Top Social

Image Slider

Showing posts with label kuantan. Show all posts
Showing posts with label kuantan. Show all posts

Murtabak Mengkasar | Murtabak Sedap Menjadi Pilihan Ramai Di Kuantan

Thursday, January 03, 2019
Murtabak Mengkasar | Murtabak Sedap Menjadi Pilihan Ramai Di Kuantan  |  Nampaknya projek jalan-jalan cari makan geng-geng blogger pantai timur pada hujung minggu yang lalu bukan terhenti setakat di Restoran Bummbu Nasi Singgey sahaja tetapi diteruskan pula dengan minum petang di gerai Murtabak Mengkasar Bukit Sekilau pula.. Dah agak lama jugak aku tak merasai keenakan Murtabak Mengkasar ni.. Tak dinafikan, Murtabak Mengkasar adalah murtabah sedap yang menjadi pilihan ramai orang di Kuantan ni malah mereka dari luar kuantan juga..

Murtabak Mengkasar | Murtabak Sedap Menjadi Pilihan Ramai Di Kuantan

Murtabak Mengkasar Bukit Sekilau

Murtabak Mengkasar di Jalan Bukit Sekilau ni sebenarnya sudah lama beroperasi iaitu lebih kurang 17 tahun lamanya.. Sememangnya murtabak mengkasar ini sangat terkenal di Pekan dan juga Kuantan malahan ia juga sudah menjadi satu jenama murtabak di Negeri Pahang.. Kalau korang nak tahu, Murtabak Mengkasar ini telah menjadi santapan kegemaran bagi kerabat Diraja Pahang dan ramuan istimewanya juga telah diturunkan oleh Tukang Masak Sultan Pahang.. Hurmm patutlah Murtabak Mengkasar ini sangat istimewa dan menjadi kegemaran orang ramai..


Kalau dari rumah aku ke gerai Murtabak Mengkasar Bukit Sekilau ni memakan masa selama 30 minit sahaja  sekiranya trafik berjalan lancar... Kalau jalan sesak, faham-faham saja la kan.. Hehe.. Ok, gerai ni sangat mudah dicari kerana dia bersebelahan dengan Kampus UiTM Bukit Sekilau.. Alah ape susah, sekarang ni kan ada aplikasi waze atau google map yang boleh tolong kite cari lokasinya.. Jadi tak perlu nak runsing bagai takut sesat atau tak jumpa.. Kat bawah ni aku upkan alamat untuk korang..


ALAMAT
Gerai Murtabak Mengkasar
Pusat Jaja UiTM,
Jalan Bukit Sekilau,
26060 Kuantan, Pahang

NO. TELEFON
012-963 0448

WAKTU OPERASI
3.00 Petang - 1.00 Pagi

PRODUK
Murtabak Mengkasar & Murtabak Frozen

LOCATION



Selalunya kalau sebut aje murtabak, mesti ingat bulan puasa atau pasar malam kan.. Kebiasaannya, time bulan puasa memang makanan ini sangat dicari dahulu sebagai pembuka selera berbuka puasa.. Di pasar-pasar malam juga ada dijual murtabak dengan pelbagai varisi tetapi sudah semestinya tak sama dengan Murtabak Mengkasar ni kerana ia mempunyai keunikannya yang tersendiri seperti rempahnya adalah homemade, bentuknya juga berbeza dari yang lain iaitu segiempat memanjang dan ia memiliki tiga lapisan berintikan daging atau ayam yang diadun bersama rempah ratus yang berkualiti.. Sebab itulah Murtabak Mengkasar ini menjadi pilihan ramai..


Menu Istimewa Di Murtabak Mengkasar Bukit Sekilau

Ok, Murtabak Mengkasar ni ada 5 jenis kesemua iaitu Mix Special, Daging Special, Ayam Special, Daging Biasa dan Ayam Biasa.. Harganya pula adalah dari RM8 hingga RM12 sahaja.. Memang murah setanding dengan saiznya yang agak besar.. Kalau dilihat akan ketebalan murtabaknya, aku yakin ramai yang beranggapan ia memuakkan.. Sebenarnya tidak kerana selepas satu suapan, korang akan menyuapnya lagi sehingga habis.. Hehe.. Memang sedap dan puas hati..


