Showing posts with label food. Show all posts
Showing posts with label food. Show all posts

5 Menu Pencuci Mulut Mesti Cuba di Ipoh Perak  |  Ipoh adalah salah satu tempat yang boleh dianggap sebagai syurga makanan. Dari sarapan pagi, makan tengahari, makan malam sehingga ke kedai kopi, semuanya ada di bandar kecil ini.

Ipoh juga terkenal dengan menu makanannya yang pelbagai. Sesuai dengan rakyat Malaysia yang berbilang kaum. Di sini ada senarai lima tempat makan terbaik untuk aneka hidangan pencuci mulut penyejuk tekak yang sedap dan menyelerakan di Ipoh.

1. Hokkaido Ice Cream Puff

Hokkaido Ice Cream Puff salah satu tempat yang terbaik untuk dikunjungi pada waktu panas di Ipoh. Konsep di sebalik makanan ringan yang menggembirakan ini mendapat perhatian ramai orang.

Paling banyak sambutan adalah ice cream puff! Di sini ada juga roti segar seperti scone yang rangup. Dengan lebih daripada sepuluh pilihan ais krim, pelanggan pasti akan jatuh hati. Nama yang diberi juga unik, poket doremon!

Alamat : 36, Jalan Yau Tet Shin, Taman Jubilee, 30300 Ipoh, Negeri Perak  

Jam : 12.30 PM - 7.30 PM

2. Tai Soo Ipoh


Tai Soo menyajikan beberapa pencuci mulut tempatan terbaik. Ramai mengunjungi tempat makan ini untuk mencuba Soya Bean dan Pandan Syrup Tau Fu Fah.

Tau Fu Fah di sini cukup terkenal dengan lapisan atasnya yang mempunyai kacang bersama hidangan sirap wangi yang tidak terlalu manis. Minuman soyanya pula di buat segar di sini setiap hari dan soya ini merupakan salah satu minuman yang boleh menyejukkan badan.  

Alamat : 24, Jalan Mustapha Al-Bakri, Bandar Ipoh, 30300 Ipoh, Negeri Perak  

Jam : 10.30 PG - 6.00 Petang (Tutup pada hari Rabu) 

3. Mooghurt 


Yogurt beku selalu menjadi pilihan pencuci mulut yang hebat. Bukan sahaja rasanya enak, tetapi juga bagus untuk usus! Di Mooghurt, pelanggan boleh memilih untuk membuat menu pencuci mulut hasil ciptaan sendiri dengan perkhidmatan layan diri.

Menu paling disyorkan adalah Crossy Choco Berry, croissant berlubang yang diisi hingga penuh dengan rasa yoghurt beku coklat dan ditaburkan dengan segenggam Oreos dan sirap coklat. Hidangan coklat yang sedap ini turut ditambah dengan strawberi segar yang dihiris untuk rasa yang lebih wow!

Alamat : 81, Jalan Raja Ekram, Kampung Jawa, 30300 Ipoh, Negeri Perak

Jam : 12.00 PM - 11.00 PM

4. Funny Mountain Soya Bean & Tau Fu Fah


Kedai ini mempunyai konsep yang agak lucu. Mereka tidak mempunyai ruang makan, dan hanya menyajikan tiga pencuci mulut di sini iaitu Tau Fu Fah, Ais Kacang Soya dan Ais Lengkong. Walaupun pilihan menu terhad, orang ramai datang hingga tahap beratur panjang. Kedai pencuci mulut ini merupakan salah satu tempat pelancongan terkenal di Ipoh.

Alamat : 50, Jalan Mustapha Al-Bakri, Taman Jubilee, 30300 Ipoh, Negeri Perak

Jam : 11.00 Pagi - 4.00 Petang 

5. Bella Zia Gelato 


Pemilik kedai gelato ini telah dilatih di Itali. Jika belum pernah merasa menu gelato, inilah tempatnya. Gelato dari bahasa Itali ini maksudnya adalah ‘beku’. Gelato dibuat dengan bahan asas seperti susu, krim, gula, dan dirasakan dengan puri buah-buahan, kacang dan lain-lain perasa. Ia biasanya rendah lemak, tetapi lebih tinggi gula berbanding ais krim biasa.

Gelato boleh disajikan dalam bermacam cara seperti ais krim kon, sandwich, kek, pai, dan sebagainya. Di sini gelato boleh dinikmati bersama donat atau bersama muffin yang baru dibakar.

Alamat : 23 (Bahagian Depan, Jalan Sultan Iskandar, 30000 Ipoh, Negeri Perak

Jam : 11.00 Pagi - 9.00 malam

Boleh buat tempahan pesanan melalui aplikasi Foodpanda juga. Dengan Foodpanda, para pelanggan tak perlu bersusah payah. Siapa saja boleh order online food delivery dengan senang tanpa masalah.

Lokasi penghantaran juga boleh dipilih berdasarkan lokasi di mana anda sedang berada. Cuaca di Malaysia ini memang tidak menentu, kadang terlalu panas hingga boleh membuatkan diri rasa malas untuk ke mana-mana.

Di mana saja sedang berada, baik di Ipoh, Kuantan, Kuala Lumpur dan sebagainya, cara mudah order makanan sudah ada jadi kenapa perlu nak bersusah payah. Terlalu panas untuk keluar? Tidak perlu risau! Muat turun aplikasi foodpanda ke telefon bimbit masing-masing sekarang juga.



Read more »
Lea Azleeya
0 Comments
Terasa Nak Jerit Kuat Bila Nampak Aiskrim Terbaik di Kuala Lumpur & Lembah Klang Ni!

Terasa Nak Jerit Kuat Bila Nampak Aiskrim Terbaik di Kuala Lumpur & Lembah Klang Ni!


Terasa Nak Jerit Kuat Bila Nampak Aiskrim Terbaik di Kuala Lumpur & Lembah Klang Ni! |  Adui lama dah tak pekena aiskrim.. Bila time panas camni, terasa nak makan aiskrim.. Almaklumlah cuaca sekarang ni tak menentu.. Kejap hujan kejap panas.. Ni dah panas banyak hari dah.. Mula la tekak ni nak mencari aiskrim.. Dah alang-alang bercerita tentang aiskrim, kali ni aku nak kongsikan dengan korang kedai-kedai aiskrim terbaik di Kuala Lumpur dan Lembah Klang yang boleh korang cuba.. Yang tengah craving aiskrim tu, patut cuba.. 

1.  Piccoli Lotti

kedai aiskrim terbaik di kuala lumpur dan lembah klang

Cute jerk nama kedai aiskrim ni kan.. Piccoli Lotti.. Bila sebut tu terasa kecomelannya.. Hehe.. Ok, kalau korang nak tahu, Piccoli Lotti ni maksudnya "small batches" dalam bahasa Itali yang mewakili falsafah mereka sendiri iaitu Gelato yang baru dibuat dengan bahan semulajadi dalam jumlah yang kecil..

Pelbagai perisa boleh dipilih disini.. Sudah semestinya aiskrim disini dibuat dengan menggunakan bahan premium tanpa pewarna mahupun perisa tiruan.. Jadi, korang boleh nikmati aiskrim yang berkualiti dan sedap disini..

Lokasi : No. 45, Jalan SS20/11, Damansara Kim, 47400 Petaling Jaya, Selangor.


2.  Whimsical

kedai aiskrim terbaik di kuala lumpur dan lembah klang

Dekat Whimsical ni berbeza sikit aiskirmnya.. Kalau yang rasa aiskrim lain dari yang lain, korang patut cuba di Whimsical ni kerana di sini terkenal dengan variasi aiskrim yang pelbagai dan mungkin korang tak terfikir pun ada aiskrim yang macam ini.. Haaa camtu sekali hebatnya aiskrim di Whimsical ni.. Aiskrim Nasi Lemak pun ada uolls.. Unik kan? Tetapi ofkos sangat menarik kerana dalam masa yang sama mereka mengetengahkan menu tradisi kita, Nasi Lemak.. 

Bagi yang tak berani nak cuba aiskrim yang berbeza, jangan risau kerana aiskrim yang kebiasaan juga ada di Whimsical.. 

Lokasi : FF-17, The Waterfront 5, Desa Parkcity, Kuala Lumpur


3.  Softsrve

kedai aiskrim terbaik di kuala lumpur dan lembah klang

Satu lagi kedai aiskrim yang patut korang cuba iaitu Softsrve.. Apa yang menariknya disini adalah korang boleh korang boleh pilih sama ada nak cuba hard ice cream ataupun yogurt based.. Topping pun macam-macam ada.. Kalau nak rasa sedikit kelainan aku suggest korang cubalah yogurt based.. Gerenti repeat order.. hehe..

Softsrve ni dibuka setiap hari kecuali pada hari isnin.. Waktu operasi pula selasa hingga khamis bermula jam 6 petang hingga 10 malam manakala jumaat hingga ahad bermula jam 12 tengahari hinggalah 11 malam.. So, korang yang pencinta aiskrim, jom cuba..

Lokasi : D-G-11 Plaza Arkadia No 3, Jalan Intisari, 52200 Kuala Lumpur


4.  Kind Kones

kedai aiskrim terbaik di kuala lumpur dan lembah klang

Uiss sedapnya aiskrim Black Forest ni.. Siap ada vegan chocolate brownies lagi dalam tu.. Perghh!! Di Kind Kones juga aiskrim mereka handcrafted in small batches dari bahan semulajadi.. Bahan-bahan yang kebiasaan ada didapur kita je dia guna.. Setiap perisa yang ada bebas daripada tenusu, soy, gula halus, bahan pengawet dan bahan tambahan tiruan.. 

Owh ya Kind Kones ni selain di Malaysia, ia juga terdapat di Singapura ye.. 

Lokasi : No 61, Plaza Damansara, Jalan Medan Setia 1, Bukit Damansara, Kuala Lumpur


5.  Inside Scoop Ice Cream

kedai aiskrim terbaik di kuala lumpur dan lembah klang

Mendengar namanya sahaja dah rasa teringin nak cuba.. Inside Scoop Ice Cream ni merupakan salah satu jenama aiskrim yang agak terkenal di sekitar Kuala Lumpur dan Lembah Klang.. Cawangan juga telah banyak dibuka.. Pelbagai jenis perisa aiskrim ada di sini.. Aiskrim di sini sedap dan menarik kerana bahan yang digunakan berkualiti tinggi.. Aiskrimnya pun bertekstur halus dan berkrim.. Memang sedap.. Aku sudah pastinya memilih aiskrim berperisa coklat sebab aku adalah peminat tegar coklat.. Haha..

Itulah sahaja perkongsian aku tentang kedai aiskrim terbaik di Kuala Lumpur dan Lembah Klang.. Ada 5 kedai aiskrim yang patut korang cuba.. Tak cuba memang rugi.. Sebab rasa aiskrimnya memang sedap..

Untuk negeri lain pula, contohnya di Kuantan atau Penang, kalau nak makan aiskrim bolehlah cari kedai aiskrim yang terdekat atau lebih mudah korang boleh terus search guna Foodpanda.. Bukan hanya ada servis food delivery penang je tetapi di negeri-negeri lain pun ada Foodpanda yang sentiada bersama anda.. Lebih mudah kan?


Read more »
Lea Azleeya
10 Comments
IT'S Cup Series dan BLACK Series Coffee Keluaran Terbaru Aik Cheong Coffee

IT'S Cup Series dan BLACK Series Coffee Keluaran Terbaru Aik Cheong Coffee


IT'S Cup Series dan BLACK Series Coffee Keluaran Terbaru Aik Cheong Coffee  |  Holaaaa!! Hi Guys.. Ada tak dikalangan korang penggemar kopi tegar? Kalau ada korang patut baca entry aku ni sampai habis kerana aku nak kenalkan kepada korang produk terbaru keluaran Aik Cheong Coffee yang bagi aku sangat sedap.. Aku sendiri yang tak berapa minat kopi ni, dah menjadi peminat kopi sejak merasai kenikmatan kopi keluaran Aik Cheong Coffee ni..

IT'S Cup Series dan BLACK Series Coffee Keluaran Terbaru Aik Cheong Coffee

Tentang Aik Cheong Coffee

Sebelum aku perkenalan produk terbaru dari Aik Cheong Coffee ni, jomlah kita ambil tahu dulu tentang Aik Cheong Coffee ni ye.. Ok, Kalau korang nak tahu jenama terkenal Malaysia ni telah ditubuhkan lebih kurang 65 tahun bermula 1955.. Dua tahun sebelum merdeka guys! Dah lama tau jenama ni di pasaran.. Seiring dengan perkembangan semasa, mereka telah mempelbagaikan lagi variasi kopi mereka dengan mengeluarkan produk minuman segera bermula dengan Black Coffee, White Coffee, Milk Tea, Hot Chocolate dan banyak lagi yang menjadi minuman kegemaran ramai..

IT'S Cup Series dan BLACK Series Coffee Keluaran Terbaru Aik Cheong Coffee

Dengan menggunakan konsep "Enjoying the great of coffee at home", kini Aik Cheong Coffee berjaya melancarkan produk terbaru mereka dengan trend baru masa kini minuman segera dalam 'Hot Cup' yang dikenali sebagai IT'S dengan pelbagai variasi.. Biasanya kita tengok mee maggi jerk dalam hot cup kan.. Haa sekarang kita dah boleh nikmati instant coffee dalam 'Hot Cup'.. Lebih mudah untuk disediakan.. Bukan IT'S Cup Series sahaja produk terbaru dari Aik Cheong Coffee, malah baru-baru ini mereka telah melancarkan satu lagi produk baru iaitu Black Series Coffee dengan konsep "Black to Basic"...

IT'S Cup Series

IT'S Cup Series ini dilancarkan pada Jun 2019 yang lalu dengan memperkenalkan minuman segera "Hot Cup" dengan pelbagai variasi.. Kalau korang nak tahu, rekod penjualan dalam setahun, produk ini telah terjual lebih dari 1 juta cawan.. Satu pencapaian yang membanggakan.. Lagi menarik bila IT'S Cup Series ni dikeluarkan dalam packaging dengan warna ceria yang menyegarkan.. Bagi aku packagingnya simple tapi menarik.. IT'S Cup series ni mempunyai 8 variasi iaitu :-

a) IT'S Cup Series Coffee

IT'S Cup Series dan BLACK Series Coffee Keluaran Terbaru Aik Cheong Coffee

  • IT'S Flat White Extra Shot
  • IT'S Cappuccino Choco Topping
  • IT'S Teh Tarik Gula Melaka
  • IT'S Long Black Extra Shot
  • IT'S Matcha Latte Nata De Coco
  • IT'S Chocolate Marshmallow
Ok, antara 6 series IT'S Cup series ni, aku suka sangat rasa IT'S Chocolate Marshmallow sebab aku peminat tegar coklat.. Lebih menarik rasa dia bila ditambah dengan Marshmallow.. Ada kelainan disitu.. Aku lebih suka jika marshmallownya tidak cair sebab aku lebih gemar nikmati minuman ini sambil kunyah-kunyah marshmallow.. hahaha.. 

IT'S Cup Series dan BLACK Series Coffee Keluaran Terbaru Aik Cheong Coffee

Lepas ni nak kena ada sentiasa IT'S Chocolate Marshmallow ni.. Harus buat stok banyak sikit sebabnya memang sedap menepati citarasa aku yang minat coklat ni.. hehe.. Lagi pun, minuman ni tahan lama sebab di packaging berasingan setiap satu bahan bancuhan dan dimasukkan ke dalam cup.. So, boleh simpan lama sehingga 24 bulan.. Senang dibancuh juga.. Memang terbaik! Tak terfikir pula akan ada instant drink yang di pack dalam cup seperti ini.. Sangat mudah!

Selain tu, aku suka juga rasa IT'S Teh Tarik Gula Melaka.. Rasanya tak terlalu manis dan cukup berlemak.. Aku juga peminat tegar teh tarik.. Haha.. Bila dapat rasa teh tarik yang lain dari kebiasaan yang aku minum, menjadikan ianya sesuatu yang menarik bagi aku dan aku dapat terima dengan baik rasa IT'S Teh Tarik Gula Melaka ni.. 

IT'S Cup Series dan BLACK Series Coffee Keluaran Terbaru Aik Cheong Coffee

Apa yang menjadikan IT'S Teh Tarik Gula Melaka ni adalah didatangkan sekali dengan Nata De Coco.. Bila minum tu seolah-olah sedang minum Boba Tea gitu ada jeli-jeli dalam minuman... Tapi kalau nak menikmati hanya teh tarik semata tak perlulah masukkan Nata De Coco tu.. Bagi aku lebih sedap bila masukkannya sekali.. Dapat rasa kelainan teh tarik itu.. Hiks..

Yang lain-lainnya juga sedap sebenarnya.. Cumanya aku bukanlah peminat kopi yang tegar.. Jadi, bagi pecinta kopi, aku recommend korang untuk cuba IT'S Coffee ni kerana ia dapat memberi kelainan dari segi rasanya.. Yang penting, rasanya sedap.. Hiks!

Moh tonton video ni.. Yang paling aku suka... πŸ‘‡πŸ‘‡



b) IT'S Cup Series Granola

IT'S Cup Series dan BLACK Series Coffee Keluaran Terbaru Aik Cheong Coffee
  • IT'S Granola Berries
  • IT'S Granola Mix Fruits and Nuts
Untuk IT'S Cup Series Granola pula, aku suka kedua-duanya.. Yang berries pun sedap, yang mix fruits and nuts juga sedap.. Sesuai sangat untuk aku yang jarang makan malam.. Ada masa, terasa juga lapar bila tak makan malam.. So, dengan adanya IT'S Cup Series Granola ni dapatlah aku alas perut.. Lagipun ianya bagus untuk diet sihat sebab diperbuat daripada Oat.. Boleh kenyang sampai pagi tau.. Hehe.. Lepas ni, boleh buat stok banyak-banyak.. 

IT'S Cup Series dan BLACK Series Coffee Keluaran Terbaru Aik Cheong Coffee

IT'S Cup Series dan BLACK Series Coffee Keluaran Terbaru Aik Cheong Coffee

Kalau malas nak bancuh, aku makan macam tu je.. Pun sodap!!


