Top Social

Image Slider

Review Novel | Taubat Yang Tertangguh by Aizuddin Hamid

Friday, November 23, 2018
Taubat Yang Tertangguh by Aizuddin Hamid  | Buku dari Koleksi Tarbiah Sentap memang menjadi bahan bacaan aku sejak dulu lagi.. Cara penyampaian penulis dari Team Tarbiah Sentap tak pernah mengecewakan.. Teguran yang diberikan sangat terkesan dihati.. Tak hairanlah aku seorang pengumpul dan pembaca tegar buku dari terbitan Tarbiah sentap.. Kali ni aku tertarik untuk menghadam sebuah buku hasil karya saudara Aizuddin bin Abdul Hamid iaitu Taubat Yang Tertangguh. Beliau merupakan salah seorang penulis buku, admin dan penceramah motivasi dari Tarbiah Sentap.


Saudara Aizuddin bin Abdul Hamid telah menulis 7 buah buku iaitu Aku Muslim & Britain (Telaga Biru), Kahwin Muda (Telaga Biru), Tamak Pahala (Tarbiah Sentap), Wake Up (Nur El-Hikmah - Kolaborasi penulis), Dealova (Inspirasee - Kolaborasi penulis), Lari Dari Neraka (Tarbiah Sentap) dan Izinkan Aku Mencari Tuhan (Tarbiah Sentap).. Taubat Yang Tertangguh merupakan karyanya yang terbaru..

Aku kategorikan buku ini sebagai novel kerana buku ini ada jalan ceritanya.. Jalan cerita yang sangat menarik.. Aku tergerak hati untuk membaca buku ini setelah aku membaca review salah seorang pembaca buku ini di Goodreads.. Katanya, buku ini banyak memberi pengajaran dan menginsafkan..


Tajuk : Taubat Yang Tertangguh
Penulis : Aizuddin Hamid
Muka Surat : 278
Penerbit : Sentap Press Sdn Bhd
Tarikh Diterbitkan : April 2018


Sinopsis Taubat Yang Tertangguh



"Korang nampak aku baik sebab Allah tutup aib aku. Kalau Allah tunjukkan segala dosa yang aku pernah lakukan mesti korang akan pandang hina aku."
- Uzair Akhyar -

"Kadang-kadang, nak tegur orang 'agama' ni lebih susah daripada orang biasa. Ada saja dalil untuk menghalalkan kemungkaran yang dilakukan. Nampak baik, tapi sebenarnya diorang dah tertipu dengan syaitan."
- Irfan Azqie -

"Sekarang ni zaman internet. Nak buat pahala memang senang, share saja perkara-perkara yang bermanfaat. Tapi, ramai orang terlupa, nak buat dosa pun senang juga. Sebarkan fitnah, buka aib sendiri, cari kesalahan orang."
- Shukri Roslan -

"Bodoh betul orang kita ni, kan? Senang betul percaya cerita pasal syurga, guna imej Islamik, cakap lemah-lembut, semua terus cair. Senang betul jadi penunggang agama. Untung pun banyak."
- Khairudin -

"Awak kena sedar, syaitan takkan hasut kita untuk terus berzina, tapi syaitan akan hasut kita untuk melakukan mukadimah zina terlebih dahulu. Syaitan akan goda melalui titik kelemahan kita iaitu perkara-perkara yang nafsu kita suka."
- Dania Najihah -


Banyak lagi persoalan yang bakal terungkai dalam novel tarbiah Taubat Yang Tertangguh ini. Suatu pengalaman yang bakal membawa pembaca menelusuri pelbagai debaran, keinsafan, tangisan dan kebahagiaan.

Review Taubat Yang Tertangguh


Ya, benar... Buku ni memang banyak memberikan aku pengajaran.. Dari satu cerita ke satu cerita membawa mesej untuk kita kutip menjadi teladan.. Kisah Uzair Akhyar yang cukup ilmu agamanya, hanyut akhirnya dengan hasutan syaitan.. Ternyata syaitan pandai membolak balikkan hati manusia untuk melakukan kejahatan..

