Top Social

Image Slider

Showing posts with label story. Show all posts
Showing posts with label story. Show all posts

Ulang Tahun Kelahiran 2019 Membawa Seribu Makna

Sunday, June 16, 2019
Ulang Tahun Kelahiran 2019 Membawa Seribu Makna  |  Uis jarang-jarang aku update pasal birthday ni.. Mungkin ada sesetengah orang gembira dan seronok beronok ronok update tentang hari lahir ni.. Bagi aku, ia satu yang mengingatkan aku kearah ke-senja-an ^_^ dimana umur aku semakin meningkat.. Dipendekkan cerita semakin tua lah.. Hehe.. Sape yang nak tua oii.. Tapi itulah lumrah sebuah kehidupan.. Yang muda akan tua.. Yang hidup akan mati.. Dari sudut positif, setiap tahun ia akan memperingatkan dan menyedarkan aku untuk mencari kehidupan yang lebih baik dan menjadi umat yang terbaik disisiNYA.. Insyaallah..


Alhamdulillah, sempena ulang tahun aku yang ke berapa entah, (tak cukup jari nak kira umur.. hahaha) aku masih diberi kesihatan yang baik olehNYA.. Bukan sahaja kesihatan malah rezeki yang tidak pernah putus.. Syukur Alhamdulillah.. TQ Allah.. Walaupun aku tahu aku adalah pendosa yang sering kali melakukan kesilapan atas muka bumi ini, DIA tetap sayangkan aku dan menutup aib aku.. Terima kasih Ya ALLAH.. 

Aku ingin sekali menjadi umatMU yang tidak sama sekali melakukan kesalahan dan dosa.. Tetapi aku sedar yang aku adalah manusia yang tidak lepas melakukan kesalahan dan dosa hampir setiap hari.. Allahuakbar.. Ampunilah aku ya ALLAH.. Moga aku akan menjadi lebih baik dari sebelumnya.. Insyaallah..


Apa yang lebih aku syukuri adalah aku masih bersama insan-insan kesayangan aku dikala ini.. Masih berkudrat menjaga dua orang hero aku iaitu Muhammad Qhaliff Amsyar dan juga Muhammad Aqiff Rizqi bersama sang suami.. Alhamdulillah.. Doa aku, moga anak-anak aku menjadi anak yang soleh, menghormati orang tua dan berjaya dunia akhirat.. Amiin YRA..

Tanggal 12 Jun 2019, aku menerima banyak ucapan hari lahir daripada rakan dan taulan.. Terima kasih yang tak terhingga kepada semua kerana ingatkan aku tentang sebuah kelahiran insan bergelar Lea Azleeya.. Kadang aku pun lupa tarikh lahir aku.. hehe.. Sebab tu kadang tu lupa nak renew lesen kete.. Haha!! Nasib baik tahun depan baru tamat tempoh.. Kalau tak gerenti gelabah unta lagik.. huhu..


Apa yang menariknya, besdey aku jatuh pada bulan syawal.. Malam sebelum hari besdey aku, kami satu family keluar makan.. Menu pilihan seperti biasa asam pedas kegemaran aku.. Hehe.. Memang niat dah nak banje family walaupun belum sampai tarikhnya.. hiks.. Sebenarnya, tahun ni memang aku lupa langsung tarikh besday aku, seb bek ada seorang ni ingatkan aku.. Hiks.. Apa yang tak bestnya, anak aku si Aqiff tak berapa sihat pulak.. Makan pun tak mahu.. Huhu.. Pape pun, dorang seronok sebab dapat kuau jenjalan.. Tak de la terperuk jerk lam umah..




Tahun ni nampaknya banyak pulak rezeki aku.. Ada yang sudi kasi hadiah walaupun aku tak pernah berharap untuk dapat hadiah hari jadi.. Serius weh, lama dah tak sambut besdaynya.. Last, time bujang dulu kot.. Huhu.. Bak kata orang, rezeki jangan ditolak, musuh jangan sibuk-sibuk nak carik!! hehe.. Hadiah apa yang aku dapat? Ngeeee!!


Parcel sampai aku tertanya-tanya.. Apakah? Barang untuk review ke? Bila bukak terpegun dengan box cantik ni.. Memang cantik box dia.. Exclusive.. Tertanye lagi.. Apakah? Terus bukak kotak sebab tak sabar nak tahu apakah?


Bukak sahaja penutup kotak dah nampak kad ucapan.. Ada ucapan "Selamat Hari Lahir & Terima Kasih".. Oh, tahulah aku bukan barang untuk review.. Ia merupakan hadiah besdey aku.. Cam aku kata tadi, rezeki jangan ditolak, musuh jangan nak menggatal pegi carik k.. hiks.. Tapi apakah isi kandungan kotak cantik ni?


Bila dah bukak kertas pembalutnya, Ya Allah alhamdulillah telekung solat.. OMG!! Aku suka sangat.. Aku memang fanatik dengan telekung solat.. Cam tetahu jerk apa yang aku suka kan.. Haha.. Telekung solat dari Zara Awliya.. Tak pernah lagi aku beli brand ni.. So, bertambahlah koleksi telekung solat aku.. Ada yang murah dan ada yang mahal.. Yang ni aku tataw berapa harganya.. Nama lagi hadiahkan, takan orang nak kasitau harganya pulak.. Hiks..