IT'S Cup Series dan BLACK Series Coffee Keluaran Terbaru Aik Cheong Coffee

Aku bancuh IT'S Granola ni dengan susu.. Boleh juga dipelbagaikan.. Boleh juga dimakan bersama yogurt atau boleh je nak makan macam tu aje as a snack on its own gittcewww!! Boleh juga dijadikan topping guys.. yeah! IT'S Granola ni juga bagus untuk penghadaman kerana ia high fibre... Selain itu, ia merupakan sumber protein dan dihasilkan daripada bahan-bahan semulajadi tiada perisa tiruan dan tiada gula tambahan... Itu yang bagusnya IT'S Granola ni.. Bagus juga untuk mereka yang nak mengamalkan diet sihat macam aku.. Ahakz..

BLACK Series Coffee

BLACK series coffee ni baru sahaja dilancarkan baru-baru ni dengan 4 variasi baru Drip Series dan 2 variasi Dip series.. Mengetengahkan konsep "BLACK TO BASIC", rangkaian produk baru ini bertujuan untuk memberi penggunanya rasa kopi hitam yang sebenar.. Bagi pencinta kopi yang gemarkan kopi hitam, wajib cuba BLACK series coffee dari Aik Cheong Coffee ni.. 

a) BLACK Dip Series

IT'S Cup Series dan BLACK Series Coffee Keluaran Terbaru Aik Cheong Coffee

Dihasilkan daripada biji kopi Arabica terpilih yang dipanggang bagi memastikan pengguna dapat menikmati rasa kopi yang berkualiti.. BLACK Dip series ni mempunyai 2 variasi iaitu :-
  • Cold Brew - Ethiopia Yirgacheffe
  • Milk Brew - 70% Brazil Santos 30% Columbia

b) BLACK Drip Series

IT'S Cup Series dan BLACK Series Coffee Keluaran Terbaru Aik Cheong Coffee

Tak perlu mesin kopi, hanya dengan BLACK Drip series ni, korang dapat menikmati kopi hitam dengan rasa yang sebenar.. Black Drip series mempunyai 4 variasi yang berbeza dengan rasa yang unik.. Pencinta kopi patut cuba..!!
  • Etiopia Yirgacheffe
  • Colombia Medellin
  • Guatemala Huehuetenago
  • Nicaragua Jinotega
Setiap satu variasi ni punyai rasa yang berbeza.. Apa yang sama adalah keempat-empat kopi ini menggunakan biji kopi arabica.. Jom aku cerita serba sedikit tentang BLACK Drip series ini.. 

Etiopia Yorgacheffe - Untuk yang ini, kopinya dipanggang secara ringan.. Light roast! Beraroma floral dan sweet.. Berperisa complex, fruit, tea, floral dan lemon.. Rasanya pula spicy dan wangi.. 

Colombia Medellin - Kopinya dipanggang sederhana.. Beraroma cocoa.. Berperisa nutty dan rasanya bright and rich..

Guatemala Huehuetenago - Juga dipanggang sederhana..Beraroma sweet.. Berperisa fruity, chocolate dan maple.. Manakala rasanya pula ringan dan menyenangkan..

Nicaragua Jinotega - Biji kopinya juga dipanggang sederhana.. Beraroma citrus, sweet (caramel) dan chocolate.. Rasanya pula lebih kepada sweet and deep gitu.. !

 

Bagi peminat kopi, korang boleh pilih rasa yang mana satu korang suka.. Atau korang boleh cuba semua sekali.. Rasa yang kena dengan tekak aku adalah Guatemala Huehuetenago.. Aku lebih suka rasa yang ringan dan menyenangkan.. 

Jom layan video ni dulu.. πŸ‘‡πŸ‘‡



Rangkaian Kopi Aik Cheong

Banyak lagi sebenarnya kopi keluaran Aik Cheong ni.. Pelbagai series dikeluarkan seperti Kopi O series, Teh Tarik series, White Coffee series, Coffee Mix series, Cafe Art series dan Oatmeal Cereal.. Haaa bukan kopi aje produk yang mereka keluar tapi ada juga cereal.. 

IT'S Cup Series dan BLACK Series Coffee Keluaran Terbaru Aik Cheong Coffee

Cafe Art series adalah salah satu produk terbaik yang dikeluarkan oleh Aik Cheong Coffee dengan pelbagai perisa.. Cafe Art series telah dikeluarkan dalam variety pack 12 sachet dan juga 4 sachet.. Di dalamnya pula ada 4 perisa iaitu Matcha, Cappuccino, Latte dan Chocolate.. Ada dua lagi perisa sebenarnya dalam Cafe Art series ni iaitu Mocha dan Macchiato.. 