"Selama ini aku hanya melakukan kebaikan untuk mengaburi maksiat yang aku lakukan"
- Uzair Akhyar -

Dari seorang yang penuh ilmu agama, akhirnya terjerumus dalam ajaran sesat yang membawa dia melakukan maksiat.. Bila di kolej, dia berperwatakan baik dan alim di depan rakan-rakan bagi menutup segala aib yang telah dia lakukan.. Dari satu masalah ke satu masalah dia cipta.. Dari satu kejadian ke satu kejadian yang lain dia alami..

Dia melarang ikhtilat tetapi dalam masa yang sama dia juga terjebak dalam kancah itu.. Dia menghalalkan perbuatannya dengan memberi alasan ingin membimbing pasangan ke jalan Allah.. Namun, Dania Najihah, wanita yang diingininya itu menolak cintanya kerana masih berpegang teguh dengan ajaran Islam.. Alhamdulillah..

Setelah semuanya jelas, dia kembali ke jalan Allah.. Rakan-rakannya banyak membantu membawa dia kembali ke jalan yang benar...

Itulah serba sedikit tentang buku ni.. 


Iman itu tidak boleh diwarisi.. Syaitan sentiasa bekerja dan berusaha untuk menyesatkan anak Adam.. Orang yang penuh ilmu di dada pun kadang kala terkhayal dengan hasutan syaitan.. Jadi, untuk teguhkan iman, beramallah dengan ilmu dengan seikhlas hati tanpa ada rasa riak, takbur dan ujud seperti Uzair Akhyar... 

Sekiranya kita melakukan kejahatan dan sedar akan kejahatan yang kita lakukan itu, cepat-cepatlah bertaubat.. Janganlah kita menangguhkan taubat.. Pintu taubat sentiasa terbuka buat kita PENDOSA..

Secara keseluruhannya aku sangat berpuashati dengan jalan cerita novel Taubat Yang Tertangguh ini.. Jalan ceritanya dari awal hingga akhir tersusun kemas dan tidak membosankan.. Satu persatu plot cerita mempunyai mesejnya yang tersendiri.. 

Ingatlah, tiada yang mustahil dalam dunia ni.. Jika Allah berkehendakkan sesuatu, pasti akan terjadi juga dengan kuasaNya.. Yang beriman tidak lagi beriman, yang pendosa tidak lagi terus berdosa.. 


Rating & Cadangan


Rating : 🌟 🌟 🌟 🌟

Aku suka konsep penceritaan buku ni.. Tidak hairanlah ramai yang memberi feedback yang positif tentang buku ni antaranya di Goodreads dimana kita dapat membaca review dari setiap pembaca..

Banyak lagi sebenarnya persoalan yang bakal terungkai dalam novel tarbiah Taubat Yang Tertangguh ni.. Jadi, korang kena baca sendiri dan ambil pengajaran yang ada dalam novel ni.. Dengan membaca novel ini, korang akan dibawa menelusuri pelbagai debaran, keinsafan, tangisan dan kebahagiaan. Aku yakin, korang tidak akan berhenti membaca hingga helaian yang terakhir..

Syabas buat penulis.. Aku doakan agar penulis dapat menghasilkan lagi karya terbaik seperti ini untuk para pembaca mengutip pengajaran di dalamnya.. 

Aku sangat recommend korang baca buku ni..


Althea Milk Peel Cream Mask Review

Thursday, November 22, 2018
Althea Milk Peel Cream Mask Review  |  Holaaa guys!! Hey, Althea keluarkan produk baru lagi la uollsss.. Kali ni, mask pula diperkenalkan.. Macam biasa, kalau Althea ada newbaby terujanya lain macam sikit.. Haha!! Mask yang aku maksudkan ni bukanlah sheet mask tetapi Althea Milk Peel Cream Mask... Weiii, menarik gilesssssssss wehhhh!!! Ehh, kejap!.. Cream Mask? Apakah? Haaa kalau nak tahu, kenalah baca sampai ke noktah terakhir ye.. No skip hokeh!.. Ahakzz..

