Cara Mudah Simpan Video/Gambar di Instagram Tanpa Guna Aplikasi

Assalamualaikum wbt..

Cara Mudah Simpan Video/Gambar di Instagram Tanpa Guna Aplikasi  |  Tadi member opiz aku ada post satu video dekat instagram.. Aku mintak dia sendkan pada aku video tersebut tapinya yang menjadi masalah disini, video tersebut tidak ter-save secara otometik dalam hp dia.. Dia pakai I-phone.. huhu.. Apa masalah dengan hp dia pown tataw la.. Atau mungkin I-phone memang cenggitu kowt.. 

Puaslah aku cari cara nak save.. Dengan kegigihan aku mencari cara, maka dapatlah aku save video tersebut.. Gigih tak aku?? haha..

Okeh, hari ni aku nak share dengan korang cara mudah nak save video atau gambar di Instagram tanpa menggunakan sebarang aplikasi pown ye.. Tapi cara ni hanya boleh dilakukan melalui laptop.. PC.. atau tablet ye.. HP pown boleh sebenarnya... hehe.. Tapinye, Instagram hendaklah dibuka dengan menggunakan browser... 

Jom tengok step by step...

Step 1 : Log in Instagram anda. Aku log in menggunakan PC ye..



Step 2 : Pilih video yang ingin disimpan/save.. Macam aku nak save video dekat instagram member aku, so aku bukak la laman Instagram dia.. hehe.. Dan pilihlah mana-mana video atau gambar yang berkenan di hati untuk di simpan..


Video ni la aku nak save tadi tak dapat tu.. Haha..



Step 3 : Tekan Ctrl + U atau Right Klik dan pilih "View Page Source".. Macam PC aku ni, bila right klik tak keluar pown View Page Source.. So, aku takan Ctrl + U aje...

Paparan "View Source" seperti gambar dibawah :-



Step 4 : Tekan Ctrl + F dan search "mp4" di page "View Source".. Untuk nak save video carik MP4, kalau nak save photo, carik jpg..



Step 5 : Copy URL yang pertama yang mengandungi "mp4".. Rujuk gambar dibawah..




Step 6 : Copy URL dan Paste di browser tab yang baru seperti gambar di bawah.. 




Step 7 : Right Clik dan pilih "Save Video As" .. Pastu korang save la cam biasa ye.. 




Mudah aje caranya kan... Mungkin korang dah tahu cara ni.. Kalau yang belum tahu boleh la cuba step ni untuk simpan video atau gambar yang korang suka.. 

Selamat mencuba..!!


2 comments