Wahh, banyak gila pilihan Aik Cheong Coffee ni.. Pendek kata semua jenis kopi ada.. So, terpulang pada korang nak pilih yang mana satu untuk dinikmati.. Yang penting, dapat dinikmati di rumah dan dimana sahaja kerana packagingnya mesra pengguna mudah dibawa kemana-mana sahaja.. 

Tan Boon Heong Duta Rasmi Aik Cheong Coffee

IT'S Cup Series dan BLACK Series Coffee Keluaran Terbaru Aik Cheong Coffee
Ada ke yang tak kenal dengan Tan Boon Heong ni? Kalau tak kenal, jom aku kenalkan pada korang.. Tan Boon Heong adalah pemain badminton profesional Malaysia bagi acara beregu lelaki dan pernah memenangi pingat emas di Sukan Asia pada tahun 2006 dan mendapat kejuaraan lain seperti Terbuka Malaysia 2007, Kejuaraan All England, Terbuka Switzerland dan banyak lagi.. Selain itu juga, Tan Boon Heong juga pernah mencipta Guinness World Record dengan fastest smash dengan catatan pada kelajuan 493km/j pada tahun 2020.. 

Dengan pencapaian beliau yang luar biasa dan semangat juang yang tinggi sangat bersesuaian dengan falsafah perniagaan Aik Cheong.. Disebabkan itu juga Tan Boon Heong diundang untuk menjadi duta rasmi produk Aik Cheong Coffee sebagai jurucakap produk bagi mempromosikan jenama mereka ke pasaran antarabangsa disamping menyokong semangat positif beliau..

Dapatkan Aik Cheong Coffee Sekarang

IT'S Cup Series dan BLACK Series Coffee Keluaran Terbaru Aik Cheong Coffee

Bagi korang pencinta kopi, aku recommend korang cuba Aik Cheong Coffee ni.. Bukan hanya ada kopi hitam, tetapi banyak variasi yang boleh dicuba di bawah label Aik Cheong Coffee ini.. Pastinya tidak jemu kerana kopi yang mereka keluarkan pelbagai rasa yang berbeza.. Yang terbaru korang boleh cuba IT'S Cup Series dan juga BLACK Series Coffee.. Rugi tak cuba tau..! Dapatkan sekarang di &-Eleven, FamilyMart, myNEWS, Petronas, Caltex, Shell, AeomBig, Aeon, Giant dan The Store..

Sebarang pembelian dan info lanjut, sila layari :-

Aik Cheong Coffee’s Official Social Media Platforms
πŸ” Facebook : https://www.facebook.com/aikcheong
πŸ” Instagram : @aikcheong_official 
πŸ” HASHTAG : #aikcheongcoffeeη›Šζ˜Œε’–ε•‘ #做_θ‡ͺε·±  #BeYourSelfAlways  

IT'S Cup Series
πŸ” Facebook : https://www.facebook.com/itsbyacc
πŸ” Instagram : @its_by_acc
πŸ” HASHTAG : #itsbyacc #itsmorethanjust #ITS #ItsCup  #itstimetobelieve #Hoot9eeeee #InilahMasanya 

BLACK Series Coffee
πŸ” Facebook : https://www.facebook.com/blackbyacc 
πŸ” Instagram : @blackbyacc
πŸ” HASHTAG : #Blackbyacc #Blacktobasic #MeMomentNow  #BlackDrip  






Read more »
Lea Azleeya
12 Comments
10 Menu Chinese Food Yang Boleh Di Cuba Sepanjang Masa

10 Menu Chinese Food Yang Boleh Di Cuba Sepanjang Masa


10 Menu Chinese Food Yang Boleh Di Cuba Sepanjang Masa | Menu chinese food sememangnya sudah lama ada di Malaysia dan menu makanan cina ini tidak hanya disukai oleh masyarakat cina tetapi oleh kaum yang lain juga seperti Melayu dan India. Apa yang lebih bagus, di Malaysia ketika ini ada banyak restoran cina muslim yang diusahakan oleh mualaf (cina masuk islam). Dengan adanya restoran sebegini, secara tidak langsung para Muslim dapat turut merasai keunikan menu makanan cina yang ada.

Terdapat pelbagai jenis menu makanan cina yang boleh di cuba sebenarnya. Ada juga di kalangan menu ini yang boleh dinikmati selalu sepanjang masa. Dan antara beberapa menu chinese food yang boleh di cuba dan dinikmati sepanjang masa ini adalah seperti yang di senaraikan di bawah ini.

