tak nak slow-slow beli.. Bila dah dekat dengan due date, mula la gelabah unta nak lengkapkan segala bende.. Huhuhu..


Kali ni aku pulun shopping secara online jerk kat lazada.. Senang sikit tak perlu aku buang tenaga pergi baby store pilih barang.. Aku pun memang dah tak larat nak berjalan sangat.. Macam biasa, aku akan guna alamat pengasuh anak aku untuk penghantaran barang... Hari tu, sekali gus barang sampai serentak.. Berlonggok sekali sampai.. Kesian kakak pengasuh terpaksa terima barang aku yang banyak tu.. Adehh!!

kelengkapan baby dan berpantang, lazada malaysia
Shopping kelengkapan baby dan berpantiang

Ini hasil shopping aku yang pertama.... Setiap barang dihantar oleh kedai yang berbeza-beza.. Sebab tu lah parcel jadi banyak.. Barangnya tak seberapa pun... 

Untuk berpantang, sebelum ni aku guna produk Anugerah dan kali ni, aku nak cuba pula produk Nona Roguy.... Aku beli 3 barang jerk pun.. Minyak dan krim untuk berbarut serta jamu phytonatal untuk elak sembelit.. Beli yang perlu aje.. Tak ketinggalan juga, krim epal Anugerah tu untuk cover krim barut nona roguy.. Mane lah tahu kot-kot tak cukup ke ataupun x serasi dengan aku, leh guna balik krim epal anugerah tu.. Aku suka!! hehe.. Minyak telon baby masih setia dengan Anugerah.. Harga yang aku dapat di lazada sangat murah berbanding aku beli diluar.. Memang berbaloi-baloi.. Nasib baik skodeng lazada dulu sebelum beli... Hehe..

Disposable Breast Pads tu memang keperluan yang sangat penting bagi aku time berpantang... Cukup la kot sekotak untuk permulaan... Untuk stoken pula, puas jugak mulanya dok mencari stoken sesuai dan tebal.. Lastnya jumpa jugak.. Alhamdulillah, bila sampai tu aku berpuashati dengan kualiti stokennya.. Tebal dan cantik.... Baju baby tu ada kesilapan penglihatan sikit.. hehe. Aku ingat yang pink tu warna peace, sekali sampai warna pink daaaa... Hadoiii.. Hahha simpan ajo la jawabnye yek...


Ni pulak hasil shopping kali kedua aku di lazada... Nasib baik time aku shopping baju baby ni, time baby fair kat lazada.. Dapatlah harga murah dan berbaloi-baloi... Brand Anakku lagi.. Yelah kalau beli dekat butik Anakku, sekotak baju ni harga dalam RM59... Kat lazada aku dapat dengan harga RM 25 - RM 27 sahaja hokeh!! Memang tak lepas peluang la aku memborongnya.. Kat dalam ada 6 item... Memang murah.. Kualiti terbaik dari ladang..


Rompers ni pulak aku mintak tolong kakak aku belikan di GM Plaza, KL... Kebetulan dia nak kesana, terus aje buat order.. hehe.. Aku order 1 set carter's rompers dan 1 set carter's jumpsuit.. Sekali ada pulak rezeki baby nak dapat 1 set lagi rompers hadiah dari kakak aku.. Alhamdulillah.. Sebenarnya, baju ni aku baru jerk dapat petang tadi.. Gambar kat atas ni, gambar dari kakak aku.. Ahakz...


Last sekali, keperluan yang terpenting.. Nipple Cream.. Medela Tender Care Lanolin.. Krim ni harussss ada semasa berpantang dan menyusu baby... Kalau tak de krim ni memang menderita la jawabnye time menyusu... huhuhu... Krim ni kecil je saiznya.. Harga pun boleh tahan jugak tapi setanding dengan keberkesanannya... Time Qhaliff dulu krim ni la aku guna.. Kali ni pun masih setia dengannya..

Alhamdulillah segala kelengkapan yang diperlukan semuanya dah ada.. Mungkin kalau ada yang tercicir pun hanya satu dua barang aje lagi.. Tak de la risau sangat.. Baju bajan baby pun dah siap dibasuh... Sekarang cuma perlu standby aje apa yang patut dan terus simpan dalam kereta.. In case apa-apa nanti, semua dah ada...