Warna grey.. Tak terlalu over.. Nice..!! Jahitan dan sulaman memang kemas.. Kain pun selesa.. Tak sabar nak basuh dan pakai.. Thankz to giver.!! MUaxxx ciked!! Oh ya, kot ada yang nak buat present pada yang tersayang, aku suggest korang beli telekung dari Zara Awliya ni sebabnya kotaknya pun cantik.. Sesuai sangat dibuat hadiah... Siap dengan kad ucapan.. Nak buat surprise pun boleh uolls.. Ehh ter-promot lak.. Haha!!


Malam 12 Jun, encik suami lak ajak p makan KFC dia banje sempene besdey aku.. Rezeki lagi.. Hehe.. Sempat snap gambar ayam jerk weh!! Anak buat perangai.. Huhu.. Tapi serius, ayam kfc baru ni sodap hingga menjilat jari.. Nyumm nyumm.. TQ encik suami.. Tahun depan banje agik.. Haha!!


Jumaat pagi, abang pos express datang terjah pintu pejabat.. Uihh beso weh parcel dapat.. Tak sangka secepat ini dapat parcel pink ni.. Ini hadiah hari jadi dari Althea Korea.. Alhamdulillah rezeki lagi.. Dua box weh.. Ada produk makeup, skincare dan pelbagai lagi.. Macam-macam aku pilih kali ni sebabnya point untuk besdey agak meriah sehinggakan aku rambang mata nak pilih yang mana satu.. Setelah berhari-hari shopping, barulah aku dapat sempurnakan kesemua point yang ada.. Alhamdulillah.. Thank Althea kasi hadiah yang best ni.. 


Excited kot nak bukak.. Tu eksen jerk tu.. Tak bukak lagik pun parcel ni.. Tak de masa agik nak bukak dan tengok hasilnya.. Nantilah aku buat video unboxing.. Baru syok.. hiks.. Apa lagi yang aku dapat untuk tahun ni? 


Selepas solat jumaat aku kembali ke opiz setelah keluar rehat beraya ke rumah kawan.. Penuh perut weh.. Macam-macam member hidang.. Alhamdulillah, rezeki tu.. Hehe.. Masuk aje opiz, si kerani depan aku tu hulur paperbag comel katanya ada orang kasi hadiah besday.. Wahh sape pulak la kasi ni.. 

Bila bukak paperbag nampak keychain nama sendiri.. Handmade lagi.. Cam dah boleh agak sape kasi.. Hehe.. TQ kak uda.. Selalu ingat orang.. Muaxxx!! Keychain ni dah selamat tersangkut pada kunci kete.. Comel sangat.. Aku suka.. Alhamdulillah.. 


Itulah sahaja cerita besdey aku untuk tahun ni.. Terima kasih kepada semua yang wish besday aku dan mendoakan aku.. Terima kasih!.. Moga tahun depan memberi sinar yang lebih baik buat aku dan semua orang.. Alhamdulillah, ulang tahun kelahiran 2019 membawa seribu makna yang tak dapat aku ungkapkan disini.. xoxo!!


Lea Azleeya
12 Jun 2019


Salam Ramadhan Al-Mubarak 1440H/2019

Sunday, May 05, 2019
Salam Ramadhan Al-Mubarak 1440H/2019  |  Assalamualaikum wbt.. Hi readers.. Pejam celik pejam celik dah sampai ke Ramadhan seterusnya.. Alhamdulillah, syukur dengan nikmatNYA yang masih memberi peluang untuk aku menjalani ibadah puasa pada tahun ini.. TQ Allah.. 


Tahun ni agak berbeza dari sebelumnya.. Kenapa? Hurmm perasaan tu lebih kepada sayu dan rasa sangat rindu untuk menempuh Ramadhan kali ni.. Sayu, mungkin juga disebabkan ketiadaan abang tersayang dan juga ibu mertua yang telah pergi mengadap ilahi.. Perasaan rindu tu, aku tak dapat nak tafsirkan bagaimana.. Memang rasa sangat rindu untuk menjalani ibadah puasa lagi buat tahun ini.. Moga ada lagi kesempatan untuk aku bagi tahun-tahun seterusnya.. Insyaallah..

Azam puasa tahun ni, kalau boleh nak puasa habis.. Tapi apakan daya, sudah pastinya Tuhan memberikan aku cuti rehat setiap bulan.. haha!! Apa yang aku harapkan agar puasa kali ni memberi seribu makna kepada aku dan diberi keberkatan olehNYA.. 

Buat korang yang beragama Islam tak kira dimana korang berada, aku mengucapkan selamat menunaikan ibadah puasa.. Salam Ramadhan Al-Mubarak dari aku buat kalian.. Semoga ibadah puasa kita kali ini lebih diberkati.. Insyaallah.. 