Oh ya, di gerai Murtabak Mengkasar juga terdapat menu sampingan seperti Roti Canai, Roti Telur, Roti Telur Bawang, Roti Planta, Roti Bawang dan juga Roti Boom.. Kot la ada yang datang tetapi tak nak makan murtabak kan, jadi bolehlah order menu sampingan yang ada..

Sebelum aku terlupa Murtabak Mengkasar ini cawangan utamanya adalah di Pekan, Pahang.. Jadi, bagi korang yang menghala ke Pekan, Pahang bolehlah singgah Murtabak Mengkasar di Pekan, Pahang untuk merasai keenakannya.. Rugi kalau pulang tanpa rasa terlebih dahulu Murtabak Mengkasar ni..

Menu Murtabak Mengkasar Pilihan Aku

Antara menu murtabak yang menjadi pilihan aku di gerai Murtabak Mengkasar ini adalah Murtabak Daging Biasa, Ayam Biasa, Daging Special dan Ayam Special.. Yang Mix punye aku tak sempat nak rasa sebab perut dah penuh.. Haha!! Jom aku belanja gambar..

Murtabak Ayam Biasa

Murtabak Daging Biasa

Murtabak Daging Special

Murtabak Ayam Special

Yang ni Mix Special punya..

Murtabak Mengkasar ni memang besar saiz dia.. Jadi, sekeping boleh makan dua orang.. Isinya juga sangatlah meriah weh!! Dengan bersalut telur lagi kalau yang special.. Memang terbaiklah rasa dia.. Kuahnya pula didatangkan dalam dua jenis iaitu kuah kari dan juga bawang jeruk pink tu (tak tahu orang panggil apa.. haha!!)


Bagi aku memang sangat berpuashati dengan murtabak di gerai Murtabak Mengkasar Bukit Sekilau ni.. Saiznya besar, harga berpatutan dan rasanya sedap... Layanan juga terbaik dari pekerja-pekerjanya.. Paling best, gerai ini dibuka pada setiap hari.. Jadi, sekarang ni kalau nak makan murtabak dah tak perlu nak tunggu bulan puasa atau tercari-cari di pasar malam dah.. Pergi aje terus kat Gerai Murtabak Mengkasar ni dan nikmati murtabaknya yang enak.. Seronok weh!!


Murtabak Mengkasar Frozen

Bila dah menjadi terkenal dikalangan masyarakat malah rakyat Malaysia, tak mustahil kalau murtabak pun disediakan dalam bentuk sejuk beku.. Begitulah juga dengan Murtabak Mengkasar ini, dimana korang dah boleh dapatkannya dalam bentuk frozen... Mudahlah untuk dibuat stok di rumah dan dimakan pada bila-bila masa sahaja..


Kata Tuan Hj. Din, pada awalnya, murtabak frozen ini dibuat secara kecil-kecilan sahaja sehinggalah ia mendapat sambutan yang luar biasa dan mula membuatnya secara besar-besaran dengan memasarkannya sehingga ke Jeddah.. Packagingnya juga dah menarik sekarang tidak seperti mula-mula dahulu.. Yelahkan, kalau dah dipasarkan ke luar negara, packagingnya juga haruslah menarik.. Barulah pelanggan yakin untuk membelinya.. Harga pun tak mahal mana, yang special cuma RM15 sahaja manakala yang biasa pula RM12...

Packaging yang menarik

Setiap produk yang dikeluarkan oleh pengurusan Murtabak Mengkasar, kualiti produk makanan yang dipasarkan sangat dititikberat dan dijaga dengan baik.. Sebab itu juga, ramai yang percaya dengan produk keluaran Murtabak Mengkasar Sdn. Bhd. ni..

Haa berita baik buat korang di luar sana yang berminat untuk menjadi ejen bagi menjual Murtabak Mengkasar Frozen, bolehlah buat permohonan sekarang kerana mereka sedang mencari ejen bagi seluruh Semenanjung Malaysia bagi meluaskan lagi perniagaan mereka..

Eh, aku pun ada bawa balik sekotak murtabak frozen ni tau.. Cuma belum ada masa nak masak lagi.. Mungkin hujung minggu ni kalau tak keluar kemana-mana.. Hehe..

Apa Kata Aku Tentang Murtabak Mengkasar


Bagi aku, rasa dan keenakan yang ada pada Murtabak Mengkasar ni sudah cukup bagi menarik orang ramai untuk singgah dan makan di gerai mereka.. Aku sendiri sangat teruja dengan rasanya.. Pada aku, ia memang sedap.. Bagi korang pula aku tak pasti sebabnya setiap orang selera masing-masingkan berbeza.. Jadi, untuk tau sedap ke tidak, korang kena datang sendiri dan rasa..


