Showing posts with label book. Show all posts
Showing posts with label book. Show all posts
August Book Haul 2021

August Book Haul 2021


August Book Haul 2021  |  Artifak... Ye, untuk bulan ogos hanya satu buku sahaja yang aku pilih.. Mungkin terlalu sibuk, sampaikan tak sempat nak intai-intai buku yang 'best seller'... Artifak ni adalah hasil karya penulis feberet aku, Maria Kajiwa.. Lama dah ada dalam wishlist aku sebenarnya.. Cumanya, tak terbeli lagi awal dulu.. Now, aku dah memilikinya dan sedang membacanya.. Setakat ini, jalan ceritanya seperti biasa tak pernah menghampakan.. Kadang terfikir, banyak betul idea penulis ini.. Jalan cerita setiap novelnya berbeza-beza... Hebatnya penulis ini..

Kalau dulu shopping buku, biasanya aku akan beli di laman web kedai buku.. Sekarang aku lebih selesa beli melalui shopee.. Lebih mudah dan lebih murah.. Sebab tu, kadang aku terbeli banyak.. haha.. Tapi tak selalu juga la membeli buku ni.. Tengok keadaan dan  mood jugak.. 

Sinopsis Artifak


Judul Novel  :  Artifak
Penulis  :  Maria Kajiwa
Terbitan  :  Fajar Pakeer
Muka Surat  :  325 m/s

Utusan maut dari zaman silam...

Dhaw yang kamu hasilkan memang bagus dan bermutu tinggi, tetapi sayang dhaw itu memiliki semangat yang jahat. Semangat yang tidak terdidik oleh ketenangan, tetapi hanya dilentur oleh sifat api. Ia membunuh tanpa memilih. Apa sahaja yang melintas akan mati apabila tersentuh. - SAMI TUA

Sebuah artifak berharga dari zaman Kerajaan LannaThai menjadi rebutan pelbagai pihak. Justeru itu, sebagai langkah berjaga-jaga, Khalid diminta sahabat lamanya Panji untuk membantu walaupun dia tahu, nyawa mereka menjadi taruhan.

Sayangnya, usaha mereka berdua terhalang. Mereka diserang dan diburu..... kematian sudah berada di depan mata.

Masalahnya sekarang... kalau aku serah pada kau orang, bagaimana dengan kami? Boolert pasti cari kami sampai ke lubang cacing - KHALID


Dalam kepayahan, Khalid berjaya melepaskan diri, namun sejak itu dia pula yang menghadapi gangguan mistik dan diburu beberapa kumpulan penjahat. Dia dihantui orang sudah mati. 

Apakah rahsia sebenar artifak yang menjadi rebutan itu? Mampukah nyawa Khalid diselamatkan atau tewas kepada sumpahan yang menunggu mangsa?

Ternyata artifak itu lebih daripada sekadar barang lama. Ada semangat mati yang menguasai. Ada keramat yang menghantui...

Dhaw yang kamu hasilkan ini mempunyai syaitan. Ia akan membawa maut dan badi kepada setiap orang yang menyentuhnya. - SHIN KUE NA




Read more »
Lea Azleeya
3 Comments
July Book Haul 2021

July Book Haul 2021


July Book Haul 2021  |  Beli buku lagi!! Macam mana la aku nak stop beli buku, bila dorang dok buat sales murah gile bebes... Harga tak dapat terima dek akal.. So, aku borong lagi buku.. Kali ni semuanya dari terbitan Love Novel.. Empat  buah buku ni aku beli hanya RM30+ jerk.. Cumanya novel yang aku beli ni keluaran lama la.. Lama pun lama lah janji aku dapat baca.. hiks..

