Showing posts with label healthy. Show all posts
Showing posts with label healthy. Show all posts
Joymix Yoghurt Yuja Suplemen Probiotik Untuk Kesihatan dan Tingkatkan Imuniti Badan

Joymix Yoghurt Yuja Suplemen Probiotik Untuk Kesihatan dan Tingkatkan Imuniti Badan


Joymix Yoghurt Yuja Suplemen Probiotik Untuk Kesihatan dan Tingkatkan Imuniti Badan  |  Hi guys! Salam Ramadhan.. Nampaknya tahun ini sekali lagi kita sambut Ramadan dalam musim pandemik Covid-19.. Korang mesti rindukan nak sambut ramadan macam dulu-dulu.. Bebas kemana sahaja.. Now, dah tak boleh guys.. Kita dah ada norma baru dalam kehidupan kita.. Harus ikut SOP yang telah ditetapkan supaya kita dapat halang jangkitan covid ni.. Di musim pandemik ni, apa yang paling penting kita kena pastikan imuniti badan kita ni kuat supaya dapat melawan segala penyakit yang datang pada kita.. 

Joymix Yoghurt Yuja Suplemen Probiotik Untuk Kesihatan dan Tingkatkan Imuniti Badan

Joymix Yoghurt Yuja Suplemen Probiotik Untuk Kesihatan dan Tingkatkan Imuniti Badan

Dekat sini aku nak share dengan korang suplemen yang boleh membantu meningkatkan imuniti badan kita iaitu suplemen probiotik Joymix Yoghurt Yuja ni.. Aku pun baru sahaja amalkan suplemen ni.. Katanya bagus untuk tingkatkan daya tahan tubuh badan kita.. So, aku decide untuk cuba supaya dapat melawan segala penyakit yang datang nak menyinggah pada aku ni kan.. hehe.. Bukan aku saje yang ambil suplemen ni tetapi anak-anak aku juga.. 

Joymix Yoghurt Yuja Suplemen Probiotik Untuk Kesihatan dan Tingkatkan Imuniti Badan

Pada hari ini, statistik peningkatan kes akibat jangkitan Covid-19 di Malaysia masih ditahap membimbangkan.. Aku ada terbaca satu fakta tentang covid-19 ni di The Star Online yang menyatakan bahawa Covid-19 tanpa bergejala merangkumi 89% daripada jumlah pesakit Covid-19 di Malaysia. Korang boleh refer kat SINI..

Kenapa begitu ramai tanpa bergejala?

Ok, kalau korang nak tahu.. Ini kerana immunity badan dapat memerangi virus Covid-19 ini.. Tetapi bila PCR Test dibuat, pegawai kesihatan hanya dapat mengesan DNA virus Covid-19 yang telah mati.. Oleh kerana tidak dapat pastikan sama ada virus itu ada dalam badan atau tidak, hidup atau mati, maka pesakit diasingkan.. Dalam tempoh 2 minggu, boleh tengok ada yang sakit atau tidak.. Kebanyakannya masih boleh menjalankan aktiviti macam biasa..

Joymix Yoghurt Yuja Suplemen Probiotik Untuk Kesihatan dan Tingkatkan Imuniti Badan

Oleh itu, imuniti badan sangat penting dalam musim pandemik Covid-19 ini.. Joymix Yoghurt Yuja sememangnya dihasilkan untuk meningkatkan imuniti badan melalui usus (yang merangkumi 70% imuniti sel badan), limpa dan darah. Kesimpulannya, ia boleh memberikan 3 lines Immunity kepada kita.. 

Joymix Yoghurt Yuja juga penting dalam mengaktfikan imuniti sel yang dormant akibat gaya hidup yang tidak sihat seperti kurang bersenam, makan makanan yang manis dan kurang berkhasiat. Sel dormant diibaratkan sel yang malas. Kandungan Joymix Yoghurt Yuja ini mengandungi Yeast Beta Glucan yang sememangnya terkenal untuk mengaktifkan imuniti sel supaya berfungsi untuk melawan virus atau bakteria yang bahaya.. 

Joymix Yoghurt Yuja menghasilkan 3 sistem pertahanan

Joymix Yoghurt Yuja Suplemen Probiotik Untuk Kesihatan dan Tingkatkan Imuniti Badan

Kalau korang nak tahu, suplemen probiotik Joymix Yoghurt Yuja ini meningkatkan imuniti badan dengan 3 bahan utama iaitu Sacchoromyces boulardii (yis), Yeast Beta Glucan dan Colostrum (first form of cow milk). Ketiga-tiga bahan ini dapat menghasilkan tiga sistem pertahanan dalam tubuh badan manusia. Ia merupakan gabungan yoghurt dan Yuja dengan rasa manis masam yang ringan menjadikan suplemen ini wonderful.. 