Saiznya memang puashati sampaikan sekeping kena makan dua orang baru boleh habis.. Isinya pun sangatlah banyak dan padat.. Paling penting murtabak ni tidak mendatangkan rasa muak ye.. Sekali makan, rasa nak lagi dan lagi.. Servis yang diberikan oleh pekerja-pekerjanya pun sangat bagus.. Memang tak perlu tunggu terlalu lama di meja.. Sekejap saja, murtabak dah sampai.. Hehe..

Sempat beramah mesra dengan owner Murtabak Mengkasar

Bagi mereka yang datang dari jauh tu, bolehlah beli yang frozen.. Nanti bolehlah menikmatinya kat rumah pulakkan.. Kalau ada yang nak buat stok kat rumah pun boleh.. Borong banyak-banyak simpan dalam peti ais.. Bila rasa nak makan, bolehlah terus masak.. Dah tak perlu nak mencari lagi..

Oklah, secara keseluruhannya aku berpuashati dan aku doakan semoga perniagaan Murtabak Mengkasar ini terus maju dan berjaya.. Nak bagi ratinglah.. Hehe.. Aku bagi 4.5/5 untuk keseluruhannya.. Lain kali aku pasti akan singgah lagi.. Insyaallah..


Untuk maklumat lanjut, boleh layari :-

Facebook

Instagram



Lauk Singgang Sedap Menu Istimewa Di Restoran Bummbu Nasi Singgey Kuantan

Tuesday, January 01, 2019
Lauk Singgang Sedap Menu Istimewa Di Restoran Bummbu Nasi Singgey Kuantan |  Hujung minggu baru-baru ini aku berkesempatan sekali lagi hang out dengan geng-geng Blogger Pantai Timur.. Last jumpe di Bukit Gambang Resort hari tu.. Bila dah berkumpul ramai-ramai ni, tidak sah kalau tak mencari tempat makan yang sedap.. Kebetulan dorang sampai time makan tengahari.. Jadi, kami decide untuk makan tengahari di restoran yang menghidangkan menu istimewa iaitu Lauk Singgang sedap.. Di mana? Dah tentulah di Restoran Bummbu Nasi Singgey, Kuantan. Best ke? Haa tak cuba tak tahu ye..!! Hehe..

Lauk Singgang Sedap Menu Istimewa Di Restoran Bummbu Nasi Singgey Kuantan
Bersama kengkawan lunch di Restoran Bummbu Nasi Singgey
Foto - Husniey Husain

Restoran Bummbu Nasi Singgey

Restoran Bummbu Nasi Singgey ini mula beroperasi pada 05 Ogos 2018 yang lalu yang menghidangkan menu istimewa iaitu Lauk Singgang.. Selalunya kalau sebut saje lauk singgang ni, ia sangat sinonim dengan negeri Terengganu dan Kelantan terutamanya Singgang Ikan Tongkol.. Di sini pula iaitu di Restoran Bummbu Nasi Singgey ini terkenal dengan Singgang Dagingnya yang sedap.. Jangan bimbang bagi peminat lauk Singgang Ikan Tongkol, ia juga ada dihidangkan di sini.. Aku juga salah seorang peminat lauk singgang ni tau.. Lagi mengancam kalau ada sambal belacan, memang terangkat weh!!

Lauk Singgang Sedap Menu Istimewa Di Restoran Bummbu Nasi Singgey Kuantan

Kalau dari rumah aku ke Restoran Bummbu Nasi Singgey ni memakan masa selama 15 sahaja untuk sampai.. Tidak lah jauh mana.. Tapi nak dijadikan cerita, pada hari kejadian aku yang paling lambat sampai.. Haha!! Nak buat macam mana, kene layan keranah anak yang pelbagai ragam ni dulu.. Itu yang lambat sikit tu.. hehe.. Nasib baik semua sporting.. Mula-mula tak tahu jugak lokasinya, siap guna waze.. Hehe.. Rupanya dekat ajooo.. Kat bawah ni aku sertakan alamatnya ye..