Mendaki Bukit Panorama Beri Aku Cabaran Baru

Thursday, February 14, 2019
Mendaki Bukit Panorama Beri Aku Cabaran Baru  |  20 Januari 2019 yang lalu aku berpeluang membuat aktiviti baru yang sebelum ni tak pernah aku lakukan dan tak terfikir untuk aku buat iaitu hiking... Pernah la ada yang ajak, tetapi masa tu aku belum teruja nak buat semua tu.. Now, BFF aku ajak terus rasa nak cuba.. Katanya nak jadikan hiking ni sebagai aktiviti wajib bagi kami bila nak hang out.. Kali ni destinasi kami yang pertama adalah Bukit Panorama, Sg. Lembing, Kuantan.. Tempatnya dekat aje tapi tak pernah pergi.. Sedikit jakun di situ ye.. Haha!!


Mendaki Bukit Panorama Beri Aku Cabaran Baru

Seawal jam 5.30 pagi BFF aku si Yatt dah tercongok depan rumah aku untuk ambil aku.. Kami dah decide untuk solat di luar sahaja.. Perjalanan diawal pagi agak menyeramkan sebabnya sepanjang perjalanan, kami ditemani hutan di kiri kanan.. Hehe.. Sesampai di Sg. Lembing, kami berhenti untuk solat subuh di Masjid Sg. Lembing.. Ramai yang berhenti solat di situ sebelum mendaki Bukit Panorama..


Lebih kurang 6.30 pagi  kami sampai.. Wahh teruja dia lain macam jerk kali ni.. Tak sabar-sabar nak mendaki.. Ramai juga pada pagi tu yang hiking.. Ada yang siap bawak baby lagi.. Pada aku agak tak sesuai bawak baby yang masih kecil ke tempat seperti itu.. Hutan kot weh!! Haduii.. Paling ramai budak-budak sekolah la.. Keseronokannya dapat aku rasakan.. Macam-macam aksi dapat aku lihat.. Paling aku tak boleh lupa, ada seorang nenek dari keturunan cina turut sama mendaki tanpa kelihatan letih pun kat wajah dia.. Memang respect woiii!!


Pendakian kami bermula.. Awal-awal aku dah rasa mengah dan terasa ingin mengalah.. Siap simpan hasrat nak buat U-turn tu.. Haha!! Nampak sangat aku ni jenis kurang beraktiviti lasak.. Stamina kelaut.. Baru mendaki beberapa anak tangga dah keletihan seolah-olah macam nak pengsan.. Hadoiii.. Buat malu kaum jerk.. Kikiki.. Dek kerana Yatt bagi aku semangat sambil perli-perli aku, aku gagahkan diri jugak untuk terus mendaki.. Eleh dia pun sama jerk sebenarnya kepenatan.. Haha!!


Sepanjang pendakian, pantang ada tempat berehat kami akan berhenti rehat dengan meneguk air dengan rakusnya.. Haha.. Penat woiii!! Ini bukan cobaan, ini betul-betul!! Sepanjang perjalanan menuju ke atas, terdapat bangku simen di sediakan untuk pendaki berehat.. Kami yang paling hebat sebabnya setiap bangku kami akan berhenti rehat.. Kehkehkeh...

Nak sampai ke check point pertama kemain mencabar lagik.. Macam-macam si bff aku ni racun aku.. Dah dekat la, kat atas ada kedai mamak la.. Kebetulan pulak perut tengah lapar.. Siot jerk.. Mentang-mentang aku belum pernah sampai ke sini.. Dia mainkan perasaan aku.. Haha!!


Dah dapat rehat secukupnya kat check point pertama, kami teruskan lagi mendaki.. Rasanya rehat lagi lama dari mendaki.. Hehe.. Kalau dah duduk tu, dia jadi malas nak start balik.. Hiks.. Langkah kami semakin perlahan sebenarnya.. Gile happe bila dah tangganya terlalu banyak sampaikan lutut pun rasa nak tercabut.. Sekali sekala kami tak guna tangga, lebih selesa guna jalan bertanah dekat tepi tangga tu.. Cuma agak licin dan bahaya..




Rasanya pendakian kami kali ni lebih kepada aktiviti mengambil gambar sebenarnya.. Hehe.. Mana tak nye, asal jumpe port baik dan cantik, terus berhenti dan snap gambar.. Memori phone memang penuh la dengan gambar kami.. Tapi sayangnya, gambar kami berdua agak terhad.. Yela, kalau selfie memang gambar kurang menarik sebab tangan kami tidak sepanjang monopod.. hehe..



Dah puashati bergambar, kami teruskan lagi pendakian.. Letih tu memang tak dapat digambarkan.. Tapi dah dok tengah-tengah perjalanan, kami gagahkan jugak untuk menghabiskan pendakian sehingga ke puncak.. Air masak yang aku bawak, hampir habis sebelum sampai ke puncak.. Hehe. Memang tahap dahaga dia tu, tak leh nak cakap camne.. Nasib baiklah cuaca masa tu agak sejuk.. Kuranglah sikit rasa kepanasannya..


Bila semakin tinggi, semakin slow kami melangkah.. Rasanya, satu dua tangga kami panjat dan kami berhenti.. Tenaga makin berkurangan.. Hehe.. Almaklumlah dah senja kan.. Haha!! Tapi senja-senja kami pun, lepas gak sampai puncak.. Buweekkk!!


Aku lebih suka tanah berbatu macam ni sebabnya kurang rasa letih bila mendaki.. Dengan menggunakan tangga, habis semua kaki aku sakit terutamanya lutut aku.. Memang rasa macam nak tercabut sendi lutut.. Huhu..

BFF aku menten bagi kata-kata semangat kat aku.. Yelah, dia dah berkali-kali dah daki Bukit Panorama ni.. Aku, inilah firstime.. Cabarannya cukup terasa sampai tahap aku nak feed up... Dalam hati tu terfikir nak patah balik walaupun dah jauh pendakian sebabnya aku rasa macam tak akan sampai ke puncak.. Hehe nampak sangat tak berhati waja kan..


Akhirnya sampai juga kami ke puncak.. Aku tak pasti kami mengambil masa berapa jam untuk sampai.. Rasanya ada kot 3, 4 jam.. Hehe.. Teruknye ranking kami.. Huhu.. Ramai juga yang berada kat atas ketika itu.. Hajat hati nak tengok matahari naik tetapi, kami tak dapat capai target yang telah kami rancang... Jadi, ini jerk la hasilnya yang sempat kami snap..





Dah puas tengok sunrise kononnye dan snap gambar mane patut, kami mula plan untuk menapak turun semula.. Kalau ikutkan, kat atas Bukit Panorama ni sebenarnya membosankan sebab tak ada apa-apa yang menarik pun.. Cuma yang bestnya kita dapat tengok matahari naik jerk la.. Pemandangan jadi sangat cantik.. Dah tak de apa yang boleh di buat selain tengok gelagat orang dan tolong orang ambil gambar (baiknya), kami pun menapak turun..


Sebelum turun harus selfie dulu.. Ada beberapa port cantik yang kami akan berhenti untuk ambil gambar sebabnya time naik, ramai sangat dok kerumun tempat tersebut.. Jadi, kami bagi laluan kepada mereka dulu then time turun, sila bagi laluan kepada kami pulak.. Haha!! Aku cakap kat sape tu? Kehkehkeh..




Bukan sahaja pendakian ke atas menyiksakan tetapi menapak untuk turun ke bawah pun memberi cabaran pada kami.. Serius, turun lagi sakit dari mendaki.. Lutut aku dah tahap kritikal saat aku menapak turun ke bawah.. Bersilih ganti kaki aku gunakan untuk memulakan langkah dari satu anak tangga ke satu anak tangga.. Memakan masa jugak untuk sampai ke bawah.. Tapi, bila sampai saja ke tangga paling bawah, perasaan lega tu lain macam.. Dah rasa macam dapat harta karun.. Ekekeke..


Nak sampai ke tangga paling bawah pun memakan masa yang agak lama.. Sekali lagi setiap bangku kami akan berhenti untuk membetulkan sendi-sendi yang hampir tercabut.. Gambar akhir ni adalah bukti kami selamat turun kebawah.. hehe.. Dah berjaya turun kembali pun kene snap gambar tau.. Memori tu penting untuk di simpan.. Hiks..

Sampai saja kat bawah, perkara pertama yang kami ingat cuma nak cari kedai makan nak isi perut yang dah berbunyi-bunyi.. Memang tahap lapar menderita ni.. Haha.. Kami ke bandar Sg. Lembing untuk cari sesuap nasi.. Cewahh..



Si yatt pekena nasi minyak manakala aku pulak mengunyah nasi lemak.. Kehkeh.. Gile ko, lapar.. Dahlah penat mengalahkan loading buah sawit.. Perut pulak mintak diisi.. Nasi yang tak sedap pun rasa sedap gile time ni..  Memang licin pinggan aku dan yatt makan..

Aktiviti kitorang hari tu bukan setakat itu saja.. Dah alang-alang berada di Sg. Lembing ni, kitorang ambil kesempatan untuk melawat muzium sg. lembing, tapak lombong bijih timah dan rumah 3D.. Nanti kite jumpa di entry yang lain ye.. Nak cerita kat sini memang panjang lebar la jawabnya.. So, tungguuuuuu..


Pressure Cooker Kenwood Sehebat Pressure Cooker Noxxa!!

Friday, September 14, 2018
Pressure Cooker Kenwood Sehebat Pressure Cooker Noxxa  |  Haaa tu dia tajuk untuk hari ini.. Yang mane dok pakai noxxa tu mesti tergugat baca tajuk ni kan.. Haha.. Saje je buat korang berdebar.. Ekeke.. Kali ni nak lari sikit dari niche Beauty sebab aku nak bercerita perihal kedapuran.. Wahhh perkataan baru 'kedapuran'.. ekeke... Orite, sebenarnya aku nak cerita pasal Pressure Cooker Kenwood yang aku beli dah lama tetapi baru laaaa ni dok study dan praktis penggunaanya..

