Meggi Ketam


Assalamualaikum..

Bila sebut meggi mesti terfikir makanan ketika malas kan.. Hakhak.. Cam entry aku yang lepas.. SINI ... Tapi kali ni nak cite sal masakan meggi yang agak mahal harganya.. Bila tengok kan meggi tu rasa cam murah kan... Tapi menu ni harganya agak mahai kalau nak dibandingkan dengan harga meggi tu sendiri.. Tapi berbaloi-baloi la sebab sedap... 

Tahun lepas aku dapat tawaran untuk menghadiri kursus di Kelantan... Teruja jugak la.. Sambil kursus leh jugak jalan-jalan tempat orang kan.. Cuma masa agak terhad la.. Yang ada pown cuma waktu malam aje kalau nak jalan-jalan.. Time tu aku bertiga termasuk pemandu.. Yang berkursusnye aku berdua je... So, malam tu dok jalan-jalan carik makan terus terfikir nak makan meggi ketam.. Sebab sepanjang perjalanan mencarik kedai makan, banyak jugak kedai yang menyediakan menu meggi ketam ni... 

Pilih punye pilih kedai, berhenti la sebuah kedai tepi pantai (PCB).. Kedai tu memang boleh dikatakan bersih dan agak menarik la.. Siap order, kitorang tunggu la hidangan sampai.. Punye la lama menunggu.. Tetiba datang sorang akak ni cakap kat kitorang "Meggi Ketam tak de la hari ni"... Wah menyirap gak la time tu sebab perut tengah lapar dan tunggu sikit punye lama.. Sampai masa cakap takde pulak.. Haiss.. Terus bangun carik kedai lain..

Last-last jumpa jugak kedai yang ada menyediakan Meggi Ketam... Tak sabar rasanya nak menyantap meggi ketam yang agak femes ketika itu.. hakhak... Aku dah lupa ape nama kedai tu... Tapi masakan dia memang best..

Meggi Ketam Mabeles

Tengok pown dah menyelerakan.. Bila makan memang indah rupa indah rasa.. Wahh camtu skali kan.. Kalau korang pegi kelantan boleh la test rasa.. Tapi sori la aku dah lupa nama kedai dia.. 

LA & Pemandu yang sporting

Tengok tu siap ada tungkul besi untuk ketuk ketam-ketam yang sedap tu... hikhik.. Tu muka cover je tu.. Dalam ati sebenarnya tak sabar-sabar dah nak makan.. Hahaha..~!!


Member opiz aku - Eifah

Dah start memenuhkan mangkuk masing-masing... Sampai licin kami balun.. Memang terbaik.. Pas makan terus p wakaf che yeh.. Carik buah tangan untuk dibawa pulang.. Aku terus menuju dekat kedai kain pasang.. Gile bebes aku jadinya tengok kain pasang yang bagai-bagai corak.. Tapi aku lebih suka kain cotton... 

Wakaf Che Yeh, Kelantan

Tu dia... Sume kain kalau boleh nak dibelinya... Kawan aku tengah promot kat aku tu... Ekeke..
Kalau korang pergi kelantan boleh la carik Meggi ketam... Meggi ketam kat sana memang best... Tapi mesti ramai dah biasa makan meggi ketam kan... Aku je lambat sikit dapat merasanya.. Aku kan selalu terlambat.. HAhahhaa..~!!


6 comments

  1. sedapnya megi ketam tu...
    dah terasa lapar dah ni...^_^

    ReplyDelete
  2. hahahaha... kene p carik tu mama.. tp memang sedap mama...

    ReplyDelete
  3. wahwahh.. megi ketam ?? first tym zaara dgr.. megi dah upgrade nmpk gaya nya.. bkn takat label mknn ketika malas jaa .. hehehe

    ReplyDelete
  4. @Zara Nurhaidah hikhik... best tau megi ketam ni zara... ce cuba.. :)

    ReplyDelete
  5. tak pernah lagi makan maggi ketam. lepas ni boleh try masak sendiri dekat rumah. hehe

    ReplyDelete
  6. @nurdani Wahh.. masak sendirik lagik owesome... :) leh kongsi resepi nnti ek dani... :)

    ReplyDelete