1st Defense System

Bahan utama yang pertama iaitu Sacchoromyces Boulardii (yis) bermanfaat dalam mencegah dan merawat cirit-birit.. Kalau korang nak tahu, ini merupakan sejenis ragi yang terdapat dalam laici dan manggis.. Kajian membuktikan bahawa S. Boulardii ini adalah satu-satunya spesis ragi yang dijumpai sebagai probiotik yang berkesan dalam ujian klinikal anti cirit-birit..

Nak tahu macam mana ia berfungsi?

Mekanisme tindakan utama adalah penghambatan pertumbuhan bakteria patogen dalam usus serta rangsangan pengeluaran antibodi terhadap toksin yang dikeluarkan oleh mikroba usus dimana ia membantu menyahtoksin yang dihasilkan oleh bakteria jahat dalam usus yang merangkumi 70% sistem imun badan. Untuk penggunaan kali pertama, mungkin akan mengalami keadaan najisnya lebih berbau.. Tetapi jangan bimbang ini adalah perkara biasa..

2nd Defense System

Yeast Beta Glucan (YBG) pula memainkan peranan penting dalam meningkatkan imuniti, anti-jangkitan dan penyembuhan luka. Saluran gastrousus adalah organ imun utama kerana jumlah sel imun yang tinggi terdapat di sini.. YBG juga membantu meningkatkan kecekapan sel-sel yang bertanggungjawab membasmi dan memusnahkan patogen untuk bertindak balas dengan cepat terhadap jangkitan, menyokong sistem kekebalan tubuh kita. Dengan kata lain, ia memberi amaran kepada sel imun dalam sistem limfa usus untuk menyerang sel asing.

Selain itu, YBG juga dapat meningkatkan sintesis kolagen pada lapisan kulit yang penting dalam penyembuhan luka.. YBG juga memainkan peranan penting dalam mengaktifkan sel imun yang mungkin sudah tidak aktif. 

Faham tak? Ok, kalau tak faham aku fahamkan korang dengan situasi ini..

Sel kebal diumpamakan sebagai polis.. Sekiranya polis bersikap malas, maka negara akan menjadi tidak aman seperti lebih banyak berlakunya rompakan atau pembunuhan.. Sekarang ni kita berikan YBG kepada polis, bekerja dengan insentif, kemudian polis akan menjadi rajin dan mula menangkap pencuri dan perompak sebagai bakteria atau virus jahat.. Itulah perumpamaannya.. hehe..

3rd Defense System

Imunnoglobulins (IGg) berasal dari kolostrum adalah sejenis antibodi yang disediakan oleh mamalia untuk bayi baru lahir bagi mewujudkan imuniti seumur hidup.. Sebilangan besar antibodi IGg dalam peredaran darah pasti dapat menurunkan risiko jangkitan alergi bersama penyakir autoimum.

Kebaikan IGg

  • Anti cirit-birit
  • Menyokong sistem imun yang berkaitan dengan selsema (rhinitis) dan asma
  • Mengurangkan H.pylori
  • Mengurangkan Sindrom Usus Kerengsaan (IBS)
  • Penyembuhan luka terutama pada pesakit diabetes
  • Membantu anti-alergi atau ekzema
  • Membantu pergerakan usus
  • Membantu anak membesar dengan lebih cepat

Joymix Yoghurt Yuja Bermanfaat Untuk Kesihatan 

Joymix Yoghurt Yuja Suplemen Probiotik Untuk Kesihatan dan Tingkatkan Imuniti Badan

Dah panjang berjela aku share info penting tentang Joymix Yohurt Yuja ni dengan korang.. Bagi aku suplemen ini sangat bagus dan banyak manfaatnya.. Jadi, sebab itu jugalah aku mengamalkan pengambilan suplemen probiotik ini.. Bukan aku saje tau amalkannya tetapi seisi keluarga aku juga.. Takkanlah aku je yang nak sihat kan.. Mereka juga kena sihat.. Cumanya untuk anak-anak, aku akan berikan mengikut dos yang disarankan..

