Showing posts with label tip. Show all posts
Showing posts with label tip. Show all posts
4 Cara Kenal Pasti Jenis Kulit Wajah Sebelum Beli Pencuci Muka Yang Sesuai

4 Cara Kenal Pasti Jenis Kulit Wajah Sebelum Beli Pencuci Muka Yang Sesuai


4 Cara Kenal Pasti Jenis Kulit Wajah Sebelum Beli Pencuci Muka Yang Sesuai | Baru-baru ni aku plan nak beli pencuci muka dekat satu website ni.. Tetiba aku jadi blur sekejap tak tahu nak pilih pencuci muka jenis apa sebabnya aku sendiri konfius dengan jenis kulit aku.. Apa jenis kulit muka aku yang sebenarnya.. Berminyak ke? Kering ke? Kombinasi ke? Haduii kusut jugak sekejap.. Haha!! Takkanlah aku nak pergi ke pusat rawatan kecantikan, semata-mata nak tahu jenis kulit aku kan.. Jadi, jalan penyelesaiannya aku mintak tolonglah encik google.. Dan hasilnya, aku terjumpa artikel ni dari website Hijab & Heels sebagai panduan aku.. Jom pakat kenal pasti jenis kulit wajah sebelum beli pencuci muka yang sesuai..

4 Cara Kenal Pasti Jenis Kulit Wajah Sebelum Beli Pencuci Muka Yang Sesuai

Read more »
Lea Azleeya
13 Comments
Petua Hidup Tenang

Petua Hidup Tenang



Assalamualaikum wbt..



Selamat pagi olls... Dah sarapan belum?? Sebelum kerja pergi sarapan dulu yekk.. Baru best buat kerja.. Tenang aje.. Ye dak..?? Okeh.. Pagi ni aku nak kongsi tips atau petua untuk mendapatkan hidup yang tenang... Bagaimana?? haaa.. ni la yang aku nak habaq kat korang ni... Ada 12 petua yang aku nak kongsikan disini... Sama-sama kita amalkan dan mencari ketenangan dalam hidup ni.. Moga dapat membantu korang-korang semua dan aku juga.. hikss... Jommm followwww 12 tips hidup tenang...!!

1. Jangan bandingkan hidup kita dengan orang lain. Kita mungkin tidak tahu bagaimana perjalanan susah senang kehidupan mereka.

2. Jangan berfikiran negatif terhadap benda yang kita tidak boleh kawal. Sebaliknya, tumpukan pada apa yg kita ada. Tenaga, masa dan wang kita, fokus terhadap benda positif yang mampu kita buat pada masa ini.

3. Tidak berlebihan melakukan  apa yang anda tidak mampu buat.  Cukuplah setakat yang anda mampu. Jangan terlalu obses.

4. Jangan terlalu beremosi terhadap diri sendiri, jika ada yang perli, senyum kan saja.. 

5. Jangan bazirkan tenaga dan masa  terhadap gosip politik dan gosip liar yang keterlaluan.

6. Berfikir dengan tenang dan positif terhadap masalah dan musibah yg menimpa.

7. Iri hati adalah sia-sia. Harta org bukan rezeki dan hak kita.

8. Jangan ungkit kesilapan pada masa lampau. Lupakan! Ianya akan menghancurkan kegembiraan kita di masa depan..

9. Hidup ini terlalu singkat untuk membenci sesiapa. Sebarkan kasih sayang..

10. Berdamailah dengan diri dan bersyukur dgn apa yg ALLAH telah kurniakan..

11. Tiada siapa yang boleh menggembirakan kita selain dari diri kita sendiri..

12. Ketahuilah bahawa hidup ini ialah seperti sekolah dan kita harus terus belajar. Jangan mudah putus asa dengan masalah..


Dah abeh baca ke?? Kalau dah abeh baca pasni boleh la amal-amalkan yek.... Tanam dalam hati "Aku boleh..!!!" Bila hidup tenang baru lah hari-hari yang dilalui indah dan lebih bermakna kan... 


Read more »
Lea Azleeya
7 Comments
Tips Disiplinkan Diri Minum Air Mencukupi Setiap Hari

Tips Disiplinkan Diri Minum Air Mencukupi Setiap Hari


Assalamualaikum wbt..


Tips Disiplinkan Diri Minum Air Mencukupi Setiap Hari  |  Terasa kekusaman diri kini.... Dengan kulit keringnye.. Tumit pecah lah.. Bagai-bagai kejadian pada diri telah berlaku.. hehe.. Bunyik cam tragik jerk kan... Sies wehh, rasa diri aku sekarang kusam bangat... Mungkin tak cukup air kowt.. Almaklumlah aku ni memang seorang yang sangatlah susah nak minum air masak/putih/mineral... Terasa payau tekak bila minum.. hehe.. Asek dok minum air manis aje seharian... Kalau minum air masak pown, mesti yang berais.. Barulah boleh telan...

Harini aku dok google tips-tips untuk disiplinkan diri untuk minum air masak secukupnya untuk sehari-hari... Hari ni berkobar-kobar nak usaha.. Esok lusa tak tahu la ape jadik.. haha..!! Nak minum air yang cukup untuk badan kita seharian, kena tahu jugak ye berapa keperluan air untuk badan kita.. Nak tahu sebanyak mana keperluan air untuk badan kita kene lah sukat dulu..

