Showing posts with label life. Show all posts
Showing posts with label life. Show all posts
Hobi Segarkan Mata

Hobi Segarkan Mata


Assalamualaikum wbt..


Hobi Segarkan Mata  |  Haaa inilah hobi yang dapat menyegarkan mata aku.. Menanam pokok bunga.. Gile tak segar, pepagi nak pergi kerja dah boleh hadap bunga-bunga yang ada kat laman rumah.. Segar aje mata... Macam-macam bunga aku beli.. Encik somi pown suka bunga jugak.. So, senanglah sikit.. Aku beli bunga, dia tukang jaga.. Hehe.. Kire ok la tu kan..

Buat masa ni, bunga-bunga ni aku park dulu kat lantai camni.. Nenanti kalau ada duit lebih, aku tempah le rak pokok bunga ni dengan adik aku.. Mahal jugak kos buat rak bunga weh.. Leh pengsan seminggu.. 

Cara susun tu, dah cam nak jual pokok bunga jerk kan.. Dulu aku susun kedua-dua belah pagar aku.. Yang boleh aku susun camni tu, sebabnya kat sebelah lagi tu, bila time siram bunga, air masuk kawasan rumah jiran aku.. Pastu berlumut rumah dia.. Tak best la.. Kat sebelah sini pown masuk jugak, tapi tak berlumut pulak.. Ada la sikit-sikit, aku dah kasi sental dah.. 

Mesti korang pelikkan, camne aku boleh sental simen jiran sebelah.. Pagar dorang berkunci hokek.. Yang sebelah sini tak de orang tinggal.. Aku sental melalui lubang-lubang pagar hijau tu jerk.. Bersih wooo.. Licin berkilat.. Hehe.. Sental lumut jerk la.. huhu..

Jom tengok pokok kesayangan aku..


Nin dia.. Korang tau tak apa nama pokok ni?? Huhu.. Sebenarnya, aku sendiri pown tak tahu apa nama pokok ni.. Dah alang-alang tak tahu tu, baik kite tarok nama kan.. Jadi, aku telah namakan pokok ini dengan nama pokok reggae.. Haha!! Korang tengok la dedaun dia tu, dah macam rambut dreadlock aje.. Tu sebab aku kasi nama tu.. 

Ni pokok kesayangan aku.. Satunya, sebab keunikannya.. Selain tu, time nak beli bunga ni, hanya sepokok ni aje yang ada dekat kedai bunga tu.. Pastu mahal pulak tu.. Sebab dah minat, aku beli la jugak.. Tengok kat kedai lain ada je pokok ni tapi tak seunik yang ini.. 

Oklah, habis dah cerita bunga aku.. Hobi korang apa pulak??



Read more »
Lea Azleeya
10 Comments
Ciciko Datang Menjadi Peneman Adik

Ciciko Datang Menjadi Peneman Adik


Assalamualaikum wbt..


Ciciko Datang Menjadi Peneman Adik |  Dah agak lama rasanya tak bercerita tentang kehidupan seharian.. Banyak yang nak diceritakan sebenarnya tapi keadaan yang tak mengizinkan menyebabkan cerita tersebut berlalu begitu sahaja tanpa di apdet di sini.. Huhu..

Seperti yang aku janjikan di-entry yang lalu, aku nak bercerita kucing peliharaan kami ni yang kami namakan sebagai Ciciko.. Hehe.. Entah macam manalah dapat nama ni.. Aku main bedal sebut aje.. Lastnya, terus aje guna nama tu..



Kalau korang nak tahu, Ciciko ni kucing terbuang.. Ibunya entah kemana.. Dia ditinggalkan oleh Ibunya selepas dilahirkan bersama seekor lagi beradiknya.. Hehe aku cerita dah macam cerita kisah manusia pulak ye.. Haha.. Ok, sambung lagi... Ciciko dan seekor lagi beradiknya dok melepak dekat rumah jiran aku ni meminta makan.. Jiran aku ni siap beli makanan untuk mereka.. Tak lama selepas itu, beradik ciciko tu mati dilanggar oleh jiran aku tu.. Jadinya, tinggallah Ciciko keseekoran tanpa teman lagi.. Hehe..

Nak dijadikan cerita, satu hari tu jiran aku  ni outstesen beberapa hari dan terbiarlah Ciciko tanpa makanan.. Dia pown datanglah meminta makanan kat umah aku pulak.. Time tu, encik somi baru balik kerja dalam pukul 11.30 malam.. Dia mengiaw macam nak retak rumah akibat kelaparan.. Ekeke... (tragis pulak rasa. hahaha).. Encik somi kesian, terus kasi makan..

Keesokan harinya, Ciciko masih ada di halaman rumah kami.. Keadaan dia sangat menyedihkan.. Dengan kurusnya.. Kusut masainya.. Kotornya.. Aku rasa dia mengalami cirit-birit sebab melihat keadaannya yang agak teruk tu.. Kerana kesian, kami ambil dia untuk di pelihara.. Boleh juga jadi teman sepermainan untuk Qhaliff.. Encik somi mandikan dan beri makan.. Aku bab-bab jaga kucing ni malas sikit.. So, encik somi yang uruskan semua.. Hehe.. Takat nak beli makanan ke ape, boleh la aku uruskan.. Nak mandikan ke jaga ke, memang tak lee.. Malas wehhhhh!!


Ni masa mula-mula kami ambil dia dan bersihkannya.. Terketar-ketar dan macam orang terkena parkinson aje gayanya... Kesian gile kowt... Syiok jerk dia dok lam selimut tebal.. Hehe.. Malam tu, kami dok fikir kat mana dia nak tidur.. Kang kalau lepas dalam rumah aje, mau dia berak merata.. Adehh tak sanggup mak nakkk!! Leh pengsan 5 hari..

Time dok fikir tu tetiba teringatkan Bos kecik aku.. Bos kecik a.k.a ketua bahagian tempat aku kerja a.k.a EO.. hehe.. EO aku tu memang seorang yang sayangkan kucing.. Banyak kucing yang dia pelihara.. Tapi semuanya kucing mahai-mahai lee.. Bukan kucing kampung.. Hiks.. Dia ada petshop.. So, aku pown call la dia kowt-kowt ada sangkar kucing yang boleh dipinjam.. (pinjam??) Yela pinjam dulukan, mane tau kejap jerk aku jaga kucing ni.. rugi pulak beli.. Kalau dah agak lama nak jaga boleh la aku bayar jerk sangkar tu nanti..

Agaknya nasib menyebelahi kami, EO cakap ada sangkar kecik untuk dipinjamkan kepada kami.. Alhamdulillah.. Terus la kami ke rumah dia untuk ambil sangkar tu.. Lega rasa.. Mungkin rezeki lagi malam tu, EO sedekah pulak makanan kucing.. Siap bagi susu kambing untuk ciciko cuba.. Kami beli juga pasir untuk ciciko membuang dengan EO.. Alhamdulillah segalanya berjalan lancar malam tu.. TQ sangat pada Eo aku tu sebab banyak membantu malam tu.. Hiks..


Bersepah sekali sangkarnya..

Makanan dan pasir ciciko

Hari-hari dok jaga makan dan kebersihannya, Ciciko semakin sihat dan sangat aktif... Semua pelik tengok kelincahan Ciciko.. Terlalu aktif.. Kalau ada tikus dalam rumah ni, harus dia kejar sampai dapat.. Hehe.. Habis kaki kami digigitnya.. Bak kata orang-orang tua dulu tu, 'menikus'.. Qhaliff pown dikejarnya.. Lari mencuat si kecik tu kene kejar..

Bila dah ada teman main ni, aku tengok Qhaliff lebih happy.. Seronok jerk.. Balik dari rumah pengasuh, terus cari Ciciko dalam bilik stor.. Nasib baik anak aku tak de alahan apa-apa pada kucing dan bulu kucing.. Kalau tak memang aku tak bela dah kucing...


Tika dan saat ni, Qhaliff sedang bercuti dengan pengasuhnya.. Pengasuh bawak dia balik kampung.. Lahai sunyi gile rumah ni tak de budak kecik tu.. Lambat betul dapat jumpa dia balik.. Seminggu.. Khamis ni dia baru balik.. Tu pown kalau balik khamis ni.. Silap-silap, sabtu baru dapat jumpa.. Alahaii!! Rasa lambat pula hari-hari berlalu bila Qhaliff tak de dengan aku.. Rindu bangat dengan dia.. Agaknya Ciciko pown rindu kowt dengan dia.. Haha..

Moh le kite tengok video Qhaliff dok bergurau senda dengan Ciciko..






Read more »
Lea Azleeya
10 Comments
Tragedi Kasut Putus

Tragedi Kasut Putus


Assalamualaikum wbt..