Rasanya sedap tau.. Masam-masam manis gitu.. Mulanya aku ingat anak-anak aku tak dapat terima rasanya tau tetapi lepas berikan mereka rasa, wahh kemain suka lagi dorang.. Siap mintak lagi.. Sedap katanya.. Hehe..

Aku dah amalkan Joymix Yohurt Yuja selama 2 minggu.. Sepanjang pengambilan suplemen probiotik ni, kami tidak lagi mengalami masalah kesihatan.. Biasanya ada je masalahnya.. Batuk la... Selesema la.. Demam la.. Setakat 2 minggu ni, memang kami tiada masalah kesihatan.. Masing-masing aktif dengan aktiviti seharian.. Owh ya, satu lagi yang paling best, sangat membantu dalam proses penghadaman tiada lagi masalah sembelit.. Memang terbaik.. Hehe..

Joymix Yoghurt Yuja Suplemen Probiotik Untuk Kesihatan dan Tingkatkan Imuniti Badan

Perbezaan antara Joymix Yohurt Yuja dengan Vitamin C

 

Joymix Yoghurt Yuja

Vitamin C supplement

Active Ingredients

Colostrum, Yeast Beta Glucan (YBG), S.Boulardii (yeast)

Ascorbic Acid

Mechanism of Immunity

The vital mechanism is to activate the dormant immune cell to find and kill the foreign bacteria or virus.

Ascorbic Acid is strong antioxidant. It works as to protect the immune cell from being damage by free radical. If immune cells do not damage better chance of immunity.

Advantage

More effective in increasing immunity up to 3 layer protection

Cheap and water soluble. Easy to mix with other flavour

Disadvantage

More expensive

Acidic. May cause gastric.

Vitamin C hanya membantu melindungi sel imun dari kerosakan akibat radikal bebas. Jadi ia kurang cekap dalam melindungi tubuh dari serangan bakteria dan virus jahat. Joymix Yoghurt Yuja pula akan memberikan cara yang lebih proaktif dengan mengaktifkan sel imun untuk membunuh bakteria atau virus jahat.

Joymix Yoghurt Yuja Suplemen Probiotik Untuk Kesihatan dan Tingkatkan Imuniti Badan

Cara Pengambilan Joymix Yoghurt Yuja

  • Dewasa 2 sachet
  • Kanak-kanak 1 sachet
Buka sachet. Tuangkan secara perlahan ke dalam mulut. Kemam secara perlahan. atau boleh juga minum seteguk air..

Joymix Yoghurt Yuja Suplemen Probiotik Untuk Kesihatan dan Tingkatkan Imuniti Badan


Peringatan :-
  • Sekiranya korang menghadapi masalah elergi atau eczema, makan Joymix Yoghurt Yuja ini sebelum korang makan makanan yang akan menyebabkan korang alah.

Cara penyimpanan Joymix Yoghurt Yuja

Ok, cara penyimpanannya pula, Joymix Yoghurt Yuja ini boleh disimpan dalam rak dan tidak perlu disimpan dalam peti sejuk walaupun kebanyakan suplemen probiotik yang lain mesti disimpan di dalam peti sejuk kerana haba boleh membunuh probiotik hidup.. Baguskan Joymix Yoghurt Yuja ni.. :)

Dapatkan Joymix Yoghurt Yuja ini sekarang untuk kekal sihat

Joymix Yoghurt Yuja Suplemen Probiotik Untuk Kesihatan dan Tingkatkan Imuniti Badan

Imuniti badan yang kuat sangat penting untuk kita meneruskan kehidupan seharian dalam musim pandemik ini.. So, Untuk mendapatkan imuniti badan yang kuat, bolehlah consume Joymix Yoghurt Yuja ini.. Rasanya pun sedap dan sesuai untuk seisi keluarga.. 

Untuk info lanjut, korang boleh layari :-

➥ Website : https://www.joypremix.com/

➥ Pembelian : https://www.joypremix.com/products/joymix-yoghurt-yuja-20-sachet

➥ Facebook : https://www.facebook.com/joypremix

➥ Instagram : https://www.instagram.com/joymixsb/



Read more »
Lea Azleeya
0 Comments
BiO-LiFE MaxX Fish Oil 1000mg Double Strength Baik Untuk Jantung, Otak dan Mata

BiO-LiFE MaxX Fish Oil 1000mg Double Strength Baik Untuk Jantung, Otak dan Mata


BiO-LiFE MaxX Fish Oil 1000mg Double Strength Baik Untuk Kesihatan Jantung, Otak dan Mata  |  Hi guys! Lama tak bercerita kat sini.. Rindu serindu rindunye... hehe.. Ok kali ni aku nak bercerita tentang supplement yang sedang aku amalkan untuk kekal sihat.. Supplement tambahan ni penting tau sebabnya macam aku sendiri, pengambilan makanan seharian bukanlah seimbang mana.. Memang tak terjaga sangat.. Sebab itulah, aku perlukan supplement tambahan untuk mencukupi apa yang tak cukup dalam badan aku ni.. hehe.. Ok, kali ni aku nak sembang tentang supplement minyak ikan pula.. Mesti korang dah familiar kan atau korang pun mengamalkannya juga..