Sukatan Air Mengikut Berat Badan

Tengok jadual yang dikeluarkan oleh KKM tu.. Korang yang mana satu?? Untuk aku keperluan air untuk sehari adalah dalam 2 Liter lebih... Banyak tu weh.... Banyak bagi aku yang susah nak minum air masak ni hokehhh!! Haha..

Okeh lepas ni aku nak disiplinkan diri aku yang dah kusam ni dengan minum air masak yang mencukupi... Jom tengok tips apa yang encik google suggestkan pada aku.. Cewaahh.. Mula-mula kita tengok dulu waktu yang betul dan sesuai untuk kita minum air ye...

Untuk cara di atas, sehari keperluan air hanya 5 gelas sehari..



Untuk cara kedua ni pulak, keperluan air adalah 8 gelas sehari

Cara ketiga ni pula, disiplin 3L sehari... Huwahhh..!! Pengsannn..!!


AWAS!!!

Perlu diingat ye korang-korang semua... Air yang berlebihan juga akan memberi kesan yang buruk pada kita... Yang ni aku terbaca di blog Kevin Zahri... Bahaya juga sebenarnya jika pengambilan air berlebihan rupanya.. 


Info lanjut berkenaan bahaya minum air secara berlebihan dalam seharian kita boleh lah klik dekat tajuk artikel ini ye.. >>>>Kesan Minum Air Berlebihan<<<< Artikel ni ditulis oleh Kevin Zahri.. Bila baca artikel ni baru tahu yang kita tidak boleh sembarangan minum air.. Tak boleh berlebihan.. hehe.. 

Oklah.. Sampai sini aje la aku menceceh petang hari ni.. Itu saje tips yang aku dapat sepanjang aku bergoogle beberapa minit tadi..  Moga tips ni berguna untuk aku dan korang jugak.. Hiks..

Selamat mendisiplinkan diri k.. Ahakz..


Read more »
Lea Azleeya
4 Comments
Bagaimana Cara Kenal Pasti Madu Asli?

Bagaimana Cara Kenal Pasti Madu Asli?


Assalamualaikum wbt..

Bagaimana Cara Kenal Pasti Madu Asli? |  Zaman sekarang memang banyak yang palsu dari yang originalnya.. Begitu juga al kesahnya dengan madu ni.. Terlalu banyak yang palsu dijual dengan tanpa rasa bersalah.. Kita yang tak ada ilmu tentang madu ni seringkali tertipu oleh peniaga-peniaga yang tak bertanggungjawab..


Lagi parah bila si pembuat madu palsu zaman sekarang ni dah terlebih pandai dapat meniru sebahagian sifat dan karekter fizik madu asli sehingga kebanyakan kebanyakan pembeli sukar untuk membezakan keaslian madu dengan melihat aspek fikizal atau luaran madu tersebut...

Walaubagaimanapun, Madu Asli mempunyai beberapa karekter fizik yang tidak dapat dipalsukan iaitu :-
  • Madu Asli mempunyai kandungan gula yang spesifik yang dapat mengubah sudut putaran cahaya terpolarisasi...
  • Masu Asli bersifat menyerap air, jika madu dibiarkan terbuka pada tempat dengan kelembapan udara tinggi maka madu akan bertambah cair..
  • Madu Asli jika dituangkan ke dalam air suam, ianya tidak akan pecah atau air akan tetap jernih sebelum dikacau... Bagi madu yang sudah dicampur akan lebih cepat keruh...
  • Sifat-sifat umum madu yang umumnya dipalsukan adalah seperti sifat madu yang dapat membuatkan telur masak, tidak beku, tidak menyerap kertas atau jika digancang mengeluarkan gas.
  • Kandungan madu yang juga tidak dapat dipalsukan adalah adanya kandungan Enzim Diatase. Kandungan diatase inilah salah satu cara untuk menentukan madu itu asli atau tidak kerana enzim ini hanya dapat dihasilkan dari kelenjar ludah atau air ludah lebah.. Namun hanya ujian di makmal sahaja yang dapat mengenalpasti sifat tersebut. 

Jom tengok video ni pulak bagi membezakan Madu Asli dan Palsu :-



Jadilah pengguna yang bijak..!! Pastikan produk madu yang dibeli di  pasaran telah melalui ujian ketulenan dari institusi yang diiktiraf..

Pastikan yang Asli baru beli..!!

CREDIT PAGE : ILMU MADU ASLI


Read more »
Lea Azleeya
5 Comments
[name=Lea Azleeya] [img=//1.bp.blogspot.com/-grWfwgzBOkQ/Xq8WSYJDTsI/AAAAAAAAfZI/tVxseM6NvuIeDN_Ksav4Cf2pX3udRXJGQCLcBGAsYHQ/s1600/lea%2B1.jpeg] [description=Hi, Lea here! I'm lifestyle & beauty blogger based in Kuantan, Pahang. I'm started blogging since Jun 2013. For any review, please email me at sotskirts@gmail.com] (facebook=http://www.facebook.com/s0tskirt) (twitter=http://www.twitter.com/LeaAzleeya) (instagram=http://www.instagram.com/lea_azleeya) (youtube=http://www.youtube.com/leaazleeya)