Cara Mudah Membuat Kotak Script Simple Pada Post Blog

Assalamualaikum wbt..

Cara Mudah Membuat Kotak Script Simple Pada Post Blog  | Sekian lama aku carik tutorial cara nak buat kotak dalam post blog yang mudah dan simple... Yang boleh tukar kaler border.. Yang boleh ubah warna background... Sebelum ni tutorial yang agak sukar aku jumpa.. Rasa nak kunyah jerk code-code yang diberi... 

Hari ni dengan usaha yang berterusan, terjumpelah aku dengan tutorial yang ohsem ni di blog BELAJAR BLOGS .... Mungkin korang dah tahu pown tutorial ni kan.. Bagi aku yang masih baru ni, perlu belajar banyak bende lagik.. Perlu mencari dan menggali ilmu blog dengan lebih gigih.. hehe... Jom ikut aku menempek tutorial untuk membuat kotak script simple pada post blog untuk panduan dan rujukan aku dimasa akan datang.. ahakzz..!!


Kredit pic : Blog Belajar Blogs


Untuk buat kotak script sila ikut step dibawah :-

1. Pilih salah satu script box seperti dibawah ini..

:: Contoh script box.. Pilihlah yang mana berkenan dihati ye..

Border Solid
<div style="background-color: #f3f3f3; border-left: 5px solid #2288dd; padding: 10px; t-align: left;">Letakkan Script disini...</div>


Border Solid
<div style="background-color: #f3f3f3; border: 4px solid #999; padding: 10px; t-align: left;">Letakkan Script disini...</div>


Border Double
<div style="background-color: #6fa8dc; border: 4px double #fff; padding: 10px; t-align: left;">Letakkan Script disini...</div>


Border Dashed
<div style="background-color: #ffe599; border: 2px dashed #aaa; padding: 10px; t-align: left;">Letakkan Script disini...</div>


Border Outset 
<div style="background-color: #a2c4c9; border: 4px outset #fff; padding: 10px; t-align: left;">Letakkan Script disini...</div>


2. Copy code yang ada di script box yang korang pilih..

3. Pastekan code tersebut pada manu tab HTML di entry blog korang..

4. Klik "Preview" supaya korang boleh tengok hasilnya sama ada menjadik atau tidak..

5. Last sekali, kalau menjadik boleh la klik "Publish"...

Mudahkan...!!


Nota kaki

Untuk Edit :-

:: Warna background kotak - ubah code #warna hijau
:: Warna border - Korang boleh ubah code #warna purple
:: Yang tulisan warna merah tu, korang boleh la taip apa yang korang nak taip ye..
:: Untuk ubah ketebalan border lak, korang boleh ubah kat code ini - "border : 4px"


Credit : Blog BELAJAR BLOG

2 comments

  1. Thank you much Lea 😊 siqah memang dah lama nak tahu camne buat box camni tapi tak sempat kaji lagi. Hee. Nanti siqah cuba. Tq for sharing =)

    ReplyDelete