BiO-LiFE MaxX Fish Oil 1000mg Double Strength Baik Untuk Jantung, Otak dan Mata

Ingat lagi masa kecil-kecil dulu, ayah aku selalu sangat belikan supplement minyak ikan dalam bentuk cecair untuk kami adik beradik.. Katanya kami ni, kurus sangat.. Ikan pun tak berapa nak makan, asyik dok hadap ayam jerk.. Haha.. Sebab itulah, dia belikan minyak ikan untuk kami.. Paling tak boleh nak hadap minyak ikan perisa original yang warna putih, perghh nak telan tu bercita-cita... Tapi kena telan jugak.. Kalau tak, kena marah dengan ayah.. Haha.. Itu cerita zaman kanak-kanak dulu la.. Now, dah dewasa aku masih amalkan supplement minyak ikan ni tapi dalam bentuk softgel iaitu BiO-LiFE MaxX Fish Oil Double Strength..

BiO-LiFE MaxX Fish Oil Double Strength Baik Untuk Kesihatan Jantung, Otak dan Mata

BiO-LiFE MaxX Fish Oil 1000mg Double Strength Baik Untuk Jantung, Otak dan Mata

Tahukah anda? Omega-3 merupakan sejenis kumpulan asid lemak poli tak tepu yang diperlukan oleh tubuh.. Kalau korang nak tahu, ianya tidak dapat dihasilkan oleh tubuh kita dan mesti diambil dalam diet harian kita.. So, diet kita mesti kena seimbang untuk dapatkannya.. Omega-3 ni memainkan peranan penting tau dalam fungsi otak, perkembangan dan tumbesaran juga memberi kebaikan kepada kesihatan kita seperti mengurangkan risiko penyakit jantung, mencegah kemurungan dan banyak lagi... Sebab itulah kita disarankan untuk mengambil satu sajian ikan dalam diet harian kita kerana ia dapat membantu pengambilan omega-3 yang mencukupi dalam diet seharian kita.. 

Kalau korang nak tahu, omega-3 boleh didapati daripada pelbagai sumber tetapi sumber yang paling kaya adalah daripada sumber ikan laut seperti :-

  • Ikan tuna
  • Ikan parang
  • Ikan sardin
  • Ikan kembung
  • Ikan bilis

Bagi korang yang mungkin tiada masa untuk mengatur diet harian dengan seimbang atau mungkin ada juga yang tidak gemar makan ikan, bolehlah mengamalkan supplement minyak ikan.. Sekarang ni di pasaran terdapat pelbagai produk supplement omega-3 terutama dalam bentuk supplement minyak ikan.. Jadi, bagi korang yang mengalami kekurangan pengambilan kumpulan asid lemak penting daripada diet harian bolehlah mengambil supplement minyak ikan ni.. Supplement apa yang bagus? Ofkos la Bio-Life MaxX Fish Oil Double Strength guys!! Korang nampak tak perkataan 'double' tu.. Jom aku cerita.. hehe..

BiO-LiFE MaxX Fish Oil Double Strength


MaxX Fish Oil 1000mg Double Strength adalah minyak ikan berkualiti berganda yang mengandungi asid lemak Omega-3 untuk menyokong fungsi normal badan yang sihat.. Asid lemak omega-3 diekstrak dari ikan laut dalam iaitu ikan bilis dan minyak ikan yang digunakan dibersih menggunakan proses penyulingan molekul..

Mengapa ia dipanggil "Double Strength"?

Minyak ikan 1000mg biasa menyediakan 180mg EPA dan 120mg DHA .. Oh ya, kalau korang nak tahu EPA dan DHA ini adalah sejenis Omega-3 ya.. Apa yang bagusnya BiO-LiFE MaxX Fish Oil Double Strength 1000mg ini adalah ia mengandungi 360mg EPA dan 240mg DHA dalam satu kapsul.. Jadi kandungan omega-3 nya 2 kali lebih pekat berbanding minyak ikan biasa.. 

