Showing posts with label noxxa. Show all posts
Showing posts with label noxxa. Show all posts

Pressure Cooker Kenwood Sehebat Pressure Cooker Noxxa!!

Pressure Cooker Kenwood Sehebat Pressure Cooker Noxxa  |  Haaa tu dia tajuk untuk hari ini.. Yang mane dok pakai noxxa tu mesti tergugat baca tajuk ni kan.. Haha.. Saje je buat korang berdebar.. Ekeke.. Kali ni nak lari sikit dari niche Beauty sebab aku nak bercerita perihal kedapuran.. Wahhh perkataan baru 'kedapuran'.. ekeke... Orite, sebenarnya aku nak cerita pasal Pressure Cooker Kenwood yang aku beli dah lama tetapi baru laaaa ni dok study dan praktis penggunaanya..

Pressure Cooker Kenwood Sehebat Pressure Cooker Noxxa!!

Nindia Pressure Cooker Kenwood yang aku maksudkan tu.. Harganya sangatlah murah berbanding Noxxa ye kengkawan.. Tak sampai pun RM300... Ini sahajalah yang aku mampu.. Biasalah, tengok orang mudah di dapur, aku pun nak jugak mudah.. Tapi orang mudah dengan Noxxa, aku pulak hanya mampu bermudah-mudahan di dapur dengan Pressure Cooker Kenwood ini ajo.. Hikhik.. Alah janji ado kann.. Ini pun beli dengan cara main kutu deknon!! Haha.. 

Time mula-mula terima periuk ni dulu, aku memang tak tahu langsung cara penggunaannya.. Puaslah google tetapi tak jugak jumpa cara guna.. Noxxa lain sikit ye button dia tu.. Yang ni lebih kepada automatik.. Nak masak daging, tekan aje button meat. Nak masak nasik, tekan aje button rice.. Hah gitu la kekdahnya.. Tapi masih lagi boleh set timing kalau nak.. Kot nak lama sikit kan.. Cewahh cam dah pro jerk aku kan..

Firstime guna, time tu gas habis!.. Nasib baiklah ada Pressure Cooker ni.. Tak sia-sia aku beli.. Ada hikmah rupanya.. Tapi, time nak guna tu memang buntu la sebab tak reti nak guna.. Lastnya try and error.. Alhamdulillah, berkat aku tekan sana tekan sini, aku berjaya menumis dan memasak.. Nak rujuk manual pun, memang tak disediakan dalam kotak.. Mungkin seller lupa isi balik kot lepas check defect... Tak pe la.. Janji aku berjaya jugak guna.. 


Lepas percubaan pertama tu, nasib Pressure Cooker ni hanya tersimpan kemas di dalam almari.. Haha!! Aku pun dah kembali lupa tentang penggunaannya.. Sehinggalah, dekat opiz aku nak main masak-masak sup tulang.. Member sorang tu suggest bawak pressure cooker aje.. Disebabkan tulang banyak, kena ada 2 pressure cooker.. Member aku dengan gahnya bawak noxxa.. Aku hanya bawah si merah ni aje la.. Ekeke.. Aku bawak periuk aku ni pun separuh hati sebenarnya sebab aku tak tahu guna.. Haha.. Aku dah sound kengkawan aku, nak guna boleh tapi cari sendiri cara nak guna sebab aku tak reti!! Wahaha.. Gile bebes tol kejadian.. Dan akhirnye, semua gagal mengesan cara penggunaanya.. Jadi, gunalah noxxa member aku tu jerk..

Lepas kejadian malang itu, aku nekad nak beli noxxa jugak sebab tengok kehebatan noxxa yang member aku punya buat hati aku tercalar dengan ketidakbestsan periuk sendiri.. Wahaha.. Ayat tak leh blah.. Dah siap usha kot, kat mana-mana yang ada buat kutu.. Dalam masa yang sama, aku nekad juga untuk balik cuba study semula Pressure Cooker Kenwood aku ni.. Hari cuti berikutnya, aku cuba selongkar misteri disebalik Pressure Cooker Kenwood aku dengan menu masakan Kari Daging!! Menjadi ke idokkkk?? Meh tengok video ini.. Ahakz..


Menjadik wehh!! Alhamdulillah dah tak perlu nak bazirkan duit beli noxxa sebabnya Pressure Cooker Kenwood sehebat Pressure Cooker Noxxa!! Haha.. Lepas ni aku tak akan lupa lagi cara penggunaannya.. Dah siap semat dalam otak ni haa.. Hiks.. Syok weh boleh masak daging dengan mudah.. Tak perlu berpanas depan dapur gas lagi dah.. Guna ajer periuk ajaib ni.. Sekejap dah siap..

Bagi yang kekurangan bajet tetapi nak beli Pressure Cooker, bolehlah cuba jenama ni... Ni model lama.. Yang model baru lagik best tau.. Kalau nak beli secara ansuran atau kutu, leh la cuba PM Kak Atie di https://www.facebook.com/inspirasi.azatie.7/ sebab aku pun beli dengan dia.. Hiks.. Oklah, lain kali aku share lagik story aku ye.. Lama dah tak berstory mory... Syok pulak rasa.. Orite, wa chow dulu ya!!