Berikut adalah senarai 10 hidangan Cina terbaik di kalangan orang dalam dan luar negara iaitu :  

#1 - Dumpling

10 Menu Chinese Food Yang Boleh Di Cuba Sepanjang Masa

Dumpling merupakan hidangan Cina yang sudah sangat terkenal dan menu dumpling ini juga sudah berjaya mendapat tempat di hati ramai warga Malaysia. Tidak hanya kaum cina, malah kaum melayu, india dan lain-lain turut menyukai menu dumpling ini.

Dumpling ini sebenarnya sangat diperlukan ketika upacara makan malam perjumpaan pada Malam Tahun Baru Cina, terutama di wilayah utara di negara China. Dumpling yang terawal telah dicipta oleh Zhang Zhongjing, seorang yang bijak dalam bidang perubatan Cina lebih dari 1.800 tahun yang lalu.

Selari dengan peredaran masa, dumpling semakin diperluas dan saat ini sudah ada pelbagai jenis dumpling dengan isi yang berbeza. Antara isi untuk dumping ini adalah seperti daging ayam, daging kambing, daging lembu, isi ikan, sayur-sayuran cincang dan lain-lain lagi. Isi ini kemudian dibungkusnya ke dalam kulit dumpling yang nipis.

#2 - Telur Hancur dengan Tomato

10 Menu Chinese Food Yang Boleh Di Cuba Sepanjang Masa

Telur hancur dengan tomato walau sajian ini nampak sangat simple tetapi ia mampu berada di dalam senarai carta teratas sebagai salah satu hidangan sedap bagi kebanyakan orang Cina. Resipi ini cukup mudah yang hanya terdiri daripada telur, tomato, minyak, dan garam.

Orang yang tinggal di wilayah selatan sering menggantikan garam dengan gula. Selain itu, hidangan ini kaya dengan jus. Dan tatkala makan selalunya ia akan dicampur antara kuah dengan nasi untuk rasa yang lebih puas ketika makan.

#3 - Hot Pot

10 Menu Chinese Food Yang Boleh Di Cuba Sepanjang Masa

Orang Cina menganggap Hot Pot pilihan pertama mereka untuk mengadakan majlis makan malam kerana dapat memenuhi selera semua orang. Seperti namanya, Hot Pot dimasak dalam kuali besar yang diletakkan di atas dapur untuk terus dipanaskan.

Setelah sup yang direbus menggelegak, setiap orang yang ada akan memasukkan kepingan daging dan pelbagai sayur-sayuran ke dalam kuali sambil menunggu ia masak untuk terus di makan secara panas-panas. Tatkala ini, hot pot sudah mula menjadi salah satu trend makan di Malaysia dan sudah ada banyak restoran yang menawarkan menu sebegini untuk dinikmati.

#4 - Nasi Goreng Yangzhou

10 Menu Chinese Food Yang Boleh Di Cuba Sepanjang Masa

Nasi Goreng Yangzhou merupakan salah satu hidangan Cina yang terkenal dan ia boleh dikatakan sangat popular di hampir seluruh negara China. Seperti namanya, Nasi Goreng Yangzhou berasal di daerah Yangzhou, Provinsi Jiangsu, dan pada asalnya ia ditelusuri pada tahun sekitar 770 - 476 SM.

Nasi dan telur adalah dua bahan penting untuk memasak hidangan ini. Selalunya ia turut dihidangkan dengan udang. Nasi Goreng Yangzhou tidak hanya mempunyai rasa yang segar dan wangi, malah warnanya yang agak cerah turut berjaya memenuhi selera ramai orang.

#5 - Nasi Ayam Hainan

10 Menu Chinese Food Yang Boleh Di Cuba Sepanjang Masa

Nasi ayam hainan agak berbeza sikit dengan nasi ayam biasa kerana selalunya ayam untuk nasi hainan ini di rebus manakala nasi untuk ayam biasa di goreng hingga garing setelah diperap bersama kicap manis dan manis.

Dikatakan nasi ayam hainan ini mendapat namanya disebabkan oleh golongan orang cina Hainan ketika datang ke Malaysia di zaman penjajahan dulu. Orang hainan ini diceritakan pandai memasak dan sering dipilih untuk menjadi orang gaji bagi keluarga barat pada ketika itu. 

#6 - Itik Panggang Peking

10 Menu Chinese Food Yang Boleh Di Cuba Sepanjang Masa

Peking Roast Duck atau itik panggang peking adalah adalah salah satu makanan yang mesti dicuba jika berada di Beijing, China. Proses memakan itik panggang di sana selalunya dilakukan secara tradisional.