Althea Milk Peel Cream Mask

Mula-mula dapat produk ni aku agak konfius... Ini minuman ke atau mask? Haha.. Comel yakmat wehhh... Baca nama produk pun dah buat aku teruja badak dan tak sabar-sabar nak cuba.. Tengok pulak kotak yang seperti kotak susu tu, ehh, rasa nak minum pulak.. hiks.. Dalam fikiran time tu dah terbayang tekstur produk ni menyerupai susu... Eh! Betul ke? Hehe.. 

Milk Peel Cream Mask ni sebenarnya bertekstur sedikit kasar dan berat seperti tanah liat (Clay).. Bila di apply kat muka, teskturnya menjadi lebih creamy dan apa yang menarik lagi, selepas beberapa saat, ia berubah menjadi bubble halus yang sangattttt milky.. Halussss sangat macam whipped cream.. Haaaa.. Cam nak buat kek pulak ye.. hehe.. Bau pun best tau.. Aku suka baunya.. Tak tau nak describe macam mana bau dia tetapi ia sangat menyenangkan..




Oh ya, Althea Milk Peel Cream Mask ni diformulasi dari protien susu, AHA dan BHA yang dapat menjadikan kulit lebih cerah, halus dan lembap.. Rasanya korang sendiri pun tau kan, protien susu ni sangat bagus untuk melembapkan kulit.. Segala kotoran dekat muka pun dapat disingkirkan tau.. Best gile.. Rasa nak mask satu badan jerk.. Haha!! Dalam Milk Peel Cream Mask ni juga mengandungi Kaolin yang membantu proses detox dan menyingkirkan segala kotoran yang tersumbat di dalam liang pori muka..

Packaging Super Comel & praktikal

Tentang packaging pula, ofkoslah aku suka sebabnya packagingnya superb comel dan simple.. Ehh bukan itu sahaja tau, botolnya juga sangat praktikal sebabnya didatangkan dalam bentuk pump.. Jadi, tiada pembaziran akan berlaku kecuali korang tekan banyak kali.. Haha.. Over tau!! Satu lagi, botolnya kecik molek mudah dibawa kemana-mana.. Just sumbat dalam bag make-up atau handbag.. Nak bawak time travel pun mudah.. Tak berat dan jimat ruang sebab kecik.. Hehe..


Cara Guna Althea Milk Peel Cream Mask ni sangatlah mudah.. Just pam mask mengikut kuantiti yang diingini dan apply keseluruh wajah.. Terpulanglah sama ada nak pakai tebal atau nipis.. Macam aku, memang pakai nipis aje sebabnya nak jimat.. Haha!! Dah apply dekat muka, urut sampai terhasilnya foam yang halusssss.. Lepas tu bolehlah bilas dengan air suam selepas 30-60 saat.. Hasilnya, kulit muka bertukar menjadi kulit baby.. Haha.. Lembut wehh kulit.. Dah la lembut, wangi pulak tu.. Hiks.. Tapi harus diingat ye, kesan bagi setiap individu adalah berbeza mengikut jenis kulit.. Kulit kita tak sama deknon..!!

Ok, untuk harganya pula, memang berbaloi-baloi.. Murah sangat bagi aku.. Dah la hasilnya superb terbaik.. Berapa harganya? 


RM 36.00



Untuk dapatkan Althea Milk Peel Cream Mask, bolehlah layari https://my.althea.kr/ atau terjah instagram mereka di https://www.instagram.com/altheakorea/.. Pstttt.. Althea selalu buat sales tau.. Jadi, jangan lupa pakat serbu laman web mereka untuk mendapatkan diskaun hebat.. 


Planner 2019 Giveaway by Lullabyssz

Wednesday, November 21, 2018
Planner 2019 Giveaway by Lullabyssz | Lamanya tak join giveaway... Hari ni paksa diri untuk join giveaway sekurang-kurangnya satu giveaway.. Hehe.. Biasa kalau ada masa terluang baru join.. Tapi kali ni kite mencelah saat kebizian melanda untuk turut serta untuk merebut sebuah planner.. Dah kebetulan mencari planner untuk tahun depan.. Bila dah ada giveaway hadiahnya planner, haruslah join walaupun sibuk.. Ahakz..


