Top Social

Image Slider

Sonic Run - Firstime Join Larian Buat Aku Terus Ketagih Nak Join Lagi!!

Friday, November 01, 2019
Sonic Run - Firstime Join Larian Buat Aku Terus Ketagih Nak Join Lagi!! | Nampakkk tajuk pun dah mengundang.. Hehe.. 27 Oktober 2019 yang lalu, aku join Sonic Run yang berlangsung di negeri pahang.. Saja la nak mencuba aktiviti yang baru yang tak pernah aku lakukan sebelum ni.. Itu pun berkat dari hasutan kengkawan opiz.. Hehe.. Aku sebenarnya dah lama teringin nak join larian seperti ini cumanya kalau hari sabtu ahad tu agak susah untuk aku tinggalkan anak-anak.. Kali ni agak bernasib baik sebab encik suami tak bekerja shif dan sudi jaga mereka.. Alhamdulillah.. Ada la juga masa untuk diri sendiri kan.. Hiks..



Rindu Nak Hiking! Akhirnya Dapat Hiking Di Bukit Pelindung Kuantan

Friday, October 25, 2019
Rindu Nak Hiking! Akhirnya Dapat Hiking Di Bukit Pelindung Kuantan |  Seronok sebenarnya melakukan aktiviti hiking ni.. Cumanya aku sebagai isteri dan ibu kepada 2 orang anak tidak memungkinkan untuk aku melakukan aktiviti seperti ini dengan kerap.. Firstime berhiking adalah di Bukit Panorama Sungai Lembing bersama bff aku yatt.. Itupun nasiblah encik suami izinkan aku beraktiviti bersama kengkawan dan berbaik hati untuk jaga anak-anak.. Ada la jugak masa untuk diri sendiri..

Kerinduan untuk berhiking lagi tu sentiasa ada bila mana yang terdahulu aku berjaya sampai ke puncak walaupun dengan separuh nyawa.. Haha!! Memang letih woihhh.. Mendaki anak tangga untuk sampai ke puncak.. Pulak tu dengan tiada pengalamannya main terus naik ajerk.. Balik demam!! Huhu.. Namun, kepuasannya ada di situ dan aku terus merindui untuk melakukannya lagi..



Aktiviti Wangikan Rumah Ronald McDonald HUSM Oleh Team AFY haniff

Wednesday, October 16, 2019
Aktiviti Wangikan Rumah Ronald McDonald HUSM Oleh Team AFY haniff  |  Assalamualaikum wbt.. Hi korang.. Baru-baru ni Team AFY haniff telah mengadakan aktiviti mewangikan rumah Ronald Mcdonald di HUSM, di negeri Kelantan.. Baguskan kalau selalu diadakan aktviti sebegini rupa.. Sekurang-kurangnya terjaga juga kebersihan Rumah Ronald McDonald tu untuk menjamin keselesaan bagi penghuninya..


Resepi Kari Daging Sedap Melekat 2020! Senang disediakan & lazat rasanya.

Friday, October 11, 2019
Masakan yang aku tak berapa mahir adalah kari.. Serius memang aku tak pandai nak masak kari yang menjadi dan sedap.. Dah banyak kali cuba dengan resepi-resepi yang aku cari di internet namun semuanya tak memberikan hasil yang aku inginkan..

Resepi Kari Daging Sedap 

Mungkin bagi korang yang mahir memasak untuk masak kari tu sesenang ABC.. Bagi aku tidak.. Ia merupakan satu masakan yang agak susah untuk dimasak.. Sungguhpun begitu, aku tetap berusaha untuk mahirkan diri untuk memasak kari sebabnya encik suami memang penggemar kari.. Hiks..


Resepi Kari Daging

Dua tiga hari lepas encik suami request kari tulang lembu.. Sebabnya tulang lembu ada lagi dalam freezer.. So, arini masaklah kari daging tambah tulang lembut itu.. Hehe.. Cam biasa kalau dah tulang lembu tu memang nak kena masak dalam tempoh yang agak lama untuk lembutkan daging-daging pada tulang tu.. Bukan lembutkan tulang ye.. Tulang tu memang tak kan lembut dahnye.. Haha!! Sebelum ni masak kari daging guna resepi dekat youtube tetapi kurang menjadi.. Untuk kali ni aku search resepi kari daging yang lain pulak..

Biasa kalau search resepi ni, aku tengok gambar jugak.. Kalau nampak gambar tu menyelerakan, baru aku try resepi tu.. Hehe.. Ada jugak yang guna gambar orang lain.. So, kena pandai la pilih resepi ye.. Setelah aku pilih-pilih resepi kat google dan aku decide untuk guna resepi kari daging sedap ni.. Nyum nyum.. Jom check resepi ni.. Disebabkan nak masak tulang, jadi starting kita guna pressure cooker untuk lembutkan tulang tersebut.. hiks.. Nak masak cam biasa pun boleh.. Aku jerk mengada nak gua pressure cooker sebab tak nak tunggu lelama sangat..


