Masalah Berat Badan Berlebihan

Masalah Berat Badan Berlebihan  |  Salam Jumaat buat semua... Semalam aku ada temujanji klinik check kandungan aku ni yang sepatutnya sebulan sekali dah jadi 2 minggu sekali gara-gara masalah berat badan berlebihan... Huhu.. Semalam check berat, masih melebihi dari yang sepatutnya.. Sepatutnya berat badan aku hanya naik 0.5 kilo sahaja dalam masa sebulan.. Tetapi berat badan aku naik sebanyak 2.5 kilo ye.. Hadoii.. Banyak tu naik.. 


Bukan masalah berat badan aje yang aku hadapi, malahan aku juga hadapi HB rendah.. Mula-mula check dekat jari aje.. Result 10.7.. Dah masuk bilik nurse, sekali nurse tu suruh aku pergi amek darah pulak.. Katanya, manelah tahu kot-kot result dia lebih tinggi.. Aku pun ikutkan aje la.. Dah dapat result, tengok-tengok lagik rendah laaa dari yang dekat jari tu.. 10.3 aje.. Berhuhu la aku.. Kena la bebel sekarung guni dengan nurse sebab tak makan ubat yang diberi.. Bukan tak makan langsung, makan.. Tapi bila ingat makan la.. Hehe.. Lepas ni kene konsisten la makan ubat... Risau jugak HB rendah ni.. Bahaya untuk baby..

Dah bila banyak sangat masalahnye, step seterusnya terpaksa la mengadap doktor pulak.. Sekali lagi nak hadap bebelan maut.. Hehe.. Bila dah siap disiasat oleh doktor, makanya, keputusan yang aku dapat adalah kena MINUM AIR GULA.. Arghhhh tidakkkkk!! Nightmare for me!!

sumber foto : http://nadiamusa.net/

OMG.. Aku tak pernah minum air gula lagi sebelum ni.. Mengandungkan Qhaliff aku tak kena minum air gula pun.. Kali ni aku kena hadap dengan penuh tabahnya.. Huwaaaaaaa... Belum rasa lagi aku dah dapat bayangkan macam mana keadaan aku ketika itu nanti.. 

Tarikh untuk minum air gula tu belum ditetapkan lagi.. Nurse akan call aku bagi tarikhnya.. Moga ianya dipermudahkan buat aku yang tak berapa nak kental anak tekak ni.. Ekeke.. Jangan muntah berjelanak nanti sudah la.. Huhuhu

Masalah Berat Badan Berlebihan
Masalah Berat Badan Berlebihan


Dua tiga hari ni aku rasa terlalu letih tak bermaya.. Bila dikaji-kaji mungkin disebabkan cuaca sekarang yang agak panas dan aku kurang minum air.. Tambahan pulak HB aku rendah.. Mungkin faktor-faktor nilah yang buatkan badan aku rasa terlalu letih dan tak larat.. Aku rasa nak baring aje sepanjang hari.. Kepala pun berdenyut-denyut... Moga lepas ni keadaan aku bertambah baik lepas aku disiplinkan diri dengan menelan ubat yang ada.. Hehehe..

Aku tengah kuatkan semangat untuk buat beberapa lagi entry untuk job review aku.. Harapnya aku dapat buat secepat mungkin... Ikutkan ketidaklarat sekarang ni, memang tak sanggup nak mengadap pc lama-lama.. Sakit kepala oh!! Tapi kene jugak siapkan.. Gambar dah siap edit, cuma perlu draft sahaja.. Sekejap jerk kot.. Hehe.. Doakan aku ye kengkawan semoga cepat baik.. 



37 comments on "Masalah Berat Badan Berlebihan"
  1. Bahaya Hb rendah time peggy lea, take rest n makan makanan yg boleh naikan hb balik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thankz miza.. insyaallah lea akan jg balik jadual makan ubat.. :)

      Delete
  2. hihihi standard tua lea.. Liez dulu masa mengandungkan kedua kena sound sekali je.. pastu maintain je... klau masa qaseh, mmg tiap kali check up je berat melampau..hihihi..memang trauma bila bab kena minum air gula kan??/ nasib liez ni jenis harung je.. selalunya mmg cepat je liez teguk air gula tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uiss tabik spring kat liez.. harap lea pown kuat cam liez leh teguk jerk air gula tu dengan gagah perkasanye.. ekekeke

