Ikan Talapia Masak 3 Rasa Yang Simple Dan Mudah

Ikan Talapia Masak 3 Rasa Yang Simple Dan Mudah  |  Hari ahad baru ni encik suami request nak makan Ikan Talapia Masak 3 Rasa... Jadi, aku usahakan juga untuk buat walaupun sebelum ni tak pernah buat.. Haha!! Kiranya firstime la aku try buat ni.. Ada la jugak usha resepi kat internet sekali imbas.... Bende tak pernah buat jadi nak jugak tahu basicnya macam mana ye dak? hehe.. Lepas tu main agak-agak sendiri jerk la... Nasib baik menjadik.. Huhu.. Jom tengok resepinya...

Ikan Talapia Masak 3 Rasa Yang Simple Dan Mudah
Ikan Talapia Masak 3 Rasa Yang Simple Dan Mudah

Ikan Talapia Masak 3 Rasa
Oleh : Lea Azleeya

Bahan Untuk Ikan
1 ekor ikan talapia
Tepung Tempura Bistari - lumur pada ikan
Minyak Masak untuk menggoreng


Bahan Untuk Sos
4 ulas bawang putih - ketuk
8 tangkai cili padi - dipotong kecil
1 inci halia - dihiris halus
3 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
1 biji bawang besar - dipotong dadu
1 biji tomato - dipotong dadu
1/4 biji lada benggala - dipotong dadu (aku guna warna hijau & merah)
kuib nenas dalam tin
3 helai daun limau purut - sila buang tulang daun tu ye!
Minyak masak untuk menumis
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Perasa - Pasti Sedap Knorr secukup rasa

Cara-Cara Goreng Ikan
  • Bersihkan ikan sebersih-bersihnya dan gaulkan dengan Tepung Tempura Bistari.. Biasa orang guna tepung jagung kan.. Disebabkan tepung jagung tiada, jadi aku gantikan dengan Tepung Tempura Bistari.. Sedap rupanya..
  • Panaskan minyak di dalam kuali.. Setelah minyak betul-betul panas, barulah masukkan ikan.. Setelah garing, angkat dan ketepikan..


Cara-Cara Buat Sos
  • Panaskan minyak di dalam kuali.. Tumis bawang putih, halia dan cili padi.
  • setelah bawang putih kekuningan, masukkan pula sos cili dan sos tiram... Seterusnya masukkan juga 5 sudu jus nenas di dalam tin beserta daun limau purut.. Sepatutnya kena isi juga sos tomato untuk cipta rasa masam tu.. Masalahnya aku tak suka sos tomato jadi aku lebihkan sikit jus nenas.. Hehe.. Kacau seketika.
  • Last sekali, masukkan bahan-bahan lain seperti bawang besar, tomato, nenas dan cili benggala.. Masukkan sedikit air supaya tak terlalu kering dan seterusnya masukkan garam, gula dan serbuk perasa - Pasti Sedap Knorr secukup rasa..
  • Biarkan kuah mereneh seketika.. Setelah kuah agak pekat dan berkilat, bolehlah diangkat dan terus curahkan ke atas ikan yang telah digoreng tadi..
  • Sedia untuk dihidang!!


Mudahkan!! Dulu-dulu aku ingatkan masak 3 rasa ni susah dan cerewet.. Bila dah buat ni, rasa senang gile kot!! Anytime boleh buat... Cuma bahan-bahannya agak banyak la.. Boleh aje kalau nak isi nenas saja, tetapi kurang sedap dan tak cantik la persembahan Masak 3 Rasa tu.. Betul tak? Hehe..

Orite, kalau korang nak cuba resepi derhaka aku ni, boleh la cuba.. Kalau nak resepi yang penuh, bolehlah terjah resepi dari Kak Azie Kitchen di SINI.. Biasa kalau nak masak apa-apa mesti aku rujuk blog beliau.. Tapi akan terjadinya resepi derhaka sebab aku suka tukar dan ubah bahan-bahannya.. Haha!! Sorry Kak Azie.. Apa-apa pun, resepi ni memang menjadik.. 

Selamat mencuba uolls!!


10 comments on "Ikan Talapia Masak 3 Rasa Yang Simple Dan Mudah"
  1. macam sedap jeee!!buleh try nanti ni!

    ReplyDelete
  2. kita memang suka ikan talapia ni buat 3 rasa lea..Memang sedap makan garing² kan

    ReplyDelete
  3. Sabtu ni akak nak makan ikan talapia abah akak mancing..hehehe..dah request dah..Ahad lepas diorang tayang kat akak..

    ReplyDelete
  4. huihhh terliur pulak rasanya.. hihihi nampak macam ada potensi untuk kak Lea jual nie..

    ReplyDelete
  5. menarik... boleh cuba hujung minggu ni. heee

    ReplyDelete
  6. sedap uiii...masak sendiri memang puas hati.
    JanjiKita

    ReplyDelete