Top Social

Nasi Goreng Putih Emak Aku!

Friday, September 07, 2018
Nasi Goreng Putih Emak Aku!  |  Assalamualaikum wbt.. Hai korang.. Dinner apa malam ni? Aku hari ni tetiba teringatkan Nasi Goreng Putih yang selalu mak aku masak dulu.. Rindu pulak air tangan mak.. Dek kerana teringin sangat nak makan nasi goreng putih, untuk dinner hari ni aku goreng la nasi goreng putih yang paling simple alaf ini.. Haha!! 


Time sekolah dulu, aku cukup teruja bila mana sarapan pagi mak aku buat Nasi Goreng Putih ni.. Aku memang tak ade nama special untuk nasi goreng ni jadi aku letak aje la nasi goreng putih sebabnya warna putih semata.. Ekeke.. Bagi aku sendiri, aku lebih suka nasi goreng tanpa perencah macam ni.. Tak tahu la kenapa.. Aku suka, bila makan hanya rasa masin garam secukup rasa, rasa bawang, rasa lada besar... Perghh sedap weh!! Rasa original tanpa perencah.. Nak lagi sedap tarok cili api.. Terangkat weh rasa pedas!!

Tapi kali ni aku buat memang tak isi lada kecik sebabnya aku masih sedar diri yang aku ada anak yang juga ingin merasai air tangan aku ini.. Cewahhh.. Ayat tak leh blah.. Haha!! Walaupun dah makan nasi goreng putih ciptaan aku sendiri, aku masih tetap rindukan nasi goreng putih mak aku yang super sedap tu.. Huhu..

Oh ya, ada satu ketika tu dek kerana nasi goreng putih ni aku bengang gile dengan abang aku.. Nak tahu kenapa? Sebabnya, satu hari tu mak aku buat nasi goreng putih untuk sarapan pagi.. Aku dah bajet, lepas mandi aku nak pekene nasi goreng putuh super sedap mak aku tu.. Korang nak tahu apa jadi time aku nak makan tu? Aku bukak aje kuali, tengok nasi goreng putih dah menjadi nasi goreng kicap.. Abang aku punye kerja.. Dia pergi oter balik nasi goreng mak aku tu.. Kurang asam betol!! Frust menonggeng aku weh tak dapat makan nasi goreng mak aku.. Terus masuk bilik dalam keadaan yang nak marah!! Haha!!

Aku sendiri pun tak tahu kenapa aku obses sangat dengan Nasi Goreng Putih ni.. Sedangkan adik beradik yang lain, tak berapa suka nasi goreng putih lebih suka nasi goreng berperencah.. Mungkin aku ni UNIK kot.. Wahahaha!! Ok la, cukup lah sampai disini aje aku merepek malam ni.... Jom teman aku makan nasi goreng putih ni untuk second round.. Haha!!


8 comments on "Nasi Goreng Putih Emak Aku!"
  1. Ehhh, nasi goreng putih kesukaan ekin jugakk ni. .Ekin pun suka sebab sedapp,, kalau makan time panas baru lepas masak tu,, mmmmmmm.. Lagi sedap!

    ReplyDelete
  2. Nasi goreng sempoi ni Lea..simple tapi amboi gitulah..hehehe...yang macam nilah bertambah makan..

    ReplyDelete
  3. Masakan mak juga yang terbaikkan lea walaupun masakan tu simple je..

    ReplyDelete
  4. Sedap ni. Lain orang lain citarasanya.

    ReplyDelete
  5. ini memang ohsem.. selalu kat kampung and kadang2 kena request. mak pun kadang2 tak faham nape anak dia suka nasi goreng cemni. simple n sedap dats it =D

    ReplyDelete
  6. Nak resepi!! Hehehe nanti bosan bosan boleh try 😄

    Lenne Zulkiflly Blog

    ReplyDelete
  7. Masakan mak adalah yang terbaik !! Tapii tengok tu cam sedap je

    ReplyDelete
  8. Rencah die just mayang je ea?

    ReplyDelete