Resepi Sardin Sedap Meletop

Resepi Sardin Sedap Meletop  |  Sardin memang feberet aku.. Dari dulu sehinggalah sekarang ni.. Dulu-dulu time bujang, bila pergi kedai makan mesti cari lauk sardin dulu.. Selera lain sikit aku ni.. Ingat lagi time aku pergi KL.. Pergilah cari makan dekat SOGO.. Alaa dekat food court kat atas tu.. Tingkat berapa entah, aku pun dah lupa.. Lama dah tak pergi KL.. hehe.. Member aku pelik sebab aku cari lauk sardin... Padahal berlambak lauk yang lagik sedap-sedap.. Sardin jugak yang aku carik.. hehe..

Resepi Sardin Sedap Meletop

Biasanya sardin ni dikaitkan dengan lauk terdesak bila duit dalam poket dah hampir kering.. Tapi sekarang, aku rasa harga sardin dah mahal berbanding dulu.. Dan boleh dikatakan juga, sardin zaman sekarang adalah makanan orang-orang kaya.. Bila tengok harga setin sardin di pasaran, mangaiii!! Mahai toq!!.. Tapi dah feberet beli la jugak kan.. Kalau makan dekat kedai lagik la rabak poket... Mahal tau harga sardin kalau kita makan dekat kedai sekarang.. Baik beli dan masak dekat rumah.. Berbaloi-baloi.. Aku lebih suka makan sardin jenama Botan.. Rasa dia sedap dan ikannya tak lembut sangat dan tak keras sangat.. Memang best..Sejak dulu sehinggalah sekarang,  masih setia dengan Botan.. Nak beli Ayam Brands mahai sangat.. Kikiki..

Orite, kat sini aku nak share resepi Sardin Sedap Meletop cara aku sendiri... Dari dulu memang camnilah caranya aku masak... Orang lain aku tak tahu la camne caranya kan.. Kalau korang dah tak tahu sangat nak masak ape untuk sahur atau berbuka, boleh la masak sardin aje... Simple tapi menyelerakan.. Jom tengok stepnya..


RESEPI SARDIN SEDAP MELETOP

Bahan-Bahan
1 tin sardin cap botan (aku selalu guna sardin botan.. sedap)
2 biji bawang besar - 1 biji dihiris & 1 biji lagi dipotong bulat
3 ulas bawang putih - diketuk
2 sudu besar cili blend/cili boh (aku biasa guna cili boh aje)
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
Sedikit kicap manis cap kipas udang
1 biji cili besar (merah) - dihiris
5 biji cili padi (hijau)
1 biji tomato - belah 4
1 keping asam keping
2 helai daun limau purut
Garam, gula secukup rasa

Cara-Caranya

  • Panaskan minyak.. Tumis bawang putih dan bawang yang telah dihiris sehingga naik bau..
  • Kemudian masukkan cili blend/cili boh... Tumis sehingga pecah minyak..
  • Seterusnya masukkan sos cili, sos tiram dan kicap.. Tumis sekejap dan masukkan sedikit air..
  • Setelah mendidih, masukkan asam keping, garam dan gula secukup rasa.. Aku lebih suka masukkan garam sebelum masukkan ikan.. Senang nak kacau.. 
  • Setelah semua perasa sebati, masukkan pula ikan sardin yang telah siap dibelah dua.. Tak nak belah pun takpe.. Terpulang la pada korang ye.. 
  • Kemudian last sekali barulah masukkan daun limau purut, bawang potong bulat, tomato, cili merah dan cili api.. Lebih kepada hiasan sebenarnya.. Haha!!
  • Kacau rata dan biarkan seketika... 
  • Siap dan sedia untuk dihidangkan.. 

Mudah jerk kan cara ni.. Kasi campak-campak aje dah siap.. Masak sardin jerk kot... Bukan susah sangat.. Kalau korang nak tukar daun limau purut tu kepada daun kari pun boleh.. Aku biasa jugak isi daun kari.. Rasanya pun memang ohsemnesss sedap... Berbeza dari biasa.. 

Oklah.. Selamat mencuba..!!

14 comments on "Resepi Sardin Sedap Meletop"
  1. sedap...MV pun mmg standby sardin kat rumah...kalau dah jemu makan ayam ikan .pasti sardin pilihan..skg sardin dah mahal...

    ReplyDelete
  2. makan sardin pun sedap,tapi saya suka tambah nenas (^_^).

    ReplyDelete
  3. alaaaa leaaaaa....dah lama tak makan sardin rindunyeee....lauk favourite ni

    ReplyDelete
  4. Wah.. kemain menu sardin dia.. Ce bak sikit.. sedap nie makan waktu sahur..

    ReplyDelete
  5. kita tak pernah pulak letak daun kari,lepas ni nak letak tengok rasa macam mana..thanks lea utk resepi ni

    ReplyDelete
  6. Ni duit tgh tebal atau nipis memang all time fav lea. Dari dulu lagi. Hehe

    ReplyDelete
  7. Sahur pagi tadi baru buat sambal sardine..pilihan akak plak semestinya Ayam Brand...dulu dan kini..hehehe

    ReplyDelete
  8. Pi kedai lupa plak nak beli sardin tin.hii memang menu wajib jugak ni bila dah kering idea nak masak apa pose2nih... saridn mahai sekarang ni tapi biasanya sedap guna cap CINTA haaa ..

    ReplyDelete
  9. sardin ni masak apa2 pun sedap...panas2 makan dengan nasi panas..warghhhh berpinggan2 kita makan..hehe

    ReplyDelete
  10. Wah, sedapnya..Inilah lauk yang selalu saya masak untuk sahur, hihihi senang dan mudah.. =)

    ReplyDelete
  11. sardin ni item wajib ada kat umah aida tau, lea.
    sambal sardin. sardin goreng. sandwich sardin memang makanan kami lah...
    aida plak makan sardin cap ayam.
    cap lain mr.asben x nak.

    ReplyDelete
  12. Haah sardin mahal betul sekarang..maggI pun sama mahal =(

    ReplyDelete
  13. Awak..cer Google sardin botan katanya bukan jenama Islam..tgk kt website Mukmin brands..baru ingat nak try brand tu..

    ReplyDelete