Kuih Raya Homemade 2017

Kuih Raya Homemade 2017  |  Alhamdulillah raya tahun ni ada sedikit kekuatan dan mood untuk membuat kuih raya sendiri.. Kalau tak, baju raya pun malas nak fikir.. Pakai aje mane ada... Raya ni berbeza sikit dari yang sebelumnya.. Mood raya tu terlebih sikit.. Mungkin hormon raya dalam badan terlebih.. Haha!! Dengan menggagahkan diri yang sedang preggy ni aku buat kuih raya homemade sebanyak 3 jenis.. 3 jenis aje la yang mampu pun... Selebihnya ada yang beli dan diberi oleh rakan taulan... 

Tart Nenas - Kuih Raya Homemade 2017
Kuih raya pertama yang terlintas difikiran nak buat adalah tart nenas... Mungkin agak mudah kot... Tak cerewet... Carilah resepi yang berkurun lama disimpan entah kat mana... Lepas jumpa tu, tengok-tengok resepi yang ditulis agak tidak lengkap dan huru-hara... So, operasi mencari resepi lain mula dilakukan.. Rasa tak yakin dah nak buat ikut resepi lama.. Huhu.. Buat tart nenas dengan resepi baru, alhamdulillah menjadik la jugak.. Tapinya, tak simpan pulak resepi ituuu.. Main screen shot dan dah terdelete pun.. Hadoi... Tahun depan kalau nak buat lagik kena carik lain lagik.. Teruk betul la aku ni... Haiss...


Kuih raya kedua yang aku buat, Snow Almond... Cara membuatnya agak cerewet.. Dan hampir-hampir aku putuskan tak nak buat kuih ni.. Tapi disebabkan nak makan, aku kuatkan semangat jugak untuk buat.. Buat pun sikit aje.. Satu adunan aje.. Sebab tak larat nak nak celup coklat dan salut serbuk roti.. huhu.. Alhamdulillah, akhirnya berjaya disiapkan dengan megahnye.. Haha!!


Ini kuih last minit ye.. Time beli barang dapur dekat pasaraya ternampak cornflake, terus capai.. Encik suami siap tanye nak buat apa dengan cornflake tu.. Haha.. Tetiba kan.. Tanpa plan... Aku cakap la nak buat cornflake madu.. Padahal resepi entah kemana lagik.. Tak pernah buat pun cornflake madu sebelum ni.. Main redah aje.. Balik baru carik resepinya.. Ape susahkan.. Internetkan ada.. Hehe.. Dah balik tu cepat-cepatlah carik resepinya.. Dapatlah resepi menarik dekat blog sahabat ni Mama Darwish - Resepi Cornflake Madu Paling Crunchy Dan Yummy.... Dah dapat resepi, barulah carik bahan-bahan lain... Ada la satu dua bahan aku ubah... Tapi tetap menjadik dan sedap... Alhamdulillah.. Thankz tau Aiin untuk resepi yang ohsemnesss tu.. ;)

Jadinya, tahun ni 3 jenis kuih raya jerk la aku buat... Tart nenas tu aku buat lebih sikit sebab ada permintaan lebih dari kakak aku.. hehe.. Dapatlah aku agik-agikkan kuih-kuih tu pada mak aku dan mak mentua... Buat untuk makan sendiri aje.. Aku tinggalkan sikit kat rumah aku.. Mane tau ada yang datang beraya, bolehlah hidangkan untuk tetamu nanti.. Kalau tak de yang datang beraya, aku makan sendiri ajerk la sesambil tengok tv.. Haha!!


12 comments on "Kuih Raya Homemade 2017"
  1. Snow almond rupa namanya, ada orang bagi, tapi tak tanya namanya... hehe....

    ReplyDelete
  2. nampak sedap kak...pndai akak buat kuih raya

    ReplyDelete
  3. nampak sedap kuih tat tu lea.. fuh.
    tahun ni sy buat kuih semperit je.. hehe. .

    ReplyDelete
  4. Rajinnya lea buat kuih raya. Ana semua buat kuih tunjuk je. Xde kerajinan nak buat kuih mcm tahun2 lepas.

    ReplyDelete
  5. Salute LZ pd Lea, walaupun sdg pregnant gigih juga buat biskut Raya. Malu LZ.. Cantik pula hasil biskut homemade Lea.. Memang tabik spring I tell you..

    ReplyDelete
  6. Rajin kak lea. Kinah tunjuk je kak.. selamat hari raya kak lea

    ReplyDelete
  7. pandai buat sendiri, saya order je tahun ni

    ReplyDelete