Susah jugak mula tu nak pilih novel yang best sebab aku tak biasa lagi dengan novel terbitan Love Novel ni.. Tak familiar sangat dengan penulisnya dan tajuk novelnya.. Terpaksa la buat research lebih sikit.. Macam biasa la kalau aku buat research ni harus aku tengok review dekat Goodreads.. Setelah diteliti, aku memilih untuk membeli empat buah novel ini :-

  • Silhouette by Karra Ryna
  • Mencari Jalan Pulang by Farah Adibah
  • Gila! Aku Suka Dia by Fatrim Syah
  • Jangan Cintai Aku by Eyla Hime
Tak pastilah jalan cerita novel-novel ni best ke tak.. Kalau baca sinopsisnya agak  menarik.. So, kenalah hadamkan dulu satu persatu.. Aku pun tak pasti bila dapat baca novel-novel ni.. Sebab banyak lagi novel sebelum ni yang belum di baca.. Haha.. Kebetulan tengah kuarantin ni, ada juga masa aku untuk baca novel.. Kalau tak, memang jarang sangat aku dapat pegang novel untuk dibaca... So, let's go.. Kita check sinopsis novel-novel dari Love Novel ini.. hehe..

Sinopsis Silhouette


Judul Novel : Silhouette
Penulis : Karra Ryna
Terbitan : Love Novel
Muka Surat : 454 m/s

Eh, aku ada banyak duit. Berapa banyak kau nak aku boleh bagi. Semua bende aku boleh beli, faham? - Thalea Aleesya

Kalau macam tu, kau pergi beli otak yang pandai sikit, ganti otak sekarang. Bodoh sangat - Razin Qayyim

Pertemuan mereka bermula dengan pertengkaran. Thalea yang berlagak membuatkan Razin naik angin. Namun, pertolongan Razin pada malam itu membuatkan Thalea terhutang  budi. Dia cuba mendekati Razin untuk membalas budi lelaki itu. Namun, ada saja alasan Razin untuk menolak.

Kejadian demi kejadian mencambah rasa dua jiwa. Namun Razin cuba menidakkan. Dia rasa dia tidak layak mengecap bahagia. Tidak mungkin dia melupakan dendam yang masih bersisa.

Sesuatu yang telah berlaku terhadap bapa Thalea membuatkan sikap Razin mula berubah, dan dengan sedaya upaya dia cuba melindungi Thalea daripada bahaya. Kali ini dia mesti menang dan membela apa yang telah hilang.

Dengan apa yang jadi.... aku yakin, selain aku... kau mampu melindungi Thalea. Jadi... aku nak tanya kau soalan terakhir, kau sudi tak jaga adik aku? Jadi suami dia - Hadif Alfian.

Tawaran Hadif, abang Thalea membuatkan Razin mempersoalkan kemahuan hatinya. Dia nekad dan pasti, inilah bahagia yang hatinya mahukan.

Walaupun awak tak pernah tanya, tapi saya nak awak tahu... saya kahwin dengan awak sebab saya cintakan awak dan nak lindungi awak. Bukan simpati... - Razin Qayyim

Namun, bahagia yang diidam terlalu banyak halangan. Kisah silam sentiasa mengekori kebahagiaan yang mahu dicipta. Ada manusia yang berdendam dan mahu Razin terus lenyap di duni ini. Setelah apa yang berlaku, adakah Razin akan memberi peluang pada hatinya semula? Adakah Razin akan terus memperjuangkan bahagia yang dia inginkan? Mampukah insan-insan tersayang meneruma kisah silamnya, atau membuang jauh dirinya?  


Sinopsis Mencari Jalan Pulang


Judul Novel : Mencari Jalan Pulang
Penulis : Farah Adibah
Terbitan : Love Novel
Muka Surat : 489 m/s

Hana Suziela… Dia dibesarkan dengan kemewahan, namun serba-serbi kekurangan; kurang sifat kasih sayang dan asas hubungan sesama insan. Arah tujunya penuh dosa dan noda, paksinya dibelenggu dengan hawa nafsu. Kebahagiaan yang dicari tidak pernah abadi, lantas dirinya mula mempersoalkan kewujudannya di atas muka bumi. Namun dia tetap beruntung kerana dihadirkan orang-orang yang baik di sekelilingnya.

Zie… kau selalu cakap dengan aku, untuk apa kita hidup atas dunia ni kalau tak ada tujuan… Kau ikutlah aku, Zie… – Mia.

Takdir juga telah mempertemukan dia dengan Uzai tatkala dia sedang lemas dalam putus asa dan kekecewaan. Kemunculan lelaki itu telah memberikan seribu satu perubahan dalam dirinya, mengajarnya hakikat hidup yang sebenar.