Kalau tahun ni, planner aku berbentuk sebuah dori yang comel.. Tahun depan tak pasti lagi bagaimaa rupa planner aku.. Andaikata ada rezeki menang giveaway ini, maka itulah planner aku untuk tahun hadapan.. Hiks.. 

Nasib baik juga syarat untuk sertai giveaway ni agak mudah dan simple.. Kalau rumit, mungkin aku tak dapat  nak join sebabnya masa itu emas bagi aku.. Kalau korang nak join juga, moh la cepat-cepat.. Akhir bulan ni dah tamat giveaway ni.. Makanye, jangan nak menangis birai katil ye.. hihihi.. Nak join klik aje banner kat atas nun..

Tarikh Tamat
30 November 2018


Review Novel | Undercover Wife by Zura Rahman

Wednesday, November 21, 2018
Undercover Wife by Zura Rahman  |  Hi korang! Dah lama sangat aku tak review buku.. Dah lama jugak aku tinggalkan minat aku nan satu ni iaitu membaca buku dek kerana kekangan masa yang aku hadapi kini.. Berbelas-belas buah buku lagi dalam rak buku aku tu yang masih belum dibaca.. Bilalah agaknya aku punyai masa itu lagi untuk bersenang lenang dengan buku.. Ahakz.. Sungguhpun begitu, dikesibukan yang hakiki sempat juga aku menghabiskan sebuah novel karya Zura Rahman, Undercover Wife.. 


Kenapa dalam banyak-banyak novel dalam simpanan aku, Undercover Wife ini juga menjadi pilihan aku untuk dihabiskan walaupun kesibukan melanda? Haaa, sebabnya aku teruja dengan tajuk novel ni.. Undercover Wife... Menarik!! Itu first impression aku.. Bagaimana jalan ceritanya pula? Menarik atau tidak?

Undercover Wife adalah sebuah buku hasil karya seorang novelis yang berasal dari Kelantan, Zura Rahman.. Ini adalah buku pertama tulisan beliau yang aku baca.. Sebelum ni, beliau telah menghasilkan 4 buah novel iaitu Jatuh Hati Di Paris, Jangan Goda Aku, #Ghost dan Half Girlfriend.. Undercover Wife merupakan karyanya yang terbaru.. Aku tahu tentang kewujudan novel ni ofkoslah melalui instagram beliau.. Sebelum dikeluarkan lagi aku dah teruja dengan tajuk novel ni dan tak sabar-sabar nak baca... Disebabkan itu juga, aku memilih Undercover Wife ini untuk dihadam terlebih dahulu berbanding buku yang lain bagi menghilangkan kerinduan aku terhadap dunia pembacaan aku..

Tajuk : Undercover Wife
Penulis : Zura Rahman
Muka Surat : 620
Penerbit : Zura Rahman Publishing
Tahun Dikeluarkan : 2018


Sinopsis Undercover Wife



Apabila detektif berdedikasi berubah menjadi penjenayah berbahaya;
Apabila orang yang dikatakan telah mati muncul kembali; dan
Apabila teman sejiwa kini menjadi teman lelaki wanita lain..
Devastated. Despaired. Desperate.

Elena ke Itali dengan niat untuk melupakan kisah lalu namun ia membawanya kepada sesuatu yang tidak dijangka. Kepercayaan tentang kematian suaminya goyah apabila dia terlihat seseorang yang menyerupai Roman di Rom. Dengan rasa ingin tahu yang membuak-buak, Elena nekad untuk menyiasat. Lelaki itu diekori.

Roman Iskandar, mengapa dia langsung tidak mengenalinya? Dan siapa pula si cantik jelita berambut kuning emas di sisi Roman?

Pertemuan seterusnya membuahkan lebih banyak persoalan. Pencariannya telah membawa Elena ke daerah lain yang tidak pernah terlintas olehnya, walaupun di dalam mimpi.