Pressure Cooker Kenwood Sehebat Pressure Cooker Noxxa!!

Nindia Pressure Cooker Kenwood yang aku maksudkan tu.. Harganya sangatlah murah berbanding Noxxa ye kengkawan.. Tak sampai pun RM300... Ini sahajalah yang aku mampu.. Biasalah, tengok orang mudah di dapur, aku pun nak jugak mudah.. Tapi orang mudah dengan Noxxa, aku pulak hanya mampu bermudah-mudahan di dapur dengan Pressure Cooker Kenwood ini ajo.. Hikhik.. Alah janji ado kann.. Ini pun beli dengan cara main kutu deknon!! Haha.. 

Time mula-mula terima periuk ni dulu, aku memang tak tahu langsung cara penggunaannya.. Puaslah google tetapi tak jugak jumpa cara guna.. Noxxa lain sikit ye button dia tu.. Yang ni lebih kepada automatik.. Nak masak daging, tekan aje button meat. Nak masak nasik, tekan aje button rice.. Hah gitu la kekdahnya.. Tapi masih lagi boleh set timing kalau nak.. Kot nak lama sikit kan.. Cewahh cam dah pro jerk aku kan..

Firstime guna, time tu gas habis!.. Nasib baiklah ada Pressure Cooker ni.. Tak sia-sia aku beli.. Ada hikmah rupanya.. Tapi, time nak guna tu memang buntu la sebab tak reti nak guna.. Lastnya try and error.. Alhamdulillah, berkat aku tekan sana tekan sini, aku berjaya menumis dan memasak.. Nak rujuk manual pun, memang tak disediakan dalam kotak.. Mungkin seller lupa isi balik kot lepas check defect... Tak pe la.. Janji aku berjaya jugak guna.. 


Lepas percubaan pertama tu, nasib Pressure Cooker ni hanya tersimpan kemas di dalam almari.. Haha!! Aku pun dah kembali lupa tentang penggunaannya.. Sehinggalah, dekat opiz aku nak main masak-masak sup tulang.. Member sorang tu suggest bawak pressure cooker aje.. Disebabkan tulang banyak, kena ada 2 pressure cooker.. Member aku dengan gahnya bawak noxxa.. Aku hanya bawah si merah ni aje la.. Ekeke.. Aku bawak periuk aku ni pun separuh hati sebenarnya sebab aku tak tahu guna.. Haha.. Aku dah sound kengkawan aku, nak guna boleh tapi cari sendiri cara nak guna sebab aku tak reti!! Wahaha.. Gile bebes tol kejadian.. Dan akhirnye, semua gagal mengesan cara penggunaanya.. Jadi, gunalah noxxa member aku tu jerk..

Lepas kejadian malang itu, aku nekad nak beli noxxa jugak sebab tengok kehebatan noxxa yang member aku punya buat hati aku tercalar dengan ketidakbestsan periuk sendiri.. Wahaha.. Ayat tak leh blah.. Dah siap usha kot, kat mana-mana yang ada buat kutu.. Dalam masa yang sama, aku nekad juga untuk balik cuba study semula Pressure Cooker Kenwood aku ni.. Hari cuti berikutnya, aku cuba selongkar misteri disebalik Pressure Cooker Kenwood aku dengan menu masakan Kari Daging!! Menjadi ke idokkkk?? Meh tengok video ini.. Ahakz..


Menjadik wehh!! Alhamdulillah dah tak perlu nak bazirkan duit beli noxxa sebabnya Pressure Cooker Kenwood sehebat Pressure Cooker Noxxa!! Haha.. Lepas ni aku tak akan lupa lagi cara penggunaannya.. Dah siap semat dalam otak ni haa.. Hiks.. Syok weh boleh masak daging dengan mudah.. Tak perlu berpanas depan dapur gas lagi dah.. Guna ajer periuk ajaib ni.. Sekejap dah siap..

Bagi yang kekurangan bajet tetapi nak beli Pressure Cooker, bolehlah cuba jenama ni... Ni model lama.. Yang model baru lagik best tau.. Kalau nak beli secara ansuran atau kutu, leh la cuba PM Kak Atie di https://www.facebook.com/inspirasi.azatie.7/ sebab aku pun beli dengan dia.. Hiks.. Oklah, lain kali aku share lagik story aku ye.. Lama dah tak berstory mory... Syok pulak rasa.. Orite, wa chow dulu ya!! 


Nasi Goreng Putih Emak Aku!

Friday, September 07, 2018
Nasi Goreng Putih Emak Aku!  |  Assalamualaikum wbt.. Hai korang.. Dinner apa malam ni? Aku hari ni tetiba teringatkan Nasi Goreng Putih yang selalu mak aku masak dulu.. Rindu pulak air tangan mak.. Dek kerana teringin sangat nak makan nasi goreng putih, untuk dinner hari ni aku goreng la nasi goreng putih yang paling simple alaf ini.. Haha!! 