Kenapa dalam dunia ni ada kesusahan? Kalau Tuhan sayangkan manusia, Dia takkan biarkan kita ditimpa musibah, kan? – Suzie  

Allah turunkan musibah tu sebagai satu bentuk ujian, untuk test siapa antara kita ni yang paling setia bergantung kepada Dia apabila ditimpa kesusahan. – Uzai  

Awak tak rasa kejam ke Tuhan buat macam tu? Dia buat kita rasa susah semata-mata untuk uji kesetiaan kita. – Suzie  

Akhirnya, kebahagiaan yang hakiki telah pun dijumpai, dan dia bertekad tidak mahu berpaling lagi. Namun begitu, pelangi yang disangka dapat bertahan lama, habis lenyap pergi. Saat bahagia yang dinanti, dia diberi ujian sehinggakan kepercayaan yang dipegang tergugat dek kecewa hati.  

Kau tahu sebab apa aku jadi macam ni? Tahu sebab apa??? Sebab Tuhan tu tak pernah adil!!! Dia tak pernah adil!!! Dia kejam! Kejammmm!!! – Suzie  

Kisah ini bukan sekadar kisah tentang pertemuan antara dua jiwa, malah yang utama kisah ini tentang pertemuan seorang hamba dengan Tuhannya, kisah tentang manusia yang lemas dalam tipu daya dunia, dan kisah tentang hati yang ingin pulang kepada Penciptanya.


Sinopsis Gila! Aku Suka Dia?


Judul Novel : Gila! Aku Suka Dia?
Penulis : Fatrim Syah
Terbitan : Love Novel
Muka Surat : 444 m/s

3 sahabat.
3 persamaan.
3 bujang terlajak!

Lalan, Bob dan Joe, umur sudah 30-an tapi payah sangat nak cari jodoh. Usaha tu dah usaha, tapi kalau belum sampai seru, payah juga kan? Apabila terjumpa yang berkenan, tapi mulut pula berat macam besi! Masalahnya bukan tak mencari, bukan juga tak berwajah suci-murni-kacak. Cumanya mulut takut nak cakap… ‘aku suka kau’. Mulanya mereka tak kisah, tapi apabila diterjah dengan soalan kahwin di kiri, kanan, depan dan belakang, siapa yang tahan telinga?

Lalan bertemu semula dengan Najwa, budak gemuk yang pernah dibulinya semasa kecil, tapi apabila dah besar ni, jadi cantik rupawan pula.

Manakala Joe, menerima pelajar praktikal di firma guaman miliknya. Junior undang-undang yang pernah Joe layan teruk untuk mendapatkan tandatangannya.

Bob? Dia bukanlah memilih. Dari kecil dia memang suka dengan Amani, seorang gadis tomboi di kampungnya.

Tapi!

Semua rancangan kahwin hancur, kemudian buat plan baru. Janji mereka sebelum Hari Raya tahun depan semua mesti kahwin. Ikhtiar dijalankan, semua cara dan strategi memancing jodoh diperkasa. Agensi cari jodoh, mandi bunga bawah jambatan malam Jumaat, jumpa pakar jodoh, tip buku cinta memikat kekasih, waima produk aura jodoh pun berkotak-kotak dibeli!

Semua pun tak menjadi!

Tiga-tiga pasrah, jodoh masih tak tersangkut lagi. Sebenarnya jodoh yang dicari ada dekat mana? Ke sebenarnya jodoh tu terlepas pandang kiri kanan aje?


Sinopsis Jangan Cintai Aku


Judul Novel : Jangan Cintai Aku
Penulis : Ayla Hime
Terbitan : Love Novel
Muka Surat : 656 m/s

Mendepani dosa silamnya bukan sesuatu yang mudah untuk Durrah lakukan.  Empat tahun lamanya wanita yang kini berusia 34 tahun itu mengambil masa untuk keluar dari balik tirai dan mendekati Tariq. Hasratnya ketika itu tidak lain tidak bukan cuma satu, untuk membantu Tariq mengejar cita-citanya, dan mengakui kesalahan diri serta memohon keampunan daripada pemuda berusia 22 tahun itu, sebaik dia benar-benar bersedia. Namun, lain jadinya.

