Bukit Gambang Water Park Destinasi Percutian Keluarga Yang Menyeronokkan (Part 1)

Bukit Gambang Water Park Destinasi Percutian Keluarga Yang Menyeronokkan (Part 1)| Dah beberapa hari blog aku ni berabuk dek kerana kesibukan yang melanda diri sejak akhir-akhir ini.. Amboiii sibuk sangat gayanya tu.. Kalah Pak Menteri.. Hehe.. Kesibukan aku kali ni lain sikit dari kebiasaan.. Kesibukan aku kali ni disebabkan aku terlibat dengan Family Trip Team Blogger Pantai Timur.. Ini merupakan trip pertama buat team kami.. Kemana destinasi kami? Haaa kali ni kami Discover Gambang di Bukit Gambang Water Park destinasi percutian keluarga yang menyeronokkan.. Serius seronok wehh!! Jom ikut aku selongkar 'misteri' Bukit Gambang Water Park..

Bukit Gambang Water Park Destinasi Percutian Keluarga Yang Menyeronokkan

Bukit Gambang Water Park ini berlokasi di Bukit Gambang Resort City (BGRC) yang terletak di Gambang, Pahang.. Sekiranya korang dari Kuantan, perjalanan untuk ke BGRC ini hanya memakan masa lebih kurang 30 minit sahaja dengan jarak 35km dari Pusat Bandar... Manakala bagi yang bergerak dari Kuala Lumpur pula, boleh terus keluar susur Gambang yang hanya memakan masa lebih kurang 2 jam setengah sahaja (218km).. BGRC ini telah dibuka sejak tahun 2009 lagi dan dimiliki oleh Sentoria Themeparks & Resort Sdn. Bhd. yang berkeluasan lebih kurang 727 ekar hutan sekunder.. BGRC menawarkan pakej percutian keluarga yang menarik untuk korang pilih dengan harga yang sangat berbaloi-baloi.. Kiranya tak rugilah membayar dengan apa yang korang akan kecapi nanti.. Hehe.. 

Oh ya, di BGRC terbahagi kepada 2 taman tema iaitu Water Park dan Safari Park.. Jadi, korang boleh pilih untuk meluangkan masa bersama family atau kawan-kawan dimana.. Sama ada ke Water Park dengan melakukan aktiviti air atau ke Safari Park melihat pelbagai binatang yang ada disana.. Untuk family Trip Blogger Pantai Timur kali ni aku dan beberapa blogger lagi memilih untuk mengutip pengalaman indah di Water Park bersama anak-anak supaya anak-anak dapat merasai pengalaman yang menyeronokkan di Bukit Gambang Water Park ini.. Ada juga antara geng kitorang yang terjah Safari Park tau.. Make sure korang baca entry diorang nanti ye.. Hehe..

Bukit Gambang Water Park Destinasi Percutian Keluarga Yang Menyeronokkan

Bukit Gambang Water Park

Kalau korang nak tahu, Bukit Gambang Water Park ini merupakan taman tema air yang terbesar di Pantai Timur Semenanjung Malaysia dan pernah dianugerahkan "Taman Tema Air Terbaik Di Malaysia" oleh The Malaysian Ambassador Of Malaysia dan Tarikan Keluarga (MAATFA)... Dengan bertemakan "Stay Cool, Get Wet", Bukit Gambang Water Park ini mempunyai keluasan 45.8 ekar dengan menyediakan pelbagai aktiviti dan kemudahan untuk para pengunjungnya.. Pendek kata semuanya lengkap.. Cuma korang perlu melihat maps atau papan tanda arah untuk ke satu-satu destinasi kalau masuk kesini, risau kalau-kalau korang tersesat nanti.. kawasannya luas tau.. Hehe..