      Delete
  3. Hadoi kakkk, get well soon. Makan ubat tu jangan lupa tak payah nak mengelat lah hahaha. Air gula tu kalau saya pun tak boleh telan. fuhhhh semoga diberi kekuatan la nak telan air gula tu nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe tq la budak kecik doakan akak.. Akak mesti bolehhh!! cewahhh

      Delete
  4. dulu masa preggy saya suka amalkan minum susu kambing,.Jadi Hb ok je,...xde masalah..sbb mase 2nd checkup,hb memang teruk gila,nasib baiklah sekali tu je..cuba lya amalkan susu kambing dan jus delima

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tula eda.. ngandom kali ni memang tak minum langsung susu kambing.. yg lepas sentiasa minum.. insyaallah nnti lea cari susu kambing... thankz eda..

      Delete
  5. Take care Lea. Jgn lupa mkn ubat.
    Mber2 selalu jgk cerita sal minum air gula tu. Ada tu siap bawak botol,bila nurse xnmpk tuang air dlm botol tu. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ CR...
      Hahaha ramai gak yg buat camtu sbnrnye.. ada kengkawan siap buang dalam sinki agik bila nurse x de.. hehhe

      Delete
  6. take a good care sis. minum air kosong byk2. cuaca tak menentu skrg ni.

    dulu masa mengandungkan syafi ana kena juga minum air gula.padahal bukan main jaga lagi berat dan hb. sekali sebab family ada diabetes kena lah minum. tp alhamdulillah air gula dekat klinik ana check tu tak manis sgt. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. thankz ana.. tgh berusaha minum air masak skrg.. cuaca panas sgt..

      Oh yeke.. lahai tak pasal2 pulak kene minum air gula yek.. Tak pe dah selamat semua kan.. hehehe

      Delete
  7. Take care kak. Jangan kerja berat-berat sangat tau!

    ReplyDelete
  8. Sabar ya Lea...makan ubt ikut waktunya Lea...set time dan reminder...jaga diri....jaga untuk baby juga Lea...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe thank ka pc... insyaallah lea jg blk jadual mkn ubat... hiks.. :)

      Delete
  9. Banyakkan minum air dan bersenam sis. Tapi just yg ringan cam yoga ke. hihi. anyway take care :)

    ReplyDelete
  10. kkak cikja pun kena minum air gula ni. tak best lgsung ktanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hurmm memang tak best cikja oii.. manis yg amat kata kengkawan yg dh minum.. aduii..

      Delete
  11. Farah dulu pun berat lebih haha. Penat kena pi klinik selalu kena cek.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha tu la.. dah kene check up 2 minggu sekali.. dah mcm nk dekat bersalin aje 2 minggu sekali kene periksa..

      Delete
  12. cuaca panas ni leaa.. jaga diri elok2 biasalah tu dengar bebelan maut.. dr pon stress haaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha ye lah wanie.. dr pun stress dgn pesakit kan.. mcm2 ragam.. ekeke.. tq wanie..

      Delete
  13. Semoga sihat2 selalu kak. Jaga diri tau! :)

    ReplyDelete
  14. Masa Sha HB rendah dulu Sha amalkan makan jambu dan Prince.. Alhamdulillah, HB maintain.. Sha doakan semoga Ana akan semakin pulih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. prince tu ape kebende tu? Buah jambu best jugak.. nnti lea carik.. tq sha..

      Delete
  15. SESI TERJAH BLOG RAKAN BLOGGER.

    Tapi kan adik ipar Uyul cakap, sekarang semua kena minum air gula kak lea. memang eh?

    Jom ke Blog Uyul Rosli >>> Uyul Rosli | Blonolog Blogger Picisan

    ReplyDelete
    Replies
    1. hurmm yg lepas akak tak kena minum pun uyul sebab berat badan ok jerk.. kali ni jerk kena minum.. hehe

      Delete
  16. Take care Lea, semoga Lea dan baby sihat..
    Pengalaman sis minum air gula, pada sis rasa dia macam air ribena suam tak bubuh gula, rasa masa kelat.. Masa tu tawakal telan sambil pejam mata.. hurrmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. thankz sis... amin...

      Oh yeke sis.. dorg cakap manis sangat2.. aduii seramnye nak hadap nanti..

      Delete
  17. Bertabah yea mummy yong..sila jangan skip makan ubat..hehe...

    ReplyDelete