Kelebihan MaxX Fish Oil Double Strength

  • Mengandungi 2 kali ganda kepekatan Omega-3 EPA & DHA
  • Berbentuk Omega-3 triglyceride, yang mudah diserap dan digunakan oleh badan
  • Diproses melalui penyulingan molekul yang menghilangkan hampir semua kotoran dan bahan cemar dari minyak ikan mentah (safety & quality assurance)
  • Dihasilkan daripada ikan bilis, salah satu ikan kecil laut dalam yang kaya dengan asid lemak omega-3

MaxX Fish Oil Double Strength ni merupakan kaedah yang paling mudah untuk kita ambil bagi meningkatkan pengambilan omega-3 untuk kekal sihat dan mengurangkan risiko penyakit jantung.. Bukan sahaja baik untuk jantung tau tetapi baik juga untuk otak dan juga mata.. Siapa yang disyorkan untuk mengambil MaxX Fish Oil 1000mg Double Strength ni? Semua orang terutamanya orang yang kurang pengambilan ikan secara semulajadi dan orang yang ingin menjaga kesihatan..

Cara Pengambilan MaxX Fish Oil Double Strength

BiO-LiFE MaxX Fish Oil 1000mg Double Strength Baik Untuk Jantung, Otak dan Mata

Dos yang disyorkan dalam pengambilan MaxX Fish Oil ini adalah :-

  • Dewasa : Ambil 1 kapsul, 2 kali sehari selepas makan atau seperti yang disarankan oleh doktor atau ahli farmasi anda..

Dapatkan BiO-LiFE MaxX Fish Oil 1000mg Double Strength Untuk Kekal Sihat


BiO-LiFE MaxX Fish Oil 1000mg Double Strength Baik Untuk Jantung, Otak dan Mata

Ok, bagi korang yang ingin kekalkan kesihatan atau yang memang tak suka makan ikan, bolehlah amalkan BiO-LiFE MaxX Fish Oil 1000mg Double Strength ini.. Kat mana nak dapatkannya? Orite, korang boleh dapatkan di farmasi berdekatan dengan korang dengan harga RM190 untuk satu box ini kat dalamnya ada 3 botol fish oil yang mengandungi 100 biji softgel bagi setiap botol.. (RM190 untuk 100s X 3)

Untuk maklumar lanjut, korang boleh layari : http://www.biolife.com.my/



Read more »
Lea Azleeya
1 Comments
Kempen Pemeriksaan Kesihatan Gusi 1 Juta Gumbatte 2019

Kempen Pemeriksaan Kesihatan Gusi 1 Juta Gumbatte 2019


Kempen Pemeriksaan Kesihatan Gusi 1 Juta Gumbatte 2019  |   Systema telah melancarkan kempen kesedaran pemeriksaan kesihatan gusi untuk bantu menambah baik kesihatan oral rakyat Malaysia, kolaborasi dengan Persatuan Doktor Pergigian Malaysia pada 15 Mac 2019 yang lalu di Petaling Jaya. Adakah anda tergolong dalam 94% orang dewasa di Malaysia yang mengalami masalah gusi ? Jika anda tidak pasti, layari laman web gumhealthcheck.com untuk membuat penilaian dalam talian secara percuma yang dapat membantu anda mendapatkan gusi dan gigi sihat sepanjang hayat.


Laman web pemeriksaan kesihatan gusi secara percuma ini adalah sebahagian daripada kempen kesedaran dan pendidikan Ke Arah Pemeriksaan Kesihatan Gusi 1 Juta Gumbatte Systema (Gumbatte Towards 1 Million Gum Health Checks) 2019, satu kerjasama dengan Persatuan Doktor Pergigian Malaysia.

Kempen ini bertujuan untuk membantu rakyat Malaysia mencapai tahap kesihatan oral yang lebih baik dengan matlamat utamanya memberi motivasi kepada lebih ramai orang supaya mengekalkan 20 batang gigi asal mereka apabila berusia 60 tahun dan ke atas . Jadi, mereka boleh menikmati kesihatan sepanjang hayat, selari dengan matlamat Kementerian Kesihatan.