Trem Yang Digunakan Oleh Para Pengunjung BGRC

Ok, kalau korang menginap di BGRC, korang boleh mengambil Trem untuk ke Water Park.. Trip kali ni kami diberi tempat penginapan di Arabian Bay Resort.. Jadi, untuk menaiki Trem kami perlu menunggunya di tepi lobi resort iaitu tempat khas untuk Trem berhenti bagi mengambil dan menurunkan penumpang.. Ini memudahkan para pengunjung untuk ke satu destinasi ke satu destinasi yang lain.. Tak perlu dah nak drive sendiri dan mencari parking.. Trem yang disediakan pun selesa dan mempunyai aircond.. Ini menjadikan perjalanan ke destinasi yang dituju menjadi lebih selesa dan teruja.. 

Briefing Oleh En. Nasir

Sebelum bertolak ke Water Park, kami diberi taklimat ringkas terlebih dahulu oleh En. Nasiruddin Nasrun selaku orang yang bertanggungjawab merealisasikan family trip kami kali ni supaya perjalanan kami lebih lancar dan mengikut jadual yang telah ditetapkan.. Susun atur dan perjalanan jadual yang telah disediakan sangat membantu kami semasa di sana.. Alhamdulillah.. Selesai taklimat, kami diberi wristband satu sorang dan selepas itu terus dibawa ke Water Park dengan menaiki Trem.. Yeahhhhh!!

Pasrah jerk muka naik Trem.. Pasrah ke teruja tu? hehe

Apa Ada Di Pintu Masuk Water Park

Kaunter Tiket Water Park

Sesampai aje di pintu masuk Bukit Gambang Water Park, kami disambut oleh deretan kaunter tiket yang melambai-lambai minta kami beli tiket dan masuk ke Water Park.. Haha!! Nasib baik tiket kami dah tersedia dari awal lagik.. Tak perlulah nak beratur untuk membelinya lagi.. Kehkeh!! Mahal ke tiket nak masuk ke Bukit Gambang Water Park ni? Jom check satu persatu... 


HARGA TIKET WATER PARK

Dewasa (13 - 59 Tahun)
Normal  :  RM 33.00
Combo (Water Park & Safari Park)  :  RM 88.00

Kanak-Kanak (90cm - 12 Tahun)
Normal  :  RM 23.00
Combo (Water Park & Safari Park)  :  RM 58.00

Warga Emas (60 tahun keatas)
Normal  :  RM 23.00
Combo (Water Park & Safari Park)  :  RM 58.00

Gift Shop Bukit Gambang Water Park

Sebelum masuk ke Water Park, kami tempuhi dulu gift shop.. Dapatlah cuci-cuci mata dengan barangan yang ada kat situ.. Semuanya menarik.. Bila dah semua menarik, mesti ada yang berkenan dihati.. Tetapi sayang beg duit aku tak bawak la pulak... So terpaksa la tanamkan sahaja hasrat nak membeli.. Bagus jugak tak bawak beg duit ni kan.. Bolehlah berjimat cermat.. Haha.. Bila dah dapat terima kenyataan yang aku sememangnya tak dapat nak beli apa-apa sovenir, jadi terpaksalah cuci mata sahaja.. Apa yang ada dijual di Gift Shop ni? Meh pakat tengok ramai-ramai..




Banyak lagi sebenarnya barangan yang dijual di Gift Shop ni.. Cuma aku aje yang tak sempat nak snap.. Almaklumlah tak sabar-sabar dah nak terjun dalam air.. Haha!! Biasalah teruja tu lain sikit kali ni sebab dapat hang out dengan team blogger pantai timur kan.. Bukan senang nak berkumpul sekali macam ni.. Ini pun hanya beberapa orang sahaja terlibat.. Kalau semua sekali dapat berkumpul, pasti lagi meriah.. 

Bukit Gambang Water Park Tunggu Aku Datang!!

Pintu Masuk Ke Water Park

Yeahhh akhirnya kami semua sampai juga di pintu masuk water park setelah bersusah payah menahan nafsu dari bershopping di gift shop tadi.. Haha!! Nak masuk kena scan dulu barcode yang ada pada wristband yang dah dipakaikan di pergelangan tangan masing-masing.. Wristband inilah menjadi tiket untuk korang masuk ke Water Park.. Tak de wristband ni, memang korang dapat tengok pintu masuk tu aje la.. Hiks.. Jadi, dah bayar tiket dan dapat wristband ni terus pakai dekat pergelangan tangan.. Kalau hilang, jawabnya belilah sekali lagi ye.. hehe..