Resepi Kari Daging Sedap Melekat

Bahan-bahan

1/2 kg daging + tulang
1 biji bawang besar (potong dadu)
3-4 ulas bawang putih (dihiris)
2-3 ulas bawang merah (dihiris)
1 inci halis (dihiris)
1 sudu besar cili kisar (ikut kepedasan masing-masing)
1 peket rempah kari daging adabi
1 kotak santan adabi
1 sudu besar kerisik
2 keping asam gelugor / pes asam jawa
1 biji kentang (potong ikut selesa)
2 tangkai daun kari
Kayu manis, bunga lawang (2 kuntum) dan buah pelaga (3 biji)
Gula melaka
Garam

Cara masak kari daging yang sedap.

  • Panaskan minyak dan masukkan kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga bersama bawang besar, bawang putih, bawang merah, halia dan daun kari.. Tumis sehingga naik bau dan layu..
  • Masukkan cili kisar.. Tumis sehingga pecah minyak..
  • Masukkan serbuk kari.. Kacau seketika dan masukkan air.. Kacau sehingga rempah kari sebati dan masak
  • Masukkan daging dan tulang.. Gaul sebati dengan rempah.. Biarkan seketika sehingga air daging kering dan pecah minyak..
  • Masukkan santan dan air mengikut citarasa masing-masing.. Masak dengan api yang perlahan.. Tunggu sehingga daging dan tulang empuk dan masak.. 
  • Masukkan ubi kentang yang telah dipotong
  • Setelah mendidih masukkan garam, gula melaka, asam jawa dan kerisik..
  • Kacau rata dan masak seketika.. Sesuaikan rasa manis dan masin mengikut selera masing-masing.. Setelah masak, bolehlah dihidangkan..


Kalau korang rasa nak pekat melekat, korang masaklah kasi kering sikit.. Kalau suka makan kari cair sikit, boleh isi air banyak sikit.. Ikut selera masing-masing.. Bagi aku pulak, kalau makan dengan nasik lebih suka makan yang cair sikit.. Kalau pekat sangat nanti muak pulak.. Kalau kari pekat, syok makan dengan roti.. Perghh memang sedap!! Selera korang aku tak tahu la ye.. Itu selera aku.. Hehe..

Kari daging pekat

Yang ni aku dah ejas dah kasi cair sikit.. Baru syok makan dengan nasik.. 
So, aku dah jumpa resepi kari daging sedap yang menepati citarasa aku.. Oh ya, credit buat blog pokok2u sebab kongsikan resepi kari daging air tangan bonda yang memang sedap dan meletop ni.. Memang menjadik dan terangkat.. Hiks.. Yang mana kurang mahir masak kari macam aku ni, leh try resepi ni ye.. Serius sedap!! Selamat mencuba..

Cuba juga ini!
💫 Gulai kuning ikan kembong sedap
💫 Singgang pedas ikan kerisi versi terengganu
💫 Ikan talapia masak tiga rasa


Resepi Nasi Lemak Dan Sambal Bilis Sedap! Memang sedap & mudah disediakan.

Friday, October 11, 2019
Yeahhh main masak-masak aku hari ni.. Hari ni aku buat nasi lemak.. Mood rajin tu datang tetiba-tiba.. Kalau tak, memang tak kuasa aku nak masak nasi lemak bagai.. Biasa paling rajin pun masak nasi goreng atau mee goreng aje pagi.. Hari ni jerk pelik sikit.. hehe... Eceli, aku tak pernah okeh buat nasi lemak.. Mesti korang tak percaya kan..?? Tapi itulah kenyataannya.. Aku memang tak pernah buat nasi lemak sepanjang hidup aku... Haha.. Hari ni lah firstime aku buat.. Alhamdulillah menjadik.. Risau jugak tak jadi kan.. Yela, dah tak pernah buat.. Biasa beli kedai aje.. Kikiki..

Resepi Nasi Lemak Dan Sambal Bilis Sedap


Singgang Pedas Ikan Kerisi Versi Terengganu

Friday, October 11, 2019
Selamat berpuasa semua.. Dah hari ke-8 kita berpuasa.. Pejam celik pejam celik sekejap jerk rasanya masa berlalu.. Puasa tahun ni aku agak kerajinan untuk memasak.. Mood dah berubah agaknye.. Haha!! Yang mane masakan tak pernah buat pun aku rasa nak cuba buat.. Harapnya rasa rajin ni terus melanda sehingga habis puasa.. Hiks..

Singgang Pedas Ikan Kerisi Versi Terengganu

Ok, kali ni aku nak kongsikan resepi Singgang Pedas Ikan Kerisi Versi Terengganu.. Lama gila dah tak makan singgang pedas ni.. Rindu betul masakan mak aku.. Bila dah teringin sangat nak makan, apa lagi kite terus aje buat memandangkan ikan kerisi pun masih berbaki dalam freezer... Orite, tak nak cakap banyak, jom semak resepinya..