Bonus Raya Bakal Menjadi Roadtax Kereta


Assalamualaikum wbt


Bonus Raya Bakal Menjadi Roadtax Kereta  |  Korang-korang yang dah terima bonus raya baru-baru ni, dah plan ke nak buat apa dengan duit bonus tu.. Atau dah habis buat shopping raya.. hehe.. Macam aku lak, memang tak dapat le nak bershopping raya mana.. Duit bonus raya aku tu akan bakal menjadi rdtax kereta ye.. huhu.. Nasib lee nak buat camne rdtax kereta expired bulan raya... 

Kebiasaannya memang aku pergi sendiri buat rdtax kereta aku.. Tak pakai runner.. hehe.. Pergi syarikat insurans beli insurans pastu pergi JPJ buat rdtax.. Settle.. Setiap tahun pown camtu la aku..



Tadi siap-siap aku call syarikat insurans untuk confirmkan jumlah yang perlu aku bayar.. Oh untuk kereta aku tu aku pakai Etiqa Insurans..  Untuk tahun ni aku kene bayar insurans sebanyak RM 379.55 cover untuk RM 22K.. Hadoiii.. Itu belum Rdtax lagik ye.. haha.. Masakk mak nakkkk...!!

Untuk rdtax kereta lak memang aku biasa hidupkan untuk setahun terus... Sejak d0lu-d0lu lagik cenggitu  la gayanyee.. Seperti biasa, setiap tahun pasti aku lupa berapa harga rdtax untuk setahun.. haha.. Siapa lagik yang aku carik kat opiz ni kalau bukan kawan depan aku ni.. Haha.. Dia cakap rdtax Myvi 1.3 untuk setahun adalah sebanyak RM 70... hoho... Dah bertanda-tanda $$$$$ dekat mata aku.. haha..

Bila dah ditolak ditambah dibahagi didarab.. Total semuanya adalah RM 449.55... Hoh.. alamak RM 450 duit bonus raya aku akan pergi meninggalkan aku nanti.. Huwaaa.. Tinggallah RM 50 lagik untuk aku dan masa depan.. uhuk.. uhuk.. Seb laa masih berbaki ye dakk..?? Alhamdulillah...

Nak dijadikan cerita time mai kije pagi tadi.. Hoh kereta aku otw nak buat hal tadi kauu...!! Tersengguk-sengguk.. Terbatuk-batuk.. Hoh terus cuak aku.. Adakah duit lagik kali ni.. Huwaaa... tolong la mak nakkk....!!! Mak dah tak sanggup nak hadapppp ohhhh!!!




Dah ada bunyik cam shot karen aje la wehh.. ( eh betul ke aku eja tu.. hentam aje la labu..) Risau toksah cakap leee time tu.. Dah terbayang pulak time tu berita-berita dekat tv pasal kete terbako.. hoho.. Mintak dijauhkan la ohh tragedi seperti itu.... Tapi aku rasakan, plug kowt ada yang dah kiokk tu.. Dah lama tak bertuko.. huhu.. Tak pe la.. Nanti kasi check lebih detail.. Itu lah nyawa itu lah jantung aku oh... Tiada dia maka 'patahlah' kakiku ini.. ahakz..

Oke la.. Malas nak cite banyak-banyak kang jemu lak korang baca story aku yang entah pape ni.. haha... 

kbai nak td0....


3 comments

  1. macam tau2 je kan tuan dia dapat bonus...ngeh..ngehh

    ReplyDelete
  2. Kalau dapat duit lebih, pasti dan-dan kereta pun buat hal. Hehe. Siqah pun selalu kena camtu. Habiskan ke kereta jela. Sayang duit tapi kereta pun sayang juga. Dialah yang membawa kita mencari rezeki juga 😊

    ReplyDelete