Kempen Gumbatte mengambil semangat daripada perkataan Jepun ‘Ganbatte’ yang bermaksud ‘anda boleh melakukannya’. Sekali gus menyeru rakyat Malaysia supaya menjaga kesihatan gusi mereka dan mencapai 1 juta pemeriksaan gusi. Kempen ini dilancarkan oleh Dr. Norliza bt Mohamed, bertanggungjawab sebagai menanggung tugas Pengarah Kanan Kesihatan Pergigian, sempena Hari Kesihatan Oral Kebangsaan di pusat membeli-belah 1 Utama di Bandar Utama, hari ini.

Menurut Dr Norliza, kesihatan oral sering dilihat sebagai kurang penting berbanding kesihatan umum yang lain. Namun, sikap ini perlu diubah kerana ia merupakan isu yang serius. Beliau menyatakan bahawa tahap kesihatan oral yang rendah sering dikaitkan dengan masalah-masalah kesihatan yang lain. “Kajian penyelidikan menunjukkan korelasi di antara penyakit gusi dengan serangan jantung, diabetes dan terbaharu, Alzheimer. Ini merupakan penyakit yang boleh mengancam nyawa. Sekiranya pengesanan dan rawatan awal penyakit gusi boleh merendahkan korelasi ini, kita wajar menerokanya.

Beliau mengakui bahawa kempen Gumbatte Systema yang memberi penekanan terhadap kesihatan gusi secara dalam talian dilihat cukup tepat kerana majoriti rakyat Malaysia, termasuklah di kawasan pedalaman memperoleh maklumat dari dalam talian. “Kempen Ke Arah Pemeriksaan Kesihatan Gusi 1 Juta Gumbatte boleh membantu Bahagian Penjagaan Oral Kementerian Kesihatan mendidik lebih ramai orang mengenai perlunya menjaga kesihatan gusi dan oral dengan lebih cepat, menerusi keputusan yang dapat diperoleh secara serta-merta.


Pengurus Besar Southern Lion Sdn. Bhd., Carmen Foo menyatakan usaha meningkatkan kesedaran mengenai kesihatan oral ini dibuat kerana gigi yang kuat bermula dengan gusi yang sihat. Systema ialah jenama teras Lion Corporation, Jepun dan memiliki warisan penjagaan oral selama lebih120 tahun hasil kolaborasi dengan pakar-pakar pergigian, pihak berkuasa kesihatan, saintis dan penyelidik.

Sistem Anti-Plak Systema menggabungkan ubat gigi Systema Advance Anti-Plaque untuk menyingkirkan plak dan membunuh bakteria berbahaya walaupun di dalam poket gusi. Manakala bulu berus gigi tirus 0.02mm Systema membantu menyingkirkan plak biarpun di kawasan yang sukar dicapai di antara gigi, sepanjang garisan gusi dan di dalam poket gusi. Kini kita sudah ada penyelesaiannya. Justeru, inilah masanya untuk meningkatkan kesedaran mengenai penyakit gusi kerana ia adalah asas kepada gusi dan gigi yang sihat sepanjang hayat. Sebab itulah kami memperkenalkan kempen Ke Arah Pemeriksaan Kesihatan Gusi 1 Juta Gumbatte – bagi membina kesedaran diri tentang perlunya perubahan yang positif,” kata Foo.

Rakyat Malaysia memperoleh banyak maklumat daripada media sosial. Sebab itulah kami bekerjasama dengan pasangan artis dan media sosial terkenal, Wawa Zainal dan Aeril Zafrel untuk menyemarakkan lagi kempen ini. Kami percaya dengan strategi ini, kesedaran mengenai pentingnya pemeriksaan kesihatan gusi dapat menarik perhatian lebih ramai orang. Seterusnya menggalakkan mereka mengambil langkah demi mencapai tahap kesihatan oral yang lebih baik,” katanya.


Pelakon Aeril Zafrel nyata terkejut dengan kadar penyakit gusi yang dihidapi oleh rakyat Malaysia. “Berada dalam industri hiburan atau mana-mana industri yang perlu berdepan dengan pelanggan, anda mesti memiliki tahap kebersihan diri, termasuklah oral yang baik. Saya tidak sedar betapa seriusnya masalah gusi di kalangan kita. Justeru, saya rasa bertanggungjawab untuk berkongsi maklumat ini kerana ia mampu memberi perubahan, terutamanya kerana penyakit gusi mempunyai kaitan dengan serangan jantung, diabetes dan Alzheimer. Kita semua perlu melayari laman web gumhealthcheck.com untuk menilai tahap kesihatan gusi kita.”   