Pas Masuk Ke Water Park (Wristband)

Maps Keseluruhan Kawasan Bukit Gambang Water Park
Ini pula maps yang korang kena snap sebelum korang meneruskan penjelajahan korang dalam water park ni.. Besar gile kot kawasan dia.. Silap-silap korang tak jumpe tempat yang korang nak pergi tanpa bantuan maps ni.. Tapi kalau korang boleh ingat kesemua nama tempat dalam water park ni, rasanya tak de masalah kot sebab korang boleh ikut arah papan tanda aje.. Bagi yang dah ambil brochure awal-awal, tak perlu bimbang lagi sebab dalam tu dah terkandung maps ni.. 

Oh, lupe nak maklum kat korang, di Bukit Gambang Water Park ni terdapat beberapa bahagian tau seperti :-

1. Water Park Entrance
  • Safari Park Ticket Counter
  • Water Park Ticket Counter
  • Gift Shop
2. Coco Beach
  • Coco Delight & Rental Area
  • Wave Pool & Lagoon
  • Coco Beach Kiosk
3. Penguin Island
  • Penguin Express
  • Kids Slide
  • Adult Leisure Pool
  • Kids Splash Pool
  • Aqua Play
  • Journey Of Ice Glacier River
  • Pizza Time
4. Tree Top Hills Slides
  • Savannah Coffee
  • Tube Counter
  • 6 Lanes Racer
  • Crystal Slide
  • Galaxy Slide
  • Canopy Slide
  • Family Raft Ride
  • Family Raft Kiosk
5. Corporate Function Area
  • Telematch Pool
  • Garden Terrace
  • Surau
  • Lake View Terrace

Penguin Island Destinasi Tujuan Kami Yang Pertama


Penguin Island Menjanjikan Keseronokan Berganda Kepada Anak-Anak

Penguin Island merupakan destinasi pertama yang kami tuju sebab kat sini terletakkan Kids Play... Bila dah berkeluarga ni, kenalah utamakan anak-anak dulu.. Jadi, kita bagi peluang dulu kepada anak-anak untuk merasai keseronokkan bermain air di Bukit Gambang Water Park ni.. Kalau ada masa lebih, bolehlah mak ayahnya pula berseronok di tempat orang-orang dewasa.. Sempat ke?? Haha!! Kite tunggu dan lihat aje la ye.. Apa-apa pun Penguin Island ni memang menjanjikan keseronokan yang berganda buat anak-anak.. Serius wehhh!!


Ok, sambung cerita... Sesampainya kami di kawasan Penguin Island, aku terpegun sekejap.. Sebab apa tau, sebabnya aku terkejut dengan perubahan kat sini.. Seingat aku, masa mula-mula aku datang kat sini suatu masa dahulu, tempat ni tak lah secantik sekarang.. Dah banyak bende berubah.. Kiranya dah dinaik taraf kata orang.. Dulu agak kosong kawasan ni.. Sekarang dah dihiasi dengan pemandangan yang cantik.. Paling penting, kebersihan disini terjaga dengan baik.. Alhamdulillah.. Taklah risau sangat nak benarkan anak-anak main air kan..

Kids Play ni terbahagi kepada 3 bahagian sebenarnya iaitu Kids Slide, Kids Splash Pool dan Aqua Play..

Kids Slide
Kids Splash Pool
Aqua Play

Sebenarnya, bermain air dengan anak-anak ni pun dah cukup rasa seronok.. Cumanya kalau bagi mereka yang sukakan aktiviti air yang lebih lasak, kenalah pergi bahagian dewasa.. Kalau di Kids Play ni, paling lasak pun cuma gelongsor air sahaja.. Sesuailah untuk kanak-kanak.. Itu pun perlukan perhatian dari penjaga supaya tak terjadi kejadian yang tak diingini.. Berseronok, berseronoklah jugak tetapi keselamatan harus dijaga hokeh!!


Korang perasaan tak di atas menara Aqua Play ni ada sebuah replika ikan pirana besar.. Tuuu yang warna hijau tu.. Haaa kalau korang nak tahu, ikan pirana tu mampu menampung air sebanyak 250 liter padu air tau dan apabila air penuh, ikan pirana tersebut akan memuntahkan kesemua air yang ada didalamnya dalam satu-satu masa... Best oh!! Time air dimuntahkan, ramai yang bertempiaran lari sambil menjerit.. Haha!! gamat suasana.. Seronok gile weii!! Nak tengok camne lebatnya air yang dimuntahkan oleh ikan pirana tersebut? Meh tengok video kat bawah ni..



Kami di Aqua Play, bukan setakat mandi manda sahaja tetapi geng admin Group Blogger Pantai Timur dah sediakan games untuk anak-anak, mak-mak dan bapa-bapa.. Hehe.. Games diberi nama, masukkan air ke dalam botol dengan menggunakan sudu plastik kecik.. Perghh panjang gile nama games.. Kehkehkeh.. Masing-masing berjuang habis-habisan untuk memenuhkan botol dengan air.. Hehe.. Aku tak join pun.. Dah cukup korum.. Jadi, tugas aku ambil gambar aje lah.. Jom layan gambar mereka yang sedang berjuang mati-matian itu..

Sebelum diorang mula, bergambar kenangan dulu

Agak-agak ada lagi ke air dalam sudu Cik Ma tu.. Hehe

Berhati-hati Aira masukkan air ke dalam botol..

Kak Sheila tadah ape tuuuu.. Ekekeke..

Geng Admin berjuang untuk sebotol air.. Hihi..

Siapa yang menang agaknya ye?? Hehe aku sendiri pun dah tak ingat... Almaklumlah umur dah 'terlalu muda' ni semua benda boleh terlupa... Haha!! Ehh mana gambar games anak-anak dan bapa-bapa? Hehe aku tak sempat nak snap noq!! Sorry ye.. Orite, setelah penat bermain air, perut mula menyanyikan lagu keroncong minta diisi.... Nak makan apa ni? Haaa kalau nak tau apa yang kami makan untuk mengisi perut yang menyanyi ni, nantikan entry seterusnya ye..Sedap ohhh!! Tunggu tau entry seterusnya... Bukit Gambang Water Park Destinasi Percutian Keluarga Yang Menyeronokkan (Part 2)..


Baca Juga :
Bukit Gambang Waterpark Tempat Percutian Keluarga Terbaik Di Pantai Timur
Rahsia Di Sebalik Bukit Gambang Water Park Membuat Saya Kecewa


11 comments on "Bukit Gambang Water Park Destinasi Percutian Keluarga Yang Menyeronokkan (Part 1)"
  1. Bestnya family day kat sini..tak pernah pi lagi..tapi harga tiket masuk murah la compare ngan water park yang lain

    ReplyDelete
  2. wow besttt nyaaa seronok sampai kan kita terujaaa nak pi sana :D

    ReplyDelete
  3. kemain hati-hati masukkan air dalam botol tapi tak menang haha

    ReplyDelete
  4. Comel nau nau si emak ibu umi mama ni bila bersukaneka ye hehehe

    ReplyDelete
  5. slide tak buka semua, kalau buka semua lagi syok! ni buat saya rasa nak pi lagi.

    ReplyDelete
  6. Tang sukan..mak² yang paling pulunnya..tapi tak dan nak towaf satu waterpark tu..

    ReplyDelete
  7. wow. best nyer...
    mak-mak happy.
    anak-anak lagi lah kan :)

    ReplyDelete
  8. Next time I want to bring babysitter so I can play away from the children area

    ReplyDelete
  9. Hamboi.. Hamboi.. Sakan lea dan anak-anak ye bermandi manda dan beriadah..

    ReplyDelete
  10. memang seronok bercuti di BGR ni..rasa nak repeat pegi lagi ke sini

    ReplyDelete