Doakan segalanya dipermudahkan untuk aku ye kengkawan... 😎😊😍

Read more »
Lea Azleeya
8 Comments
Alhamdulillah, Dah Scan Jantina Baby Baru

Alhamdulillah, Dah Scan Jantina Baby Baru


Alhamdulillah, Dah Scan Jantina Baby Baru  |  Assalamualaikum wbt.. Hi korang..!! Akhir bulan lepas aku dah siap-siap buat temujanji dengan sebuah klinik private, Klinik Azzahra, Bukit Rangin, Kuantan untuk scan jantina baby baru aku ni.. Temujanjinya iaitu pada hari semalam, 8 June 2017, Khamis, 9.00 Malam.. Sebelum ni aku scan di sebuah klinik di Indera Mahkota.. Kali ni aku memilih untuk buat scan 3D/4D di Klinik Azzahra kerana dekat dengan rumah dan menawarkan diskaun sebanyak 10%.. Alhamdulillah.. Tak de la terlalu mahal nak bayarkan... 

sumber : google

Semalam lepas solat Isyak, terus ke klinik.. Time tu Qhaliff dah tidur.. Hehe.. Kesian pulak dia.. Letih sangat la tu tidur awal semalam.. Terpaksa la angkat dia.. Nak kejut tak sampai hati pulak.. Sampai klinik barulah kejutkan dia... Dia pun kena tengok bakal adik dia ni kan.. hehe.... Lama jugak menunggu nak masuk bilik doktor, sebab ada pesakit excident tengah terima rawatan..

Lebih kurang 9.30 malam baru dapat masuk bilik doktor.. Kerja-kerja men-scan baby pun  bermula.. Bertungkus lumus doktor mencari side untuk mendapatkan wajah baby dengan tepat.. Agak susah jugak la.. Sampai aku kena baring mengiring lagi tu.. Kandungan aku 26 minggu 1 hari.. Semuanya dalam keadaan baik.. Baby sihat tiada masalah.. Beratnya 900g.. Untuk tempoh 26 minggu, berat tersebut adalah normal kata doktor.. Alhamdulillah... Cuma uri dalam kedudukan agak rendah... Moga di 28 minggu nanti uri dapat naik balik.. Amiin..

scan jantina anak, scan 2D, scan 3D, scan 4D
Scan 3D/4D jantina baby baru

Ni hasil dari scan semalam... Dengan harga RM 72.00, aku diberi sekeping gambar wajah baby ni dan sekeping CD yang dimuatkan dengan gambar dan video semasa scan dijalankan.. Aku sangat berpuashati dengan layanan doktor dan cara dia scan..  Memang lama.. Doktor buat bersungguh-sungguh dan tidak sambil lewa.. Sekali dengan penerangan yang lengkap lagi diberikan..

Dari hasil scan semalam, doktor mengkhabarkan yang aku akan menimang cahaya mata lelaki lagi.. hehehe.. Ada geng la Qhaliff nanti.. Ummi dia jugak tak de geng lagi.. haha.. Alhamdulillah, mengandung kali ni tak banyak ragam.. Lebih relax... Semoga anak yang aku kandungkan ini sihat dan sempurna tubuh badannya, menjadi seorang anak yang soleh dan insan yang berguna serta pandai, alim dan beramal.. Amiin.. 


Read more »
Lea Azleeya
16 Comments
Memilih Set Bersalin Yang paling Bagus

Memilih Set Bersalin Yang paling Bagus


Memilih Set Bersalin Yang paling Bagus  |  Kandungan aku dah masuk 5 bulan lebih.. Dah start otak bercelaru fikir barang-barang baby dan set bersalin nanti.. Agak malas nak memikirkannya.. Tapi kena jugak fikir... hehe.. Untuk yang lepas aku guna produk Anugerah, Nona Roguy dan Tanamera... Tapi tak ambil 1 set.. Orang cakap akan berlaku pembaziran bila ambil 1 set.. So, aku amek langkah terbaik, beli yang perlu sahaja.. Masa Qhaliff dulu, produk Anugerah aku cuma ambil minyak telon baby, Minyak Pilis, Losyen Sejuta Khasiat (hijau) dan Minyak Sejuta Rahsia.. Untuk produk Nona Roguy pula aku cuma ambil pil Phytonatal untuk memudahkan pembuangan.. Dan Tanamera aku ambil Minyak Kelapa Dara dan Sabun Herba... Kira campur-campur la.. Untuk kali ni, aku dah tak tahu pulak nak try yang mana.. Ada la jugak dok risik-risik dengan member pengalaman dorang.. Macam-macam cadangan aku dapat.. Antaranya..

Nona Roguy
sumber : google

Ramai yang suggest Nona Roguy.. Tak dinafikan, pil Phytonatal dia memang superb terbaik.. Mungkin aku akan ambil juga untuk kali ni.. Dan kalau aku memilih produk ni, aku akan ambil juga Minyak untuk barut.. Nak amek 1 set memang tak mungkin.. Akan berlaku pembaziran.. hehe..