"You are the women in Rome.. What are you doing here?" ~ Wolfe

Wolfe, lelaki bertatu serigala yang menyerupai Roman. Jika benar lelaki itu adalah suaminya, mengapa Elena umpama orang asing di matanya? Kata hati Elena, itu lelaki yang dinikahinya empat tahun yang lalu. Satu tanda lain yang tersorok, akan membuktikan bahawa dia adalah Roman, cinta hatinya. Elena nekad untuk membuktikannya.

"Sepatutnya aku yang berada di sisi Roman, bukan Si Blondie itu. Dan Roman yang sepatutnya memburu, bukan diburu!" ~ Elena

Tapi benarkah Roman sudah mati? Jika benar, dimana mayatnya? Siapakah Wolfe, lelaki bertatu serigala yang punya pendangan menyorot itu?

Pencarian Elena telah mencungkil satu konspirasi. Satu persatu rahsia mula terdedah sehingga tiada siapa lagi yang selamat!

"You looked as if you bare just killed someone."


Review Undercover Wife


Alhamdulillah tak sia-sia aku menghabiskan masa aku membaca Undercover Wife ni.. Ternyata pilihan aku tepat.. 

Plot cerita menarik dan meninggalkan tanda tanye sepanjang pembacaan.. Sambil aku baca sambil aku terfikir apa yang terjadi dan bakal terjadi.. Sehinggakan aku tak sabar-sabar untuk sampai ke puncaknya..

Bermula pertemuan kembali Elena dengan Roman di Rome.. Bagaimana Elena boleh merasakan itu suaminya.. Bagaimana pula dia terjebak dalam dunia penyiasatan sehingga 'menjawat jawatan' undercover wife?

Plot cerita menjadi semakin menarik apabila Elana bertemu Roman atau wolfe kali kedua di tanahair sendiri, Malaysia.. Jalan cerita menjadi sedikit laju dan lebih mengujakan.. Aku baca pun semakin bersemangat.. Haha!!

Dengan terjadinya pertemuan kali kedua yang tidak dirancang itu, bermulalah undercover wife.. Elena mula menyiasat sehingga mereka berdua jatuh cinta untuk kali kedua.. Uiss, sweet sangat weh.. Tapinya dalam keadaan yang berbeza, dimana Roman bukan lagi seorang polis tetapi seorang penjenayah yang dikehendaki dan dikenali sebagai Wolfe..

Dengan keberanian Elena menyiasat, satu persatu terbongkar.. Sehinggalah kebenaran terbukti.. 

Ending novel ni best gile!! Berbunga-bunga hati aku.. Haha.. Sweet sangat.. Sampaikan aku tersenyum wehh baca ending dia.. Diakhir cerita, ada juga diselitkan kisah romantik mereka.. 

"There is only one happiness in this life, to love and be loved." ~ George Sand

"I love you," ~ Elena
"I love you too. I will keep on loving you till my last breath." ~ Roman

Bagaimana pengakhiran cerita ni? Bagaimana roman menjadi Wolfe dan Wolfe menjadi Roman kembali? Haaa kalau korang nak tahu apa yang berlaku, kenalah baca sendiri novel ni.. Barulah syiok! Korang tak akan menyesal baca novel ni tau! Gerenti best punye..

Alhamdulillah, aku akhiri pembacaan novel ni dengan hati yang sangattttt puas dan senyuman mekar di bibirrrrr.. Haha!! Itu tandanya aku sangat puas hati la toh!.. Hiks.. Memang tak rugi aku menghabiskan masa emas aku dengan membaca novel ni.. Korang pun patut baca tau!


Rating & Cadangan


Rating : 🌟 🌟 🌟 🌟

Bagi pencinta buku a.k.a ulat buku terutamanya yang sangat meminati novel dan inginkan sesuatu yang mendebarkan, aku syorkan korang baca novel ni.. Ceritanya tersusun rapi dengan plot yang menarik.. Tidak meleret-leret dan tidak membosankan..