Systema turut mengagihkan 10,000 Ubat Gigi Systema Advance Anti-Plaque dan 10,000 berus gigi dengan bulu berus tirus 0.02mm bagi menyokong program jangkauan di seluruh negara ini.

Pelakon dan usahawan Wawa Zainal juga bersemangat untuk menjadi pencetus kesedaran kesihatan oral. “Penyakit gusi adalah masalah kesihatan yang penting. Jika kita boleh menggalakkan lebih ramai orang untuk menjaga kesihatan gusi dengan menggunakan ubat gigi anti-plak dan berus gigi yang boleh membantu menambah baik kualiti hidup, ia sememangnya hala tuju yang betul buat negara kita.”   

Presiden Persatuan Doktor Pergigian Malaysia, Dr Leong Kei Joe menyatakan usaha mengurangkan penyakit gusi di Malaysia perlu dimulakan dengan mengubah persepsi tentang penyakit gusi sepenuhnya. Beliau memuji kempen menangani masalah penyakit gusi ini. “Kesedaran terhadap penyakit gusi memang serius dan ia berpotensi memberi impak kepada kualiti hidup, selain mempunyai kaitan dengan penyakit-penyakit berbahaya. Terlalu ramai di antara kita yang melihat tanda-tanda penyakit gusi seperti berdarah ketika memberus sebagai sesuatu yang normal. Rakyat Malaysia perlu mengenal pasti tanda-tanda dan simptom penyakit gusi. Jadi mereka tahu apabila ada yang tidak kena, mereka boleh mendapatkan bantuan. Pantau kesihatan oral anda dengan melayari laman web gumhealthcheck.com untuk menilai status kesihatan gusi anda. Jika perlu, jumpa doktor gigi anda untuk mendapatkan rawatan.


Beliau memberitahu, ahli-ahli Persatuan Doktor Pergigian Malaysia akan menawarkan pemeriksaan kesihatan gusi secara percuma sebagai sokongan kepada Bulan Kesihatan Oral Kebangsaan. Selain mencadangkan setiap orang perlu berjumpa dengan doktor gigi sekurang-kurangnya dua kali setahun.

Siri jelajah Ke Arah Pemeriksaan Kesihatan Gusi 1 Juta Gumbatte Systema akan diadakan di pusat membeli-belah 1 Utama sehingga Ahad, 17 Mac 2019. Ia turut menawarkan pemeriksaan gigi secara percuma, permainan, hadiah dan pelbagai aktiviti lain. Jadilah antara yang terawal daripada 1 juta orang yang memeriksa kesihatan gusi secara dalam talian di laman web gumhealthcheck.com untuk gigi dan gusi yang sihat sepanjang hayat.


Produk-produk Systema boleh didapati di seluruh negara menerusi pasar raya hiper utama, pasaraya dan farmasi pada harga RM12.55 untuk ubat gigi Systema Advance Anti-Plaque, manakala berus gigi pula berharga RM7.80 hingga RM12.55


Read more »
Lea Azleeya
5 Comments
Gincosan Membantu Menguatkan Daya Ingatan dan Tingkatkan Kesihatan

Gincosan Membantu Menguatkan Daya Ingatan dan Tingkatkan Kesihatan


Gincosan Membantu Menguatkan Daya Ingatan dan Tingkatkan Kesihatan  |  Sebagai wanita bekerjaya memang tak lepas dari merasa kepenatan seharian bekerja.. Bukan sahaja badan terasa letih tetapi mental juga kepenatan dek kerana seharian menggunakan otak untuk berfikir bagi melunaskan kerja-keja di pejabat.. Tak terhenti disitu sahaja, sebaik sesampai di rumah, otak mula bekerja pula untuk urusan keluarga dan menulis blog di tengah malam dimana memerlukan aku berfikir secara total untuk menyiapkan entry.. Kadang kala sampai satu tahap, aku susah nak fokus dalam satu-satu kerja yang aku lakukan dan selalu cepat lupa..


Penyakit pelupa ni agak merisaukan aku sebabnya ia boleh mengganggu prestasi kerja aku.. Berusaha jugaklah aku mencari supplement yang bagus untuk mengatasi masalah aku ni dek kerana risau jadi lebih teruk.. Alhamdulillah lepas kenal Gincosan dari Ginsana ni aku dah tak perlu risau agik sebabnya supplement ni dapat membantu menguatkan daya ingatan dan tingkatkan kesihatan.. 

Apa itu Gincosan?

