7 Golongan Yang Mendapat Naungan Di Akhirat

Thursday, February 20, 2014


Assalamualaikum..

Mata ni tak selesa sangat hari ni.. Tetiba aje terkene sakit mata lak.. Entah jangkit dengan sape.. Rasa-rasanye jangkit dengan anak saudara aku kowt... hikhik.. Tak pe.. Dugaan kecil untuk aku.. cewahhh..

Hari ni aku nak cerita sal 7 golongan yang akan mendapat naungan di akhirat nanti.. Artikel ni pown aku dapat dari sebuah buku yang aku baca dan aku sayang sangat-sangat buku tu.. hehehe.. Buku ni penah aku review dulu.. Buku yang betul-betul memberi keinsafan pada aku.. Semai Benih-Benih Syurga.. Dalam buku tersebut ada menyentuh berkenaan 7 golongan tersebut.. Jom kite jenguk-jenguk..

Seperti yang kita tahukan, pada hari pertama pengadilan di padang mahsyar nanti, seluruh umat manusia berhimpun, dari manusia pertama iaitu Nabi Adam a.s sehinggalah manusia terakhir. Keadaan umat manusia pada hari itu sesuai dengan amalannya semasa di dunia dahulu.. Rasullullah SAW menggambarkan ada tujuh golongan manusia akan mendapat pertolongan dan naungan pada hari tersebut. 7 Golongan tersebut ialah :-

Ihsan google


7 Golongan Yang Mendapat Naungan Di Akhirat

1.  Pemerintah yang adil. Ini kerana tanggungjawab dipikul pemerintah dalam melaksanakan keadilan adalah perkara yang amat berat dan bukanlah mudah bagi seorang pemimpin untuk melaksanakan keadilan terhadap semua rakyatnya. Sekiranya keadilan ini berjaya ditunaikan, ganjarannya adalah amat besar sekali. Namun jika gagal, dia menjadi pemerintah yang zalim dan azab menanti di akhirat.

2.  Pemuda yang hidupnya sentiasa mengerjakan ibadat kepada ALLAH SWT. Ini kerana sebaik-baik masa dan semahal-mahal harganya di dalam hidup seseorang manusia adalah ketika alam remaja kerana pada usia muda seseorang, berbagai ujian dan godaan terpaksa ditempuhi. Maka beruntunglah pemuda yang berjaya melepasi rintangan itu.

3.  Orang yang hatinya sentiasa terikat dengan masjid. Sesungguhnya terdapat hadis menyebutkan bahawa dua ayunan kaki yang melangkah ke masjid ganjarannya amat besar di sisi ALLAh SWT dan dikategorikan sebagai satu sedekah.

4.  Dua orang yang berkasih sayang kerana ALLAH SWT di mana kedua-duanya berkumpul dan berpisah untuk mendapat keredaan ALLAH SWT. Hubungan yang terjalin di atas dasar yang bercanggah dengan syariat sehingga melanggar batas agama, adab kesopanan dan sebagainya adalah hubungan yang menjurus ke arah dosa dan maksiat. Seharusnya ikatan kasih sayang yang dijalinkan sesama manusia mestilah ikhlas kerana ALLAH SWT agar perhubungan itu mendapat pahala, restu dan keberkatan daripadaNYA.

5.  Orang yang dipujuk oleh perempuan kaya lagi rupawan untuk berzina lalu dia menolak dengan berkata-kata, "Aku takut kepada ALLAH SWT". Ini menunjukkan keimanan dan ketakwaan yang sebenar berjaya menangkis segala bentuk godaan yang datang. Hal ini bukanlah mudah kerana tanpa kekuatan iman seseorang itu pasti akan mudah terpengaruh dengan bisikan nafsu dan akhirnya terjebak dalam perbuatan zina.

6.  Orang yang bersedekah secara bersembunyi sehingga tangan kirinya tidak mengetahui apa yang diberi oleh tangan kanannya. Ia menggambarkan mengenai keikhlasan hati orang yang bersedekah.Sesungguhnya tidak ramai orang dapat menyembunyikan kebaikan yang dilakukannya melainkan akan terdapat perasaan riak dan ingin menunjuk-nunjuk supaya mendapat pujian atau sanjungan dari orang ramai.

7.  Orang yang menyebut atau mengingati ALLAH SWT dengan keadaan tidak ada dalam ingatannya perkara lain, lalu menitis air matanya kerana mengingati sifat jahal dan sifat jamal ALLAH SWT. Inilah sifat Muslim Mukmin sejati yang mempunyai perasaan cintakan ALLAH SWT dengan sepenuh hatinya. Dia sentiasa memikirkan dan menghayati kejadian dan keagungan ciptaan ALLAH SWT serta sifatNYA yang Maha Agung. Oleh yang demikian hati, fikiran dan jiwanya terhindar daripada perkara yang melalaikan.

Alhamdulillah selesai sudah coretan untuk tajuk ini.. Moga artikel ini dapat memberi manfaat kepada korang semua.. 

Selamat Membaca & Beramal

1 comment: