Top Social

Resepi Ayam Korea Pedas Sedap Viral

Tuesday, May 01, 2018
Resepi Ayam Korea Pedas Sedap Viral  |  Dah dekat-dekat nak puasa ni, mulalah mencari resepi yang sedap-sedap untuk menu berbuka nanti.. Asal lalu aje resepi sedap dekat wall facebook atau terbaca dekat mana-mana blog, mesti screen shot simpan dalam phone.. Senang nanti, bila time puasa boleh terus belek aje tak yah nak mencari dah.. Hehe.. Bosan jugakkan kalau hari-hari berbuka dengan menu yang sama.. Jadi, untuk pelbagaikan menu berbuka, kita standby awal-awal resepi yang bajet-bajet best dalam phone.. Hiks.. 


Nak dijadikan cerita, baru-baru ni lalulah dekat wall facebook aku Resepi Ayam Korea Viral dari Blogger LinLiena... Mengancam habis gambar dia... Memang tak mampu untuk menunggu time puasa baru buat.. Haha... Hari gaji baru ni, time beli barang dapur terus aje beli bahan-bahan nak buat Resepi Ayam Korea Viral ni... Tak sabar rasanya nak buat.. Dah terbayang-bayang keenakannya... Tu baru tengok gambar Sis Lin, belum lagi makan ayamnya.. Haha!!

Tapi nak buat tu kena cari masa yang sesuai jugak sebenarnya sebab encik suami kerja shif.. Jadi, tunggu dia cuti baru dapat buat.. Kebetulan hari ni 1 Mei, jadual kerja dia Cuti Mingguan.. Bolehlah buat hari ni untuk makan tengahari.. Tapi kitorang bukan makan dengan nasi putih tau, tetapi makan dengan nasi goreng.. Baru ngam dengan Ayam Korea ni..

Orite, jom aku ajarkan korang cara masak Ayam Korea Pedas Sedap Viral ni... Perghh nama resepi pun aku derhaka wehh!! Haha!!

Resepi Ayam Korea Pedas Sedap Viral

Untuk percubaan pertama ni aku guna 6 ketul ayam sahaja..
Sorry ye, tak snap pulak gambar ayam bersih.. 
Ni gambar yang dah diperap dengan tepung.. Ekeke..


Perap ayam dengan Tepung Tempura Bistari semalaman..
Hakak perap 2 - 3 jam jerk dik non sebab tak sabooo dah nak ngap!! Haha...
(Kalau nak guna Tepung Goreng Seri Aji pun boleh jugak macam Kak Lin guna.. Hiks)


Dah siap perap 2 - 3 jam ayam tadi,
bolehlah golekkan satu persatu dalam Tepung Tempura Bistari


Lepas tu bolehlah digoreng sehingga garing..
Aku kedekut minyak, sebab tu ayam tu tak tenggelam... Haha!!


Bahan-Bahan Sos
****
2 sudu besar Sos Tiram
2 sudu besar Sos Cili
2 sudu besar Madu
2 sudu besar Sos Plum ( Untuk memberikan rasa masam)
Aku tak isi pun sebab malas nak beli.. Hehe



3 ulas bawang putih
3 @ 4 biji cili padi

Kalau korang rasa nak pedas, korang tarok la banyak-banyak cili ye..
Ikut tahap kepedasan masing-masing..  Aku letak 7 biji aje cili api untuk kali ni.. hehe


Tumbuk bawang putih dan cili padi sampai lumat..
Eh! Sorry lesung batu aku dah terbelah dua, jadi aku kisar guna benda alah ni aje.. Ekeke..

Sebenarnya kalau tumbuk lagi sedap tau.. Jadi, korang jangan malas ye..
Mesti kene tumbuk bahan-bahan ni dengan lesung batu baru ada umphh...!!


Kemudian, bolehlah campurkan bahan-bahan sos 
dengan bahan yang telah ditumbuk/kisar tadi.. 

Korang boleh ejas rasa dia time ni.. Kalau korang rasa nak manis, bolehlah tambah madu.. 
Kalau nak masam, bolehlah tambah sos.. Kalau nak pedas, hah korang tumbuk la lagi lada dan tambah.. Hehe..


Ayam goreng dah ada, sos pun dah ada.. Jom kita satukan mereka.. 

Panaskan kuali... Letakkan minyak 2 sudu besar dan tumis sos tadi.. Jaga api ye, jangan terlalu kuat nanti sos hangus.. Masukkan ayam dan kacau rata..



Yeyyyy!! Siap dah Ayam Korea Pedas Sedap Viral kita... Nak makan macam tu aje pun boleh.. Tapi aku lebih suka makan dengan Nasi Goreng.. Sodapppp!!

Ok, Selamat Mencuba..

Credit : Kak Lin


13 comments on "Resepi Ayam Korea Pedas Sedap Viral"
  1. Aku pun slalu PS resepi tp nak buatnya tah bila, yg ni nak try, cfrm sedap ni (asal resepi ayam mmg sedap, aku pminat fanatik ayam😁)

    ReplyDelete
  2. ADuh, kenapalah baca entri ini di malam begini. Lapar lah Lea!!! Sedapnyaa nampak tempting sangat ayam Korea <3

    ReplyDelete
  3. Teringin makan..tp tgh oantang..sabo aje lah.. hahaha..

    ReplyDelete
  4. Ya Allah...kombinasi pedas manis tu....ummmphhh..

    ReplyDelete
  5. rupanya mudah jer nak buat
    nampak sedap

    ReplyDelete
  6. eh nak cuba la..senang je resipinya..

    ReplyDelete
  7. Hari tu ada student jual ayam korea ni. Dari taknak beli, tetiba diorang menggoreng, jadi tergugat la sikit iman. Last2 beli juga dan sedap. Tapi kalau buat sebdiri lagi puas hati sebab dapat makan banyak2

    ReplyDelete
  8. wow!nampak menyelerakan sangat ni!! Thank you kongsi resepi :)

    Fatina Mudz

    ReplyDelete
  9. Oo gtu. Bnyk step lerr pulok. Ni kena time amzar duk elok elok baru bleh concentrate. Hahhaa

    ReplyDelete
  10. aiks 5 ketoii jerr ayam .. x cukop ngap ni..hiii.. nampak gaya macam kena ratah saja pon sedap ni ..nak cuba la buat

    ReplyDelete
  11. terliur terus tengok resipi ni kak lea!

    ReplyDelete
  12. Tq beri resepi...sedap dan menyelerakan...

    ReplyDelete
  13. Senang je resepi ya. Nanti boleh cuba...

    ReplyDelete