Gincosan merupakan kombinasi yang unik dari dua ekstrak tumbuhan semulajadi iaitu ekstrak Ginkgo Biloba GK501 dan ekstrak Ginseng Panax C.A Meyer G115 dimana ia secara aktif menyokong daya ingatan, meningkatkan fungsi kognitif dan mengelakkan keletihan mental.. Selain itu juga, ia mampu meningkatkan prestasi mental dari segi fokus, konsentrasi dan ingatan.. Ujian secara klinikal menunjukkan bahawa gabungan ginkgo dan ginseng lebih berkesan daripada ekstrak ginkgo biloba sahaja. Ginkgo berfungsi meningkatkan bekalan oksigen ke otak manakala ginseng pula meningkatkan penggunaannya oleh sel-sel otak.


Gincosan juga digunakan secara tradisional untuk memperbaiki peredaran darah serta untuk kesihatan keseluruhannya.. Gincosan adalah pilihan terbaik untuk mereka yang bekerja yang inginkan meningkatkan prestasi mental atau mencegah masalah ingatan yang berkaitan dengan usia seperti kekurangan kepekaan dan kekurangan kewaspadaan atau 'kebencian' mental contohnya pelajar, ahli perniagaan dan sebagainya..

Manfaat Gincosan
  • Meningkatkan fungsi kognitif terutamanya yang berkaitan dengan ingatan dan prestasi mental seperti keupayaan mental dan ketahanan
  • Mengelakkan keletihan mental dan meningkatkan pengekalan maklumat
  • Mengatasi kurang tumpuan dan kurang perhatian
  • Mengurangkan kelalaian


Bahan Utama Gincosan
  • Ekstrak Ginkgo Biloba GK501
  • Ekstrak Ginseng Panax G115

Cara Pengambilan Gincosan


Gincosan ini didatangkan dalam bentuk kapsul gelatine yang boleh didapati dalam botol kaca untuk 30 biji dan dalam bentuk pek untuk 30, 60 atau 100 biji.. Gincosan sesuai untuk rawatan jangka panjang. Untuk yang aku ni, satu kotak mengandungi 60 kapsul untuk penggunaan selama sebulan. Cara pengambilan Gincosan ini adalah seperti berikut :-
  • Untuk dos harian yang disyorkan adalah 2 kapsul setiap hari iaitu satu kapsul selepas breakfast dan satu kapsul lagi selepas lunch.
  • Sebaiknya ambil kapsul bersama segelas air masak. 
  • Adalah disyorkan untuk mengambil Gincosan sekurang-kurangnya selama empat minggu.

Dah hampir sebulan lebih aku consume Gincosan ni.. Alhamdulillah, sekarang aku lebih fokus, emosi juga agak stabil berbanding dulu, daya ingatan pun dah semakin baik kalau dulu asyik lupa aje dan setiap hari aku lebih bertenaga... 


 Tahukah Anda?

Oksigen adalah sumber tenaga bagi otak. 20% daripada semua oksigen yang diambil oleh badan akan digunakan oleh otak. Malah pengurangan bekalan oksigen yang kecil boleh menjejaskan kecekapan otak. Rangsangan mental, senaman fizikal dan udara segar dapat mengatasi masalah ingatan dan fokus.

Bagaimana Untuk Dapatkan Gincosan?


Bagi korang yang mempunyai masalah yang serupa dengan aku, bolehlah try Gincosan ni.. Gincosan ini boleh didapati dengan harga RM204 untuk satu kotak yang mengandungi 60 biji kapsul.. Kat mana nak beli? 

Untuk sebarang pembelian dan info lanjut, sila layari :-

Website

Facebook

Instagram


Korang juga boleh dapatkan Gincosan secara online di Shopee.
Klik ⇶ SINI


Read more »
Lea Azleeya
5 Comments
[name=Lea Azleeya] [img=//1.bp.blogspot.com/-grWfwgzBOkQ/Xq8WSYJDTsI/AAAAAAAAfZI/tVxseM6NvuIeDN_Ksav4Cf2pX3udRXJGQCLcBGAsYHQ/s1600/lea%2B1.jpeg] [description=Hi, Lea here! I'm lifestyle & beauty blogger based in Kuantan, Pahang. I'm started blogging since Jun 2013. For any review, please email me at sotskirts@gmail.com] (facebook=http://www.facebook.com/s0tskirt) (twitter=http://www.twitter.com/LeaAzleeya) (instagram=http://www.instagram.com/lea_azleeya) (youtube=http://www.youtube.com/leaazleeya)