Mustika Ratu
sumber : google

Ada juga yang suggest Mustika Ratu.. Katanya lebih ok dari Nona Roguy.. Boleh cepat kurus.. Hurmm Cam teruja jugak nak guna.. Hehe.. Tapi kesesuaian sebenarnya atas badan masing-masing kot.. Masih memikirkannya..

Amway
sumber : google

Yang ni set Amway.. Ramai jugak yang guna ni.. Dia ada step-step dia.. Bila boleh mula makan yang tu.. Bila boleh mula ambil yang ni.. Hah gituu.. Rajin ke aku ni? Hehe..

Anugerah
sumber : google

Atau masih nak kekalkan dengan produk Anugerah?? huhuhu.. Tapi hati ni dok rasa nak pakai produk lain pulak.. Haha.. Nak pilih produk untuk berpantang pun susah kan.. Hehe..

Kot-kot la korang ada suggestion untuk aku.. Leh la kongsi-kongsi.. Senang sikit aku nak memilihnya nanti.. Tak gitu?? Hiks..


Read more »
Lea Azleeya
5 Comments
Hadapi Masalah HB Rendah Dan Fibroid Mengandung Kali ini

Hadapi Masalah HB Rendah Dan Fibroid Mengandung Kali ini


Hadapi Masalah HB Rendah Dan Fibroid Mengandung Kali ini  |  Allahuakbar.. Dugaan mengandung kali ni agak mencabar.. Yang terdahulu pun mencabar jugak tapi dari segi lain.. Kali ni dengan masalah yang lain... Kalau dulu aku hadapi masalah alahan yang terlalu lama hampir 7 bulan kandungan alahan baru stop.. Dulu dok asyik meludah tak henti-henti.. Now, aku hadapi masalah HB rendah dan Fibroid mengandung kali ni.. 


Pada 21.02.2017 aku start buat buku pink (buku ibu-ibu mengandung)... Time tu cuma masalah air kencing kotor sahaja.. HB masih ok 11.6.. Masih boleh tersenyum.. Time ni alahan memang teruk sampai tak boleh nak makan.. Tak boleh nak bau minyak wangi, tumis menumis orang memasak, dan macam-macam la tak boleh nak baunye.. Sampai berak anak pun tak boleh nak bau.. So, encik suamilah yang mengambil alih basuh berak anak.. Hehe.. Time ni berat aku 53kg.. Yang lain-lain tak de masalah cuma kencing kotor sahaja... Aku disarankan minum air masak banyak sikit.. Camno nak minum air masak, nak berkumur pun muntah berjelanak... Aku dok pulun air manis jerk la hari-hari.. Itu jerk yang  boleh masuk..


02.03.2017 temujanji seterusnya.. Bermulalah check up bulanan aku.. Untuk kali ni semua ok.. Tak de masalah yang timbul.. Alhamdulillah... Urin ok.. Berat naik dengan stabil iaitu 53.5kg... Naik 0.5kg sahaja.. Setiap bulan hanya boleh naik sebanyak 0.5 - 1 kg aje hokeh.. Kalau lebih memang kena bebel la jawabnya.. Time ni alahan masih teruk.. Pagi-pagi nak berus gigi memang azab rasa... Loya dia rasa cam nak pengsan.. Kadang-kadang sampai muntah.. Berjam-jam la dok dalam bilik air mengadap morning sickness..  

Sampailah check up bulanan seterusnya pada 06.04.2017.. Masa ni masalah makan aku dah ok.. Kire aku dah berselera la sikit untuk makan... Kemahenn aku makan.. Sampai tengah malam pun makan lagi.. Apa yang aku makan? huhuhu Burger.. Maggi.. KFC... Mekdi... Itu jerk yang aku selera.. Nasi memang masih belum boleh masuk.. Kalau tak makan, lapar pulak baby.. Paling dasyat aku ketagih bege mekdi.. Start la timbul masalah.. Berat aku naik mendadak sebanyak 55kg... Dekat 2kg hengkoooo naik!! Merahlah telinga aku kena bebel dengan nurse.. Huhuhu.. Dah terpaksa kena datang check up 2 minggu sekali pulak.. Aduss...


Temujanji setersnya pada 20.04.2017.. Urin ok.. Masalah HB rendah pulak masa ni... Arghhh perkara yang kalau boleh tak nak terjadi akhirnya terjadi juga.. HB aku turun dari 11.6 kepada 10.7.. Nurse tak percaya HB aku rendah, dia suruh aku pergi ambil darah dekat lengan pulak.. Resultnya 10.1.. Adusss lagi teruk.. Lastnya nurse amek yang 10.7.. Berat pun bermasalah lagi.. Naik lagi 0.5kg iaitu 55.5kg.. Aku hanya mampu tersenyum sumbing aje.. Selera makan aku memang dasyat time ni.. Rasa macam susah nak kawal.. Sekali lagi aku kena bebel dan terpaksa jumpa doktor.. Yang tak bestnye doktor suggest aku minum air gula... Aku ulang MINUM AIR GULA!!!.. Arghhhhh penyiksaan apakah ini.. Pastu doktor suggest aku ambil iron tablet 2 biji sehari untuk naikkan HB.. Aku agak liat makan ubat sebelum ni.. Lepas masalah HB ni, aku kemain rajin makan ubat ikut jadual..