Time sekolah dulu, aku cukup teruja bila mana sarapan pagi mak aku buat Nasi Goreng Putih ni.. Aku memang tak ade nama special untuk nasi goreng ni jadi aku letak aje la nasi goreng putih sebabnya warna putih semata.. Ekeke.. Bagi aku sendiri, aku lebih suka nasi goreng tanpa perencah macam ni.. Tak tahu la kenapa.. Aku suka, bila makan hanya rasa masin garam secukup rasa, rasa bawang, rasa lada besar... Perghh sedap weh!! Rasa original tanpa perencah.. Nak lagi sedap tarok cili api.. Terangkat weh rasa pedas!!

Tapi kali ni aku buat memang tak isi lada kecik sebabnya aku masih sedar diri yang aku ada anak yang juga ingin merasai air tangan aku ini.. Cewahhh.. Ayat tak leh blah.. Haha!! Walaupun dah makan nasi goreng putih ciptaan aku sendiri, aku masih tetap rindukan nasi goreng putih mak aku yang super sedap tu.. Huhu..

Oh ya, ada satu ketika tu dek kerana nasi goreng putih ni aku bengang gile dengan abang aku.. Nak tahu kenapa? Sebabnya, satu hari tu mak aku buat nasi goreng putih untuk sarapan pagi.. Aku dah bajet, lepas mandi aku nak pekene nasi goreng putuh super sedap mak aku tu.. Korang nak tahu apa jadi time aku nak makan tu? Aku bukak aje kuali, tengok nasi goreng putih dah menjadi nasi goreng kicap.. Abang aku punye kerja.. Dia pergi oter balik nasi goreng mak aku tu.. Kurang asam betol!! Frust menonggeng aku weh tak dapat makan nasi goreng mak aku.. Terus masuk bilik dalam keadaan yang nak marah!! Haha!!

Aku sendiri pun tak tahu kenapa aku obses sangat dengan Nasi Goreng Putih ni.. Sedangkan adik beradik yang lain, tak berapa suka nasi goreng putih lebih suka nasi goreng berperencah.. Mungkin aku ni UNIK kot.. Wahahaha!! Ok la, cukup lah sampai disini aje aku merepek malam ni.... Jom teman aku makan nasi goreng putih ni untuk second round.. Haha!!


5 Syawal (19 Jun 2018) Dia Pergi Jua Mengadap Sang Pencipta

Sunday, June 24, 2018
5 Syawal (19 Jun 2018) Dia Pergi Jua Mengadap Sang Pencipta |  Bulan Jun adalah bulan yang selalu aku tunggu-tunggu setiap tahun kerana bulan Jun adalah bulan kelahiran aku dimana menjadi penanda bagi usia aku yang semakin meningkat setiap tahun.. Pada Tahun ini juga, umat Islam menyambut Hari Raya Aidilfitri pada bulan Jun iaitu 15 Jun 2018.. Sedang kami semua bergembira menyambut hari raya, Syawal yang ke-5 kami dikejutkan dengan pemergian seorang insan yang kami sayangi perginya mengadap Sang Pencipta.. 19 Jun 2018 (Selasa) adalah hari yang tak mungkin kami sekeluarga lupakan..


Di usia 43 tahun, dia telah kembali kepada Penciptanya.. Dari DIA kita datang kepada DIA jugalah kita akan kembali.. 5 hari telah berlalu tetapi aku masih lagi belum mampu untuk move on sepenuhnya.. Ada masa aku teringat akan kenangan lalu bersamanya, pasti mengalir air mata.. Kadang kala teringat betapa seksa kehidupannya di dunia, menempuhi liku-liku kehidupan yang tak mampu untuk aku bayangkan, pasti mengalir air mata ini.. Pergilah wahai abang.. Tenanglah disana.. Aku akan sentiasa doakan dirimu mendapat kebahagiaan yang tak pernah dirimu dapat di dunia ini..

Dia mengidap penyakit Lelah.. Lelah yang dihidapinya sudah ditahap yang kronik.. Dia pernah melalui saat-saat getir dimana jantungnya terhenti seketika yang boleh menyebabkan nyawanya terputus dari badan.. Tetapi kekuasaan Yang Maha Esa itu melebihi segalanya, bila jantungnya kembali berfungsi.. Allahuakbar.. Alhamdulillah..

Dia juga pernah menghuni bilik ICU di HTAA beberapa kali dek kerana gagal bernafas dengan baik akibat dari penyakit lelahnya.. Itulah rumah keduanya semasa di dunia.. Berulang alik antara rumah dan hospital.. Lebih menyedihkan dan aku tak dapat maafkan diri aku sendiri, dia hidup sendiri semasa di dunia.. Aku tak mampu untuk membela nasibnya.. Aku tak mampu untuk membantu dia semasa di dunia dek kerana keadaan yang tak mengizinkan.. Tak perlulah rasanya aku bercerita disini sebab-sebabnya.. Cukuplah kami sekeluarga tahu keadaannya.. Yang aku mampu, setiap kali solat pasti aku panjatkan doa buatnya agar dirinya dilindungi dan dirahmati oleh ALLAH dan dapat keluar dari kesengsaraan yang dia alami..

