Pelan Rumah Banglo 1 Tingkat 5 Bilik Tidur 4 Bilik Air (5221 kps) Menjadi Idaman


Pelan Rumah Banglo 1 Tingkat 5 Bilik Tidur 4 Bilik Air (5221 kps) Menjadi Idaman  |  Walaupun dah memiliki rumah sendiri, namun aku masih bercita-cita untuk membina rumah diatas tanah sendiri.. Setiap orang pun rasanya teringin nak ada rumah atas tanah sendiri.. Barulah ada privasi sikit kan.. Sekarang ni aku duduk rumah teres yang cuma ada tingkap depan dan belakang sahaja.. Kalau ada rumah sebuah atas tanah sendiri, barulah boleh bernafas dengan selesa.. Mane tak nya, tingkap disana sini.. Haha!! Dalam banyak-banyak pelan rumah aku tengok, aku suka design pelan rumah banglo ni.. Amek ko, umah banglo terus jadi idaman aku.. Haha!! Berangan dulu tak salah kan? Hiks.. Jom tengok pelan rumah banglo 1 tingkat 5 bilik tidur 4 bilik air yang menjadi idaman aku.. 

Pelan Rumah Banglo 1 Tingkat 5 Bilik Tidur 4 Bilik Air (5221 kps) Menjadi Idaman

Rekaan rumah banglo setingkat ini berkonsepkan alam semula jadi di dalam rumah.
  1. Rekaan rumah ini adalah setiap ruang di dalam rumah disambungkan antara satu sama lain dan bertumpukan pada elemen alam semula jadi di dalam rumah ini iaitu open courtyard. 
  2. Rekaan open courtyard ini adalah terbuka dan hanya boleh dinikmati oleh pengguna di dalam rumah itu sahaja. 
  3. Rekaan landskap courtyard itu terletak kepada cita rasa pengguna. Kemasan luaran rekaan ini bertemakan minimalis dengan minimalkan pengunaan corak dan coping. 
  4. Disertakan juga rekaan 'light shelf' pada tingkap untuk melantunkan cahaya semula jadi luar masuk ke dalam ruang tertentu di dalam rumah ini. 
  5. Dengan keluasan 5221 kaki²,rekaan banglo setingkat ini mempunyai 5 bilik tidur dan 4 bilik air.Rekaan ini sesuai di mana-mana sahaja lokasi tanah yang berbentuk segi empat sama tidak kira di bandar mahupun di desa.

Pelan Rumah Banglo 1 Tingkat 5 Bilik Tidur 4 Bilik Air (5221 kps) Menjadi Idaman

Pelan Rumah Banglo 1 Tingkat 5 Bilik Tidur 4 Bilik Air (5221 kps) Menjadi Idaman

Pelan Rumah Banglo 1 Tingkat 5 Bilik Tidur 4 Bilik Air (5221 kps) Menjadi Idaman

Pelan Rumah Banglo 1 Tingkat 5 Bilik Tidur 4 Bilik Air (5221 kps) Menjadi Idaman

Pelan Rumah Banglo 1 Tingkat 5 Bilik Tidur 4 Bilik Air (5221 kps) Menjadi Idaman

Pelan Rumah Banglo 1 Tingkat 5 Bilik Tidur 4 Bilik Air (5221 kps) Menjadi Idaman

Pelan Rumah Banglo 1 Tingkat 5 Bilik Tidur 4 Bilik Air (5221 kps) Menjadi Idaman

Pelan Rumah Banglo 1 Tingkat 5 Bilik Tidur 4 Bilik Air (5221 kps) Menjadi Idaman


Pelan Rumah Banglo 1 Tingkat 5 Bilik Tidur 4 Bilik Air (5221 kps) Menjadi Idaman
Fauzan Mahmod
Berkelulusan Sarjana Muda Senibina, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia. Beliau merupakan staff di Nas Nuri Construction Sdn Bhd yang bertanggungjawab dalam skop rekabentuk arkitektur banglo. 




QuickEdit
Lea Azleeya
0 Comments

No comments:

Post a Comment

[name=Lea Azleeya] [img=//1.bp.blogspot.com/-grWfwgzBOkQ/Xq8WSYJDTsI/AAAAAAAAfZI/tVxseM6NvuIeDN_Ksav4Cf2pX3udRXJGQCLcBGAsYHQ/s1600/lea%2B1.jpeg] [description=Hi, Lea here! I'm lifestyle & beauty blogger based in Kuantan, Pahang. I'm started blogging since Jun 2013. For any review, please email me at sotskirts@gmail.com] (facebook=http://www.facebook.com/s0tskirt) (twitter=http://www.twitter.com/LeaAzleeya) (instagram=http://www.instagram.com/lea_azleeya) (youtube=http://www.youtube.com/leaazleeya)