Macam mana kalau Tariq cakap Tariq dah jatuh hati pada Kak Durrah? – Tariq

Tariq tiba-tiba meluahkan rasa, tatkala hubungan mereka menjadi semakin rapat.

Kalaupun Tariq berdegil untuk terus sukakan Kak Durrah, Kak Durrah tetap takkan mampu untuk membalas semula perasaan tu sampai bila-bila. – Durrah

Mana mungkin untuk Durrah membalas rasa itu tatkala dia melihat Tariq sebagai satu tanggungjawab yang perlu dia pikul atas dosa silamnya. Dan mana mungkin juga untuk dia menyambut huluran kasih yang diberikan, sedangkan usia mereka begitu jauh berbeza.

Bagaimanapun, kesediaan Tariq untuk menerima apa juga celanya, menyentuh jiwa Durrah. Kesungguhan pemuda itu yang tidak putus asa mendekati, mengusik hati kecilnya. Dan Durrah… semakin hari semakin hanyut, terbuai dengan perasaan yang kian memekar dalam diri.

Durrah cuba untuk menafikan. Tidak! Seorang pendosa yang penuh lumpur seperti dia tidak layak untuk mencintai. Apatah lagi dicintai. Saat luka dan emosi bersatu, mampukah Durrah mengatasinya?



Read more »
Lea Azleeya
0 Comments
End of June 2021 Book Haul

End of June 2021 Book Haul


End of June 2021 Book Haul  |  Assalamualaikum.. Hai korang.. Hari ni dalam sejarah.. Buat pertama kalinya aku kena swab test.. Allahu, tak tergambar perasaan dia.. Masa RTK test, nak terjeluak.. Masa PCR test lak sampai berair mata-mata.. Huhu.. Satu pengalaman yang tak dapat dilupakan dan sesuatu yang kalau boleh tak nak lalui dan alami.. Tapi semuanya dah ketentuan Allah dan ujian untuk aku.. Moga dipermudahkan segalanya.. Maka bermulalah kuarantin bagi aku di rumah selama 14 hari bermula 27 Jun hingga 10 Julai 2021.. Result akan keluar hari ketiga dan pada 08 Julai 2021, aku akan jalani swab test sekali lagi.. Doakan aku ye.. :)

Selingan je tu.. Buat kenangan aku akan datang.. hehe.. Ok, now nak cerita tentang End of June 2021 Book Haul.. Beli buku lagiiii.. Hehe.. Untuk mengisi masa terluang.. Macam tahu-tahu je kan nak kene kuarantin, dok beli buku banyak-banyak.. Hiks..


Kali ni aku tertarik dengan 3 judul novel ini.. Dari penulisan Syu Ariani dan Eija Khadeeja iaitu Aku Ada dan Anastasia dari penulis Syu Ariani serta Psychopath dari penulis Eija Khadeeja.. Novel Anastasia ni memang dah lama cari.. Kebetulan ada harga yang best, terus je la rembat... Hope best la novel-novel ni semua.. Kalau tengok review di Goodreads tu, ketiga-tiga novel ni dapat review yang best dari pembaca.. Untuk aku, harapnya best jugak la.. hehe..

Sinopsis Anastasia


Judul Novel : Anatasia
Penulis : Syu Ariani
Terbitan : Penulisan2u
Muka Surat : 586 m/s

Anastasia dan Drizella. Nama kakak-kakak tiri Cinderella. Adalah satu klise apabila mereka membenci dan sentiasa mendengki Cinderella, berusaha merampas prince charming daripadanya. Tetapi bagaimana pula sekiranya kakak tiri Cinderella ikhlas menyayanginya sehingga dia tegar memperjudikan nyawa sendiri demi si adik tiri? Bagaimana pula sekiranya kakak tiri Cinderella rela kuburkan isi hatinya demi kebahagiaan di adik tiri?