Namun, tuhan lebih menyayanginya.. Dia pergi jua.. Pergi kembali kepada Sang Pencipta pada 5 syawal yang lalu.. Alhamdulillah dia pergi dalam keadaan yang baik dan terlalu mudah.. Wajahnya tenang setenang air yang mengalir dan seolah-olah dia sedang tidur.. Wajahnya seolah-olah menggambarkan segala beban dan seksa yang ditanggung selama ini telah terlepas semuanya.. Sangat tenang.. Subhanallah..

Ku titipkan doa ini buatmu wahai abang di setiap solat ku.. Insyaallah..

Ya Allah..
Ampunilah segala dosa-dosa abangku Muhammad Azli bin Embong sama ada dosa besar atau kecil yang pernah dilakukannya dalam keadaan sengaja atau tidak sengaja.. Kasihanilah dia, lindungilah dia, rahmatilah dia dan maafkanlah dia Ya Allah.

Ya Allah..
Muliakanlah keadaannya dan tempat kembalinya, lapangkanlah dan terangilah kuburnya.. Mandikanlah dia dengan air, salju dan air yang dingin.. Bersihkanlah dia dari segala kekotoran dosa sebagaimana dibersihkan pakaian putih dari segala kekotorannya.

Ya Allah..
Gantikanlah kepadanya rumah yang lebih baik daripada rumahnya di dunia, keluarga yang lebih baik daripada keluarganya di dunia dan pasangan yang lebih baik daripada pasangannya di dunia ketika disana kelak.. Masukkanlah dia ke dalam syurgaMU Ya Allah dan peliharalah dia dari seksa kubur dan azab api neraka.

Amiin YRA..




Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir Batin

Thursday, June 14, 2018
Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir Batin  |  14 Jun 2018, hari terakhir Ramadhan bagi tahun ini.. Sayunya hati nak  melepaskan Ramadhan kali ini.. Adakah masih bertemu Ramadhan seterusnya? Moga kita semua masih diberi kesempatan olehNYA untuk terus menikmati Ramadhan ditahun-tahun akan datang.. Insyaallah.. 


Sekejap je masa berlalu.. Pejam celik pejam celik dah sampai ke penghujung Ramadhan.. Ini bermakna dah sebulan kita berpuasa.. Rasa macam baru semalam berpuasa.. Semakin hari semakin cepat masa berlalu.. Ini bermakna, kita semakin hampir dengan 'hari perhimpunan'.. Moga persiapan untuk kesana nanti dapat kita persiapkan dengan sempurna.. Allahuakbar..

Oklah, dah habis puasa kita beraya pula.. Hehe.. Dikesempatan ini aku nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir Batin kepada seluruh umat Islam di dunia yang menyambutnya.. Aku juga ingin hulurkan 10 jari ini memohon maaf kepada semua yang mengenali seorang Lea Azleeya andai kata diri ini ada terbuat salah dan silap, terkasar bahasa dan 'terrrrbawang besar dan kecik' sama ada dengan sengaja atau tidak sengaja.. Diharapkan korang semua sudi memaafkan diriku yang kerdil ini.. cewahh.. Hehe.. 

Kita manusia tak lepas dari berbuat salah.. Begitu jugalah aku... Untuk korang semua, aku dah maafkan korang diatas setiap kesalahan yang korang buat pada aku.. Insyaallah.. Tu pun kalau ada la korang buat salah ngan aku.. Haha.. Kalau tak de alhamdulillah tapi aku tetap nak hulurkan kemaafkan buat semua.. 

Dah habis sesi bermaafan.. Eh, korang balik raya kat mana tahun ni? Aku di kuantan ni jugak.. Inilah kampung halaman aku.. Hehe.. Mungkin ada yang dah berada dikampung sekarang ni kan.. Ada jugak yang baru nak bertolak pulang ke kampung.. Tak kurang juga yang masih bekerja disaat-saat akhir ni.. Macam aku ni, masih bekerja untuk hari terkahir sebelum beraya... Almaklumlah kampung dekat jerk.. 

Walau kemana sahaja destinasi korang nanti untuk pulang ke kampung, aku titipkan pesanan berhati-hati dijalan raya dan doa aku untuk korang yang pulang beraya, moga perjalanan korang dilindungi dan selamat sampai ke destinasi yang dituju.. Amiin YRA..

Sekali lagi, Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua.. 

Maggi Pedas Giler!! Memang Pedas Gilerrrr!!

Tuesday, May 08, 2018
Maggi Pedas Giler!! Memang Pedas Gilerrrr!!  |  Sejak kebelakangan ni ramai betul up pasal Maggi Pedas Giler ni.. Ada yang siap buat challange lagi.. Bila dah tengok bende ni viral, aku pun teringin jugak nak cuba.. Nak tahu jugak sama ada memang betul-betul pedas atau hanya khabar angin sahaja.. Kalau dilihat dari feedback mereka yang dah pernah cuba, rata-rata cakap pedas giler!! Jadi, kite perlu cuba sendiri.. Haha!!


