15 Langkah Memudahkan Urusan Ketika Balik Beraya

Assalamualaikum wbt..



15 Langkah Memudahkan Urursan Ketika Balik Beraya  |  Esok dah start aku bercuti.. So, sepanjang aku bercuti jawabnya berhabuk la blog ni buat sementara waktu... Baru-baru ni aku ada terima wasap berkenaan 15 langkah bagi memudahkan urusan ketika balik beraya.. So, aku nak kongsi jugak kat sini untuk rujukan korang yang belum balik beraya dan baru nak balik beraya.. hehe.. Jom kite tengok apakah yang tersenarai dalam 15 langkah tersebut...

Untuk mudahkan urusan ketika balik raya di rumah mak ayah di kampung, sila ikuti 15 langkah berikut :-

1. Bawa balik seterika sendiri supaya tak berebut... Kalau muat bonet, angkut iron board sekali....

2. Kalau rumah di kampung  tak ada aircond... kipas pulak terhad... bawa la balik 1 kipas sendiri... Kalau boleh elakkan tidur hotel atau homestay melainkan wujud keperluan mendesak...

3. Bawa balik extention cable sekali... Taklah berebut nak cas telefon, nak iron, nak blender dll...

4. Kalau perlu, tilam atau toto pun bawa sekali...

5. Boleh tidur lewat malam raya, tapi jangan sampai terlepas solat di pagi raya.... Ramai buat macam tu....

6. Ajar isteri dan anak perempuan untuk tolong mak basuh pinggan dan kemas meja lepas makan... Anak laki tolong atuk kemas rumah sapu laman, bakar lemang, ligan ayam dll.

7. Untuk elakkan anak-anak 24 jam dengan hp, mak ayah pun kena elakkan dari 24 jam tengok hp... Kepimpinan melalui tauladan.

8. Untuk suasana harmoni, elakkan orang lelaki buka baju atau merokok ketika ramai-ramai di ruang tamu, atau di meja makan... Ia terkait dengan aurat, keselesaan dan 'respect'.

9. Santuni adik beradik yang sedikit 'kurang' berada dari kita. Jangan sembang bab kereta, telefon baru, beli rumah, pergi Korea dll... Kalau ditanya, boleh dijawab ringkas. Fokus pada silaturrahim...

10. Bagi duit raya pada mak ayah ikut kemampuan... Sikit atau banyak, kena bagi. Duit memang penting, namun 'keberadaan' kita bersama mereka lebih disyukuri.

11. Jangan selalu terperap dalam bilik... Ini biasa hobi menantu perempuan... Ringan-ringankan tulang bantu di dapur.... Dan 1 lagi, time raya ni lah nak kenal saudara mara.... Kalau terperap dalam bilik, mana nak kenal siapa yang datang.

12. Kalau ada lebihan rezeki, tolonglah beli barang-barang dapur.... Beras pulut, daun palas, daging 3-4 kg.... Kuih raya 3-4 balang dll.... Paling koman 'kordial sunquick' pun kira dah soleh tu.....

13. Jangan mudah terasa dengan tutur kata adik beradik ipar duai.... Belajar berlapang dada.... Jangan cemari kemaafan syawal dengan kemarahan kita....

14. Bagi yang beraya di rumah mertua, cuba enjoy dan menerima seadanya. Mungkin tak sama dengan raya kat rumah sendiri. Tapi nasiblah, sapa suruh kahwin!

15. Kita balik kampung bukan kerana budaya.... Tetapi kerana mak ayah kita.... Tanggungjawab kita.... Kalau mereka sudah tiada, memori masih terpahat di sana.... Nikmati masa tersebut.... Hargai dan syukuri sebelum ia pergi.... ( yang ni paling sentap ye...!!)


Salam Aidilfitri 
dari Lea Azleeya..



2 comments