Top Social

Image Slider

Showing posts with label my blog. Show all posts
Showing posts with label my blog. Show all posts

Share Post Blog Di Fanpage Tak Cantik..!!

Thursday, September 15, 2016
Assalamualaikum wbt..



Share Post Blog Di Fanpage Tak Cantik..!!  |  Hi korang...! Hujan dekat tempat aku ni, line intenet pown macam sipowt aje.. Huhu.. Eceli aku baru aje buat Fanpage untuk blog aku ni.. Jengok kat sidebar ye.. Alang-alang dah jengok tu, korang buat-buatlah tertekan 'LIKE' ye.. hiks.... Bila Fanpage dh dibuat, ada pulak masalah lain yang timbul.. Masalahnya, bila aku share post blog aku dekat fanpage aku tu, view dia tak cantik.. Camni haaa jadiknya.. 


Nampak tak hanya ada pica dan url blog.. Aku tengok dekat fanpage orang lain cantik jerk view dia.. 

Klik banner ye kalau nak LIKE fanpage Blog Azhafizah ni...

Okeh, tengok perbezaan status post fanpage aku dengan fanpage blogger Azhafizah ni.. Berbeza kowt... Cantik aje view dia.. Ada tajuk.. Ada text sikit.. Ada url blog.. dan siap ada authornye lagik.. Ini tidak adil!! haha..  [p/s : Fiza, Lea pinjam screenshot fanpage fiza ni yek.. halal ekk.. hiks..]  

Adoii, sekali lagik pulak aku nak carik jalan penyelesaian bagi masalah ni.. Nak kene mintak toleh Reenri ni.. Reen tulommmmm!! ahakz.. 

Kalau korang ada jalan penyelesaian bagi masalah ni, sudi-sudilah share dengan aku yang daif ilmu ni yek... Hurrmm bila orang buat fanpage aku pown nak buat.. Tapi setting kelauttt tak pandai.. huhu..


Stress Iklan Google Adsense Tak Keluar!!

Friday, September 09, 2016
Assalamualaikum wbt..


Stress Iklan Google Adsense Tak Keluar!!  |  Arghhhh ape nak jadi ni wehh.. Iklan google adsense aku tak keluar dah lepas aku tukar domain... Apa masalah sebenarnya ni?? Aku dah buntu.. Tambah tensen lagik bila ranking dekat alexa.com pown dah tak dapat dijejak dengan domain yang baru ni.. Huwaaaa.. Semua web tamo kawan ngan blog aku ni.. Sob.. sob.. Sob..

Aku rasa sekarang ni, macam aku baru jerk create blog ni.. Adoihai..!! Stressssss...

Nasib baik pengunjung sentiasa ada di blog aku ni... Malahan makin ramai pulak.. Ahakz.. Alhamdulillah.. Thankz too kepada yang sudi singgah di blog aku ni.. Harapnya masalah ni selesai cepat la.. Tensen wehhh camni..!! Tengok tembat iklan, kosong aje... huh..!!


Bloglist Aku Lesap!!

Tuesday, September 06, 2016
Assalamualaikum wbt..



Bloglist Aku Lesap!!  |  Kenapa bloglist aku lesap??? Adoii masalah datang lagik... Tolong sape yang boleh tolong menyelesaikan masalah ni.. Dah cuba add balik tapi tak boleh.. Adoiyaiii!!


Blogspot Bertukar Kepada DotCom

Friday, September 02, 2016
Assalamualaikum wbt..

Blogspot Bertukar Kepada DotCom  | www.LeaAzleeya.com... Alhamdulillah terlaksana jugak akhirnya nak pakai domain sendiri... Lama dah fikir nak tukar, baru kali ni jadi kenyataan.. Sampai naik pening member aku sorang tu asek kene request dengan aku nak pakai domain tapi selalu tak jadi.. Haha.. 

Asalanya banyak nama yang aku senaraikan.. Mulanya aku nak pakai sotskirt sebagai domain... Bila tanye pendapat beberapa orang kawan aku, semua cakap baik pakai nama sendirik.. Lagi pown sotskirt tu cam budak nakal katanye.. haha.. Tapi aku sayang sebenarnya dengan nama 'sotskirt' tu.. Dah lama guna kowt.. Ahakz.. Tak pe la, simpan dalam ati jerk la.. hiks..


Oke, aku beli domain ni melalui web www.syokhost.com.. Web ni kawan aku yang kenalkan pada aku.. Untuk permulaan, aku dikenakan cas RM 55 iaitu RM 45 bayaran untuk setahun dan RM10 bayaran untuk setting... Tahun-tahun seterusnya aku hanya perlu  bayar RM45 sahaja..