Time beli barang dapur hari tu, encik suami rembat 2 bekas Maggi Pedas Giler!! sebab dia pun nak jugak cuba.. Yang samyang viral dulu, dia dah cuba dan hasilnya, dia masih boleh habiskan dengan jayanya.. Dia cakap tak pedas sangat samyang tu... So, kali ni dia nak cuba pula Maggi Pedas Giler yang viral ni.. Pedas ke?? Huhu..

Untuk memuaskan hati, kami ambil kedua-dua perisa iaitu Tom Yammz dan Ayam bakar... Perisa pilihan aku Tom Yammz dan Encik Suami Ayam Bakar.. Plan asal, encik suami nak makan satu cup aje dulu dan kitorang kongsi.. Tetapi, aku tak puas hati nak jugak makan satu sorang dan nanti baru boleh rasa sikit sorang.. Haha.. Nampak tak gelojoh kat situ...


Bila dah siap bancuh, tengok Maggi Pedas Giler ni dah rasa gerun.. Merah menyala.. Tomyam ka ayam bakar ka, dua-dua merah menyala.. Hadoii... Satu suapan muka dah merah... Dua suapan bibir dah kebas... Tiga suapan lidah dah kelu.. Empat suapan telinga dah berasap.. Lima suapan, aku dah tak boleh blah.. Haha!!

Mula tu aku makan tomyam, lepas tu rasa sikit ayam bakar.. Pergghhh sedap lagi dari tomyam tapi menten pedas.. Siap tukar dengan encik suami lagi sebab ayam bakar berperisa sikit berbanding tomyam.. Tomyam cam tak rasa sangat.. Bagi aku la... Korang aku tak tahu... Walaupun dah tukar dengan encik suami, aku tetap tak mampu nak habiskan sebab terlampau pedas sangat.. Pedas Gilerrrr!!

Mungkin juga aku tak kuat pedas tapi encik suami kuat pedas.. Dia sendiri pun tak tahan dengan tahap kepedasan Maggi Pedas Giler ni.. Sampaikan tak henti-henti minum air untuk hilangkan pedas.. Aku lagi lah, siap makan roti nak bagi hilangkan pedas.. Haha!! 

Esoknya kisah lain pulak kami dapat.. Kisahnya kami mengalami ceriberi.. Haha!! Menyesal makan weh!! Hadoiii.. Lepas ni memang takkan ku makan dah Maggi Pedas Giler ni.. Wuhaaaa!! Korang dah cuba ke? Kalau dah cuba, apa yang korang rasa?? Meh cite kat aku meh!! hehe...

Fattah Amin Dan Fazura Jemput Peminat Ke Majlis Persandingan

Thursday, March 08, 2018
Fattah Amin Dan Fazura Jemput Peminat Ke Majlis Persandingan |  Baru-baru ni kecoh sana sini dok bercakap dan bercerita tentang majlis persandingan si cantik dan si kacak, Fazura dan Fattah Amin.. Aku sendiri pun kemain excited tengok gambar dan video dorang bersanding dengan tema yang cukup cantik dan sweet, Fairytale.. Memang cantik gile.. Temanya memang sepadan dengan pasangan bahagia ini.. hehe..

Peminat Ke Majlis Persandingan, fattzura, fattah amin dan fazura kahwin, majlis kahwin fattzura, fairytale
Sumber : IG Fazura

Baru kejap tadi aku singgah di laman instagram dorang.. Eceli, aku sendiri belum boleh move on dengan majlis persandingan fairytale dorang.. Hari-hari mesti nak tahu perkembangan kehidupan dorang.. Bizibody kan aku.. Haha!! Dulu tak minat, tapi lepas dorang kawen, jadi terlebih minat pulak kat dorang.. Sebab dorang memang pasangan yang sweet.. Moga dorang bahagia dan berkekalan hingga jannah hendaknya.. 

Ehh lain nak cerita lain pulak aku membebel ye.. Ok, sekali lagi.. Baru sat tadi aku singgah laman IG dorang.. Ternampaklah post jemputan dorang.. Fattah Amin dan Fazura jemput peminat ke majlis persandingan dorang wehh!! Gile best.. Tapi best bagi mereka-mereka yang berkesempatan untuk hadir jerk la kan.. Cam aku ni, hanya  mampu tengok dari kejauhan.. Sob Sob Sob.. Apa-apa pun aku doakan moga majlis mereka diberkati, meriah dan berjalan lancar.. Insyaallah.. Jom tengok kad jemputan dorang.. Hiks..

Sumber : IG Fattah Amin

Sumber : IG Fazura

Oklah, Kad Jemputan pun dah diupkan di IG.. So, bagi korang yang mana nak pergi tu, dah boleh fikir baju apa nak pakai nanti.. Hehe.. Yang penting haruslah pakaian tradisional ye.. Majlis akan diadakan pada 13 Mac 2018 (Ahad) dari jam 2 petang hingga 4 petang.. Kat mana tu?

Tempat :-

Royale Palace
Lot 525, Jalan TUDM, Pekan Subang, Seksyen U6,
40150 Shah Alam

Buat Fazura dan Fattah Amin, aku doakan moga perkahwinan mereka kekal, bahagia dan sweet sokmo hingga jannah.. hehe.. :)