Thumb up buat penulis kerana berjaya menghasilkan novel yang sangat menarik ini dan jalan ceritanya juga tidak seperti kebanyakan novel-novel yang lain dengan penceritaan yang agak cliche.. 

Buat Sis Zura Rahman, teruskan usaha untuk menghasilkan novel yang terbaik dan good luck for your next novel.. 


Petal Velvet Sunaway Sunscreen Terbaik Keluaran Althea

Friday, November 16, 2018
Petal Velvet Sunaway Sunblock/Sunscreen Terbaik Keluaran Althea  |  Hello guys!.. Ada yang plan nak pergi berkelah tepi pantai tak hujung minggu ni.. Kalau ada, jangan lupa bawak sunscreen bersama ye supaya kulit korang tak hangussssss dipanah cahaya matahari terik nanti.. hiks.. Dah kebetulan sebut pasal suncreen bagai, ni aku nak share dengan korang semua tentang produk terbaru keluaran Althea iaitu Althea Petal Velvet Sunaway... Bagus tau produk ni.. Nak tahu lebih lanjut, silalah stay sampai noktah terakhir ye.. Ahakz..


Kalau korang perasan, sebelum ni aku pernah share tentang produk keluaran Althea iaitu Bare Essentials dan Real Fresh Skin Detoxer.. Kedua-dua produk ni dah pun menjadi produk wajib bagi aku.. Beberapa bulan lepas Althea Petal Velvet Powders pula dilahirkan oleh Althea dan now, yang terbaruuuuu sekali adalah Petal Velvet Sunaway... Setakat ini produk keluaran Althea tak pernah mengecewakan aku.. Semuanya best-best belaka.. Seriussss baq hang!! Petal Velvet Sunaway ni macam mana pula? Haaa meh aku cite..

Ok, kalau korang nak tahu Althea Petal Velvet Sunaway ni adalah produk pelindung matahari atau dengan perkataan lain yang lebih dekat dengan hati korang iaitu suncreen... Kalau dulu aku tak amek port sangat tentang sunscreen ni bagai sebabnya aku memang tak suka pakai 'mereka'.. Selalunya kalau pakai sunscreen ni kulit aku akan jadi tak selesa, lemas dan melekit-lekit.. Aku cukup anti dengan produk yang membawa kesan yang melekit.. Rimas tau! Tapi tidak bagi sunscreen dari Althea ni.. Sekali pakai dah jatuh cinta uollsss.. Petal Velvet Sunaway ni sangatlah best sebabnya semasa sapuan, ia memberikan kemasan yang sangat licin dan ringan.. Paling best, tak melekit hokeh!!


Petal Velvet Sunaway Sunscreen Terbaik Keluaran Althea

Sebenarnya pelindung matahari atau sunscreen ni sangatlah penting untuk melindungi kulit kita dari sinaran UVA dan UVB.. Althea Petal Velvet Sunaway adalah pilihan yang tepat untuk tujuan tersebut kerana ia dihasilkan dari formula tanpa bahan kimia dengan tekstur cecair yang ringan dapat melindungi kulit daripada sinaran UVA dan UVB dengan SPF50+ PA++++.. Jangan risau ye, korang yang berkulit sensitif pun boleh menggunakan Althea Petal Velvet Sunaway ni kerana sunscreen ni sangat mesra pengguna..


Apa yang bestnye lepas apply Sunaway ni, zarah mikro akan menyerap sebum dan minyak yang berlebihan pada kulit untuk memberikan kesan yang lebih ringan seperti kelopak bunga manakala asid hyaluronik pula akan bertindak melembapkan kulit dan kulit akan terhidrat sepanjang hari dengan lebih baik..


Petal Velvet Sunaway ni sunscreen lain dari yang lain tau.. Ia tidak akan meninggalkan kesan bayang putih pada kulit seperti sesetengah sublock yang ada dipasaran.. Ini kerana formula penghalang UV tanpa kimia telah diupgrade dengan lebih telus...