Kalau korang nak beli domain, aku suggest korang beli dekat SyokHost ni.. Harga murah dan berpatutan dan servis sangatlah cepat... Layanan pown terbaik dari ladang.. hehe..

Servis yang ditawarkan

Kalau ada yang berhasrat nak punya domain sendiri dan terniat nak beli domain tu boleh la singgah di web SyokHost ni ye.. 

Untuk mendapatkan keterangan lebih lanjut, sila skodeng web seperti dibawah :-



300 Follower

Tuesday, August 23, 2016
Assalamualaikum wbt..


300 Follower  |  Alhamdulillah, follower blog aku dah mencecah 300 follower.. Hoisss sangatlah susah ye untuk meningkatkan jumlah follower blog ni.. Mengambil masa yang agak panjang.. hehe.. Mungkin aku ni agak malas kowt untuk up entry yang bagus-bagus, sebab tu tak ramai yang nak follow blog aku ni yek.. Agaknya laa.. Aku tengok blog kengkawan yang lain semuanya ohsemm follower.. Ada yang dah cecah puluhan ribu.. Bestnyeee.. hehe..


Mungkin lepas ni aku kene lebih rajin meng-up entry yang boleh menarik minat pembaca blog.. Ahakz.. Kengkonon jerk aku ni.. Angat-angat tahi ayam kata orang.. Haha!!

Apa-apa pown, aku nak ucapkan terima kasih sangat-sangat kat follower blog aku kerana kesudian mereka untuk follow blog aku yang tak seberapa ni.. Korang memang ohsemness..!! Aku sayang korang.. Muaxxx cikebooomm...!!

Senang-senang aku BW blog korang ekk.. insyaallah... :)


Blog Anda Mobile-Friendly Atau Tidak?

Wednesday, August 10, 2016
Assalamualaikum wbt..

Blog Anda Mobile-Friendly Atau Tidak?  |  Dah check ke belom blog atau website korang mobile friendly atau tak?? Kalau belom jom kite mintak belas ehsan encik google untuk tolong check kan... Ikut step di bawah ye..


Mula-mula korang kene klik SINI dulu ye.. 

Dah masuk ke wabsite seperti diatas tu, korang masukkan aje URL blog korang dan tekan Analyze..


Haaa pastu dapat la keputusan dia cam ni... Alah cam tak biasa...!! hehe..

Mudahkan...

Keputusan untuk blog aku...??

OHSEM... This page is MOBILE-FRIENDLY..

Hoyyehh..!!


How Strong Is Your Website?

Friday, July 29, 2016
Assalamualaikum wbt..

How Strong Is Your Website?  |  Wahh speaking london rini tajuk entry.. haha.. Korang pernah tak check prestasi atau kekuatan website korang?? Aku baru jap tadi, gatai tangan mencari web yang boleh buat analisis prestasi blog aku ni.. Hehe.. Jom tengok sekuat mana blog aku.. Wahh sekuat mana tu.. Dah gaya cam badang jerk tu haaa...

website grader

THIS SITE IS GOOD..!! Holaaa... Gitu lee katanye tentang blog aku ni.. hehe.. Performance 12/30... Mobile 30/30... SEO 25/30... Security 10/10... Moga lepas ni ada peningkatan dari segi performance untuk blog aku ni.. Yang lain berada pada tahap ok-ok jerk.. Performance jerk agak lusuhhhh.. haha.. Tak pe boleh tingkatkan lagik dimasa akan datang.. Insyaallah..

Korang nak check jugak tak?? Kalau nak check, jangan memalu ye silalah klik link yang aku kasi kat bawah ni yekkk..



Selamat mencuba...!!


Your Google AdSense Account Has Been Fully Activated

Tuesday, July 19, 2016
Assalamualaikum wbt..


Your Google AdSense Account Has Been Fully Activated | Yey..!! Google AdSense aku dah active... Setelah penantian sekian lama, akhirnya Google Ads aku dah diluluskan oleh encik google.. Semalam aku dapat emel activated ni.. Seronok bukan main..



Tapi kan.... haaa ada 'tapi' tu.. Hurmm bila bukak blog rasa lambat sikit loading.. Berat mungkin... Adehh... Blog korang cam blog aku jugak ke??

Apa-apa pown yang penting Happyyy!!! Haha..~!!


Header Baru Sempena Raya

Monday, July 11, 2016

Assalamualaikum wbt..




Header Baru Sempena Raya |  Woha..!! Nampak takkkk?? Bila raya semua nak baru termasuklah header blog ku ini.. Ahakzz... Tetiba rasa nak tukar header untuk blog aku ni supaya ada perubahan sikit.. So, create aje la yang baru.. Puas pusing sana.. ejas sana... padam sana.. Last-last aku berpuas hati dengan hasil yang ini... Tataw la sampai bila boleh bertahan mengadap header ni.. hehe.. 