Aina Natasha. Dia sanggup membahayakan diri sendiri asalkan Tengku Elyana selamat. Berkali-kali Elyana diserang si musuh tetapi Aina tidak berundur walau sesaat. Selagi hayatnya masih ada, Aina akan berusaha bersungguh-sungguh menyelamatkan si adik tiri. Namun satu hari, Elyana dijodohkan bersama Tengku Arhan Yuzlan dengan alasan Arhan boleh melindungi Elyana juga. Aina terpempan. Kerana Arhan yang ada di depan matanya kini ialah Arhan yang sama, yang dia kenali 13 tahun lalu.

Awak tak takut mati, Aina Natasha? - Arhan

Saya takut mati tapi saya lebih takut jadi pembunuh - Aina Natasha

Demi mendengarkan jawapan itu, Arhan tersentak. Sesungguhnya dia juga menghadapi kemelut sama. Berusaha menjauhi gelaran 'pembunuh' tetapi dia sering dihadapkan dengan situasi yang mendorongnya ke arah itu.

Bersama-sama, mereka cuba melindungi dan menjaga Elyana. Pada saat dua hari mula disapa perasaan indah, kini Aina pula menjadi sasaran. Nyawa Aina menjadi buruan dan si pemburu nyawa itu takkan berhenti selagi dia tak beroleh apa yang dia mahukan.

Aku takkan biarkan Aina dibunuh disebabkan kau! - Hadi

Kau fikir aku akan biarkan dia sentuh Aina Natasha? - Arhan

Segala serangan dipatahkan dan ditepis. Berkali-kali mereka diasak, berkali-kali jugalah mereka mengasak. Mereka berlawan demi mempertahankan nyawa di dalam tubuh dan rasa dalam hati. Hinggalah satu per satu kebenaran terbongkar, sedikit demi sedekit kekuatan Aina dan Arhan tergugut. Apa yang mereka lihat, bukanlah realitinya. Apa yang mereka fikir, bukanlah hakikatnya.

Sehingga akhirnya, Aina tertanya sendiri - "Apakah tiada pengakhiran bahagia untuk dirinya, Anastasia, si kakak tiri Cinderella?"


Sinopsis Aku Ada


Judul Novel : Aku Ada
Penulis : Syu Ariani
Terbitan : Karya Seni
Muka Surat : 544 m/s

Hidup Lyssa yang selama ini aman dengan rutin seorang penuntut di sebuah kolej, tiba-tiba berubah selepas Lyssa jatuh tergelincir di Ledang. Sudahlah didiagnos dengan Retrograde Amnesia, malah boleh mendengar suara-suara halus. Dan kebolehan itu akhirnya membawa Lyssa kepada penemuan satu mayat di dalam hutan.

Jangan percayakan papa Lyssa, Saf dan Fitri.

Itu yang dititipkan suara halus itu. Lyssa penasaran. Namun, ketenangannya sekali lagi berkocak. Kali ini, Lyssa bisa melihat sesuatu yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar. Sesuatu... Atau seseorang?

Kau... Siapa kau sebenarnya? Kau nak apa dariapda aku? - Lyssa

Aku cuma nak stay dengan kau aje. Akunak ada kat sisi kau selalu, setiap masa.... - Hafiy

Dalam ketakutan, ada rasa bahagia yang menjalar. Dalam keengganan, ada rasa dilindungi yang menerpa. Menunaikan permintaan suara-suara itu ditemani Hafiy, Lyssa terpaksa akui dia juga mahukan Hafiy di sisinya.

Identiti mayat terbangkar. Cukup untuk buatkan dunia Lyssa jadi kelam namun semangat di kutip semula untuk mencari tahu punca kematian tersebut. Di setiap langkah Lyssa untuk mencari kebenaran, ada rahsia yang terbongkar.

Sesungguhnya kematian itu hanyalah titik permulaan untuk permainan kejar-mengejar di antara Lyssa dan Dia! Cinta. Keluarga. Sahabat. Semuanya menjadi pertaruhan. Dan juga... Nyawa. Kata Dia, ini semua takdir!

Apa kata kita potong bulatan takdir ini? - Lyssa

Kematian aje caranya. Aku takkan mati jadi jawapannya ialah kau! - Dia 

Apa dan siapa Hafiy sebenarnya? Masih utuhkan rasa yang bertamu dalam hati walaupun mereka hanya menyakiti satu sama lain? Dan yang paling penting.... Mampukah Lyssa melawan Dia?