ALAMAT
Restoran Bummbu Nasi Singgey
A25, Jalan Kurnia Jaya 3,
Perkampungan Belukar Maju,
25150 Kuantan, Pahang

MASA OPERASI
Setiap Hari
9.00 Pagi - 6.00 Petang

LOCATION


Mesti korang tertanya-tanyakan apa maksud Bummbu itu? Ok, Bummbu sebenarnya bahasa jawa yang bermaksud perencah atau rempah. Disebabkan owner kedai ini berasal dari negeri Cik Siti Wan Kembang iaitu Kelantan, maka terciptalah nama Restoran Bummbu Nasi Singgey.. Kiranya gabungan jawa dan kelantan la ni.. Hehe..

Apa yang istimewanya di restoran ini, resepinya adalah turun temurun dari tok neneknya terutamanya Nasi Singgey dimana didatangkan dengan Singgang Daging atau Singgang Ikan.. Bila resepinya turun temurun, haruslah sedap kan.. Jadi, sebab itulah korang kena cuba sendiri keenakan singgang di sini.. 

Menu Istimewa Di Restoran Bummbu Nasi Singgey

Menu yang dihidangkan di restoran ini didatangkan dalam bentuk set.. Korang boleh pilih set menu mana yang korang ingin nikmati.. Ia hadir bersekali dengan sambal belacan dan ulam timun.. Jom kite tengok menu ape yang ada.. Harganya pun sangat berbaloi-baloi.. Kiranya kalau makan kat restoran ni memang tak kering lagi la poket korang tu.. Harga mampu milik bak kata orang.. Hehe.. Leh tengok menu penuh kat bawah ni..

Lauk Singgang Sedap Menu Istimewa Di Restoran Bummbu Nasi Singgey Kuantan

Menu Pilihan Aku

Kali ni aku memilih untuk menikmati Bummbu Set C - Kambing Bakar yang berharga RM11.00 sahaja.. Dalam set ni ada nasi putih, sambal belacan, ulam timun, singgang daging dan ofkos daging kambing Manakala air pula aku memilih Jagung Bummbu Blend.. Walaupun set nasinya dihadirkan sekali dengan air sirap atau teh o beng, tetapi tekak aku ni tetap jugak nak rasa Bummbu Blend.. 

Mula-mula risau juga kambingnya berbau hamis.. Aku kalau kambing berbau hamis memang tak boleh nak telan.. Satu lagi risau kotlah dagingnya liat, boleh patah gigi ni.. haha!! Alhamdulillah semuanya dalam keadaan yang baik dan serius sedap.. Rempahnya memang terasa dan kena dengan selera aku.. Meh belanja gambar sikit.. Hehe..


Bummbu Set C - Kambing Bakar

Lauk Singgang Sedap Menu Istimewa Di Restoran Bummbu Nasi Singgey Kuantan
Lauk Singgang

Jagung Bummbu Blend

Aku bukan datang seorang tetapi dengan encik suami dan anak-anak.. Jadi, menu pilihan suami aku pula Set D - Ikan Bakar yang berharga cuma RM8.00 sahaja bersekali dengan air sirap atau teh o beng mengikut pilihan masing-masing.. Ehh suami aku pun tak nak kalah, nak jugak rasa Bummbu Blend.. Aku dah ambil jagung jadi dia pilih Milo Bummbu Blend.. 

Bila dah order dua menu berbeza, haruslah bertukar-tukar rasa kan.. Kau rasa yang aku sikit, aku rasa yang kau sikit.. Baru adil kan.. Hehe.. Bila aku rasa Ikan Bakarnya, wahhh mengancam pulak sambal ikan bakar tu.. Sedap sehingga menjilat jari.. Encik suami pun cakap sedap.. Dia susah sikit nak puji masakan ni.. Yang ni memang dia cakap sedap.. Rasa dia memang padu beb!! Aku pun sama naik menghabiskan ikan tersebut... Haha!! Meh belanja gambar lagi.. Cite saje tanpa gambar tak guna kan.. Kite up gambar sekali.. Hiks..


Bummbu Set D - Ikan Bakar

Milo Bummbu Blend

Ehh korang jangan ingat ni aje menu yang ada kat Restoran Bummbu Nasi Singgey ni ye.. Banyak lagi.. Meh tengok yang member-member aku order pulak.. Western pun ada tau.. Sayang sekali aku tak sempat nak merasai menu yang lain sebabnya perut dah kenyang.. Jadi, layan gambar jerk la ye.. 

