Cabaran 7 Hari Blogging #3 - Makanan Kegemaran

Assalamualaikum wbt..

Cabaran 7 Hari Blogging #3 - Makanan Kegemaran  |  Untuk task yang ke-3 ni, aku tak nak cerita tentang makanan kegemaran aku yang melibatkan contohnya macam nasi ayam ke.. Nasi kerabu ke.. Tamo..!! Aku nak cerita makanan kegemaran aku dari segi lauk pauk ye... Kira makanan kegemaran jugak la tu kan.. Hehe.. Moh le tengok apa yang aku suka sangat makan..

1.  Masak Lemak Kacang Panjang

Pinjam gambar wahai pemilik gambar

Hoissss.. Sebut nama menu pown dah kecur air liur engkoo!! Aku memang penggemar lauk Masak Lemak Kacang Panjang... Boleh bertambah nasi kalau ada lauk ni.. Kuah mesti kene banjir kalau makan lauk ni barulah terasa keenakannya tu.. Time makan kalau ada lauk ni, memang tak pandang dah lauk lain.. Tak tahulah kenapa aku xcited sangat dengan lauk ni terutamanya yang mak aku masak.. Perghhh memang mantop wa cakap lu..!! Masakan ibu tiada tandingannya... Kalau kat kantin tempat aku kerja, time dorang masak lauk ni mesti dorang kasitau aku awal-awal.. Dorang pown dah tau aku ni gile meroyan bila tengok lauk ni.. Haha..


2.  Masak Lemak Kobis

Pinjam gambo ye mat gebu.. Sedapnya aok masak.. Nyummm

Yang ni satu lagik.. Haiss asek masak lemak jerk aku ni.. Boleh berlemak badan camni.. Haha.. Aku sebenarnya peminat tegar kobis.. Paling suka, Masak Lemak Kobis.. Selain tu suka jugak tarok dalam megi time masak megi.. Berselera makan.. Kobis ni sedap weh.. Masak camne pown sedap.. Masak kicap pown sodap.. Janji tak terlalu lembik.. Haaa..


3. Acar Timun

Pinjam pic ye kak azie kitchen

Acar Timun Mentah?? Apakah?? Yeppp aku memang suka sangat ratah acar timun mentah ni.. Makan nasi lemak pown boleh makan dengan acar timun.. Nasi dagang pown.. Nasi apa jugalah, kalau ada acar timun depan mata memang menyelerakan.. Kengkadang, makan acar timun ni lagik banyak dari nasik.. Gileee ar..!! Paling best time raya.. Mak aku memang buat acar timun ni kalau dia buat nasi minyak dipagi raya.. Aku apa lagik, dok meratah jerk la jawapnye.. Kalau orang tak biasa, mesti pandang pelik aje dekat aku.. Tapi keluarga aku memang dah masak dengan perangai aku.. Hehe.. Acar timun ni lagi sedap bila sejuk baru keluar dari peti ais.. Perghhh sedap oh..!! 


Oklah.. Tu aje la yang menjadi kegemaran aku.. Korang janganlah rasa pelik lak tengok apa yang aku gemar ni.. Hehe.. Mungkin kegemaran korang lebih sopan dari aku.. Haha.. Setel task aku yang ke-3.. Korang camne lak?? Tamo join ke cabaran ni.. Seronok wehhh!!





8 comments on "Cabaran 7 Hari Blogging #3 - Makanan Kegemaran"
  1. Sama...kobis ke..kacang panjang ke masak lemak..atau sayuran lain...kak PC suka..lagi ada ikan kering...sambal belacan perah limau kasturi..fuh..juling mata.

    ReplyDelete
  2. Tiga-tiga lauk pauk tue saya pun suka makan jugak, hehehehe.. kalau masak lemak tue, makan pulak dengan sambal tempoyak dan ikan goreng, lagi terangkat dan bertambah2 selera... =)

    ReplyDelete
  3. Ju pun suka menu kcg pnjg & kobis. simple menu tp myelerakan tekak =D

    ReplyDelete
  4. kubis masak apa pun sedap..kalu dah feveret semo sedapkan..

    masakan mak tak penah tak win..

    ReplyDelete
  5. hoho.. no 1 dan 2 tu memang saya suka bila mak saya masak. nak tau kenapa? sebab bila di tambah dengan budu, masyaALLAH kesedapannya tidak terkata. Lemak2, masin2..haha

    ReplyDelete
  6. Tak suka kacang panjang.. tapi kan kalau buh dalam nasi goreng Sha makan.. Hahaha..
    Masak lemak kobis tu Sha suka.. lawanlah pula dengan sambal ikan.. Pergh!! Terbaik..

    ReplyDelete
  7. Hurmm sedap tu kacang pjg dan kubis masak lemak. Ada ikan goreng garing skali lg best 😋

    ReplyDelete
  8. saya kurang sikit kalau masak lemak putih macam ni..tak boleh nak masuk kat tekak..kalau masak lemak daging hat warna kuning tu, feveret...

    ReplyDelete