Bahan Utama Althea Petal Velvet Sunaway


Althea Petal Velvet Sunaway dihasilkan dengan ekstrak Damask Rose yang berfungsi melembapkan dan melembutkan kulit.. Kalau korang nak tahu, Damask Rose ni adalah bahan semulajadi yang berkomposisi molekul nano yang kaya dengan vitamin bagi membolehkan ia bertindak lebih jauh ke dalam kulit dan sesuai juga untuk kulit sensitif.. Selain itu, ia juga berfungsi menegangkan kulit agar wajah kelihatan lebih berseri..


Althea Petal Velvet Sunaway ini HARUS ADA untuk :-

  • Penggunaan harian - Sesuai untuk mereka yang mencari pelindung matahari yang tahan lebih lama dan kuat untuk kegunaan seharian.
  • Kelembapan kawalan sebum - Sesuai untuk mereka yang ingin pelindung matahari yang boleh melembap kulit, tidak melekit dan tidak meninggalkan kesan bayang putih pada kulit
  • Jenis kulit - Sesuai untuk semua jenis kulit termasuklah kulit sensitif



Cara guna sangat mudah.. Hanya perlu apply pada wajah dengan lapiran yang nipis pada setiap pagi atau sebelum terdedah pada cahaya matahari. Ingat ye, sebelum guna tu, shake dulu botol Sunaway ni.. Lepas shake barulah apply pada muka.. Hehe..

Althea Petal Velvet Powder

Tak lengkap rasanya kalau hanya memakai sunscreen semata-mata.. Untuk mendapatkan kesan yang lebih ohsem, bolehlah guna Althea Petal Velvet Powder pula selepas mengenakan Sunaway.. Barulah kulit nampak lebih cantik dan sekata.. Dalam pada kite melindungi kulit, apa salahnya kita sempurnakan lagi wajah dengan Petal Velvet Powder ni kan.. Aku cukup suka dengan Petal Velvet Powder ni.. Dulu cuma ada warna putih.. Sekarang dah bertambah dua code lagi..



  • Code #0 Translucent
  • Code #23 Warm Beige
  • Code Pink Lavender
Kalau korang nak tahu, Petal Velvet Powder ni sejenis loose powder yang teksturnya sangat ringan. Bila pakai muka nampak lebih natural tidak seperti memakai compact powder.. Kire lebih kurang natural beauty la gitu.. ekeke.. Powder ni dihasilkan dari bahan semulajadi seperti ekstrak flower seed yang kaya dengan antioksidan untuk melindungi kulit dari dehidrasi dan menjadikan kulit lebih berseri... Selain itu, ia memberi kemasan sutera pada kulit wajah.. 


Serius sebelum ni memang aku tak pernah cuba loose powder sebabnya aku ingat ia hanya bedak serbuk yang tak memberikan kesan apa-apa bila pakai.. Rupanya banyak kelebihan bila kita pakai loose powder ni.. Lepas kenal dengan Petal Velvet Powder ni, aku dah mula jatuh cinta.. Hari-hari mesti nak kene apply sebabnya ia dapat membantu mengurangkan sebum dan sekaligus menjadikan kulit lebih halusss bak sutera.. Hehe..


Nasib baiklah saiz bekas powder ni kecik aje.. Senang la aku sumbat dalam handbag aku yang kecik ni.. Boleh dibawa kemana-mana dan digunakan bila-bila masa.. Kadang tu kalau aku malas sangat nak make up, aku guna Petal Velvet Sunaway dan powder ni aje kat muka.. Senang! Yang penting kulit menten terjaga..


Harga Rangkaian Althea Petal Velvet

RM 53.10

RM 43.00

#0 Translucent - RM 16.00
#23 Warm Beige - RM 16.00

RM 17.00

Untuk dapatkan Althea Petal Sunaway dan koleksi Althea Petal Velvet Powder, bolehlah layari https://my.althea.kr/ atau terjah instagram mereka di https://www.instagram.com/altheakorea/.. Pstttt.. Althea selalu buat sales tau.. Jadi, jangan lupa pakat serbu laman web mereka untuk mendapatkan diskaun hebat..