Jumpa balik nurse.. Dia cakap nanti dia call untuk kasi date minum air gula.. Huhu..


Next appointment 22.04.2017... Temujanji dengan doktor untuk scan kali ke-2... Time ni lah dugaan paling besar datang pada aku.. Macam nak gugur jantung bila doktor cakap aku ada Fibroid... Allahuakbar... Rasa kerdilnya diri ini.. Diuji dengan dugaan yang tak pernah aku sangka akan datang pada aku.. Fibroid sebesar 2cm x 4cm kata doktor... Aku tergamam masa tu.. Kelu lidah tak tahu nak cakap apa... Doktor cakap fibroid ni tak bahaya.. Ia akan hilang sendiri bila dah melahirkan anak nanti.. Tapi penerangan doktor tu masih buatkan aku tak tenteram...

Melangkah keluar dari klinik, aku termenung aje memikirkan masalah aku ni.. Pastu terfikir pulak nak buat 2D scan dekat swasta untuk mengesahkan sekali lagi... Terus aje call klinik yang ada buat scan ibu mengandung.. Mujur tak perlu temujanji untuk scan 2D.. Hanya walk in sahaja.. Memudahkan kerja.. Result dari scan swasta tersebut, doktor tak menjumpai apa-apa bengkak atau benjolan.. Puas doktor scan sana sini sampai ke tepi perut pun dia scan tapi tak jumpa apa-apa yang disyaki sebagai fibroid.. Fuhhhh terasa lega rasa... Doktor juga cakap keadaan rahim ok dan baby pun ok..  Alhamdulillah syukur seandainya memang tiada fibroid.. Tapi aku kena tunggu jugak untuk scan seterusnya pada 21.06.2017 nanti untuk keputusan selanjutnya.. Moga-moga tiada fibroid.. Insyaallah.. Amiin...



04.05.2017 aku check up lagi.. Cam biasa check up 2 minggu sekali.. Urin aku ok.. HB masih rendah dan makin menurun pulak.. Haiss,.. Rasanya aku dah makan ubat mengikut jadual.. Cuma tak boleh nak telan B-com sahaja sebab busuk yang amat... Apa masalahnya lagik agaknya.. Mungkin pemakanan pulak kali ni.. Aku jarang makan sayur hijau kot.. Nasi dah boleh makan.. Memasak pun dah boleh.. Alahan dah 100% hilang time ni.. Berat turun sikit jadi 55kg.. Nurse pun pelik.. Hehe.. Aku kurangkan makan tengah malam.. Biasa pukul 12 masih makan lagi.. hehe..

Kalau dah bermasalah, harus kena jumpa doktor.. Doktor suggest aku makan sayur hijau setiap makan nasi... Makan jambu, delima, kerang dan macam-macam lagi la.. Kusut pulak aku nak ingat semuanya.. Haha!!

Untuk ujikaji seterusnya, aku try jugak telan B-Com.. Nak tengok result HB aku akan datang camne pulak.. Harap-harap ada peningkatan.. Sekarang pun aku tengah cuba untuk telan sayur hijau.. Makan jambu batu.. Gigih berusaha untuk naikkan HB.. Moga segalanya ok nanti.. Ibu sihat, Baby pun sihat.. Amiin.. 

Next Appointment, 17.05.2017.... Kite tunggu dan lihat resultnya.. Huhu..


Read more »
Lea Azleeya
3 Comments
[name=Lea Azleeya] [img=//1.bp.blogspot.com/-grWfwgzBOkQ/Xq8WSYJDTsI/AAAAAAAAfZI/tVxseM6NvuIeDN_Ksav4Cf2pX3udRXJGQCLcBGAsYHQ/s1600/lea%2B1.jpeg] [description=Hi, Lea here! I'm lifestyle & beauty blogger based in Kuantan, Pahang. I'm started blogging since Jun 2013. For any review, please email me at sotskirts@gmail.com] (facebook=http://www.facebook.com/s0tskirt) (twitter=http://www.twitter.com/LeaAzleeya) (instagram=http://www.instagram.com/lea_azleeya) (youtube=http://www.youtube.com/leaazleeya)