Sinopsis Psychopath


Judul Novel : Psychopath
Penulis : Eija Khadeeja
Terbitan : Fajar Pakeer
Muka Surat : 489 m/s

Manusia yang berhati syaitan telah memusnahkan angan-angannya untuk mengabadikan cinta untuk Zain. Kematian Zain meninggalkan pilu mendalam dalam diri Ezlina. Mendung dirasakan ada di mana-mana menyuluh hidupnya.

Kalau apa-apa jadi dekat saya, jangan percaya orang sekeliling. Ingat! Kematian saya bukan kebetulan. Ada yang merancang. - Zain

Dendam harus dilunas dengan dendam, Ezlina memburu satu nama! Igbal. Lelaki yang dipercayai dalang di balik apa yang telah berlaku ke atas Zain. Lelaki itu tak normal seperti manusia biasa. Perlu mengambil pil penenang untuk mengawal emosinya. Segala bukti bagai terarah kepada Iqbal.

Darah berbalas darah! -Ezlina

Lelaki itu kian terdesak untuk membersihkan namanya saat satu demi satu pembunuhan menuduh dia adalah topeng utama di sebalik semuanya. Pembunuhan yang penuh jijik dan sadis! Satu mangsa, satu trofi! Trofi yang diambil dari anggota tubuh yang terkulai tak bernyawa!!

Bukan aku yang pancing dia. Tapi dia yang menyerah diri. - Iqbal

Ada insan lain yang begitu dekat dengannya sedang mengatur permainan untuk memusnahkan kehidupan Iqbal. Benarkah pernyataan itu? Atau kata-kata itu hanya laungan Iqbal untuk menutup sisi gelap dirinya?

Mampukah Ezlina membongkar permainan kejam yang dapat meleraikan segala kebenaran?

Siapa pun si Psychopath, akan Ezlina buru hingga ke lubang kubur! Pembunuhan Zain akan dituntut.

Hanya kematian mampu mengungkap segala kegelapan dan pengkhianatan. Hanya pembunuh kejam bergelar Psychopath mampu meraikan tiap titisan darah dengan nafsu keiblisan.



Read more »
Lea Azleeya
2 Comments
June Book Haul 2021

June Book Haul 2021


June Book Haul 2021  |  Lama dah tak update pasal buku.. Rindu nak spend masa dengan buku-buku kesayangan aku.. Tapi apakan daya, masa itu ibarat emas buat aku sekarang ni.. Nak baca buku pun takde masa.. Moga satu hari nanti, aku dapat kembali dengan hobi aku nan satu ni.. Walaupun tak punya masa untuk membaca, tetapi hobi membeli buku tu tetap diteruskan.. Haha.. Gile ko, nampak buku best tak beli! Memang tak boleh tidur la jawabnya.. Selagi tak penuh kabinet buku aku ni. selagi tu la.. Huhu.. Untuk Jun Book Haul 2021, aku sempat grab empat buah novel...


Kali ni aku grab dua buah novel karya penulis kesayangan aku Maria Kajiwa iaitu Lara Wirang dan Lengloi.. Novel tulisan dia memang tak pernah tak best.. Boleh dikatakan semuanya tak mengecewakan.. Ada lagi novel terbaru beliau yang belum aku grab.. Mungkin nextime.. Hehe.. Manakala dua novel lagi adalah karya Syu Ariani.. Ini adalah firstime aku beli novel tulisan beliau.. 

Setiap kali nak beli novel aku mesti baca review dulu dalam Goodreads.. Kalau best, baru beli dan keempat-empat novel ni mempunyai rating yang tinggi dari pembaca.. Lagi pun untuk novel tulisan Maria Kajiwa, memang aku tak pernah sangsi dengan hasil tulisan beliau.. Kalau tak baca kat Goodreads pun aku yakin dengan penulisan beliau.. Novel dari Syu Ariani, yang paling tinggi rating dia adalah berjudul Anastasia tapi novel ni susah nak dapat.. So, aku dapatkanlah dulu Ursula dan Jagakan Aku ini.. Teringin juga nak baca novel karya beliau.. Ramai juga yang suka..