AWAS! Untuk pelanggan muslim hendaklah memastikan itik panggang peking yang dibeli benar-benar di kedai yang halal (restoran cina muslim) sepenuhnya. Jika tidak pasti tolong jangan di beli kerana takut itik yang disembelih itu tidak mengikut cara Islam. Jika sudah pasti kedai tersebut adalah restoran cina muslim maka bolehlah di beli. Salah satu restoran yang menyajikan menu itik panggang peking yang halal adalah restoran Norazlina Chong Setapak. 

Itik panggang peking ini selalunya di masak secara seekor penuh dan kemudian baru dipotong sehingga menjadi hirisan daging itik yang nipis. Daging itik ini berjus dan sangat lembut. Rasanya juga sangat manis dan sedap untuk dimakan begitu saja ataupun bersama nasi.

#7 - Barbeku dan Cucuk Lidi

10 Menu Chinese Food Yang Boleh Di Cuba Sepanjang Masa

Di China, makanan segar dibakar secara langsung, atau di atas kepingan logam. Ia selalunya dipanggang secara langsung atas bara ataupun dicucuk pada lidi seakan satay.  Makanan sebegini sangat digemari pada malam musim panas di kalangan orang muda. Menu ini juga sangat digemari oleh pelbagai golongan usia.

#8 - Mi Tarik

10 Menu Chinese Food Yang Boleh Di Cuba Sepanjang Masa

Hand-Pulled Beef Noodles ataupun mi tarik adalah salah satu makanan Cina terbaik dengan sup ringan yang digabungkan dengan hirisan daging lembu lembut dan nipis halus. Ia sangat popular dengan rasa yang hebat.

Sup daging selalunya direbus terlebih dahulu untuk jangka masa yang lama kemudian baru akan dibuat mi tarik secara hand made untuk dihidangkan bersama sup tersebut.  Rasa mi tersebut sangat kenyal dan boleh memberi rasa kenyang seperti makan nasi. Salah satu tempat makan menu mi tarik ini adalah Mee Tarik Warisan Asli yang bertempat di Kampung Padang Jawa.

#9 - Chow Mein

10 Menu Chinese Food Yang Boleh Di Cuba Sepanjang Masa

Chow Mein adalah mi goreng tumis Kantonis. Ini adalah salah satu hidangan Cina terbaik dan biasanya mi akan dimasak bersama bawang, daging yang dihiris, lada hijau dan juga daun bawang. 

Pertama sekali, mi perlu direbus sehingga 90% masak. Setelah sejuk, tumis mi dengan bahan lain hingga kuning keemasan dan Chow Mein ini biasanya menjadi pilihan pertama untuk makanan larut malam kepada kebanyakan orang Cina.

#10 - Kuih Bulan

10 Menu Chinese Food Yang Boleh Di Cuba Sepanjang Masa

Kuih bulan adalah sejenis pastri tradisional Cina yang biasanya dimakan pada Festival Pertengahan Musim Luruh. Kebanyakan daripada kuih bulan ini berbentuk bulat untuk melambangkan perjumpaan keluarga. Rasanya manis dan biasanya ia diperbuat dari buah-buahan, pes kacang merah, pes biji teratai dan kacang.

Terasa ingin untuk makan menu chinese food bersama keluarga? Boleh saja buat pesanan secara atas talian jika tidak tahu di mana boleh dapatkan menu makanan cina sebegini. Yang paling mudah, boleh pesan secara online melalui aplikasi Foodpanda.

Dengan aplikasi Foodpanda ini, setiap menu boleh dilihat infonya sama ada halal atau tidak. Dengan cara begini, pelanggan muslim boleh tahu dan tidak akan tersalah saat membuat pesanan tersebut. Makanan yang dipesan juga akan terus dihantar sehingga ke tangan pelanggan mengikut lokasi pilihan jadi tidak perlu lagi bersusah payah seperti dulu hanya kerana ingin menikmati sesuatu hidangan.




Read more »
Lea Azleeya
9 Comments
[name=Lea Azleeya] [img=//1.bp.blogspot.com/-grWfwgzBOkQ/Xq8WSYJDTsI/AAAAAAAAfZI/tVxseM6NvuIeDN_Ksav4Cf2pX3udRXJGQCLcBGAsYHQ/s1600/lea%2B1.jpeg] [description=Hi, Lea here! I'm lifestyle & beauty blogger based in Kuantan, Pahang. I'm started blogging since Jun 2013. For any review, please email me at sotskirts@gmail.com] (facebook=http://www.facebook.com/s0tskirt) (twitter=http://www.twitter.com/LeaAzleeya) (instagram=http://www.instagram.com/lea_azleeya) (youtube=http://www.youtube.com/leaazleeya)