Tragedi Kasut Putus |  Throwback cerita awal bulan lalu.. Korang pernah tak mengalami kasut putus disaat-saat akhir sesebuah majlis nak bermula.. Hadoiiii.. Mak mengalaminya nakkk oiii awal bulan baru ni.. Rasa nak menangis pown adoooo..

Nak dijadikan cerita.. Aku terpilih menyertai Sukan Jabatan aku peringkat kebangsaan baru-baru ni.. Haiss susah bebenoo nak taip tajuk sukan tersebut.. Alkesahnya tak nak show nama jabatan.. Itulah natijahnya, nama sukan pown dah berbelit-belit.. Haha.. Kisahnya lagi disini, aku dipaksa rela untuk memegang playcard semasa perbarisan.. Aku yang mewakili negeri pahang ni, buatlah persiapan mana patut untuk hari perbarisan tersebut.. Pakaian dah sah-sahlah lain dari yang lain.. Peserta perbarisan pakai trek suit.. Aku memang tak boleh lah nak pakai trek suit time tu.. 


Hari perbarisan adalah hari Jumaat.. Selepas solat jumaat lebih kurang dalam pukul 3.00 petang, semua peserta diminta untuk berkumpul di padang mengikut kontinjen masing-masing.. Aku ni dah bersiap-siaplah dan ready untuk turun dari bilik asrama ke padang... Oh lupa, Sukan tersebut diadakan di INSPEN, Bangi.. Maka kami memang menginap di asrama pelajar.... Hehe..

Tragedinya bermula semasa turun lift.. Keluar aje pada lift dan aku melangkah keluar, time tu la tapak kasut aku tercabut.. Huwaaaaaa... Haruuu wehhh time tu.. Aku pown naik la balik nak amek selipar jepun aku dekat bilik asrama.. Hahaha.. Gile betul la.. Naik aje sampai tingkat atas, pappp!! tali kasut pulak putus.. Lagikk la haruuu.. kikiki.. Lastnya aku jalan kaki ayam ke bilik asrama.. Haiss.. Kasut tersebut aku dah campak dalam tong sampah dek kerana terlalu frust.. Lupa nak amek gambar kasut.. HIks..

Kasut tu sebenarnya dah lama tak dipakai.. Beli ritu, pakai sekali aje dan terus simpan.. Dek terlalu lama tak digunakan lah kowt, maka kasut tersebut tercabut satu persatu.. Haiss..  Teruk!!


Nampak tak kasut yang aku pakai tu?? Hehe.. tu kasut pinjam hokeh!!.. Nak tahu aku dapat dekat mana kasut tu?? Haaa ni nak cerita ni..

Al kisahnya, otw pergi padang tu, aku skodeng la kaki-kaki penonton yang ada.. Mana tau kowt-kowt ada kasut cantik yang boleh aku pinjam.. Ahakz.. Tapi nan hadoooo.. Ramai yang berkasut sukan time tu.. Nama lagik hari sukan, mesti la pakai kasut sukan kan.. Lastnya aku buat keputusan, pakai aje la selipar jepun tu.. Lantak la orang nak cakap apa pown.. Ada aku kesah.. Haha..!!

Time aku dah menuju ke padang, terserempak pulak dengan Boss Besar aku.. Pengarah jabatan aku.. Dia tanya, dah nak ke padang ke?? Kami ia-kan aje la.. Sebab dia pown terlibat juga dengan perbarisan.. Dah kebetulan dia ada, aku pown apa lagik, tanya lah dia ada kasut cantik tak? Haha,, Dia cakap tak de, yang ada hanya kasut kerja.. Punyalah sporting bos aku tu, dia sama naik dengan kami dok cari kasut lain sebagai ganti.. 

Akhirnya aku dapat kasut cantik untuk dipakai.. Boss aku call member dia mintak pinjam kasut.. Alhamdulillah ada.. Sama saiz dengan aku.. Syukur sangat-sangat.. Segan gile aku.. Dah lah kasut kawan dia tu kasut mahal.. Hadoii.. Segan wehhh!! Nak tak nak pakai jugalah dah tak de pilihan lain dah.. Selesa bangat pakai kasut mahal ni.. Haha..Barulah aku boleh tersenyum dikala itewwww... TQ Allah.. TQ boss..

Keesokan harinya, aku tak punya aktiviti untuk dilakukan kerana aku terlibat dengan sukan bowling pada hari ahad.. So, hari sabtu tu aku curi masa untuk pergi beli kasut lain untuk dipakai semasa majlis makan malam nanti.. Aku jelajah Alamanda untuk cari kasut baru sesambil skodeng tempat bowling yang akan kami bertanding hari ahad nanti..