Sinopsis Lara Wirang
Penulis : Maria Kajiwa
Terbitan : Love Novel
Muka Surat : 375

Ustaz Muiz, seorang guru agama berhasrat untuk mendirikan sebuah madrasah di kampungnya sebagai pusat mengajar ilmu agama yang lebih tersusun. Dia mendapat sokongan daripada isteri, kawan dan penduduk kampung tetapi ditentang oleh Sahir Zub-yan dan konco-konconya.
Kita akan buat apa sahaja asalkan rancangannya gagal - Sahir Zub-yan

Sahir Zub-yab, seorang ahli sihir Kaum Kan. Dia tinggal di Gunung Dayan dalam daerah Hasam Hurang, salah sebuah daerah dunia gelap. Sejak dahulu dia menentang segala usaha Ustaz Muiz untuk menghidupkan syiar Islam dan menyebarkan dakwah. 

Bersama pembantunya yang setia bernama Derani, mereka menghasut seorang guru silat untuk menentang dan mengkhianati Ustaz Muiz sekeluarga dengan menggunakan ilmu hitam. Tapak madrasah, isteri dan anak Ustaz Muiz menjadi sasaran.

Engkau sanggup menukar imanmu dengan nyawanya? - Sahir Zub-yan

Adakah Ustaz Muiz akan tunduk kepada segala seksaan dan ugutan? Mampukah dia pertahankan pendiriannya? Ikutilah sebuah pertarungan antara dua pegangan dan dua dunia yang berbeza.


Sinopsis Lengloi
Penulis : Maria Kajiwa
Terbitan : Buku Prima
Muka Surat : 480

Seorang demi seorang cuba membuka perniagaan di Lot 55, sayangnya semua berhadapan dengan gangguan yang menakutkan. Seorang demi seorang mati dalam keadaan tragis menjadikan kedai di Lot 55 itu semain digeruni dan dikatakan berpuaka. Semuanya tewas di tangan Lengloi. Kehilangan Suzy juga langsung tidak dapat dikesan. 

Siapakah yang dipanggil Lengloi?

Dari mana asalnya dan kenapa ia menghuni Lot 55?

Apa yang dimahunya?

Ke mana Suzy menghilang?

Kematian seseorang manusia itu tak dapat dilewatkan atau dicepatkan walau sesaat. Apabila sampai masanya, tercabutlah roh dari jasad. Cara sahaja yang berbeza. - Pak Cik Kasim

Saya akan cari jalan. Saya mahu bomoh bunuh itu hantu - Lim

Gua cinta lu sampai gua mati - Suzy 

 



Sinopsis Jagakan Aku
Penulis : Syu Ariani
Terbitan : Karya Seni
Muka Surat : 668

Cuma Doktor Ana Zahirah yang boleh tentukan kematian saya

Bergegar dunia Zahirah apabila seorang datang menemuinya dan mengatakan itu. Semuanya bermula selepas dia menjadi saksi kepada satu babak percubaan membunuh secara  m sengaja. Kini, tak semena-mena dia terheret sama dalam permainan nyawa Devil Angel.

Kadang-kadang tak ada niat membunuh, tapi keadaan mendesak - Aina Natasha

Dia membunuh sebab dia seronok membunuh. Itu aje - Muzaffar 

  
Di antara kedua-dua sebab itu, yang mana satu yang menjadi punca Devil Angel membunuh? Atau ada sebab lain, yang membuatkan Devil Angel 'menghantar' mangsa-mangsanya kepada Zahirah? Sungguh, Zahirah penasaran!

Ana Zahirah. Kau..... Mengecewakan aku - Devil Angel

Insan-insan terdekat Zahirah mulai menjadi mangsa. Emosi Zahirah bertambah kacau-bilau apabila ASP Aydin mengesyaki dia ialah Devil Angel, atau sekurang-kurangnya dia bersubahat dengan Devil Angel. Tetapi suatu hari........