Harap korang tak sakit mata tengok header baru aku ni.. Ye laa.. Macam-macam warna dok ada nun... Kalau rasa pijar mata sila pakai spek itam yee.. hiks...

Slide Image Post Blog Problem..

Wednesday, April 20, 2016

Assalamualaikum wbt..



Arghh..!! Tensen.. Slide Image halaman posting blog aku tak berfungsi la pulak.. Kedudukan gambar di sebelah kiri... Kenapa tak center?? Ohh...

Puas aku carik coding untuk betulkannya.. Tapi tak jumpa jugak... Mungkin kawan-kawan blogger tahu camne nak selesaikan masalah ni.. leh la kongsi dengan saya... Huwaaa...!!

Aku Yang Buntu...!!


update...

Ehhh dah elok gambarnya center, muncul lak problem baru... sidebar lak tulisan jadik center... arghhhh + + + + tensennn....


DP Lea Azleeya by Lanun Ranggi

Wednesday, April 13, 2016

Assalamualaikum wbt..

Alhamdulillah... Syukur sangat kerana masih diberi nafas untuk teruskan kehidupan untuk hari ini... Wohaa... Hari ni aku nak cite pasai DP baru aku... Baru jerk dapat semalam... Pepagi ni terus jerk pasang... Seronok tak terkata.. Haha.. 



Aku tempah dengan blogger Aujinz.. Owner blog Lanun Ranggi... Aku memang peminat dan pembaca setia blog LR... Lukisan dia cantik.. Cerita dia menarik..  Terutama cerita Origami biru.. hoho.. ohsemm cite OB tu dan ramai follower... cam yang aku penah post baru-baru ni.. Sini.. Satu lagik cerita yang menarik bagi aku dan sentiasa aku follow cerita Mem Kecik... Seronok tengok keletah Mem Kecik yang bijak dan pintar tu.. Hehe..

Pada awalnya aku teragak-agak jugak nak tempah DP dengan Aujinz ni.. Kowt-kowt la dia tak amek tempahan kan.. Tapi kuatkan hati jugak untuk bertanya.. Ohh.. Alhamdulillah.. Dia terima tempahan aku.. Dan ini lah hasilnya seperti apa yang aku nak.. Cantik.. Ohsemm... Aku suka..!! Akan datang boleh tempah agik ye dak.. hehe..

Aku doakan moga blogger aujinz maju jaya dalam kerjayanya.. Dan terus menghasilkan lukisan yang cantik-cantik serta cerita yang menarik-menarik.. Hoh.. Berdabel-dabel dahnye ayat aku... Pape pown.. Komik Lanun Ranggi Besttttt...~

p/s : Tq yek Aujinz.. [yang sentiasa mengkonfiuskan orang ramai dengan status jantina nye itew.. Haha.. !!]

Cara Meningkatkan Trafik Blog

Wednesday, March 23, 2016

Assalamualaikum wbt..



Dah menceburkan diri dalam dunia blog ni kene la tau macam-macam ye dak?? Satu persatu aku belajar tentang blog.. Almaklum la aku ni baru je lagik berjinak-jinak dan aktif berblog ni.. Tak berapa nak khatam lagik pasal blog.. Ada bende yang aku cari tak jumpa, aku akan tanya kepada kawan-kawan yang dah otai.. 

Dua, tiga hari ni aku belajar pulak bagaimana nak majukan blog aku.. eh eh!! majukan ekk.. Maksud aku meningkatkan trafik blog aku ni... Puas jugak aku google cara-cara dia.. Sampai naik pening aku cuba fahamkan cara-cara yang diberi... Adalah satu perkara yang berjaya aku buat... Tapi masih lagik blur-blur berkenaan kegunaan dan kebaikannya.. Haha!! teruk betul pemahaman aku yek...!!

Cara untuk meningkatkan traffik blog yang paling banyak aku jumpe adalah :-

1. Daftar blog di search engine - google.. yahoo.. bing... 
2. Jadikan blog lebih mesra search engine dengan menggunakan plugin SEO yang sesuai...

Kebanyakannya memang cara inilah yang disuggest oleh blogger-blogger otai... Cam aku yang baru ni, pening jugak dibuatnya nak faham satu-satu cara tu... Haha... Walau macam mana pown aku akan cuba jugak buat... Nak tengok jugak ape hasilnya kan..

Blog yang banyak membantu dan menjadi rujukan aku untuk permasalahan ini adalah blog Denai Hati..
Penulisannya mudah difahami... Tak de la aku pening sangat nak ikut step-step dia... Korang pown boleh la rujuk kat sini bagi meMAJUkan blog korang.. Haha!!


Selamat mencuba...!!