Dalam wishlist aku memang dah tersenarai sepasang kasut untuk dibeli.. Tapinya tak terbeli sehinggalah hari tersebut aku buat keputusan untuk membelinya.. Kebetulan pula warna yang aku nak ada dekat Alamanda.. 


Kasut yang aku idamkan.. Carlo Rino.. Warna yang aku nak adalah warna hitam aje.. Tapi di Kuantan takde pulak warna hitam.. Yang ada warna hijau dan merah.. Alhamdulillah, dekat Alamanda ada warna hitam.. Terus aje aku sambar.. Kasut untuk aku buat pergi kerja.. Ahakz..

Dah ada kasut, senang hati nak pergi majlis makan malam.. Yelah, kalau tak de kasut ni mahu aku pakai kasut sport atau selipar jepun aku tu.. Hehe.. Kire macam kasut penyelamat la ni..


Alomokkk.. cam gemok lak aku pakai tudung ni.. Hadoii.. Time majlis makan malam, untuk kontinjen pahang kami mengenakan t-shirt kuning ni dengan seluar slack.. Ada jerk yang pakai seluar jeans.. Sian member sebelah aku tu, dia nak pakai seluar jeans aku tak kasi.. Wahaha.. Manelah nak tahu dorang selamber jerk pakai jean.. Hiks.. Kontinjen Pahang paling menyerlah dengan pakaian berwarna kuning.. Ala-ala diraja gitu.. Tapi bos aku menggelarkan kami geng LEBAH.. haha.. Lebah di katanya kami.. Adessss...

Okelah.. abeh dah cite throwback aku pasal kasut putus.. Len kali aku cite agik ekk... 

Wa Chowww d0lu..!!


Read more »
Lea Azleeya
13 Comments
Aku Yang Terlalu Busy..!!

Aku Yang Terlalu Busy..!!


Assalamualaikum wbt


Aku Yang Terlalu Busy..!!  | Minggu yang terlalu bizi untuk aku.. Pelbagai bende nak kena hadap.. Rasa tak cukup kaki tangan kengkadang.. Tak cukup masa pown iya juga... Di tambah pula hari, di hari permulaan gaji ni.. Hadoii lagi banyak bende nak kena fikir dan settlekan.. 

Ehhh panjang pulak aku mengeluh ye.. Bukan nak mengeluh kosong, tetapi saje nak luah perasaan kat sini... Haha.. Buat kengkawan blogger yang kenal diri ini, aku harap jangan berkecik hati ye kalau aku tak punya kesempatan untuk melepak dekat laman rumah korang sebab korang sangat setia datang jengok laman aku ni.. Hehe.. Thankz sangat-sangat..

Esok pown tataw lagi punya kesempatan tak untuk jengok blog aku ni.. Esok hari panjang yang sangat sibuk dengan urusan keluarga... Kesana kemari menguruskan hal keluarga pula..

Minggu hadapan juga merupakan hari bizi sedunia aku.. Haha.. Gile dah macam PM dah bizi aku ni.. Tahap naga bizi nye.. Bila nye aku tak bizi ni?? Adehh.. Time tak bizi time tidooo.. Wahahaha..

Ok lah.. tu jerk la aku nak menceceh kat sini dan meluahkan apa yang terbuku dalam hati ni.. Cewahh Gitu sekali yek.. Cam sengsara sangat jerk gayanya.. Ada yang sudi mereview blog aku ni, aku ucapkan bebanyak terima kasih.. Kengkadang tak sangka, aku terjun dalam dunia blogging ni tetiba dapat pulak perhatian daripada blogger-blogger yang sentiasa sokong aku.. Thankz uolls.. Moga korang terus maju dalam dunia blogging.. Aminn...

Read more »
Lea Azleeya
6 Comments
[name=Lea Azleeya] [img=//1.bp.blogspot.com/-grWfwgzBOkQ/Xq8WSYJDTsI/AAAAAAAAfZI/tVxseM6NvuIeDN_Ksav4Cf2pX3udRXJGQCLcBGAsYHQ/s1600/lea%2B1.jpeg] [description=Hi, Lea here! I'm lifestyle & beauty blogger based in Kuantan, Pahang. I'm started blogging since Jun 2013. For any review, please email me at sotskirts@gmail.com] (facebook=http://www.facebook.com/s0tskirt) (twitter=http://www.twitter.com/LeaAzleeya) (instagram=http://www.instagram.com/lea_azleeya) (youtube=http://www.youtube.com/leaazleeya)