Daging Bakar
Foto - Husniey Hussain

Chicken Ball
Foto - Husniey Husain


Tuna Sandwich

Ayam Plate
Foto - Husniey Husain

Ayam Plate ni nampak sangat menyelerakan oii.. Aku tak sempat nak rasa ritu.. Jadi, harus ripit nanti ni untuk merasai kesedapannya bak kata kawan aku.. Hehe.. Aku pulak memang penggemar western food.. Jadi, harus cuba menu ni nanti.. Harga pun tak mahal mane cuma RM13.50 sahaja.. Selain ayam, korang boleh juga pilih sama ada nak daging atau kambing plate.. Harga sehingga RM17.50 sahaja... Murah gile kot! Bagi penggemar western food, korang wajib cuba Bummbu Plate ni tau.. 


Selain Jagung Bummbu Blend, korang juga boleh pilih 2 lagi jenis flavor sama ada Milo ataupun kopi.. Ikut selera tekak masing-masing ye.. Bagi aku Jagung Bummbu Blend memang sedap, lemak manis dan secukup rasa.. Harga tak mahal mana cuma RM4.50 untuk setiap satu.. Kalau ke Restoran Bummbu Nasi Singgey ni jangan lupa cuba ye Bummbu Blend ni.. Memang sedap..


Oh ya, sekarang ni mereka sedang membuat special offer dengan menyediakan minuman berharga cuma RM0.50 sahaja untuk air sirap ais dan juga teh o ais.. Kat mane nak dapat offer camni deknon oiii.. Kalau nak ikut memang tak berbaloi jual air dengan harga tersebut.. Tapi tidak di Restoran Bummbu Nasi Singgey ni yang bermurah hati mengadakan offer istimewa ni buat pelanggannya yang tercinta.. Cewahh.. Ayat aku kalau tak over tak sah kan.. Haha!!

Apa Kata Aku Tentang Restoran Bummbu Nasi Singgey


Ok firstly, melangkahnya aku masuk ke dalam restoran ni, aku dah terpaut dengan hiasan dalamannya yang menggunakan kerusi meja dari pallet kayu yang menjadi salah satu daya tarikan restoran ini.. Bukan itu sahaja, hiasan lukisan di dinding juga membuatkan ia kelihatan agak hipster dan tidak terlalu sarat.. Nice!!

Beramah mesra dengan owner restoran


Suasana restoran juga boleh dikatakan bersih dan selesa.. Masa aku datang makan tu, ramailah jugak pelanggan di restoran ni.. Ini membuatkan aku lebih excited untuk mencuba.. Bila pelanggan pun ramai, dah tentulah makanannya mempunyai daya tarikannya yang tersendiri kan.. Satu lagi mestilah sedap.. Betul tak? 


Tentang menunya pula, aku sangat puas hati dengan menu pilihan aku sendiri iaitu Kambing Bakar dan juga Ikan Bakar.. Kedua-duanya memberi kepuasan yang tersendiri.. Kedua-dua menu tak mengecewakan dan menepati citarasa aku sekeluarga.. Anak aku sendiri pun excited dengan Jagung Bummbu Blend.. Kemain lagik dia minum.. hehe..

Nak cari parking pun sangat senang kat sini sebabnya banyak kemudahan tempat letak kereta disediakan.. Kawasan ini juga kawasan tumpuan memandangkan terdapat kedai Eco RM2 di hadapan restoran ini.. Jadi, boleh dikatakan lokasinya juga stategik.. Setakat ini waktu operasinya adalah bermula seawal jam 9 pagi hingga 6 petang.. Aku harap akan datang waktu operasinya akan dilanjutkan sehingga ke belah malam pula.. Barulah aku menyinggah sokmo kat restoran ni belah malam.. Hehe.. 


Kepada yang inginkan kelainan dan ingin merasai masakan singgang yang sedap, bolehlah cuba hidangan di Restoran Bummbu Nasi Singgey ni.. Aku pasti korang akan berpuashati seperti mana aku berpuashati dengan makanannya.. Restoran ini juga membuat servis penghantaran makanan ke beberapa lokasi yang berhampiran.. Haaa, yang mane berdekatan dengan restoran ni, kalau malas nak keluar bolehlah order dari rumah sahaja.. Tak perlu lagi nak bersesak-sesak dijalan raya kan.. 

Rating : 🌟 🌟 🌟 🌟 / 5


Untuk maklumat lanjut, sila layari :-

Facebook

Instagram