Jangan takut. Aku akan jagakan kau - ASP Aydin

Entah mengapa, jiwa wanita Zahirah telah meresap masuk janji Aydin. Diam-diam, dia mempercayai lelaki itu dan janjinya. Satu insiden di Kuala Lumpur membuka peluang untuk Zahirah mengetahui kisah silam Aydin dan tak dapat tidak, hati wanitanya terus terbuka untuk lelaki itu.

Namun, bisakah Aydin kotakan janjinya bilamana Zahirah sudah menjadi obsesi Devil Angel? Pada saat Zahirah sendiri berubah menjadi wanita tidak berjiwa, mampukah dia menghalang Devil Angel daripada terus-terusan membunuh? Atau Zahirah sendiri akan jatuh ke lembah gelap dan menjadi serupa Devil Angel?

Whoever fights monsters should see to it that in the process he does not become a monster. And when you look inti the abyss, the abyss looks into you - Friedrish Nietszche, German Philosopher

Sinopsis Ursula
Penulis : Syu Ariani
Terbitan : Penulisan2u
Muka Surat : 572

Ursula. Itu nama si antagonis di dalam dongeng The Little Mermaid. Tak pernah hatta sekali Hadi terfikir bahawa satu hari nanti, dia akan bertemu dengan Ursula di alam nyata.

Kahwin dengan aku atau nyawa dia melayang, di depan mata kau - Asyfa Hannani

Tak dapat Hadi melawan kerana wanita yang menerima jolokan Ursula itu mampu tunaikan kata-katanya! Demi keselamatan Batrisya, Hadi akur dengan permintaan Asyfa. Namun lama-lama, dia sedar satu hakikat. Hatinya mendambakan Asyfa. Dia mahu memadam kesemua kisah silam Asyfa dan menjadi penyembuh kesayangan wanita itu.

Tengku Hadi. Tak pernah terlintas dalam fikiran Asyfa, lelaki itu akan menjadi suaminya. Dia dan Hadi ibarat langit dan bumi, ibarat lautan dan daratan. Permulaan hubungan mereka tidak seindah kisah dongeng, bilamana dia sendiri yang mengugut bersama nyawa seseorang sebagai cagaran. Tetapi.....

Leave the past there. I wanna be your present, your future - Hadi

Kala Hadi ungkapkan itu, Asyfa sedar dia inginkan lelaki itu di sisinya. Hadi ialah penawar bagi semua episod dukanya. Namun ternyata, tak mudah untuk mereka melakar kebahagiaan bersama. Di setiap langkah mereka, ada lelehan darah mengiringi. Air mata dan pengorbanan sentiasa dituntut oleh mereka-mereka yang dahagakan nyawa Hadi dan Ismail.

Ada kisah lama yang tersingkap. Ada kebenaran yang baru terlerai. Ada pengkhianatan yang terbongkar. Bersama setiap satu itu, Asyfa dan Hadi hanya selangkah lebih dekat kepada si anatagonis dalam kisah mereka. Kata si anatagonis kepada Asyfa....

Cuma dengan kematian kau, Hadi akan hidup!

Kalau dalam versi asal kisah si duyung, dia rela menjadi buih dan menghilang di lautan demi si tuan putera. Bagaimana pula dengan kisah Asyfa dan Hadi? Apa penamat kisah Ursula dan putera hatinya? Nyawa siapa yang akan menjadi cagaran untuk satu pengakhiran bahagia?






Read more »
Lea Azleeya
2 Comments
[name=Lea Azleeya] [img=//1.bp.blogspot.com/-grWfwgzBOkQ/Xq8WSYJDTsI/AAAAAAAAfZI/tVxseM6NvuIeDN_Ksav4Cf2pX3udRXJGQCLcBGAsYHQ/s1600/lea%2B1.jpeg] [description=Hi, Lea here! I'm lifestyle & beauty blogger based in Kuantan, Pahang. I'm started blogging since Jun 2013. For any review, please email me at sotskirts@gmail.com] (facebook=http://www.facebook.com/s0tskirt) (twitter=http://www.twitter.com/LeaAzleeya) (instagram=http://www.instagram.com/lea_azleeya) (youtube=http://www.youtube.com/leaazleeya)